ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μαίνονται 3 πυρκαγιές στη χώρα - Μέτωπο χιλιομέτρων στα Δερβενοχώρια - Ανησυχία για τη Σαρωνίδα (βίντεο)

Ο εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής δήλωσε ότι η φωτιά στο Λουτράκι δείχνει καλύτερη εικόνα ενώ στο Καπαρέλλι υπάρχει μόνο ο φόβος της αναζωπύρωσης

 17/07/2023 18:56

Μαίνονται 3 πυρκαγιές στη χώρα - Μέτωπο χιλιομέτρων στα Δερβενοχώρια - Ανησυχία για τη Σαρωνίδα (βίντεο)
Φωτογραφία από την πυρκαγιά στο Λαγονήσι Eurokinissi

Μάχη σε τρία μέτωπα δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σήμερα το βράδυ, Δευτέρα, και τις πρώτες ώρες της Τρίτης. 

Το πιο απειλητικό μέτωπο είναι στα Δερβενοχώρια Βοιωτίας, όπου οι φλόγες εκτείνονται σε μία απόσταση πολλών χιλιομέτρων, σε δύσβατη περιοχή και δεν απειλεί προς το παρόν κατοικημένες περιοχές. Όμως, η ένταση και η φορά του ανέμου σπρώχνει τη φωτιά προς τη Μάνδρα.

O εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι η όλη στρατηγική το βράδυ θα επικεντρωθεί στο να κρατηθεί το μέτωπο, το οποίο είναι αρκετά δύσκολο. «Είναι σε μια χαράδρα αρκετά μεγάλη, σε μια νοητή ευθεία. Είναι αρκετά μεγάλο το μέτωπο αυτό και προσπαθούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις να κρατήσουν αυτό το δύσκολο μέτωπο. Είναι η πιο δύσκολη πυρκαγιά την οποία αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή διότι κινείται με γοργούς ρυθμούς. Ο αέρας είναι τέτοιος που καθοδηγεί τη φωτιά. Και ουσιαστικά ενώ δεν κινδυνεύει κατοικημένη περιοχή, μπορούμε να πούμε ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να αλλάξει όλο αυτό και να αποκτήσει μια δυναμική διαφορετική» ανέφερε.

«Βρίσκεται έξω από το χωριό Πάνακτο και ουσιαστικά προσπαθούμε αφενός να μην επηρεαστεί καθόλου το χωριό, δηλαδή κατοικημένες περιοχές και να κρατήσουμε το μέτωπο όσο μπορούμε το βράδυ, ούτως ώστε να μπορέσουμε το πρωί με τα πρώτα εναέρια μέσα, τα οποία θα σηκωθούν με το πρώτο φως της ημέρας να προσπαθήσουμε, να κάνουμε ότι καλύτερο δυνατό μπορούμε» συμπλήρωσε ο κ. Αρτοποιός.

kouvaras-pyrkagia-ioulios-2023-spitia.jpg
Φωτογραφία από την πυρκαγιά στον Ν. Κουβαρά - Eurokinissi.gr


Καντηλάκια έχουν απομείνει στο Καπαρέλλι

Σχετικά με τη φωτιά στο Καπαρέλλι ανέφερε ότι είναι σε ύφεση και έχουν απομείνει κάποια καντηλάκια στο ανατολικό κομμάτι. «Ωστόσο η μάχη είναι μεγάλη και εκεί, διότι έχουμε να παλέψουμε ουσιαστικά με το φόβο των πυροσβεστών που δεν είναι τίποτα άλλο από τις αναζωπυρώσεις. Όμως η εικόνα που μας μεταφέρουν οι επικεφαλής εκεί στο μέτωπο είναι ότι η κατάσταση είναι ένα βήμα πριν την οριοθέτηση» έσπευσε να συμπληρώσει ο εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής.

Έμφαση και στη Σαρωνίδα

Με αφορμή τη σύσκεψη παρουσία υπουργών με το κινητό συντονιστικό «Ολυμπος» ο κ. Αρτοποιός δήλωσε ότι οι συσκέψεις αυτή τη στιγμή είναι συνεχείς για την Ανατολική Αττική. «Αυτό το οποίο μας φοβίζει ουσιαστικά στην ευρύτερη περιοχή της Σαρωνίδας είναι οι αναζωπυρώσεις και ουσιαστικά να μη μεταφέρει ο άνεμος μέσα από στροβιλισμό τις φλόγες σε κάποιο κομμάτι του μετώπου και έχουμε καινούργιες ενάρξεις. Έχει κάποιες τέτοιες αναζωπυρώσεις. Πιο πολύ θέμα έχει το κομμάτι που είναι προς Σαρωνίδα και λιγότερο το κομμάτι το οποίο είναι προς Ανάβυσσο. Σε αυτό το κομμάτι κινούνται τα ενεργά κομμάτια».

Αισιόδοξη η εικόνα στο Λουτράκι

Τέλος, όσον αφορά στην Καλλιθέα Λουτρακίου τόνισε ότι είναι μια πυρκαγιά η οποία δίνει καλύτερη εικόνα. «Έχει περιοριστεί το μέτωπο αυτό πάνω από την εθνική οδό. Αυτό το οποίο υπάρχει είναι ένα μικρό ενεργό μέτωπο το οποίο πιστεύουμε ότι θα ελέγξουμε μέσα στην νύχτα στον Άγιο Χαράλαμπο».

Διακοπές κυκλοφορίας σε δρόμους

Εξάλλου, η αστυνομία προχώρησε στη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε διάφορα οδικά τμήματα.

Συγκεκριμένα στην περιοχή της Κερατέας στην Αττική έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους εξής δρόμους:

- Στη λεωφόρο Αναβύσσου από το ύψος της οδού Ολύμπου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Ανάβυσσο.

-Στη λεωφόρο Καλυβίων από το ύψος της οδού Ολύμπου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ανάβυσσο.

-Στη λεωφόρο Αναβύσσου από την οδό Αγ. Παντελεήμονος στο ρεύμα προς Λαγονήσι.

-Στην επαρχιακή οδό Κερατέας-Αναβύσσου από Κερατέα προς Ανάβυσσο (Γεφυράκι- θέση Τογάνι).

Παράλληλα έχει διακοπεί και η κυκλοφορία των οχημάτων στους εξής δρόμους στην περιοχή των Δερβενοχωρίων της Βοιωτίας:

-Στην οδό Φυλής από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλείστων.

-Στην επαρχιακή οδό Οινόης-Μαγούλας από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ.

Η εξέλιξη των μετώπων μέχρι νωρίς το βράδυ

Την εικόνα στα τέσσερα πύρινα μέτωπα που παραμένουν σε πλήρη εξέλιξη σήμερα το απόγευμα, Δευτέρα, έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός.

Ισχυρές δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας επιχειρούν σε όλα τα μέτωπα τόνισε ο κ. Αρτοποιός και αναφέρθηκε στην πυρκαγιά της Σαρωνίδας όπου επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, τέσσερα ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη. Παρόμοιες δυνάμεις επιχειρούν και στο Καπαρέλι της Εύβοιας.

Στην Καλλιθέα Λουτρακίου καταβάλλονται προσπάθειες για να περιοριστεί το μέτωπο και να μην περάσει την Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου. Μάλιστα ο εκπρόσωπος Τύπου του Π.Σ. απηύθυνε έκκληση στους οδηγούς να αποφεύγουν να διασχίζουν την Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου από το ύψος της Ε.Ο. Αθηνών Πατρών.

Στα Δερβενοχώρια ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης, ενώ στις 18:20 εστάλη μήνυμα από 112 για ενημέρωση των κατοίκων. Επί τόπου βρίσκονται 105 πυροσβέστες, τρεις ομάδες πεζοπόρων, επτά αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα.

Η αυριανή ημέρα, Τρίτη, θα είναι επίσης δύσκολη όσον αφορά τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών προειδοποίησε ο κ. Αρτοποιός και γνωστοποίησε ότι προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Κρήτη, Κυκλάδες, Βόρειο Αιγαίο. Επιπλέον οι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν αύριο έως και τα επτά μποφόρ.

Η εκπρόσωπος της αστυνομίας ανέφερε από την πλευρά της ότι δυνάμεις της βρίσκονται κοντά στα μέτωπα διευκολύνοντας το έργο των πυροσβεστών.

Ειδικότερα, στον Νέο Κουβαρά υπάρχουν 190 αστυνομικοί οι οποίοι προχώρησαν σε 141 απεγκλωβισμούς ανθρώπων και 60 ζώων. Στο Λουτράκι οι αστυνομικοί κατάφεραν να απομακρύνουν ασφαλώς 26 ανθρώπους σύμφωνα με την ίδια.

Εξάλλου, κανονικά διεξάγεται από τις 22:30 η κυκλοφορία στη λεωφόρο Μαρκόπουλου από το ύψος της οδού Ιπποδρόμου προς τον Κουβαρά.

Ξέμειναν από νερό τα πυροσβεστικά στο Πανόραμα Σαρωνίδας

Παράλληλα κάτοικοι της ανατολικής Αττικής καταγγέλλουν ότι στο Πανόραμα της Σαρωνίδας υπάρχει διακοπή νερού με αποτέλεσμα τα πυροσβεστικά οχήματα να μην μπορούν να ανεφοδιαστούν και να έχουν πρακτικά παροπλιστεί. 

Την ίδια ώρα βίντεο από τις φλόγες που πλησιάζουν την Ανάβυσσο δημοσιοποίησαν πολίτες στα social media.

Η ενημέρωση των 18:30

Σύμφωνα με τον ίδιο οι ενεργές πυρκαγιές εντοπίζονται στον Νέο Κουβαρά και στα Δερβενοχώρια στην Αττική, στην Καλλιθέα Λουτρακίου και στο Καπαρέλι Βοιωτίας.

Στο μέτωπο στον Νέο Κουβαρά η εικόνα είναι πολύ βελτιωμένη σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό. Επιχειρούν 210 πυροσβέστες με 68 οχήματα που διαχειρίζεται το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», 10 ομάδες πεζοπόρων, 10 αεροσκάφη, έξι ελικόπτερα. Επίσης, 20 άτομα πεζοπόρο τμήμα έχει σταλεί από τον στρατό και τέσσερα σκάφη του λιμενικού με δύο αλιευτικά περιπολούν στην παραλία στη Νέα Φώκαια για να επέμβουν σε περίπτωση ανάγκης. Τις παραπάνω δυνάμεις συνδράμουν εθελοντικές ομάδες και εθελοντές πυροσβέστες. Επίσης, αστυνομία, ΕΚΑΒ έχουν αποστείλει δυνάμεις ενώ η περιφέρεια Αττικής έχει παραχωρήσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων όπως είπε ο κ. Αρτοποιός.

Από την έναρξή της η πυρκαγιά κάλυψε 12 χιλιόμετρα σε δύο ώρες λόγω της έντασης των ανέμων, συνέχισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Π.Σ. και πρόσθεσε πως για προληπτικούς λόγους εκδόθηκαν πέντε μηνύματα από το 112 για την ενημέρωση των κατοίκων και για την προληπτική απομάκρυνσή τους προς ασφαλή προορισμό. Παράλληλα σε αρκετές περιπτώσεις χρειάστηκε να επέμβει η πυροσβεστική για τον απεγκλωβισμό κατοίκων και τη μεταφορά τους σε ασφαλή σημεία.

Σε άλλο σημείο ο Γ. Αρτοποιός ανακοίνωσε την προσαγωγή ενός ατόμου, κατόπιν υποδείξεων, για τη φωτιά στον Νέο Κουβαρά.

Στο Καπαρέλι Βοιωτίας επιχειρούν 94 πυροσβέστες, 30 οχήματα, τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα Καπαρέλι.

Ταυτόχρονα με το Καπαρέλι ξέσπασε δασική πυρκαγιά στην Καλλιθέα Λουτρακίου, η οποία κινήθηκε γρήγορα και απειλητικά προς τον Άγιο Χαράλαμπο προκαλώντας υλικές ζημιές σε αρκετές οικίες. Εκδόθηκαν τρία μηνύματα από το 112 για εκκένωση σε τρεις οικισμούς της περιοχής σε Καλλιθέα, Ειρήνη

Σε αυτό το μέτωπο επιχειρούν 135 πυροσβέστες, 50 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρων, οκτώ αεροπλάνα, πέντε ελικόπτερα. Ο στρατός συμβάλλει με 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα και τέσσερις προωθητές γαιών.

Στα Δερβενοχώρια οι δυνάμεις που βρίσκονται στην εξελισσόμενη πυρκαγιά αριθμούν 84 πυροσβέστες, 20 οχήματα, δύο πεζοπόρα τμήματα, επτά αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα.

Εξάλλου, στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων βρίσκονται και ενημερώνονται διαρκώς για την εξέλιξη των πυρκαγιών οι αρμόδιοι υπουργοί, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Π.Σ.

«Οι δυνάμεις θα ενισχυθούν περαιτέρω» και τα εναέρια μέσα θα επιχειρούν μέχρι το τελευταίο λεπτό πριν από τη δύση του ήλιου κατέληξε ο κ. Αρτοποιός.

Μάχη σε τρία μέτωπα δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σήμερα το βράδυ, Δευτέρα, και τις πρώτες ώρες της Τρίτης. 

Το πιο απειλητικό μέτωπο είναι στα Δερβενοχώρια Βοιωτίας, όπου οι φλόγες εκτείνονται σε μία απόσταση πολλών χιλιομέτρων, σε δύσβατη περιοχή και δεν απειλεί προς το παρόν κατοικημένες περιοχές. Όμως, η ένταση και η φορά του ανέμου σπρώχνει τη φωτιά προς τη Μάνδρα.

O εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι η όλη στρατηγική το βράδυ θα επικεντρωθεί στο να κρατηθεί το μέτωπο, το οποίο είναι αρκετά δύσκολο. «Είναι σε μια χαράδρα αρκετά μεγάλη, σε μια νοητή ευθεία. Είναι αρκετά μεγάλο το μέτωπο αυτό και προσπαθούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις να κρατήσουν αυτό το δύσκολο μέτωπο. Είναι η πιο δύσκολη πυρκαγιά την οποία αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή διότι κινείται με γοργούς ρυθμούς. Ο αέρας είναι τέτοιος που καθοδηγεί τη φωτιά. Και ουσιαστικά ενώ δεν κινδυνεύει κατοικημένη περιοχή, μπορούμε να πούμε ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να αλλάξει όλο αυτό και να αποκτήσει μια δυναμική διαφορετική» ανέφερε.

«Βρίσκεται έξω από το χωριό Πάνακτο και ουσιαστικά προσπαθούμε αφενός να μην επηρεαστεί καθόλου το χωριό, δηλαδή κατοικημένες περιοχές και να κρατήσουμε το μέτωπο όσο μπορούμε το βράδυ, ούτως ώστε να μπορέσουμε το πρωί με τα πρώτα εναέρια μέσα, τα οποία θα σηκωθούν με το πρώτο φως της ημέρας να προσπαθήσουμε, να κάνουμε ότι καλύτερο δυνατό μπορούμε» συμπλήρωσε ο κ. Αρτοποιός.

kouvaras-pyrkagia-ioulios-2023-spitia.jpg
Φωτογραφία από την πυρκαγιά στον Ν. Κουβαρά - Eurokinissi.gr


Καντηλάκια έχουν απομείνει στο Καπαρέλλι

Σχετικά με τη φωτιά στο Καπαρέλλι ανέφερε ότι είναι σε ύφεση και έχουν απομείνει κάποια καντηλάκια στο ανατολικό κομμάτι. «Ωστόσο η μάχη είναι μεγάλη και εκεί, διότι έχουμε να παλέψουμε ουσιαστικά με το φόβο των πυροσβεστών που δεν είναι τίποτα άλλο από τις αναζωπυρώσεις. Όμως η εικόνα που μας μεταφέρουν οι επικεφαλής εκεί στο μέτωπο είναι ότι η κατάσταση είναι ένα βήμα πριν την οριοθέτηση» έσπευσε να συμπληρώσει ο εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής.

Έμφαση και στη Σαρωνίδα

Με αφορμή τη σύσκεψη παρουσία υπουργών με το κινητό συντονιστικό «Ολυμπος» ο κ. Αρτοποιός δήλωσε ότι οι συσκέψεις αυτή τη στιγμή είναι συνεχείς για την Ανατολική Αττική. «Αυτό το οποίο μας φοβίζει ουσιαστικά στην ευρύτερη περιοχή της Σαρωνίδας είναι οι αναζωπυρώσεις και ουσιαστικά να μη μεταφέρει ο άνεμος μέσα από στροβιλισμό τις φλόγες σε κάποιο κομμάτι του μετώπου και έχουμε καινούργιες ενάρξεις. Έχει κάποιες τέτοιες αναζωπυρώσεις. Πιο πολύ θέμα έχει το κομμάτι που είναι προς Σαρωνίδα και λιγότερο το κομμάτι το οποίο είναι προς Ανάβυσσο. Σε αυτό το κομμάτι κινούνται τα ενεργά κομμάτια».

Αισιόδοξη η εικόνα στο Λουτράκι

Τέλος, όσον αφορά στην Καλλιθέα Λουτρακίου τόνισε ότι είναι μια πυρκαγιά η οποία δίνει καλύτερη εικόνα. «Έχει περιοριστεί το μέτωπο αυτό πάνω από την εθνική οδό. Αυτό το οποίο υπάρχει είναι ένα μικρό ενεργό μέτωπο το οποίο πιστεύουμε ότι θα ελέγξουμε μέσα στην νύχτα στον Άγιο Χαράλαμπο».

Διακοπές κυκλοφορίας σε δρόμους

Εξάλλου, η αστυνομία προχώρησε στη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε διάφορα οδικά τμήματα.

Συγκεκριμένα στην περιοχή της Κερατέας στην Αττική έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους εξής δρόμους:

- Στη λεωφόρο Αναβύσσου από το ύψος της οδού Ολύμπου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Ανάβυσσο.

-Στη λεωφόρο Καλυβίων από το ύψος της οδού Ολύμπου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ανάβυσσο.

-Στη λεωφόρο Αναβύσσου από την οδό Αγ. Παντελεήμονος στο ρεύμα προς Λαγονήσι.

-Στην επαρχιακή οδό Κερατέας-Αναβύσσου από Κερατέα προς Ανάβυσσο (Γεφυράκι- θέση Τογάνι).

Παράλληλα έχει διακοπεί και η κυκλοφορία των οχημάτων στους εξής δρόμους στην περιοχή των Δερβενοχωρίων της Βοιωτίας:

-Στην οδό Φυλής από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλείστων.

-Στην επαρχιακή οδό Οινόης-Μαγούλας από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ.

Η εξέλιξη των μετώπων μέχρι νωρίς το βράδυ

Την εικόνα στα τέσσερα πύρινα μέτωπα που παραμένουν σε πλήρη εξέλιξη σήμερα το απόγευμα, Δευτέρα, έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός.

Ισχυρές δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας επιχειρούν σε όλα τα μέτωπα τόνισε ο κ. Αρτοποιός και αναφέρθηκε στην πυρκαγιά της Σαρωνίδας όπου επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, τέσσερα ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη. Παρόμοιες δυνάμεις επιχειρούν και στο Καπαρέλι της Εύβοιας.

Στην Καλλιθέα Λουτρακίου καταβάλλονται προσπάθειες για να περιοριστεί το μέτωπο και να μην περάσει την Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου. Μάλιστα ο εκπρόσωπος Τύπου του Π.Σ. απηύθυνε έκκληση στους οδηγούς να αποφεύγουν να διασχίζουν την Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου από το ύψος της Ε.Ο. Αθηνών Πατρών.

Στα Δερβενοχώρια ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης, ενώ στις 18:20 εστάλη μήνυμα από 112 για ενημέρωση των κατοίκων. Επί τόπου βρίσκονται 105 πυροσβέστες, τρεις ομάδες πεζοπόρων, επτά αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα.

Η αυριανή ημέρα, Τρίτη, θα είναι επίσης δύσκολη όσον αφορά τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών προειδοποίησε ο κ. Αρτοποιός και γνωστοποίησε ότι προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Κρήτη, Κυκλάδες, Βόρειο Αιγαίο. Επιπλέον οι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν αύριο έως και τα επτά μποφόρ.

Η εκπρόσωπος της αστυνομίας ανέφερε από την πλευρά της ότι δυνάμεις της βρίσκονται κοντά στα μέτωπα διευκολύνοντας το έργο των πυροσβεστών.

Ειδικότερα, στον Νέο Κουβαρά υπάρχουν 190 αστυνομικοί οι οποίοι προχώρησαν σε 141 απεγκλωβισμούς ανθρώπων και 60 ζώων. Στο Λουτράκι οι αστυνομικοί κατάφεραν να απομακρύνουν ασφαλώς 26 ανθρώπους σύμφωνα με την ίδια.

Εξάλλου, κανονικά διεξάγεται από τις 22:30 η κυκλοφορία στη λεωφόρο Μαρκόπουλου από το ύψος της οδού Ιπποδρόμου προς τον Κουβαρά.

Ξέμειναν από νερό τα πυροσβεστικά στο Πανόραμα Σαρωνίδας

Παράλληλα κάτοικοι της ανατολικής Αττικής καταγγέλλουν ότι στο Πανόραμα της Σαρωνίδας υπάρχει διακοπή νερού με αποτέλεσμα τα πυροσβεστικά οχήματα να μην μπορούν να ανεφοδιαστούν και να έχουν πρακτικά παροπλιστεί. 

Την ίδια ώρα βίντεο από τις φλόγες που πλησιάζουν την Ανάβυσσο δημοσιοποίησαν πολίτες στα social media.

Η ενημέρωση των 18:30

Σύμφωνα με τον ίδιο οι ενεργές πυρκαγιές εντοπίζονται στον Νέο Κουβαρά και στα Δερβενοχώρια στην Αττική, στην Καλλιθέα Λουτρακίου και στο Καπαρέλι Βοιωτίας.

Στο μέτωπο στον Νέο Κουβαρά η εικόνα είναι πολύ βελτιωμένη σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό. Επιχειρούν 210 πυροσβέστες με 68 οχήματα που διαχειρίζεται το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», 10 ομάδες πεζοπόρων, 10 αεροσκάφη, έξι ελικόπτερα. Επίσης, 20 άτομα πεζοπόρο τμήμα έχει σταλεί από τον στρατό και τέσσερα σκάφη του λιμενικού με δύο αλιευτικά περιπολούν στην παραλία στη Νέα Φώκαια για να επέμβουν σε περίπτωση ανάγκης. Τις παραπάνω δυνάμεις συνδράμουν εθελοντικές ομάδες και εθελοντές πυροσβέστες. Επίσης, αστυνομία, ΕΚΑΒ έχουν αποστείλει δυνάμεις ενώ η περιφέρεια Αττικής έχει παραχωρήσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων όπως είπε ο κ. Αρτοποιός.

Από την έναρξή της η πυρκαγιά κάλυψε 12 χιλιόμετρα σε δύο ώρες λόγω της έντασης των ανέμων, συνέχισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Π.Σ. και πρόσθεσε πως για προληπτικούς λόγους εκδόθηκαν πέντε μηνύματα από το 112 για την ενημέρωση των κατοίκων και για την προληπτική απομάκρυνσή τους προς ασφαλή προορισμό. Παράλληλα σε αρκετές περιπτώσεις χρειάστηκε να επέμβει η πυροσβεστική για τον απεγκλωβισμό κατοίκων και τη μεταφορά τους σε ασφαλή σημεία.

Σε άλλο σημείο ο Γ. Αρτοποιός ανακοίνωσε την προσαγωγή ενός ατόμου, κατόπιν υποδείξεων, για τη φωτιά στον Νέο Κουβαρά.

Στο Καπαρέλι Βοιωτίας επιχειρούν 94 πυροσβέστες, 30 οχήματα, τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα Καπαρέλι.

Ταυτόχρονα με το Καπαρέλι ξέσπασε δασική πυρκαγιά στην Καλλιθέα Λουτρακίου, η οποία κινήθηκε γρήγορα και απειλητικά προς τον Άγιο Χαράλαμπο προκαλώντας υλικές ζημιές σε αρκετές οικίες. Εκδόθηκαν τρία μηνύματα από το 112 για εκκένωση σε τρεις οικισμούς της περιοχής σε Καλλιθέα, Ειρήνη

Σε αυτό το μέτωπο επιχειρούν 135 πυροσβέστες, 50 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρων, οκτώ αεροπλάνα, πέντε ελικόπτερα. Ο στρατός συμβάλλει με 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα και τέσσερις προωθητές γαιών.

Στα Δερβενοχώρια οι δυνάμεις που βρίσκονται στην εξελισσόμενη πυρκαγιά αριθμούν 84 πυροσβέστες, 20 οχήματα, δύο πεζοπόρα τμήματα, επτά αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα.

Εξάλλου, στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων βρίσκονται και ενημερώνονται διαρκώς για την εξέλιξη των πυρκαγιών οι αρμόδιοι υπουργοί, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Π.Σ.

«Οι δυνάμεις θα ενισχυθούν περαιτέρω» και τα εναέρια μέσα θα επιχειρούν μέχρι το τελευταίο λεπτό πριν από τη δύση του ήλιου κατέληξε ο κ. Αρτοποιός.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία