ΑΠΟΨΕΙΣ

Μαρίνα Αρετσούς: Επιτέλους η Θεσσαλονίκη σηκώνει ανάστημα!

 18/07/2024 07:10

Αυτό το οποίο συνέβη χθες στη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης δεν είναι συνηθισμένο στα πολιτικά πράγματα της πόλης. Τα μέλη της κλήθηκαν να γνωμοδοτήσουν, θετικά ή αρνητικά, σχετικά με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο αξιοποίησης της Μαρίνας Αρετσούς που σχεδιάζει το ΤΑΙΠΕΔ, στην κυριότητα του οποίου έχει περιέλθει η επίμαχη και συνάμα επίζηλη έκταση. Ως γνωστόν, το Ταμείο, εκτός από την καλοδεχούμενη αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων επιδιώκει και την ανοικοδόμηση σημαντικού μέρους των 77 στρεμμάτων της χερσαίας ζώνης. Συγκεκριμένα, το ΤΑΙΠΕΔ σχεδιάζει την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών της Μαρίνας, με δημιουργία 327 θέσεων ελλιμενισμού σκαφών διαφόρων κατηγοριών, σχεδιάζει όμως να ρίξει και αρκετό μπετόν για την ανέγερση ξενοδοχείου, εμπορικών καταστημάτων, καταστημάτων ναυτιλιακών ειδών και παροχής υπηρεσιών, χώρους εστίασης και γενικότερα χρήσεις τουρισμού και αναψυχής, πάρκινγκ κ.ο.κ.


Πριν από μερικές ημέρες το δημοτικό συμβούλιο Καλαμαριάς γνωμοδότησε αρνητικά ως προς τη ΜΠΕ του έργου. Μάλιστα η απόφαση ήταν ομόφωνη κι αυτό το πιστώνονται φυσικά όλες οι παρατάξεις οι οποίες ομονόησαν μπροστά στον κίνδυνο της ανοικοδόμησης ενός από τα ομορφότερα τμήματα του παραλιακού μετώπου. Και χθες ήταν η σειρά της Μητροπολιτικής Επιτροπής να εκφράσει τη δική της γνώμη. Η εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προς την Μητροπολιτική ήταν υπέρ της θετικής γνωμοδότησης. Αντίθετη δηλαδή με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς.


Η δήμαρχος Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου, παρουσιάζοντας την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, εξήγησε προς τα μέλη της Μητροπολιτικής για ποιους λόγους τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ θα καταστρέψουν την περιοχή. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι πρόκειται «για καθαρό σχέδιο real estate, που βιάζει το περιβάλλον και περιχαρακώνει την περιοχή με περίφραξη ύψους δύο μέτρων». Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και οι παρεμβάσεις των δύο πρώην δημάρχων Καλαμαριάς, του Γιάννη Δαρδαμανέλη και του Θεοδόση Μπακογλίδη. Αλλά και όλων των εκπροσώπων των παρατάξεων της Περιφέρειας (Παπαστεργίου, Τρελλόπουλος, Αβραμόπουλος, Ρόκος, Αγγελιδάκη). Κατά της ΜΠΕ του έργου τάχθηκαν επίσης ο βουλευτής Μιχάλης Χουρδάκης και η πρώην περιφερειακή σύμβουλος Δέσποινα Χαραλαμπίδου.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Γιουτίκας πήρε αποστάσεις από την εισήγηση της υπηρεσίας της ΠΚΜ, τασσόμενος υπέρ της αρνητικής γνωμοδότησης για την ΜΠΕ, τονίζοντας μάλιστα με έμφαση ότι «η διαφορά μεταξύ των επιλογών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των επιλογών του ΤΑΙΠΕΔ είναι δομική». Υπογράμμισε ότι «έχουμε διαφορετική αντίληψη για την αξιοποίηση του δημόσιου χώρου σε σχέση με αυτό που σχεδιάζει το Ταμείο, γι' αυτό και εκφράζουμε καθολική αντίθεση στο προτεινόμενο σχέδιο αξιοποίησης».


Αυτή η ταύτιση μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας αποτέλεσε θετική έκπληξη και ήταν αποτέλεσμα της σθεναρής αντίθεσης του Δήμου στα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ, στην οποία πρωταγωνίστησε ασφαλώς η δήμαρχος Χρύσα Αράπογλου, αλλά και των πολιτικών αντανακλαστικών του αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, σε συνεννόηση υποθέτω με τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα. 

Έτσι, σύσσωμη η αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, συντάσσεται απόλυτα με την τοπική κοινωνία, υψώνοντας το ανάστημά της στα σχέδια λεηλασίας ενός από τα ομορφότερα τμήματα του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης. Και μπορεί οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και της Μητροπολιτικής Επιτροπής να είναι καθαρά γνωμοδοτικές, άρα μη δεσμευτικές για το ΤΑΙΠΕΔ, ωστόσο έχουν τεράστια πολιτική βαρύτητα την οποία οφείλει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη της η κυβέρνηση και να εξαναγκάσει το Ταμείο να ανακρούσει πρύμναν.

Δημοφιλείς Απόψεις