ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κρασί: Πώς συνδυάζεται και πώς καταναλώνεται με ασφάλεια

Τι ειπώθηκε στην ενημερωτική εκδήλωση Τύπου ThessalyWineBouquet

 12/09/2024 21:00

Κρασί: Πώς συνδυάζεται και πώς καταναλώνεται με ασφάλεια

Με στόχο την ενημέρωση για την υπεύθυνη κατανάλωση κρασιού, παραγωγοί, εκπρόσωποι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και απλός κόσμος συγκεντρώθηκαν στη ΔΕΘ το απόγευμα της Τετάρτης (11/09) στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος, μια συνεργασία των ΠΓΕ ΤΥΡΝΑΒΟΣ και ΠΓΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ.

Στην εκδήλωση οι ομιλητές αναφέρθηκαν όχι μόνο στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να πίνουμε υπεύθυνα και με μέτρο, αλλά και στην κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην παραγωγή κρασιού.

«Τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια ισχυρή επίθεση της Ε.Ε. προς τους παραγωγούς» δήλωσε ο Δημήτρης Μιχαηλίδης, δημοσιογράφος του AgroNews λέγοντας επίσης πως φέτος ήταν μειωμένη παραγωγή λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.

«Ο κόσμος δεν καταλαβαίνει τα ΠΟΠ και τα ΠΓΕ. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να εκπαιδεύσουμε τους καταναλωτές» πρόσθεσε.

Τι αφορά το ΠΟΠ και το ΠΓΕ στους οίνους

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το σήμα Π.Ο.Π (προστατευόμενη ονομασία προέλευσης) αφορά προϊόντα που έχουν ισχυρότερους δεσμούς με την περιοχή στην οποία παρασκευάζονται, ενώ κριτήριο είναι κάθε μέρος της διαδικασίας παραγωγής να γίνεται σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Παράδειγμα για τους οίνους τα σταφύλια πρέπει να προέρχονται αποκλειστικά από την γεωγραφική περιοχή όπου παράγεται το κρασί.

Η ένδειξη Π.Γ.Ε. (προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη) δίνει έμφαση στην γεωγραφική περιοχή αλλά και την ονομασία του προϊόντος. Εδώ κριτήριο είναι τουλάχιστον ένα από τα στάδια παραγωγής, παρασκευής ή μεταποίησης να πραγματοποιείται στην συγκεκριμένη περιοχή. Αυτό για τα κρασιά σημαίνει ότι τουλάχιστον το 80% των χρησιμοποιούμενων σταφυλιών πρέπει να προέρχονται αποκλειστικά από την γεωγραφική περιοχή στην οποία παράγεται οίνος.

Υπεύθυνη κατανάλωση

Το παρόν στην ενημερωτική εκδήλωση, έδωσε και η Κική Εμμανουηλίδου, συγγραφέας, η οποία εξήγησε πως πρέπει να πίνει κανείς αν θέλει να πίνει υπεύθυνα αλλά και πως να συνδυάζει το κρασί με το φαγητό.

Σημασία στην κατανάλωση έχει πρώτα απ’ όλα το μέτρο.

Όμως επίσης θα πρέπει:

  • Να μην πίνουμε με άδειο στομάχι
  • Να μην ανακατεύουμε τα ποτά μας
  • Να πίνουμε αργά
  • Να πίνουμε ενδιάμεσα νερό
  • Όταν ξεκινάμε με κρασί, να τελειώνουμε με κρασί

Όπως ανέφερε η κα.Εμμανουηλίδου, η υπερβολική κατανάλωση οδηγεί σε δυσάρεστα συμπτώματα, όπως ναυτία, ζάλη, απώλεια ισορροπίας, αύξηση της αρτηριακής πίεσης αλλά και σε στοματικές και γαστρεντερικές διαταραχές.

«Το πόσο αντέχει κάθε οργανισμός εξαρτάται από την ηλικία, το βάρος , τη σωματική διάπλαση και το φύλο» είπε η ίδια υπενθυμίζοντας πως οι άντρες αντέχουν περισσότερο από τις γυναίκες.

Κρασί και φαγητό

Ακόμα, η κα.Εμμανουηλίδου δεν παρέλειψε να προτείνει τους συνδυασμούς τους οποίους πρέπει να κάνει κανείς αν θέλει να πετύχει ένα καλό γευστικό αποτέλεσμα.

Αρχικά το κόκκινο κρέας το οποίο κι έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λιπαρά πρέπει να συνδυάζεται ιδανικά με κόκκινα κρασιά ενώ το λευκό κρέας με λευκά κρασιά αντίστοιχα.

Από την άλλη τα ψάρια είναι πιο ευχάριστα όταν συνοδεύονται με λευκό ή ροζέ κρασί αλλά στα ψάρια όπως και στο κρέας παίζει ρόλο η λιπαρότητα.

Τέλος τα επιδόρπια ταιριάζουν με γλυκά κρασιά ανεξαρτήτου χρώματος. Όμως στα σιροπιαστά γλυκά το λευκό κρασί είναι ιδανικότερο, στα γλυκά με φρούτα το αφρώδες κρασί ή η σαμπάνια ενώ σε αυτά με σοκολάτα το κόκκινο.

Με στόχο την ενημέρωση για την υπεύθυνη κατανάλωση κρασιού, παραγωγοί, εκπρόσωποι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και απλός κόσμος συγκεντρώθηκαν στη ΔΕΘ το απόγευμα της Τετάρτης (11/09) στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος, μια συνεργασία των ΠΓΕ ΤΥΡΝΑΒΟΣ και ΠΓΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ.

Στην εκδήλωση οι ομιλητές αναφέρθηκαν όχι μόνο στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να πίνουμε υπεύθυνα και με μέτρο, αλλά και στην κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην παραγωγή κρασιού.

«Τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια ισχυρή επίθεση της Ε.Ε. προς τους παραγωγούς» δήλωσε ο Δημήτρης Μιχαηλίδης, δημοσιογράφος του AgroNews λέγοντας επίσης πως φέτος ήταν μειωμένη παραγωγή λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.

«Ο κόσμος δεν καταλαβαίνει τα ΠΟΠ και τα ΠΓΕ. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να εκπαιδεύσουμε τους καταναλωτές» πρόσθεσε.

Τι αφορά το ΠΟΠ και το ΠΓΕ στους οίνους

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το σήμα Π.Ο.Π (προστατευόμενη ονομασία προέλευσης) αφορά προϊόντα που έχουν ισχυρότερους δεσμούς με την περιοχή στην οποία παρασκευάζονται, ενώ κριτήριο είναι κάθε μέρος της διαδικασίας παραγωγής να γίνεται σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Παράδειγμα για τους οίνους τα σταφύλια πρέπει να προέρχονται αποκλειστικά από την γεωγραφική περιοχή όπου παράγεται το κρασί.

Η ένδειξη Π.Γ.Ε. (προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη) δίνει έμφαση στην γεωγραφική περιοχή αλλά και την ονομασία του προϊόντος. Εδώ κριτήριο είναι τουλάχιστον ένα από τα στάδια παραγωγής, παρασκευής ή μεταποίησης να πραγματοποιείται στην συγκεκριμένη περιοχή. Αυτό για τα κρασιά σημαίνει ότι τουλάχιστον το 80% των χρησιμοποιούμενων σταφυλιών πρέπει να προέρχονται αποκλειστικά από την γεωγραφική περιοχή στην οποία παράγεται οίνος.

Υπεύθυνη κατανάλωση

Το παρόν στην ενημερωτική εκδήλωση, έδωσε και η Κική Εμμανουηλίδου, συγγραφέας, η οποία εξήγησε πως πρέπει να πίνει κανείς αν θέλει να πίνει υπεύθυνα αλλά και πως να συνδυάζει το κρασί με το φαγητό.

Σημασία στην κατανάλωση έχει πρώτα απ’ όλα το μέτρο.

Όμως επίσης θα πρέπει:

  • Να μην πίνουμε με άδειο στομάχι
  • Να μην ανακατεύουμε τα ποτά μας
  • Να πίνουμε αργά
  • Να πίνουμε ενδιάμεσα νερό
  • Όταν ξεκινάμε με κρασί, να τελειώνουμε με κρασί

Όπως ανέφερε η κα.Εμμανουηλίδου, η υπερβολική κατανάλωση οδηγεί σε δυσάρεστα συμπτώματα, όπως ναυτία, ζάλη, απώλεια ισορροπίας, αύξηση της αρτηριακής πίεσης αλλά και σε στοματικές και γαστρεντερικές διαταραχές.

«Το πόσο αντέχει κάθε οργανισμός εξαρτάται από την ηλικία, το βάρος , τη σωματική διάπλαση και το φύλο» είπε η ίδια υπενθυμίζοντας πως οι άντρες αντέχουν περισσότερο από τις γυναίκες.

Κρασί και φαγητό

Ακόμα, η κα.Εμμανουηλίδου δεν παρέλειψε να προτείνει τους συνδυασμούς τους οποίους πρέπει να κάνει κανείς αν θέλει να πετύχει ένα καλό γευστικό αποτέλεσμα.

Αρχικά το κόκκινο κρέας το οποίο κι έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λιπαρά πρέπει να συνδυάζεται ιδανικά με κόκκινα κρασιά ενώ το λευκό κρέας με λευκά κρασιά αντίστοιχα.

Από την άλλη τα ψάρια είναι πιο ευχάριστα όταν συνοδεύονται με λευκό ή ροζέ κρασί αλλά στα ψάρια όπως και στο κρέας παίζει ρόλο η λιπαρότητα.

Τέλος τα επιδόρπια ταιριάζουν με γλυκά κρασιά ανεξαρτήτου χρώματος. Όμως στα σιροπιαστά γλυκά το λευκό κρασί είναι ιδανικότερο, στα γλυκά με φρούτα το αφρώδες κρασί ή η σαμπάνια ενώ σε αυτά με σοκολάτα το κόκκινο.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία