Μην υποτιμά κανείς το κριτήριο όσων ψήφισαν και θα ψηφίσουν
Με το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής για την εκλογή του επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ να κυριαρχεί στην επικαιρότητα μέσα στην πανδημία που φαίνεται προς το καλό όλων μας να υποχωρεί έστω και λίγο, σήμερα ολοκληρώνεται η όλη διαδικασία.
Στις 5/12 ψήφισαν σχεδόν 270 χιλιάδες. Το ΚΙΝΑΛ είχε πάρει στις εκλογές του 2019 450 χιλιάδες ψήφους. Αριθμητικά συμμετείχε σχεδόν 60% όσων το είχαν ψηφίσει! Προφανώς υπάρχουν κάποιοι που δεν το είχαν ψηφίσει και σκέφτονται να το ψηφίσουν ή αισθάνονται σήμερα κοντά στο ΚΙΝΑΛ και συμμετείχαν. Σε κάθε περίπτωση η συμμετοχή 270 χιλιάδων σε καιρό πανδημίας δείχνει την προοπτική στο ΚΙΝΑΛ να διπλασιάσει στις επόμενες εκλογές το ποσοστό του!
Η συμμετοχή πρέπει να γίνει φανερό, σε όποιον εκλεγεί, ότι είναι ένα στοίχημα να κερδίσει. Αν το ΚΙΝΑΛ μετασχηματιστεί σε ένα πολιτικό κόμμα που διευκολύνει την συμμετοχή των μελών και των φίλων του δίνοντας χώρο συμμετοχής στην επιλογή των υποψηφίων του και των στελεχών του και στην επιλογή των προγραμματικών του προτάσεων θα πετύχει να διευρυνθεί και να βελτιώσει την θέση του. Όλοι οι υποψήφιοι, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο έλεγαν ότι κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση. Θα δούμε. Αλλά σίγουρα ότι προκαλεί την εγγύτητα των πολιτών στα κόμματα είναι σημαντικό βήμα για την άρση της άρνησης συμμετοχής στην πολιτική.
Μερικά άλλα χαρακτηριστικά της εκλογής προκύπτουν από την ανάλυση ότι σε επίπεδο περιφέρειας το ποσοστό συμμετοχής ως προς τον αριθμό ψήφων το 2019 δεν είναι σταθερό. Η δυνατότητα να ψηφίσει κανείς εκεί που βρίσκεται και όχι όπου είναι γραμμένος παίζει ρόλο, αλλά σίγουρα η νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ πρέπει να μελετήσει το ποσοστό ανά Δήμο και Περιφέρεια. Αττική και Κρήτη έχουν ποσοστό 85% ενώ στον αντίποδα η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 33%.
Σήμερα όποιος ψήφισε έναν από τους 4 που δεν συμμετέχουν έχει την επιλογή να ψηφίσει έναν από τους δύο που συμμετέχουν, να ψηφίσει λευκό ή να μην συμμετέχει. Θα φανεί από τα αποτελέσματα τι επέλεξε το εκλογικό σώμα. Πάντως επειδή δεν πρόκειται για κόμματα μέσα στο κόμμα -δηλαδή με ενιαία πολιτική και επιλογές ο κάθε ένας από τους 100 περίπου χιλιάδες που επέλεξαν κάποιον από τους 4 θα επιλέξει με δικά του κριτήρια.
Στην εκλογή που θα σημάνει το τέλος του ΚΙΝΑΛ (όπως το 2017 η εκλογή σήμαινε το τέλος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης) και την αρχή ενός νέου φορέα στο χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, που πρέπει να επικαιροποιήσει το πρόγραμμα και τις προτάσεις του, δεν θα αναδειχθεί αυτοκράτορας αλλά επικεφαλής. Δηλαδή πρέπει να προβληματιστεί το νέο πολιτικό σχήμα και για την συγκρότηση της ηγεσίας, την κατανομή ρόλων και όλα που συγκροτούν μια οργανωτική δομή.
Τελευταίο σε αναφορά, αλλά όχι σε σημασία είναι το ζήτημα ότι σήμερα μπορεί αρχηγός κόμματος να εκλεγεί κάποιος που δεν είναι βουλευτής. Ίσως είναι ευκαιρία να αναπροσαρμόσει την οργανωτική δομή αναφερόμενο στην κοινοβουλευτική λειτουργία που δεν πρέπει να είναι αποκομμένη από την πολιτική λειτουργία. Μοντέλα υπάρχουν πολλά και δοκιμασμένα. Ας το δει το ΚΙΝΑΛ και ας οργανωθεί!
Και κάτι τελευταίο: μην υποτιμά κανείς το κριτήριο όσων ψήφισαν (και θα ψηφίσουν την Κυριακή). Οι ψήφοι των άλλων 4 θα μοιραστούν σε τρεις επιλογές: ΝΑ, ΑΠ, Δεν Ψηφίζω. Πώς; θα δούμε. ΌΣΟ ΠΙΟ ΗΡΕΜΑ πάει η δεύτερη ψηφοφορία τόσο καλύτερα.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 12 Δεκεμβρίου 2021