ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με μορφή χιονοστιβάδας οι καταγγελίες για την «Κιβωτό του Κόσμου» - Σύσκεψη στο Μαξίμου σήμερα υπό τον Πρωθυπουργό

Στη σημερινή σύσκεψη η συζήτηση θα επεκταθεί γενικότερα στις προνοιακές δομές στην Ελλάδα, ενώ θα αξιολογηθούν και οι παρεμβάσεις που έχουν ήδη γίνει για την ταχύτερη αποϊδρυματοποίηση των παιδιών

 21/11/2022 07:02

Με μορφή χιονοστιβάδας οι καταγγελίες για την «Κιβωτό του Κόσμου» -  Σύσκεψη στο Μαξίμου σήμερα υπό τον Πρωθυπουργό
Φωτ. αρχείου

Η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της Κιβωτού του Κόσμου και η προστασία και φροντίδα των παιδιών που φιλοξενούνται στις δομές της για όσο διάστημα διαρκέσει η εισαγγελική έρευνα για τη διαλεύκανση των συγκλονιστικών καταγγελιών περί ασέλγειας και βάναυσων συμπεριφορών από στελέχη της Οργάνωσης, θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής έκτακτης σύσκεψης στις 9.30 στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό.

Στη σύσκεψη εκτός από τον στενό πυρήνα των κυβερνητικών στελεχών που συνθέτουν τον καθημερινό λεγόμενο πρωινό καφέ, θα συμμετάσχουν η υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου και ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Σταμάτης, οι οποίοι γνωρίζουν το πλαίσιο λειτουργίας αυτών των δομών και τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών που οδηγούνται σε αυτές. 

Η κυρία Μιχαηλίδου παράλληλα έχει ενημερωθεί πλέον για τη δικογραφία που έχει σχηματίσει η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων μετά τις καταγγελίες που έγιναν στον Συνήγορο του Πολίτη τόσο από παιδαγωγούς πρώην εργαζόμενους στις δομές, όσο βέβαια και από παιδιά.

Όσον αφορά στις ίδιες τις καταγγελίες για ανθρώπους της “Κιβωτού του Κόσμου” η κυβέρνηση παραπέμπει στη Δικαιοσύνη, η οποία και θα εξετάσει την υπόθεση, κι ενώ συνεχίζονται και οι έρευνες των διωκτικών αρχών.

«Όχι» στον οικονομικό στραγγαλισμό των δομών

Κυβερνητικές πηγές πάντως ξεκαθάριζαν ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να διακόψει την οικονομική στήριξη της Κιβωτού του Κόσμου, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε τις δομές σε λουκέτο και τα παιδιά που φιλοξενούνται σε αυτές στο δρόμο. Γι’ αυτό και επισημαίνουν πως η αναστολή κάποιων μεταβιβάσεων οικονομικών πόρων και ακίνητης περιουσίας από τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας αντίστοιχα προς την Κιβωτό μέχρι να υπάρξει η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης «ήταν αυτονόητες» αλλά «αυτό δεν θέτει σε διακινδύνευση την λειτουργία της δομής».

Στόχος όπως υπογραμμίζεται από το κυβερνητικό επιτελείο είναι να αναζητηθούν και να σχεδιαστούν άμεσα οι κινήσεις στις οποίες μπορεί να προβεί η πολιτεία για να εξασφαλιστεί το απαιτούμενο περιβάλλον σταθερότητας και ασφάλειας γι’ αυτά τα παιδιά, να επανέλθει το κλίμα ηρεμίας που έχει διαταραχθεί και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη τους στην Οργάνωση που έχει κλυδωνιστεί σοβαρά. Σε αυτό το πλαίσιο ορισμένες πληροφορίες θέλουν να εξετάζονται τρόποι προσωρινής αντικατάστασης της παρούσας Διοίκησης στην Κιβωτό και βέλτιστου ελέγχου της λειτουργίας της, ενώ δεν αποκλείεται η ενίσχυση με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους. Το τοπίο για τα επόμενα βήματα θα ξεκαθαρίσει μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η Κιβωτός και το «αγκάθι» των δομών στη χώρα

Παράλληλα, από την κυβέρνηση τονίζουν ότι μετά τη διαβίβαση των στοιχείων από την ΕΛ.ΑΣ η Εισαγγελία Αθηνών ερευνά την υπόθεση με εντατικούς ρυθμούς και εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους στους εισαγγελικούς λειτουργούς ότι θα ολοκληρώνουν την έρευνα με αίσθημα ευθύνης και ταχύτητα, ώστε να μη μείνει καμία σκιά και αν στοιχειοθετηθούν κακουργηματικές πράξεις οι υπεύθυνοι να τιμωρηθούν. «Κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου», διαβεβαίωσε χθες ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τόνισε στην ΕΡΤ πως: «οι καταγγελίες αυτές, χωρίς κωλυσιεργία, πρέπει να διερευνηθούν από τις διωκτικές και τις εισαγγελικές αρχές».

Στη σημερινή σύσκεψη θεωρείται βέβαιο ότι η συζήτηση θα επεκταθεί γενικότερα στις προνοιακές δομές στην Ελλάδα με έμφαση στον πληρέστερο έλεγχό τους, ενώ θα αξιολογηθούν και οι παρεμβάσεις που έχουν ήδη γίνει για την ταχύτερη αποϊδρυματοποίηση των παιδιών και την ενίσχυση του συστήματος της αναδοχής, προκειμένου να εξεταστεί αν απαιτούνται περαιτέρω πρωτοβουλίες στήριξης.

Σημειώνεται ότι στο στόχαστρο των Αρχών βρίσκονται πλέον 3 υποθέσεις ασέλγειας και 4 περιστατικά ξυλοδαρμών σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου, ενώ η Κιβωτός με νέα ανακοίνωσή της διέψευσε εκ νέου ως συκοφαντικές, ψευδείς και αβάσιμες τις καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, υποστηρίζοντας ότι από την εσωτερική διερεύνηση δεν προέκυψε κανένα στοιχείο.

Τη μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές σε δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» ανά την Ελλάδα, κάποιες από τις οποίες βάζουν στο «κάδρο» τον ίδιο τον πατέρα Αντώνιο.

Οι συγκεκριμένες, ιδιαίτερα σοβαρές καταγγελίες, πρόκειται να απασχολήσουν και το Μέγαρο Μαξίμου σε συνεδρίαση που θα γίνει τη Δευτέρα ενώ την Κυριακή ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απαγόρευσε στον πατέρα Αντώνιο να ιερουργεί εως ότου η υπόθεση τελεσιδικήσει, ενώ βέβαιο θεωρείται ότι και η εισαγγελία Ανηλίκων θα ερευνήσει τις συγκεκριμένες καταγγελίες.

"Προσπάθησε να με χρηματίσει"

Συγκεκριμένα, μετά τις καταγγελίες του 19χρονου για ασελγείς πράξεις σε βάρος του από τον ίδιο τον πατέρα Αντώνιο, ένας 17χρονος φίλος του παιδιού, κατήγγειλε την Κυριακή απόπειρα χρηματισμού του προκειμένου να εξαγοράσει τη σιωπή του.

Ο 17χρονος ισχυρίστηκε πως ο πατέρας Αντώνιος προσπάθησε να δώσει στο παιδί αρκετά χρήματα την επόμενη κιόλας ημέρα μετά από όλα όσο είχε δει για να μην πει τίποτα.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο 17χρονος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN: «Μετά από όλα όσα είδα να γίνονται μέσα στο δωμάτιο, την επόμενη κιόλας ημέρα, ο πατέρας Αντώνιος με πλησίασε για να με χρηματίσει για να μη μιλήσω και να μην πω πουθενά όσα είχα δει.

Συγκεκριμένα μου είχε πει ότι θα μου δώσει χιλιάδες ευρώ για να ξεχάσω όσα είδα. Αυτό που είδα πρέπει να γινόταν συστηματικά. Μάλιστα το ίδιο βράδυ που τους είδα μέσα στο δωμάτιο, ο φίλος μου ήρθε και μου είπε τα πάντα, αλλά ακόμα φοβόταν να μιλήσει. Χαίρομαι τελικά που μας άκουσε και τελικά βρήκε την δύναμη να τον καταγγείλει».

Υπενθυμίζεται πως ο 19χρονος πρώην φιλοξενούμενος της δομής, με κατάθεσή του κατονομάζει τον ίδιο τον ιερέα για ασέλγεια σε βάρος του.

 "Μας εκβίαζαν για να μην πούμε τι συμβαίνει"

Επιπλέον, νέα μαρτυρία ενός κοριτσιού από δομή της «Κιβωτού» στη Χίο φέρνει στο φως η ΕΡΤ. Αυτή τη φορά η ανήλικη υποστηρίζει ότι τα περιστατικά βίας δεν ήταν μεμονωμένα και περιγράφει για πρώτη φορά τα σκληρά χρόνια που φέρεται να βίωσε στην δομή του νησιού.

«Με έβαζαν να μαζεύω κουκουνάρια. Κάθε φορά που δεν άκουγα με έκλειναν στο δωμάτιο, ξεχνούσαν να μου φέρουν φαγητό γενικώς τα παιδιά εκεί πέρα είναι σαν δούλοι».

Αποκομμένα από την υπόλοιπη κοινωνία, ισχυρίζεται η ανήλικη, πως ζούσαν τα παιδιά της Κιβωτού και όπως λέει πολλές φορές τους απαγόρευαν να μιλούν ακόμη και μεταξύ τους.

«Έπεφτε ξύλο, σε έβαζαν τιμωρία στην απομόνωση δεν σου επέτρεπαν να μιλάς με τα άλλα παιδιά και έλεγαν στα άλλα παιδιά ότι δεν κάνει να σου μιλάνε».

Η ανήλικη κοπέλα έζησε στην δομή της Χίου από τα 7 έως τα 14 της χρόνια, ενώ σήμερα βρίσκεται σε ξενώνα άλλης οργάνωσης μακριά από τη Χίο.

«Από την δομή εκείνη έφυγα γιατί άρχισα να βγάζω την αλήθεια και να τα λέω και στους ψυχολόγους και έξω και αυτοί αυτό δεν το ήθελαν και λέγαν και στα άλλα παιδιά ότι αν δεν πεις αυτά που θέλουν σου βάζουν τιμωρία».

Όπως περιγράφει στην ΕΡΤ τα περιστατικά βίας δεν ήταν μεμονωμένα.

«Όλο το περιβάλλον ήταν έτσι και όλα τα παιδιά είχαμε πολύ χάλια ψυχολογία. Μας εκβίαζαν για να μην πούμε τι συμβαίνει». Μία μαρτυρία που έρχεται να προστεθεί σε εκείνες άλλων παιδιών που καταγγέλλουν σήμερα τη δομή ακόμη και υπό καθεστώς φόβου.

Και τρίτη όμως κοπέλα την Κυριακή, προχώρησε σε νέα καταγγελία σχετικά με τη ζωή στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου». Αυτή τη φορά τη σιωπή της έσπασε μια 19χρονη κοπέλα, η οποία φιλοξενούνταν στην Κιβωτό του Κόσμου, και περιγράφει στην κάμερα τα βασανιστήρια που έζησε η ίδια και άλλα παιδιά.

Η 19χρονη περιγράφει τιμωρίες, οι οποίες όπως η ίδια λέει περιλάμβαναν ολοήμερη στέρηση φαγητού και απομόνωση όπως συμβαίνει στις φυλακές. Ακόμα, παιδάκια 5 ετών ξυλοκοπούνταν από υπαλλήλους της δομής της Κιβωτού του Κόσμου.

«Έχω δει να πετούν μικρά παιδιά από τις σκάλες»

«Αυτό που βιώσαμε εκεί πέρα ήταν σαν φυλακή» ισχυρίζεται η κοπέλα. «Κάναμε πράγματα που δεν θέλαμε και όταν τους λέγαμε όχι μας έβαζαν τιμωρία. Στην τιμωρία αυτή μας έλεγαν ότι ‘μια μέρα δεν θα φας’» αναφέρει η νεαρή κοπέλα.

«Μερικά παιδιά που ήταν πιο άτακτα τα χτυπούσαν, τα έπιαναν από το αφτί και τα πετούσαν από τις σκάλες» λέει και τα λόγια της προκαλούν ανατριχίλα.

«Εάν ένα παιδάκι δεν θέλει να κάνει μια δραστηριότητα, την οποία θέλει η Κιβωτός, τον απειλούσαν ότι θα διώξουν τους γονείς του από τη δομή. Αυτά τα έλεγαν κάποιοι παιδαγωγοί» ισχυρίζεται.

«Εγώ από την Κιβωτό έφυγα γιατί δεν μπορούσα να βιώνω άλλο αυτό το πράγμα. Έβλεπα κάποια παιδιά να βασανίζονται και πονούσε και η δική μου η καρδιά που τα έβλεπα έτσι. Εγώ με το που έφυγα από εκεί άνοιξε η καρδιά μου. Έλεγα ότι έφυγα από μια φυλακή, γιατί για εμένα ήταν σαν φυλακή εκεί μέσα».

Η Κιβωτός του Κόσμου «δεν είναι μέρος για να βρει κάποιος ηρεμία» καταλήγει η νεαρή κοπέλα.

Σχετικά Άρθρα

Η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της Κιβωτού του Κόσμου και η προστασία και φροντίδα των παιδιών που φιλοξενούνται στις δομές της για όσο διάστημα διαρκέσει η εισαγγελική έρευνα για τη διαλεύκανση των συγκλονιστικών καταγγελιών περί ασέλγειας και βάναυσων συμπεριφορών από στελέχη της Οργάνωσης, θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής έκτακτης σύσκεψης στις 9.30 στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό.

Στη σύσκεψη εκτός από τον στενό πυρήνα των κυβερνητικών στελεχών που συνθέτουν τον καθημερινό λεγόμενο πρωινό καφέ, θα συμμετάσχουν η υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου και ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Σταμάτης, οι οποίοι γνωρίζουν το πλαίσιο λειτουργίας αυτών των δομών και τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών που οδηγούνται σε αυτές. 

Η κυρία Μιχαηλίδου παράλληλα έχει ενημερωθεί πλέον για τη δικογραφία που έχει σχηματίσει η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων μετά τις καταγγελίες που έγιναν στον Συνήγορο του Πολίτη τόσο από παιδαγωγούς πρώην εργαζόμενους στις δομές, όσο βέβαια και από παιδιά.

Όσον αφορά στις ίδιες τις καταγγελίες για ανθρώπους της “Κιβωτού του Κόσμου” η κυβέρνηση παραπέμπει στη Δικαιοσύνη, η οποία και θα εξετάσει την υπόθεση, κι ενώ συνεχίζονται και οι έρευνες των διωκτικών αρχών.

«Όχι» στον οικονομικό στραγγαλισμό των δομών

Κυβερνητικές πηγές πάντως ξεκαθάριζαν ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να διακόψει την οικονομική στήριξη της Κιβωτού του Κόσμου, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε τις δομές σε λουκέτο και τα παιδιά που φιλοξενούνται σε αυτές στο δρόμο. Γι’ αυτό και επισημαίνουν πως η αναστολή κάποιων μεταβιβάσεων οικονομικών πόρων και ακίνητης περιουσίας από τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας αντίστοιχα προς την Κιβωτό μέχρι να υπάρξει η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης «ήταν αυτονόητες» αλλά «αυτό δεν θέτει σε διακινδύνευση την λειτουργία της δομής».

Στόχος όπως υπογραμμίζεται από το κυβερνητικό επιτελείο είναι να αναζητηθούν και να σχεδιαστούν άμεσα οι κινήσεις στις οποίες μπορεί να προβεί η πολιτεία για να εξασφαλιστεί το απαιτούμενο περιβάλλον σταθερότητας και ασφάλειας γι’ αυτά τα παιδιά, να επανέλθει το κλίμα ηρεμίας που έχει διαταραχθεί και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη τους στην Οργάνωση που έχει κλυδωνιστεί σοβαρά. Σε αυτό το πλαίσιο ορισμένες πληροφορίες θέλουν να εξετάζονται τρόποι προσωρινής αντικατάστασης της παρούσας Διοίκησης στην Κιβωτό και βέλτιστου ελέγχου της λειτουργίας της, ενώ δεν αποκλείεται η ενίσχυση με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους. Το τοπίο για τα επόμενα βήματα θα ξεκαθαρίσει μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η Κιβωτός και το «αγκάθι» των δομών στη χώρα

Παράλληλα, από την κυβέρνηση τονίζουν ότι μετά τη διαβίβαση των στοιχείων από την ΕΛ.ΑΣ η Εισαγγελία Αθηνών ερευνά την υπόθεση με εντατικούς ρυθμούς και εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους στους εισαγγελικούς λειτουργούς ότι θα ολοκληρώνουν την έρευνα με αίσθημα ευθύνης και ταχύτητα, ώστε να μη μείνει καμία σκιά και αν στοιχειοθετηθούν κακουργηματικές πράξεις οι υπεύθυνοι να τιμωρηθούν. «Κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου», διαβεβαίωσε χθες ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τόνισε στην ΕΡΤ πως: «οι καταγγελίες αυτές, χωρίς κωλυσιεργία, πρέπει να διερευνηθούν από τις διωκτικές και τις εισαγγελικές αρχές».

Στη σημερινή σύσκεψη θεωρείται βέβαιο ότι η συζήτηση θα επεκταθεί γενικότερα στις προνοιακές δομές στην Ελλάδα με έμφαση στον πληρέστερο έλεγχό τους, ενώ θα αξιολογηθούν και οι παρεμβάσεις που έχουν ήδη γίνει για την ταχύτερη αποϊδρυματοποίηση των παιδιών και την ενίσχυση του συστήματος της αναδοχής, προκειμένου να εξεταστεί αν απαιτούνται περαιτέρω πρωτοβουλίες στήριξης.

Σημειώνεται ότι στο στόχαστρο των Αρχών βρίσκονται πλέον 3 υποθέσεις ασέλγειας και 4 περιστατικά ξυλοδαρμών σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου, ενώ η Κιβωτός με νέα ανακοίνωσή της διέψευσε εκ νέου ως συκοφαντικές, ψευδείς και αβάσιμες τις καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, υποστηρίζοντας ότι από την εσωτερική διερεύνηση δεν προέκυψε κανένα στοιχείο.

Τη μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές σε δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» ανά την Ελλάδα, κάποιες από τις οποίες βάζουν στο «κάδρο» τον ίδιο τον πατέρα Αντώνιο.

Οι συγκεκριμένες, ιδιαίτερα σοβαρές καταγγελίες, πρόκειται να απασχολήσουν και το Μέγαρο Μαξίμου σε συνεδρίαση που θα γίνει τη Δευτέρα ενώ την Κυριακή ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απαγόρευσε στον πατέρα Αντώνιο να ιερουργεί εως ότου η υπόθεση τελεσιδικήσει, ενώ βέβαιο θεωρείται ότι και η εισαγγελία Ανηλίκων θα ερευνήσει τις συγκεκριμένες καταγγελίες.

"Προσπάθησε να με χρηματίσει"

Συγκεκριμένα, μετά τις καταγγελίες του 19χρονου για ασελγείς πράξεις σε βάρος του από τον ίδιο τον πατέρα Αντώνιο, ένας 17χρονος φίλος του παιδιού, κατήγγειλε την Κυριακή απόπειρα χρηματισμού του προκειμένου να εξαγοράσει τη σιωπή του.

Ο 17χρονος ισχυρίστηκε πως ο πατέρας Αντώνιος προσπάθησε να δώσει στο παιδί αρκετά χρήματα την επόμενη κιόλας ημέρα μετά από όλα όσο είχε δει για να μην πει τίποτα.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο 17χρονος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN: «Μετά από όλα όσα είδα να γίνονται μέσα στο δωμάτιο, την επόμενη κιόλας ημέρα, ο πατέρας Αντώνιος με πλησίασε για να με χρηματίσει για να μη μιλήσω και να μην πω πουθενά όσα είχα δει.

Συγκεκριμένα μου είχε πει ότι θα μου δώσει χιλιάδες ευρώ για να ξεχάσω όσα είδα. Αυτό που είδα πρέπει να γινόταν συστηματικά. Μάλιστα το ίδιο βράδυ που τους είδα μέσα στο δωμάτιο, ο φίλος μου ήρθε και μου είπε τα πάντα, αλλά ακόμα φοβόταν να μιλήσει. Χαίρομαι τελικά που μας άκουσε και τελικά βρήκε την δύναμη να τον καταγγείλει».

Υπενθυμίζεται πως ο 19χρονος πρώην φιλοξενούμενος της δομής, με κατάθεσή του κατονομάζει τον ίδιο τον ιερέα για ασέλγεια σε βάρος του.

 "Μας εκβίαζαν για να μην πούμε τι συμβαίνει"

Επιπλέον, νέα μαρτυρία ενός κοριτσιού από δομή της «Κιβωτού» στη Χίο φέρνει στο φως η ΕΡΤ. Αυτή τη φορά η ανήλικη υποστηρίζει ότι τα περιστατικά βίας δεν ήταν μεμονωμένα και περιγράφει για πρώτη φορά τα σκληρά χρόνια που φέρεται να βίωσε στην δομή του νησιού.

«Με έβαζαν να μαζεύω κουκουνάρια. Κάθε φορά που δεν άκουγα με έκλειναν στο δωμάτιο, ξεχνούσαν να μου φέρουν φαγητό γενικώς τα παιδιά εκεί πέρα είναι σαν δούλοι».

Αποκομμένα από την υπόλοιπη κοινωνία, ισχυρίζεται η ανήλικη, πως ζούσαν τα παιδιά της Κιβωτού και όπως λέει πολλές φορές τους απαγόρευαν να μιλούν ακόμη και μεταξύ τους.

«Έπεφτε ξύλο, σε έβαζαν τιμωρία στην απομόνωση δεν σου επέτρεπαν να μιλάς με τα άλλα παιδιά και έλεγαν στα άλλα παιδιά ότι δεν κάνει να σου μιλάνε».

Η ανήλικη κοπέλα έζησε στην δομή της Χίου από τα 7 έως τα 14 της χρόνια, ενώ σήμερα βρίσκεται σε ξενώνα άλλης οργάνωσης μακριά από τη Χίο.

«Από την δομή εκείνη έφυγα γιατί άρχισα να βγάζω την αλήθεια και να τα λέω και στους ψυχολόγους και έξω και αυτοί αυτό δεν το ήθελαν και λέγαν και στα άλλα παιδιά ότι αν δεν πεις αυτά που θέλουν σου βάζουν τιμωρία».

Όπως περιγράφει στην ΕΡΤ τα περιστατικά βίας δεν ήταν μεμονωμένα.

«Όλο το περιβάλλον ήταν έτσι και όλα τα παιδιά είχαμε πολύ χάλια ψυχολογία. Μας εκβίαζαν για να μην πούμε τι συμβαίνει». Μία μαρτυρία που έρχεται να προστεθεί σε εκείνες άλλων παιδιών που καταγγέλλουν σήμερα τη δομή ακόμη και υπό καθεστώς φόβου.

Και τρίτη όμως κοπέλα την Κυριακή, προχώρησε σε νέα καταγγελία σχετικά με τη ζωή στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου». Αυτή τη φορά τη σιωπή της έσπασε μια 19χρονη κοπέλα, η οποία φιλοξενούνταν στην Κιβωτό του Κόσμου, και περιγράφει στην κάμερα τα βασανιστήρια που έζησε η ίδια και άλλα παιδιά.

Η 19χρονη περιγράφει τιμωρίες, οι οποίες όπως η ίδια λέει περιλάμβαναν ολοήμερη στέρηση φαγητού και απομόνωση όπως συμβαίνει στις φυλακές. Ακόμα, παιδάκια 5 ετών ξυλοκοπούνταν από υπαλλήλους της δομής της Κιβωτού του Κόσμου.

«Έχω δει να πετούν μικρά παιδιά από τις σκάλες»

«Αυτό που βιώσαμε εκεί πέρα ήταν σαν φυλακή» ισχυρίζεται η κοπέλα. «Κάναμε πράγματα που δεν θέλαμε και όταν τους λέγαμε όχι μας έβαζαν τιμωρία. Στην τιμωρία αυτή μας έλεγαν ότι ‘μια μέρα δεν θα φας’» αναφέρει η νεαρή κοπέλα.

«Μερικά παιδιά που ήταν πιο άτακτα τα χτυπούσαν, τα έπιαναν από το αφτί και τα πετούσαν από τις σκάλες» λέει και τα λόγια της προκαλούν ανατριχίλα.

«Εάν ένα παιδάκι δεν θέλει να κάνει μια δραστηριότητα, την οποία θέλει η Κιβωτός, τον απειλούσαν ότι θα διώξουν τους γονείς του από τη δομή. Αυτά τα έλεγαν κάποιοι παιδαγωγοί» ισχυρίζεται.

«Εγώ από την Κιβωτό έφυγα γιατί δεν μπορούσα να βιώνω άλλο αυτό το πράγμα. Έβλεπα κάποια παιδιά να βασανίζονται και πονούσε και η δική μου η καρδιά που τα έβλεπα έτσι. Εγώ με το που έφυγα από εκεί άνοιξε η καρδιά μου. Έλεγα ότι έφυγα από μια φυλακή, γιατί για εμένα ήταν σαν φυλακή εκεί μέσα».

Η Κιβωτός του Κόσμου «δεν είναι μέρος για να βρει κάποιος ηρεμία» καταλήγει η νεαρή κοπέλα.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία