Μεγάλη έκθεση Πικάσο και αύξηση επισκεψιμότητας και εισιτηρίων στο MOMus
05/03/2024 15:31
05/03/2024 15:31
Με μια «χιονοστιβάδα» δράσεων, όπως χαρακτήρισε τον φετινό προγραμματισμό ο πρόεδρός του δ.σ. Επαμεινώντας Χριστοφιλόπουλος, δίνει το «παρών» του και το 2024 στα εικαστικά δρώμενα της πόλης, αλλά και όλης της Ελλάδας ο Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης MOMus.
Δύο από τις πιο ενδιαφέρουσες εκθέσεις του είναι η συλλογή σχεδίων του Πάμπλο Πικάσο για την ισπανική επανάσταση που για πρώτη φορά ταξιδεύει εκτός Μάλαγας και θα παρουσιαστεί στο MOMus – Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, αλλά και μια μεγάλη έκθεση για την ιστορία του ΜOMus – Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης - Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης - Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με πολλές άγνωστες στο ευρύ κοινό αφηγήσεις.
Πέρα από το εικαστικό πρόγραμμά του όμως ο οργανισμός είχε μια πολύ αποδοτική χρονιά το 2023, αφού παρουσίασε μια εκτόξευση στα ποσοστά της επισκεψιμότητας, αλλά και στον αριθμό των εισιτηρίων του. Σε έναν σύντομο απολογισμό που έκανε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος για την πρώτη χρονιά που ο οργανισμός ήταν πλήρως λειτουργικός, αφού πληρώθηκαν θέσεις οι οποίες παρέμεναν επί μεγάλο χρονικό διάστημα κενές και έτσι πραγματοποιήθηκαν πολλές οργανωσιακές αλλαγές, το MOMus κατόρθωσε να έχει μια αύξηση της τάξης του 37% στην επισκεψιμότητά του. Συγκεκριμένα τους χώρους του MOMus επισκέφθηκαν 170000 άτομα το 2023, κάνοντας το μουσείο ένα από τα πρώτα στις προτιμήσεις του κοινού.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα έσοδα από τα εισιτήριά του να αυξηθούν στο 78% και από τα πωλητήρια στο 33%, ενώ τετραπλασιάστηκε η αύξηση στα έσοδα από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα που έφτασε στο 427%!
Έσοδα έχει ακόμη ο οργανισμός από το Υπουργείο Πολιτισμού αλλά και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, «χωρίς τη συνδρομή της οποίας διάφορες εκθέσεις δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν», όπως τόνισε ο κ. Χριστοφιλόπουλος.
Για να συνεχίσει όμως την ανοδική του πορεία ο οργανισμός μελετά πλέον τα σχετικά στοιχεία και μέσα από εργαλεία όπως τα key performance indicators (δείκτες αποδοτικότητας) που συνίστανται στο κομμάτι της επισκεψιμότητας ανά ημέρα έκθεσης, στην αποδοτικότητα και στην οικονομική αποδοτικότητα. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή στα ύψη έφτασε το 2023 η επισκεψιμότητα στην έκθεση Μπεχράκη, αλλά και στο Inspire.
Πάμπλο Πικάσο και αφηγήσεις
Ο νέος προγραμματισμός του υπερμουσείου προβλέπεται πλούσιος και πολύ ενδιαφέρον.
Πολυαναμενόμενη θα είναι η έκθεση που θα εγκαινιαστεί στις 25 Ιουνίου στο MOMus – Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (Μονή Λαζαριστών) με σχέδια του Πάμπλο Πικάσο για την ισπανική επανάσταση, αλλά και το παράνομο κομμουνιστικό κόμμα της Ισπανίας τα οποία ο ίδιος ο ζωγράφος εμπιστεύθηκε στον φίλο του Εογκένιο Αρίας. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που οι δημιουργίες αυτές βγαίνουν έξω από την πατρίδα του σπουδαίο εικαστικού, τη Μάλγαρα.
Παράλληλα, στις 11 Μαίου στο MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (εντός Helexpo – ΔΕΘ) θα γίνει μια συμβολική επανεκκίνηση, αφού με τα εγκαίνια της έκθεσης «Από δω και πέρα. Ιστορίες για το επόμενο αύριο» θα υπάρξει και μια χωρική αναδιοργάνωση του μουσείου. Η έκθεση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεδομένου ότι θα ξετυλίξει άγνωστες στο ευρύ κοινό αφηγήσεις από το μουσείο όπως ότι ο σπουδαίος Πικάσο ήταν ένας από τους καλλιτέχνες που λογοκρίθηκαν στο ξεκίνημα του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, αλλά και ποιος ήταν ο αγαπημένος Έλληνας του διεθνούς εικαστικού Άντι Γουόρχολ, ότι ο ανιψιός του Πικάσο ήταν ο σύντροφος της Μάτσης Χατζηλαζάρου, πορτρέτο της οποίας θα περιλαμβάνει η έκθεση κ.α.
Κλιματική κρίση, στρατηγικός σχεδιασμός και εκπαιδευτικά προγράμματα
Ο οργανισμός αναλαμβάνει δράση και για την κλιματική κρίση αφού με μια ολοκληρωμένη στρατηγική που έχει εκπονήσει ευθυγραμμίζεται στη διάρκεια της διετίας 2024-2026 με τις δεσμεύσεις της Συμφωνίας του Παρισιού ενσωματώνοντας δράσεις για το κλίμα στις βασικές δραστηριότητες των μουσείων του και στα εκπαιδευτικά προγράμματα.
Παράλληλα, όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, η γενική διευθύντρια του οργανισμού Φανή Τσατσάια αναφερόμενη στους στρατηγικούς άξονες ανάπτυξης και δράσης του οργανισμού, προτεραιότητές του είναι η συμμετοχικότητα, η απρόσκοπτη πρόσβαση του κοινού σε όλες τις δράσεις, η ενδυνάμωση και τη δια βίου μάθηση ανθρώπινου δυναμικού και του κοινού, η συμπεριληπτική αντίληψη και η ολιστική προσέγγιση των δράσεων και των εκθέσεων, η παραγωγικότητα, η κοινωνική ευθύνη και η εμβάθυνση της εμπειρίας κ.α. Πρόσθεσε επίσης ότι οι ανθρώπινοι πόροι είναι στο επίκεντρο του συγκεκριμένου σχεδίου, μαζί με τη συμμετοχή σε μεγάλα προγράμματα όπως το Ταμείο Ανάπτυξης, τις προσκλήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τη δικτύωση με την επιχειρηματική κοινότητα και άλλους φορείς, για την ανάπτυξη των εσόδων του οργανισμού, πέρα από την ανοδική χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Τέλος, νευραλγικό τομέα για το MOMus αποτελούν και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που είναι διαμορφωμένα για όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Τι θα δούμε στους επιμέρους χώρους
Τα προγράμματα των επιμέρους μουσείων παρουσιάστηκαν από τις καλλιτεχνικές διευθύντριες των μουσείων, Μαρία Τσαντσάνογλου (MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη), Θούλη Μισιρλόγλου (MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης & MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά) και Ηρώ Κατσαρίδου (MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης). Το πρόγραμμα του MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών καταρτίστηκε φέτος από τις Καλλιτεχνικές Διευθύντριες του Φορέα που απαρτίζουν την Καλλιτεχνική Επιτροπή του MOMuς, με τη συνεργασία και τις προτάσεις των επμελητριών του Κέντρου.
Πιο αναλυτικά οι εκθέσεις που θα παρουσιαστούν:
#MOMusModern
MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη (Μονή Λαζαριστών, Θεσσαλονίκη)
Το μουσείο καθορίζει και αναπτύσσει τις εκθεσιακές του παραγωγές για το 2024 γύρω από τη σύνθεση των τεχνών, τη συνεργασία, τις ανταλλαγές και τη δικτύωση με μουσεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού, έχοντας ως στόχο να γίνει πιο προσιτό και δημοφιλές το καλλιτεχνικό φαινόμενο της Ρωσικής Πρωτοπορίας, στο πλαίσιο των μεγάλων ευρωπαϊκών πρωτοποριών.
#MOMusContemporary
MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-Helexpo, Θεσσαλονίκη)
Με αφετηρία τις αξίες της Μνήμης, της Ισότητας και της Επαναμάγευσης, το μουσείο με τις εκθεσιακές του παραγωγές και τις δράσεις που συνδέονται με αυτές εκπαιδευτικού και ερευνητικού ενδιαφέροντος, επιδιώκει να δώσει το ιδανικό πλαίσιο για την μεγαλύτερη αξιοποίηση και προβολή των μόνιμων συλλογών του, τη συμπερίληψη περισσότερων φωνών από τις συνήθεις, την παραγωγή σύγχρονου καλλιτεχνικού έργου μέσα από τη ζωντανή διάδραση, την εμπλοκή της προβληματικής του μέλλοντος, την καλλιέργεια διεθνών σχέσεων στο πλαίσιο της συνομιλίας για σημαντικά σύγχρονα προβλήματα της ανθρωπότητας.
#MOMusPhotography
MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, Προβλήτα Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης)
Ιδιαίτερη έμφαση στη φωτογραφική δημιουργία γυναικών, μια υποφωτισμένη πτυχή της ιστορίας της φωτογραφίας, αλλά και στην τεχνολογία εικόνας του παρελθόντος με αφορμή την τεχνική της στερεοσκοπίας δίνει το MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης με τις εκθεσιακές του προτάσεις -δικές του παραγωγές, φιλοξενίες ή συμπαραγωγές- για το 2024. Το Μουσείο φιλοδοξεί να αντανακλά έναν ζωντανό μουσειακό φορέα, που αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινότητας την οποία υπηρετεί και προσφέρει δυνατότητες εμπλοκής σε πολλαπλά κοινά.
#MOMusExperimental
MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών
Με πρόγραμμα τακτικής εναλλαγής επενδύει στην επανενεργοποίηση σχέσεων με φορείς της πόλης, την προσήλωση στις υβριδικές καλλιτεχνικές συζεύξεις, στη διασταύρωση των καλλιτεχνικών ειδών και στη διακαλλιτεχνική επικοινωνία, στην ανάδειξη της ερευνητικής διάστασης που καθορίζουν το σύγχρονο καλλιτεχνικό και θεσμικό έργο, και τέλος στη σύμπραξη τέχνης, τεχνολογίας και επιστήμης.
#MOMusAlexMylona
MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (Πλ. Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο, Αθήνα)
Το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, το μουσείο του MOMus στην Αθήνα που φέρει το όνομα της ιδρύτριάς του φιλοξενεί τέσσερις εκθέσεις γυναικών καλλιτέχνιδων με σημαντική επιδραστικότητα στο διευρυμένο χώρο της γλυπτικής, που η καθεμία συνδέεται με διαφορετικό τρόπο με το MOMus, λειτουργούν ως τέσσερις καλλιτεχνικές στάσεις, συνδέονται με τον σχετικό διεθνή προβληματισμό και αναδεικνύουν διαφορετικά καλλιτεχνικά χαρακτηριστικά και πολιτισμικά συγκείμενα, στο νεοκλασικό κτίριο, στο Θησείο.
#1 Άλεξ Μυλωνά: Διά χειρός / 20 Απριλίου – 09 Ιουνίου 2024
#2 Ira Waldron / 20 Ιουνίου – 30 Αυγούστου 2024
#3 Στεφανία Στρούζα / 12 Σεπτεμβρίου – 13 Οκτωβρίου 2024
#4 Ράνια Εμμανουηλίδου / 24 Οκτωβρίου 2024 – Ιανουάριος 2025
19/06/2024 15:40
Με μια «χιονοστιβάδα» δράσεων, όπως χαρακτήρισε τον φετινό προγραμματισμό ο πρόεδρός του δ.σ. Επαμεινώντας Χριστοφιλόπουλος, δίνει το «παρών» του και το 2024 στα εικαστικά δρώμενα της πόλης, αλλά και όλης της Ελλάδας ο Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης MOMus.
Δύο από τις πιο ενδιαφέρουσες εκθέσεις του είναι η συλλογή σχεδίων του Πάμπλο Πικάσο για την ισπανική επανάσταση που για πρώτη φορά ταξιδεύει εκτός Μάλαγας και θα παρουσιαστεί στο MOMus – Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, αλλά και μια μεγάλη έκθεση για την ιστορία του ΜOMus – Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης - Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης - Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με πολλές άγνωστες στο ευρύ κοινό αφηγήσεις.
Πέρα από το εικαστικό πρόγραμμά του όμως ο οργανισμός είχε μια πολύ αποδοτική χρονιά το 2023, αφού παρουσίασε μια εκτόξευση στα ποσοστά της επισκεψιμότητας, αλλά και στον αριθμό των εισιτηρίων του. Σε έναν σύντομο απολογισμό που έκανε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος για την πρώτη χρονιά που ο οργανισμός ήταν πλήρως λειτουργικός, αφού πληρώθηκαν θέσεις οι οποίες παρέμεναν επί μεγάλο χρονικό διάστημα κενές και έτσι πραγματοποιήθηκαν πολλές οργανωσιακές αλλαγές, το MOMus κατόρθωσε να έχει μια αύξηση της τάξης του 37% στην επισκεψιμότητά του. Συγκεκριμένα τους χώρους του MOMus επισκέφθηκαν 170000 άτομα το 2023, κάνοντας το μουσείο ένα από τα πρώτα στις προτιμήσεις του κοινού.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα έσοδα από τα εισιτήριά του να αυξηθούν στο 78% και από τα πωλητήρια στο 33%, ενώ τετραπλασιάστηκε η αύξηση στα έσοδα από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα που έφτασε στο 427%!
Έσοδα έχει ακόμη ο οργανισμός από το Υπουργείο Πολιτισμού αλλά και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, «χωρίς τη συνδρομή της οποίας διάφορες εκθέσεις δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν», όπως τόνισε ο κ. Χριστοφιλόπουλος.
Για να συνεχίσει όμως την ανοδική του πορεία ο οργανισμός μελετά πλέον τα σχετικά στοιχεία και μέσα από εργαλεία όπως τα key performance indicators (δείκτες αποδοτικότητας) που συνίστανται στο κομμάτι της επισκεψιμότητας ανά ημέρα έκθεσης, στην αποδοτικότητα και στην οικονομική αποδοτικότητα. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή στα ύψη έφτασε το 2023 η επισκεψιμότητα στην έκθεση Μπεχράκη, αλλά και στο Inspire.
Πάμπλο Πικάσο και αφηγήσεις
Ο νέος προγραμματισμός του υπερμουσείου προβλέπεται πλούσιος και πολύ ενδιαφέρον.
Πολυαναμενόμενη θα είναι η έκθεση που θα εγκαινιαστεί στις 25 Ιουνίου στο MOMus – Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (Μονή Λαζαριστών) με σχέδια του Πάμπλο Πικάσο για την ισπανική επανάσταση, αλλά και το παράνομο κομμουνιστικό κόμμα της Ισπανίας τα οποία ο ίδιος ο ζωγράφος εμπιστεύθηκε στον φίλο του Εογκένιο Αρίας. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που οι δημιουργίες αυτές βγαίνουν έξω από την πατρίδα του σπουδαίο εικαστικού, τη Μάλγαρα.
Παράλληλα, στις 11 Μαίου στο MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (εντός Helexpo – ΔΕΘ) θα γίνει μια συμβολική επανεκκίνηση, αφού με τα εγκαίνια της έκθεσης «Από δω και πέρα. Ιστορίες για το επόμενο αύριο» θα υπάρξει και μια χωρική αναδιοργάνωση του μουσείου. Η έκθεση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεδομένου ότι θα ξετυλίξει άγνωστες στο ευρύ κοινό αφηγήσεις από το μουσείο όπως ότι ο σπουδαίος Πικάσο ήταν ένας από τους καλλιτέχνες που λογοκρίθηκαν στο ξεκίνημα του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, αλλά και ποιος ήταν ο αγαπημένος Έλληνας του διεθνούς εικαστικού Άντι Γουόρχολ, ότι ο ανιψιός του Πικάσο ήταν ο σύντροφος της Μάτσης Χατζηλαζάρου, πορτρέτο της οποίας θα περιλαμβάνει η έκθεση κ.α.
Κλιματική κρίση, στρατηγικός σχεδιασμός και εκπαιδευτικά προγράμματα
Ο οργανισμός αναλαμβάνει δράση και για την κλιματική κρίση αφού με μια ολοκληρωμένη στρατηγική που έχει εκπονήσει ευθυγραμμίζεται στη διάρκεια της διετίας 2024-2026 με τις δεσμεύσεις της Συμφωνίας του Παρισιού ενσωματώνοντας δράσεις για το κλίμα στις βασικές δραστηριότητες των μουσείων του και στα εκπαιδευτικά προγράμματα.
Παράλληλα, όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, η γενική διευθύντρια του οργανισμού Φανή Τσατσάια αναφερόμενη στους στρατηγικούς άξονες ανάπτυξης και δράσης του οργανισμού, προτεραιότητές του είναι η συμμετοχικότητα, η απρόσκοπτη πρόσβαση του κοινού σε όλες τις δράσεις, η ενδυνάμωση και τη δια βίου μάθηση ανθρώπινου δυναμικού και του κοινού, η συμπεριληπτική αντίληψη και η ολιστική προσέγγιση των δράσεων και των εκθέσεων, η παραγωγικότητα, η κοινωνική ευθύνη και η εμβάθυνση της εμπειρίας κ.α. Πρόσθεσε επίσης ότι οι ανθρώπινοι πόροι είναι στο επίκεντρο του συγκεκριμένου σχεδίου, μαζί με τη συμμετοχή σε μεγάλα προγράμματα όπως το Ταμείο Ανάπτυξης, τις προσκλήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τη δικτύωση με την επιχειρηματική κοινότητα και άλλους φορείς, για την ανάπτυξη των εσόδων του οργανισμού, πέρα από την ανοδική χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Τέλος, νευραλγικό τομέα για το MOMus αποτελούν και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που είναι διαμορφωμένα για όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Τι θα δούμε στους επιμέρους χώρους
Τα προγράμματα των επιμέρους μουσείων παρουσιάστηκαν από τις καλλιτεχνικές διευθύντριες των μουσείων, Μαρία Τσαντσάνογλου (MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη), Θούλη Μισιρλόγλου (MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης & MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά) και Ηρώ Κατσαρίδου (MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης). Το πρόγραμμα του MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών καταρτίστηκε φέτος από τις Καλλιτεχνικές Διευθύντριες του Φορέα που απαρτίζουν την Καλλιτεχνική Επιτροπή του MOMuς, με τη συνεργασία και τις προτάσεις των επμελητριών του Κέντρου.
Πιο αναλυτικά οι εκθέσεις που θα παρουσιαστούν:
#MOMusModern
MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη (Μονή Λαζαριστών, Θεσσαλονίκη)
Το μουσείο καθορίζει και αναπτύσσει τις εκθεσιακές του παραγωγές για το 2024 γύρω από τη σύνθεση των τεχνών, τη συνεργασία, τις ανταλλαγές και τη δικτύωση με μουσεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού, έχοντας ως στόχο να γίνει πιο προσιτό και δημοφιλές το καλλιτεχνικό φαινόμενο της Ρωσικής Πρωτοπορίας, στο πλαίσιο των μεγάλων ευρωπαϊκών πρωτοποριών.
#MOMusContemporary
MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-Helexpo, Θεσσαλονίκη)
Με αφετηρία τις αξίες της Μνήμης, της Ισότητας και της Επαναμάγευσης, το μουσείο με τις εκθεσιακές του παραγωγές και τις δράσεις που συνδέονται με αυτές εκπαιδευτικού και ερευνητικού ενδιαφέροντος, επιδιώκει να δώσει το ιδανικό πλαίσιο για την μεγαλύτερη αξιοποίηση και προβολή των μόνιμων συλλογών του, τη συμπερίληψη περισσότερων φωνών από τις συνήθεις, την παραγωγή σύγχρονου καλλιτεχνικού έργου μέσα από τη ζωντανή διάδραση, την εμπλοκή της προβληματικής του μέλλοντος, την καλλιέργεια διεθνών σχέσεων στο πλαίσιο της συνομιλίας για σημαντικά σύγχρονα προβλήματα της ανθρωπότητας.
#MOMusPhotography
MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, Προβλήτα Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης)
Ιδιαίτερη έμφαση στη φωτογραφική δημιουργία γυναικών, μια υποφωτισμένη πτυχή της ιστορίας της φωτογραφίας, αλλά και στην τεχνολογία εικόνας του παρελθόντος με αφορμή την τεχνική της στερεοσκοπίας δίνει το MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης με τις εκθεσιακές του προτάσεις -δικές του παραγωγές, φιλοξενίες ή συμπαραγωγές- για το 2024. Το Μουσείο φιλοδοξεί να αντανακλά έναν ζωντανό μουσειακό φορέα, που αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινότητας την οποία υπηρετεί και προσφέρει δυνατότητες εμπλοκής σε πολλαπλά κοινά.
#MOMusExperimental
MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών
Με πρόγραμμα τακτικής εναλλαγής επενδύει στην επανενεργοποίηση σχέσεων με φορείς της πόλης, την προσήλωση στις υβριδικές καλλιτεχνικές συζεύξεις, στη διασταύρωση των καλλιτεχνικών ειδών και στη διακαλλιτεχνική επικοινωνία, στην ανάδειξη της ερευνητικής διάστασης που καθορίζουν το σύγχρονο καλλιτεχνικό και θεσμικό έργο, και τέλος στη σύμπραξη τέχνης, τεχνολογίας και επιστήμης.
#MOMusAlexMylona
MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (Πλ. Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο, Αθήνα)
Το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, το μουσείο του MOMus στην Αθήνα που φέρει το όνομα της ιδρύτριάς του φιλοξενεί τέσσερις εκθέσεις γυναικών καλλιτέχνιδων με σημαντική επιδραστικότητα στο διευρυμένο χώρο της γλυπτικής, που η καθεμία συνδέεται με διαφορετικό τρόπο με το MOMus, λειτουργούν ως τέσσερις καλλιτεχνικές στάσεις, συνδέονται με τον σχετικό διεθνή προβληματισμό και αναδεικνύουν διαφορετικά καλλιτεχνικά χαρακτηριστικά και πολιτισμικά συγκείμενα, στο νεοκλασικό κτίριο, στο Θησείο.
#1 Άλεξ Μυλωνά: Διά χειρός / 20 Απριλίου – 09 Ιουνίου 2024
#2 Ira Waldron / 20 Ιουνίου – 30 Αυγούστου 2024
#3 Στεφανία Στρούζα / 12 Σεπτεμβρίου – 13 Οκτωβρίου 2024
#4 Ράνια Εμμανουηλίδου / 24 Οκτωβρίου 2024 – Ιανουάριος 2025
ΣΧΟΛΙΑ