ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή - Μητσοτάκης: Πρώτη μου υποχρέωση να αφήσω πίσω μας την εποχή της χρεοκοπίας - ΔΕΙΤΕ Live

Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό από τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτη Φάμελλο και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη

 24/05/2024 07:00

«Είναι ένα δύσκολο πρόβλημα η ακρίβεια που χρειάζεται ρεαλισμό» επισήμανε στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην προ ημερησίας συζήτηση που γίνεται στη Βουλή μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΣΑ-ΠΣ, ενώ στη Δευτερολογία του τόνισε πως «η πρώτη μου υποχρέωση απέναντι στη χώρα και στην παράταξή μου είναι να αφήσω οριστικά πίσω μας την εποχή της χρεοκοπίας».

«Είναι ένα δύσκολο πρόβλημα η ακρίβεια που χρειάζεται ρεαλισμό. Κανείς δεν αρνείται ότι οι τιμές στα σούπερ μάρκετ και τα υψηλά ενοίκια ροκανίζουν το διαθέσιμο εισόδημα και για αυτό εφαρμόζουμε πολιτική στοχευμένων μέτρων για τους ευάλωτους. Αρχικά μπορέσαμε και αναχαιτίσαμε τις αυξήσεις στο ρεύμα. Σήμερα οι τιμές έχουν επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα και να έχει μετριαστεί η κριτική. Όμως η αλήθεια είναι ότι το πρόβλημα επιμένει στον πληθωρισμό των τροφίμων. Η ακρίβεια είναι το βασικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Στο επίκεντρο της κριτικής του ο πρωθυπουργός έβαλε πολυεθνικούς ομίλους λέγοντας χαρακτηριστικά πως «οι κολοσσοί δεν πρέπει να θέτουν γεωγραφικούς περιορισμούς για να κρατούν υψηλές τιμές, ούτε και να τις μειώνουν εκεί που θέλουν για να κρατούν δεσπόζουσα θέση. Είναι μια κερδοσκοπική τακτική που δεν συνδέεται μόνο με τα ευρωπαϊκά κόστη. Τραυματίζει τον ελεύθερο ανταγωνισμό. Στερεί από μέρος των ευρωπαίων πολιτών να έχουν πρόσβαση σε διαφορετικές επιλογές. Η ριζική απάντηση είναι οι μόνιμες αυξήσεις που θα μείνουν».

O κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «η ΕΕ οφείλει να βάλει αυστηρούς κανόνες. Μόλις χθες η αρμόδια αντιπρόεδρος επέβαλε πρόστιμο μαμούθ σε αμερικανική πολυεθνική που ξεπέρασε τα 300 εκατ. Αυτό που ζητάμε είναι να ενισχυθεί το ευρωπαϊκό οπλοστάσιο, Δεν το ζητά μόνο η Ελλάδα αλλά τουλάχιστον 8 χώρες. Μας ρωτάτε γιατί τώρα η συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Γιατί τώρα αναδείχθηκε το πρόβλημα και σε άλλες χώρες. Και η Ευρώπη αιφνιδιάστηκε από την αύξηση τιμών. Ποτέ η ΕΚΤ δεν προέβλεπε τόσο υψηλό πληθωρισμό. Αυτός ο πληθωρισμός της απληστίας πρέπει να αντιμετωπιστεί ριζικά. Αντιδρούμε τώρα γιατί τώρα έχουμε ευρωεκλογές πρέπει να καταγραφεί ως ευρωπαϊκή προτεραιότητα. Μια ελληνική εισήγηση βρίσκεται στο επίκεντρο των προβληματισμών της ΕΕ. Μου κάνει εντύπωση ότι ευρωπαϊκή πρόταση της ασκείται κριτική από την Αριστερά. Εσείς δεν είστε ιστορικά κατά των μονοπωλείων. Κάνει μια πρόταση και της ασκείτε κριτική σε μια πρόταση που σαν λογική δεν σας βρίσκει αντίθετους».

mitsotakis-vouli-3.jpg


O πρωθυπουργός επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνοντας: «Ο νέος αρχηγός σας θέλει να αναστήσει την πολιτική συμμαχία με Βαρουφάκη και Ζωή να του θυμίζουμε ποιοι ήταν οι υπαίτιοι της οικονομικής καταστροφής. Η Ελλάδα πέτυχε υπερδιπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από την Ευρώπη. Ελάτε να συγκρίνουμε τις δικές σας ημέρες, δεν θα είναι κολακευτικά τα αποτελέσματα».

Πρόσθεσε επίσης πως «τα δηλωμένα εισοδήματα του 2023 είναι σήμερα 23% αυξημένα, ο μέσος μισθός κατά 19% αυξημένος. Εδώ θα είμαστε και το 2027 για να διαπιστώσουμε αν κάναμε πράξη την υπόσχεση για μέσο μισθό 1.500 ευρώ. Δεν πτωχεύουμε λοιπόν αλλά έχουμε πολύ δρόμο να καλύψουμε», συνέχισε και αναφέρθηκε σε προτάσεις που έχουν ακουστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ: «4.000 ευρώ σύνταξη σε όλους; 13ος 14ος μισθός ανεδαφικά επιχειρήματα για φορολογικές ελαφρύνσεις. Ας παραδεχθούμε ότι μπορούμε να επιμείνουμε μόνο σε ρεαλιστικές λύσεις. Ενα πρόβλημα σε έξαρση είναι σύνθετο για να δεχθεί απλοϊκές λύσεις. Τα αναχώματα της πολιτείας ήταν και συντονισμένα και είχαν και συγκεκριμένο αποτύπωμα. κάποιος να ενημερώσει τον αρχηγό σας ότι εμείς φορολογήσαμε τα υπερκέρδη. Πείτε του το, μην τα επαναλαμβάνει είναι σαν να μας διαφημίζει. Τα χρωματιστά τιμολόγια ήταν μια ουσιαστικά παρέμβαση στην αγορά γιατί οι τιμές έπεσαν στα προ κρίσης επίπεδα».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι δόθηκε προς κοστολόγηση στην αρμόδια υπηρεσία της Βουλής. «45 δις την τετραετία κοστίζουν αυτά που τάζετε. Όχι πρόγραμμα θεσσαλονίκης... δεν έχετε μάθει από τα λάθη σας. Για να καταλάβετε ότι αυτά που εισηγείστε συνεπάγονται χρεοκοπία και αυτή τη φορά χρεοκοπία χωρίς επιστροφή. Πρέπει να ξεφύγουμε από τον λαϊκίστικο κύκλο του ψέματος που τόσο ακριβά έχουμε πληρώσει. Οι πολιτικές δυνάμεις έχουν χρέος να μην καταφεύγουν σε εύκολα συνθήματα. Πολύ περισσότερο όταν βρεθήκατε στην ίδια θέση κάποια στιγμή το 2018. Τι έλεγε τότε ο αρχηγός σας. Να σας θυμίσω. Οι μειώσεις στο ΦΠΑ δεν θα περάσουν ποτέ στον καταναλωτή και είναι αναποτελεσματικές. Kοροϊδεύτε τον ελληνικό λαό. Ο αρχηγός σας λέει ότι φέρνει φρέσκο αέρα αλλά μάλλον είναι κοπανιστός».

mitsotakis-vouli-2.jpg


Στη Δευτερολογία του ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Εμείς σεβόμαστε το αποτέλεσμα των εκλογών, τη γεωγραφία της Βουλής και τα εκλογικά ποσοστά δεν τα υφαρπάξαμε από τους Έλληνες πολίτες, οι πολίτες μάς έδωσαν το ποσοστό αυτό το οποίο κατανεμήθηκε στον αριθμό των βουλευτών που έχουμε στη Βουλή. Και εσάς σας έδωσαν το δικό σας ποσοστό με τον αριθμό των βουλευτών που διαθέτετε στην κοινοβουλευτική σας ομάδα. Επειδή μας λέτε με πολύ πάθος ότι εσείς δημοκρατικά εκπροσωπείτε τους πολίτες, θυμάμαι μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου του 2023 περιφρονήσατε πλήρως την βούληση των δικών σας ψηφοφόρων και αλλάξατε τους βουλευτές που εκλέχθηκαν με σταυρό για να βάλετε τους δικού σας διορισμένους βουλευτές» είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την δευτερολογία του στη Βουλή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και απαντώντας στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Απαντώντας στον Νίκο Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός είπε πως «αν έπρεπε να σχεδιάσω ένα παπούτσι για το ΠΑΣΟΚ όπως εκφράζεται στη Βουλή από εσάς, θα σχεδίαζα ένα παπούτσι με τον ήλιο, μόνο που ο ήλιος αντί για πράσινος θα ήταν ροζ» και προσέθεσε: «Διότι αυτά που άκουσα σήμερα σχετικά με την αξιολόγησή σας για την ευρωπαϊκή σύγκλιση ή μη της χώρας είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Μια οικονομία που αναπτύσσεται με ρυθμούς υπερδιπλάσιους της ευρωζώνης συγκλίνει ή αποκλίνει από την Ευρώπη; Μια οικονομία που μειώνει το βάρος του δημοσίου χρέους με τη μεγαλύτερη ταχύτητα από όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες συγκλίνει ή αποκλίνει από την Ευρώπη; Μια οικονομία της οποία τα επιτόκια δανεισμού πέφτουν με μεγάλη ταχύτητα και προσεγγίζουν αυτά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας συγκλίνει ή αποκλίνει από την Ευρώπη; Μια οικονομία που έχει φτάσει στο σημείο το 50% του ΑΕΠ της να είναι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών, να επενδύει στην ανάπτυξη και την καινοτομία, να έχει αυξήσει το επίπεδο των επενδύσεων της συγκλίνει ή αποκλίνει; Μια οικονομία που μειώνει την ανεργία με την μεγαλύτερη ταχύτητα στην Ευρώπη συγκλίνει ή αποκλίνει από την Ευρώπη;» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πάντως πως «η πρώτη μου υποχρέωση απέναντι στη χώρα και στην παράταξή μου είναι να αφήσω οριστικά πίσω μας την εποχή της χρεοκοπίας».

«Το έχουμε ξαναδεί το έργο αυτό. Το ξαναείδαμε το 2015, τότε μια θυμωμένη και οργισμένη κοινωνία σάς πίστεψε και σας ψήφισε και την εξαπατήσατε. Η λέξη η οποία είναι ταυτισμένη με την παράταξη σας είναι το ψέμα. Το ξαναδοκιμάσατε το 2019 και 2023. Δεν μπορείτε να μάθετε τίποτα από τα σφάλματα σας. Αντιμετωπίζετε με αλαζονεία το 41% που μας έδωσε ο λαός αλλά μήπως να σκεφτείτε γιατί εσάς από το 32% σας πήγε στο 17%; Δεν νομίζω ότι σας προσέχει και κανείς ιδιαίτερα όταν μπαίνετε στην λογική πλεονασμού γιατί οι πολίτες μπορεί να είναι στενοχωρημένοι αλλά δεν σας πιστεύουν», ανέφερε.

Απαντώντας στον Σωκράτη Φάμελλο ο πρωθυπουργός είπε: «Ακούσαμε ότι η πολιτική της κυβέρνησης ευνοεί τους λίγους, ότι οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται και οι φοροαπαλλαγές αφορούσαν τους λίγους και όχι τους πολλούς. Ας τα θυμίσουμε: μείωση ασφαλιστικών εισφορών 4,4%. Αφορά ή δεν αφορά όλους τους εργαζόμενους; Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, για όλους, που ο ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε. Μείωση ΕΝΦΙΑ 35% για όλους. Όλα αυτά αφορούν πλούσιους ή κάθε Έλληνα ιδιοκτήτη; Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ. Κατάργηση φόρου γονικών παροχών. Αφορούν όλους τους Έλληνες αυτά ή μόνο πλούσιους; Μείωση φορολόγησης επιχειρήσεων από το 29 στο 22%. Έχετε μεγάλο ενδιαφέρον για τη φορολόγηση μερισμάτων, σας ενημερώνω ότι από τότε που μειώσαμε τον φόρο στα μερίσματα εισπράξαμε περισσότερα έσοδα», είπε και επισήμανε:

«Οι πρόσθετοι πόροι, τα υπερπλεονάσματα, είναι ακριβώς αυτοί που μας επέτρεψαν να διαθέσουμε παραπάνω πόρους στην Υγεία και να αυξήσουμε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια. Να μπορέσουμε να επενδύσουμε περισσότερο στις ένοπλες δυνάμεις, στην Παιδεία, να κάνουμε μόνιμες προσλήψεις να κάνουμε ουσιαστική πολιτική για την οικογένεια. Όλα αυτά έγιναν από το πλεόνασμα της ανάπτυξης. Η τήρηση όμως των δημοσιονομικών στόχων σε μια Ευρώπη που αλλάζει είναι μη διαπραγματεύσιμη προτεραιότητα για την κυβέρνηση μας. Η χώρα πρέπει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 2%. Η χώρα έχει καταφέρει να συγκλίνει με την Ευρώπη πρωτίστως στο κύρος της. Και πρέπει να είναι κάποιος πολύ κακοπροαίρετος για να μην το βλέπει. Εκτός αν θέλετε να χρησιμοποιείται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να πυροβολείτε την χώρα αντί να την στηρίζετε, όπως κάνετε συστηματικά».

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για την εξωτερική πολιτική και ειδικότερα για το Μεσανατολικό. «Η άποψη της κυβέρνησης είναι απολύτως σαφής. Η κυβέρνηση υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών και θεωρεί ότι οποιαδήποτε απόφαση για καθεστώς της Παλαιστίνης μπορεί να ληφθεί μόνο στα πλαίσια ενός ξεκάθαρα οριοθετημένου οδικού χάρτη που θα οδηγήσει σε αυτό το αποτέλεσμα και θεωρούμε ότι ακόμα δεν είμαστε σε αυτό το σημείο. Σέβομαι και τις αποφάσεις των άλλων χωρών. Ψηφίσαμε υπέρ της αναβάθμισης της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ. Όμως όταν ακούω την Χαμάς -που δεν είναι ακριβώς τρομοκρατική οργάνωση κατά τον αρχηγό σας, είναι περίπου τρομοκρατική οργάνωση- να πανηγυρίζει και να λέει ότι αν δεν είχαν κάνει αυτή την φρικιαστική επίθεση δεν θα φτάναμε σε αυτό το σημείο, δεν μπορώ να είμαι ικανοποιημένος. Όπως δεν μπορώ να ταυτίσω την Χαμάς με τα δίκαια του παλαιστινιακού λαού, έτσι δεν μπορώ να εξισώσω όλες τις καταστάσεις» τόνισε.

«Η κριτική που έχουμε ασκήσει στην κυβέρνηση του Ισραήλ για την ανθρωπιστική τραγωδία στη Γάζα και για τις άδικες και θλιβερές και τραγικές απώλειες παιδιών αμάχων είναι πολύ σκληρή», συμπλήρωσε.

Σωκράτης Φάμελλος

famelos-vouli.jpg

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος στη διάρκεια της προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή για την ακρίβεια και στην αισχροκέρδεια.

«Ο ελληνικός λαός έχει μία σοφή φράση. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Καταφέραμε να σας φέρουμε στη Βουλή λίγο πριν τις ευρωεκλογές για το βασικότερο πρόβλημα του ελληνικού λαού που αφορά στην ακρίβεια» τόνισε ο κ. Φάμελλος στην αρχή της ομιλίας του.

Αναφορικά με την ακρίβεια επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι κρυβόταν από τη Βουλή . «Δεν θα σας επιτρέψουμε να κρύψετε την αλήθεια. Κρύβονται εδώ και τρία χρόνια για το θέμα της ακρίβειας. Η δυσαρέσκεια μεγαλώνει για την ακρίβεια. Δεν βγαίνει ο μήνας».

Στη συνέχεια ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε και πάλι στο θέμα της ακρίβειας που γονατίζει τα νοικοκυριά. «Η αριστεία ακρίβειας στην Ευρώπη είναι ο κ. Μητσοτάκης. Ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα είναι ο υψηλότερος στην Ευρωζώνη. Υπάρχουν προϊόντα με υπερδιπλάσια αύξηση. Οι πολίτες ξέρουν τι πληρώνουν. Τρίτη ακριβότερη χώρα στην βενζίνη. Τέταρτη ακριβότερη στο πετρέλαιο κίνησης. Ακριβότερη η κιλοβατώρα προ φόρων το 2022».

Αναφορικά με τον ΦΠΑ, αναρωτήθηκε γιατί δεν θέλετε να εφαρμόσουμε την ευρωπαϊκή πρακτική.

Εν συνεχεία επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό.

«Ο κ. Μητσοτάκης ήταν υπουργός κυβερνήσεων που χρεωκόπησαν τη χώρα και ο Αλέξης Τσίπρας πρωθυπουργός της κυβέρνησης που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο, υπενθύμισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αυτός που μείωση τον ΦΠΑ στο ρεύμα.

«Εσείς είστε ο απολογούμενος»

Ο κ. Φάμελλος απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό υπογράμμισε. «Σήμερα εσείς είστε ο απολογούμενος και ο ελεγχόμενος» είπε και αναρωτήθηκε γιατί δεν μειώνει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα.

O πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η κυβέρνηση παρέχει ασυλία στα ολιγοπώλια. «Ζούμε την ακρίβεια Μητσοτάκη» τόνισε χαρακτηριστικά ανεβάζοντας τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ο πρόεδρος της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για ρεκόρ κερδοφορίας στις τράπεζες, ενώ μίλησε για υπερκέρδη – όπως τα χαρακτήρισε – σε ΔΕΗ αλλά και σε διυλιστήρια.

Αναφέρθηκε ακόμη και σε ένα ακόμη «αγκάθι» για τα νοικοκυριά που δεν είναι άλλο από την εκτόξευση των τιμών στα ενοίκια.

«Μας λέτε ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν θα περάσει στην αγορά. Με τρόμο βλέπω ότι δεν είστε άριστοι. Μας λέτε ότι δεν το έκαναν άλλες χώρες. Γιατί λέτε ψέματα» είπε και έφερε ως παράδειγμα την Κύπρο.

Ακολούθως ρώτησε: "Θα συνεχίσετε την συγκάλυψη στο έγκλημα των Τεμπών;" και πρόσθεσε ότι "δεν μπορείτε πια να το κρύψετε, όπως δεν μπορείτε να κρύψετε τη συγκάλυψη στο σκάνδαλο των υποκλοπών".

Υποστήριξε ότι "ο πρωθυπουργός κρυβόταν από την Βουλή και την κοινωνία στο θέμα της ακρίβειας" ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από το Μάρτιο να γίνει συζήτηση και πρόσθεσε: "Δεν θα σας επιτρέψουμε να κρυφτείτε".

Ανέφερε ακόμη ότι "η κυβέρνηση έλεγε ψέματα ότι η ακρίβεια είναι προσωρινό και εξωγενές. Μετά έλεγε ψέματα ο κ. Σκρέκας για μηδενικό πληθωρισμό και μετά ψέματα με τις περιοδείες του κ. Μητσοτάκη στα σούπερ μάρκετ. Σήμερα μας λέτε ψέματα ότι τάχα το αναγνωρίζατε".

Ο κ. Φάμελλος χαρακτήρισε "υποκριτική και πυροτέχνημα για επικοινωνιακούς λόγους την επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν Ουρ. φον ντερ Λάιεν" και εξήγησε: "Τι λέει η επιστολή; Ότι η ακρίβεια πλήττει την χώρα μας. Παραδέχεστε ότι πέντε χρόνια δεν είστε επαρκείς για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα και ζητάτε παρέμβαση της Κομισιόν όταν δεν αξιοποιείτε την εργαλειοθήκη της Κομισιόν. Ζητάει μέτρα με επιστολή ο κ. Μητσοτάκης, όχι όταν την φιλοξένησε στην Ελλάδα αλλά τώρα που λήγει η θητεία της και δεν έχει περιθώριο σχεδιασμού. Τα υπερκέρδη τα αναγνωρίζετε μόνο όταν σας πιέζει κάποιος. Ποια είναι η αλήθεια για την ακρίβεια; Ότι στα βασικά είδη διατροφής η ακρίβεια είναι τριπλάσια από ότι στην Ευρώπη". Κορυφώνοντας είπε: "Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι ο κ. Μητσοτάκης και η πολιτική του".

Νίκος Ανδρουλάκης 

androulakis-vouli.jpg

Μετά τον Σωκράτη Φάμελλο, στο βήμα της Βουλής ανέβηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος έστρεψε τα «βέλη» του στην κυβέρνηση με φόντο το «τέρας της ακρίβειας».

Ξεκινώ την ομιλία με μια απλή παρατήρηση» είπε και πρόσθεσε: «Το σύνθημα της ΝΔ "σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη" είναι μια γαργαλιστική πρόκληση, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης. «Το σύνθημα θυμίζει συντηρητικό κόμμα υπό ένταξη χώρας. Απευθύνεστε σε μια χώρα χαμηλών προσδοκιών. Πολύ απλά όσο πιο χαμηλά ρίχνετε τον πήχη τόσο πιο εύκολα τον ξεπερνάτε» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Μεταξύ άλλων ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε πως «είστε ένας αδύναμος πρωθυπουργός» καθώς «θα είστε όλοι υπόλογοι» εάν δεν εφαρμόσει η ΕΥΠ την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, για ενημέρωσή του σε ό,τι αφορά την παρακολούθησή του.

«Το κόστος ζωής έχει εκτοξευθεί. Ο λαός έλεγε θα φύγουν τα μνημόνια, θα έρθουν τα καλύτερα, και βλέπει να καταρρέει η αγοραστική δύναμη του νοικοκυριού του» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και διερωτήθηκε στη συνέχεια πως «τι κάνετε πέντε χρόνια; Πώς σπάτε τα ολιγοπώλια; Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που πήρατε;».

Ανέφερε ακόμη πως η επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι «ομολογία αποτυχίας» που «εκθέτει προσωπικά» τον πρωθυπουργό.


«Είναι ένα δύσκολο πρόβλημα η ακρίβεια που χρειάζεται ρεαλισμό» επισήμανε στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην προ ημερησίας συζήτηση που γίνεται στη Βουλή μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΣΑ-ΠΣ, ενώ στη Δευτερολογία του τόνισε πως «η πρώτη μου υποχρέωση απέναντι στη χώρα και στην παράταξή μου είναι να αφήσω οριστικά πίσω μας την εποχή της χρεοκοπίας».

«Είναι ένα δύσκολο πρόβλημα η ακρίβεια που χρειάζεται ρεαλισμό. Κανείς δεν αρνείται ότι οι τιμές στα σούπερ μάρκετ και τα υψηλά ενοίκια ροκανίζουν το διαθέσιμο εισόδημα και για αυτό εφαρμόζουμε πολιτική στοχευμένων μέτρων για τους ευάλωτους. Αρχικά μπορέσαμε και αναχαιτίσαμε τις αυξήσεις στο ρεύμα. Σήμερα οι τιμές έχουν επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα και να έχει μετριαστεί η κριτική. Όμως η αλήθεια είναι ότι το πρόβλημα επιμένει στον πληθωρισμό των τροφίμων. Η ακρίβεια είναι το βασικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Στο επίκεντρο της κριτικής του ο πρωθυπουργός έβαλε πολυεθνικούς ομίλους λέγοντας χαρακτηριστικά πως «οι κολοσσοί δεν πρέπει να θέτουν γεωγραφικούς περιορισμούς για να κρατούν υψηλές τιμές, ούτε και να τις μειώνουν εκεί που θέλουν για να κρατούν δεσπόζουσα θέση. Είναι μια κερδοσκοπική τακτική που δεν συνδέεται μόνο με τα ευρωπαϊκά κόστη. Τραυματίζει τον ελεύθερο ανταγωνισμό. Στερεί από μέρος των ευρωπαίων πολιτών να έχουν πρόσβαση σε διαφορετικές επιλογές. Η ριζική απάντηση είναι οι μόνιμες αυξήσεις που θα μείνουν».

O κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «η ΕΕ οφείλει να βάλει αυστηρούς κανόνες. Μόλις χθες η αρμόδια αντιπρόεδρος επέβαλε πρόστιμο μαμούθ σε αμερικανική πολυεθνική που ξεπέρασε τα 300 εκατ. Αυτό που ζητάμε είναι να ενισχυθεί το ευρωπαϊκό οπλοστάσιο, Δεν το ζητά μόνο η Ελλάδα αλλά τουλάχιστον 8 χώρες. Μας ρωτάτε γιατί τώρα η συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Γιατί τώρα αναδείχθηκε το πρόβλημα και σε άλλες χώρες. Και η Ευρώπη αιφνιδιάστηκε από την αύξηση τιμών. Ποτέ η ΕΚΤ δεν προέβλεπε τόσο υψηλό πληθωρισμό. Αυτός ο πληθωρισμός της απληστίας πρέπει να αντιμετωπιστεί ριζικά. Αντιδρούμε τώρα γιατί τώρα έχουμε ευρωεκλογές πρέπει να καταγραφεί ως ευρωπαϊκή προτεραιότητα. Μια ελληνική εισήγηση βρίσκεται στο επίκεντρο των προβληματισμών της ΕΕ. Μου κάνει εντύπωση ότι ευρωπαϊκή πρόταση της ασκείται κριτική από την Αριστερά. Εσείς δεν είστε ιστορικά κατά των μονοπωλείων. Κάνει μια πρόταση και της ασκείτε κριτική σε μια πρόταση που σαν λογική δεν σας βρίσκει αντίθετους».

mitsotakis-vouli-3.jpg


O πρωθυπουργός επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνοντας: «Ο νέος αρχηγός σας θέλει να αναστήσει την πολιτική συμμαχία με Βαρουφάκη και Ζωή να του θυμίζουμε ποιοι ήταν οι υπαίτιοι της οικονομικής καταστροφής. Η Ελλάδα πέτυχε υπερδιπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από την Ευρώπη. Ελάτε να συγκρίνουμε τις δικές σας ημέρες, δεν θα είναι κολακευτικά τα αποτελέσματα».

Πρόσθεσε επίσης πως «τα δηλωμένα εισοδήματα του 2023 είναι σήμερα 23% αυξημένα, ο μέσος μισθός κατά 19% αυξημένος. Εδώ θα είμαστε και το 2027 για να διαπιστώσουμε αν κάναμε πράξη την υπόσχεση για μέσο μισθό 1.500 ευρώ. Δεν πτωχεύουμε λοιπόν αλλά έχουμε πολύ δρόμο να καλύψουμε», συνέχισε και αναφέρθηκε σε προτάσεις που έχουν ακουστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ: «4.000 ευρώ σύνταξη σε όλους; 13ος 14ος μισθός ανεδαφικά επιχειρήματα για φορολογικές ελαφρύνσεις. Ας παραδεχθούμε ότι μπορούμε να επιμείνουμε μόνο σε ρεαλιστικές λύσεις. Ενα πρόβλημα σε έξαρση είναι σύνθετο για να δεχθεί απλοϊκές λύσεις. Τα αναχώματα της πολιτείας ήταν και συντονισμένα και είχαν και συγκεκριμένο αποτύπωμα. κάποιος να ενημερώσει τον αρχηγό σας ότι εμείς φορολογήσαμε τα υπερκέρδη. Πείτε του το, μην τα επαναλαμβάνει είναι σαν να μας διαφημίζει. Τα χρωματιστά τιμολόγια ήταν μια ουσιαστικά παρέμβαση στην αγορά γιατί οι τιμές έπεσαν στα προ κρίσης επίπεδα».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι δόθηκε προς κοστολόγηση στην αρμόδια υπηρεσία της Βουλής. «45 δις την τετραετία κοστίζουν αυτά που τάζετε. Όχι πρόγραμμα θεσσαλονίκης... δεν έχετε μάθει από τα λάθη σας. Για να καταλάβετε ότι αυτά που εισηγείστε συνεπάγονται χρεοκοπία και αυτή τη φορά χρεοκοπία χωρίς επιστροφή. Πρέπει να ξεφύγουμε από τον λαϊκίστικο κύκλο του ψέματος που τόσο ακριβά έχουμε πληρώσει. Οι πολιτικές δυνάμεις έχουν χρέος να μην καταφεύγουν σε εύκολα συνθήματα. Πολύ περισσότερο όταν βρεθήκατε στην ίδια θέση κάποια στιγμή το 2018. Τι έλεγε τότε ο αρχηγός σας. Να σας θυμίσω. Οι μειώσεις στο ΦΠΑ δεν θα περάσουν ποτέ στον καταναλωτή και είναι αναποτελεσματικές. Kοροϊδεύτε τον ελληνικό λαό. Ο αρχηγός σας λέει ότι φέρνει φρέσκο αέρα αλλά μάλλον είναι κοπανιστός».

mitsotakis-vouli-2.jpg


Στη Δευτερολογία του ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Εμείς σεβόμαστε το αποτέλεσμα των εκλογών, τη γεωγραφία της Βουλής και τα εκλογικά ποσοστά δεν τα υφαρπάξαμε από τους Έλληνες πολίτες, οι πολίτες μάς έδωσαν το ποσοστό αυτό το οποίο κατανεμήθηκε στον αριθμό των βουλευτών που έχουμε στη Βουλή. Και εσάς σας έδωσαν το δικό σας ποσοστό με τον αριθμό των βουλευτών που διαθέτετε στην κοινοβουλευτική σας ομάδα. Επειδή μας λέτε με πολύ πάθος ότι εσείς δημοκρατικά εκπροσωπείτε τους πολίτες, θυμάμαι μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου του 2023 περιφρονήσατε πλήρως την βούληση των δικών σας ψηφοφόρων και αλλάξατε τους βουλευτές που εκλέχθηκαν με σταυρό για να βάλετε τους δικού σας διορισμένους βουλευτές» είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την δευτερολογία του στη Βουλή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και απαντώντας στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Απαντώντας στον Νίκο Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός είπε πως «αν έπρεπε να σχεδιάσω ένα παπούτσι για το ΠΑΣΟΚ όπως εκφράζεται στη Βουλή από εσάς, θα σχεδίαζα ένα παπούτσι με τον ήλιο, μόνο που ο ήλιος αντί για πράσινος θα ήταν ροζ» και προσέθεσε: «Διότι αυτά που άκουσα σήμερα σχετικά με την αξιολόγησή σας για την ευρωπαϊκή σύγκλιση ή μη της χώρας είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Μια οικονομία που αναπτύσσεται με ρυθμούς υπερδιπλάσιους της ευρωζώνης συγκλίνει ή αποκλίνει από την Ευρώπη; Μια οικονομία που μειώνει το βάρος του δημοσίου χρέους με τη μεγαλύτερη ταχύτητα από όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες συγκλίνει ή αποκλίνει από την Ευρώπη; Μια οικονομία της οποία τα επιτόκια δανεισμού πέφτουν με μεγάλη ταχύτητα και προσεγγίζουν αυτά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας συγκλίνει ή αποκλίνει από την Ευρώπη; Μια οικονομία που έχει φτάσει στο σημείο το 50% του ΑΕΠ της να είναι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών, να επενδύει στην ανάπτυξη και την καινοτομία, να έχει αυξήσει το επίπεδο των επενδύσεων της συγκλίνει ή αποκλίνει; Μια οικονομία που μειώνει την ανεργία με την μεγαλύτερη ταχύτητα στην Ευρώπη συγκλίνει ή αποκλίνει από την Ευρώπη;» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πάντως πως «η πρώτη μου υποχρέωση απέναντι στη χώρα και στην παράταξή μου είναι να αφήσω οριστικά πίσω μας την εποχή της χρεοκοπίας».

«Το έχουμε ξαναδεί το έργο αυτό. Το ξαναείδαμε το 2015, τότε μια θυμωμένη και οργισμένη κοινωνία σάς πίστεψε και σας ψήφισε και την εξαπατήσατε. Η λέξη η οποία είναι ταυτισμένη με την παράταξη σας είναι το ψέμα. Το ξαναδοκιμάσατε το 2019 και 2023. Δεν μπορείτε να μάθετε τίποτα από τα σφάλματα σας. Αντιμετωπίζετε με αλαζονεία το 41% που μας έδωσε ο λαός αλλά μήπως να σκεφτείτε γιατί εσάς από το 32% σας πήγε στο 17%; Δεν νομίζω ότι σας προσέχει και κανείς ιδιαίτερα όταν μπαίνετε στην λογική πλεονασμού γιατί οι πολίτες μπορεί να είναι στενοχωρημένοι αλλά δεν σας πιστεύουν», ανέφερε.

Απαντώντας στον Σωκράτη Φάμελλο ο πρωθυπουργός είπε: «Ακούσαμε ότι η πολιτική της κυβέρνησης ευνοεί τους λίγους, ότι οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται και οι φοροαπαλλαγές αφορούσαν τους λίγους και όχι τους πολλούς. Ας τα θυμίσουμε: μείωση ασφαλιστικών εισφορών 4,4%. Αφορά ή δεν αφορά όλους τους εργαζόμενους; Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, για όλους, που ο ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε. Μείωση ΕΝΦΙΑ 35% για όλους. Όλα αυτά αφορούν πλούσιους ή κάθε Έλληνα ιδιοκτήτη; Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ. Κατάργηση φόρου γονικών παροχών. Αφορούν όλους τους Έλληνες αυτά ή μόνο πλούσιους; Μείωση φορολόγησης επιχειρήσεων από το 29 στο 22%. Έχετε μεγάλο ενδιαφέρον για τη φορολόγηση μερισμάτων, σας ενημερώνω ότι από τότε που μειώσαμε τον φόρο στα μερίσματα εισπράξαμε περισσότερα έσοδα», είπε και επισήμανε:

«Οι πρόσθετοι πόροι, τα υπερπλεονάσματα, είναι ακριβώς αυτοί που μας επέτρεψαν να διαθέσουμε παραπάνω πόρους στην Υγεία και να αυξήσουμε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια. Να μπορέσουμε να επενδύσουμε περισσότερο στις ένοπλες δυνάμεις, στην Παιδεία, να κάνουμε μόνιμες προσλήψεις να κάνουμε ουσιαστική πολιτική για την οικογένεια. Όλα αυτά έγιναν από το πλεόνασμα της ανάπτυξης. Η τήρηση όμως των δημοσιονομικών στόχων σε μια Ευρώπη που αλλάζει είναι μη διαπραγματεύσιμη προτεραιότητα για την κυβέρνηση μας. Η χώρα πρέπει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 2%. Η χώρα έχει καταφέρει να συγκλίνει με την Ευρώπη πρωτίστως στο κύρος της. Και πρέπει να είναι κάποιος πολύ κακοπροαίρετος για να μην το βλέπει. Εκτός αν θέλετε να χρησιμοποιείται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να πυροβολείτε την χώρα αντί να την στηρίζετε, όπως κάνετε συστηματικά».

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για την εξωτερική πολιτική και ειδικότερα για το Μεσανατολικό. «Η άποψη της κυβέρνησης είναι απολύτως σαφής. Η κυβέρνηση υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών και θεωρεί ότι οποιαδήποτε απόφαση για καθεστώς της Παλαιστίνης μπορεί να ληφθεί μόνο στα πλαίσια ενός ξεκάθαρα οριοθετημένου οδικού χάρτη που θα οδηγήσει σε αυτό το αποτέλεσμα και θεωρούμε ότι ακόμα δεν είμαστε σε αυτό το σημείο. Σέβομαι και τις αποφάσεις των άλλων χωρών. Ψηφίσαμε υπέρ της αναβάθμισης της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ. Όμως όταν ακούω την Χαμάς -που δεν είναι ακριβώς τρομοκρατική οργάνωση κατά τον αρχηγό σας, είναι περίπου τρομοκρατική οργάνωση- να πανηγυρίζει και να λέει ότι αν δεν είχαν κάνει αυτή την φρικιαστική επίθεση δεν θα φτάναμε σε αυτό το σημείο, δεν μπορώ να είμαι ικανοποιημένος. Όπως δεν μπορώ να ταυτίσω την Χαμάς με τα δίκαια του παλαιστινιακού λαού, έτσι δεν μπορώ να εξισώσω όλες τις καταστάσεις» τόνισε.

«Η κριτική που έχουμε ασκήσει στην κυβέρνηση του Ισραήλ για την ανθρωπιστική τραγωδία στη Γάζα και για τις άδικες και θλιβερές και τραγικές απώλειες παιδιών αμάχων είναι πολύ σκληρή», συμπλήρωσε.

Σωκράτης Φάμελλος

famelos-vouli.jpg

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος στη διάρκεια της προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή για την ακρίβεια και στην αισχροκέρδεια.

«Ο ελληνικός λαός έχει μία σοφή φράση. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Καταφέραμε να σας φέρουμε στη Βουλή λίγο πριν τις ευρωεκλογές για το βασικότερο πρόβλημα του ελληνικού λαού που αφορά στην ακρίβεια» τόνισε ο κ. Φάμελλος στην αρχή της ομιλίας του.

Αναφορικά με την ακρίβεια επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι κρυβόταν από τη Βουλή . «Δεν θα σας επιτρέψουμε να κρύψετε την αλήθεια. Κρύβονται εδώ και τρία χρόνια για το θέμα της ακρίβειας. Η δυσαρέσκεια μεγαλώνει για την ακρίβεια. Δεν βγαίνει ο μήνας».

Στη συνέχεια ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε και πάλι στο θέμα της ακρίβειας που γονατίζει τα νοικοκυριά. «Η αριστεία ακρίβειας στην Ευρώπη είναι ο κ. Μητσοτάκης. Ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα είναι ο υψηλότερος στην Ευρωζώνη. Υπάρχουν προϊόντα με υπερδιπλάσια αύξηση. Οι πολίτες ξέρουν τι πληρώνουν. Τρίτη ακριβότερη χώρα στην βενζίνη. Τέταρτη ακριβότερη στο πετρέλαιο κίνησης. Ακριβότερη η κιλοβατώρα προ φόρων το 2022».

Αναφορικά με τον ΦΠΑ, αναρωτήθηκε γιατί δεν θέλετε να εφαρμόσουμε την ευρωπαϊκή πρακτική.

Εν συνεχεία επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό.

«Ο κ. Μητσοτάκης ήταν υπουργός κυβερνήσεων που χρεωκόπησαν τη χώρα και ο Αλέξης Τσίπρας πρωθυπουργός της κυβέρνησης που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο, υπενθύμισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αυτός που μείωση τον ΦΠΑ στο ρεύμα.

«Εσείς είστε ο απολογούμενος»

Ο κ. Φάμελλος απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό υπογράμμισε. «Σήμερα εσείς είστε ο απολογούμενος και ο ελεγχόμενος» είπε και αναρωτήθηκε γιατί δεν μειώνει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα.

O πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η κυβέρνηση παρέχει ασυλία στα ολιγοπώλια. «Ζούμε την ακρίβεια Μητσοτάκη» τόνισε χαρακτηριστικά ανεβάζοντας τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ο πρόεδρος της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για ρεκόρ κερδοφορίας στις τράπεζες, ενώ μίλησε για υπερκέρδη – όπως τα χαρακτήρισε – σε ΔΕΗ αλλά και σε διυλιστήρια.

Αναφέρθηκε ακόμη και σε ένα ακόμη «αγκάθι» για τα νοικοκυριά που δεν είναι άλλο από την εκτόξευση των τιμών στα ενοίκια.

«Μας λέτε ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν θα περάσει στην αγορά. Με τρόμο βλέπω ότι δεν είστε άριστοι. Μας λέτε ότι δεν το έκαναν άλλες χώρες. Γιατί λέτε ψέματα» είπε και έφερε ως παράδειγμα την Κύπρο.

Ακολούθως ρώτησε: "Θα συνεχίσετε την συγκάλυψη στο έγκλημα των Τεμπών;" και πρόσθεσε ότι "δεν μπορείτε πια να το κρύψετε, όπως δεν μπορείτε να κρύψετε τη συγκάλυψη στο σκάνδαλο των υποκλοπών".

Υποστήριξε ότι "ο πρωθυπουργός κρυβόταν από την Βουλή και την κοινωνία στο θέμα της ακρίβειας" ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από το Μάρτιο να γίνει συζήτηση και πρόσθεσε: "Δεν θα σας επιτρέψουμε να κρυφτείτε".

Ανέφερε ακόμη ότι "η κυβέρνηση έλεγε ψέματα ότι η ακρίβεια είναι προσωρινό και εξωγενές. Μετά έλεγε ψέματα ο κ. Σκρέκας για μηδενικό πληθωρισμό και μετά ψέματα με τις περιοδείες του κ. Μητσοτάκη στα σούπερ μάρκετ. Σήμερα μας λέτε ψέματα ότι τάχα το αναγνωρίζατε".

Ο κ. Φάμελλος χαρακτήρισε "υποκριτική και πυροτέχνημα για επικοινωνιακούς λόγους την επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν Ουρ. φον ντερ Λάιεν" και εξήγησε: "Τι λέει η επιστολή; Ότι η ακρίβεια πλήττει την χώρα μας. Παραδέχεστε ότι πέντε χρόνια δεν είστε επαρκείς για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα και ζητάτε παρέμβαση της Κομισιόν όταν δεν αξιοποιείτε την εργαλειοθήκη της Κομισιόν. Ζητάει μέτρα με επιστολή ο κ. Μητσοτάκης, όχι όταν την φιλοξένησε στην Ελλάδα αλλά τώρα που λήγει η θητεία της και δεν έχει περιθώριο σχεδιασμού. Τα υπερκέρδη τα αναγνωρίζετε μόνο όταν σας πιέζει κάποιος. Ποια είναι η αλήθεια για την ακρίβεια; Ότι στα βασικά είδη διατροφής η ακρίβεια είναι τριπλάσια από ότι στην Ευρώπη". Κορυφώνοντας είπε: "Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι ο κ. Μητσοτάκης και η πολιτική του".

Νίκος Ανδρουλάκης 

androulakis-vouli.jpg

Μετά τον Σωκράτη Φάμελλο, στο βήμα της Βουλής ανέβηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος έστρεψε τα «βέλη» του στην κυβέρνηση με φόντο το «τέρας της ακρίβειας».

Ξεκινώ την ομιλία με μια απλή παρατήρηση» είπε και πρόσθεσε: «Το σύνθημα της ΝΔ "σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη" είναι μια γαργαλιστική πρόκληση, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης. «Το σύνθημα θυμίζει συντηρητικό κόμμα υπό ένταξη χώρας. Απευθύνεστε σε μια χώρα χαμηλών προσδοκιών. Πολύ απλά όσο πιο χαμηλά ρίχνετε τον πήχη τόσο πιο εύκολα τον ξεπερνάτε» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Μεταξύ άλλων ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε πως «είστε ένας αδύναμος πρωθυπουργός» καθώς «θα είστε όλοι υπόλογοι» εάν δεν εφαρμόσει η ΕΥΠ την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, για ενημέρωσή του σε ό,τι αφορά την παρακολούθησή του.

«Το κόστος ζωής έχει εκτοξευθεί. Ο λαός έλεγε θα φύγουν τα μνημόνια, θα έρθουν τα καλύτερα, και βλέπει να καταρρέει η αγοραστική δύναμη του νοικοκυριού του» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και διερωτήθηκε στη συνέχεια πως «τι κάνετε πέντε χρόνια; Πώς σπάτε τα ολιγοπώλια; Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που πήρατε;».

Ανέφερε ακόμη πως η επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι «ομολογία αποτυχίας» που «εκθέτει προσωπικά» τον πρωθυπουργό.


ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία