ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κύμα οργής από τους καλλιτέχνες: Εξισώνονται τα πτυχία τους με… απολυτήρια Λυκείου

Σε κατάληψη από χθες η σχολή του Εθνικού Θεάτρου μετά το νέο ΦΕΚ - Αποχή από τα μαθήματα και συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στις 13:00 από σπουδαστές του ΚΘΒΕ - Κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ  για την εκπαίδευση των καλλιτεχνών

 23/12/2022 11:19

Κύμα οργής από τους καλλιτέχνες: Εξισώνονται τα πτυχία τους με… απολυτήρια Λυκείου
Φωτ. αρχείου

Σφοδρές αντιδράσεις δημιουργεί ένα πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα το οποίο εξισώνει τα πτυχία των καλλιτεχνών με απολυτήρια Λυκείου.

Συγκεκριμένα το Προεδρικό Διάταγμα για τον «Καθορισμό προσόντων διορισμού σε φορείς του Δημοσίου (Προσοντολόγιο-Κλαδολόγιο)» όλοι οι απόφοιτοι Δραματικών Σχολών, αναγνωρισμένων από το υπουργείο Πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Εθνικού Θεάτρου και του ΚΘΒΕ, Σχολών Κινηματογράφου και Σχολών Χορού θεωρούνται πλέον απλοί απόφοιτοι Λυκείου.

Από χθες ο Σύλλογος σπουδαστών/τριών της σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου προχώρησε σε κατάληψη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα.

«Η κυβέρνηση με βάση το προεδρικό διάταγμα 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022) αποφασίζει να υποτιμήσει τις καλλιτεχνικές σπουδές, εξισώνοντας τα διπλώματά μας με απολυτήρια λυκείου», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες επισημαίνουν ότι «σε μία περίοδο που το υπουργείο Πολιτισμού ανοίγει έναν υποτιθέμενο διάλογο περί διαβάθμισης της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, με το Εθνικό Θέατρο να διοργανώνει μία διημερίδα για την αναβάθμιση των δραματικών σχολών, η κυβέρνηση αποφασίζει να εκγυμνώσει τους καλλιτέχνες του θεάτρου, του χορού, της μουσικής και του κινηματογράφου, εξισώνοντας την σπουδή μας με την μη σπουδή, ανακηρύσσοντας μας “ανειδίκευτους εργάτες”».

Καταλήγοντας, οι ίδιοι επισημαίνουν ότι προχωρούν σε κατάληψη της Σχολής, της «“Ανωτάτης” Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου» και ταυτόχρονα διοργανώνουν διήμερο δράσεων στο Θέατρο της Σχολής από χθες μέχρι σήμερα, «με σκοπό τον διάλογο και την συσπείρωση των σπουδαστών όλων των σχολών και του κλάδου μας ευρύτερα».

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από σπουδαστές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος - Απόχή από τα μαθήματα

Και οι σπουδαστές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, με τη σειρά τους, στηρίζουν την κατάληψη και τις δράσεις που οργανώνουν οι σπουδαστές του Εθνικού Θεάτρου και γι' αυτό απέχουν από τα μαθήματα της σχολής τους, ενώ έχουν προγραμματίσει και κινητοποίηση σήμερα στο Βασιλικό Θέατρο (δίπλα στον Λευκό Πύργο) στη 1:00 μ.μ.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρουν τα εξής:

"Στην ελισσαβετιανή εποχή οι ηθοποιοί θεωρούνταν και πληρώνονταν ως απλοί "τεχνίτες". Άξιοι συνεχιστές των Τυδώρ, η ελληνική κυβέρνηση μάς επιστρέφει σε δεδομένα μεσαίωνα...

Στις 17/12/22 υπεγράφη προεδρικό διάταγμα (85/22 ΦΕΚ 232/17-12-22), βάσει του οποίου το πτυχίο όλων των δημόσιων, ημιδημόσιων και ιδιωτικών καλλιτεχνικών σχολών εξισώνεται με το απολυτήριο του Λυκείου, ενώ αναφέρεται ξεκάθαρα στο ΦΕΚ ως "μεταλυκειακή φοίτηση"!

Με το σκάνδαλο Λιγνάδη το 2021 ανοίγει ο ασκός του Αιόλου και ξεκινά μια συζήτηση για τις παθογένειες του θεατρικού χώρου σε επαγγελματικό και φοιτητικό επίπεδο. Το καλοκαίρι του 2022 ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκης προεξαγγέλλει την συγκρότηση διυπουργικών ομάδων με στόχο τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Με πρωτοβουλία του Εθνικού Θεάτρου, συστήνεται τον Νοέμβριο του 2022 διημερίδα με θέμα "Δυσλειτουργίες και Προοπτικές" των δραματικών σχολών.

Με τα δεδομένα αυτά, μας φαίνεται αδιανόητη η υπογραφή του εν λόγω προεδρικού διατάγματος καταρχήν, κι ακόμα χειρότερη η απουσία του ίδιου του Υπουργείου Πολιτισμού (στο οποίο και υπαγόμαστε) από τους υπογράφοντες.

Η απόφαση αυτή καθιστά το πτυχίο μας διακοσμητικό, ένα "απολυτήριο Λυκείου" πάνω στο απολυτήριο Λυκείου, πάει ακόμα πιο πίσω τη συζήτηση που προϋπήρχε για την παροχή βασικής μέριμνας στους σπουδαστές των δραματικών σχολών (μειωμένο κόμιστρο, σίτιση, στέγαση) και μας στερεί τη δυνατότητα μετεκπαίδευσης.

Επιπλέον, ανοίγει τις πόρτες για ενδεχόμενη υποβάθμιση των επαγγελματικών απολαβών μας με την πρόφαση του "ανειδίκευτου εργάτη", σε μια περίοδο μάλιστα που το κόστος ζωής ολοένα κι αυξάνεται, και η φτωχοποίηση των κατώτερων στρωμάτων ολοένα και εντείνεται.

Παίρνουμε θέση και απαιτούμε το Υπουργείο Πολιτισμού να παρέμβει για την κατάργηση του προεδρικού διατάγματος 85. Στηρίζουμε την κατάληψη και τις δράσεις που οργανώνουν οι σπουδαστές του Εθνικού Θεάτρου, απέχουμε από τα μαθήματα της σχολής.

Καλούμε σπουδάστριες και σπουδαστές , καθηγήτριες και καθηγητές, κι όποιον άλλον θέλει να στηρίξει, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Βασιλικό Θέατρο (δίπλα στον Λευκό Πύργο) αύριο, Παρασκευή 23/12/22 στη 1:00 μ.μ.

Σπουδάστριες και σπουδαστές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος". 

Πολλοί ηθοποιοί διαμαρτύρονται στα social media μετά την έκδοση ΦΕΚ, καθώς υποστηρίζουν ότι έτσι οι ίδιοι πλέον θεωρούνται απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στην ουσία ισοδύναμοι με απόφοιτους λυκείου.

Όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του Σωματείου τους, Σπύρος Μπιμπίλας, με ανάρτησή του στο Facebook, επιθυμία τους είναι να θεωρούνται ξανά απόφοιτοι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, όπως ήταν -όπως σημειώνει- ως το 2003, οπότε και «μας κατήργησαν αλλά από τότε ζητούσαμε αναβάθμιση της θεατρικής παιδείας».

Η ανάρτηση του Σπύρου Μπιμπίλα:

«ΦΕΚ με ημερομηνια 17 δεκεμβριου 2022

Κλαδολόγιο

Ηθοποιοι θεάτρου ΔΕ (δηλαδή ισοδυναμοι με αποφοιτους λυκειου μονο) αποκλειστικά ούτε ΤΕ (τεχνικης εκπαιδευσης) συνεπώς καταργηθηκε και η ΚΥΑ ως το 2003

Τωρα μας αρέσει; Είμαστε πλεον τελείως αδιαβαθμιτοι, ενώ επιθυμία μας είναι να ξαναγινουμε ΠΕ (πανεπιστημιακης εκπαίδευσης) όπως είμαστε ως το 2003 που μας κατήργησαν αλλά εμείς από τότε ζητούσαμε αναβάθμιση της θεατρικής παιδείας. Εχουμε φωναξει εχουμε τρεξει εχουμε πιέσει εχουμε προσπαθησει Και ο ,τι και να πετυχουμε ακουγονται περισσοτερο οι φωνές που λενε οτι δεν ειμαστε τιποτα ! Οι θεατρολογοι τα καταφεραν και μας πέταξαν εξω! Και τελικά νομοθετησαν το τιποτα! Τα συμφέροντα ειναι περα και πανω απο ολους! Λες κι οι σπουδές μας 3 χρόνων στις δραματικές σχολές ειναι για τα σκουπίδια! Κι αυτό το έκανε αυτή η κυβέρνηση που μοιράζει ψυχια για να κερδίσει ψηφαλακια στις επερχόμενες εκλογές! Όχι οτι δικαιολογουνται όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις που δεν έλυσαν χρονια τώρα το σοβαρό.προβλημα των ηθοποιών! Και χωρίς συμβάσεις και αδιαβαθμιτοι! Και τι θα γίνει με όλους αυτούς που ως το 2003 έχουν αποκτήσει τον τιτλο ΠΕ ; Τον χανουν; Οπότε χανουν ήδη αποκτηθεντα δικαιώματα;

Το ΣΕΗ σύσσωμο πλέον Θα αντιδράσει. Να μας δώσουν σημασία! Ζητάμε ανώτατη εκπαίδευση! Επαναφορά της άδειας εξάσκησης του ηθοποιού! Δεν μπορεί να είμαστε εμπατε σκύλοι αλέστε!

Επιτέλους ας ξυπνήσουμε από τον λήθαργο! Κι ας ακούσουν την δίκαιη κραυγή μας οι υπεύθυνοι».




Κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για τους καλλιτέχνες

Αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης έγινε το προεδρικό διάταγμα για την εκπαίδευση των καλλιτεχνών.

Ο Τομέας Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωση του δηλώνει πως η κυβέρνηση απαξιώνει δίχως τέλος τους καλλιτέχνες και τον σύγχρονο πολιτισμό. 

"Η παρούσα κυβέρνηση, κατ’ αρχάς διά της αρμόδιας υπουργού, έχει αποδείξει κατ’ επανάληψη την αδιαφορία της για ό,τι αφορά τον σύγχρονο πολιτισμό και κυρίως για τους εργαζόμενους σε αυτόν.

Το πρόσφατο προεδρικό διάταγμα (85/2022 - ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022) με την υπογραφή της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως, αποδεικνύει πως πρόκειται αυτή είναι και η συνολική θέση της κυβέρνησης, με την οποία συντάσσεται και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Το προεδρικό διάταγμα σύμφωνα με το οποίο όλοι ανεξαιρέτως οι απόφοιτοι των «ανώτερων» δραματικών σχολών, ωδείων, σχολών χορού και κινηματογράφου κατατάσσονται στην κατηγορία εργαζομένων ΔΕ (δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), οδηγεί στην άμεση υποβάθμιση σπουδών των καλλιτεχνών και ουσιαστικά στην ακύρωση χρόνων σπουδών.

Σχολές ιδιωτικές στην πλειονότητά τους, αλλά όχι μόνον, οι οποίες εποπτεύονται από το υπουργείο Πολιτισμού τόσο όσον αφορά τα προγράμματά τους, όσο και τις εισαγωγικές και τις πτυχιακές εξετάσεις των σπουδαστών τους, εξισώνονται με το… τίποτα, αφού οι απόφοιτοί τους θεωρούνται απλώς κάτοχοι απολυτηρίου Λυκείου.

Το συγκεκριμένο προεδρικό διάταγμα έχει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες τόσο στα εργασιακά δικαιώματα και τις απολαβές των καλλιτεχνών, στην επιδότησή τους από τον ΟΑΕΔ κατά τις περιόδους ανεργίας που δεν είναι λίγες στα σχετικά επαγγέλματα, στην εκπαιδευτική εξέλιξη και τη δυνατότητά τους να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές, αλλά ταυτοχρόνως αποτελούν σε ηθικό και συμβολικό επίπεδο πραγματικό όνειδος για την ελληνική Πολιτεία.

Μια Πολιτεία που επί δύο σχεδόν αιώνες ύπαρξης του νεοελληνικού κράτους δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει το ζήτημα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης με τους όρους που θα αντιστοιχούσαν σε μια πολιτισμένη χώρα, η οποία επιπλέον επαίρεται πως αποτελεί κοιτίδα και λίκνο του πολιτισμού, και τον τόπο όπου γεννήθηκε το θέατρο.

Εύλογα δημιουργούνται ερωτήματα για την κυβέρνηση, η οποία φρόντισε να εξισώσει τα εργασιακά δικαιώματα των αποφοίτων των ιδιωτικών κολεγίων με αυτά των αποφοίτων των πανεπιστημίων, και τις επιδιώξεις της για την καλλιτεχνική εκπαίδευση και το ενδεχόμενο τέτοιες αποφάσεις να ανοίγουν διάπλατα την πόρτα στα διάφορα κολέγια προκειμένου να αναλάβουν εκείνα την καλλιτεχνική εκπαίδευση στη χώρα.

Εντύπωση προκαλεί και η σιωπή του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο μέχρι πρόσφατα ανακοίνωνε ότι ετοιμάζει σχέδιο για την καλλιτεχνική εκπαίδευση και τη διαβάθμιση των πτυχίων των καλλιτεχνών και σήμερα δεν έχει κάνει την παραμικρή ανακοίνωση.

Οι αντιδράσεις στον καλλιτεχνικό χώρο είναι ήδη καταιγιστικές, σπουδαστές και σπουδάστριες της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου έχουν προχωρήσει σε κατάληψη της Σχολής και αναμένονται κινητοποιήσεις αλλά και θεσμικές αντιδράσεις από τους συνδικαλιστικούς φορείς.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ασχολήθηκε με το πρόβλημα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και προσπάθησε να δώσει κάποιες έστω πρώτες λύσεις. Στις προγραμματικές του δηλώσεις αποτελεί προτεραιότητα η αναβάθμιση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, η διαβάθμιση των τίτλων σπουδών των καλλιτεχνικών σχολών και η ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών τετραετούς φοίτησης. Δεσμεύεται επίσης ότι τα παραπάνω θα είναι από τα πρώτα ζητήματα που θα αντιμετωπίσει σε διάλογο και διαβούλευση με τους καλλιτέχνες από την αρχή της επόμενης προοδευτικής διακυβέρνησης.

Σήμερα, στεκόμαστε στο πλευρό των καλλιτεχνών, στηρίζουμε τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις τους προκειμένου να μπει ένα τέλος στην ασυδοσία και το καταστροφικό μένος της κυβέρνησης Μητσοτάκη με θύματα τους καλλιτέχνες και τον σύγχρονο πολιτισμό".

Ως απάντηση έρχεται η ανάρτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη ΟΙκονόμου: 

«Το νέο προσοντολόγιο – κλαδολόγιο, που αφορά τις προσλήψεις στο δημόσιο, δεν επιφέρει καμία αλλαγή στη θέση των αποφοίτων δραματικών σχολών, διατηρώντας τους στο ίδιο επίπεδο με τα προϊσχύσαντα προσοντολόγια του Δημοσίου», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Γιάννης Οικονόμου.

«Επίσης, το νέο προσοντολόγιο δεν αφορά προσλήψεις στην εκπαίδευση, οι οποίες για τους καλλιτέχνες γίνονται με το ειδικό καθεστώς που ίσχυε και πριν. Είναι εντελώς υποκριτική λοιπόν η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα, να κραυγάζουν σήμερα, κοπτόμενοι για κάτι που ίσχυε απολύτως ίδιο επί της διακυβέρνησής τους.

Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα της διαβάθμισης της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, στο οποίο καμία θετική παρέμβαση δεν έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση, είναι πράγματι σοβαρό και θα αντιμετωπιστεί. Αποτελεί ήδη αντικείμενο μελέτης και συνολικού σχεδιασμού από την Κυβέρνηση», καταλήγει.


Σφοδρές αντιδράσεις δημιουργεί ένα πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα το οποίο εξισώνει τα πτυχία των καλλιτεχνών με απολυτήρια Λυκείου.

Συγκεκριμένα το Προεδρικό Διάταγμα για τον «Καθορισμό προσόντων διορισμού σε φορείς του Δημοσίου (Προσοντολόγιο-Κλαδολόγιο)» όλοι οι απόφοιτοι Δραματικών Σχολών, αναγνωρισμένων από το υπουργείο Πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Εθνικού Θεάτρου και του ΚΘΒΕ, Σχολών Κινηματογράφου και Σχολών Χορού θεωρούνται πλέον απλοί απόφοιτοι Λυκείου.

Από χθες ο Σύλλογος σπουδαστών/τριών της σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου προχώρησε σε κατάληψη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα.

«Η κυβέρνηση με βάση το προεδρικό διάταγμα 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022) αποφασίζει να υποτιμήσει τις καλλιτεχνικές σπουδές, εξισώνοντας τα διπλώματά μας με απολυτήρια λυκείου», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες επισημαίνουν ότι «σε μία περίοδο που το υπουργείο Πολιτισμού ανοίγει έναν υποτιθέμενο διάλογο περί διαβάθμισης της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, με το Εθνικό Θέατρο να διοργανώνει μία διημερίδα για την αναβάθμιση των δραματικών σχολών, η κυβέρνηση αποφασίζει να εκγυμνώσει τους καλλιτέχνες του θεάτρου, του χορού, της μουσικής και του κινηματογράφου, εξισώνοντας την σπουδή μας με την μη σπουδή, ανακηρύσσοντας μας “ανειδίκευτους εργάτες”».

Καταλήγοντας, οι ίδιοι επισημαίνουν ότι προχωρούν σε κατάληψη της Σχολής, της «“Ανωτάτης” Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου» και ταυτόχρονα διοργανώνουν διήμερο δράσεων στο Θέατρο της Σχολής από χθες μέχρι σήμερα, «με σκοπό τον διάλογο και την συσπείρωση των σπουδαστών όλων των σχολών και του κλάδου μας ευρύτερα».

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από σπουδαστές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος - Απόχή από τα μαθήματα

Και οι σπουδαστές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, με τη σειρά τους, στηρίζουν την κατάληψη και τις δράσεις που οργανώνουν οι σπουδαστές του Εθνικού Θεάτρου και γι' αυτό απέχουν από τα μαθήματα της σχολής τους, ενώ έχουν προγραμματίσει και κινητοποίηση σήμερα στο Βασιλικό Θέατρο (δίπλα στον Λευκό Πύργο) στη 1:00 μ.μ.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρουν τα εξής:

"Στην ελισσαβετιανή εποχή οι ηθοποιοί θεωρούνταν και πληρώνονταν ως απλοί "τεχνίτες". Άξιοι συνεχιστές των Τυδώρ, η ελληνική κυβέρνηση μάς επιστρέφει σε δεδομένα μεσαίωνα...

Στις 17/12/22 υπεγράφη προεδρικό διάταγμα (85/22 ΦΕΚ 232/17-12-22), βάσει του οποίου το πτυχίο όλων των δημόσιων, ημιδημόσιων και ιδιωτικών καλλιτεχνικών σχολών εξισώνεται με το απολυτήριο του Λυκείου, ενώ αναφέρεται ξεκάθαρα στο ΦΕΚ ως "μεταλυκειακή φοίτηση"!

Με το σκάνδαλο Λιγνάδη το 2021 ανοίγει ο ασκός του Αιόλου και ξεκινά μια συζήτηση για τις παθογένειες του θεατρικού χώρου σε επαγγελματικό και φοιτητικό επίπεδο. Το καλοκαίρι του 2022 ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκης προεξαγγέλλει την συγκρότηση διυπουργικών ομάδων με στόχο τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Με πρωτοβουλία του Εθνικού Θεάτρου, συστήνεται τον Νοέμβριο του 2022 διημερίδα με θέμα "Δυσλειτουργίες και Προοπτικές" των δραματικών σχολών.

Με τα δεδομένα αυτά, μας φαίνεται αδιανόητη η υπογραφή του εν λόγω προεδρικού διατάγματος καταρχήν, κι ακόμα χειρότερη η απουσία του ίδιου του Υπουργείου Πολιτισμού (στο οποίο και υπαγόμαστε) από τους υπογράφοντες.

Η απόφαση αυτή καθιστά το πτυχίο μας διακοσμητικό, ένα "απολυτήριο Λυκείου" πάνω στο απολυτήριο Λυκείου, πάει ακόμα πιο πίσω τη συζήτηση που προϋπήρχε για την παροχή βασικής μέριμνας στους σπουδαστές των δραματικών σχολών (μειωμένο κόμιστρο, σίτιση, στέγαση) και μας στερεί τη δυνατότητα μετεκπαίδευσης.

Επιπλέον, ανοίγει τις πόρτες για ενδεχόμενη υποβάθμιση των επαγγελματικών απολαβών μας με την πρόφαση του "ανειδίκευτου εργάτη", σε μια περίοδο μάλιστα που το κόστος ζωής ολοένα κι αυξάνεται, και η φτωχοποίηση των κατώτερων στρωμάτων ολοένα και εντείνεται.

Παίρνουμε θέση και απαιτούμε το Υπουργείο Πολιτισμού να παρέμβει για την κατάργηση του προεδρικού διατάγματος 85. Στηρίζουμε την κατάληψη και τις δράσεις που οργανώνουν οι σπουδαστές του Εθνικού Θεάτρου, απέχουμε από τα μαθήματα της σχολής.

Καλούμε σπουδάστριες και σπουδαστές , καθηγήτριες και καθηγητές, κι όποιον άλλον θέλει να στηρίξει, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Βασιλικό Θέατρο (δίπλα στον Λευκό Πύργο) αύριο, Παρασκευή 23/12/22 στη 1:00 μ.μ.

Σπουδάστριες και σπουδαστές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος". 

Πολλοί ηθοποιοί διαμαρτύρονται στα social media μετά την έκδοση ΦΕΚ, καθώς υποστηρίζουν ότι έτσι οι ίδιοι πλέον θεωρούνται απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στην ουσία ισοδύναμοι με απόφοιτους λυκείου.

Όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του Σωματείου τους, Σπύρος Μπιμπίλας, με ανάρτησή του στο Facebook, επιθυμία τους είναι να θεωρούνται ξανά απόφοιτοι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, όπως ήταν -όπως σημειώνει- ως το 2003, οπότε και «μας κατήργησαν αλλά από τότε ζητούσαμε αναβάθμιση της θεατρικής παιδείας».

Η ανάρτηση του Σπύρου Μπιμπίλα:

«ΦΕΚ με ημερομηνια 17 δεκεμβριου 2022

Κλαδολόγιο

Ηθοποιοι θεάτρου ΔΕ (δηλαδή ισοδυναμοι με αποφοιτους λυκειου μονο) αποκλειστικά ούτε ΤΕ (τεχνικης εκπαιδευσης) συνεπώς καταργηθηκε και η ΚΥΑ ως το 2003

Τωρα μας αρέσει; Είμαστε πλεον τελείως αδιαβαθμιτοι, ενώ επιθυμία μας είναι να ξαναγινουμε ΠΕ (πανεπιστημιακης εκπαίδευσης) όπως είμαστε ως το 2003 που μας κατήργησαν αλλά εμείς από τότε ζητούσαμε αναβάθμιση της θεατρικής παιδείας. Εχουμε φωναξει εχουμε τρεξει εχουμε πιέσει εχουμε προσπαθησει Και ο ,τι και να πετυχουμε ακουγονται περισσοτερο οι φωνές που λενε οτι δεν ειμαστε τιποτα ! Οι θεατρολογοι τα καταφεραν και μας πέταξαν εξω! Και τελικά νομοθετησαν το τιποτα! Τα συμφέροντα ειναι περα και πανω απο ολους! Λες κι οι σπουδές μας 3 χρόνων στις δραματικές σχολές ειναι για τα σκουπίδια! Κι αυτό το έκανε αυτή η κυβέρνηση που μοιράζει ψυχια για να κερδίσει ψηφαλακια στις επερχόμενες εκλογές! Όχι οτι δικαιολογουνται όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις που δεν έλυσαν χρονια τώρα το σοβαρό.προβλημα των ηθοποιών! Και χωρίς συμβάσεις και αδιαβαθμιτοι! Και τι θα γίνει με όλους αυτούς που ως το 2003 έχουν αποκτήσει τον τιτλο ΠΕ ; Τον χανουν; Οπότε χανουν ήδη αποκτηθεντα δικαιώματα;

Το ΣΕΗ σύσσωμο πλέον Θα αντιδράσει. Να μας δώσουν σημασία! Ζητάμε ανώτατη εκπαίδευση! Επαναφορά της άδειας εξάσκησης του ηθοποιού! Δεν μπορεί να είμαστε εμπατε σκύλοι αλέστε!

Επιτέλους ας ξυπνήσουμε από τον λήθαργο! Κι ας ακούσουν την δίκαιη κραυγή μας οι υπεύθυνοι».




Κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για τους καλλιτέχνες

Αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης έγινε το προεδρικό διάταγμα για την εκπαίδευση των καλλιτεχνών.

Ο Τομέας Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωση του δηλώνει πως η κυβέρνηση απαξιώνει δίχως τέλος τους καλλιτέχνες και τον σύγχρονο πολιτισμό. 

"Η παρούσα κυβέρνηση, κατ’ αρχάς διά της αρμόδιας υπουργού, έχει αποδείξει κατ’ επανάληψη την αδιαφορία της για ό,τι αφορά τον σύγχρονο πολιτισμό και κυρίως για τους εργαζόμενους σε αυτόν.

Το πρόσφατο προεδρικό διάταγμα (85/2022 - ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022) με την υπογραφή της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως, αποδεικνύει πως πρόκειται αυτή είναι και η συνολική θέση της κυβέρνησης, με την οποία συντάσσεται και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Το προεδρικό διάταγμα σύμφωνα με το οποίο όλοι ανεξαιρέτως οι απόφοιτοι των «ανώτερων» δραματικών σχολών, ωδείων, σχολών χορού και κινηματογράφου κατατάσσονται στην κατηγορία εργαζομένων ΔΕ (δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), οδηγεί στην άμεση υποβάθμιση σπουδών των καλλιτεχνών και ουσιαστικά στην ακύρωση χρόνων σπουδών.

Σχολές ιδιωτικές στην πλειονότητά τους, αλλά όχι μόνον, οι οποίες εποπτεύονται από το υπουργείο Πολιτισμού τόσο όσον αφορά τα προγράμματά τους, όσο και τις εισαγωγικές και τις πτυχιακές εξετάσεις των σπουδαστών τους, εξισώνονται με το… τίποτα, αφού οι απόφοιτοί τους θεωρούνται απλώς κάτοχοι απολυτηρίου Λυκείου.

Το συγκεκριμένο προεδρικό διάταγμα έχει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες τόσο στα εργασιακά δικαιώματα και τις απολαβές των καλλιτεχνών, στην επιδότησή τους από τον ΟΑΕΔ κατά τις περιόδους ανεργίας που δεν είναι λίγες στα σχετικά επαγγέλματα, στην εκπαιδευτική εξέλιξη και τη δυνατότητά τους να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές, αλλά ταυτοχρόνως αποτελούν σε ηθικό και συμβολικό επίπεδο πραγματικό όνειδος για την ελληνική Πολιτεία.

Μια Πολιτεία που επί δύο σχεδόν αιώνες ύπαρξης του νεοελληνικού κράτους δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει το ζήτημα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης με τους όρους που θα αντιστοιχούσαν σε μια πολιτισμένη χώρα, η οποία επιπλέον επαίρεται πως αποτελεί κοιτίδα και λίκνο του πολιτισμού, και τον τόπο όπου γεννήθηκε το θέατρο.

Εύλογα δημιουργούνται ερωτήματα για την κυβέρνηση, η οποία φρόντισε να εξισώσει τα εργασιακά δικαιώματα των αποφοίτων των ιδιωτικών κολεγίων με αυτά των αποφοίτων των πανεπιστημίων, και τις επιδιώξεις της για την καλλιτεχνική εκπαίδευση και το ενδεχόμενο τέτοιες αποφάσεις να ανοίγουν διάπλατα την πόρτα στα διάφορα κολέγια προκειμένου να αναλάβουν εκείνα την καλλιτεχνική εκπαίδευση στη χώρα.

Εντύπωση προκαλεί και η σιωπή του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο μέχρι πρόσφατα ανακοίνωνε ότι ετοιμάζει σχέδιο για την καλλιτεχνική εκπαίδευση και τη διαβάθμιση των πτυχίων των καλλιτεχνών και σήμερα δεν έχει κάνει την παραμικρή ανακοίνωση.

Οι αντιδράσεις στον καλλιτεχνικό χώρο είναι ήδη καταιγιστικές, σπουδαστές και σπουδάστριες της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου έχουν προχωρήσει σε κατάληψη της Σχολής και αναμένονται κινητοποιήσεις αλλά και θεσμικές αντιδράσεις από τους συνδικαλιστικούς φορείς.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ασχολήθηκε με το πρόβλημα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και προσπάθησε να δώσει κάποιες έστω πρώτες λύσεις. Στις προγραμματικές του δηλώσεις αποτελεί προτεραιότητα η αναβάθμιση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, η διαβάθμιση των τίτλων σπουδών των καλλιτεχνικών σχολών και η ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών τετραετούς φοίτησης. Δεσμεύεται επίσης ότι τα παραπάνω θα είναι από τα πρώτα ζητήματα που θα αντιμετωπίσει σε διάλογο και διαβούλευση με τους καλλιτέχνες από την αρχή της επόμενης προοδευτικής διακυβέρνησης.

Σήμερα, στεκόμαστε στο πλευρό των καλλιτεχνών, στηρίζουμε τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις τους προκειμένου να μπει ένα τέλος στην ασυδοσία και το καταστροφικό μένος της κυβέρνησης Μητσοτάκη με θύματα τους καλλιτέχνες και τον σύγχρονο πολιτισμό".

Ως απάντηση έρχεται η ανάρτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη ΟΙκονόμου: 

«Το νέο προσοντολόγιο – κλαδολόγιο, που αφορά τις προσλήψεις στο δημόσιο, δεν επιφέρει καμία αλλαγή στη θέση των αποφοίτων δραματικών σχολών, διατηρώντας τους στο ίδιο επίπεδο με τα προϊσχύσαντα προσοντολόγια του Δημοσίου», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Γιάννης Οικονόμου.

«Επίσης, το νέο προσοντολόγιο δεν αφορά προσλήψεις στην εκπαίδευση, οι οποίες για τους καλλιτέχνες γίνονται με το ειδικό καθεστώς που ίσχυε και πριν. Είναι εντελώς υποκριτική λοιπόν η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα, να κραυγάζουν σήμερα, κοπτόμενοι για κάτι που ίσχυε απολύτως ίδιο επί της διακυβέρνησής τους.

Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα της διαβάθμισης της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, στο οποίο καμία θετική παρέμβαση δεν έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση, είναι πράγματι σοβαρό και θα αντιμετωπιστεί. Αποτελεί ήδη αντικείμενο μελέτης και συνολικού σχεδιασμού από την Κυβέρνηση», καταλήγει.


ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία