«Mare e Monti»: Η αγαπημένη ιταλική trattoria του Πανοράματος
07/11/2022 11:40
07/11/2022 11:40
Στο «Mare e Monti» είναι όμορφα, ευχάριστα και οικεία και, κυρίως, αυθεντικά ιταλικά. Είκοσι τέσσερα χρόνια τώρα, η «οικογένεια» του εστιατορίου δημιουργεί και προσφέρει πιάτα βασισμένα σε αποκλειστικά ιταλικές συνταγές, σε έναν χώρο που έχει πάρει το όνομά το από τη θάλασσα (mare) και το βουνό (monti) και το μενού του καλύπτει μεγάλο εύρος της ιταλικής κουζίνας, από το Βορρά μέχρι και το Νότο της χώρας.
Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου, Pasquale Lembo, γέννημα – θρέμμα Κάτω Ιταλίας, ήρθε στη Θεσσαλονίκη το 1993 και μέσα σε πέντε χρόνια ίδρυσε ένα καθαρά ιταλικό εστιατόριο, μια «trattoria», όπως λέγονται τα εστιατόρια με καλό, παραδοσιακό ιταλικό φαγητό, με ένα μενού που σε ταξιδεύει σε κάθε είδους γεύση, από κρεατικά κι εκλεκτά θαλασσινά, μέχρι δροσερές, καθαρά ιταλικές σαλάτες κι ορεκτικά, που θα σου μείνουν αξέχαστα.
Ήμασταν τυχεροί, καθώς η έμπνευση του ιδιοκτήτη έφερε στο τραπέζι μας δύο εξαιρετικές επιλογές από τα τελευταία: ένα carpaccio μοσχάρι με φρέσκια τρούφα που τρίφτηκε μπροστά μας, φρέσκια νόστιμη ρόκα και μυρωδάτο ελαιόλαδο.
Παρασκευασμένο εξαιρετικά, φίνα, κομμένο όσο έπρεπε και με όσο λεμόνι χρειαζόταν, το συγκεκριμένο έδεσμα μας εντυπωσίασε πραγματικά. Δίπλα του βγήκε ένα vitello tonnato, λεπτές φέτες μοσχαριού με sauce τόνου, μαγιονέζας και λαχανικών – μία συνταγή από το Piemonte - συνδυασμός που φαντάζει περίεργος αλλά που, γευστικά, ήταν εξαιρετικά νόστιμος.
Στα κυρίως, δοκιμάσαμε δύο καθαρά καλοκαιρινές προτάσεις: Ravioli alla Siciliana, με μελιτζάνα και τοματίνια και Ravioli ai Gamberi με θαλασσινά, γεύσεις που θα εκτιμήσεις σε κάθε μπουκιά σου.
Γενικά το μενού του «Mare e Monti», είναι πλήρες, γευστικό και προσιτό, με γεύσεις καθαρές, που ακολουθούν την ιταλική παράδοση σε κάθε του πρόταση. Πολλοί θα έχετε δοκιμάσει τις δημιουργίες της ομάδας του από τότε που λειτούργησε και στη Μονή Λαζαριστών, αλλά και με το Πανόραμα ως προορισμό, για γεύματα πραγματικά ξεχωριστά.
Το μενού αλλάζει ανά εποχή, ακολουθώντας την παραγωγή και διαθεσιμότητα των προϊόντων. Από τις προτάσεις που ξεχωρίζουν τώρα, τους καλοκαιρινούς μήνες, το spaghetti με όστρακα – κυδώνια, αχιβάδες, μύδια και όταν η εποχή το επιτρέπει γυαλιστερές – το ravioli με γαρίδες, το risotto alla Genovese, με pesto βασιλικού και mozzarella.
Προϊόντα που έρχονται απευθείας από την Ιταλία και μία open kitchen στον εσωτερικό χώρο του εστιατορίου, δημιουργούν μία ατμόσφαιρα πραγματικά… λαχταριστή, με τις αισθήσεις να δουλεύουν στο φουλ και την όσφρηση κυρίως, να μην ξέρει τι να πρωτοδιαλέξει από το μενού.
Το μυστικό; Οι καλές πρώτες ύλες και η γνώση της ιταλικής κουζίνας, όπως τη βρίσκει κανείς στα ίδια τα νοικοκυριά, που αναδεικνύουν το «Mare e Monti» σε ένα σημείο ιδανικό για comfort food, όπως θα το έτρωγες σε ένα ιταλικό σπίτι. Βασικό συστατικό για όλα, σχεδόν, τα ζυμαρικά - η βάση της ιταλικής κουζίνας, εν γένει – η φρέσκια σάλτσα τομάτας και φυσικά η mozzarella, τα βασικά συστατικά της λεπτής ζύμης pizza του εστιατορίου, που φτιάχνεται σε φούρνο, με τη διαδικασία ακριβώς μπροστά στα μάτια σου.
Ο κόσμος εδώ, προέρχεται από όλη την πόλη της Θεσσαλονίκης. Θα συναντήσεις οικογένειες, παρέες φίλων κι άλλο κόσμο, που έρχεται τακτικά και ξέρει πολύ καλά τι θέλει από το γεύμα του στο «Mare e Monti». Οι πίτσες και οι μακαρονάδες στα τραπέζια δίνουν και παίρνουν κι εσύ θέλεις, πραγματικά, να δοκιμάσεις λίγο από όλα: gorgonzola και speck ή funghi ai ferri στα antipasti, napoletana ή caprese στις πίτσες, ravioli ή rigatoni με μανιτάρια στα πρώτα, tagliata με ρόκα στα δεύτερα πιάτα, πλούσιες σαλάτες όπως η Toscana.
Τι περίεργο πιάτο θα βρεις στο «Mare e Monti»; Φασολάδα με – τι άλλο; - ζυμαρικά. Τι δεν θα βρεις εδώ; Carbonara. Το συγκεκριμένο πιάτο θα το βρεις μόνο μία φορά το χρόνο, ανήμερα του Αγίου Αντωνίου, προστάτη της ιταλικής κουζίνας, κάθε 17η Ιανουαρίου, δηλαδή, οπότε και μπορείς να ετοιμάσεις και μόνος σου τη συγκεκριμένη μακαρονάδα, σε κουζίνα που στήνεται στον εξωτερικό χώρο του εστιατορίου. Αν ρωτήσεις, θα σου εξηγήσουν και το γιατί.
Κάθε γεύση συνδυάζεται άψογα, με τις προτάσεις της κάρτας κρασιών του εστιατορίου, νόστιμα ιταλικά ερυθρά, λευκά κι άλλα, που σερβίρονται στην κατάλληλη θερμοκρασία, ενώ το γεύμα σου κλείνει γλυκά με χειροποίητο tiramisu, pannacotta κι άλλες νοστιμιές.
Όσο για τις «πρώτες ύλες» δημιουργίας του εστιατορίου και το από πού πήρε το όνομά του, θα το πουν χαμογελώντας και οι ίδιοι: πρόκειται για «ένα κομμάτι θάλασσας κι ένα κομμάτι γης – τα προϊόντα που γέννησε η ιταλική γη, αλλά και τα μυστικά τους που βρίσκονται κρυμμένα ανάμεσα σε βουνά και θάλασσα» και δεν θα μπορούσε να είναι, πιο ποιητικό!
Tip 1: To «Mare e Monti» είναι πιστοποιημένο ως προς τις πρώτες ύλες του, από το Υπουργείο Τουρισμού της Ιταλίας. Είναι από τα πρώτα εστιατόρια στην Ελλάδα που έχουν τιμηθεί με το «Marchio Ospitalità Italiana» (σήμα ιταλικής φιλοξενίας), τη μεγαλύτερη διεθνή διάκριση της Ένωσης Ιταλικών Εμπορικών Επιμελητηρίων, σε συνεργασία με την Ιταλική Ομοσπονδία Εστιατορίων και Μπαρ και το Εθνικό Ίδρυμα Τουριστικών Ερευνών, ως πιστοποιημένο «γνήσιο Ιταλικό εστιατόριο » του εξωτερικού, για την προβολή και προώθηση της γαστρονομικής κουλτούρας, αλλά και την τήρηση των προδιαγραφών ποιότητας της Ιταλικής φιλοξενίας.
Τip 2: Τα πιάτα του εστιατορίου μπορείς να τα έχεις και μέσω delivery, από τη σελίδα του.
Διεύθυνση: Βενιζέλου 13, Πανόραμα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 343344
Στο «Mare e Monti» είναι όμορφα, ευχάριστα και οικεία και, κυρίως, αυθεντικά ιταλικά. Είκοσι τέσσερα χρόνια τώρα, η «οικογένεια» του εστιατορίου δημιουργεί και προσφέρει πιάτα βασισμένα σε αποκλειστικά ιταλικές συνταγές, σε έναν χώρο που έχει πάρει το όνομά το από τη θάλασσα (mare) και το βουνό (monti) και το μενού του καλύπτει μεγάλο εύρος της ιταλικής κουζίνας, από το Βορρά μέχρι και το Νότο της χώρας.
Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου, Pasquale Lembo, γέννημα – θρέμμα Κάτω Ιταλίας, ήρθε στη Θεσσαλονίκη το 1993 και μέσα σε πέντε χρόνια ίδρυσε ένα καθαρά ιταλικό εστιατόριο, μια «trattoria», όπως λέγονται τα εστιατόρια με καλό, παραδοσιακό ιταλικό φαγητό, με ένα μενού που σε ταξιδεύει σε κάθε είδους γεύση, από κρεατικά κι εκλεκτά θαλασσινά, μέχρι δροσερές, καθαρά ιταλικές σαλάτες κι ορεκτικά, που θα σου μείνουν αξέχαστα.
Ήμασταν τυχεροί, καθώς η έμπνευση του ιδιοκτήτη έφερε στο τραπέζι μας δύο εξαιρετικές επιλογές από τα τελευταία: ένα carpaccio μοσχάρι με φρέσκια τρούφα που τρίφτηκε μπροστά μας, φρέσκια νόστιμη ρόκα και μυρωδάτο ελαιόλαδο.
Παρασκευασμένο εξαιρετικά, φίνα, κομμένο όσο έπρεπε και με όσο λεμόνι χρειαζόταν, το συγκεκριμένο έδεσμα μας εντυπωσίασε πραγματικά. Δίπλα του βγήκε ένα vitello tonnato, λεπτές φέτες μοσχαριού με sauce τόνου, μαγιονέζας και λαχανικών – μία συνταγή από το Piemonte - συνδυασμός που φαντάζει περίεργος αλλά που, γευστικά, ήταν εξαιρετικά νόστιμος.
Στα κυρίως, δοκιμάσαμε δύο καθαρά καλοκαιρινές προτάσεις: Ravioli alla Siciliana, με μελιτζάνα και τοματίνια και Ravioli ai Gamberi με θαλασσινά, γεύσεις που θα εκτιμήσεις σε κάθε μπουκιά σου.
Γενικά το μενού του «Mare e Monti», είναι πλήρες, γευστικό και προσιτό, με γεύσεις καθαρές, που ακολουθούν την ιταλική παράδοση σε κάθε του πρόταση. Πολλοί θα έχετε δοκιμάσει τις δημιουργίες της ομάδας του από τότε που λειτούργησε και στη Μονή Λαζαριστών, αλλά και με το Πανόραμα ως προορισμό, για γεύματα πραγματικά ξεχωριστά.
Το μενού αλλάζει ανά εποχή, ακολουθώντας την παραγωγή και διαθεσιμότητα των προϊόντων. Από τις προτάσεις που ξεχωρίζουν τώρα, τους καλοκαιρινούς μήνες, το spaghetti με όστρακα – κυδώνια, αχιβάδες, μύδια και όταν η εποχή το επιτρέπει γυαλιστερές – το ravioli με γαρίδες, το risotto alla Genovese, με pesto βασιλικού και mozzarella.
Προϊόντα που έρχονται απευθείας από την Ιταλία και μία open kitchen στον εσωτερικό χώρο του εστιατορίου, δημιουργούν μία ατμόσφαιρα πραγματικά… λαχταριστή, με τις αισθήσεις να δουλεύουν στο φουλ και την όσφρηση κυρίως, να μην ξέρει τι να πρωτοδιαλέξει από το μενού.
Το μυστικό; Οι καλές πρώτες ύλες και η γνώση της ιταλικής κουζίνας, όπως τη βρίσκει κανείς στα ίδια τα νοικοκυριά, που αναδεικνύουν το «Mare e Monti» σε ένα σημείο ιδανικό για comfort food, όπως θα το έτρωγες σε ένα ιταλικό σπίτι. Βασικό συστατικό για όλα, σχεδόν, τα ζυμαρικά - η βάση της ιταλικής κουζίνας, εν γένει – η φρέσκια σάλτσα τομάτας και φυσικά η mozzarella, τα βασικά συστατικά της λεπτής ζύμης pizza του εστιατορίου, που φτιάχνεται σε φούρνο, με τη διαδικασία ακριβώς μπροστά στα μάτια σου.
Ο κόσμος εδώ, προέρχεται από όλη την πόλη της Θεσσαλονίκης. Θα συναντήσεις οικογένειες, παρέες φίλων κι άλλο κόσμο, που έρχεται τακτικά και ξέρει πολύ καλά τι θέλει από το γεύμα του στο «Mare e Monti». Οι πίτσες και οι μακαρονάδες στα τραπέζια δίνουν και παίρνουν κι εσύ θέλεις, πραγματικά, να δοκιμάσεις λίγο από όλα: gorgonzola και speck ή funghi ai ferri στα antipasti, napoletana ή caprese στις πίτσες, ravioli ή rigatoni με μανιτάρια στα πρώτα, tagliata με ρόκα στα δεύτερα πιάτα, πλούσιες σαλάτες όπως η Toscana.
Τι περίεργο πιάτο θα βρεις στο «Mare e Monti»; Φασολάδα με – τι άλλο; - ζυμαρικά. Τι δεν θα βρεις εδώ; Carbonara. Το συγκεκριμένο πιάτο θα το βρεις μόνο μία φορά το χρόνο, ανήμερα του Αγίου Αντωνίου, προστάτη της ιταλικής κουζίνας, κάθε 17η Ιανουαρίου, δηλαδή, οπότε και μπορείς να ετοιμάσεις και μόνος σου τη συγκεκριμένη μακαρονάδα, σε κουζίνα που στήνεται στον εξωτερικό χώρο του εστιατορίου. Αν ρωτήσεις, θα σου εξηγήσουν και το γιατί.
Κάθε γεύση συνδυάζεται άψογα, με τις προτάσεις της κάρτας κρασιών του εστιατορίου, νόστιμα ιταλικά ερυθρά, λευκά κι άλλα, που σερβίρονται στην κατάλληλη θερμοκρασία, ενώ το γεύμα σου κλείνει γλυκά με χειροποίητο tiramisu, pannacotta κι άλλες νοστιμιές.
Όσο για τις «πρώτες ύλες» δημιουργίας του εστιατορίου και το από πού πήρε το όνομά του, θα το πουν χαμογελώντας και οι ίδιοι: πρόκειται για «ένα κομμάτι θάλασσας κι ένα κομμάτι γης – τα προϊόντα που γέννησε η ιταλική γη, αλλά και τα μυστικά τους που βρίσκονται κρυμμένα ανάμεσα σε βουνά και θάλασσα» και δεν θα μπορούσε να είναι, πιο ποιητικό!
Tip 1: To «Mare e Monti» είναι πιστοποιημένο ως προς τις πρώτες ύλες του, από το Υπουργείο Τουρισμού της Ιταλίας. Είναι από τα πρώτα εστιατόρια στην Ελλάδα που έχουν τιμηθεί με το «Marchio Ospitalità Italiana» (σήμα ιταλικής φιλοξενίας), τη μεγαλύτερη διεθνή διάκριση της Ένωσης Ιταλικών Εμπορικών Επιμελητηρίων, σε συνεργασία με την Ιταλική Ομοσπονδία Εστιατορίων και Μπαρ και το Εθνικό Ίδρυμα Τουριστικών Ερευνών, ως πιστοποιημένο «γνήσιο Ιταλικό εστιατόριο » του εξωτερικού, για την προβολή και προώθηση της γαστρονομικής κουλτούρας, αλλά και την τήρηση των προδιαγραφών ποιότητας της Ιταλικής φιλοξενίας.
Τip 2: Τα πιάτα του εστιατορίου μπορείς να τα έχεις και μέσω delivery, από τη σελίδα του.
Διεύθυνση: Βενιζέλου 13, Πανόραμα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 343344
ΣΧΟΛΙΑ