ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι τρεις πολιτικοί αντίπαλοι της ΝΔ και το βαθύ κράτος

Τι έδειξε η χτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού ενόψει ευρωεκλογών

 06/04/2024 10:32

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι τρεις πολιτικοί αντίπαλοι της ΝΔ και το βαθύ κράτος

Νίκος Οικονόμου

Πολυμέτωπος θα είναι ο αγώνας της ΝΔ και της κυβέρνησης στην πορεία προς τις εκλογές. Αυτό φάνηκε από τη χτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στην έναρξη του 15ου συνεδρίου της ΝΔ, με την οποία έδειξε και τη συνολική στρατηγική που θα ακολουθήσει ο ίδιος και η ΝΔ έως την κάλπη της 9ης Ιουνίου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι σε αντίθεση με ότι συνέβη στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2019 και του 2023, όπου ο βασικός αντίπαλος της ΝΔ ήταν ένας, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, αυτή τη φορά τα μέτωπα είναι περισσότερα. Και αυτό πιθανώς να δυσκολεύει το συνολικό προεκλογικό εγχείρημα.

Σε επίπεδο συνθήματος και διακυβεύματος η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πολιτική σταθερότητα ήταν χαρακτηριστική.

«Η πολιτική σταθερότητα καθίσταται ένα κεντρικό ζητούμενο, όπως και η συνέχεια του κυβερνητικού έργου σήμερα μετατρέπεται σε προϋπόθεση καλύτερης ζωής αύριο. Είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή. Η πατρίδα δε θα συγχωρέσει κανένα πισωγύρισμα» σημείωσε, ξορκίζοντας τη χαλαρή ψήφο, ενόψει ευρωεκλογών. «Είναι μια μάχη τόσο με ευρωπαϊκό όσο και με εθνικό αποτύπωμα, ενισχύοντας όχι μόνο τις δυνάμεις που θα διεκδικήσουν ευρωπαϊκή επιρροή και νέους πόρους για τη χώρα, αλλά στέλνοντας και το μήνυμα ότι οι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στην τροχιά σιγουριάς και ανάπτυξης που επέλεξαν πριν από εννέα μήνες» τόνισε ο πρωθυπουργός

Τα τρία μέτωπα που έχει μπροστά της η ΝΔ σε αυτήν την αναμέτρηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Στέφανος Κασσελάκης, το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης και η Ελληνική Λύση και ο Κυριάκος Βελόπουλος, που δείχνει να «τσιμπά» ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα από μερίδα ψηφοφόρων της παραδοσιακής δεξιάς.

«Έχετε πια διαπιστώσει ποιοι βρίσκονται απέναντί μας» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη έκανε λόγο για «έναν εισαγόμενο αρχηγό, ο οποίος χωρίς να διαθέτει καμία εκλογική εμπειρία προσβάλλει τη δημοκρατία και τους θεσμούς, μιλώντας με θράσος και αφήνοντας υπονοούμενα για νοθείες. Θέλοντας μάλιστα να ξεπεράσει ακόμα και τον προκάτοχό του, υπόσχεται και αυτός παροχές δισεκατομμυρίων από το παλιό ''λεφτόδεντρο'' του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο φαίνεται ότι δεν έχει ξεραθεί ακόμα».

Για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για έναν «δεύτερο πρόεδρο που αρχίζει να ''βάφει'' το κόμμα του με τα χρώματα του πρώτου, πιστεύοντας ότι έτσι δεν θα μείνει τρίτος. Πράγματι, ωραία φιλοδοξία» είπε δηκτικά, για να προσθέσει: «Και όπως φαίνεται, δεν μαθαίνουν ούτε από αυτά που παθαίνουν, διαφορετικά θα είχαν καταλάβει ότι κάθε φορά που καταθέτουν πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση οι πολίτες την επιστρέφουν ως πεποίθηση δυσπιστίας προς τη δική τους προπαγάνδα και πρακτική».

Ο κ. Μητσοτάκης στράφηκε και προς τα δεξιά της ΝΔ, βάζοντας στο στόχαστρο τον Κυριάκο Βελόπουλο της Ελληνικής Λύσης, διαχωρίζοντας την πατριδοκαπηλία από τον πατριωτισμό της ευθύνης, για να προσθέσει:

«Νομίζω ότι πρέπει επιτέλους να το πούμε ανοιχτά: να μιλάς για πατρίδα και θρησκεία ενώ ταυτόχρονα πουλάς κηραλοιφές και δήθεν χειρόγραφα του Χριστού, συνιστά πράξη μέγιστης πολιτικής εξαπάτησης», ενώ χαρακτήρισε τον κ. Βελόπουλο «τηλε-θαυματοποιό που διαφημίζει λύσεις σε κάθε πρόβλημα, διαδίδοντας όμως επικίνδυνες θεωρίες συνωμοσίας», επισημαίνοντας παράλληλα ότι το φάσμα της αντιπολίτευσης συμπληρώνουν και αρκετές ακραίες φωνές. Άλλες μιλούν τη γλώσσα του παρελθόντος και άλλες εκτοξεύουν μόνο συνθήματα, γιατί δεν έχουν τίποτα να πουν.

Σε ότι αφορά τα επιχειρηματικά συμφέροντα κινήθηκε στη γραμμή των τελευταίων ημερών, αναφερόμενος σε «πορτοφόλια και προσωπικά χτυπήματα και για μια επικίνδυνη Βαβέλ, γεμάτη κυνισμό και ψέματα. Σε αυτό το βρώμικο παιχνίδι ξαναζούμε τις χειρότερες μέρες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΡΙΖΑ όταν βρέθηκε στην αντιπολίτευση», σημείωσε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για «διαβολές και συκοφαντίες, που πλέον δεν πυροβολούν πολιτικές. Πυροβολούν πρόσωπα, πυροβολούν οικογένειες» τόνισε σε μια προφανή αναφορά στην εμπλοκή της συζύγου του, Μαρέβας Γκραμπόφσκι. Κατέληξε δε με νόημα: «Θα το ξαναπώ: όσοι θέλουν να ''πριονίσουν'' την κυβέρνηση και τη ΝΔ για να δυναμώσουν τη δική τους επιρροή, είναι βαθιά γελασμένοι. Στο τιμόνι του τόπου θα είναι αυτοί που θέλουν, οι πολλοί και όχι οι λίγοι ισχυροί. Οι ιδέες και οι πράξεις, και όχι τα πορτοφόλια και οι φήμες. Και, πολύ περισσότερο, έχουμε μια υποχρέωση: να μην επιτρέψουμε ο δημόσιος λόγος να γίνει ένας βάλτος φημών από αυτούς που κάνουν καριέρα δηλητηριάζοντας τη σκέψη των πολιτών. Αυτή η κατάντια πρέπει να σταματήσει, όχι γιατί βλάπτει την κυβέρνηση, αλλά κυρίως γιατί τελικά διαλύει τον ίδιο τον κοινωνικό ιστό, δημιουργώντας ψεύτικους διχασμούς».

Ενδιαφέρον είχαν και οι πυκνές αναφορές στο ιστορικό παρελθόν της ΝΔ, αλλά και η αυτοκριτική για τα λάθη, όπως στην υπόθεση της γυναικοκτονίας της Κυριακής Γρίβα.

Κατ’ αρχήν ο σχολιασμός για όλους τους διατελέσαντες προέδρους της ΝΔ.

Για τον «πιστό στρατιώτη Γιώργο Ράλλη, που ενέπνευσε πολιτισμό στην πολιτική αρένα», για τον «ευπατρίδη Ευάγγελο Αβέρωφ, σύμβολο του δυνατού κόμματος σε δύσκολες ώρες», για τον «μεταρρυθμιστή Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, που αντέταξε την εθνική ενότητα στον διχασμό, απαντώντας με αλήθειες στο λαϊκισμό», για τον «ορμητικό Μιλτιάδη Έβερτ, με την ιστορική τομή της ελεύθερης ραδιοφωνίας και ενημέρωσης», για τον Κώστα Καραμανλή «τον ταυτισμένο με την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική αλλά και με την πρωτοπόρα εκπαιδευτική τομή της Μαριέττας Γιαννάκου, για «τον πραγματιστή στα χρόνια της κρίσης Αντώνη Σαμαρά που κράτησε την πατρίδα στην Ευρώπη και της έδινε ελπίδα», για τον «φίλο και συναγωνιστή Βαγγέλη Μεϊμαράκη, παρόντα σε κάθε μάχη» και για τον Γιάννη Πλακιωτάκη «εγγυητή σε δύσκολες στιγμές της συνέχειας της παράταξης».

Μεγάλο κομμάτι της ομιλίας του είχε και δόσεις αυτοκριτικής που αφορούσε το ότι η ΝΔ δεν έχει καταφέρει ακόμη να κερδίσει τη μάχη με το βαθύ κράτος. «Γνωρίζω καλά το έδαφος που έχει χαθεί, την απόσταση που μας χωρίζει από αυτό το οποίο απαιτείται. Χρειαζόμαστε χρόνο και επίμονη σκληρή δουλειά. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι πρόκειται για τραύματα, κάποια από αυτά αιμορραγούν στον κορμό του ελληνικού κράτους σχεδόν από την ίδρυσή του. Είναι χρέος να εξαλείψουμε από το Δημόσιο αυτόν τον ''ωχαδερφισμό'' και αυτή τη γραφειοκρατική αντίληψη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε επίσης ότι «η μάχη με το βαθύ κράτος και αυτή την κουλτούρα της έλλειψης ενσυναίσθησης έχει πολύ δρόμο μπροστά».

Σημαντική και με μήνυμα για τις κυβερνητικές προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος η εκτεταμένη του αναφορά στη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους. «Όταν όμως μια κοπέλα δολοφονείται έξω από ένα αστυνομικό τμήμα, όπου έχει καταφύγει απειλούμενη, σκύβουμε το κεφάλι και λέμε: πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Και λέμε: ναι, περιστατικά όπως αυτά αμαυρώνουν όσα θετικά έχουμε πετύχει».

Για να προσθέσει: «Και λέμε επίσης: ναι, τα περιπολικά πρέπει να γίνονται και ταξί, προκειμένου να φυλάξουν τον πολίτη, όπως γίνονται ασθενοφόρα για να μεταφέρουν τον τραυματία ή την έγκυο, όπως γίνονται πυροσβεστικά οχήματα όταν απομακρύνουν ζωές από τις φωτιές». Παράλληλα πρόσθεσε: «Ναι, οι ένστολοι οφείλουν να επεμβαίνουν αμέσως σε ένα έγκλημα που γίνεται μπροστά τους, έχοντας όμως, ναι, και τη δική μας κατανόηση και στήριξη, αν αναγκαστούν να χρησιμοποιήσουν νόμιμα το όπλο τους».

Τέλος η ομιλία περιείχε και απαντήσεις για την ψήφο διαμαρτυρίας και την αποχή στις ευρωεκλογές, με τον πρωθυπουργό να επιχειρεί να επανασυσπειρώσει το εκλογικό ακροατήριο, ξορκίζοντας παράλληλα την αποχή, τη χαλαρή ψήφο και την ψήφο διαμαρτυρίας στην ευρωκάλπη.

«Δεν είναι καιρός για συνθήματα, αλλά για επιχειρήματα. Δεν είναι καιρός για χαλαρή νοοτροπία, αλλά για συσπείρωση» είπε, για να προσθέσει: «Γι' αυτό και οι επικείμενες εκλογές δεν προσφέρονται για αδιαφορία, αδράνεια ή αποχή, παρά μόνο για δυναμική συμμετοχή. Όλα όσα ανέφερα προηγουμένως ζητούν τώρα τη δική σας απάντηση και αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από μία απάντηση θετική, με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στο χέρι αλλά και στην ψυχή».

Με άλλα λόγια, ζητούμε από τους πολίτες να πουν ''όχι'' στους άκυρους πειραματισμούς. Να πουν ένα μεγάλο ''ναι'' στη σταθερότητα, τη συνέχεια και τη σιγουριά» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Σήμερα η δεύτερη μέρα του συνεδρίου αναμένεται να κυλήσει σε ήπιους τόνους, με τοποθετήσεις υπουργών, βουλευτών και στελεχών. Πάνω από 200 στελέχη αναμένεται να πάρουν τον λόγο, ενώ ο κ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται από το πρωί στο Ζάππειο Μέγαρο και θα δώσει το παρών στις ομιλίες του προέδρου του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ και της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου.


Πολυμέτωπος θα είναι ο αγώνας της ΝΔ και της κυβέρνησης στην πορεία προς τις εκλογές. Αυτό φάνηκε από τη χτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στην έναρξη του 15ου συνεδρίου της ΝΔ, με την οποία έδειξε και τη συνολική στρατηγική που θα ακολουθήσει ο ίδιος και η ΝΔ έως την κάλπη της 9ης Ιουνίου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι σε αντίθεση με ότι συνέβη στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2019 και του 2023, όπου ο βασικός αντίπαλος της ΝΔ ήταν ένας, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, αυτή τη φορά τα μέτωπα είναι περισσότερα. Και αυτό πιθανώς να δυσκολεύει το συνολικό προεκλογικό εγχείρημα.

Σε επίπεδο συνθήματος και διακυβεύματος η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πολιτική σταθερότητα ήταν χαρακτηριστική.

«Η πολιτική σταθερότητα καθίσταται ένα κεντρικό ζητούμενο, όπως και η συνέχεια του κυβερνητικού έργου σήμερα μετατρέπεται σε προϋπόθεση καλύτερης ζωής αύριο. Είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή. Η πατρίδα δε θα συγχωρέσει κανένα πισωγύρισμα» σημείωσε, ξορκίζοντας τη χαλαρή ψήφο, ενόψει ευρωεκλογών. «Είναι μια μάχη τόσο με ευρωπαϊκό όσο και με εθνικό αποτύπωμα, ενισχύοντας όχι μόνο τις δυνάμεις που θα διεκδικήσουν ευρωπαϊκή επιρροή και νέους πόρους για τη χώρα, αλλά στέλνοντας και το μήνυμα ότι οι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στην τροχιά σιγουριάς και ανάπτυξης που επέλεξαν πριν από εννέα μήνες» τόνισε ο πρωθυπουργός

Τα τρία μέτωπα που έχει μπροστά της η ΝΔ σε αυτήν την αναμέτρηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Στέφανος Κασσελάκης, το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης και η Ελληνική Λύση και ο Κυριάκος Βελόπουλος, που δείχνει να «τσιμπά» ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα από μερίδα ψηφοφόρων της παραδοσιακής δεξιάς.

«Έχετε πια διαπιστώσει ποιοι βρίσκονται απέναντί μας» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη έκανε λόγο για «έναν εισαγόμενο αρχηγό, ο οποίος χωρίς να διαθέτει καμία εκλογική εμπειρία προσβάλλει τη δημοκρατία και τους θεσμούς, μιλώντας με θράσος και αφήνοντας υπονοούμενα για νοθείες. Θέλοντας μάλιστα να ξεπεράσει ακόμα και τον προκάτοχό του, υπόσχεται και αυτός παροχές δισεκατομμυρίων από το παλιό ''λεφτόδεντρο'' του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο φαίνεται ότι δεν έχει ξεραθεί ακόμα».

Για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για έναν «δεύτερο πρόεδρο που αρχίζει να ''βάφει'' το κόμμα του με τα χρώματα του πρώτου, πιστεύοντας ότι έτσι δεν θα μείνει τρίτος. Πράγματι, ωραία φιλοδοξία» είπε δηκτικά, για να προσθέσει: «Και όπως φαίνεται, δεν μαθαίνουν ούτε από αυτά που παθαίνουν, διαφορετικά θα είχαν καταλάβει ότι κάθε φορά που καταθέτουν πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση οι πολίτες την επιστρέφουν ως πεποίθηση δυσπιστίας προς τη δική τους προπαγάνδα και πρακτική».

Ο κ. Μητσοτάκης στράφηκε και προς τα δεξιά της ΝΔ, βάζοντας στο στόχαστρο τον Κυριάκο Βελόπουλο της Ελληνικής Λύσης, διαχωρίζοντας την πατριδοκαπηλία από τον πατριωτισμό της ευθύνης, για να προσθέσει:

«Νομίζω ότι πρέπει επιτέλους να το πούμε ανοιχτά: να μιλάς για πατρίδα και θρησκεία ενώ ταυτόχρονα πουλάς κηραλοιφές και δήθεν χειρόγραφα του Χριστού, συνιστά πράξη μέγιστης πολιτικής εξαπάτησης», ενώ χαρακτήρισε τον κ. Βελόπουλο «τηλε-θαυματοποιό που διαφημίζει λύσεις σε κάθε πρόβλημα, διαδίδοντας όμως επικίνδυνες θεωρίες συνωμοσίας», επισημαίνοντας παράλληλα ότι το φάσμα της αντιπολίτευσης συμπληρώνουν και αρκετές ακραίες φωνές. Άλλες μιλούν τη γλώσσα του παρελθόντος και άλλες εκτοξεύουν μόνο συνθήματα, γιατί δεν έχουν τίποτα να πουν.

Σε ότι αφορά τα επιχειρηματικά συμφέροντα κινήθηκε στη γραμμή των τελευταίων ημερών, αναφερόμενος σε «πορτοφόλια και προσωπικά χτυπήματα και για μια επικίνδυνη Βαβέλ, γεμάτη κυνισμό και ψέματα. Σε αυτό το βρώμικο παιχνίδι ξαναζούμε τις χειρότερες μέρες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΡΙΖΑ όταν βρέθηκε στην αντιπολίτευση», σημείωσε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για «διαβολές και συκοφαντίες, που πλέον δεν πυροβολούν πολιτικές. Πυροβολούν πρόσωπα, πυροβολούν οικογένειες» τόνισε σε μια προφανή αναφορά στην εμπλοκή της συζύγου του, Μαρέβας Γκραμπόφσκι. Κατέληξε δε με νόημα: «Θα το ξαναπώ: όσοι θέλουν να ''πριονίσουν'' την κυβέρνηση και τη ΝΔ για να δυναμώσουν τη δική τους επιρροή, είναι βαθιά γελασμένοι. Στο τιμόνι του τόπου θα είναι αυτοί που θέλουν, οι πολλοί και όχι οι λίγοι ισχυροί. Οι ιδέες και οι πράξεις, και όχι τα πορτοφόλια και οι φήμες. Και, πολύ περισσότερο, έχουμε μια υποχρέωση: να μην επιτρέψουμε ο δημόσιος λόγος να γίνει ένας βάλτος φημών από αυτούς που κάνουν καριέρα δηλητηριάζοντας τη σκέψη των πολιτών. Αυτή η κατάντια πρέπει να σταματήσει, όχι γιατί βλάπτει την κυβέρνηση, αλλά κυρίως γιατί τελικά διαλύει τον ίδιο τον κοινωνικό ιστό, δημιουργώντας ψεύτικους διχασμούς».

Ενδιαφέρον είχαν και οι πυκνές αναφορές στο ιστορικό παρελθόν της ΝΔ, αλλά και η αυτοκριτική για τα λάθη, όπως στην υπόθεση της γυναικοκτονίας της Κυριακής Γρίβα.

Κατ’ αρχήν ο σχολιασμός για όλους τους διατελέσαντες προέδρους της ΝΔ.

Για τον «πιστό στρατιώτη Γιώργο Ράλλη, που ενέπνευσε πολιτισμό στην πολιτική αρένα», για τον «ευπατρίδη Ευάγγελο Αβέρωφ, σύμβολο του δυνατού κόμματος σε δύσκολες ώρες», για τον «μεταρρυθμιστή Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, που αντέταξε την εθνική ενότητα στον διχασμό, απαντώντας με αλήθειες στο λαϊκισμό», για τον «ορμητικό Μιλτιάδη Έβερτ, με την ιστορική τομή της ελεύθερης ραδιοφωνίας και ενημέρωσης», για τον Κώστα Καραμανλή «τον ταυτισμένο με την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική αλλά και με την πρωτοπόρα εκπαιδευτική τομή της Μαριέττας Γιαννάκου, για «τον πραγματιστή στα χρόνια της κρίσης Αντώνη Σαμαρά που κράτησε την πατρίδα στην Ευρώπη και της έδινε ελπίδα», για τον «φίλο και συναγωνιστή Βαγγέλη Μεϊμαράκη, παρόντα σε κάθε μάχη» και για τον Γιάννη Πλακιωτάκη «εγγυητή σε δύσκολες στιγμές της συνέχειας της παράταξης».

Μεγάλο κομμάτι της ομιλίας του είχε και δόσεις αυτοκριτικής που αφορούσε το ότι η ΝΔ δεν έχει καταφέρει ακόμη να κερδίσει τη μάχη με το βαθύ κράτος. «Γνωρίζω καλά το έδαφος που έχει χαθεί, την απόσταση που μας χωρίζει από αυτό το οποίο απαιτείται. Χρειαζόμαστε χρόνο και επίμονη σκληρή δουλειά. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι πρόκειται για τραύματα, κάποια από αυτά αιμορραγούν στον κορμό του ελληνικού κράτους σχεδόν από την ίδρυσή του. Είναι χρέος να εξαλείψουμε από το Δημόσιο αυτόν τον ''ωχαδερφισμό'' και αυτή τη γραφειοκρατική αντίληψη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε επίσης ότι «η μάχη με το βαθύ κράτος και αυτή την κουλτούρα της έλλειψης ενσυναίσθησης έχει πολύ δρόμο μπροστά».

Σημαντική και με μήνυμα για τις κυβερνητικές προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος η εκτεταμένη του αναφορά στη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους. «Όταν όμως μια κοπέλα δολοφονείται έξω από ένα αστυνομικό τμήμα, όπου έχει καταφύγει απειλούμενη, σκύβουμε το κεφάλι και λέμε: πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Και λέμε: ναι, περιστατικά όπως αυτά αμαυρώνουν όσα θετικά έχουμε πετύχει».

Για να προσθέσει: «Και λέμε επίσης: ναι, τα περιπολικά πρέπει να γίνονται και ταξί, προκειμένου να φυλάξουν τον πολίτη, όπως γίνονται ασθενοφόρα για να μεταφέρουν τον τραυματία ή την έγκυο, όπως γίνονται πυροσβεστικά οχήματα όταν απομακρύνουν ζωές από τις φωτιές». Παράλληλα πρόσθεσε: «Ναι, οι ένστολοι οφείλουν να επεμβαίνουν αμέσως σε ένα έγκλημα που γίνεται μπροστά τους, έχοντας όμως, ναι, και τη δική μας κατανόηση και στήριξη, αν αναγκαστούν να χρησιμοποιήσουν νόμιμα το όπλο τους».

Τέλος η ομιλία περιείχε και απαντήσεις για την ψήφο διαμαρτυρίας και την αποχή στις ευρωεκλογές, με τον πρωθυπουργό να επιχειρεί να επανασυσπειρώσει το εκλογικό ακροατήριο, ξορκίζοντας παράλληλα την αποχή, τη χαλαρή ψήφο και την ψήφο διαμαρτυρίας στην ευρωκάλπη.

«Δεν είναι καιρός για συνθήματα, αλλά για επιχειρήματα. Δεν είναι καιρός για χαλαρή νοοτροπία, αλλά για συσπείρωση» είπε, για να προσθέσει: «Γι' αυτό και οι επικείμενες εκλογές δεν προσφέρονται για αδιαφορία, αδράνεια ή αποχή, παρά μόνο για δυναμική συμμετοχή. Όλα όσα ανέφερα προηγουμένως ζητούν τώρα τη δική σας απάντηση και αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από μία απάντηση θετική, με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στο χέρι αλλά και στην ψυχή».

Με άλλα λόγια, ζητούμε από τους πολίτες να πουν ''όχι'' στους άκυρους πειραματισμούς. Να πουν ένα μεγάλο ''ναι'' στη σταθερότητα, τη συνέχεια και τη σιγουριά» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Σήμερα η δεύτερη μέρα του συνεδρίου αναμένεται να κυλήσει σε ήπιους τόνους, με τοποθετήσεις υπουργών, βουλευτών και στελεχών. Πάνω από 200 στελέχη αναμένεται να πάρουν τον λόγο, ενώ ο κ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται από το πρωί στο Ζάππειο Μέγαρο και θα δώσει το παρών στις ομιλίες του προέδρου του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ και της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου.


ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία