ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνήσεις και ανασχηματισμοί με... ολίγη Θεσσαλονίκη

Ποιοι πολιτικοί της πόλης κατείχαν θέσεις υπουργών και υφυπουργών τα τελευταία 25 χρόνια

 11/01/2021 07:00

Κυβερνήσεις και ανασχηματισμοί με... ολίγη Θεσσαλονίκη

Βαγγέλης Στολάκης

Σε γρίφο για τους πολιτικούς της Θεσσαλονίκης εξελίσσεται η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αξιοποιήσει μόλις έναν από τους δέκα βουλευτές του κόμματος στις δύο εκλογικές περιφέρειες του νομού, συμπεριλαμβανομένου και του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή. 

«Γαλάζια» στελέχη σε μία προσπάθεια να ερμηνεύσουν τα... μηνύματα που έστειλε στην πόλη η μοναδική υπουργοποίηση του Σταύρου Καλαφάτη (που διαδέχεται τον Θεόδωρο Καράογλου στη θέση του υφυπουργού Εσωτερικών με αρμοδιότητα τη Μακεδονία και τη Θράκη), αναφέρουν πως στο Μέγαρο Μαξίμου ίσως θεωρούν ότι η Θεσσαλονίκη δεν έχει κάποιον σημαντικό «παίκτη» ή ότι τα προβλήματα της πόλης και των πολιτών της μπορούν να εκφραστούν από πολιτικούς γειτονικών νομών. 

Η εκπροσώπηση της Θεσσαλονίκης σε κυβερνήσεις διαχρονικά είναι ένα ζήτημα που απασχολεί το τοπικό στελεχιακό δυναμικό των κομμάτων κάθε φορά που ανακοινώνεται η σύνθεση μίας νέας κυβέρνησης ή κάποιος ανασχηματισμός. Η «ΜτΚ» ανατρέχει στο 1996, την πρώτη κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη και «ακτινογραφεί» τις κυβερνήσεις και τους ανασχηματισμούς των τελευταίων είκοσι πέντε ετών.

Κυβερνήσεις Κώστα Σημίτη

Η πρώτη κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, αμέσως μετά την εκλογή του σε πρωθυπουργό της χώρας τον Ιανουάριο 1996 περιελάμβανε 47 μέλη. Από τη Θεσσαλονίκη υπήρχαν μόλις δύο μέλη ενώ από την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας τέσσερις. Πρόκειται για τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Χάρη Καστανίδη, Θεσσαλονικείς πολιτικοί οι οποίοι συμπεριλαμβάνονταν σχεδόν σε κάθε υπουργικό σχήμα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Στην πρώτη κυβέρνηση Σημίτη συμμετείχαν επίσης ο Χρήστος Πάχτας από τη Χαλκιδική, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από την Ημαθία, ο Γιώργος Πασχαλίδης από την Πέλλα και ο Φίλιππος Πετσάλνικος από την Καστοριά. Αμέσως μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 1996 στο νέο κυβερνητικό σχήμα που ανακοίνωσε ο τότε πρωθυπουργός ο αριθμός των Θεσσαλονικιών πολιτικών αυξήθηκε.

Σε αυτό συμμετείχαν οι: Άκης Τσοχατζόπουλος (βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης), Βασίλης Γερανίδης (βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης), Χάρης Καστανίδης (βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης) και Ευάγγελος Βενιζέλος (βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης αρχικά ως υπουργός Πολιτισμού). Από τη Βόρεια Ελλάδα συμμετείχαν επίσης κατέχοντας θέση υπουργού ή υφυπουργού οι: Γιώργος Φλωρίδης, Χρήστος Πάχτας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Ιωάννης Ανθόπουλος, Φίλιππος Πετσάλνικος και Γιώργος Πασχαλίδης. Ο πρώτος ανασχηματισμός της κυβέρνησης Σημίτη έγινε τρία χρόνια μετά τις εκλογές, ωστόσο μέχρι το 1999 υπήρξαν παραιτήσεις για το διάστημα που μεσολάβησε όπως για παράδειγμα του Β. Γερανίδη από την θέση του υφυπουργού Γεωργίας το 1998 αλλά και προσθήκες Θεσσαλονικέων όπως εκείνη του Γιάννη Μαγκριώτη στις 30.10.1998 που διορίστηκε ως υπουργός Μακεδονίας-Θράκης. 

Το 1999 καθώς η χώρα στροβιλιζόταν στη δίνη της υπόθεσης Οτσαλάν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης προχώρησε τον Φεβρουάριο σε ανασχηματισμό, ο οποίος μεταξύ άλλων προέβλεπε πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος αλλάζει υπουργείο και από υπουργός Πολιτισμού διορίστηκε υπουργός Ανάπτυξης, ενώ ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από τη θέση του υφυπουργού Ανάπτυξης διορίζεται υπουργός Δημόσιας Τάξης.

Στο κυβερνητικό σχήμα που ανακοινώθηκε αμέσως μετά τις εκλογές του Απριλίου 2000, τις οποίες κέρδισε το ΠΑΣΟΚ με τον Κώστα Σημίτη να αναδεικνύεται ξανά πρωθυπουργός της χώρας περιλαμβανόταν μόλις ένας Θεσσαλονικιός πολιτικός και πιο συγκεκριμένα ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Λίγους μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο του 2000 ο επίσης Θεσσαλονικιός Ευάγγελος Βενιζέλος αντικατάστησε τον Θεόδωρο Πάγκαλο στη θέση του υπουργού Πολιτισμού. Στην κυβέρνηση εκείνη από την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας συμμετείχαν οι: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Γιώργος Πασχαλίδης, Χρήστος Πάχτας, Απόστολος Φωτιάδης, Φίλιππος Πετσάλνικος και Γιώργος Φλωρίδης.

Τον Οκτώβριο 2001 στο κυβερνητικό σχήμα Σημίτη προστέθηκαν και άλλοι Θεσσαλονικείς όπως ο Γιάννης Μαγκριώτης στη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών, ο Νίκος Γκεσούλης και ο Σπύρος Βούγιας, ενώ μαζί με τους Τσοχατζόπουλο και Βενιζέλο η πόλη εκπροσωπούνταν από πέντε στελέχη της. Αντίστοιχα, μεγάλη ήταν εκείνη την περίοδο και η συμμετοχή Βορειοελλαδιτών. Πρόκειται για τους: Χρήστο Πάχτα, Γιώργο Φλωρίδη, Λάζαρο Λωτίδη, Ιωάννη Τσακλίδη, Λευτέρη Τζιόλα, Φίλιππου Πετσάλνικου, Γιώργου Πασχαλίδη και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Τον Μάιο του 2003 στην κυβέρνηση Σημίτη προστέθηκε και ο Κατερινιώτης Παντελής Τσερτικίδης, ενώ τον Ιούλιο του 2003 και ο Θεσσαλονικιός Χάρης Καστανίδης.

karamanlis.jpg

Κώστας Καραμανλής και ανασχηματισμοί

Τον Μάρτη του 2004 ο Κώστας Σημίτης και το ΠΑΣΟΚ έχασαν τις εκλογές από τον Κώστα Καραμανλή, αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας. Στην πρώτη κυβέρνηση Καραμανλή από τη Θεσσαλονίκη συμμετείχαν τρεις πολιτικοί. Ο λόγος για τους Γιώργο Σαλαγκούδη (βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης), Γιώργο Ορφανό (βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης) και Αδάμ Ρεγκούζα (βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης) ο οποίος απομακρύνθηκε τον Οκτώβριο του 2005. Από την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας στην πρώτη κυβέρνηση Καραμανλή συμμετείχαν οι: Χρήστος Φώλιας, Ευρυπίδης Στυλιανίδης, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Σάββας Τσιτουρίδης, Αλέξανδρος Κοντός και Νίκος Τσιαρτσιώνης.

Τον Φεβρουάριο 2006 ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής προχώρησε σε ανασχηματισμό, ο οποίος τότε είχε χαρακτηριστεί από πολλούς «ουσιαστικός» καθώς η Ντόρα Μπακογιάννη διαδέχτηκε τον Πέτρο Μολυβιάτη στο υπουργείο Εξωτερικών και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης άφησε τη Ρηγίλλης για το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Από τους Θεσσαλονικείς παρέμεινε στη θέση του μόνο ο Γιώργος Ορφανός.

Τον Σεπτέμβριο 2007 η ΝΔ κέρδισε ξανά τις εκλογές. Στην κυβέρνηση που ανακοίνωσε ο Κώστας Καραμανλής συμμετείχαν δύο πολιτικοί της Θεσσαλονίκης. Ο λόγος για τον Σταύρο Καλαφάτη και τον Γιάννη Ιωαννίδη. Από την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας συμμετείχαν οι: Χρήστος Φώλιας, Ευρυπίδης Στυλιανίδης, Αλέξανδρος Κοντός, Κώστας Κλιτίδης και Μαργαρίτης Τζίμας. Στον ανασχηματισμό του Ιανουαρίου 2009 ο Σταύρος Καλαφάτης διορίστηκε υπουργός Μακεδονίας Θράκης, ο Κώστας Γκιουλέκας υφυπουργός Εσωτερικών, ενώ παρέμεινε στη θέση του υφυπουργού Πολιτισμού ο Γιάννης Ιωαννίδης.

papandreou.jpg

Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου

Ο Γιώργος Παπανδρέου έγινε πρωθυπουργός τον Οκτώβριο 2009. Στην πρώτη κυβέρνησή του συμετείχαν από τη Θεσσαλονίκη οι: Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιάννης Μαγκριώτης, Χάρης Καστανίδης και Σπύρος Βούγιας, ενώ από την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας οι: Γιώργος Πεταλωτής, Γιώργος Ντόλιος, Θεοδώρα Τζάκρη, Μάρκος Μπόλαρης και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο πρώτος ανασχηματισμός της κυβέρνησης Παπανδρέου γίνεται ένα χρόνο σχεδόν μετά, τον Σεπτέμβριο 2010 με τους Θεσσαλονικείς εκπροσώπους του λαού να παραμένουν στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ από την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας να προστίθενται σε αυτό οι Σωκράτης Ξυνίδης, Χρήστος Αηδόνης και Μιχάλης Τιμοσίδης. Ο δεύτερος ανασχηματισμός Παπανδρέου, λίγο πριν παραιτηθεί για να αναλάβει την πρωθυπουργία ο Λουκάς Παπαδήμος με τη στήριξη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ φέρνει τον Ευάγγελο Βενιζέλο στη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ενώ παραμένουν στο κυβερνητικό σχήμα οι Χάρης Καστανίδης και Γιάννης Μαγκριώτης. Η κυβέρνηση εκείνη αποτελείται όμως και από πολλούς βορειοελλαδίτες, όπως τους Άγγελο Τόλκα, Ντίνο Ρόβλια, Πάρι Κουκουλόπουλο, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Σωκράτη Ξυνίδη, Χρήστο Αηδόνη, Μιχάλη Τιμοσίδη, Μάρκο Μπόλαρη, Γιάννη Δριβελέγκα και Γιώργο Πεταλωτή.

Τον Νοέμβριο 2011 πρωθυπουργός της χώρας αναλαμβάνει ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Λουκάς Παπαδήμος. Στην κυβέρνηση που ανακοινώνεται από τη Θεσσαλονίκη συμμετέχουν οι Ευάγγελος Βενιζέλος (που παραιτήθηκε τον Μάρτιο 2012 για αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ), ο Γιάννης Μαγκριώτης και ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ως στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά και σημερινός βουλευτής της ΝΔ από τη Β’ Θεσσαλονίκης. Από τη Βόρεια Ελλάδα συμμετέχουν επίσης οι Ντίνος Ρόβλιας, Πάρις Κουκουλόπουλος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Σωκράτης Ξυνίδης, Μάρκος Μπόλαρης, Μιχάλης Τιμοσίδης, Γιάννης Δριβελέγκας και Γιώργος Πεταλωτής.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Παναγιώτη Πικραμμένου (Μάιος-Ιούνιος 2012) περιλαμβάνει έναν θεσσαλονικιό στη θέση του υπουργού Εσωτερικών, τον Αντώνη Μανιτάκη.

samaras.jpg

Η κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά

Οι εκλογές του Ιουνίου έφεραν τη ΝΔ πρώτη όχι όμως αυτοδύναμη με τον Αντώνη Σαμαρά να προχωρά στον σχηματισμό «Κυβέρνησης Εθνικής Ευθύνης» όπως χαρακτηρίστηκε, με την προγραμματική συμφωνία τριών κομμάτων, προκειμένου να επιλυθεί το νέο κυβερνητικό αδιέξοδο που προέκυψε από τις εκλογές. Είχαν προηγηθεί οι εκλογές του Μαΐου, το αποτέλεσμα των οποίων οδήγησε σε νέες κάλπες. 

Σε εκείνη την κυβέρνηση Σαμαρά από τη Θεσσαλονίκη συμμετείχαν οι εξής: Αντώνης Μανιτάκης (ΔΗΜΑΡ), Γιάννης Ιωαννίδης (ΝΔ), Ευάγγελος Λιβιεράτος (πρόταση ΠΑΣΟΚ), Αθανάσιος Τσαυτάρης (πρόταση ΠΑΣΟΚ), Θεόδωρος Καράογλου και Δημήτρης Σταμάτης. Στις 21 Ιουνίου 2013 η ΔΗΜΑΡ αποχώρησε από την κυβέρνηση και έτσι στο κυβερνητικό σχήμα έμειναν μόνο οι άλλοι δύο εταίροι, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με τον κ. Σαμαρά να ανακοινώνει λίγα εικοσιτετράωρα μετά αλλαγές στην αρχική σύνθεση της κυβέρνησής του. Στο νέο σχήμα από τη Θεσσαλονίκη ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέλαβε χρέη αντιπροέδρου κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών ενώ σε αυτό προστέθηκαν οι Κώστας Γκιουλέκας και Σταύρος Καλαφάτης και παρέμειναν οι Αθανάσιος Τσαυτάρης, Θεόδωρος Καράογλου και Δημήτρης Σταμάτης. Απομακρύνθηκαν οι Ευάγγελος Λιβιεράτος και Γιάννης Ιωαννίδης.

Ο δεύτερος ανασχηματισμός της κυβέρνησης Σαμαρά ανακοινώθηκε τον Ιούνιο 2014. Στη νέα κυβέρνηση ο κ. Βενιζέλος εξακολουθεί να διατηρεί τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του υπουργού Εξωτερικών, ο Δημήτρης Σταμάτης παραμένει στη θέση του υπουργού Επικρατείας και στο ΥΜΑΘ αναλαμβάνει χρέη υπουργού ο Γιώργος Ορφανός.

tsipras-anel.jpg

Ο Αλέξης Τσίπρας και οι ΑΝΕΛ

Στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 πρώτο κόμμα αναδεικνύεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα να σχηματίζει κυβέρνηση με τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ. Στην κυβέρνηση της «πρώτης φοράς Αριστερά» όπως συνηθίζεται να χαρακτηρίζεται εκείνη η περίοδος οι Θεσσαλονικείς που κατέχουν κάποια θέση στην κυβέρνηση είναι οι Ανδρέας Κουράκης, Νίκος Παρασκευόπουλος, Γιάννης Αμανατίδης και Δημήτρης Μάρδας, ενώ υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης, ανέλαβε η Σερραία Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά που εξελέγη βουλευτής των ΑΝΕΛ.

Στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βασιλικής Θάνου στα τέλη Αυγούστου ο μόνος Θεσσαλονικιός που ορίστηκε στη θέση υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ήταν ο καθηγητής Αντώνης Μανιτάκης.

Το Σεπτέμβριο 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται για ακόμα μία φορά πρώτο κόμμα και ο Αλέξης Τσίπρας σχηματίζει κυβέρνηση με τον Πάνο Καμμένο. Στο κυβερνητικό σχήμα που ανακοινώνεται συμμετέχουν οι Δημήτρης Μάρδας, Γιάννης Αμανατίδης, Νίκος Παρασκευόπουλος και Μάρκος Μπόλαρης που «μετακόμισε» από την περιφέρεια Σερρών στην Α’ Θεσσαλονίκης. Από τη Βόρεια Ελλάδα στο κυβερνητικό σχήμα συμμετέχουν οι Παναγιώτης Σγουρίδης και Μαρία Κόλλια Τσαρουχά από τους ΑΝΕΛ και η Θεοδώρα Τζάκρη από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τον Νοέμβριο 2016 ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνει ανασχηματισμό. Από τη Θεσσαλονίκη στην κυβέρνηση συμμετέχουν οι Κώστας Ζουράρις, Γιάννης Αμανατίδης και Σωκράτης Φάμελλος. Ο δεύτερος ανασχηματισμός Τσίπρα τον Αύγουστο 2018 φέρνει στην κυβέρνηση από τη Θεσσαλονίκη την εξωκοινοβουλευτική τότε Κατερίνα Νοτοπούλου που είχε οριστεί μετά τις εκλογές ως προϊσταμένη του Πρωθυπουργικού Γραφείου, ενώ υπουρικά πόστα κατείχαν και οι Μάρκος Μπόλαρης και Σωκράτης Φάμελλος. Τον Φενρουάριο του 2019 τη θέση της κ. Νοτοπούλου ανέλαβε μία άλλη Θεσσαλονικιά, η Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

mitsotakis.jpg

Κυβέρνηση Μητσοτάκη

Τον Ιούλιο 2019 πρωθυπουργός της χώρας μετά τις εκλογές γίνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχοντας εξασφαλίσει αυτοδυναμία και γυρίζοντας με αυτόν τον τρόπο σελίδα στις κυβερνήσεις συνεργασίας των περασμένων ετών, αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών. Στην πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη συμμετέχει μόλις ένας Θεσσαλονικιός. Ο λόγος για τον Θεόδωρο Καράογλου που διορίστηκε υφυπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητα την Μακεδονία και τη Θράκη.

Ο κ. Μητσοτάκης παρά την έντονη φημολογία τον Αύγουστο 2020 προχώρησε με μικρές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Στον πρόσφατο ανασχηματισμό η θέση που προορίζεται για κάποιον Θεσσαλονικιό πολιτικό είναι μία, αυτή του υφυπουργού Εσωτερικών με αρμοδιότητα την Μακεδονία και τη Θράκη, θέση από την οποία απομακρύνθηκε ο Θεόδωρος Καράογλου και τοποθετήθηκε ο Σταύρος Καλαφάτης. 

Ο ανασχηματισμός Μητσοτάκη αύξησε τα μέλη της κυβέρνησης, η οποία θεωρείται ως μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών. Οι βασικές αλλαγές ήταν εκείνες των τομέων Εργασίας και Εσωτερικών, ενώ εντύπωση προκάλεσε πως οι ΠΑΣΟΚογενείς παρέμειναν «αμετακίνητοι».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 10.01.2021

Σε γρίφο για τους πολιτικούς της Θεσσαλονίκης εξελίσσεται η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αξιοποιήσει μόλις έναν από τους δέκα βουλευτές του κόμματος στις δύο εκλογικές περιφέρειες του νομού, συμπεριλαμβανομένου και του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή. 

«Γαλάζια» στελέχη σε μία προσπάθεια να ερμηνεύσουν τα... μηνύματα που έστειλε στην πόλη η μοναδική υπουργοποίηση του Σταύρου Καλαφάτη (που διαδέχεται τον Θεόδωρο Καράογλου στη θέση του υφυπουργού Εσωτερικών με αρμοδιότητα τη Μακεδονία και τη Θράκη), αναφέρουν πως στο Μέγαρο Μαξίμου ίσως θεωρούν ότι η Θεσσαλονίκη δεν έχει κάποιον σημαντικό «παίκτη» ή ότι τα προβλήματα της πόλης και των πολιτών της μπορούν να εκφραστούν από πολιτικούς γειτονικών νομών. 

Η εκπροσώπηση της Θεσσαλονίκης σε κυβερνήσεις διαχρονικά είναι ένα ζήτημα που απασχολεί το τοπικό στελεχιακό δυναμικό των κομμάτων κάθε φορά που ανακοινώνεται η σύνθεση μίας νέας κυβέρνησης ή κάποιος ανασχηματισμός. Η «ΜτΚ» ανατρέχει στο 1996, την πρώτη κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη και «ακτινογραφεί» τις κυβερνήσεις και τους ανασχηματισμούς των τελευταίων είκοσι πέντε ετών.

Κυβερνήσεις Κώστα Σημίτη

Η πρώτη κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, αμέσως μετά την εκλογή του σε πρωθυπουργό της χώρας τον Ιανουάριο 1996 περιελάμβανε 47 μέλη. Από τη Θεσσαλονίκη υπήρχαν μόλις δύο μέλη ενώ από την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας τέσσερις. Πρόκειται για τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Χάρη Καστανίδη, Θεσσαλονικείς πολιτικοί οι οποίοι συμπεριλαμβάνονταν σχεδόν σε κάθε υπουργικό σχήμα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Στην πρώτη κυβέρνηση Σημίτη συμμετείχαν επίσης ο Χρήστος Πάχτας από τη Χαλκιδική, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από την Ημαθία, ο Γιώργος Πασχαλίδης από την Πέλλα και ο Φίλιππος Πετσάλνικος από την Καστοριά. Αμέσως μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 1996 στο νέο κυβερνητικό σχήμα που ανακοίνωσε ο τότε πρωθυπουργός ο αριθμός των Θεσσαλονικιών πολιτικών αυξήθηκε.

Σε αυτό συμμετείχαν οι: Άκης Τσοχατζόπουλος (βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης), Βασίλης Γερανίδης (βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης), Χάρης Καστανίδης (βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης) και Ευάγγελος Βενιζέλος (βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης αρχικά ως υπουργός Πολιτισμού). Από τη Βόρεια Ελλάδα συμμετείχαν επίσης κατέχοντας θέση υπουργού ή υφυπουργού οι: Γιώργος Φλωρίδης, Χρήστος Πάχτας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Ιωάννης Ανθόπουλος, Φίλιππος Πετσάλνικος και Γιώργος Πασχαλίδης. Ο πρώτος ανασχηματισμός της κυβέρνησης Σημίτη έγινε τρία χρόνια μετά τις εκλογές, ωστόσο μέχρι το 1999 υπήρξαν παραιτήσεις για το διάστημα που μεσολάβησε όπως για παράδειγμα του Β. Γερανίδη από την θέση του υφυπουργού Γεωργίας το 1998 αλλά και προσθήκες Θεσσαλονικέων όπως εκείνη του Γιάννη Μαγκριώτη στις 30.10.1998 που διορίστηκε ως υπουργός Μακεδονίας-Θράκης. 

Το 1999 καθώς η χώρα στροβιλιζόταν στη δίνη της υπόθεσης Οτσαλάν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης προχώρησε τον Φεβρουάριο σε ανασχηματισμό, ο οποίος μεταξύ άλλων προέβλεπε πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος αλλάζει υπουργείο και από υπουργός Πολιτισμού διορίστηκε υπουργός Ανάπτυξης, ενώ ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από τη θέση του υφυπουργού Ανάπτυξης διορίζεται υπουργός Δημόσιας Τάξης.

Στο κυβερνητικό σχήμα που ανακοινώθηκε αμέσως μετά τις εκλογές του Απριλίου 2000, τις οποίες κέρδισε το ΠΑΣΟΚ με τον Κώστα Σημίτη να αναδεικνύεται ξανά πρωθυπουργός της χώρας περιλαμβανόταν μόλις ένας Θεσσαλονικιός πολιτικός και πιο συγκεκριμένα ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Λίγους μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο του 2000 ο επίσης Θεσσαλονικιός Ευάγγελος Βενιζέλος αντικατάστησε τον Θεόδωρο Πάγκαλο στη θέση του υπουργού Πολιτισμού. Στην κυβέρνηση εκείνη από την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας συμμετείχαν οι: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Γιώργος Πασχαλίδης, Χρήστος Πάχτας, Απόστολος Φωτιάδης, Φίλιππος Πετσάλνικος και Γιώργος Φλωρίδης.

Τον Οκτώβριο 2001 στο κυβερνητικό σχήμα Σημίτη προστέθηκαν και άλλοι Θεσσαλονικείς όπως ο Γιάννης Μαγκριώτης στη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών, ο Νίκος Γκεσούλης και ο Σπύρος Βούγιας, ενώ μαζί με τους Τσοχατζόπουλο και Βενιζέλο η πόλη εκπροσωπούνταν από πέντε στελέχη της. Αντίστοιχα, μεγάλη ήταν εκείνη την περίοδο και η συμμετοχή Βορειοελλαδιτών. Πρόκειται για τους: Χρήστο Πάχτα, Γιώργο Φλωρίδη, Λάζαρο Λωτίδη, Ιωάννη Τσακλίδη, Λευτέρη Τζιόλα, Φίλιππου Πετσάλνικου, Γιώργου Πασχαλίδη και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Τον Μάιο του 2003 στην κυβέρνηση Σημίτη προστέθηκε και ο Κατερινιώτης Παντελής Τσερτικίδης, ενώ τον Ιούλιο του 2003 και ο Θεσσαλονικιός Χάρης Καστανίδης.

karamanlis.jpg

Κώστας Καραμανλής και ανασχηματισμοί

Τον Μάρτη του 2004 ο Κώστας Σημίτης και το ΠΑΣΟΚ έχασαν τις εκλογές από τον Κώστα Καραμανλή, αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας. Στην πρώτη κυβέρνηση Καραμανλή από τη Θεσσαλονίκη συμμετείχαν τρεις πολιτικοί. Ο λόγος για τους Γιώργο Σαλαγκούδη (βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης), Γιώργο Ορφανό (βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης) και Αδάμ Ρεγκούζα (βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης) ο οποίος απομακρύνθηκε τον Οκτώβριο του 2005. Από την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας στην πρώτη κυβέρνηση Καραμανλή συμμετείχαν οι: Χρήστος Φώλιας, Ευρυπίδης Στυλιανίδης, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Σάββας Τσιτουρίδης, Αλέξανδρος Κοντός και Νίκος Τσιαρτσιώνης.

Τον Φεβρουάριο 2006 ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής προχώρησε σε ανασχηματισμό, ο οποίος τότε είχε χαρακτηριστεί από πολλούς «ουσιαστικός» καθώς η Ντόρα Μπακογιάννη διαδέχτηκε τον Πέτρο Μολυβιάτη στο υπουργείο Εξωτερικών και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης άφησε τη Ρηγίλλης για το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Από τους Θεσσαλονικείς παρέμεινε στη θέση του μόνο ο Γιώργος Ορφανός.

Τον Σεπτέμβριο 2007 η ΝΔ κέρδισε ξανά τις εκλογές. Στην κυβέρνηση που ανακοίνωσε ο Κώστας Καραμανλής συμμετείχαν δύο πολιτικοί της Θεσσαλονίκης. Ο λόγος για τον Σταύρο Καλαφάτη και τον Γιάννη Ιωαννίδη. Από την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας συμμετείχαν οι: Χρήστος Φώλιας, Ευρυπίδης Στυλιανίδης, Αλέξανδρος Κοντός, Κώστας Κλιτίδης και Μαργαρίτης Τζίμας. Στον ανασχηματισμό του Ιανουαρίου 2009 ο Σταύρος Καλαφάτης διορίστηκε υπουργός Μακεδονίας Θράκης, ο Κώστας Γκιουλέκας υφυπουργός Εσωτερικών, ενώ παρέμεινε στη θέση του υφυπουργού Πολιτισμού ο Γιάννης Ιωαννίδης.

papandreou.jpg

Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου

Ο Γιώργος Παπανδρέου έγινε πρωθυπουργός τον Οκτώβριο 2009. Στην πρώτη κυβέρνησή του συμετείχαν από τη Θεσσαλονίκη οι: Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιάννης Μαγκριώτης, Χάρης Καστανίδης και Σπύρος Βούγιας, ενώ από την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας οι: Γιώργος Πεταλωτής, Γιώργος Ντόλιος, Θεοδώρα Τζάκρη, Μάρκος Μπόλαρης και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο πρώτος ανασχηματισμός της κυβέρνησης Παπανδρέου γίνεται ένα χρόνο σχεδόν μετά, τον Σεπτέμβριο 2010 με τους Θεσσαλονικείς εκπροσώπους του λαού να παραμένουν στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ από την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας να προστίθενται σε αυτό οι Σωκράτης Ξυνίδης, Χρήστος Αηδόνης και Μιχάλης Τιμοσίδης. Ο δεύτερος ανασχηματισμός Παπανδρέου, λίγο πριν παραιτηθεί για να αναλάβει την πρωθυπουργία ο Λουκάς Παπαδήμος με τη στήριξη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ φέρνει τον Ευάγγελο Βενιζέλο στη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ενώ παραμένουν στο κυβερνητικό σχήμα οι Χάρης Καστανίδης και Γιάννης Μαγκριώτης. Η κυβέρνηση εκείνη αποτελείται όμως και από πολλούς βορειοελλαδίτες, όπως τους Άγγελο Τόλκα, Ντίνο Ρόβλια, Πάρι Κουκουλόπουλο, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Σωκράτη Ξυνίδη, Χρήστο Αηδόνη, Μιχάλη Τιμοσίδη, Μάρκο Μπόλαρη, Γιάννη Δριβελέγκα και Γιώργο Πεταλωτή.

Τον Νοέμβριο 2011 πρωθυπουργός της χώρας αναλαμβάνει ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Λουκάς Παπαδήμος. Στην κυβέρνηση που ανακοινώνεται από τη Θεσσαλονίκη συμμετέχουν οι Ευάγγελος Βενιζέλος (που παραιτήθηκε τον Μάρτιο 2012 για αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ), ο Γιάννης Μαγκριώτης και ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ως στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά και σημερινός βουλευτής της ΝΔ από τη Β’ Θεσσαλονίκης. Από τη Βόρεια Ελλάδα συμμετέχουν επίσης οι Ντίνος Ρόβλιας, Πάρις Κουκουλόπουλος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Σωκράτης Ξυνίδης, Μάρκος Μπόλαρης, Μιχάλης Τιμοσίδης, Γιάννης Δριβελέγκας και Γιώργος Πεταλωτής.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Παναγιώτη Πικραμμένου (Μάιος-Ιούνιος 2012) περιλαμβάνει έναν θεσσαλονικιό στη θέση του υπουργού Εσωτερικών, τον Αντώνη Μανιτάκη.

samaras.jpg

Η κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά

Οι εκλογές του Ιουνίου έφεραν τη ΝΔ πρώτη όχι όμως αυτοδύναμη με τον Αντώνη Σαμαρά να προχωρά στον σχηματισμό «Κυβέρνησης Εθνικής Ευθύνης» όπως χαρακτηρίστηκε, με την προγραμματική συμφωνία τριών κομμάτων, προκειμένου να επιλυθεί το νέο κυβερνητικό αδιέξοδο που προέκυψε από τις εκλογές. Είχαν προηγηθεί οι εκλογές του Μαΐου, το αποτέλεσμα των οποίων οδήγησε σε νέες κάλπες. 

Σε εκείνη την κυβέρνηση Σαμαρά από τη Θεσσαλονίκη συμμετείχαν οι εξής: Αντώνης Μανιτάκης (ΔΗΜΑΡ), Γιάννης Ιωαννίδης (ΝΔ), Ευάγγελος Λιβιεράτος (πρόταση ΠΑΣΟΚ), Αθανάσιος Τσαυτάρης (πρόταση ΠΑΣΟΚ), Θεόδωρος Καράογλου και Δημήτρης Σταμάτης. Στις 21 Ιουνίου 2013 η ΔΗΜΑΡ αποχώρησε από την κυβέρνηση και έτσι στο κυβερνητικό σχήμα έμειναν μόνο οι άλλοι δύο εταίροι, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με τον κ. Σαμαρά να ανακοινώνει λίγα εικοσιτετράωρα μετά αλλαγές στην αρχική σύνθεση της κυβέρνησής του. Στο νέο σχήμα από τη Θεσσαλονίκη ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέλαβε χρέη αντιπροέδρου κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών ενώ σε αυτό προστέθηκαν οι Κώστας Γκιουλέκας και Σταύρος Καλαφάτης και παρέμειναν οι Αθανάσιος Τσαυτάρης, Θεόδωρος Καράογλου και Δημήτρης Σταμάτης. Απομακρύνθηκαν οι Ευάγγελος Λιβιεράτος και Γιάννης Ιωαννίδης.

Ο δεύτερος ανασχηματισμός της κυβέρνησης Σαμαρά ανακοινώθηκε τον Ιούνιο 2014. Στη νέα κυβέρνηση ο κ. Βενιζέλος εξακολουθεί να διατηρεί τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του υπουργού Εξωτερικών, ο Δημήτρης Σταμάτης παραμένει στη θέση του υπουργού Επικρατείας και στο ΥΜΑΘ αναλαμβάνει χρέη υπουργού ο Γιώργος Ορφανός.

tsipras-anel.jpg

Ο Αλέξης Τσίπρας και οι ΑΝΕΛ

Στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 πρώτο κόμμα αναδεικνύεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα να σχηματίζει κυβέρνηση με τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ. Στην κυβέρνηση της «πρώτης φοράς Αριστερά» όπως συνηθίζεται να χαρακτηρίζεται εκείνη η περίοδος οι Θεσσαλονικείς που κατέχουν κάποια θέση στην κυβέρνηση είναι οι Ανδρέας Κουράκης, Νίκος Παρασκευόπουλος, Γιάννης Αμανατίδης και Δημήτρης Μάρδας, ενώ υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης, ανέλαβε η Σερραία Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά που εξελέγη βουλευτής των ΑΝΕΛ.

Στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βασιλικής Θάνου στα τέλη Αυγούστου ο μόνος Θεσσαλονικιός που ορίστηκε στη θέση υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ήταν ο καθηγητής Αντώνης Μανιτάκης.

Το Σεπτέμβριο 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται για ακόμα μία φορά πρώτο κόμμα και ο Αλέξης Τσίπρας σχηματίζει κυβέρνηση με τον Πάνο Καμμένο. Στο κυβερνητικό σχήμα που ανακοινώνεται συμμετέχουν οι Δημήτρης Μάρδας, Γιάννης Αμανατίδης, Νίκος Παρασκευόπουλος και Μάρκος Μπόλαρης που «μετακόμισε» από την περιφέρεια Σερρών στην Α’ Θεσσαλονίκης. Από τη Βόρεια Ελλάδα στο κυβερνητικό σχήμα συμμετέχουν οι Παναγιώτης Σγουρίδης και Μαρία Κόλλια Τσαρουχά από τους ΑΝΕΛ και η Θεοδώρα Τζάκρη από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τον Νοέμβριο 2016 ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνει ανασχηματισμό. Από τη Θεσσαλονίκη στην κυβέρνηση συμμετέχουν οι Κώστας Ζουράρις, Γιάννης Αμανατίδης και Σωκράτης Φάμελλος. Ο δεύτερος ανασχηματισμός Τσίπρα τον Αύγουστο 2018 φέρνει στην κυβέρνηση από τη Θεσσαλονίκη την εξωκοινοβουλευτική τότε Κατερίνα Νοτοπούλου που είχε οριστεί μετά τις εκλογές ως προϊσταμένη του Πρωθυπουργικού Γραφείου, ενώ υπουρικά πόστα κατείχαν και οι Μάρκος Μπόλαρης και Σωκράτης Φάμελλος. Τον Φενρουάριο του 2019 τη θέση της κ. Νοτοπούλου ανέλαβε μία άλλη Θεσσαλονικιά, η Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

mitsotakis.jpg

Κυβέρνηση Μητσοτάκη

Τον Ιούλιο 2019 πρωθυπουργός της χώρας μετά τις εκλογές γίνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχοντας εξασφαλίσει αυτοδυναμία και γυρίζοντας με αυτόν τον τρόπο σελίδα στις κυβερνήσεις συνεργασίας των περασμένων ετών, αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών. Στην πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη συμμετέχει μόλις ένας Θεσσαλονικιός. Ο λόγος για τον Θεόδωρο Καράογλου που διορίστηκε υφυπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητα την Μακεδονία και τη Θράκη.

Ο κ. Μητσοτάκης παρά την έντονη φημολογία τον Αύγουστο 2020 προχώρησε με μικρές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Στον πρόσφατο ανασχηματισμό η θέση που προορίζεται για κάποιον Θεσσαλονικιό πολιτικό είναι μία, αυτή του υφυπουργού Εσωτερικών με αρμοδιότητα την Μακεδονία και τη Θράκη, θέση από την οποία απομακρύνθηκε ο Θεόδωρος Καράογλου και τοποθετήθηκε ο Σταύρος Καλαφάτης. 

Ο ανασχηματισμός Μητσοτάκη αύξησε τα μέλη της κυβέρνησης, η οποία θεωρείται ως μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών. Οι βασικές αλλαγές ήταν εκείνες των τομέων Εργασίας και Εσωτερικών, ενώ εντύπωση προκάλεσε πως οι ΠΑΣΟΚογενείς παρέμειναν «αμετακίνητοι».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 10.01.2021

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία