ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λούνα παρκ Πευκοχώρι: Η τραγωδία «ξεγύμνωσε» τα κενά ασφαλείας και ελέγχου

Τα γεγονότα, οι καταγγελίες και τα αναπάντητα ερωτήματα - Τι λέει ο πατέρας του 19χρονου στη «ΜτΚ» για τον προσωπικό του αγώνα

 03/09/2024 07:00

Λούνα παρκ Πευκοχώρι: Η τραγωδία «ξεγύμνωσε» τα κενά ασφαλείας και ελέγχου

Θεολόγος Ηλιού

Ο θάνατος του 19χρονου Γιάννη σε λούνα παρκ στο Πευκοχώρι, ήταν, δυστυχώς, η αφορμή για να έρθει στην επιφάνεια ο τρόπος που πιστοποιούνται τα συγκεκριμένα πάρκα διασκέδασης, πώς πρέπει να γίνονται οι έλεγχοι και για ακόμα μια φορά να διαπιστωθεί ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν λειτουργεί.

Αν ρωτήσει κάποιος τον πατέρα του 19χρονου από πού ξεκινάει το λάθος που οδήγησε στον θάνατο του παιδιού του, έχει απάντηση. Πρώτα από όλα στο κέντρο των ευθυνών σαφώς είναι ο επιχειρηματίας καθώς σύμφωνα με όσα ήρθαν στο φως αλλά και με τον έλεγχο της αστυνομίας που έγινε στις 7 Ιουλίου 2024, το λούνα παρκ λειτουργούσε χωρίς άδεια λειτουργίας και πιστοποιήσεις για τα παιχνίδια του. Ωστόσο ο Γιώργος Καμπαϊλής είναι ξεκάθαρος στα βέλη που ρίχνει, δείχνοντας την αυτοδιοίκηση, σε δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο, αλλά και τους ανύπαρκτους ελεγκτικούς μηχανισμούς. «Όπως έχω ενημερωθεί μέχρι το 2015 στον δήμο Κασσάνδρας υπήρχε επιτροπή που έλεγχε όλες τις άδειες και έκανε ελέγχους στις επιχειρήσεις, μετά την εκλογή της κ. Χαλκιά η επιτροπή αυτή καταργήθηκε. Λένε πως δεν μπορούσαν να κάνουν ελέγχους λόγω υποστελέχωσης, ενώ η αστυνομία τους είχε ενημερώσει από τον Ιούλιο για το συγκεκριμένο λούνα παρκ. Αν δεν μπορεί να λειτουργεί ο δήμος όπως πρέπει, κάποιοι άνθρωποι δεν άξιοι των καθηκόντων τους. Επίσης ευθύνη έχει και η περιφέρεια, καθώς αν βλέπει ότι σε αυτό τον δήμο κάτι δεν πάει καλά, έπρεπε να είχε παρέμβει. Προσπαθώ με δικά μου στοιχεία να βοηθήσω την εισαγγελία, τη δικαιοσύνη να φτάσουν πιο γρήγορα στο αποτέλεσμα και να ασκήσει επιτέλους διώξεις σε όλους αυτούς που έχουν την ευθύνη για τον θάνατο του γιου μου. Δεν πρέπει να χαθεί άλλη αθώα ψυχή» λέει ο πατέρας του 19χρονου Γιάννη στη «ΜτΚ».

Πάντως, στο θέμα του ελέγχου των λούνα παρκ, με αφορμή το πανηγύρι στον Άγιο Μάμαντα ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας παρουσίασε ένα συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας. Για το λούνα παρκ στο πανηγύρι του Αγίου Μάμαντος, ο δήμος Προποντίδας λόγω υποστελέχωσης στην Τεχνική Υπηρεσία, ανέθεσε τον έλεγχο και την επιτήρηση της διαδικασίας σε ιδιώτη μηχανικό, που θα έβλεπε τους φακέλους αλλά θα έκανε και την αυτοψία. Δηλαδή, ο δήμος θα λάμβανε όλες τις πιστοποιήσεις των παιχνιδιών αλλά θα έδινε άδεια λειτουργίας στο λούνα παρκ μόνο αν γινόταν και η αυτοψία από μηχανικό και υπέγραφε για την ασφάλεια των παιχνιδιών. Όταν ερωτήθηκε ο Μανώλης Καρράς, τι θα γινόταν αν το λούνα παρκ στηνόταν σε ιδιωτικό χώρο και όχι δημοτικό, απάντησε πως θα κινούσε τις ίδιες διαδικασίες για να χορηγήσει άδεια λειτουργίας και να μπαίνουν σε αυτό χιλιάδες παιδιά. Ο τρόπος που υποδεικνύει ο δήμαρχος Προποντίδας απέχει πολύ από τον τρόπο που παρουσίαζε η δήμαρχος Κασσάνδρας για την αδειοδότηση των λούνα παρκ. Η κ. Χαλκιά λίγες ώρες μετά το δυστύχημα, τόνιζε πως ο ιδιοκτήτης λούνα παρκ έπρεπε να καταθέσει σε ηλεκτρονική πλατφόρμα τις πιστοποιήσεις των παιχνιδιών και έπειτα να κάνει σχετικές αιτήσεις στον δήμο, ενώ ανέφερε πως δεν είχε την αρμοδιότητα ελέγχου ούτε την δυνατότητα σφραγίσματος. Αν και μια ημέρα μετά το δυστύχημα ο δήμος Κασσάνδρας σφράγισε τελικά το λούνα παρκ.

