Μεζεδοπωλείο Βατάνι, στη Νεάπολη: Ένα κουτούκι με γεύσεις που μοιάζουν με αυτές της… μαμάς
13/04/2024 12:10
13/04/2024 12:10
Το Μεζεδοπωλείο «Βατάνι», στο νούμερο 63 της οδού Αμάσειας, στη Νεάπολη, άνοιξε το Μάιο του 2021 κι έκτοτε, μέσα σε 75 τ.μ. συνολικά, έχει καταφέρει να χωρέσει πολλές συνταγές, εκατοντάδες κόσμου και πάμπολλες αυθόρμητες βραδιές, αφού η διακόσμησή του, που αποτελείται από αρκετά μουσικά όργανα, δίνει έναυσμα για να παίξουν μουσική, οι ίδιοι οι πελάτες. Ένας χώρος που συνδυάζει το σήμερα με το χθες, το παρόν με το παρελθόν, τις αντίκες με μία πιο industrial αισθητική, όπου κόσμος από όλη τη Θεσσαλονίκη, επιλέγει να απολαύσει το γεύμα του και να δοκιμάσει τη νόστιμη κουζίνα.
Ο διάκοσμος στο «Βατάνι», βασίζεται στο ξύλο και σε ένα ύφος, που συνδυάζει τη βιομηχανική αύρα με τη ρετρό αισθητική. Ένας μπουφές της γιαγιάς, με ποικιλία ούζων στο σκρίνιο του, αλλά και συλλογή από παλιά ρολόγια, ξύλινα βαρέλια, ραπτομηχανές, ένας παλαιικός καθρέφτης κι άλλες αντίκες, το καθιστούν ένα μικρό … μουσείο. Φωτεινός και προσεγμένος ο χώρος, φιλοξενεί τραπέζια, τόσα όσα συμβάλουν και στη δημιουργία και υποστήριξη μίας παρεϊστικης ατμόσφαιρας, όπου ωστόσο, ακόμη κι ο πιο μοναχικός, θα βρει το μέρος του.
Διαχειριστές του χώρου δύο Θεσσαλονικείς, που αποφάσισαν να προσφέρουν ότι πιο νόστιμο μπορούσαν και να αξιοποιήσουν την αγάπη τους για το καλό φαγητό, αλλά και τη μουσική που… γαληνεύει τα πνεύματα!
Η φιλοσοφία τους, βασίζεται σε αυτή του συνοικιακού μαγαζιού. Είναι ένα κουτούκι, φιλόξενο κι ανοιχτό για όλους και με κουζίνα που φέρνει πολύ στο… φαγητό της μαμάς. Τα προϊόντα και οι πάντα φρέσκες πρώτες ύλες, αγοράζονται σε καθημερινή βάση από κρεοπώλες και μανάβηδες της γειτονιάς και συνθέτουν γεύσεις ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας που, ενίοτε, όλοι νιώθουμε να λαχταράμε.
Γουρουνόπουλο στη γάστρα, κοκκινιστό με πουρέ μελιτζάνας, ζουμερό ελασσονίτικο, τηγανιά χοιρινή ή κοτόπουλο, πανσέτα καπνιστή, γεύσεις που προκύπτουν κι από τα διαθέσιμα ανά εποχή προϊόντα, βγαίνουν είτε ως πιάτα ημέρας, είτε ως σταθερές προτάσεις του μενού και φυσικά, προσαρμόζονται ανάλογα και με τις γιορτές του έτους – θα βρείτε πολλές νηστίσιμες προτάσεις, τις ανάλογες χρονικές περιόδους.
Αυτά που σίγουρα αξίζει να δοκιμάσετε, είναι οι καρυδοκεφτέδες το χειμώνα – ναι, πρόκειται για κεφτέδες από καρύδι, πατάτα και δυόσμο, απόλυτα vegan, αφού δεν περιλαμβάνουν καθόλου κρέας - που αποτελούν έναν εξαιρετικό μεζέ, συνοδευτικό του τσίπουρου και του κρασιού. Αντίστοιχα, το καλοκαίρι, η καπνιστή, βουτηγμένη στο ξύδι μελιτζάνα, έρχεται μυρωδάτη και γευστική, να αναβαθμίσει το τραπέζι σας.
Θα βρείτε, επίσης, απάκι, σφακιανή πίτα, παστουρμαδοπιτάκια, κολοκυθοκεφτέδες στα ορεκτικά, φρέσκα ψάρια, καλαμάρι, χταπόδι και γαρίδες στα θαλασσινά, όλες τις επιλογές σε κρεατικά, μία επιλογή από εκλεκτά τυριά, από διάφορες περιοχές της χώρας και πλούσιες σαλάτες. Τέλος, το μενού περιλαμβάνει κι αυτές που αποκαλούν… «γεύσεις Ανατολής»: καβουρμά, παστουρμά και σουτζούκι και πολλές επιλογές σε ομελέτες.
Ούζα, τσίπουρα, ρετσίνες, μπύρες κι αρκετές επιλογές σε χύμα κρασάκι, σας περιμένουν για να συνοδέψετε κάθε σας γεύμα.
Στο «Βατάνι», θα βρείτε κόσμο από όλη τη Θεσσαλονίκη, αλλά κι από τα περίχωρά της, είτε τα δυτικά, είτε τα ανατολικά. Είναι γνωστό σε πολλούς, ακόμη και σε μη ντόπιους, ενώ έχει χαρακτηρισθεί, από κάποιους, ως το καλύτερο κατάστημα της κατηγορίας του, σε όλη τη Νεάπολη.
Πέρα, άλλωστε, από την εκλεκτή του κουζίνα, το «Βατάνι» ξεχωρίζει και για ένα λόγο ακόμη: τα μουσικά όργανα κάθε κατηγορίας – μπουζούκι, κιθάρα, καχόν, ακκορντεόν, κ.ά. – που από διάκοσμος του χώρου, συχνά κι αυθόρμητα καταλήγουν στα τραπέζια, στα χέρια παρεών, γνωστών και φίλων, που πλέκουν, τη δική τους ιστορία.
Είτε καθίσετε μέσα, στον όμορφο χώρο του, είτε στα λιγοστά μεν, άνετα δε τραπεζάκια έξω, στη σκιά του ελαιόδενδρου που στολίζει το δρόμο, είναι σίγουρο ότι θα χαλαρώσετε και θα απολαύσετε, ό,τι και να επιλέξετε από το μενού! Μη διστάσετε, να ρωτήσετε, τι σας προτείνουν και οι ίδιοι. Η κάθε μέρα μπορεί να επιφυλάσσει και μία έκπληξη, ανάλογα με τα διαθέσιμα υλικά! Ο χώρος, δε, είναι σα να βγήκε από άλλη εποχή…
Tip 1: Το «Βατάνι» λειτουργεί καθημερινά από τις 13.00, μέχρι και να φύγει ο τελευταίος πελάτης. Την Κυριακή μένει ανοιχτό μεταξύ 13.00 και 18.00 και τη Δευτέρα είναι κλειστό.
Tip 2: Ειδικά εάν σκοπεύετε να το επισκεφθείτε βράδυ, η κράτηση επιβάλλεται.
Διεύθυνση: Αμάσειας 63, Νεάπολη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2315 536654
Το Μεζεδοπωλείο «Βατάνι», στο νούμερο 63 της οδού Αμάσειας, στη Νεάπολη, άνοιξε το Μάιο του 2021 κι έκτοτε, μέσα σε 75 τ.μ. συνολικά, έχει καταφέρει να χωρέσει πολλές συνταγές, εκατοντάδες κόσμου και πάμπολλες αυθόρμητες βραδιές, αφού η διακόσμησή του, που αποτελείται από αρκετά μουσικά όργανα, δίνει έναυσμα για να παίξουν μουσική, οι ίδιοι οι πελάτες. Ένας χώρος που συνδυάζει το σήμερα με το χθες, το παρόν με το παρελθόν, τις αντίκες με μία πιο industrial αισθητική, όπου κόσμος από όλη τη Θεσσαλονίκη, επιλέγει να απολαύσει το γεύμα του και να δοκιμάσει τη νόστιμη κουζίνα.
Ο διάκοσμος στο «Βατάνι», βασίζεται στο ξύλο και σε ένα ύφος, που συνδυάζει τη βιομηχανική αύρα με τη ρετρό αισθητική. Ένας μπουφές της γιαγιάς, με ποικιλία ούζων στο σκρίνιο του, αλλά και συλλογή από παλιά ρολόγια, ξύλινα βαρέλια, ραπτομηχανές, ένας παλαιικός καθρέφτης κι άλλες αντίκες, το καθιστούν ένα μικρό … μουσείο. Φωτεινός και προσεγμένος ο χώρος, φιλοξενεί τραπέζια, τόσα όσα συμβάλουν και στη δημιουργία και υποστήριξη μίας παρεϊστικης ατμόσφαιρας, όπου ωστόσο, ακόμη κι ο πιο μοναχικός, θα βρει το μέρος του.
Διαχειριστές του χώρου δύο Θεσσαλονικείς, που αποφάσισαν να προσφέρουν ότι πιο νόστιμο μπορούσαν και να αξιοποιήσουν την αγάπη τους για το καλό φαγητό, αλλά και τη μουσική που… γαληνεύει τα πνεύματα!
Η φιλοσοφία τους, βασίζεται σε αυτή του συνοικιακού μαγαζιού. Είναι ένα κουτούκι, φιλόξενο κι ανοιχτό για όλους και με κουζίνα που φέρνει πολύ στο… φαγητό της μαμάς. Τα προϊόντα και οι πάντα φρέσκες πρώτες ύλες, αγοράζονται σε καθημερινή βάση από κρεοπώλες και μανάβηδες της γειτονιάς και συνθέτουν γεύσεις ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας που, ενίοτε, όλοι νιώθουμε να λαχταράμε.
Γουρουνόπουλο στη γάστρα, κοκκινιστό με πουρέ μελιτζάνας, ζουμερό ελασσονίτικο, τηγανιά χοιρινή ή κοτόπουλο, πανσέτα καπνιστή, γεύσεις που προκύπτουν κι από τα διαθέσιμα ανά εποχή προϊόντα, βγαίνουν είτε ως πιάτα ημέρας, είτε ως σταθερές προτάσεις του μενού και φυσικά, προσαρμόζονται ανάλογα και με τις γιορτές του έτους – θα βρείτε πολλές νηστίσιμες προτάσεις, τις ανάλογες χρονικές περιόδους.
Αυτά που σίγουρα αξίζει να δοκιμάσετε, είναι οι καρυδοκεφτέδες το χειμώνα – ναι, πρόκειται για κεφτέδες από καρύδι, πατάτα και δυόσμο, απόλυτα vegan, αφού δεν περιλαμβάνουν καθόλου κρέας - που αποτελούν έναν εξαιρετικό μεζέ, συνοδευτικό του τσίπουρου και του κρασιού. Αντίστοιχα, το καλοκαίρι, η καπνιστή, βουτηγμένη στο ξύδι μελιτζάνα, έρχεται μυρωδάτη και γευστική, να αναβαθμίσει το τραπέζι σας.
Θα βρείτε, επίσης, απάκι, σφακιανή πίτα, παστουρμαδοπιτάκια, κολοκυθοκεφτέδες στα ορεκτικά, φρέσκα ψάρια, καλαμάρι, χταπόδι και γαρίδες στα θαλασσινά, όλες τις επιλογές σε κρεατικά, μία επιλογή από εκλεκτά τυριά, από διάφορες περιοχές της χώρας και πλούσιες σαλάτες. Τέλος, το μενού περιλαμβάνει κι αυτές που αποκαλούν… «γεύσεις Ανατολής»: καβουρμά, παστουρμά και σουτζούκι και πολλές επιλογές σε ομελέτες.
Ούζα, τσίπουρα, ρετσίνες, μπύρες κι αρκετές επιλογές σε χύμα κρασάκι, σας περιμένουν για να συνοδέψετε κάθε σας γεύμα.
Στο «Βατάνι», θα βρείτε κόσμο από όλη τη Θεσσαλονίκη, αλλά κι από τα περίχωρά της, είτε τα δυτικά, είτε τα ανατολικά. Είναι γνωστό σε πολλούς, ακόμη και σε μη ντόπιους, ενώ έχει χαρακτηρισθεί, από κάποιους, ως το καλύτερο κατάστημα της κατηγορίας του, σε όλη τη Νεάπολη.
Πέρα, άλλωστε, από την εκλεκτή του κουζίνα, το «Βατάνι» ξεχωρίζει και για ένα λόγο ακόμη: τα μουσικά όργανα κάθε κατηγορίας – μπουζούκι, κιθάρα, καχόν, ακκορντεόν, κ.ά. – που από διάκοσμος του χώρου, συχνά κι αυθόρμητα καταλήγουν στα τραπέζια, στα χέρια παρεών, γνωστών και φίλων, που πλέκουν, τη δική τους ιστορία.
Είτε καθίσετε μέσα, στον όμορφο χώρο του, είτε στα λιγοστά μεν, άνετα δε τραπεζάκια έξω, στη σκιά του ελαιόδενδρου που στολίζει το δρόμο, είναι σίγουρο ότι θα χαλαρώσετε και θα απολαύσετε, ό,τι και να επιλέξετε από το μενού! Μη διστάσετε, να ρωτήσετε, τι σας προτείνουν και οι ίδιοι. Η κάθε μέρα μπορεί να επιφυλάσσει και μία έκπληξη, ανάλογα με τα διαθέσιμα υλικά! Ο χώρος, δε, είναι σα να βγήκε από άλλη εποχή…
Tip 1: Το «Βατάνι» λειτουργεί καθημερινά από τις 13.00, μέχρι και να φύγει ο τελευταίος πελάτης. Την Κυριακή μένει ανοιχτό μεταξύ 13.00 και 18.00 και τη Δευτέρα είναι κλειστό.
Tip 2: Ειδικά εάν σκοπεύετε να το επισκεφθείτε βράδυ, η κράτηση επιβάλλεται.
Διεύθυνση: Αμάσειας 63, Νεάπολη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2315 536654
ΣΧΟΛΙΑ