Λουκούμια «Παπαδοπούλου»: Ο πιο γλυκός πειρασμός της πόλης
16/05/2023 08:30
16/05/2023 08:30
Η ιστορία του λουκουμιού που έκανε γνωστή τη Θεσσαλονίκη και που όλοι αγαπήσαμε από μικροί, ξεκινά από τα βάθη της Ανατολής και συγκεκριμένα από την Τραπεζούντα, πίσω, στο 1912, από τον προπάππο της οικογένειας, Σταύρο Παπαδόπουλο. Έφερε τη συνταγή, που τελειοποίησε μέσα από δοκιμές, μαζί του στην Ελλάδα, από τα Βαλκάνια όπου εκδιώχθηκε το 1922 και η επιχείρηση εγκαταστάθηκε το 1948 στη Θεσσαλονίκη και στην οδό Συγγρού, έχοντας ήδη «ταξιδέψει», σε κάποιες περιοχές της χώρας. Αυτό ήταν και το πρώτο ιστορικό κατάστημα των λουκουμιών «Παπαδοπούλου» στην πόλη μας, μέχρι το 2001, που άνοιξε το γνωστό σε όλους μας σήμερα κατάστημα στην Ίωνος Δραγούμη 49. Πολύ πρόσφατα, άνοιξε και το νέο τους χώρο, στην Καλαμαριά.
Πάνω από έναν αιώνα μετά τα πρώτα βήματα, την επιχείρηση έχει αναλάβει σήμερα η τέταρτη γενιά της οικογένειας, τα δισέγγονα του αρχικού εμπνευστή της «μυστικής» συνταγής.
Στα σημερινά καταστήματα, θα βρούμε όλα τα αρχικά προϊόντα: λουκούμια σε κάθε χρώμα, γεύση και άρωμα, γλυκά του κουταλιού, βανίλιες (υποβρύχια), κουλουράκια, χαλβάδες και παστέλια, τσουρέκι, σιροπιαστά κι όσο περνάει ο καιρός και νέα είδη.
Τα λουκούμια της οικογένειας Παπαδοπούλου, διαφέρουν. Μικρές, πασπαλισμένες με ζάχαρη άχνη μπουκίτσες, πιο αφράτες και μαλακές από άλλα, σχεδόν λιώνουν στο στόμα. Επιλογή πολλών μαγαζατόρων της Θεσσαλονίκης, που μας τα κερνούν με τον ελληνικό καφέ μας, νοικοκυρών που τα έχουν τακτικά ως κέρασμα, κάθε πελάτη που θέλει ένα γλυκό δώρο, που μυρίζει παράδοση, για αγαπημένα του πρόσωπα.
Και είναι ξεχωριστά και γνωστά, γιατί όλες αυτές τις δεκαετίες, τίποτα δεν έχει αλλάξει στο τελικό προϊόν, από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε, ως το πατροπαράδοτο, ανατολίτικο λουκούμι. Η συνταγή είναι η ίδια (η αρχική συνταγή φημολογείται να έχει προκύψει το 1.300 μ.Χ.), το ίδιο και η αγάπη, τα αγνά και φρέσκα υλικά και η σταθερότητα, «συστατικά» με τα οποία παρασκευάζονται καθημερινά. Αυτή είναι, άλλωστε και η φιλοσοφία της οικογένειας: να μην αλλάξει τίποτα στα καταστήματά τους, να φυλαχθεί η συνταγή όσο πιο κρυφή αλλά σταθερή γίνεται, όσα καταστήματα κι αν ανοίξουν, είτε στην πόλη της Θεσσαλονίκης, είτε σε άλλες περιοχές της χώρας, ακόμη και στο εξωτερικό – κάτι που είναι μέσα στα επενδυτικά σχέδια της επιχείρησης. Εξ΄ άλλου, ήδη, τα προϊόντα της οικογένειας Παπαδοπούλου, τα βρίσκουμε σχεδόν όπου βρεθούμε, σε καφέ κι άλλα καταστήματα, σε όλη την Ελλάδα.
Η συνταγή «αποκαλύπτεται» μόνο ελάχιστα: ζάχαρη, νερό, γλυκόζη, νισεστές και προσεκτικά επιλεγμένες αρωματικές ύλες, πλάθονται και ψήνονται μέσα σε καυτά καζάνια, από όπου ευωδιάζουν πλούσια αρώματα, με φρούτα ή ξηρούς καρπούς να προστίθενται, ανάλογα με το προϊόν. Οι τετράγωνες, αφράτες μπουκίτσες, πασπαλίζονται με άφθονη ζάχαρη ή ινδοκάρυδο, για να πάρουμε το τελικό προϊόν, το οποίο κυκλοφορεί και σε μεγαλύτερα κομμάτια ή συσκευασίες.
Δεν είναι μόνο τα λουκούμια της οικογένειας Παπαδοπούλου που έχουν μεγάλη παράδοση, αλλά και οι βανίλιες – υποβρύχια που, από το 1956, παρασκευάζονται με φρέσκα κι αγνά υλικά κι αποτελούν αγαπημένο γλυκό, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Πόσοι δεν έχουμε γλυκαθεί με μία κουταλιά υποβρύχιου, βυθισμένη μέσα σε ένα ποτήρι παγωμένο νερό;
Αρωματισμένες με διάφορα αρώματα φρούτων ή και με ολόκληρα κομμάτια γλυκού του κουταλιού, μας εκπλήσσουν πάντα ευχάριστα και μας θυμίζουν τα παιδικά μας χρόνια – κι όχι μόνο. Τις βρίσκουμε σε διάφορες συσκευασίες.
Με αντίστοιχο μεράκι, φτιάχνονται και τα γλυκά του κουταλιού, βασισμένα στη γνώση και την εμπειρία των προγόνων της οικογένειας και σε συνταγές με φρέσκα φρούτα κι αγνά συστατικά, αλλά και τα τραγανά παστέλια και τα ταχίνια, τα κουλουράκια, οι κουραμπιέδες, τα μαντολάτα κι όλα τα εποχιακά γλυκίσματα της οικογένειας Παπαδοπούλου.
Θα βρούμε από ταχίνι απλό, με μέλι ή ολικής άλεσης, παστέλι απλό, με μίγμα ξηρών καρπών ή με επικάλυψη σοκολάτας, μπάρες δημητριακών σε διάφορες γεύσεις και φυσικά πολλές γεύσεις σε γλυκά του κουταλιού, ιδανικά και για το σπίτι μας και για δώρα.
Πέρα από τη μεγάλη γκάμα σε λουκούμια, γλυκά του κουταλιού, υποβρύχια κι όλα τα κλασσικά προϊόντα της οικογένειας Παπαδοπούλου, στους χώρους των καταστημάτων θα βρούμε και προϊόντα άλλων παραγωγών, που άνετα μπορούμε να συνδυάσουμε στις αγορές μας.
Δεν υπάρχει πιο γλυκός πειρασμός στη Θεσσαλονίκη, από το αφράτο λουκούμι Παπαδοπούλου. Κι – ευτυχώς για εμάς – η ιστορία συνεχίζεται!
Τip 1: Το ωράριο λειτουργίας του καταστήματος της Ίωνος Δραγούμη, είναι 08.00 – 21.00, καθημερινά. Αντίστοιχα, το κατάστημα της Καλαμαριάς, μένει ανοιχτό μεταξύ 09.00 – 21.30.
Τip 2: Tα προϊόντα της οικογένειας Παπαδοπούλου, μπορούμε να τα βρούμε και μέσω e-food.
Διευθύνσεις καταστημάτων:
Ίωνος Δραγούμη 49, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 544040
Κομνηνών 64, Καλαμαριά
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 534722
Η ιστορία του λουκουμιού που έκανε γνωστή τη Θεσσαλονίκη και που όλοι αγαπήσαμε από μικροί, ξεκινά από τα βάθη της Ανατολής και συγκεκριμένα από την Τραπεζούντα, πίσω, στο 1912, από τον προπάππο της οικογένειας, Σταύρο Παπαδόπουλο. Έφερε τη συνταγή, που τελειοποίησε μέσα από δοκιμές, μαζί του στην Ελλάδα, από τα Βαλκάνια όπου εκδιώχθηκε το 1922 και η επιχείρηση εγκαταστάθηκε το 1948 στη Θεσσαλονίκη και στην οδό Συγγρού, έχοντας ήδη «ταξιδέψει», σε κάποιες περιοχές της χώρας. Αυτό ήταν και το πρώτο ιστορικό κατάστημα των λουκουμιών «Παπαδοπούλου» στην πόλη μας, μέχρι το 2001, που άνοιξε το γνωστό σε όλους μας σήμερα κατάστημα στην Ίωνος Δραγούμη 49. Πολύ πρόσφατα, άνοιξε και το νέο τους χώρο, στην Καλαμαριά.
Πάνω από έναν αιώνα μετά τα πρώτα βήματα, την επιχείρηση έχει αναλάβει σήμερα η τέταρτη γενιά της οικογένειας, τα δισέγγονα του αρχικού εμπνευστή της «μυστικής» συνταγής.
Στα σημερινά καταστήματα, θα βρούμε όλα τα αρχικά προϊόντα: λουκούμια σε κάθε χρώμα, γεύση και άρωμα, γλυκά του κουταλιού, βανίλιες (υποβρύχια), κουλουράκια, χαλβάδες και παστέλια, τσουρέκι, σιροπιαστά κι όσο περνάει ο καιρός και νέα είδη.
Τα λουκούμια της οικογένειας Παπαδοπούλου, διαφέρουν. Μικρές, πασπαλισμένες με ζάχαρη άχνη μπουκίτσες, πιο αφράτες και μαλακές από άλλα, σχεδόν λιώνουν στο στόμα. Επιλογή πολλών μαγαζατόρων της Θεσσαλονίκης, που μας τα κερνούν με τον ελληνικό καφέ μας, νοικοκυρών που τα έχουν τακτικά ως κέρασμα, κάθε πελάτη που θέλει ένα γλυκό δώρο, που μυρίζει παράδοση, για αγαπημένα του πρόσωπα.
Και είναι ξεχωριστά και γνωστά, γιατί όλες αυτές τις δεκαετίες, τίποτα δεν έχει αλλάξει στο τελικό προϊόν, από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε, ως το πατροπαράδοτο, ανατολίτικο λουκούμι. Η συνταγή είναι η ίδια (η αρχική συνταγή φημολογείται να έχει προκύψει το 1.300 μ.Χ.), το ίδιο και η αγάπη, τα αγνά και φρέσκα υλικά και η σταθερότητα, «συστατικά» με τα οποία παρασκευάζονται καθημερινά. Αυτή είναι, άλλωστε και η φιλοσοφία της οικογένειας: να μην αλλάξει τίποτα στα καταστήματά τους, να φυλαχθεί η συνταγή όσο πιο κρυφή αλλά σταθερή γίνεται, όσα καταστήματα κι αν ανοίξουν, είτε στην πόλη της Θεσσαλονίκης, είτε σε άλλες περιοχές της χώρας, ακόμη και στο εξωτερικό – κάτι που είναι μέσα στα επενδυτικά σχέδια της επιχείρησης. Εξ΄ άλλου, ήδη, τα προϊόντα της οικογένειας Παπαδοπούλου, τα βρίσκουμε σχεδόν όπου βρεθούμε, σε καφέ κι άλλα καταστήματα, σε όλη την Ελλάδα.
Η συνταγή «αποκαλύπτεται» μόνο ελάχιστα: ζάχαρη, νερό, γλυκόζη, νισεστές και προσεκτικά επιλεγμένες αρωματικές ύλες, πλάθονται και ψήνονται μέσα σε καυτά καζάνια, από όπου ευωδιάζουν πλούσια αρώματα, με φρούτα ή ξηρούς καρπούς να προστίθενται, ανάλογα με το προϊόν. Οι τετράγωνες, αφράτες μπουκίτσες, πασπαλίζονται με άφθονη ζάχαρη ή ινδοκάρυδο, για να πάρουμε το τελικό προϊόν, το οποίο κυκλοφορεί και σε μεγαλύτερα κομμάτια ή συσκευασίες.
Δεν είναι μόνο τα λουκούμια της οικογένειας Παπαδοπούλου που έχουν μεγάλη παράδοση, αλλά και οι βανίλιες – υποβρύχια που, από το 1956, παρασκευάζονται με φρέσκα κι αγνά υλικά κι αποτελούν αγαπημένο γλυκό, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Πόσοι δεν έχουμε γλυκαθεί με μία κουταλιά υποβρύχιου, βυθισμένη μέσα σε ένα ποτήρι παγωμένο νερό;
Αρωματισμένες με διάφορα αρώματα φρούτων ή και με ολόκληρα κομμάτια γλυκού του κουταλιού, μας εκπλήσσουν πάντα ευχάριστα και μας θυμίζουν τα παιδικά μας χρόνια – κι όχι μόνο. Τις βρίσκουμε σε διάφορες συσκευασίες.
Με αντίστοιχο μεράκι, φτιάχνονται και τα γλυκά του κουταλιού, βασισμένα στη γνώση και την εμπειρία των προγόνων της οικογένειας και σε συνταγές με φρέσκα φρούτα κι αγνά συστατικά, αλλά και τα τραγανά παστέλια και τα ταχίνια, τα κουλουράκια, οι κουραμπιέδες, τα μαντολάτα κι όλα τα εποχιακά γλυκίσματα της οικογένειας Παπαδοπούλου.
Θα βρούμε από ταχίνι απλό, με μέλι ή ολικής άλεσης, παστέλι απλό, με μίγμα ξηρών καρπών ή με επικάλυψη σοκολάτας, μπάρες δημητριακών σε διάφορες γεύσεις και φυσικά πολλές γεύσεις σε γλυκά του κουταλιού, ιδανικά και για το σπίτι μας και για δώρα.
Πέρα από τη μεγάλη γκάμα σε λουκούμια, γλυκά του κουταλιού, υποβρύχια κι όλα τα κλασσικά προϊόντα της οικογένειας Παπαδοπούλου, στους χώρους των καταστημάτων θα βρούμε και προϊόντα άλλων παραγωγών, που άνετα μπορούμε να συνδυάσουμε στις αγορές μας.
Δεν υπάρχει πιο γλυκός πειρασμός στη Θεσσαλονίκη, από το αφράτο λουκούμι Παπαδοπούλου. Κι – ευτυχώς για εμάς – η ιστορία συνεχίζεται!
Τip 1: Το ωράριο λειτουργίας του καταστήματος της Ίωνος Δραγούμη, είναι 08.00 – 21.00, καθημερινά. Αντίστοιχα, το κατάστημα της Καλαμαριάς, μένει ανοιχτό μεταξύ 09.00 – 21.30.
Τip 2: Tα προϊόντα της οικογένειας Παπαδοπούλου, μπορούμε να τα βρούμε και μέσω e-food.
Διευθύνσεις καταστημάτων:
Ίωνος Δραγούμη 49, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 544040
Κομνηνών 64, Καλαμαριά
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 534722
ΣΧΟΛΙΑ