ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με το ένα πόδι στο... τρίτο κύμα της πανδημίας

Η κινητικότητα των εορτών φέρνει νέα αύξηση των κρουσμάτων, την ώρα που οι ειδικοί εκτιμούν ότι στα τέλη Φεβρουαρίου με ανοιχτά σχολεία και click away το Σύστημα θα καταρρεύσει - «Είμαστε σε ετοιμότητα και επιφυλακή» λέει το υπουργείο Υγείας

 10/01/2021 18:00

Με το ένα πόδι στο... τρίτο κύμα της πανδημίας

Βαγγέλης Στολάκης

Προ των πυλών του τρίτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού βρίσκεται η χώρα, σύμφωνα με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι εκτιμούν πως η κινητικότητα που καταγράφηκε την περίοδο των εορτών, το άνοιγμα των σχολείων αύριο Δευτέρα αλλά και οι εικόνες συνωστισμού και συγχρωτισμού σε εκκλησίες ανήμερα των Θεοφανείων θα προκαλέσουν έξαρση των κρουσμάτων, την οποία μάλιστα χαρακτηρίζουν «αναμενόμενη».

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι τις επόμενες εβδομάδες η αύξηση των κρουσμάτων που θα καταγραφεί θα σηματοδοτήσει την είσοδο της Ελλάδας στο τρίτο κύμα της πανδημίας, το οποίο έχει ήδη φτάσει σε πολλές χώρες της Ευρώπης και θα αποδειχτεί θανατηφόρο. Την ώρα μάλιστα που το εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία» βρίσκεται σε εξέλιξη, διοικήσεις νοσοκομείων αλλά και οι δύο Υγειονομικές Περιφέρειες Μακεδονίας και Θράκης έχουν ήδη καταθέσει τις προτάσεις και τους σχεδιασμούς τους στο υπουργείο Υγείας, με τον αναπληρωτή υπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη να δηλώνει στη «ΜτΚ» ότι το «Συστημα είναι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε δυσμενή εξέλιξη».

Την άποψη ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας βρίσκεται προ των πυλών εκφράζει στη «ΜτΚ» ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου», Νικόλαος Καπραβέλος. «Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο βιώσαμε μία ανείπωτη τραγωδία. Τέτοια τραγωδία δεν έχω ξαναδει τα τελευταία σαράντα χρόνια που ζω στα νοσοκομεία. Έχουμε πολύ μεγάλη θνητότητα. Όταν ο ιός επικρατήσει, είναι πολύ δύσκολο να τον αντιμετωπίσεις, χάνονται πολλές ανθρώπινες ζωές που θα μπορούσαν να σωθούν εάν είχαν ληφθεί κάποια προληπτικά μέτρα» εξηγεί ο κ. Καπραβέλος. «Το Νοέμβριο έγινε ό,τι έγινε γιατί τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο δεν ελήφθησαν τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η σφοδρότητα του δεύτερου κύματος να είναι απερίγραπτη. Όταν παίρνεις μέτρα δεν έχεις σφοδρότητα, όταν δεν τα παίρνεις έχεις. Αυτό στην ιατρική είναι πάθημα και μάθημα. Τη στιγμή που η παγκόσμια κοινότητα μελετώντας τον ιό κάνει λόγο για τρίτο κύμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τις κυβερνήσεις να μη χαλαρώσουν, εμείς στην Ελλάδα βλέποντας την χαλαρότητα, ακούμε ότι θα ανοίξουν τα σχολεία και βλέπουμε μία κινητικότητα, δεν θα πρέπει να έχουμε την απορία γιατί τον Φλεβάρη θα έχουμε έκρηξη του τρίτου κύματος. Δεν είναι φόβος είναι σίγουρο» λέει ο κ. Καπραβέλος και καλεί να επιβληθούν σκληρά μέτρα άμεσα διαφορετικά η έκρηξη των κρουσμάτων θα είναι αναπόφευκτη. 

«Τον Ιανουάριο εάν επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα από εκείνα του περασμένου Μαρτίου θα έχουμε μία πιο ελεγχόμενη κατάσταση τον Φεβρουάριο. Θα μπορέσουμε να το αντέξουμε, όχι να το μηδενίσουμε» σημειώνει ο διευθυντής ΜΕΘ του «Παπανικολάου». 

«Ο ιός είναι εποχικός ξεκινάει τον Οκτώβριο και τελειώνει τον Μάρτιο. Οι κορονοϊοί είναι εποχικοί ιοί» σχολιάζει συμπληρώνοντας πως σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς που ήδη ξεκίνησαν η κατάσταση την άνοιξη θα είναι καλύτερη. Όπως παρατηρεί άλλωστε και ο κ. Καπραβέλος αυτή τη στιγμή τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το νοσοκομείο του υπάρχει μία αποκλιμάκωση, η οποία «μας έχει εκπλήξει όλους» αναφέρει χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι παρατηρείται μείωση των εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό σε απλές κλίνες, ωστόσο οι κλίνες ΜΕΘ στο σύνολό τους παραμένουν γεμάτες. «Φανταστείτε πως ενώ τον Οκτώβριο ήμασταν άδειοι και αντέξαμε την τεράστια πίεση που δεχτήκαμε με το Σύστημα να βγαίνει εκτός ορίων, τι θα συμβεί τώρα που οι κλίνες ΜΕΘ είναι σχεδόν γεμάτες» υποστηρίζει ο κ. Καπραβέλος.

«Εάν συμβεί στη Θεσσαλονίκη αυτό που συνέβη, με πολύ μικρή πίεση θα υπάρξει αποδιοργάνωση των νοσοκομείων» συμπληρώνει. Απαντώντας στην ερώτηση εάν έχει δεχτεί πρόταση να συμμετέχει στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, κάτι το οποίο ζήτησε άλλωστε ο Απόστολος Τζιτζικώστας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρότελευταία συνάντησή τους στη Θεσσαλονίκη, ο ίδιος απαντά: «Δυστυχώς, όχι. Αποδείχτηκε ότι η επιτροπή δεν είναι αντιπροσωπευτική. Αποτελείται από άξιους επιστήμονες, αλλά δεν είναι αντιπροσωπευτική ούτε της αξίας του πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης ούτε της δεύτερης πολυπληθέστερης Περιφέρειας της Ελλάδας». «Δυστυχώς το πάθημε της Θεσσαλονίκης δεν έγινε μάθημα. Δεν πρόκειται για μεταφυσική, το ζήσαμε, το βιώσαμε» λέει ο διευθυντής ΜΕΘ του «Παπανικολάου» καλώντας τους πολίτες να τηρούν πιστά τα μέτρα.

Από την πλευρά του πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης ξεκαθαρίζει στη «ΜτΚ» πως «υπάρχει σχεδιασμός βεβαίως για την πανδημία. Το Σύστημα Υγείας είναι σε επιφυλακή και σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε δυσμενή εξέλιξη». Υποστηρίζει επίσης πως οι εμβολιασμοί «προχωρούν με γρηγορότερους ρυθμούς από εκείνους που περιμέναμε. Υπολογίζαμε ότι θα κάναμε 5.000 εμβολιασμούς την ημέρα και υπάρχουν ημέρες που κάνουμε 6.000 εμβολιασμούς» σχολιάζει ο κ. Κοντοζαμάνης.

«Τέλη Φεβρουαρίου το Σύστημα θα... κρασάρει»

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στη «ΜτΚ» ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης και βάσει των μελετών της ομάδας του η οποία εξετάζει πιθανά σενάρια και προβλέπει τον αριθμό των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, με ανοιχτά τα σχολεία από αύριο Δευτέρα και επαναλειτουργία του click away τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και εντός της εβδομάδας να ξεκινήσει στην Ελλάδα το τρίτο κύμα της πανδημίας, ενώ στις 28 Φεβρουαρίου το «Εθνικό Σύστημα Υγείας θα καταρρεύσει, κάτι που σημαίνει πως θα υπάρχει 100% κάλυψη των ΜΕΘ» όπως λέει χαρακτηριστικά. «Εκείνο το διάστημα προβλέπουμε πως ο αριθμός των ανθρώπων που θα έχουν ανάγκη για νοσηλεία σε κάποια κλίνη ΜΕΘ θα ανέρχεται σε 660, που είναι το όριο με βάση όσα γνωρίζουμε» υποστηρίζει ο κ. Σαρηγιάννης. 

«Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μία φάση που έχουμε περάσει το δεύτερο κύμα. Θα δούμε πτώση τις επόμενες ημέρες και από τις 11 του μήνα και έπειτα περιμένουμε να υπάρξει μία αύξηση των κρουσμάτων, αργή αρχικά, η οποία όμως θα επιταχυνθεί ήπια στην πορεία» υποστηρίζει ο κ. Σαρηγιάννης. Και εξηγεί ο καθηγητής του ΑΠΘ πως «τα επίπεδα στα τέλη Οκτωβρίου θα τα δούμε στο τέλος Γενάρη, ενώ στη συνέχεια θα δούμε μία επιτάχυνση πιο αργή σε σχέση με εκείνη της καμπύλης του περασμένου Νοεμβρίου, την οποία όμως άμα την αφήσουμε να εξελιχθεί θα οδηγήσει σε κρασάρισμα του Συστήματος Υγείας στα τέλη του μήνα». 

Το μοντέλο του κ. Σαρηγιάννη δείχνει πως ο θεωρητικά μέγιστος αριθμός των κρουσμάτων με βάση το παραπάνω σενάριο θα έρθει στις αρχές Απριλίου. «Αν δεν έχουμε όμως άλλες ΜΕΘ και αναγκαστούμε να πάρουμε μέτρα, δεν θα φτάσουμε εκεί» συμπληρώνει ο καθηγητής του ΑΠΘ. Και ξεκαθαρίζει «θα πρέπει να πάρουμε μέτρα το αργότερο μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου, μέτρα όπως είναι ο μεγαλύτερος αριθμός των τεστ, η απολύμανση του αέρος, τηλεργασία 70% κ.ά. για να αλλάξουν τα δεδομένα». Αναφερόμενος στον αριθμό των κρουσμάτων για τις επόμενες ημέρες ο κ. Σαρηγιάννης ισχυρίζεται πως θα υπάρξει μία ήπια αύξηση στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με την Αθήνα, η οποία δεδομένης της κινητικότητας που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες θα συνεχιστεί.

Τον φόβο του μην γίνει της Θεσσαλονίκης σε ολόκληρη την Ελλάδα, με αφορμή τις εικόνες συγχρωτισμού και συνωστισμού ανήμερα των Θεοφανείων εξέφρασε και ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. «Έχουμε ήδη στοιχεία ότι Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά έγιναν παραπάνω μεταδόσεις, το είδαμε στα λύματα και το περιμένουμε στα κρούσματα» δήλωσε ο κ. Δερμιτζάκης και επεσήμανε πως το να προστεθεί το τι έγινε με τη γιορτή των Θεοφανείων, σημαίνει πως σε εθνικό επίπεδο θα έχουμε αυτό που συνέβη στη Θεσσαλονίκη, που είναι πολλαπλάσιο.

«Την περίοδο των γιορτών υπήρχε μία χαλάρωση ανθρώπινη και φυσιολογική. Η οποιαδήποτε απόφαση για επιπλέον χαλάρωση πρέπει να λαμβάνεται έχοντας αποτίμηση αυτού του μέτρου» σημειώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. «Η αυστηροποίηση της προηγούμενης εβδομάδας ήταν ορθή απόφαση» σημειώνει. «Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει τρίτο κύμα. Εμείς είμαστε ακόμα στο δεύτερο. Καλό θα είναι να μείνουμε σε αυτή την κατάσταση. Αυτό όμως είναι κάτι στατιστικό. Μία μεγάλη αύξηση στα τέλη του Ιανουαρίου θα σημαίνει πως είμαστε στο τρίτο κύμα» υποστηρίζει ο κ. Εξαδάκτυλος.

Σε ετοιμότητα το Σύστημα Υγείας

Από την πλευρά τους, οι διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ, Παναγιώτης Μπογιατζίδης και Δημήτρης Τσαλικάκης, αντίστοιχα σημειώνουν πως τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Ελλάδας που βρίσκονται εντός των παραπάνω Υγειονομικών Περιφερειών βρίσκονται σε ετοιμότητα και προετοιμάζονται για την ενδεχόμενη έλευση του τρίτου κύματος της πανδημίας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο ΥΠΕ έχουν καταθέσει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας τις προτάσεις και τους σχεδιασμούς (αριθμός απλών κλινών, κλινών ΜΕΘ) τους για την αντιμετώπιση της επερχόμενης έξαρσης της πανδημίας στο δεύτερο ή την έλευση του τρίτου κύματος. «Ετοιμότητα του Συστήματος δεν σταμάτησε ποτέ να υπάρχει. Διαχειριστήκαμε και διαχειριζόμαστε μία πίεση. Μπορεί να παρατηρείται τώρα μία πτωτική τάση, αλλά από τη στιγμή που ανταποκρίθηκε, είναι σε θέση να προσαρμόσει και να διαμορφώσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε πρόκληση. Υπάρχει σχέδιο που επικαιροποιείται βάσει των δεδομένων. 

Το Σύστημα είναι έτοιμο και προσαρμόζει τη λειτουργικότητά του» αναφέρει ο κ. Μπογιατζίδης. «Το Σύστημα προετοιμάζεται για το τρίτο κύμα» υποστηρίζει από την πλευρά του ο κ. Τσαλικάκης.

Μείωση των εισαγωγών αλλά με τις ΜΕΘ στο όριο

Σύμφωνα πάντως, με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, τη δεδομένη χρονική υπάρχει μείωση των εισαγωγών ασθενών θετικών στον κορονοϊό, παραμένει ωστόσο υψηλός ο αριθμός των διασωληνωμένων σε ΜΕΘ ή εκείνων που βρίσκονται σε κάποια κλίνη Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας. Όπως αναφέρει στη «ΜτΚ» ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» και συντονιστής της πανδημίας στο ίδιο νοσοκομείο Διαμαντής Χλωρός στις τελευταίες έξι εφημερίες ο αριθμός των εισαγωγών παρουσιάζει σταθεροποίηση στις 20-40. 

«Έχουμε έναν λογικό αριθμό προσερχομένων στα τμήματα. Αυτό είναι κάτι πολύ θετικό, αν αναλογιστεί κανείς πως σε μία εφημερία το προηγούμενο διάστημα είχαμε φτάσει και περισσότερες των εκατό εισαγωγών. Έχουμε πέσει στο 20% εκείνης της εποχής, στο τέλος Νοεμβρίου» εξηγεί. «Η χαλάρωση ωστόσο η τελευταία και τα αντιφατικά μηνύματα που δόθηκαν, δημιούργησαν σύγχυση στον κόσμο και υπάρχει η εκτίμηση ότι θα έχουμε νέα έξαρση» λέει. Σύμφωνα με τον ίδιο αυτή την περίοδο το νοσοκομείο «προετοιμάζεται» ενόψει αυτής της επικείμενης και αναμενόμενης κατά πολλούς ειδικούς έξαρσης. «Μαζεύουμε τη λειτουργία μας και ξεκουράζουμε το προσωπικό. Δίνουμε άδειες και ρεπό στο προσωπικό μας που όλο αυτό το διάστημα δεν ξεκουράστηκε καθόλου, κρατώντας το ωστόσο σε ετοιμότητα» αναφέρει ο κ. Χλωρός. 

Στο «Γ. Παπανικολάου» υπάρχουν 43 κλίνες ΜΕΘ, ενώ το προηγούμενο διάστημα το μέγιστο των απλών κλινών για ασθενείς με COVID-19 ανήλθε στις 250 κλίνες. Όπως υποστηρίζει ο συντονιστής πανδημίας την δεδομένη χρονική περίοδο το νοσοκομείο διατηρεί το 1/3 αυτών των κλινών για ασθενείς με κορονοϊό, ενώ 56 κλίνες παραμένουν σε «ετοιμότητα» για το ενδεχόμενο που χρειαστούν. «Να τηρούμε τα μέτρα. Ας μην γυρίσουμε στα χειρότερα» λέει ο κ. Χλωρός. Μείωση των εισαγωγών «βλέπει» και ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ, του νοσοκομείου που υπήρξε αρχικά νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη, Παναγιώτης Παντελιάδης, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η πανδημία είναι μία «δυναμική κατάσταση». Πτώση των εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό, καταγράφεται σύμφωνα με πληροφορίες και στο «Ιπποκράτειο», το οποίο όπως αναφέρουν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό «προετοιμάζεται ενόψει μίας αναμενόμενης έξαρσης της πανδημίας» όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Χαμόγελα για την «Ελευθερία»

Αναφορικά με το πρόγραμμα των εμβολιασμών, όπως υποστηρίζουν γιατροί και υγειονομικοί προχωρά καλύτερα από το αναμενόμενο. Μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης 7 Ιανουαρίου είχαν πραγματοποιηθεί στη χώρα συνολικά 26.006 εμβολιασμοί με την πρώτη δόση του εμβολίου που ανέπτυξαν οι εταιρίες Pfizer- BioNTech. Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Πέμπτη οι εμβολιασμοί που πραγματοποιήθηκαν έφτασαν τους 4.000. 

Είναι ενδεικτικό ότι στο εμβολιαστικό κέντρο του «Γ. Παπανικολάου» την πρώτη ημέρα των εμβολιασμών, την περασμένη Δευτέρα είχαν προγραμματιστεί 100 εμβολιασμοί και πραγματοποιήθηκαν 125. «Το ποσοστό του υγειονομικού προσωπικού που εμβολιάστηκε και δήλωσε επιθυμία να εμβολιαστεί είναι υψηλό» αναφέρει από την πλευρά του ο κ. Μπογιατζίδης. Σημειώνεται πως στα νοσοκομεία της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας λειτουργούν 21 εμβολιαστικά κέντρα, εκ των οποίων τα εννέα λειτουργούν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Τη διαβεβαίωση πως το σχέδιο «Ελευθερία» εξελίσσεται ομαλά και στα νοσκομεία της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης δίνει και ο κ. Τσαλικάκης. Από την πλευρά τους, συγκεκριμένοι γιατροί αναφέρουν πως το σχέδιο θέλει αναθεώρηση και πως οι εμβολιασμοί θα μπορούσαν να είναι ταχύτεροι. Κανονικότατα προχωρούν οι εμβολιασμοί και στο «ΑΧΕΠΑ» σύμφωνα με όσα δηλώνει ο κ. Παντελιάδης.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 10.01.2021

Προ των πυλών του τρίτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού βρίσκεται η χώρα, σύμφωνα με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι εκτιμούν πως η κινητικότητα που καταγράφηκε την περίοδο των εορτών, το άνοιγμα των σχολείων αύριο Δευτέρα αλλά και οι εικόνες συνωστισμού και συγχρωτισμού σε εκκλησίες ανήμερα των Θεοφανείων θα προκαλέσουν έξαρση των κρουσμάτων, την οποία μάλιστα χαρακτηρίζουν «αναμενόμενη».

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι τις επόμενες εβδομάδες η αύξηση των κρουσμάτων που θα καταγραφεί θα σηματοδοτήσει την είσοδο της Ελλάδας στο τρίτο κύμα της πανδημίας, το οποίο έχει ήδη φτάσει σε πολλές χώρες της Ευρώπης και θα αποδειχτεί θανατηφόρο. Την ώρα μάλιστα που το εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία» βρίσκεται σε εξέλιξη, διοικήσεις νοσοκομείων αλλά και οι δύο Υγειονομικές Περιφέρειες Μακεδονίας και Θράκης έχουν ήδη καταθέσει τις προτάσεις και τους σχεδιασμούς τους στο υπουργείο Υγείας, με τον αναπληρωτή υπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη να δηλώνει στη «ΜτΚ» ότι το «Συστημα είναι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε δυσμενή εξέλιξη».

Την άποψη ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας βρίσκεται προ των πυλών εκφράζει στη «ΜτΚ» ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου», Νικόλαος Καπραβέλος. «Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο βιώσαμε μία ανείπωτη τραγωδία. Τέτοια τραγωδία δεν έχω ξαναδει τα τελευταία σαράντα χρόνια που ζω στα νοσοκομεία. Έχουμε πολύ μεγάλη θνητότητα. Όταν ο ιός επικρατήσει, είναι πολύ δύσκολο να τον αντιμετωπίσεις, χάνονται πολλές ανθρώπινες ζωές που θα μπορούσαν να σωθούν εάν είχαν ληφθεί κάποια προληπτικά μέτρα» εξηγεί ο κ. Καπραβέλος. «Το Νοέμβριο έγινε ό,τι έγινε γιατί τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο δεν ελήφθησαν τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η σφοδρότητα του δεύτερου κύματος να είναι απερίγραπτη. Όταν παίρνεις μέτρα δεν έχεις σφοδρότητα, όταν δεν τα παίρνεις έχεις. Αυτό στην ιατρική είναι πάθημα και μάθημα. Τη στιγμή που η παγκόσμια κοινότητα μελετώντας τον ιό κάνει λόγο για τρίτο κύμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τις κυβερνήσεις να μη χαλαρώσουν, εμείς στην Ελλάδα βλέποντας την χαλαρότητα, ακούμε ότι θα ανοίξουν τα σχολεία και βλέπουμε μία κινητικότητα, δεν θα πρέπει να έχουμε την απορία γιατί τον Φλεβάρη θα έχουμε έκρηξη του τρίτου κύματος. Δεν είναι φόβος είναι σίγουρο» λέει ο κ. Καπραβέλος και καλεί να επιβληθούν σκληρά μέτρα άμεσα διαφορετικά η έκρηξη των κρουσμάτων θα είναι αναπόφευκτη. 

«Τον Ιανουάριο εάν επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα από εκείνα του περασμένου Μαρτίου θα έχουμε μία πιο ελεγχόμενη κατάσταση τον Φεβρουάριο. Θα μπορέσουμε να το αντέξουμε, όχι να το μηδενίσουμε» σημειώνει ο διευθυντής ΜΕΘ του «Παπανικολάου». 

«Ο ιός είναι εποχικός ξεκινάει τον Οκτώβριο και τελειώνει τον Μάρτιο. Οι κορονοϊοί είναι εποχικοί ιοί» σχολιάζει συμπληρώνοντας πως σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς που ήδη ξεκίνησαν η κατάσταση την άνοιξη θα είναι καλύτερη. Όπως παρατηρεί άλλωστε και ο κ. Καπραβέλος αυτή τη στιγμή τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το νοσοκομείο του υπάρχει μία αποκλιμάκωση, η οποία «μας έχει εκπλήξει όλους» αναφέρει χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι παρατηρείται μείωση των εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό σε απλές κλίνες, ωστόσο οι κλίνες ΜΕΘ στο σύνολό τους παραμένουν γεμάτες. «Φανταστείτε πως ενώ τον Οκτώβριο ήμασταν άδειοι και αντέξαμε την τεράστια πίεση που δεχτήκαμε με το Σύστημα να βγαίνει εκτός ορίων, τι θα συμβεί τώρα που οι κλίνες ΜΕΘ είναι σχεδόν γεμάτες» υποστηρίζει ο κ. Καπραβέλος.

«Εάν συμβεί στη Θεσσαλονίκη αυτό που συνέβη, με πολύ μικρή πίεση θα υπάρξει αποδιοργάνωση των νοσοκομείων» συμπληρώνει. Απαντώντας στην ερώτηση εάν έχει δεχτεί πρόταση να συμμετέχει στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, κάτι το οποίο ζήτησε άλλωστε ο Απόστολος Τζιτζικώστας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρότελευταία συνάντησή τους στη Θεσσαλονίκη, ο ίδιος απαντά: «Δυστυχώς, όχι. Αποδείχτηκε ότι η επιτροπή δεν είναι αντιπροσωπευτική. Αποτελείται από άξιους επιστήμονες, αλλά δεν είναι αντιπροσωπευτική ούτε της αξίας του πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης ούτε της δεύτερης πολυπληθέστερης Περιφέρειας της Ελλάδας». «Δυστυχώς το πάθημε της Θεσσαλονίκης δεν έγινε μάθημα. Δεν πρόκειται για μεταφυσική, το ζήσαμε, το βιώσαμε» λέει ο διευθυντής ΜΕΘ του «Παπανικολάου» καλώντας τους πολίτες να τηρούν πιστά τα μέτρα.

Από την πλευρά του πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης ξεκαθαρίζει στη «ΜτΚ» πως «υπάρχει σχεδιασμός βεβαίως για την πανδημία. Το Σύστημα Υγείας είναι σε επιφυλακή και σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε δυσμενή εξέλιξη». Υποστηρίζει επίσης πως οι εμβολιασμοί «προχωρούν με γρηγορότερους ρυθμούς από εκείνους που περιμέναμε. Υπολογίζαμε ότι θα κάναμε 5.000 εμβολιασμούς την ημέρα και υπάρχουν ημέρες που κάνουμε 6.000 εμβολιασμούς» σχολιάζει ο κ. Κοντοζαμάνης.

«Τέλη Φεβρουαρίου το Σύστημα θα... κρασάρει»

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στη «ΜτΚ» ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης και βάσει των μελετών της ομάδας του η οποία εξετάζει πιθανά σενάρια και προβλέπει τον αριθμό των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, με ανοιχτά τα σχολεία από αύριο Δευτέρα και επαναλειτουργία του click away τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και εντός της εβδομάδας να ξεκινήσει στην Ελλάδα το τρίτο κύμα της πανδημίας, ενώ στις 28 Φεβρουαρίου το «Εθνικό Σύστημα Υγείας θα καταρρεύσει, κάτι που σημαίνει πως θα υπάρχει 100% κάλυψη των ΜΕΘ» όπως λέει χαρακτηριστικά. «Εκείνο το διάστημα προβλέπουμε πως ο αριθμός των ανθρώπων που θα έχουν ανάγκη για νοσηλεία σε κάποια κλίνη ΜΕΘ θα ανέρχεται σε 660, που είναι το όριο με βάση όσα γνωρίζουμε» υποστηρίζει ο κ. Σαρηγιάννης. 

«Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μία φάση που έχουμε περάσει το δεύτερο κύμα. Θα δούμε πτώση τις επόμενες ημέρες και από τις 11 του μήνα και έπειτα περιμένουμε να υπάρξει μία αύξηση των κρουσμάτων, αργή αρχικά, η οποία όμως θα επιταχυνθεί ήπια στην πορεία» υποστηρίζει ο κ. Σαρηγιάννης. Και εξηγεί ο καθηγητής του ΑΠΘ πως «τα επίπεδα στα τέλη Οκτωβρίου θα τα δούμε στο τέλος Γενάρη, ενώ στη συνέχεια θα δούμε μία επιτάχυνση πιο αργή σε σχέση με εκείνη της καμπύλης του περασμένου Νοεμβρίου, την οποία όμως άμα την αφήσουμε να εξελιχθεί θα οδηγήσει σε κρασάρισμα του Συστήματος Υγείας στα τέλη του μήνα». 

Το μοντέλο του κ. Σαρηγιάννη δείχνει πως ο θεωρητικά μέγιστος αριθμός των κρουσμάτων με βάση το παραπάνω σενάριο θα έρθει στις αρχές Απριλίου. «Αν δεν έχουμε όμως άλλες ΜΕΘ και αναγκαστούμε να πάρουμε μέτρα, δεν θα φτάσουμε εκεί» συμπληρώνει ο καθηγητής του ΑΠΘ. Και ξεκαθαρίζει «θα πρέπει να πάρουμε μέτρα το αργότερο μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου, μέτρα όπως είναι ο μεγαλύτερος αριθμός των τεστ, η απολύμανση του αέρος, τηλεργασία 70% κ.ά. για να αλλάξουν τα δεδομένα». Αναφερόμενος στον αριθμό των κρουσμάτων για τις επόμενες ημέρες ο κ. Σαρηγιάννης ισχυρίζεται πως θα υπάρξει μία ήπια αύξηση στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με την Αθήνα, η οποία δεδομένης της κινητικότητας που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες θα συνεχιστεί.

Τον φόβο του μην γίνει της Θεσσαλονίκης σε ολόκληρη την Ελλάδα, με αφορμή τις εικόνες συγχρωτισμού και συνωστισμού ανήμερα των Θεοφανείων εξέφρασε και ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. «Έχουμε ήδη στοιχεία ότι Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά έγιναν παραπάνω μεταδόσεις, το είδαμε στα λύματα και το περιμένουμε στα κρούσματα» δήλωσε ο κ. Δερμιτζάκης και επεσήμανε πως το να προστεθεί το τι έγινε με τη γιορτή των Θεοφανείων, σημαίνει πως σε εθνικό επίπεδο θα έχουμε αυτό που συνέβη στη Θεσσαλονίκη, που είναι πολλαπλάσιο.

«Την περίοδο των γιορτών υπήρχε μία χαλάρωση ανθρώπινη και φυσιολογική. Η οποιαδήποτε απόφαση για επιπλέον χαλάρωση πρέπει να λαμβάνεται έχοντας αποτίμηση αυτού του μέτρου» σημειώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. «Η αυστηροποίηση της προηγούμενης εβδομάδας ήταν ορθή απόφαση» σημειώνει. «Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει τρίτο κύμα. Εμείς είμαστε ακόμα στο δεύτερο. Καλό θα είναι να μείνουμε σε αυτή την κατάσταση. Αυτό όμως είναι κάτι στατιστικό. Μία μεγάλη αύξηση στα τέλη του Ιανουαρίου θα σημαίνει πως είμαστε στο τρίτο κύμα» υποστηρίζει ο κ. Εξαδάκτυλος.

Σε ετοιμότητα το Σύστημα Υγείας

Από την πλευρά τους, οι διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ, Παναγιώτης Μπογιατζίδης και Δημήτρης Τσαλικάκης, αντίστοιχα σημειώνουν πως τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Ελλάδας που βρίσκονται εντός των παραπάνω Υγειονομικών Περιφερειών βρίσκονται σε ετοιμότητα και προετοιμάζονται για την ενδεχόμενη έλευση του τρίτου κύματος της πανδημίας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο ΥΠΕ έχουν καταθέσει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας τις προτάσεις και τους σχεδιασμούς (αριθμός απλών κλινών, κλινών ΜΕΘ) τους για την αντιμετώπιση της επερχόμενης έξαρσης της πανδημίας στο δεύτερο ή την έλευση του τρίτου κύματος. «Ετοιμότητα του Συστήματος δεν σταμάτησε ποτέ να υπάρχει. Διαχειριστήκαμε και διαχειριζόμαστε μία πίεση. Μπορεί να παρατηρείται τώρα μία πτωτική τάση, αλλά από τη στιγμή που ανταποκρίθηκε, είναι σε θέση να προσαρμόσει και να διαμορφώσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε πρόκληση. Υπάρχει σχέδιο που επικαιροποιείται βάσει των δεδομένων. 

Το Σύστημα είναι έτοιμο και προσαρμόζει τη λειτουργικότητά του» αναφέρει ο κ. Μπογιατζίδης. «Το Σύστημα προετοιμάζεται για το τρίτο κύμα» υποστηρίζει από την πλευρά του ο κ. Τσαλικάκης.

Μείωση των εισαγωγών αλλά με τις ΜΕΘ στο όριο

Σύμφωνα πάντως, με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, τη δεδομένη χρονική υπάρχει μείωση των εισαγωγών ασθενών θετικών στον κορονοϊό, παραμένει ωστόσο υψηλός ο αριθμός των διασωληνωμένων σε ΜΕΘ ή εκείνων που βρίσκονται σε κάποια κλίνη Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας. Όπως αναφέρει στη «ΜτΚ» ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» και συντονιστής της πανδημίας στο ίδιο νοσοκομείο Διαμαντής Χλωρός στις τελευταίες έξι εφημερίες ο αριθμός των εισαγωγών παρουσιάζει σταθεροποίηση στις 20-40. 

«Έχουμε έναν λογικό αριθμό προσερχομένων στα τμήματα. Αυτό είναι κάτι πολύ θετικό, αν αναλογιστεί κανείς πως σε μία εφημερία το προηγούμενο διάστημα είχαμε φτάσει και περισσότερες των εκατό εισαγωγών. Έχουμε πέσει στο 20% εκείνης της εποχής, στο τέλος Νοεμβρίου» εξηγεί. «Η χαλάρωση ωστόσο η τελευταία και τα αντιφατικά μηνύματα που δόθηκαν, δημιούργησαν σύγχυση στον κόσμο και υπάρχει η εκτίμηση ότι θα έχουμε νέα έξαρση» λέει. Σύμφωνα με τον ίδιο αυτή την περίοδο το νοσοκομείο «προετοιμάζεται» ενόψει αυτής της επικείμενης και αναμενόμενης κατά πολλούς ειδικούς έξαρσης. «Μαζεύουμε τη λειτουργία μας και ξεκουράζουμε το προσωπικό. Δίνουμε άδειες και ρεπό στο προσωπικό μας που όλο αυτό το διάστημα δεν ξεκουράστηκε καθόλου, κρατώντας το ωστόσο σε ετοιμότητα» αναφέρει ο κ. Χλωρός. 

Στο «Γ. Παπανικολάου» υπάρχουν 43 κλίνες ΜΕΘ, ενώ το προηγούμενο διάστημα το μέγιστο των απλών κλινών για ασθενείς με COVID-19 ανήλθε στις 250 κλίνες. Όπως υποστηρίζει ο συντονιστής πανδημίας την δεδομένη χρονική περίοδο το νοσοκομείο διατηρεί το 1/3 αυτών των κλινών για ασθενείς με κορονοϊό, ενώ 56 κλίνες παραμένουν σε «ετοιμότητα» για το ενδεχόμενο που χρειαστούν. «Να τηρούμε τα μέτρα. Ας μην γυρίσουμε στα χειρότερα» λέει ο κ. Χλωρός. Μείωση των εισαγωγών «βλέπει» και ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ, του νοσοκομείου που υπήρξε αρχικά νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη, Παναγιώτης Παντελιάδης, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η πανδημία είναι μία «δυναμική κατάσταση». Πτώση των εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό, καταγράφεται σύμφωνα με πληροφορίες και στο «Ιπποκράτειο», το οποίο όπως αναφέρουν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό «προετοιμάζεται ενόψει μίας αναμενόμενης έξαρσης της πανδημίας» όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Χαμόγελα για την «Ελευθερία»

Αναφορικά με το πρόγραμμα των εμβολιασμών, όπως υποστηρίζουν γιατροί και υγειονομικοί προχωρά καλύτερα από το αναμενόμενο. Μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης 7 Ιανουαρίου είχαν πραγματοποιηθεί στη χώρα συνολικά 26.006 εμβολιασμοί με την πρώτη δόση του εμβολίου που ανέπτυξαν οι εταιρίες Pfizer- BioNTech. Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Πέμπτη οι εμβολιασμοί που πραγματοποιήθηκαν έφτασαν τους 4.000. 

Είναι ενδεικτικό ότι στο εμβολιαστικό κέντρο του «Γ. Παπανικολάου» την πρώτη ημέρα των εμβολιασμών, την περασμένη Δευτέρα είχαν προγραμματιστεί 100 εμβολιασμοί και πραγματοποιήθηκαν 125. «Το ποσοστό του υγειονομικού προσωπικού που εμβολιάστηκε και δήλωσε επιθυμία να εμβολιαστεί είναι υψηλό» αναφέρει από την πλευρά του ο κ. Μπογιατζίδης. Σημειώνεται πως στα νοσοκομεία της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας λειτουργούν 21 εμβολιαστικά κέντρα, εκ των οποίων τα εννέα λειτουργούν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Τη διαβεβαίωση πως το σχέδιο «Ελευθερία» εξελίσσεται ομαλά και στα νοσκομεία της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης δίνει και ο κ. Τσαλικάκης. Από την πλευρά τους, συγκεκριμένοι γιατροί αναφέρουν πως το σχέδιο θέλει αναθεώρηση και πως οι εμβολιασμοί θα μπορούσαν να είναι ταχύτεροι. Κανονικότατα προχωρούν οι εμβολιασμοί και στο «ΑΧΕΠΑ» σύμφωνα με όσα δηλώνει ο κ. Παντελιάδης.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 10.01.2021

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία