Μαιτρ & Μαργαρίτα: Ένα από τα καλύτερα wine εστιατόρια της Θεσσαλονίκης, στην οδό Φράγκων 3
22/11/2023 13:10
22/11/2023 13:10
Το «Μαιτρ & Μαργαρίτα», το ξέρουμε χρόνια τώρα, από την οδό Βεροίας όπου λειτουργούσε μέχρι σχετικά πρόσφατα, έχοντας κάνει αισθητή την εκλεπτυσμένη παρουσία του, ήδη από την αρχή. Έχοντας μετακομίσει, πλέον, στο νούμερο 3 της οδού Φράγκων, ο αρχικός μικρός χώρος έχει μετατραπεί πλέον σε ένα άνετο wine restaurant, με πολλά τραπέζια εντός κι εκτός και μία ατμόσφαιρα ιδανική, για γευσιγνωσίες που θα σας μείνουν αξέχαστες.
Το «Μαιτρ & Μαργαρίτα», πρωτοάνοιξε τον Ιούλιο του 2015 στην περιοχή των Άνω Λαδάδικων, ως ένα wine restaurant, από μία παρέα νέων ανθρώπων που, σε πείσμα των καιρών, θέλησαν να υποστηρίξουν την ιδέα μίας ποιοτικής και συγχρόνως οικονομικής, εξόδου για φαγητό.
Με όνομα εμπνευσμένο από το ομώνυμο βιβλίο του Ρώσου συγγραφέα Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ και διακόσμηση από την αρχιτεκτονική ομάδα «Mock», δημιουργήθηκε τότε ένας χώρος αρχικά μικρός, με λίγα τραπέζια - ωστόσο διαρκώς γεμάτος – με ανοιχτή κουζίνα, που άφηνε τις μυρωδιές να διαχυθούν στο χώρο κι εμάς να βλέπουμε τι μας μαγείρευαν σε κάθε βήμα.
Το μενού του ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή κι έτσι και συνεχίζει στο νέο του, πλέον χώρο, στην οδό Φράγκων 3, σε έναν δρόμο κεντρικό μεν, ήσυχο δε, στη γωνία δύο οδών.
Πιστοί στη φιλοσοφία με την οποία ξεκίνησαν, οι άνθρωποί του δοκιμάζουν διαρκώς και προμηθεύονται προϊόντα από ντόπιους παραγωγούς, με το αποτέλεσμα να είναι κάτι παραπάνω από γευστικό.
Εδώ, ασπάζονται τη φιλοσοφία της «μπιστρονομίας» (σ.σ. bistronomy), μίας τάσης που αποτυπώνει την «ανεπιτήδευτη πλευρά του γκουρμέ». Τι εννοούμε με τον όρο; Είναι μία άγνωστη σχετικά, ακόμη, λέξη, που προέρχεται από τη σύμπτυξη των όρων «bistro» και «gastronomy».
Γεννήθηκε στο Παρίσι προ εικοσαετίας κι αναφέρεται σε μία πιο fine casual πρόταση του gourmet, με μενού σε προσιτές τιμές και πάντα με κορυφαίας ποιότητας υλικά και στόχο το να περάσει ο καθένας καλά και να μπορεί να απολαύσει, χωρίς οικονομικούς περιορισμούς.
Σε αυτόν το ρυθμό, αλλά και στο ρυθμό της «βιώσιμης γαστρονομίας» και του φαγητού «στη μέση» του τραπεζιού, κινείται το «Μαιτρ & Μαργαρίτα». Με τη Ρόη Αποίκου υπεύθυνη του σέρβις και της λίστας κρασιών και το Chef Σωκράτη Μπεληγιάννη να μαγειρεύει καθημερινά στην ανοιχτή κουζίνα, όπου όποιος περάσει από την πόρτα του όμορφου αυτού εγχειρήματος, θα βρει ακριβώς το ύφος που είχε από την πρώτη ημέρα που άνοιξε: προσεγμένο φαγητό σε προσιτές τιμές, σε ένα περιβάλλον χαλαρό, στη φιλοσοφία του casual dining.
Ωστόσο, κάτι έχει αλλάξει με τη μετακόμιση της επιχείρησης: οι άνθρωποι του «Μαιτρ & Μαργαρίτα» φτιάχνουν, πλέον, το δικό τους ψωμί, έχουν περιλάβει περισσότερες προτάσεις σε ψάρια και θαλασσινά, μας προτείνουν μία πιο ολοκληρωμένη λίστα γλυκών και πολύ περισσότερα κρασιά και διοργανώνουν τακτικά τα δικά τους wine events, που έχουν ονομάσει «Flâneur» (σ.σ. σημαίνει περιπλανητής, στα γαλλικά).
Στα συγκεκριμένα events, για τα οποία μπορούμε να ενημερωνόμαστε μέσα από τα social media του εστιατορίου, παρουσιάζουν κρασιά του ελληνικού αμπελώνα, μέσα από συγκεκριμένες «διαδρομές», δίνοντάς μας τη δυνατότητα να «περιπλανηθούμε» κι εμείς στους τόπους και τις ποικιλίες των ελληνικών κρασιών, παράλληλα με το γεύμα μας.
Το μενού στο «Μαιτρ & Μαργαρίτα», αλλάζει συχνά κι ανάλογα με τις εποχές και τα προϊόντα τους. Θα βρούμε πάντα αρκετές προτάσεις σε ψάρια και θαλασσινά, όπως το θράψαλο σωτέ με αλιάδα γλυκοπατάτας και ρακόμελο ή το χταπόδι με γλάσο μπούκοβο, νιόκι σελινόριζας και πράσινο μήλο, αλλά και κάποιες προτάσεις σε ωμά, όπως το ceviche από ψάρι ημέρας, με αλμυρό χαλβά και λάδι εσπεριδοειδών.
Στα κρεατικά, τα μοσχαρίσια μάγουλα με σάλτσα αμπελόφυλλο, κους – κους, κοπανιστή Τήνου και δυόσμο ή το κατσικάκι με μαστίχα, ξινόχοντρο τραχανά και νεράντζι, αποτελούν δύο πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα.
Στα ζυμαρικά, πάλι – δυνατό χαρτί του καταστήματος - τα χειροποίητα ραβιόλι με μοσχαρίσιο και πρόβειο κιμά, σάτσα παστιτσάδα και πασκιτάν ή οι χυλοπίτες με μαύρο χοίρο, κρέμα μελιτζάνας, κολοκυθάκι, μανιτάρι και κυανό τυρί, υπόσχονται εξαιρετικά γεύματα.
Μία ποικιλία από επιλεγμένα ελληνικά τυριά, φρέσκες σαλάτες και πρωτότυπα ορεκτικά, συμπληρώνουν το πλούσιο μενού.
Για να επιλέξετε το ιδανικό για το γεύμα σας κρασί ή άλλο ποτό, ρωτήστε τη Ρόη. Θα σας προτείνει μεταξύ 80 έως 100 ετικετών ερυθρών, λευκών ή ροζέ οίνων από τα καλύτερα ελληνικά Κτήματα κι άλλων, από επιλεγμένους αμπελώνες του εξωτερικού, ταιριαστών με κάθε κρεατικό, ψάρι ή συνοδευτικό, αλλά κι αποσταγμάτων, όπως τσίπουρο με ή χωρίς γλυκάνισο, ρακί και παλαιωμένο απόσταγμα ή μπύρες, όπως και κάποιων επιλογών σε γλυκείς οίνους, ιδανικών για «σβήσιμο».
Στις μπύρες, θα βρείτε και τη «Mikhail’s Galaxy». Πρόκειται για τη δική τους, χειροποίητη draft μπύρα, που μπορείτε να βρείτε και σε επιλεγμένα taprooms. Είναι η δεύτερη μπύρα του «Maitr & Margarita brewing» - η πρώτη είναι η «Maitr & Margarita» east coast IPA – και συνδυάζεται άψογα με θαλασσινά, ψάρι, πικάντικα και λιπαρά κρεατικά.
Στα ποτήρια της κάβας, θα σας εκπλήξουν οι άφθονες επιλογές.
Όποια ημέρα και να το επισκεφτείτε, η εμπειρία ενός γεύματος στο «Μαιτρ & Μαργαρίτα», θα είναι μοναδική! Δεν είναι τυχαίο το ότι έχουν σταθερούς πελάτες από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας τους, αλλά και πολλούς καινούριους, χάρη και στις δυνατότητες που δίνει ο σημερινός χώρος, που μπορεί να εξυπηρετήσει πιο εύκολα περαστικούς, αλλά κι επαγγελματικά γεύματα, στο prive, δέκα ατόμων τραπέζι, του επάνω χώρου.
Αφεθείτε στα χέρια της Ρόης και του Σωκράτη και στους jazz, soul, funk κι άλλους ήχους κι απολαύστε ένα από τα πιο ιδιαίτερα γεύματα στην πόλη, τη δική τους προσέγγιση της ελληνικής κουζίνας!
Tip 1: Η κουζίνα λειτουργεί Δευτέρα με Κυριακή, από τις 13.00 έως τις 24.00.
Tip 2: Κρατήσεις ενδείκνυνται, ειδικά τις Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα.
Διεύθυνση: Φράγκων 3, Kέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2314 007586
Το «Μαιτρ & Μαργαρίτα», το ξέρουμε χρόνια τώρα, από την οδό Βεροίας όπου λειτουργούσε μέχρι σχετικά πρόσφατα, έχοντας κάνει αισθητή την εκλεπτυσμένη παρουσία του, ήδη από την αρχή. Έχοντας μετακομίσει, πλέον, στο νούμερο 3 της οδού Φράγκων, ο αρχικός μικρός χώρος έχει μετατραπεί πλέον σε ένα άνετο wine restaurant, με πολλά τραπέζια εντός κι εκτός και μία ατμόσφαιρα ιδανική, για γευσιγνωσίες που θα σας μείνουν αξέχαστες.
Το «Μαιτρ & Μαργαρίτα», πρωτοάνοιξε τον Ιούλιο του 2015 στην περιοχή των Άνω Λαδάδικων, ως ένα wine restaurant, από μία παρέα νέων ανθρώπων που, σε πείσμα των καιρών, θέλησαν να υποστηρίξουν την ιδέα μίας ποιοτικής και συγχρόνως οικονομικής, εξόδου για φαγητό.
Με όνομα εμπνευσμένο από το ομώνυμο βιβλίο του Ρώσου συγγραφέα Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ και διακόσμηση από την αρχιτεκτονική ομάδα «Mock», δημιουργήθηκε τότε ένας χώρος αρχικά μικρός, με λίγα τραπέζια - ωστόσο διαρκώς γεμάτος – με ανοιχτή κουζίνα, που άφηνε τις μυρωδιές να διαχυθούν στο χώρο κι εμάς να βλέπουμε τι μας μαγείρευαν σε κάθε βήμα.
Το μενού του ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή κι έτσι και συνεχίζει στο νέο του, πλέον χώρο, στην οδό Φράγκων 3, σε έναν δρόμο κεντρικό μεν, ήσυχο δε, στη γωνία δύο οδών.
Πιστοί στη φιλοσοφία με την οποία ξεκίνησαν, οι άνθρωποί του δοκιμάζουν διαρκώς και προμηθεύονται προϊόντα από ντόπιους παραγωγούς, με το αποτέλεσμα να είναι κάτι παραπάνω από γευστικό.
Εδώ, ασπάζονται τη φιλοσοφία της «μπιστρονομίας» (σ.σ. bistronomy), μίας τάσης που αποτυπώνει την «ανεπιτήδευτη πλευρά του γκουρμέ». Τι εννοούμε με τον όρο; Είναι μία άγνωστη σχετικά, ακόμη, λέξη, που προέρχεται από τη σύμπτυξη των όρων «bistro» και «gastronomy».
Γεννήθηκε στο Παρίσι προ εικοσαετίας κι αναφέρεται σε μία πιο fine casual πρόταση του gourmet, με μενού σε προσιτές τιμές και πάντα με κορυφαίας ποιότητας υλικά και στόχο το να περάσει ο καθένας καλά και να μπορεί να απολαύσει, χωρίς οικονομικούς περιορισμούς.
Σε αυτόν το ρυθμό, αλλά και στο ρυθμό της «βιώσιμης γαστρονομίας» και του φαγητού «στη μέση» του τραπεζιού, κινείται το «Μαιτρ & Μαργαρίτα». Με τη Ρόη Αποίκου υπεύθυνη του σέρβις και της λίστας κρασιών και το Chef Σωκράτη Μπεληγιάννη να μαγειρεύει καθημερινά στην ανοιχτή κουζίνα, όπου όποιος περάσει από την πόρτα του όμορφου αυτού εγχειρήματος, θα βρει ακριβώς το ύφος που είχε από την πρώτη ημέρα που άνοιξε: προσεγμένο φαγητό σε προσιτές τιμές, σε ένα περιβάλλον χαλαρό, στη φιλοσοφία του casual dining.
Ωστόσο, κάτι έχει αλλάξει με τη μετακόμιση της επιχείρησης: οι άνθρωποι του «Μαιτρ & Μαργαρίτα» φτιάχνουν, πλέον, το δικό τους ψωμί, έχουν περιλάβει περισσότερες προτάσεις σε ψάρια και θαλασσινά, μας προτείνουν μία πιο ολοκληρωμένη λίστα γλυκών και πολύ περισσότερα κρασιά και διοργανώνουν τακτικά τα δικά τους wine events, που έχουν ονομάσει «Flâneur» (σ.σ. σημαίνει περιπλανητής, στα γαλλικά).
Στα συγκεκριμένα events, για τα οποία μπορούμε να ενημερωνόμαστε μέσα από τα social media του εστιατορίου, παρουσιάζουν κρασιά του ελληνικού αμπελώνα, μέσα από συγκεκριμένες «διαδρομές», δίνοντάς μας τη δυνατότητα να «περιπλανηθούμε» κι εμείς στους τόπους και τις ποικιλίες των ελληνικών κρασιών, παράλληλα με το γεύμα μας.
Το μενού στο «Μαιτρ & Μαργαρίτα», αλλάζει συχνά κι ανάλογα με τις εποχές και τα προϊόντα τους. Θα βρούμε πάντα αρκετές προτάσεις σε ψάρια και θαλασσινά, όπως το θράψαλο σωτέ με αλιάδα γλυκοπατάτας και ρακόμελο ή το χταπόδι με γλάσο μπούκοβο, νιόκι σελινόριζας και πράσινο μήλο, αλλά και κάποιες προτάσεις σε ωμά, όπως το ceviche από ψάρι ημέρας, με αλμυρό χαλβά και λάδι εσπεριδοειδών.
Στα κρεατικά, τα μοσχαρίσια μάγουλα με σάλτσα αμπελόφυλλο, κους – κους, κοπανιστή Τήνου και δυόσμο ή το κατσικάκι με μαστίχα, ξινόχοντρο τραχανά και νεράντζι, αποτελούν δύο πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα.
Στα ζυμαρικά, πάλι – δυνατό χαρτί του καταστήματος - τα χειροποίητα ραβιόλι με μοσχαρίσιο και πρόβειο κιμά, σάτσα παστιτσάδα και πασκιτάν ή οι χυλοπίτες με μαύρο χοίρο, κρέμα μελιτζάνας, κολοκυθάκι, μανιτάρι και κυανό τυρί, υπόσχονται εξαιρετικά γεύματα.
Μία ποικιλία από επιλεγμένα ελληνικά τυριά, φρέσκες σαλάτες και πρωτότυπα ορεκτικά, συμπληρώνουν το πλούσιο μενού.
Για να επιλέξετε το ιδανικό για το γεύμα σας κρασί ή άλλο ποτό, ρωτήστε τη Ρόη. Θα σας προτείνει μεταξύ 80 έως 100 ετικετών ερυθρών, λευκών ή ροζέ οίνων από τα καλύτερα ελληνικά Κτήματα κι άλλων, από επιλεγμένους αμπελώνες του εξωτερικού, ταιριαστών με κάθε κρεατικό, ψάρι ή συνοδευτικό, αλλά κι αποσταγμάτων, όπως τσίπουρο με ή χωρίς γλυκάνισο, ρακί και παλαιωμένο απόσταγμα ή μπύρες, όπως και κάποιων επιλογών σε γλυκείς οίνους, ιδανικών για «σβήσιμο».
Στις μπύρες, θα βρείτε και τη «Mikhail’s Galaxy». Πρόκειται για τη δική τους, χειροποίητη draft μπύρα, που μπορείτε να βρείτε και σε επιλεγμένα taprooms. Είναι η δεύτερη μπύρα του «Maitr & Margarita brewing» - η πρώτη είναι η «Maitr & Margarita» east coast IPA – και συνδυάζεται άψογα με θαλασσινά, ψάρι, πικάντικα και λιπαρά κρεατικά.
Στα ποτήρια της κάβας, θα σας εκπλήξουν οι άφθονες επιλογές.
Όποια ημέρα και να το επισκεφτείτε, η εμπειρία ενός γεύματος στο «Μαιτρ & Μαργαρίτα», θα είναι μοναδική! Δεν είναι τυχαίο το ότι έχουν σταθερούς πελάτες από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας τους, αλλά και πολλούς καινούριους, χάρη και στις δυνατότητες που δίνει ο σημερινός χώρος, που μπορεί να εξυπηρετήσει πιο εύκολα περαστικούς, αλλά κι επαγγελματικά γεύματα, στο prive, δέκα ατόμων τραπέζι, του επάνω χώρου.
Αφεθείτε στα χέρια της Ρόης και του Σωκράτη και στους jazz, soul, funk κι άλλους ήχους κι απολαύστε ένα από τα πιο ιδιαίτερα γεύματα στην πόλη, τη δική τους προσέγγιση της ελληνικής κουζίνας!
Tip 1: Η κουζίνα λειτουργεί Δευτέρα με Κυριακή, από τις 13.00 έως τις 24.00.
Tip 2: Κρατήσεις ενδείκνυνται, ειδικά τις Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα.
Διεύθυνση: Φράγκων 3, Kέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2314 007586
ΣΧΟΛΙΑ