Μονόλογοι

Μεγέθυνση οικονομίας και «επίμονος» πληθωρισμός. Γράφει ο ανορθόγραφος*

07/05/2024 09:00

Η Ελλάδα έχει ικανοποιητική επίδοση στη μεγέθυνση της οικονομίας με «επίμονο» (sticky) πληθωρισμό, χαμηλότερο πραγματικό εισόδημα και βελτίωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ.

Προϋπόθεση της θετικής προοπτικής της ελληνικής οικονομίας είναι η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική, ώστε να μειωθεί ο λόγος χρέους/ΑΕΠ και ο υψηλότερος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ, από αυτόν της ευρωζώνης, με την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όμως, η συγκράτηση δημόσιων δαπανών μειώνει την καταναλωτική δαπάνη και τον ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας, οι δομικές μεταρρυθμίσεις έχουν αμφίβολο αποτέλεσμα στην παραγωγικότητα και οι χαμηλές επενδύσεις υπονομεύουν την ανάπτυξη.

Σε διεθνές επίπεδο εμφανίζονται σύννεφα, καθώς στις ΗΠΑ, η ήπια προσγείωση είναι παρελθόν και διατηρούνται τα υψηλά επιτόκια λόγω «επίμονου» πληθωρισμού, η δε κατανάλωση χρηματοδοτείται με χρήση αποταμιεύσεων και πιστωτικών καρτών.

Στην ευρωζώνη ο πυρήνας του πληθωρισμού μειώθηκε μεν τον Απρίλιο από 2,9 σε 2,7%, λόγω υποχώρησης του πληθωρισμού υπηρεσιών, αλλά ο πληθωρισμός τροφίμων επιταχύνθηκε από 2,6 σε 2,8% και οι τιμές ενέργειας υποχώρησαν αργά, από -1,8 σε -0,6 % σε ετήσια βάση.

Ο «επίμονος» πληθωρισμός παραμένει στη Γερμανία, στην Ισπανία, και στη Γαλλία, ενώ η αύξηση του ΑΕΠ ευρωζώνης είναι ταχύτερη, αλλά πέριξ του 1%, οφειλόμενη στην εγχώρια ζήτηση.

Παρόλα αυτά, η ευρωζώνη δεν είναι ΗΠΑ και η ζήτηση δεν εγκυμονεί τόσο μεγάλο κίνδυνο για την ΕΚΤ όσο για τη Fed. Οι αναλυτές αναμένουν μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ τον Ιούνιο, με αμφιβολίες για περαιτέρω μείωση το 2024. Η οικονομία της ευρωζώνης παρουσίασε οριακή ανάπτυξη το Α’ τρίμηνο του 2024 μετά από μακρά περίοδο στασιμότητας, λόγω σταθερού ενεργειακού εφοδιασμού. Η αύξηση των μισθών στην ευρωζώνη επιταχύνθηκε, αυξάνοντας την ζήτηση και στηρίζοντας την οικονομία.

Στον αντίποδα, η Ελλάδα με επίμονο πληθωρισμό λόγω εμπεδωμένων συμφερόντων, με εξάρτηση από τις υπηρεσίες, υψηλές τιμές ενέργειας και χαμηλές αμοιβές, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο αστάθειας, με την κυβέρνηση να αντιμετωπίζει τις παρακάτω πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις:

- Χρόνος απορρόφησης του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς οι βόρειες χώρες απορρίπτουν τη διετή παράταση του μηχανισμού.

- Υψηλά επιτόκια που αποθαρρύνουν τις επενδύσεις.

- Επιβράδυνση μείωσης του χρέους/ΑΕΠ.

- Συνεχή υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Η «κανονικότητα» θα δοκιμαστεί μετά τις ευρωεκλογές.

* Επισημαίνει ανορθογραφίες σε κυρίαρχα αφηγήματα.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 04-05.05.2024

Ο Ανορθόγραφος