Τι έγινε τελικά με τον έλεγχο στο λούνα παρκ

Το λούνα παρκ στο μεγαλύτερο πανηγύρι της Βορείου Ελλάδος τελικά δεν άνοιξε, γιατί ο ιδιώτης μηχανικός δεν πήγε ποτέ να πραγματοποιήσει έλεγχο στα μηχανήματα, με αποτέλεσμα ο δήμος Νέας Προποντίδας να μην αδειοδοτήσει τη λειτουργία. Πολλοί απορούσαν για τη συμπεριφορά του μηχανικού και το «κρέμασμα» τελευταίας στιγμής στους ιδιοκτήτες των παιχνιδιών και στον δήμο Νέας Προποντίδας που του είχε αναθέσει τη διαδικασία.

Η μη έλευση του τελικά αποδίδεται στην ταυτότητα του, καθώς ήταν ο ίδιος μηχανικός που φέρετε να υπέγραψε τις υπεύθυνες δηλώσεις καταλληλόλητας στο μοιραίο λούνα παρκ στο Πευκοχώρι. Σύμφωνα με ιδιοκτήτες παιχνιδιών λούνα παρκ που είχαν στήσει τα μηχανήματά τους στον Άγιο Μάμα, την Τετάρτη ο μηχανικός ήταν στον χώρο αλλά δεν εμφανιζόταν για έλεγχο λόγω της παρουσίας τηλεοπτικών συνεργείων. Τελικά αποχώρησε και με έγγραφο γνωστοποίησε στον δήμο Προποντίδας ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει την αυτοψία «για προσωπικούς λόγους».

Η υπογραφή του συγκεκριμένου μηχανικού εμφανίζεται σε πέντε υπεύθυνες δηλώσεις με ημερομηνία 3 Μαΐου 2024, που προσκόμισε στην αστυνομία ο 58χρονος ιδιοκτήτης του μοιραίου λούνα παρκ, θέλοντας να δείξει ότι τα μηχανήματά του έχουν ελεγχθεί. Μάλιστα, η εταιρεία του γιου του συγκεκριμένου μηχανικού είχε πραγματοποιήσει τον τεχνικό έλεγχο στο λούνα παρκ και είχε δώσει πιστοποίηση με ημερομηνία λήξης 4 Απριλίου 2024. Βέβαια, ο πατέρας του 19χρονου και οι δικηγόροι του, απορούν πως δόθηκε πιστοποίηση στα συγκεκριμένα μηχανήματα, καθώς όπως λένε αποκλείεται να «σάπισαν» μέσα σε λίγους μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιδιώτης μηχανικός φέρετε να ισχυρίζεται ότι οι υπεύθυνες δηλώσεις με την υπογραφή του που παρέδωσε ο 58χρονος στις αρχές, είναι προϊόντα πλαστογραφίας.

Πάντως ο 58χρονος ιδιοκτήτης του λούνα παρκ, φέρεται πως λειτουργούσε αυθαίρετα και παράνομα και δεν τον έλεγχε κανείς σε ένα από κεντρικότερα σημεία του δήμου Κασσάνδρας. Δεν ήταν μόνο η άδεια που δεν είχε, αλλά φέρεται να έκλεβε και ρεύμα με παράνομη επανασύνδεση. Δυο ημέρες μετά τον θάνατο του 19χρονου, τεχνικοί του ΔΕΔΗΕ διαπίστωσαν κομμένη παροχή, κομμένες σφραγίδες κιβωτίου μετρητή και αυθαίρετη επανασύνδεση, με το πόσο κατανάλωσε και δεν πλήρωσε να κοστολογείται στις 4.000 ευρώ.

Ποιες εξελίξεις αναμένονται στην υπόθεση

Τις πρώτες του διαπιστώσεις από την αυτοψία που πραγματοποίησε, κατέθεσε στην εισαγγελία Πολυγύρου ο πραγματογνώμονας που όρισε το Αστυνομικό Τμήμα Κασσάνδρας.. Το έγγραφο που παρέδωσε την περασμένη Τετάρτη είναι καταπέλτης, καθώς παρουσιάζει ένα ακραία επικίνδυνο παιχνίδι που ήταν θέμα χρόνου να συμβεί μια τραγωδία. Το δυστύχημα συνέβη επειδή έσπασε η μεταλλική βάση του μηχανήματος, αλλά ο εμπειρογνώμονας σημειώνει ως αίτια τη διάβρωση των μεταλλικών στοιχείων ή και γήρανσή τους, τονίζει ότι η θραύση θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή, ανεξάρτητα με την ταχύτητα, ενώ ο ίδιος διαπίστωσε πως το παιχνίδι που σκοτώθηκε ο 19χρονος ήταν ιδιοκατασκευή με συρραφή εξαρτημάτων και η αστοχία ήταν προβλέψιμη.

Ο πραγματογνώμονας Λάμπρος Γκλαβόπουλος αναμένει κάποια έγγραφα που έχει ζητήσει από αρμόδιες αρχές και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να καταθέσει το επίσημο πόρισμα του στην εισαγγελία Πολυγύρου. Επίσης, αναμένεται και τα αποτελέσματα από τον πραγματογνώμονα που όρισε η οικογένεια του 19χρονου, Τάσου Δέδε.

Μετά από νέα μάχη, ο πατέρας του 19χρονου κατάφερε να γίνει δεκτό το αίτημά του τελικά να πραγματοποιήσει μηχανικό έλεγχο στο παιχνίδι που ανέβηκε ο γιός του μια πιστοποιημένη εταιρεία με έδρα την Αθήνα. Μετά από εντολή του προϊσταμένου εισαγγελέα Εφετών, ο μηχανικός έλεγχος θα γίνει και αναμένονται τα αποτελέσματα από τους μηχανικούς της εταιρείας που εξειδικεύεται σε αυτά τα παιχνίδια.

«Παλεύω γιατί ξέρω πολύ καλά τον τρόπο που λειτουργεί ο μηχανισμός, που λειτουργεί η δικαιοσύνη, υπηρεσίες από το οργανωμένο κράτος. Προσπαθώ με το δικό μου τρόπο με τις δικές μου θυσίες και στη μνήμη του παιδιού μου να επισπευσθούν όλα αυτά, κάνοντας οτιδήποτε πρέπει για να τιμωρηθούν αυτοί που δεν λογαριάζουν τις ζωές των ανθρώπων. Αν τα παιδιά του πρωθυπουργού πάθαιναν αυτό που έπαθε ο Γιάννη μας, τι θα έκανε; Θα το φτάσω μέχρι τέλους, όχι μόνο για το παιδί μας αλλά και για τα παιδιά όλου του κόσμου. Να μην χαθεί ποτέ ξανά κανένα άλλο έτσι» λέει στη «ΜτΚ» ο Γιώργος Καμπαϊλής.

Το μοιραίο βράδυ μέσα από τις καταθέσεις

Στις καταθέσεις των εμπλεκόμενων προσώπων, είναι ξεκάθαρο τι συνέβη το βράδυ της 19ης Αυγούστου στο μοιραίο λούνα παρκ. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι η σύζυγός και ο γιος του 58χρονου ιδιοκτήτη, αναφέρουν πως ο ίδιος έφυγε μετά το δυστύχημα όπως και ο χειριστής, χωρίς να μείνουν πίσω να δώσουν τις πρώτες βοήθειες στον Γιάννη.

Στην κατάθεση του ο 58χρονος ιδιοκτήτης, ωστόσο, περιγράφει ένα φριχτό σκηνικό στο σημείο του δυστυχήματος. «Περί ώρα 23:35 ενώ βρισκόμουν δίπλα από το ανώτερο μηχάνημα στην πίστα με τα συγκρουόμενα αυτοκίνητα ακούστηκε ένας δυνατός θόρυβος. Πήγα προς τα εκεί και είδα έναν νεαρό άνδρα να βρίσκεται πεσμένος δίπλα στο μηχάνημα αιμόφυρτο και αναίσθητο. Κρεμόταν από το κάγκελο του μηχανήματος με τα πόδια και το μισό του σώμα κρεμόταν προς το έδαφος. Το κεφάλι του είχε ένα βαθύ τραύμα και αιμορραγούσε πάρα πολύ, ενώ είχε ελάχιστους σφυγμούς, χωρίς να είχε τις αισθήσεις του. Ο χειριστής του μηχανήματος όταν είδα το συμβάν σοκαρίστηκε και έφυγε από τον χώρο του λούνα παρκ καθώς οι συγγενείς του παιδιού τσίριζαν και χτυπούσαν το κουβούκλιο που βρίσκονται το χειριστήριο και το ταμείο» υποστήριξε ο 58χρονος στους αστυνομικούς μετά το δυστύχημα. Ωστόσο, ο 21χρονος χειριστής σε δηλώσεις του στα μέσα υποστήριξε ότι άλλοι του είπαν να αποχωρήσει από το σημείο.

«Κάποια στιγμή γυρνούσε πολύ και φώναξα τον χειριστή να ελαττώσει ταχύτητα, πλην όμως εκείνος δεν άκουσε και μετά από λίγο άκουσα ένα τρίξιμο και σε ελάχιστο χρόνο το κάθισμα έσπασε και είδα τον μεγαλύτερο υιό μου να πετάγεται κάτω στο έδαφος με το κεφάλι και τα πόδια του στην τελική θέση του σώματός του να είναι στα κάγκελα του μηχανήματος. Ο άλλος μου υιός κρατήθηκε από το κάθισμα. Αμέσως έτρεξα προς το σημείο που είχε πέσει ο υιός μου και με το που τον είδα θόλωσαν τα μάτια μου και άρχισα να φωνάζω» κατέθεσε η μητέρα του 19χρονου που είδε το χειρότερο θέαμα που θα μπορούσε να δει μάνα.

Η δωρεά στο όνομα του Γιάννη την ημέρα που σκοτώθηκε

Η τελευταία επικοινωνία του κ. Καμπαϊλή με τον πρωτότοκο γιο του ήταν 45 λεπτά πριν το δυστύχημα. Μίλησαν για ένα συγκεκριμένο ζήτημα και το έκλεισαν, χωρίς να μπορεί να φανταστεί κανείς τι θα ακολουθούσε. Το επόμενο τηλεφώνημα που δέχθηκε ο πατέρας του 19χρονου, ήταν μετά το δυστύχημα από την σύζυγό του. «Με κάλεσε η μητέρα του και μου είπε τσιρίζοντας ‘Γιώργο σκοτώθηκε το παιδί μας. Μας σκοτώσανε το παιδί’. Και απευθείας ο δεύτερος γιός μου πήρε το τηλέφωνο και μου είπε ‘μπαμπά, χτύπησε ο Γιάννης’. Προσπάθησε να με κρατήσει ψύχραιμο «αλλά αναπνέει, έχει χτυπήσει πάρα πολύ». Δεν μου έλεγε κανείς ότι το παιδί χάθηκε. Ωστόσο με πήραν στελέχη από το υπουργείο Υγείας και μου είπαν ότι δεν χρειάζεται να βιάζομαι και ότι δεν μπορώ να ανατρέχω κάτι. Μου ζητούσαν να γυρίσω πίσω και να μην οδηγήσω μέσα στη νύχτα ταραγμένος, φοβήθηκαν ότι μπορεί να πάθω κάποιο ατύχημα. Έξω από τη Θήβα σχεδόν, ήξερα ότι ο γιος μου χάθηκε. Μόνο ο Θεός ξέρει πως έφτασα στη Χαλκιδική» αφηγείται ο κ. Καμπαϊλής για τις ώρες μετά την τραγωδία.

Απίστευτο το σθένος του δεύτερου γιου της οικογένειας, του Δημήτρη, καθώς στάθηκε σαν βράχος στους δυο γονείς του και καλέστηκε να αντιμετωπίσει καταστάσεις που ούτε ενήλικες δεν μπορούν εύκολα να διαχειριστούν. «Ο 16χρονος γιος μου ήταν αυτός που με πήγε να δω νεκρό τον Γιάννη. Δεν με άφηνε στην αρχή. Συγκλονίστηκα και εγώ με τη δύναμη του. Είδα ότι ο αγώνας να μεγαλώσουμε σωστά τα παιδιά μας έπιασε τόπο αλλά ταυτόχρονα στεναχωριέμαι γιατί και ο Δημήτρης και ο μικρότερος γιος μας, μεγάλωσαν απότομα μέσα σε ένα βράδυ» λέει ο Γιώργος Καμπαϊλής.

Το γέλιο του, η καλοσύνη του και το ενδιαφέρον του για τους άλλους, είναι τα πρώτα που λέει ο κ. Καμπαϊλής όταν τον ρωτήσει κάποιος τι θα του λείψει από τον Γιάννη. «Τον μεγαλώσαμε με πόνο και αίμα, φροντίζοντας πάντα να υπάρχει συνοχή με τα αδέλφια του, να υπάρχουν τρόποι, αξιοπρέπεια και όχι λάθος δικαιώματα. Εμείς τώρα τον έχουμε σαν όνειρο. Τον παραδώσαμε στον Θεό» αναφέρει, με δάκρυα αλλά και πείσμα στα μάτια ο κ. Καμπαϊλής. Κανένας δεν μπορέσει να νιώσει τον πόνο της μητέρας του Γιάννη, παραδέχεται ακόμα και ο πατέρας του. «Είμαι πατέρας του και πονάω, όπως και τα αδέλφια του. Αλλά σε αυτή την μάνα κανείς δεν μπορεί να πει τίποτα. Είδε μπροστά στα μάτια της να σκοτώνεται το παιδί της. Δεν μπορεί να την καταλάβει κανείς» δηλώνει ο Γιώργος Καμπαϊλής.

Μέσω της «ΜτΚ», για πρώτη φορά ο πατέρας του 19χρονου αποκαλύπτει ότι την τραγωδίας εγκρίθηκε η δωρεά της οικογένειας στο στρατόπεδο που υπηρέτησε. «Δεν ξέρω αν ήταν τυχαίο, αλλά στις 19 Αυγούστου το πρωί εγκρίθηκε η δωρεά που θέλαμε να κάνουμε στο όνομα του Γιάννη στο στρατόπεδο που υπηρέτησε στο Διδυμότειχο. Αποφασίσαμε να ανακαινίσουμε κάποιους χώρους του στρατοπέδου ως οικογένεια» σημειώνει.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 01.09.2024

Ο θάνατος του 19χρονου Γιάννη σε λούνα παρκ στο Πευκοχώρι, ήταν, δυστυχώς, η αφορμή για να έρθει στην επιφάνεια ο τρόπος που πιστοποιούνται τα συγκεκριμένα πάρκα διασκέδασης, πώς πρέπει να γίνονται οι έλεγχοι και για ακόμα μια φορά να διαπιστωθεί ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν λειτουργεί.

Αν ρωτήσει κάποιος τον πατέρα του 19χρονου από πού ξεκινάει το λάθος που οδήγησε στον θάνατο του παιδιού του, έχει απάντηση. Πρώτα από όλα στο κέντρο των ευθυνών σαφώς είναι ο επιχειρηματίας καθώς σύμφωνα με όσα ήρθαν στο φως αλλά και με τον έλεγχο της αστυνομίας που έγινε στις 7 Ιουλίου 2024, το λούνα παρκ λειτουργούσε χωρίς άδεια λειτουργίας και πιστοποιήσεις για τα παιχνίδια του. Ωστόσο ο Γιώργος Καμπαϊλής είναι ξεκάθαρος στα βέλη που ρίχνει, δείχνοντας την αυτοδιοίκηση, σε δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο, αλλά και τους ανύπαρκτους ελεγκτικούς μηχανισμούς. «Όπως έχω ενημερωθεί μέχρι το 2015 στον δήμο Κασσάνδρας υπήρχε επιτροπή που έλεγχε όλες τις άδειες και έκανε ελέγχους στις επιχειρήσεις, μετά την εκλογή της κ. Χαλκιά η επιτροπή αυτή καταργήθηκε. Λένε πως δεν μπορούσαν να κάνουν ελέγχους λόγω υποστελέχωσης, ενώ η αστυνομία τους είχε ενημερώσει από τον Ιούλιο για το συγκεκριμένο λούνα παρκ. Αν δεν μπορεί να λειτουργεί ο δήμος όπως πρέπει, κάποιοι άνθρωποι δεν άξιοι των καθηκόντων τους. Επίσης ευθύνη έχει και η περιφέρεια, καθώς αν βλέπει ότι σε αυτό τον δήμο κάτι δεν πάει καλά, έπρεπε να είχε παρέμβει. Προσπαθώ με δικά μου στοιχεία να βοηθήσω την εισαγγελία, τη δικαιοσύνη να φτάσουν πιο γρήγορα στο αποτέλεσμα και να ασκήσει επιτέλους διώξεις σε όλους αυτούς που έχουν την ευθύνη για τον θάνατο του γιου μου. Δεν πρέπει να χαθεί άλλη αθώα ψυχή» λέει ο πατέρας του 19χρονου Γιάννη στη «ΜτΚ».

Πάντως, στο θέμα του ελέγχου των λούνα παρκ, με αφορμή το πανηγύρι στον Άγιο Μάμαντα ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας παρουσίασε ένα συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας. Για το λούνα παρκ στο πανηγύρι του Αγίου Μάμαντος, ο δήμος Προποντίδας λόγω υποστελέχωσης στην Τεχνική Υπηρεσία, ανέθεσε τον έλεγχο και την επιτήρηση της διαδικασίας σε ιδιώτη μηχανικό, που θα έβλεπε τους φακέλους αλλά θα έκανε και την αυτοψία. Δηλαδή, ο δήμος θα λάμβανε όλες τις πιστοποιήσεις των παιχνιδιών αλλά θα έδινε άδεια λειτουργίας στο λούνα παρκ μόνο αν γινόταν και η αυτοψία από μηχανικό και υπέγραφε για την ασφάλεια των παιχνιδιών. Όταν ερωτήθηκε ο Μανώλης Καρράς, τι θα γινόταν αν το λούνα παρκ στηνόταν σε ιδιωτικό χώρο και όχι δημοτικό, απάντησε πως θα κινούσε τις ίδιες διαδικασίες για να χορηγήσει άδεια λειτουργίας και να μπαίνουν σε αυτό χιλιάδες παιδιά. Ο τρόπος που υποδεικνύει ο δήμαρχος Προποντίδας απέχει πολύ από τον τρόπο που παρουσίαζε η δήμαρχος Κασσάνδρας για την αδειοδότηση των λούνα παρκ. Η κ. Χαλκιά λίγες ώρες μετά το δυστύχημα, τόνιζε πως ο ιδιοκτήτης λούνα παρκ έπρεπε να καταθέσει σε ηλεκτρονική πλατφόρμα τις πιστοποιήσεις των παιχνιδιών και έπειτα να κάνει σχετικές αιτήσεις στον δήμο, ενώ ανέφερε πως δεν είχε την αρμοδιότητα ελέγχου ούτε την δυνατότητα σφραγίσματος. Αν και μια ημέρα μετά το δυστύχημα ο δήμος Κασσάνδρας σφράγισε τελικά το λούνα παρκ.

Τι έγινε τελικά με τον έλεγχο στο λούνα παρκ

Το λούνα παρκ στο μεγαλύτερο πανηγύρι της Βορείου Ελλάδος τελικά δεν άνοιξε, γιατί ο ιδιώτης μηχανικός δεν πήγε ποτέ να πραγματοποιήσει έλεγχο στα μηχανήματα, με αποτέλεσμα ο δήμος Νέας Προποντίδας να μην αδειοδοτήσει τη λειτουργία. Πολλοί απορούσαν για τη συμπεριφορά του μηχανικού και το «κρέμασμα» τελευταίας στιγμής στους ιδιοκτήτες των παιχνιδιών και στον δήμο Νέας Προποντίδας που του είχε αναθέσει τη διαδικασία.

Η μη έλευση του τελικά αποδίδεται στην ταυτότητα του, καθώς ήταν ο ίδιος μηχανικός που φέρετε να υπέγραψε τις υπεύθυνες δηλώσεις καταλληλόλητας στο μοιραίο λούνα παρκ στο Πευκοχώρι. Σύμφωνα με ιδιοκτήτες παιχνιδιών λούνα παρκ που είχαν στήσει τα μηχανήματά τους στον Άγιο Μάμα, την Τετάρτη ο μηχανικός ήταν στον χώρο αλλά δεν εμφανιζόταν για έλεγχο λόγω της παρουσίας τηλεοπτικών συνεργείων. Τελικά αποχώρησε και με έγγραφο γνωστοποίησε στον δήμο Προποντίδας ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει την αυτοψία «για προσωπικούς λόγους».

Η υπογραφή του συγκεκριμένου μηχανικού εμφανίζεται σε πέντε υπεύθυνες δηλώσεις με ημερομηνία 3 Μαΐου 2024, που προσκόμισε στην αστυνομία ο 58χρονος ιδιοκτήτης του μοιραίου λούνα παρκ, θέλοντας να δείξει ότι τα μηχανήματά του έχουν ελεγχθεί. Μάλιστα, η εταιρεία του γιου του συγκεκριμένου μηχανικού είχε πραγματοποιήσει τον τεχνικό έλεγχο στο λούνα παρκ και είχε δώσει πιστοποίηση με ημερομηνία λήξης 4 Απριλίου 2024. Βέβαια, ο πατέρας του 19χρονου και οι δικηγόροι του, απορούν πως δόθηκε πιστοποίηση στα συγκεκριμένα μηχανήματα, καθώς όπως λένε αποκλείεται να «σάπισαν» μέσα σε λίγους μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιδιώτης μηχανικός φέρετε να ισχυρίζεται ότι οι υπεύθυνες δηλώσεις με την υπογραφή του που παρέδωσε ο 58χρονος στις αρχές, είναι προϊόντα πλαστογραφίας.

Πάντως ο 58χρονος ιδιοκτήτης του λούνα παρκ, φέρεται πως λειτουργούσε αυθαίρετα και παράνομα και δεν τον έλεγχε κανείς σε ένα από κεντρικότερα σημεία του δήμου Κασσάνδρας. Δεν ήταν μόνο η άδεια που δεν είχε, αλλά φέρεται να έκλεβε και ρεύμα με παράνομη επανασύνδεση. Δυο ημέρες μετά τον θάνατο του 19χρονου, τεχνικοί του ΔΕΔΗΕ διαπίστωσαν κομμένη παροχή, κομμένες σφραγίδες κιβωτίου μετρητή και αυθαίρετη επανασύνδεση, με το πόσο κατανάλωσε και δεν πλήρωσε να κοστολογείται στις 4.000 ευρώ.

Ποιες εξελίξεις αναμένονται στην υπόθεση

Τις πρώτες του διαπιστώσεις από την αυτοψία που πραγματοποίησε, κατέθεσε στην εισαγγελία Πολυγύρου ο πραγματογνώμονας που όρισε το Αστυνομικό Τμήμα Κασσάνδρας.. Το έγγραφο που παρέδωσε την περασμένη Τετάρτη είναι καταπέλτης, καθώς παρουσιάζει ένα ακραία επικίνδυνο παιχνίδι που ήταν θέμα χρόνου να συμβεί μια τραγωδία. Το δυστύχημα συνέβη επειδή έσπασε η μεταλλική βάση του μηχανήματος, αλλά ο εμπειρογνώμονας σημειώνει ως αίτια τη διάβρωση των μεταλλικών στοιχείων ή και γήρανσή τους, τονίζει ότι η θραύση θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή, ανεξάρτητα με την ταχύτητα, ενώ ο ίδιος διαπίστωσε πως το παιχνίδι που σκοτώθηκε ο 19χρονος ήταν ιδιοκατασκευή με συρραφή εξαρτημάτων και η αστοχία ήταν προβλέψιμη.

Ο πραγματογνώμονας Λάμπρος Γκλαβόπουλος αναμένει κάποια έγγραφα που έχει ζητήσει από αρμόδιες αρχές και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να καταθέσει το επίσημο πόρισμα του στην εισαγγελία Πολυγύρου. Επίσης, αναμένεται και τα αποτελέσματα από τον πραγματογνώμονα που όρισε η οικογένεια του 19χρονου, Τάσου Δέδε.

Μετά από νέα μάχη, ο πατέρας του 19χρονου κατάφερε να γίνει δεκτό το αίτημά του τελικά να πραγματοποιήσει μηχανικό έλεγχο στο παιχνίδι που ανέβηκε ο γιός του μια πιστοποιημένη εταιρεία με έδρα την Αθήνα. Μετά από εντολή του προϊσταμένου εισαγγελέα Εφετών, ο μηχανικός έλεγχος θα γίνει και αναμένονται τα αποτελέσματα από τους μηχανικούς της εταιρείας που εξειδικεύεται σε αυτά τα παιχνίδια.

«Παλεύω γιατί ξέρω πολύ καλά τον τρόπο που λειτουργεί ο μηχανισμός, που λειτουργεί η δικαιοσύνη, υπηρεσίες από το οργανωμένο κράτος. Προσπαθώ με το δικό μου τρόπο με τις δικές μου θυσίες και στη μνήμη του παιδιού μου να επισπευσθούν όλα αυτά, κάνοντας οτιδήποτε πρέπει για να τιμωρηθούν αυτοί που δεν λογαριάζουν τις ζωές των ανθρώπων. Αν τα παιδιά του πρωθυπουργού πάθαιναν αυτό που έπαθε ο Γιάννη μας, τι θα έκανε; Θα το φτάσω μέχρι τέλους, όχι μόνο για το παιδί μας αλλά και για τα παιδιά όλου του κόσμου. Να μην χαθεί ποτέ ξανά κανένα άλλο έτσι» λέει στη «ΜτΚ» ο Γιώργος Καμπαϊλής.

Το μοιραίο βράδυ μέσα από τις καταθέσεις

Στις καταθέσεις των εμπλεκόμενων προσώπων, είναι ξεκάθαρο τι συνέβη το βράδυ της 19ης Αυγούστου στο μοιραίο λούνα παρκ. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι η σύζυγός και ο γιος του 58χρονου ιδιοκτήτη, αναφέρουν πως ο ίδιος έφυγε μετά το δυστύχημα όπως και ο χειριστής, χωρίς να μείνουν πίσω να δώσουν τις πρώτες βοήθειες στον Γιάννη.

Στην κατάθεση του ο 58χρονος ιδιοκτήτης, ωστόσο, περιγράφει ένα φριχτό σκηνικό στο σημείο του δυστυχήματος. «Περί ώρα 23:35 ενώ βρισκόμουν δίπλα από το ανώτερο μηχάνημα στην πίστα με τα συγκρουόμενα αυτοκίνητα ακούστηκε ένας δυνατός θόρυβος. Πήγα προς τα εκεί και είδα έναν νεαρό άνδρα να βρίσκεται πεσμένος δίπλα στο μηχάνημα αιμόφυρτο και αναίσθητο. Κρεμόταν από το κάγκελο του μηχανήματος με τα πόδια και το μισό του σώμα κρεμόταν προς το έδαφος. Το κεφάλι του είχε ένα βαθύ τραύμα και αιμορραγούσε πάρα πολύ, ενώ είχε ελάχιστους σφυγμούς, χωρίς να είχε τις αισθήσεις του. Ο χειριστής του μηχανήματος όταν είδα το συμβάν σοκαρίστηκε και έφυγε από τον χώρο του λούνα παρκ καθώς οι συγγενείς του παιδιού τσίριζαν και χτυπούσαν το κουβούκλιο που βρίσκονται το χειριστήριο και το ταμείο» υποστήριξε ο 58χρονος στους αστυνομικούς μετά το δυστύχημα. Ωστόσο, ο 21χρονος χειριστής σε δηλώσεις του στα μέσα υποστήριξε ότι άλλοι του είπαν να αποχωρήσει από το σημείο.

«Κάποια στιγμή γυρνούσε πολύ και φώναξα τον χειριστή να ελαττώσει ταχύτητα, πλην όμως εκείνος δεν άκουσε και μετά από λίγο άκουσα ένα τρίξιμο και σε ελάχιστο χρόνο το κάθισμα έσπασε και είδα τον μεγαλύτερο υιό μου να πετάγεται κάτω στο έδαφος με το κεφάλι και τα πόδια του στην τελική θέση του σώματός του να είναι στα κάγκελα του μηχανήματος. Ο άλλος μου υιός κρατήθηκε από το κάθισμα. Αμέσως έτρεξα προς το σημείο που είχε πέσει ο υιός μου και με το που τον είδα θόλωσαν τα μάτια μου και άρχισα να φωνάζω» κατέθεσε η μητέρα του 19χρονου που είδε το χειρότερο θέαμα που θα μπορούσε να δει μάνα.

Η δωρεά στο όνομα του Γιάννη την ημέρα που σκοτώθηκε

Η τελευταία επικοινωνία του κ. Καμπαϊλή με τον πρωτότοκο γιο του ήταν 45 λεπτά πριν το δυστύχημα. Μίλησαν για ένα συγκεκριμένο ζήτημα και το έκλεισαν, χωρίς να μπορεί να φανταστεί κανείς τι θα ακολουθούσε. Το επόμενο τηλεφώνημα που δέχθηκε ο πατέρας του 19χρονου, ήταν μετά το δυστύχημα από την σύζυγό του. «Με κάλεσε η μητέρα του και μου είπε τσιρίζοντας ‘Γιώργο σκοτώθηκε το παιδί μας. Μας σκοτώσανε το παιδί’. Και απευθείας ο δεύτερος γιός μου πήρε το τηλέφωνο και μου είπε ‘μπαμπά, χτύπησε ο Γιάννης’. Προσπάθησε να με κρατήσει ψύχραιμο «αλλά αναπνέει, έχει χτυπήσει πάρα πολύ». Δεν μου έλεγε κανείς ότι το παιδί χάθηκε. Ωστόσο με πήραν στελέχη από το υπουργείο Υγείας και μου είπαν ότι δεν χρειάζεται να βιάζομαι και ότι δεν μπορώ να ανατρέχω κάτι. Μου ζητούσαν να γυρίσω πίσω και να μην οδηγήσω μέσα στη νύχτα ταραγμένος, φοβήθηκαν ότι μπορεί να πάθω κάποιο ατύχημα. Έξω από τη Θήβα σχεδόν, ήξερα ότι ο γιος μου χάθηκε. Μόνο ο Θεός ξέρει πως έφτασα στη Χαλκιδική» αφηγείται ο κ. Καμπαϊλής για τις ώρες μετά την τραγωδία.

Απίστευτο το σθένος του δεύτερου γιου της οικογένειας, του Δημήτρη, καθώς στάθηκε σαν βράχος στους δυο γονείς του και καλέστηκε να αντιμετωπίσει καταστάσεις που ούτε ενήλικες δεν μπορούν εύκολα να διαχειριστούν. «Ο 16χρονος γιος μου ήταν αυτός που με πήγε να δω νεκρό τον Γιάννη. Δεν με άφηνε στην αρχή. Συγκλονίστηκα και εγώ με τη δύναμη του. Είδα ότι ο αγώνας να μεγαλώσουμε σωστά τα παιδιά μας έπιασε τόπο αλλά ταυτόχρονα στεναχωριέμαι γιατί και ο Δημήτρης και ο μικρότερος γιος μας, μεγάλωσαν απότομα μέσα σε ένα βράδυ» λέει ο Γιώργος Καμπαϊλής.

Το γέλιο του, η καλοσύνη του και το ενδιαφέρον του για τους άλλους, είναι τα πρώτα που λέει ο κ. Καμπαϊλής όταν τον ρωτήσει κάποιος τι θα του λείψει από τον Γιάννη. «Τον μεγαλώσαμε με πόνο και αίμα, φροντίζοντας πάντα να υπάρχει συνοχή με τα αδέλφια του, να υπάρχουν τρόποι, αξιοπρέπεια και όχι λάθος δικαιώματα. Εμείς τώρα τον έχουμε σαν όνειρο. Τον παραδώσαμε στον Θεό» αναφέρει, με δάκρυα αλλά και πείσμα στα μάτια ο κ. Καμπαϊλής. Κανένας δεν μπορέσει να νιώσει τον πόνο της μητέρας του Γιάννη, παραδέχεται ακόμα και ο πατέρας του. «Είμαι πατέρας του και πονάω, όπως και τα αδέλφια του. Αλλά σε αυτή την μάνα κανείς δεν μπορεί να πει τίποτα. Είδε μπροστά στα μάτια της να σκοτώνεται το παιδί της. Δεν μπορεί να την καταλάβει κανείς» δηλώνει ο Γιώργος Καμπαϊλής.

Μέσω της «ΜτΚ», για πρώτη φορά ο πατέρας του 19χρονου αποκαλύπτει ότι την τραγωδίας εγκρίθηκε η δωρεά της οικογένειας στο στρατόπεδο που υπηρέτησε. «Δεν ξέρω αν ήταν τυχαίο, αλλά στις 19 Αυγούστου το πρωί εγκρίθηκε η δωρεά που θέλαμε να κάνουμε στο όνομα του Γιάννη στο στρατόπεδο που υπηρέτησε στο Διδυμότειχο. Αποφασίσαμε να ανακαινίσουμε κάποιους χώρους του στρατοπέδου ως οικογένεια» σημειώνει.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 01.09.2024

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία