ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώστας Γκιουλέκας στη «ΜτΚ»: Οι βασικοί άξονες για το όραμά μας για τη Βόρεια Ελλάδα

Ο νέος υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης μιλά για τις προτεραιότητές του, τη Θεσσαλονίκη του αύριο, τις σχέσεις του με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ τονίζει ότι ενότητα της ΝΔ είναι αρραγής

 07/07/2024 18:00

Κώστας Γκιουλέκας στη «ΜτΚ»: Οι βασικοί άξονες για το όραμά μας για τη Βόρεια Ελλάδα

Νίκος Οικονόμου

Τους βασικούς άξονες, στους οποίους ακουμπά το όραμα της κυβέρνησης αλλά και η ρεαλιστική προοπτική για την ανάπτυξη της Μακεδονίας και της Θράκης, παρουσιάζει ο Κώστας Γκιουλέκας.

«Δεν χρειάζεται εφευρετικότητα ούτε φαντασία για να καθορίσει κανείς τις κινήσεις μας» σημειώνει σε συνέντευξή του στη «ΜτΚ». Για τις ευρωεκλογές επισημαίνει ότι το μήνυμα που λάβαμε «το ερμηνεύσαμε, όπως ακριβώς δήλωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ των ευρωεκλογών, ότι οι πολίτες ζητούν από εμάς να είμαστε πιο άμεσοι, πιο γρήγοροι, πιο αποτελεσματικοί. Χωρίς πολλά λόγια, με πολλή δουλειά και παραγωγή έργου. Διορθώνουμε λάθη και παραλείψεις και προχωρούμε προς τα εμπρός, προσπαθώντας ακόμη πιο σκληρά να δώσουμε λύση στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας».

Για την Προεδρία της Δημοκρατίας τονίζει ότι «είναι νωρίς για οποιαδήποτε κουβέντα», ενώ για τις παρεμβάσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών απαντά: «Η ενότητα της ΝΔ είναι αρραγής και η κριτική, μέσα στους κόλπους μας, μας βοηθά να γίνουμε καλύτεροι».

Κύριε Γκιουλέκα, οι ευρωεκλογές μπορεί να μην είναι εθνική κάλπη, αλλά προκάλεσαν μετεκλογικές αναταράξεις. Επειδή έγινε μεγάλη συζήτηση και εντός της ΝΔ, ποιο είναι το δικό σας συμπέρασμα; Γιατί είχε απώλειες η ΝΔ;

Η τεράστια αποχή έδειξε ότι ένα μεγάλο μέρος των πολιτών έστειλε ένα πολύ ηχηρό και ισχυρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Προς την κυβέρνηση, προς την αντιπολίτευση. Το μήνυμα που λάβαμε το ερμηνεύσαμε, όπως ακριβώς δήλωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ των ευρωεκλογών, ότι οι πολίτες ζητούν από εμάς να είμαστε πιο άμεσοι, πιο γρήγοροι, πιο αποτελεσματικοί. Χωρίς πολλά λόγια, με πολλή δουλειά και παραγωγή έργου. Διορθώνουμε λάθη και παραλείψεις και προχωρούμε προς τα εμπρός, προσπαθώντας ακόμη πιο σκληρά να δώσουμε λύση στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας, όπως είναι η μάχη κατά της ακρίβειας, το πιο αποτελεσματικό κράτος, η επιτάχυνση των ρυθμών σε όλους τους τομείς. Δεν υπάρχουν περιθώρια για παρερμηνείες. Όλοι μας κρινόμαστε από το αποτέλεσμα. Αυτό θα κρίνουν και οι Έλληνες πολίτες στο τέλος της τετραετίας, όταν θα γίνουν εκλογές, σε ό,τι αφορά στην κυβέρνηση.

Στο εσωτερικό της ΝΔ άνοιξε μία κουβέντα και για την πρόταση που θα καταθέσει ο πρωθυπουργός για τη νέα θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2025. Τι λέτε επ’ αυτού; Ανανέωση για την Κατερίνα Σακελλαροπούλου ή πρόταση υποψηφίου από τα σπλάχνα της ΝΔ;

Είναι νωρίς ακόμη να ανοίξει αυτή η συζήτηση. Όταν θα έλθει εκείνη η ώρα θα τοποθετηθούμε όλοι και θα θέσουμε τις απόψεις μας για το πρόσωπο που θα επιλέξουμε ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εμείς, στη Νέα Δημοκρατία έχουμε τη δυνατότητα να συζητούμε ανοιχτά, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μας. Μία βαθιά δημοκρατική παράταξη, όπως η δικιά μας, αποδεικνύει στην πράξη πως προσλαμβάνει τα μηνύματα από την κοινωνία και πως τα συζητά, προκειμένου να διορθώσει την πορεία της ή να πάρει σημαντικές αποφάσεις. Αυτό θα γίνει και για την επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πολλή συζήτηση γίνεται και για τις παρεμβάσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών της ΝΔ τη Δευτέρα στο Πολεμικό Μουσείο. Συνιστούν πρόβλημα οι τοποθετήσεις του Αντώνη Σαμαρά και τον Κώστα Καραμανλή για τη διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και για την ενότητα του κόμματος;

Η ενότητα της Νέας Δημοκρατία είναι αρραγής και η κριτική, μέσα στους κόλπους μας, μας βοηθά να γίνουμε καλύτεροι. Οι πρώην πρωθυπουργοί, με την πείρα που διαθέτουν, καταθέτουν τις δικές τους απόψεις σε ένα ανοικτό, δημοκρατικό κόμμα όπως η ΝΔ. Ακούμε όλες τις απόψεις και τις λαμβάνουμε υπόψιν. Αυτό το έχει αποδείξει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος συνεργάζεται στενά με όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα και, ασφαλώς, και με τα κορυφαία στελέχη της παράταξης.

4Είστε εδώ και τρεις εβδομάδες ο νέος ένοικος του ΥΜΑΘ. Πολλοί ισχυρίζονται ότι είναι ένα υπουργείο τελετών και εγκαινίων, χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες. Τι λέτε επ’ αυτού;

Tο ΥΜΑΘ αποτελεί το μοναδικό κυβερνητικό κλιμάκιο στον βορειοελλαδικό χώρο και, πιο συγκεκριμένα, στη Μακεδονία και τη Θράκη και ο ρόλος του είναι, εκ των πραγμάτων, συντονιστικός. Συνεργάζεται με όλα τα υπουργεία και εμπλέκεται στους περισσότερους τομείς δράσης του κυβερνητικού έργου. Οι αρμοδιότητες είναι πολύ συγκεκριμένες αλλά οι δυνατότητες που έχει το ΥΜΑΘ είναι τεράστιες. Πρώτα απ’ όλα, όμως, απαιτείται σκληρή δουλειά και λίγα λόγια. Από το αποτέλεσμα του έργου, θα κριθούμε.

Υπάρχουν μία σειρά από άμεσες προτεραιότητες που στοχεύουν οι συμπολίτες μας στη Μακεδονία και τη Θράκη να αισθάνονται πιο έντονα την παρουσία του κράτους, με αποκλειστικό σκοπό να λυθούν κάποια από τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Εμείς οι Βορειοελλαδίτες ξέρουμε πολύ καλά τι λείπει από τον τόπο μας και, με την συνεργασία όλων των συναρμοδίων φορέων (Περιφέρειες, δήμοι, υπηρεσίες) σκοπεύουμε να δώσουμε μία ουσιαστική ώθηση, στην ανάπτυξη του τόπου μας, να βαδίσουμε προς τα εμπρός. Εξάλλου, αυτό που πολλές κυβερνήσεις στο παρελθόν δεν είχαν αντιληφθεί, την γεωστρατηγική θέση της Βόρειας Ελλάδας, το κατάλαβαν πολύ καλά ξένες μεγάλες εταιρείες-κολοσσοί, όπως η Pfizer, η Microsoft και άλλες, οι οποίες προτίμησαν να κάνουν σοβαρές επενδύσεις στον βορειοελλαδικό χώρο. Αυτό συνέβη γιατί η εγγύτητα της Θεσσαλονίκης με τις πρωτεύουσες και τις μεγάλες πόλεις των όμορων κρατών προσδίδει στη Μακεδονία και τη Θράκη ένα μοναδικό, στρατηγικό πλεονέκτημα. Τεράστιες αγορές υπάρχουν γύρω μας, που θέτουν τη Μακεδονία και τη Θράκη στο επίκεντρο, και, ιδίως, την πρωτεύουσα του βορειοελλαδικού χώρου, τη Θεσσαλονίκη. Η σημερινή κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει θέσει στην απόλυτη προτεραιότητά της την προώθηση των θεμάτων που αφορούν στην Βόρειο Ελλάδα και αυτό αποτελεί τον γνώμονα και την πυξίδα για τις ενέργειές μας.

Σηκώσαμε τα μανίκια από την πρώτη ώρα που βρεθήκαμε σε αυτή τη θέση ευθύνης. Την ίδια ημέρα, μετά την τελετή παράδοσης-παραλαβής, με τον υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, επισκεφθήκαμε και είχαμε συσκέψεις με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιο Καΐτεζίδη και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη. Τις αμέσως επόμενες ημέρες συναντηθήκαμε στο ΥΜΑΘ με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον αρμόδιο υφυπουργό Εθνικής Άμυνας για θέματα πυροπροστασίας Γιάννη Κεφαλογιάννη και τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Γιάννη Μπούγα για τον νέο δικαστικό χάρτη στη Μακεδονία και τη Θράκη. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Η εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σαφής: Να ανεβάσουμε πιο ψηλά τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Τι νέο αέρα θέλετε να φέρετε στο υπουργείο; Πώς θα κινηθείτε; Είπατε όταν αναλάβατε ότι το ΥΜΑΘ έχει λίγες αρμοδιότητες, αλλά πολλές δυνατότητες. Τι σημαίνει αυτό; 

Δεν χρειάζεται εφευρετικότητα ούτε φαντασία για να καθορίσει κανείς τις κινήσεις του. Η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία, η Θράκη δείχνουν, από μόνες τους, την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουμε. Οφείλουμε να εκπέμπουμε, με κάθε τρόπο, το μήνυμα ότι η Βόρειος Ελλάδα δεν είναι μόνον μία περιοχή της πατρίδας μας αλλά, κυρίως, ότι είναι η είσοδος από την Ασία στην Ευρώπη και, πρωτίστως, η νοτιοανατολική πύλη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών-μελών. Θέλουμε να κάνουμε σαφές ότι η περιοχή μας δεν είναι μόνον μία περιφέρεια της Ελλάδος αλλά, ταυτόχρονα, μία περιφέρεια της Ευρώπης. Κάθε επισκέπτης, που εισέρχεται στον βορειοελλαδικό χώρο, πρέπει να αντιλαμβάνεται, με τον πιο έντονο τρόπο, ότι βρίσκεται στην Ενωμένη Ευρώπη. Μία τέτοια στρατηγική, με πολύ συγκεκριμένους στόχους και τρόπους, τους οποίους σχεδιάσαμε και θα παρουσιάσουμε στο αμέσως προσεχές διάστημα, μπορεί να θωρακίσει ακόμα πιο αποτελεσματικά την περιοχή μας και να αποτελεί, ταυτόχρονα, και μία μόνιμη απάντηση προς όλους, φίλους, γείτονες, εταίρους, συμμάχους ότι η Βόρειος Ελλάδα αποτελεί πολύ σημαντική προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας.

Οι βασικοί άξονες, στους οποίους ακουμπά το όραμά μας αλλά και η ρεαλιστική προοπτική για την ανάπτυξη της Μακεδονίας και της Θράκης, είναι οι εξής:

Κέντρο Παιδείας και Πολιτισμού. Τα πανεπιστήμιά της Μακεδονίας και της Θράκης, οι σημαντικοί θρησκευτικοί, αρχαιολογικοί, τουριστικοί χώροι που βρίσκονται στην περιοχή μας, όπως το Άγιον Όρος, η Βεργίνα, το Δίον, ο Όλυμπος, η Μαρώνεια, τα Στάγειρα, τα Άβδηρα, η Αμφίπολη, οι βυζαντινοί ναοί και τα μουσεία, δίνουν τεράστιες δυνατότητες για έναν τέτοιον ρόλο.

Η Θεσσαλονίκη Χρηματοοικονομικό και Χρηματοπιστωτικό Κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Μία «πόλη-στρατηγείο», έδρα επιχειρήσεων, φορέων, τραπεζών.

Η Θεσσαλονίκη διεθνές Εμπορικό και Διαμετακομιστικό Κέντρο. Το λιμάνι, το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας μετά τον Πειραιά, ο εμπορευματικός σιδηρόδρομος και οι οδικές μεταφορές επιτρέπουν από τη Θεσσαλονίκη αγαθά και προϊόντα να μεταφέρονται, σε πολύ σύντομο χρόνο, στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

Από τις πρώτες κινήσεις που κάνατε ήταν να διοργανώσετε σύσκεψη για την πυροπροστασία. Ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο είπε ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας με τις φωτιές. Εσείς είστε αισιόδοξος; Και γιατί;

Σε μία κρίσιμη κατάσταση πρέπει να υπάρχει έγκαιρος και γρήγορος συντονισμός όλων των συναρμοδίων φορέων. Αυτό κάναμε κι εμείς. Συγκαλέσαμε, πριν από περίπου δέκα ημέρες, μία ευρεία σύσκεψη για τον συντονισμό των φορέων της Μακεδονίας-Θράκης για θέματα πυροπροστασίας, με την παρουσία του αρμόδιου υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και με την συμμετοχή του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, αρμόδιου για θέματα πυροπροστασίας των Ενόπλων Δυνάμεων, Γιάννη Κεφαλογιάννη, με την συμμετοχή 230 εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών και των φορέων του βορειοελλαδικού χώρου. 

Συμμετείχαν οι περιφερειάρχες, οι δήμαρχοι της Μακεδονίας και της Θράκης, η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, των Δασαρχείων, των Υγειονομικών Περιφερειών, του ΕΚΑΒ, της ΔΕΗ του ΔΕΔΔΗΕ, του ΑΔΜΗΕ, καθώς και εκπρόσωποι του Αγίου Όρους, όπως και άλλοι υπεύθυνοι για την πολιτική προστασία. Σκοπός μας είναι να συντονιστούμε καλύτερα όλοι μαζί για να αντιμετωπίσουμε οποιονδήποτε ενδεχόμενο κίνδυνο. Λειτουργούμε προληπτικά και όχι κατασταλτικά.

Προετοιμάζετε, ήδη, μία νέα μεγάλη σύσκεψη αυτή την εβδομάδα.

Την επόμενη Τετάρτη συγκαλούμε το Συντονιστικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης για την παρακολούθηση των έργων του FlyOver και τις επιπτώσεις που προκαλεί η κατασκευή του, παρουσία των υπουργών Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, των υφυπουργών Υποδομών και Μεταφορών Νίκου Ταχιάου και Βασίλη Οικονόμου και υπηρεσιακών παραγόντων. Θα συμμετάσχουν ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, οι αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες Κώστας Γιουτίκας, Πάρις Μπίλλιας, και Σωκράτης Δωρής, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας και δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτης Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, οι δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων της Θεσσαλονίκης, των Εμπορικών Συλλόγων της πόλης, οι διοικήσεις των ΟΑΣΘ, ΟΣΕΘ, Εγνατίας Οδού, ΤΕΕ/ΤΚΜ, ΔΕΘ-Helexpo, ΟΣΕ και ΟΛΘ, οι επικεφαλής των Υγειονομικών Περιφερειών και του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ, η ηγεσία της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εκπρόσωποι του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ, οι Πρυτάνεις του ΑΠΘ, του ΠΑΜΑΚ και του Διεθνούς Πανεπιστημίου, ο Πρόεδρος του Σωματείου Ταξί Θεσσαλονίκης «Ερμής», καθώς και εκπρόσωποι της κοινοπραξίας του έργου. Θέματα προς συζήτηση θα είναι η εντατικοποίηση των υφιστάμενων μέτρων, η σχεδίαση νέων μέτρων, ο προγραμματισμός κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, η εξεύρεση χώρων προσωρινής στάθμευσης και η πρόβλεψη αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών τις ώρες κυκλοφοριακής αιχμής της κυκλοφορίας.

Όπως, ήδη, ανακοινώσαμε, το Συντονιστικό Συμβούλιο θα συνεδριάζει, από εδώ κι εμπρός, τακτικά, κάθε δεκαπενθήμερο.

Επισκεφτήκατε αυτές τις ημέρες το Μετρό και κάνατε όλη την υπόγεια διαδρομή, από το αμαξοστάσιο της Πυλαίας μέχρι τον Σιδηροδρομικό Σταθμό. Ποια είναι η εικόνα που αποκομίσατε; Θα αγοράσουμε τα πρώτα εισιτήρια του Μετρό τον Νοέμβριο;

Δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε ούτε ώρα. Η δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού είναι σαφής. Το πρώτο εισιτήριο θα κοπεί τον Νοέμβριο του 2024. Όλα είναι έτοιμα για να παραδοθεί αυτό το εμβληματικό αλλά και τόσο ταλαιπωρημένο έργο στην κοινή χρήση. Θα είναι ένα υπερσύγχρονο Μετρό το οποίο θα συμβάλλει καθοριστικά στην βελτίωση της καθημερινότητας των Θεσσαλονικέων και των επισκεπτών της πόλης μας. Επιτέλους, αυτό το έργο που δίκαια χαρακτηρίστηκε ως Γιοφύρι της Άρτας παραδίδεται σε λίγους μήνες. Δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα. Οι συμπολίτες μας περιμένουν πράξεις.

Ένα από τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης είναι η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των τοπικών φορέων. Συμφωνείτε; Τι σκοπεύετε να κάνετε σε αυτό το επίπεδο;

Αυτός είναι και ο δικός μας ρόλος. Να συντονίσουμε όλους τους φορείς της Θεσσαλονίκης και να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής των Θεσσαλονικέων. Να αξιοποιήσουμε το τεράστιο έμψυχο δυναμικό που υπάρχει στην πόλη, ώστε η Θεσσαλονίκη να τρέξει με πιο ταχείς ρυθμούς.

Πώς βλέπετε τις σχέσεις σας με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη που προέρχεται και από έναν άλλο πολιτικό χώρο από τον δικό σας;

Με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης γνωριζόμαστε χρόνια και, ήδη, έχουμε εγκαινιάσει μία πολύ γόνιμη συνεργασία. Έχουμε ανοίξει έναν ειλικρινή διάλογο βασισμένο στον αμοιβαίο σεβασμό και την κοινή δέσμευσή μας να εργαστούμε εντατικά και από κοινού για το καλό της Θεσσαλονίκης. Είμαι βέβαιος ότι αυτή η συνεργασία θα φέρει πολλούς και σημαντικούς καρπούς.

Και με τον Απόστολο Τζιτζικώστα; Πού θα εστιάσετε την προσοχή σας για να ανέβει κατηγορία η Κεντρική Μακεδονία;

Με τον Απόστολο Τζιτζικώστα μας συνδέουν πολλοί κοινοί αγώνες και μία στενή φιλία. Αυτό διευκολύνει ακόμη περισσότερο την συνεργασία που θα έχουμε για ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία. Η εμπειρία του και το έργο, που έχει, ήδη, παραχθεί στην Περιφέρεια είναι πολύτιμα και αυτά θα τα εκμεταλλευθούμε για να προχωρήσουμε, όπως και με τους υπόλοιπους εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών, πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.

Και κάτι προσωπικό. Είπατε στην τελετή παράδοσης-παραλαβής ότι φεύγοντας από το υπουργείο θέλετε να αφήσετε πίσω χειροπιαστό έργο για τους επόμενους. Τι θα είναι αυτό συγκεκριμένα;

Το σημαντικό είναι να μπορεί κανείς να φανεί χρήσιμος στην αποστολή που αναλαμβάνει. Δεν φτιάχνουν οι θέσεις τους ανθρώπους αλλά οι άνθρωποι τιμούν τις αποστολές που τους ανατίθενται, αν μπορούν να αποδείξουν ότι είναι ικανοί να παράγουν έργο για το σύνολο της κοινωνίας. Από αυτό κρινόμαστε όλοι, πέρα από πομπώδεις και βαρύγδουπες δηλώσεις. Η ευθύνη είναι μεγάλη και, αν καταφέρουμε να βάλουμε ένα λιθαράκι στην συνολική προσπάθεια, τότε θα έχουμε αντεπεξέλθει στην εντολή που λάβαμε.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 07.07.2024

Τους βασικούς άξονες, στους οποίους ακουμπά το όραμα της κυβέρνησης αλλά και η ρεαλιστική προοπτική για την ανάπτυξη της Μακεδονίας και της Θράκης, παρουσιάζει ο Κώστας Γκιουλέκας.

«Δεν χρειάζεται εφευρετικότητα ούτε φαντασία για να καθορίσει κανείς τις κινήσεις μας» σημειώνει σε συνέντευξή του στη «ΜτΚ». Για τις ευρωεκλογές επισημαίνει ότι το μήνυμα που λάβαμε «το ερμηνεύσαμε, όπως ακριβώς δήλωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ των ευρωεκλογών, ότι οι πολίτες ζητούν από εμάς να είμαστε πιο άμεσοι, πιο γρήγοροι, πιο αποτελεσματικοί. Χωρίς πολλά λόγια, με πολλή δουλειά και παραγωγή έργου. Διορθώνουμε λάθη και παραλείψεις και προχωρούμε προς τα εμπρός, προσπαθώντας ακόμη πιο σκληρά να δώσουμε λύση στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας».

Για την Προεδρία της Δημοκρατίας τονίζει ότι «είναι νωρίς για οποιαδήποτε κουβέντα», ενώ για τις παρεμβάσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών απαντά: «Η ενότητα της ΝΔ είναι αρραγής και η κριτική, μέσα στους κόλπους μας, μας βοηθά να γίνουμε καλύτεροι».

Κύριε Γκιουλέκα, οι ευρωεκλογές μπορεί να μην είναι εθνική κάλπη, αλλά προκάλεσαν μετεκλογικές αναταράξεις. Επειδή έγινε μεγάλη συζήτηση και εντός της ΝΔ, ποιο είναι το δικό σας συμπέρασμα; Γιατί είχε απώλειες η ΝΔ;

Η τεράστια αποχή έδειξε ότι ένα μεγάλο μέρος των πολιτών έστειλε ένα πολύ ηχηρό και ισχυρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Προς την κυβέρνηση, προς την αντιπολίτευση. Το μήνυμα που λάβαμε το ερμηνεύσαμε, όπως ακριβώς δήλωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ των ευρωεκλογών, ότι οι πολίτες ζητούν από εμάς να είμαστε πιο άμεσοι, πιο γρήγοροι, πιο αποτελεσματικοί. Χωρίς πολλά λόγια, με πολλή δουλειά και παραγωγή έργου. Διορθώνουμε λάθη και παραλείψεις και προχωρούμε προς τα εμπρός, προσπαθώντας ακόμη πιο σκληρά να δώσουμε λύση στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας, όπως είναι η μάχη κατά της ακρίβειας, το πιο αποτελεσματικό κράτος, η επιτάχυνση των ρυθμών σε όλους τους τομείς. Δεν υπάρχουν περιθώρια για παρερμηνείες. Όλοι μας κρινόμαστε από το αποτέλεσμα. Αυτό θα κρίνουν και οι Έλληνες πολίτες στο τέλος της τετραετίας, όταν θα γίνουν εκλογές, σε ό,τι αφορά στην κυβέρνηση.

Στο εσωτερικό της ΝΔ άνοιξε μία κουβέντα και για την πρόταση που θα καταθέσει ο πρωθυπουργός για τη νέα θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2025. Τι λέτε επ’ αυτού; Ανανέωση για την Κατερίνα Σακελλαροπούλου ή πρόταση υποψηφίου από τα σπλάχνα της ΝΔ;

Είναι νωρίς ακόμη να ανοίξει αυτή η συζήτηση. Όταν θα έλθει εκείνη η ώρα θα τοποθετηθούμε όλοι και θα θέσουμε τις απόψεις μας για το πρόσωπο που θα επιλέξουμε ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εμείς, στη Νέα Δημοκρατία έχουμε τη δυνατότητα να συζητούμε ανοιχτά, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μας. Μία βαθιά δημοκρατική παράταξη, όπως η δικιά μας, αποδεικνύει στην πράξη πως προσλαμβάνει τα μηνύματα από την κοινωνία και πως τα συζητά, προκειμένου να διορθώσει την πορεία της ή να πάρει σημαντικές αποφάσεις. Αυτό θα γίνει και για την επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πολλή συζήτηση γίνεται και για τις παρεμβάσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών της ΝΔ τη Δευτέρα στο Πολεμικό Μουσείο. Συνιστούν πρόβλημα οι τοποθετήσεις του Αντώνη Σαμαρά και τον Κώστα Καραμανλή για τη διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και για την ενότητα του κόμματος;

Η ενότητα της Νέας Δημοκρατία είναι αρραγής και η κριτική, μέσα στους κόλπους μας, μας βοηθά να γίνουμε καλύτεροι. Οι πρώην πρωθυπουργοί, με την πείρα που διαθέτουν, καταθέτουν τις δικές τους απόψεις σε ένα ανοικτό, δημοκρατικό κόμμα όπως η ΝΔ. Ακούμε όλες τις απόψεις και τις λαμβάνουμε υπόψιν. Αυτό το έχει αποδείξει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος συνεργάζεται στενά με όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα και, ασφαλώς, και με τα κορυφαία στελέχη της παράταξης.

4Είστε εδώ και τρεις εβδομάδες ο νέος ένοικος του ΥΜΑΘ. Πολλοί ισχυρίζονται ότι είναι ένα υπουργείο τελετών και εγκαινίων, χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες. Τι λέτε επ’ αυτού;

Tο ΥΜΑΘ αποτελεί το μοναδικό κυβερνητικό κλιμάκιο στον βορειοελλαδικό χώρο και, πιο συγκεκριμένα, στη Μακεδονία και τη Θράκη και ο ρόλος του είναι, εκ των πραγμάτων, συντονιστικός. Συνεργάζεται με όλα τα υπουργεία και εμπλέκεται στους περισσότερους τομείς δράσης του κυβερνητικού έργου. Οι αρμοδιότητες είναι πολύ συγκεκριμένες αλλά οι δυνατότητες που έχει το ΥΜΑΘ είναι τεράστιες. Πρώτα απ’ όλα, όμως, απαιτείται σκληρή δουλειά και λίγα λόγια. Από το αποτέλεσμα του έργου, θα κριθούμε.

Υπάρχουν μία σειρά από άμεσες προτεραιότητες που στοχεύουν οι συμπολίτες μας στη Μακεδονία και τη Θράκη να αισθάνονται πιο έντονα την παρουσία του κράτους, με αποκλειστικό σκοπό να λυθούν κάποια από τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Εμείς οι Βορειοελλαδίτες ξέρουμε πολύ καλά τι λείπει από τον τόπο μας και, με την συνεργασία όλων των συναρμοδίων φορέων (Περιφέρειες, δήμοι, υπηρεσίες) σκοπεύουμε να δώσουμε μία ουσιαστική ώθηση, στην ανάπτυξη του τόπου μας, να βαδίσουμε προς τα εμπρός. Εξάλλου, αυτό που πολλές κυβερνήσεις στο παρελθόν δεν είχαν αντιληφθεί, την γεωστρατηγική θέση της Βόρειας Ελλάδας, το κατάλαβαν πολύ καλά ξένες μεγάλες εταιρείες-κολοσσοί, όπως η Pfizer, η Microsoft και άλλες, οι οποίες προτίμησαν να κάνουν σοβαρές επενδύσεις στον βορειοελλαδικό χώρο. Αυτό συνέβη γιατί η εγγύτητα της Θεσσαλονίκης με τις πρωτεύουσες και τις μεγάλες πόλεις των όμορων κρατών προσδίδει στη Μακεδονία και τη Θράκη ένα μοναδικό, στρατηγικό πλεονέκτημα. Τεράστιες αγορές υπάρχουν γύρω μας, που θέτουν τη Μακεδονία και τη Θράκη στο επίκεντρο, και, ιδίως, την πρωτεύουσα του βορειοελλαδικού χώρου, τη Θεσσαλονίκη. Η σημερινή κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει θέσει στην απόλυτη προτεραιότητά της την προώθηση των θεμάτων που αφορούν στην Βόρειο Ελλάδα και αυτό αποτελεί τον γνώμονα και την πυξίδα για τις ενέργειές μας.

Σηκώσαμε τα μανίκια από την πρώτη ώρα που βρεθήκαμε σε αυτή τη θέση ευθύνης. Την ίδια ημέρα, μετά την τελετή παράδοσης-παραλαβής, με τον υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, επισκεφθήκαμε και είχαμε συσκέψεις με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιο Καΐτεζίδη και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη. Τις αμέσως επόμενες ημέρες συναντηθήκαμε στο ΥΜΑΘ με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον αρμόδιο υφυπουργό Εθνικής Άμυνας για θέματα πυροπροστασίας Γιάννη Κεφαλογιάννη και τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Γιάννη Μπούγα για τον νέο δικαστικό χάρτη στη Μακεδονία και τη Θράκη. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Η εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σαφής: Να ανεβάσουμε πιο ψηλά τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Τι νέο αέρα θέλετε να φέρετε στο υπουργείο; Πώς θα κινηθείτε; Είπατε όταν αναλάβατε ότι το ΥΜΑΘ έχει λίγες αρμοδιότητες, αλλά πολλές δυνατότητες. Τι σημαίνει αυτό; 

Δεν χρειάζεται εφευρετικότητα ούτε φαντασία για να καθορίσει κανείς τις κινήσεις του. Η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία, η Θράκη δείχνουν, από μόνες τους, την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουμε. Οφείλουμε να εκπέμπουμε, με κάθε τρόπο, το μήνυμα ότι η Βόρειος Ελλάδα δεν είναι μόνον μία περιοχή της πατρίδας μας αλλά, κυρίως, ότι είναι η είσοδος από την Ασία στην Ευρώπη και, πρωτίστως, η νοτιοανατολική πύλη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών-μελών. Θέλουμε να κάνουμε σαφές ότι η περιοχή μας δεν είναι μόνον μία περιφέρεια της Ελλάδος αλλά, ταυτόχρονα, μία περιφέρεια της Ευρώπης. Κάθε επισκέπτης, που εισέρχεται στον βορειοελλαδικό χώρο, πρέπει να αντιλαμβάνεται, με τον πιο έντονο τρόπο, ότι βρίσκεται στην Ενωμένη Ευρώπη. Μία τέτοια στρατηγική, με πολύ συγκεκριμένους στόχους και τρόπους, τους οποίους σχεδιάσαμε και θα παρουσιάσουμε στο αμέσως προσεχές διάστημα, μπορεί να θωρακίσει ακόμα πιο αποτελεσματικά την περιοχή μας και να αποτελεί, ταυτόχρονα, και μία μόνιμη απάντηση προς όλους, φίλους, γείτονες, εταίρους, συμμάχους ότι η Βόρειος Ελλάδα αποτελεί πολύ σημαντική προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας.

Οι βασικοί άξονες, στους οποίους ακουμπά το όραμά μας αλλά και η ρεαλιστική προοπτική για την ανάπτυξη της Μακεδονίας και της Θράκης, είναι οι εξής:

Κέντρο Παιδείας και Πολιτισμού. Τα πανεπιστήμιά της Μακεδονίας και της Θράκης, οι σημαντικοί θρησκευτικοί, αρχαιολογικοί, τουριστικοί χώροι που βρίσκονται στην περιοχή μας, όπως το Άγιον Όρος, η Βεργίνα, το Δίον, ο Όλυμπος, η Μαρώνεια, τα Στάγειρα, τα Άβδηρα, η Αμφίπολη, οι βυζαντινοί ναοί και τα μουσεία, δίνουν τεράστιες δυνατότητες για έναν τέτοιον ρόλο.

Η Θεσσαλονίκη Χρηματοοικονομικό και Χρηματοπιστωτικό Κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Μία «πόλη-στρατηγείο», έδρα επιχειρήσεων, φορέων, τραπεζών.

Η Θεσσαλονίκη διεθνές Εμπορικό και Διαμετακομιστικό Κέντρο. Το λιμάνι, το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας μετά τον Πειραιά, ο εμπορευματικός σιδηρόδρομος και οι οδικές μεταφορές επιτρέπουν από τη Θεσσαλονίκη αγαθά και προϊόντα να μεταφέρονται, σε πολύ σύντομο χρόνο, στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

Από τις πρώτες κινήσεις που κάνατε ήταν να διοργανώσετε σύσκεψη για την πυροπροστασία. Ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο είπε ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας με τις φωτιές. Εσείς είστε αισιόδοξος; Και γιατί;

Σε μία κρίσιμη κατάσταση πρέπει να υπάρχει έγκαιρος και γρήγορος συντονισμός όλων των συναρμοδίων φορέων. Αυτό κάναμε κι εμείς. Συγκαλέσαμε, πριν από περίπου δέκα ημέρες, μία ευρεία σύσκεψη για τον συντονισμό των φορέων της Μακεδονίας-Θράκης για θέματα πυροπροστασίας, με την παρουσία του αρμόδιου υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και με την συμμετοχή του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, αρμόδιου για θέματα πυροπροστασίας των Ενόπλων Δυνάμεων, Γιάννη Κεφαλογιάννη, με την συμμετοχή 230 εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών και των φορέων του βορειοελλαδικού χώρου. 

Συμμετείχαν οι περιφερειάρχες, οι δήμαρχοι της Μακεδονίας και της Θράκης, η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, των Δασαρχείων, των Υγειονομικών Περιφερειών, του ΕΚΑΒ, της ΔΕΗ του ΔΕΔΔΗΕ, του ΑΔΜΗΕ, καθώς και εκπρόσωποι του Αγίου Όρους, όπως και άλλοι υπεύθυνοι για την πολιτική προστασία. Σκοπός μας είναι να συντονιστούμε καλύτερα όλοι μαζί για να αντιμετωπίσουμε οποιονδήποτε ενδεχόμενο κίνδυνο. Λειτουργούμε προληπτικά και όχι κατασταλτικά.

Προετοιμάζετε, ήδη, μία νέα μεγάλη σύσκεψη αυτή την εβδομάδα.

Την επόμενη Τετάρτη συγκαλούμε το Συντονιστικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης για την παρακολούθηση των έργων του FlyOver και τις επιπτώσεις που προκαλεί η κατασκευή του, παρουσία των υπουργών Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, των υφυπουργών Υποδομών και Μεταφορών Νίκου Ταχιάου και Βασίλη Οικονόμου και υπηρεσιακών παραγόντων. Θα συμμετάσχουν ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, οι αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες Κώστας Γιουτίκας, Πάρις Μπίλλιας, και Σωκράτης Δωρής, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας και δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτης Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, οι δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων της Θεσσαλονίκης, των Εμπορικών Συλλόγων της πόλης, οι διοικήσεις των ΟΑΣΘ, ΟΣΕΘ, Εγνατίας Οδού, ΤΕΕ/ΤΚΜ, ΔΕΘ-Helexpo, ΟΣΕ και ΟΛΘ, οι επικεφαλής των Υγειονομικών Περιφερειών και του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ, η ηγεσία της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εκπρόσωποι του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ, οι Πρυτάνεις του ΑΠΘ, του ΠΑΜΑΚ και του Διεθνούς Πανεπιστημίου, ο Πρόεδρος του Σωματείου Ταξί Θεσσαλονίκης «Ερμής», καθώς και εκπρόσωποι της κοινοπραξίας του έργου. Θέματα προς συζήτηση θα είναι η εντατικοποίηση των υφιστάμενων μέτρων, η σχεδίαση νέων μέτρων, ο προγραμματισμός κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, η εξεύρεση χώρων προσωρινής στάθμευσης και η πρόβλεψη αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών τις ώρες κυκλοφοριακής αιχμής της κυκλοφορίας.

Όπως, ήδη, ανακοινώσαμε, το Συντονιστικό Συμβούλιο θα συνεδριάζει, από εδώ κι εμπρός, τακτικά, κάθε δεκαπενθήμερο.

Επισκεφτήκατε αυτές τις ημέρες το Μετρό και κάνατε όλη την υπόγεια διαδρομή, από το αμαξοστάσιο της Πυλαίας μέχρι τον Σιδηροδρομικό Σταθμό. Ποια είναι η εικόνα που αποκομίσατε; Θα αγοράσουμε τα πρώτα εισιτήρια του Μετρό τον Νοέμβριο;

Δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε ούτε ώρα. Η δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού είναι σαφής. Το πρώτο εισιτήριο θα κοπεί τον Νοέμβριο του 2024. Όλα είναι έτοιμα για να παραδοθεί αυτό το εμβληματικό αλλά και τόσο ταλαιπωρημένο έργο στην κοινή χρήση. Θα είναι ένα υπερσύγχρονο Μετρό το οποίο θα συμβάλλει καθοριστικά στην βελτίωση της καθημερινότητας των Θεσσαλονικέων και των επισκεπτών της πόλης μας. Επιτέλους, αυτό το έργο που δίκαια χαρακτηρίστηκε ως Γιοφύρι της Άρτας παραδίδεται σε λίγους μήνες. Δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα. Οι συμπολίτες μας περιμένουν πράξεις.

Ένα από τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης είναι η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των τοπικών φορέων. Συμφωνείτε; Τι σκοπεύετε να κάνετε σε αυτό το επίπεδο;

Αυτός είναι και ο δικός μας ρόλος. Να συντονίσουμε όλους τους φορείς της Θεσσαλονίκης και να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής των Θεσσαλονικέων. Να αξιοποιήσουμε το τεράστιο έμψυχο δυναμικό που υπάρχει στην πόλη, ώστε η Θεσσαλονίκη να τρέξει με πιο ταχείς ρυθμούς.

Πώς βλέπετε τις σχέσεις σας με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη που προέρχεται και από έναν άλλο πολιτικό χώρο από τον δικό σας;

Με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης γνωριζόμαστε χρόνια και, ήδη, έχουμε εγκαινιάσει μία πολύ γόνιμη συνεργασία. Έχουμε ανοίξει έναν ειλικρινή διάλογο βασισμένο στον αμοιβαίο σεβασμό και την κοινή δέσμευσή μας να εργαστούμε εντατικά και από κοινού για το καλό της Θεσσαλονίκης. Είμαι βέβαιος ότι αυτή η συνεργασία θα φέρει πολλούς και σημαντικούς καρπούς.

Και με τον Απόστολο Τζιτζικώστα; Πού θα εστιάσετε την προσοχή σας για να ανέβει κατηγορία η Κεντρική Μακεδονία;

Με τον Απόστολο Τζιτζικώστα μας συνδέουν πολλοί κοινοί αγώνες και μία στενή φιλία. Αυτό διευκολύνει ακόμη περισσότερο την συνεργασία που θα έχουμε για ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία. Η εμπειρία του και το έργο, που έχει, ήδη, παραχθεί στην Περιφέρεια είναι πολύτιμα και αυτά θα τα εκμεταλλευθούμε για να προχωρήσουμε, όπως και με τους υπόλοιπους εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών, πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.

Και κάτι προσωπικό. Είπατε στην τελετή παράδοσης-παραλαβής ότι φεύγοντας από το υπουργείο θέλετε να αφήσετε πίσω χειροπιαστό έργο για τους επόμενους. Τι θα είναι αυτό συγκεκριμένα;

Το σημαντικό είναι να μπορεί κανείς να φανεί χρήσιμος στην αποστολή που αναλαμβάνει. Δεν φτιάχνουν οι θέσεις τους ανθρώπους αλλά οι άνθρωποι τιμούν τις αποστολές που τους ανατίθενται, αν μπορούν να αποδείξουν ότι είναι ικανοί να παράγουν έργο για το σύνολο της κοινωνίας. Από αυτό κρινόμαστε όλοι, πέρα από πομπώδεις και βαρύγδουπες δηλώσεις. Η ευθύνη είναι μεγάλη και, αν καταφέρουμε να βάλουμε ένα λιθαράκι στην συνολική προσπάθεια, τότε θα έχουμε αντεπεξέλθει στην εντολή που λάβαμε.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 07.07.2024

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία