Μέθη Bistro & Wine Bar: To success story μίας ενημερωμένης κάβας που μεταμορφώθηκε σε ένα από τα καλύτερα wine bars της Θεσσαλονίκης
23/02/2024 10:55
23/02/2024 10:55
Ο κόσμος του κρασιού είναι υπέροχος και συνεχώς διευρύνεται, με το ταξίδι σε αυτόν να παραμένει διαχρονικά συναρπαστικό. Τόσες πολλές οι ποικιλίες, τα είδη, οι μέθοδοι παραγωγής του, που δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για… εξερεύνηση. Για το ταξίδι στον κόσμο του κρασιού όμως χρειάζεται κανείς έναν γνώστη για να τον μυήσει στα οινικά αυτά «μονοπάτια».
Στο wine bar «Μέθη» έχουν πετύχει ακριβώς αυτό. Να σας ξεναγήσουν σε αυτόν τον όμορφο και πολλά υποσχόμενο κόσμο μέσα από τα δικά τους μάτια και την πολύχρονη γνώση τους, με πολλά και ξεχωριστά κρασιά, αλλά και πιάτα ταιριαστά, ώστε να αναδεικνύουν όλη τη μαγεία του κρασιού που τα συνοδεύει.
Πώς ξεκίνησε όμως να υπάρχει η «Μέθη»; Ποιο ήταν το δικό της ταξίδι μέσα στο χρόνο και πώς έφτασε να είναι ένα από τα πρώτα wine bar της Θεσσαλονίκης, που κατάφερε να πείσει και να κερδίσει το απαιτητικό της κοινό;
Ήταν το 2000 όταν ο Τάσος Παρτάλης και η σύζυγός του Νένα Καζάκου δημιούργησαν την κάβα «Μέθη», στην Εθνικής Αντιστάσεως στην Καλαμαριά. Αγαπώντας το κρασί, δημιούργησαν έναν χώρο όπου θα συγκέντρωναν κρασιά που γνωρίζουν και αγαπούν, μαζί με άλλα premium ποτά για τους λάτρεις επιλεγμένων ετικετών.
Μάλιστα, ανά διαστήματα, διοργάνωναν και βραδιές οινογνωσίας στο πατάρι που διέθετε η κάβα για τους οινόφιλους, κατά τη διάρκεια των οποίων σερβίρονταν και πιάτα που αναδείκνυαν το εκάστοτε κρασί.
Τα πιάτα ήταν δημιουργίες της Νένας Καζάκου, η οποία είχε πάντα ταλέντο στη μαγειρική και της άρεσε να δημιουργεί ξεχωριστές γεύσεις.
Όνειρο του Τάσου Παρτάλη όμως ήταν να δημιουργήσει κάποια στιγμή ένα wine bar. Μέσα από τα ταξίδια που είχε κάνει ανά τον κόσμο και τις επιρροές από αυτά, κατάφερε μαζί με την σύζυγό του, να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Κι έτσι το 2012 η «Μέθη» έγινε ένα από τα πρώτα wine bars της Θεσσαλονίκης.
Με τον Τάσο στα ηνία του κρασιού και την Νένα στο τιμόνι της κουζίνας, πέτυχαν ένα μοναδικό αποτέλεσμα κι ένα wine bar που κέρδισε σταδιακά τον κόσμο της πόλης και κατάφερε μέχρι σήμερα να είναι ένα από τα καλύτερα στο είδος του.
Στη συνέχεια, στο δυναμικό της επιχείρησης εντάχθηκε και η κόρη Εριέτα Παρτάλη που σήμερα έχει τον δικό της ξεχωριστό ρόλο σε αυτή. Υπεύθυνη του wine club που δημιουργήθηκε το περασμένο καλοκαίρι, η Εριέτα έχει αναλάβει τη διοργάνωση εξορμήσεων σε διάφορα οινοποιεία, όπου οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα μυστικά του κρασιού και να απολαύσουν ένα γεύμα συνοδεία του.
Με περισσότερες από 500 ετικέτες να απαρτίζουν την κάβα του wine bar «Μέθη», οι λάτρεις του κρασιού έχουν βρει τον επίγειο παράδεισό τους.
Με εμπειρία 20 χρόνων σχεδόν, οι άνθρωποι στη «Μέθη» γνωρίζουν άριστα την τέχνη του κρασιού. Έτσι, επιλέγουν τα καλύτερα για όσους ήδη γνωρίζουν αλλά και για εκείνους που θέλουν να μάθουν.
Στις 500 και πλέον ετικέτες που υπάρχουν στην κάβα του εστιατορίου, θα βρει κανείς μία πολύ μεγάλη ποικιλία σε ελληνικές και ξένες ετικέτες, μεγάλων και μικρότερων παραγωγών.
Μάλιστα, για εκείνους που επιθυμούν ένα ποτήρι κρασί κι όχι ολόκληρη φιάλη, διατίθενται 14 διαφορετικές ετικέτες, που ανά μήνα αλλάζουν, ώστε οι πελάτες να γνωρίζουν και τις νέες προθήκες με τις οποίες συνεχώς εμπλουτίζεται η γκάμα του εστιατορίου.
Κι επειδή το κρασί είναι σοβαρή υπόθεση στη «Μέθη», για τα premium κρασιά που διαθέτει, χρησιμοποιείται το σύστημα Coravin που εξασφαλίζει την ποιότητα του κρασιού για καιρό ακόμα και μετά το άνοιγμα του.
Κι αν αναρωτιέται κανείς πώς μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε τόσα πολλά είδη κρασιού, η «Μέθη» έχει φροντίσει και γι’ αυτό.
Όλες οι ετικέτες είναι περασμένες σε ειδική εφαρμογή, σε tablet, που φτάνει στο τραπέζι σας κι εσείς χρησιμοποιείτε τα φίλτρα ανά κατηγορία (χρώμα, ποικιλίες, παραγωγό κ.ά.) για να βρείτε αυτό που ταιριάζει στην όρεξη και τη διάθεση σας κάθε φορά.
Τα μεθυστικά αρώματα του κρασιού και η γεμάτη γεύση του, αναδεικνύονται όταν συνοδεύονται από τα πιο ταιριαστά πιάτα. Στη «Μέθη» γνωρίζουν πολύ καλά και την τέχνη του pairing κι έτσι έχουν δημιουργήσει ένα μενού με γεύσεις που θα αναδείξουν το κρασί και θα αναδειχθούν και οι ίδιες από αυτό.
Η sharing φιλοσοφία του εστιατορίου, με τα πιάτα όλα να μπαίνουν στη μέση, δημιουργεί μια ακόμα πιο ευχάριστη, παρεΐστικη διάθεση και την προσμονή όλων για το επόμενο πιάτο.
Αυτά που ξεχωρίζουν είναι το διαχρονικό πλέον καρπάτσιο από μοσχαρίσιο φιλέτο με παρμεζάνα και λάδι τρούφας, οι υπέροχες μπρουσκέτες σε διάφορες εκδοχές και το πλούσιο τραχανότο.
Νέες προσθήκες που βασίζονται στις φρέσκιες ιδέες της Nένας Καζάκου είναι τα κλασικά σαλιγκάρια α λα μπουργκινιόν και το κοτόπουλο κονφί, τυλιγμένο σε προσούτο, με ντελικάτη σάλτσα μανιταριών, βελούδινο πουρέ πατάτας και λάδι τρούφας.
Ξεχωρίζουν επίσης οι χειροποίητες ταλιατέλες με κρέμα, φιστίκι Αίγινης και μπουράτα, ενώ ο κατάλογος είναι εμπλουτισμένος με πιάτα ζυμαρικών, ριζότο, φιλέτο ψάρι ημέρας και ceviche όπως και φρέσκες τηγανητές πατάτες κομμένες στο χέρι.
Αυτό που δεν πρέπει να παραλείψετε να δοκιμάσετε όταν βρεθείτε στη «Μέθη» είναι τα εξαίρετης ποιότητας αλλαντικά της και τα ιδιαίτερα τυριά που έχουν επιλεχθεί για την διαφορετικότητα τους.
Να σημειωθεί πώς τα αλλαντικά κόβονται τη στιγμή που τα παραγγέλνετε σε μηχανή Berkel, με μαεστρία.
Λεπτοκομμένες φέτες από προσούτο Πάρμας και jamon iberico, έρχονται στο τραπέζι με όλη τη φρεσκάδα που αναδεικνύει τη γεύση και το άρωμα τους.
Για κλείσιμο στη «Μέθη», επιβάλλεται η σοκολατένια σφαίρα της. Με παγωτό παστέλι, που παρασκευάζεται στην κουζίνα του εστιατορίου, κορμό brownies, καραμελωμένα φουντούκια και ζεστή καραμέλα που έρχεται να λιώσει τη σοκολατένια σφαίρα, δεν μπορεί παρά να σας ενθουσιάσει.
Jazz μουσικά vibes, αλλά και ακουστικές διασκευές δημιουργούν την ιδανική ατμόσφαιρα στη «Μέθη» για να απολαύσετε όλα όσα υπέροχα έχει να σας προσφέρει.
Tip: Ο χώρος ενδείκνυται και για lunch break ή επαγγελματικές συναντήσεις. Ένα τηλεφώνημα για κράτηση θα κάνει την εμπειρία σας μοναδική και ξεκούραστη.
Διεύθυνση: Εθν. Αντιστάσεως 65, Καλαμαριά
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 482401
Ο κόσμος του κρασιού είναι υπέροχος και συνεχώς διευρύνεται, με το ταξίδι σε αυτόν να παραμένει διαχρονικά συναρπαστικό. Τόσες πολλές οι ποικιλίες, τα είδη, οι μέθοδοι παραγωγής του, που δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για… εξερεύνηση. Για το ταξίδι στον κόσμο του κρασιού όμως χρειάζεται κανείς έναν γνώστη για να τον μυήσει στα οινικά αυτά «μονοπάτια».
Στο wine bar «Μέθη» έχουν πετύχει ακριβώς αυτό. Να σας ξεναγήσουν σε αυτόν τον όμορφο και πολλά υποσχόμενο κόσμο μέσα από τα δικά τους μάτια και την πολύχρονη γνώση τους, με πολλά και ξεχωριστά κρασιά, αλλά και πιάτα ταιριαστά, ώστε να αναδεικνύουν όλη τη μαγεία του κρασιού που τα συνοδεύει.
Πώς ξεκίνησε όμως να υπάρχει η «Μέθη»; Ποιο ήταν το δικό της ταξίδι μέσα στο χρόνο και πώς έφτασε να είναι ένα από τα πρώτα wine bar της Θεσσαλονίκης, που κατάφερε να πείσει και να κερδίσει το απαιτητικό της κοινό;
Ήταν το 2000 όταν ο Τάσος Παρτάλης και η σύζυγός του Νένα Καζάκου δημιούργησαν την κάβα «Μέθη», στην Εθνικής Αντιστάσεως στην Καλαμαριά. Αγαπώντας το κρασί, δημιούργησαν έναν χώρο όπου θα συγκέντρωναν κρασιά που γνωρίζουν και αγαπούν, μαζί με άλλα premium ποτά για τους λάτρεις επιλεγμένων ετικετών.
Μάλιστα, ανά διαστήματα, διοργάνωναν και βραδιές οινογνωσίας στο πατάρι που διέθετε η κάβα για τους οινόφιλους, κατά τη διάρκεια των οποίων σερβίρονταν και πιάτα που αναδείκνυαν το εκάστοτε κρασί.
Τα πιάτα ήταν δημιουργίες της Νένας Καζάκου, η οποία είχε πάντα ταλέντο στη μαγειρική και της άρεσε να δημιουργεί ξεχωριστές γεύσεις.
Όνειρο του Τάσου Παρτάλη όμως ήταν να δημιουργήσει κάποια στιγμή ένα wine bar. Μέσα από τα ταξίδια που είχε κάνει ανά τον κόσμο και τις επιρροές από αυτά, κατάφερε μαζί με την σύζυγό του, να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Κι έτσι το 2012 η «Μέθη» έγινε ένα από τα πρώτα wine bars της Θεσσαλονίκης.
Με τον Τάσο στα ηνία του κρασιού και την Νένα στο τιμόνι της κουζίνας, πέτυχαν ένα μοναδικό αποτέλεσμα κι ένα wine bar που κέρδισε σταδιακά τον κόσμο της πόλης και κατάφερε μέχρι σήμερα να είναι ένα από τα καλύτερα στο είδος του.
Στη συνέχεια, στο δυναμικό της επιχείρησης εντάχθηκε και η κόρη Εριέτα Παρτάλη που σήμερα έχει τον δικό της ξεχωριστό ρόλο σε αυτή. Υπεύθυνη του wine club που δημιουργήθηκε το περασμένο καλοκαίρι, η Εριέτα έχει αναλάβει τη διοργάνωση εξορμήσεων σε διάφορα οινοποιεία, όπου οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα μυστικά του κρασιού και να απολαύσουν ένα γεύμα συνοδεία του.
Με περισσότερες από 500 ετικέτες να απαρτίζουν την κάβα του wine bar «Μέθη», οι λάτρεις του κρασιού έχουν βρει τον επίγειο παράδεισό τους.
Με εμπειρία 20 χρόνων σχεδόν, οι άνθρωποι στη «Μέθη» γνωρίζουν άριστα την τέχνη του κρασιού. Έτσι, επιλέγουν τα καλύτερα για όσους ήδη γνωρίζουν αλλά και για εκείνους που θέλουν να μάθουν.
Στις 500 και πλέον ετικέτες που υπάρχουν στην κάβα του εστιατορίου, θα βρει κανείς μία πολύ μεγάλη ποικιλία σε ελληνικές και ξένες ετικέτες, μεγάλων και μικρότερων παραγωγών.
Μάλιστα, για εκείνους που επιθυμούν ένα ποτήρι κρασί κι όχι ολόκληρη φιάλη, διατίθενται 14 διαφορετικές ετικέτες, που ανά μήνα αλλάζουν, ώστε οι πελάτες να γνωρίζουν και τις νέες προθήκες με τις οποίες συνεχώς εμπλουτίζεται η γκάμα του εστιατορίου.
Κι επειδή το κρασί είναι σοβαρή υπόθεση στη «Μέθη», για τα premium κρασιά που διαθέτει, χρησιμοποιείται το σύστημα Coravin που εξασφαλίζει την ποιότητα του κρασιού για καιρό ακόμα και μετά το άνοιγμα του.
Κι αν αναρωτιέται κανείς πώς μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε τόσα πολλά είδη κρασιού, η «Μέθη» έχει φροντίσει και γι’ αυτό.
Όλες οι ετικέτες είναι περασμένες σε ειδική εφαρμογή, σε tablet, που φτάνει στο τραπέζι σας κι εσείς χρησιμοποιείτε τα φίλτρα ανά κατηγορία (χρώμα, ποικιλίες, παραγωγό κ.ά.) για να βρείτε αυτό που ταιριάζει στην όρεξη και τη διάθεση σας κάθε φορά.
Τα μεθυστικά αρώματα του κρασιού και η γεμάτη γεύση του, αναδεικνύονται όταν συνοδεύονται από τα πιο ταιριαστά πιάτα. Στη «Μέθη» γνωρίζουν πολύ καλά και την τέχνη του pairing κι έτσι έχουν δημιουργήσει ένα μενού με γεύσεις που θα αναδείξουν το κρασί και θα αναδειχθούν και οι ίδιες από αυτό.
Η sharing φιλοσοφία του εστιατορίου, με τα πιάτα όλα να μπαίνουν στη μέση, δημιουργεί μια ακόμα πιο ευχάριστη, παρεΐστικη διάθεση και την προσμονή όλων για το επόμενο πιάτο.
Αυτά που ξεχωρίζουν είναι το διαχρονικό πλέον καρπάτσιο από μοσχαρίσιο φιλέτο με παρμεζάνα και λάδι τρούφας, οι υπέροχες μπρουσκέτες σε διάφορες εκδοχές και το πλούσιο τραχανότο.
Νέες προσθήκες που βασίζονται στις φρέσκιες ιδέες της Nένας Καζάκου είναι τα κλασικά σαλιγκάρια α λα μπουργκινιόν και το κοτόπουλο κονφί, τυλιγμένο σε προσούτο, με ντελικάτη σάλτσα μανιταριών, βελούδινο πουρέ πατάτας και λάδι τρούφας.
Ξεχωρίζουν επίσης οι χειροποίητες ταλιατέλες με κρέμα, φιστίκι Αίγινης και μπουράτα, ενώ ο κατάλογος είναι εμπλουτισμένος με πιάτα ζυμαρικών, ριζότο, φιλέτο ψάρι ημέρας και ceviche όπως και φρέσκες τηγανητές πατάτες κομμένες στο χέρι.
Αυτό που δεν πρέπει να παραλείψετε να δοκιμάσετε όταν βρεθείτε στη «Μέθη» είναι τα εξαίρετης ποιότητας αλλαντικά της και τα ιδιαίτερα τυριά που έχουν επιλεχθεί για την διαφορετικότητα τους.
Να σημειωθεί πώς τα αλλαντικά κόβονται τη στιγμή που τα παραγγέλνετε σε μηχανή Berkel, με μαεστρία.
Λεπτοκομμένες φέτες από προσούτο Πάρμας και jamon iberico, έρχονται στο τραπέζι με όλη τη φρεσκάδα που αναδεικνύει τη γεύση και το άρωμα τους.
Για κλείσιμο στη «Μέθη», επιβάλλεται η σοκολατένια σφαίρα της. Με παγωτό παστέλι, που παρασκευάζεται στην κουζίνα του εστιατορίου, κορμό brownies, καραμελωμένα φουντούκια και ζεστή καραμέλα που έρχεται να λιώσει τη σοκολατένια σφαίρα, δεν μπορεί παρά να σας ενθουσιάσει.
Jazz μουσικά vibes, αλλά και ακουστικές διασκευές δημιουργούν την ιδανική ατμόσφαιρα στη «Μέθη» για να απολαύσετε όλα όσα υπέροχα έχει να σας προσφέρει.
Tip: Ο χώρος ενδείκνυται και για lunch break ή επαγγελματικές συναντήσεις. Ένα τηλεφώνημα για κράτηση θα κάνει την εμπειρία σας μοναδική και ξεκούραστη.
Διεύθυνση: Εθν. Αντιστάσεως 65, Καλαμαριά
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 482401
ΣΧΟΛΙΑ