Κορονοϊός: To «διάλειμμα» και ο νέος... πονοκέφαλος της μετάλλαξης
24/01/2021 18:00
24/01/2021 18:00
«Η πανδημία κάνει ένα διάλειμμα και αυτό είναι αποτέλεσμα του πολύμηνου lockdown». Αυτή είναι η φράση που χρησιμοποιούν γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό και καθηγητές για να περιγράψουν την εικόνα που επικρατεί στη χώρα μας για τον κορονοϊό, υπενθυμίζοντας ωστόσο με κάθε ευκαιρία πως οι πολίτες θα πρέπει να εφαρμόζουν πιστά τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί. Εμφανίζονται επιφυλακτικοί για τις εικόνες συνωστισμού που επικρατούν σε ορισμένες περιπτώσεις μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου και τονίζουν πως ο απολογισμός από τη σταδιακή άρση των μέτρων θα γίνει το επόμενο δεκαήμερο, οπότε και έχει παρέλθει το διάστημα των δύο εβδομάδων. Αγωνία και ανησυχία για την Αθήνα που φαίνεται πως ακολουθεί το... παράδειγμα της Θεσσαλονίκης, καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι η διασπορά στην πρωτεύουσα είναι μεγάλη και πως «εάν σκάσει θα υπάρξει άσχημη τροπή». Nέο «πονοκέφαλο» προκαλεί όμως και το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού το οποίο έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής σε 26 περιπτώσεις, εκ των οποίων τα δύο κρούσματα είναι «ορφανά». Την ώρα που πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο δέχονται σφοδρά το τρίτο κύμα της πανδημίας, οι ειδικοί προειδοποιούν πως έαν η χώρα μας «γλιτώσει» θα πρόκειται περί θαύματος!
«Οι παράμετροι είναι ελεγχόμενοι σε ό,τι αφορά τους θανάτους και τα κρούσματα» υποστηρίζει μιλώντας στη «ΜτΚ» η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη. «Πρέπει να γίνονται πολλά τεστ και οι πολίτες να προσέχουν. Ιδιαίτερα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθημερινά να εξετάζονται οι παράμετροι. Σε γενικές γραμμές βλέπω ότι τα μέτρα τηρούνται» εξηγεί η κ. Παγώνη. «Σκοπός μας είναι να μην πιεστεί το Σύστημα Υγείας γιατί δεν θα αντέξει» λέει η κ. Παγώνη.
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος κάνει λόγο για ένα «διάλειμμα της πανδημίας» αποτέλεσμα του lockdown. «Θέλει μεγάλη προσοχή προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ένα ασθενικό τρίτο κύμα. Θα είναι θαύμα, ενώ ήδη το τρίτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε έξαρση σε περιοχές του κόσμου, να μην έρθει στην Ελλάδα. Οι πολίτες πρέπει να τηρούν αυστηρά τα μέτρα» σχολιάζει ο κ. Εξαδάκτυλος.
Για κάποια «στασιμότητα» κάνει λόγο ο πνευμονολόγος, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής και συντονιστής της πανδημίας στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου», Διαμαντής Χλωρός, φέροντας ως παράδειγμα τις εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στο νοσοκομείο του κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εφημεριών. Ο ίδιος βέβαια παρατηρεί πως υπάρχει μία αύξηση στις εισαγωγές σε σχέση με την πρότερη κατάσταση εκτιμώντας ότι «τώρα φαίνονται τα κρούσματα των γιορτών». «Πιθανολογώ ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε μία αύξηση των κρουσμάτων. Πηγαίνουμε καλύτερα από ό,τι περιμέναμε. Το πρόβλημα όμως δεν τελείωσε» υποστηρίζει ο κ. Χλωρός. Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο σημειώνει πως στο «Παπανικολάου» τη δεδομένη χρονική στιγμή παρατηρείται μια πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ της τάξης του 60%. Ο ίδιος εκτιμά πως, αν και δεν μπορεί να προβλέψει κανείς μέχρι πότε θα βρίσκονται σε ισχύ συγκεκριμένα μέτρα για την λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας, οι πολίτες θα ζουν με μέτρα μέχρι και το Πάσχα.
Στο μικροσκόπιο οι μεταλλάξεις
Τις προηγούμενης ημέρες στο υπουργείο Υγείας σήμανε «συναγερμός» με αφορμή την εμφάνιση κρουσμάτων εντός ελλαδικού χώρου του νέου μεταλλαγμένου στελέχους (ή και άλλων μεταλλάξεων) του κορονοϊού. Για το λόγο αυτό την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη.
Το νέο στέλεχος ήδη μελετάται από τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη και την ομάδα του. «Έχουμε κάνει ήδη προσομοιώσεις σε σχέση με το καινούριο στέλεχος. Το υπολογίζουμε. Είναι σαν να έχουμε δύο ιούς που πηγαίνουν στον ίδιο πληθυσμό: ο ένας με πολύ μεγάλη διασπορά, ο άλλος με μικρότερη που είναι όμως πιο γρήγορος» σχολιάζει ο κ. Σαρηγιάννης. «Με τα ανοίγματα που έχουμε κάνει αυτή τη στιγμή θα έχουμε μία αύξηση των κρουσμάτων του μεταλλαγμένου ιού που θα οδηγήσει σε μία κορύφωση στα τέλη Απρίλη-αρχές Μαΐου. Όταν θα πέσουν τα κρούσματα του κορονοϊού υπολογίζουμε να έχουμε μία αύξηση του μεταλλαγμένου ιού» λέει ο κ. Σαρηγιάννης. «Όλα αυτά σε συνάρτηση με 400.000 δόσεων εμβολιασμού κάθε μήνα» συμπληρώνει. Όπως εξηγεί ο καθηγητής του ΑΠΘ, το μοντέλο του οποίου από την έναρξη της πανδημίας «έδειχνε» σε βάθος χρόνου τα πιθανά κρούσματα στη χώρα και το οποίο εκ του αποτελέσματος, επιβεβαιώθηκε, «από τα 26 κρούσματα του νέου στελέχους, τα 24 εντοπίστηκαν σε πύλες εισόδου άρα μπήκαν σε καραντίνα. Ξαφνινά εμφανίστηκαν δύο κρούσματα: ένα στην Αθήνα και ένα στην Κρήτη που είναι «ορφανά». Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί ήρθαν σε επαφή με άλλους πριν ελεγχθούν και διαπιστωθεί ότι φέρουν το νέο στέλεχος του ιού. Άρα είτε επιμολύναν κάποιους, είτε επιμολύνθηκαν από άλλους. Θεωρούμε λοιπόν ότι ο αριθμός 2 αντιστοιχεί σε 15 κρούσματα στην κοινότητα» λέει ο κ. Σαρηγιάννης. «Έχουμε δύο καμπύλες πλέον τις οποίες παρακολουθούμε» συμπληρώνει. Ο κ. Σαρηγιάννης «βλέπει» με τα υπάρχοντα μέτρα πάντως ήπια - διαχειρίσιμη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού από την επόμενη εβδομάδα, αύξηση που θα συνεχιστεί τον Φεβρουάριο.
Μιλώντας στη «ΜτΚ» ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου αναφέρει πως η συγκέντρωση του γονιδιώματος του κορονοϊού στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, στην έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ιδρύματος σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ εξακολουθεί να είναι πτωτική. Αυτό σημαίνει δηλαδή, πως η επιδημιολογική εικόνα της πόλης δεν επιδεινώθηκε ούτε κατά τον εορτασμό των Θεοφανείων, όπου είχαν εκφραστεί κάποιες ανησυχίες σχετικά με περιστατικά συνωστισμού που παρατηρήθηκαν. Όπως λέει ο κ. Παπαϊωάννου το νέο στέλεχος του ιού μπορεί να εντοπιστεί. «Ήδη είμαστε σε συνεργασία με το εργαστήριο του κ. Σταματόπουλου στο ΕΚΕΤΑ και ήδη προσπαθούμε να το αναλύσουμε. Προσπαθούμε να σταντάρουμε με sequencing, δηλαδή με ανάλυση του γονιδιώματος του ιού, ώστε να ξέρουμε και ποια είναι η μετάλλαξη» υποστηρίζει ο κ. Παπαϊωάννου.
Προετοιμασίες και εμβόλια
Την ίδια ώρα, τα νοσοκομεία της πόλης προετοιμάζονται για μία νέα ενδεχόμενη έξαρση της πανδημίας ή την έλευση ενός τρίτος κύματος. Τις επόμενες ημέρες νοσοκομεία της πόλης αναμένεται να εφοδιαστούν με πενήντα ειδικά αναπνευστικές συσκευές οξυγονοθεραπείας (hi flow) που θα διατεθούν από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που «καθυστερούν» την διασωλήνωση ασθενών σε ΜΕΘ και πρακτικά δημιουργεί ένα προστάδιο πριν τη ΜΕΘ. «Πρέπει να προσέχουμε όλοι, ακόμα και όσοι έχουν εμβολιαστεί. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία χαλαρότητα. Εμείς είμαι πάντα έτοιμοι και σε εγρήγορση για ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα» αναφέρει ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης, Δημήτρης Τσαλικάκης που εκφράζει την ικανοποίησή του για την πορεία των εμβολιασμών.
Στελέχη του υπουργείου Υγείας μιλώντας στη «ΜτΚ» χαμογελούν για την πορεία των εμβολιασμών. Σημειώνεται πως μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι είχαν πραγματοποιηθεί περίπου 140.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 14.000 στη Θεσσαλονίκη. Όπως σχολιάζουν οι ίδιοι παράγοντες η διαδικασία για κάθε εμβολιασμό διαρκεί περίπου επτά λεπτά, ενώ υπάρχει σχεδιασμός σε περίπτωση ακύρωσης ραντεβού ώστε να μην πάει χαμένη κάποια δόση. Πληροφορίες θέλουν την μετατροπή της ΔΕΘ σε ένα από τα δύο μεγαλύτερα εμβολιαστικά κέντρα στη χώρα.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 24 Ιανουαρίου 2021«Η πανδημία κάνει ένα διάλειμμα και αυτό είναι αποτέλεσμα του πολύμηνου lockdown». Αυτή είναι η φράση που χρησιμοποιούν γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό και καθηγητές για να περιγράψουν την εικόνα που επικρατεί στη χώρα μας για τον κορονοϊό, υπενθυμίζοντας ωστόσο με κάθε ευκαιρία πως οι πολίτες θα πρέπει να εφαρμόζουν πιστά τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί. Εμφανίζονται επιφυλακτικοί για τις εικόνες συνωστισμού που επικρατούν σε ορισμένες περιπτώσεις μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου και τονίζουν πως ο απολογισμός από τη σταδιακή άρση των μέτρων θα γίνει το επόμενο δεκαήμερο, οπότε και έχει παρέλθει το διάστημα των δύο εβδομάδων. Αγωνία και ανησυχία για την Αθήνα που φαίνεται πως ακολουθεί το... παράδειγμα της Θεσσαλονίκης, καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι η διασπορά στην πρωτεύουσα είναι μεγάλη και πως «εάν σκάσει θα υπάρξει άσχημη τροπή». Nέο «πονοκέφαλο» προκαλεί όμως και το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού το οποίο έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής σε 26 περιπτώσεις, εκ των οποίων τα δύο κρούσματα είναι «ορφανά». Την ώρα που πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο δέχονται σφοδρά το τρίτο κύμα της πανδημίας, οι ειδικοί προειδοποιούν πως έαν η χώρα μας «γλιτώσει» θα πρόκειται περί θαύματος!
«Οι παράμετροι είναι ελεγχόμενοι σε ό,τι αφορά τους θανάτους και τα κρούσματα» υποστηρίζει μιλώντας στη «ΜτΚ» η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη. «Πρέπει να γίνονται πολλά τεστ και οι πολίτες να προσέχουν. Ιδιαίτερα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθημερινά να εξετάζονται οι παράμετροι. Σε γενικές γραμμές βλέπω ότι τα μέτρα τηρούνται» εξηγεί η κ. Παγώνη. «Σκοπός μας είναι να μην πιεστεί το Σύστημα Υγείας γιατί δεν θα αντέξει» λέει η κ. Παγώνη.
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος κάνει λόγο για ένα «διάλειμμα της πανδημίας» αποτέλεσμα του lockdown. «Θέλει μεγάλη προσοχή προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ένα ασθενικό τρίτο κύμα. Θα είναι θαύμα, ενώ ήδη το τρίτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε έξαρση σε περιοχές του κόσμου, να μην έρθει στην Ελλάδα. Οι πολίτες πρέπει να τηρούν αυστηρά τα μέτρα» σχολιάζει ο κ. Εξαδάκτυλος.
Για κάποια «στασιμότητα» κάνει λόγο ο πνευμονολόγος, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής και συντονιστής της πανδημίας στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου», Διαμαντής Χλωρός, φέροντας ως παράδειγμα τις εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στο νοσοκομείο του κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εφημεριών. Ο ίδιος βέβαια παρατηρεί πως υπάρχει μία αύξηση στις εισαγωγές σε σχέση με την πρότερη κατάσταση εκτιμώντας ότι «τώρα φαίνονται τα κρούσματα των γιορτών». «Πιθανολογώ ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε μία αύξηση των κρουσμάτων. Πηγαίνουμε καλύτερα από ό,τι περιμέναμε. Το πρόβλημα όμως δεν τελείωσε» υποστηρίζει ο κ. Χλωρός. Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο σημειώνει πως στο «Παπανικολάου» τη δεδομένη χρονική στιγμή παρατηρείται μια πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ της τάξης του 60%. Ο ίδιος εκτιμά πως, αν και δεν μπορεί να προβλέψει κανείς μέχρι πότε θα βρίσκονται σε ισχύ συγκεκριμένα μέτρα για την λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας, οι πολίτες θα ζουν με μέτρα μέχρι και το Πάσχα.
Στο μικροσκόπιο οι μεταλλάξεις
Τις προηγούμενης ημέρες στο υπουργείο Υγείας σήμανε «συναγερμός» με αφορμή την εμφάνιση κρουσμάτων εντός ελλαδικού χώρου του νέου μεταλλαγμένου στελέχους (ή και άλλων μεταλλάξεων) του κορονοϊού. Για το λόγο αυτό την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη.
Το νέο στέλεχος ήδη μελετάται από τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη και την ομάδα του. «Έχουμε κάνει ήδη προσομοιώσεις σε σχέση με το καινούριο στέλεχος. Το υπολογίζουμε. Είναι σαν να έχουμε δύο ιούς που πηγαίνουν στον ίδιο πληθυσμό: ο ένας με πολύ μεγάλη διασπορά, ο άλλος με μικρότερη που είναι όμως πιο γρήγορος» σχολιάζει ο κ. Σαρηγιάννης. «Με τα ανοίγματα που έχουμε κάνει αυτή τη στιγμή θα έχουμε μία αύξηση των κρουσμάτων του μεταλλαγμένου ιού που θα οδηγήσει σε μία κορύφωση στα τέλη Απρίλη-αρχές Μαΐου. Όταν θα πέσουν τα κρούσματα του κορονοϊού υπολογίζουμε να έχουμε μία αύξηση του μεταλλαγμένου ιού» λέει ο κ. Σαρηγιάννης. «Όλα αυτά σε συνάρτηση με 400.000 δόσεων εμβολιασμού κάθε μήνα» συμπληρώνει. Όπως εξηγεί ο καθηγητής του ΑΠΘ, το μοντέλο του οποίου από την έναρξη της πανδημίας «έδειχνε» σε βάθος χρόνου τα πιθανά κρούσματα στη χώρα και το οποίο εκ του αποτελέσματος, επιβεβαιώθηκε, «από τα 26 κρούσματα του νέου στελέχους, τα 24 εντοπίστηκαν σε πύλες εισόδου άρα μπήκαν σε καραντίνα. Ξαφνινά εμφανίστηκαν δύο κρούσματα: ένα στην Αθήνα και ένα στην Κρήτη που είναι «ορφανά». Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί ήρθαν σε επαφή με άλλους πριν ελεγχθούν και διαπιστωθεί ότι φέρουν το νέο στέλεχος του ιού. Άρα είτε επιμολύναν κάποιους, είτε επιμολύνθηκαν από άλλους. Θεωρούμε λοιπόν ότι ο αριθμός 2 αντιστοιχεί σε 15 κρούσματα στην κοινότητα» λέει ο κ. Σαρηγιάννης. «Έχουμε δύο καμπύλες πλέον τις οποίες παρακολουθούμε» συμπληρώνει. Ο κ. Σαρηγιάννης «βλέπει» με τα υπάρχοντα μέτρα πάντως ήπια - διαχειρίσιμη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού από την επόμενη εβδομάδα, αύξηση που θα συνεχιστεί τον Φεβρουάριο.
Μιλώντας στη «ΜτΚ» ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου αναφέρει πως η συγκέντρωση του γονιδιώματος του κορονοϊού στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, στην έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ιδρύματος σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ εξακολουθεί να είναι πτωτική. Αυτό σημαίνει δηλαδή, πως η επιδημιολογική εικόνα της πόλης δεν επιδεινώθηκε ούτε κατά τον εορτασμό των Θεοφανείων, όπου είχαν εκφραστεί κάποιες ανησυχίες σχετικά με περιστατικά συνωστισμού που παρατηρήθηκαν. Όπως λέει ο κ. Παπαϊωάννου το νέο στέλεχος του ιού μπορεί να εντοπιστεί. «Ήδη είμαστε σε συνεργασία με το εργαστήριο του κ. Σταματόπουλου στο ΕΚΕΤΑ και ήδη προσπαθούμε να το αναλύσουμε. Προσπαθούμε να σταντάρουμε με sequencing, δηλαδή με ανάλυση του γονιδιώματος του ιού, ώστε να ξέρουμε και ποια είναι η μετάλλαξη» υποστηρίζει ο κ. Παπαϊωάννου.
Προετοιμασίες και εμβόλια
Την ίδια ώρα, τα νοσοκομεία της πόλης προετοιμάζονται για μία νέα ενδεχόμενη έξαρση της πανδημίας ή την έλευση ενός τρίτος κύματος. Τις επόμενες ημέρες νοσοκομεία της πόλης αναμένεται να εφοδιαστούν με πενήντα ειδικά αναπνευστικές συσκευές οξυγονοθεραπείας (hi flow) που θα διατεθούν από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που «καθυστερούν» την διασωλήνωση ασθενών σε ΜΕΘ και πρακτικά δημιουργεί ένα προστάδιο πριν τη ΜΕΘ. «Πρέπει να προσέχουμε όλοι, ακόμα και όσοι έχουν εμβολιαστεί. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία χαλαρότητα. Εμείς είμαι πάντα έτοιμοι και σε εγρήγορση για ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα» αναφέρει ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης, Δημήτρης Τσαλικάκης που εκφράζει την ικανοποίησή του για την πορεία των εμβολιασμών.
Στελέχη του υπουργείου Υγείας μιλώντας στη «ΜτΚ» χαμογελούν για την πορεία των εμβολιασμών. Σημειώνεται πως μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι είχαν πραγματοποιηθεί περίπου 140.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 14.000 στη Θεσσαλονίκη. Όπως σχολιάζουν οι ίδιοι παράγοντες η διαδικασία για κάθε εμβολιασμό διαρκεί περίπου επτά λεπτά, ενώ υπάρχει σχεδιασμός σε περίπτωση ακύρωσης ραντεβού ώστε να μην πάει χαμένη κάποια δόση. Πληροφορίες θέλουν την μετατροπή της ΔΕΘ σε ένα από τα δύο μεγαλύτερα εμβολιαστικά κέντρα στη χώρα.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 24 Ιανουαρίου 2021
ΣΧΟΛΙΑ