ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: «Δεν κάνουμε πίσω από τις κόκκινες γραμμές μας στη συζήτηση με την Τουρκία» (βίντεο)

H συνέντευξη του πρωυπουργού σε τηλεοπτικό σταθμό

 11/05/2024 16:10

Μητσοτάκης: «Δεν κάνουμε πίσω από τις κόκκινες γραμμές μας στη συζήτηση με την Τουρκία» (βίντεο)

Η χώρα μας δεν θα υποχωρήσει από τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει στα ελληνοτουρκικά και σήμερα είναι πολύ πιο θωρακισμένη απ ό,τι στο παρελθόν, τόσο σε επίπεδο αμυντικό με την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, όσο και σε πολιτικό με τη δημιουργία ισχυρών συμμαχιών, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του στην Άγκυρα και τη συνάντηση του με τον Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι είναι καλύτερα να μιλούν οι δυο χώρες και να έχουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, παρά να βρίσκονται με το δάχτυλο στη σκανδάλη.

Ο κ. Μητσοτάκης στην εφ όλης της ύλης συνέντευξη του υπογράμμισε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση των εισοδημάτων η βελτίωση της δημόσιας υγείας και η υλοποίηση ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος για το οποίο πήρε εντολή με το 41%, και επισήμανε την σημασία για την σταθερότητα της πορείας της χώρας στις ερχόμενες ευρωεκλογές καλώντας τον κόσμο να συμμετάσχει στις κάλπες.

Αρχικά ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξη του, αναφέρθηκε στα social media που τα χαρακτήρισε χρήσιμα, αλλά όπως είπε "η εικόνα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ουσία της πολιτικής". Μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά, είπε ότι η πλειοψηφία των πολιτών αναγνωρίζει την ανάγκη ανοιχτών διαύλων με την Τουρκία και προσέθεσε: "Καλύτερα να μιλάμε παρά να είμαστε με το δάχτυλο στη σκανδάλη. Μπήκαν πλέον σε πιο ήρεμα νερά οι διμερείς σχέσεις και δεν πρέπει να αποτελεί είδηση η συνάντηση μας. Η επίσκεψή μου στην Άγκυρα είναι ανταπόδοση της τελευταία επίσκεψης του τούρκου προέδρου στην Αθήνα".

Είπε επίσης ότι υπάρχει πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά "αλλά πάντα θα υπάρχουν εστίες εντάσεων" και σημείωσε ότι η Τουρκία δεν έχει άρει τις διεκδικήσεις της, αλλά ξεκαθάρισε ότι και η Ελλάδα δεν κάνει πίσω από τις "κόκκινες γραμμές" που έχει θέσει στηριζόμενη στο διεθνές δίκαιο και θα επιμένει στις δικές της θέσεις.

Χαρακτήρισε "αχρείαστη και προκλητική ενέργεια" την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, είπε ότι θα το θέσει στον Τούρκο πρόεδρο εξετάζοντας εάν υπάρχει δυνατότητα ανάκλησης της απόφασης. Προσέθεσε ότι ενισχύονται οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας ώστε να μην διανοηθεί η Τουρκία να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία, και έδωσε έμφαση στο πλέγμα συμμαχιών που δημιούργησε η Ελλάδα "όπως πχ με Γαλλία". Παράλληλα σημείωσε ότι εντάχθηκαν στο πλαίσιο της Ευρώπης θέματα με την Τουρκία, και είπε ότι η Ελλάδα σήμερα είναι πολύ πιο θωρακισμένη και ενισχυμένη αμυντικά και πολιτικά σε σχέση με την Τουρκία. "Υπάρχουν κέρδη από το καλό κλίμα. Δεν έχουμε παραβάσεις και παραβιάσεις για τόσο καιρό, για πρώτη φορά μετά το 1974. Αντί για παράνομους μετανάστες τώρα έχουμε νόμιμους τουρίστες στα νησιά πλέον. Δεν μπορούμε να είμαστε διαρκώς με το δάχτυλο στη σκανδάλη" είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Για την ιδιωτική επίσκεψη Ράμα στην Αθήνα, είπε ότι η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα και δεν απαγορεύει κανείς σε έναν ξένο ηγέτη να έρθει ιδιωτικά να κάνει συγκέντρωση. "Ο χρονισμός όμως της επίσκεψης δεν είναι ο κατάλληλος αλλά δεν πρέπει να του δίνουμε μεγάλη σημασία", προσέθεσε.

Για τις εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία είπε ότι παρακολουθεί με προβληματισμό κάποιες δηλώσεις των αξιωματούχων της γειτονικής χώρας, αλλά θα περιμένει την επίσημη τοποθέτηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού για το ποια θα είναι η ονομασία της χώρας του. "Είχα διαφωνήσει με τη συμφωνία αλλά τη δέχτηκα λόγω συνέχειας του κράτους και την σέβομαι. Ας κάνουμε υπομονή θέλω να ελπίζω ότι όσα ακούστηκαν προεκλογικά δεν θα αποτελέσουν την θέση της νέας κυβέρνησης, γιατί αλλιώς θα έχουμε ζητήματα" προειδοποίησε ο κ.Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στην ακρίβεια την χαρακτήρισε "πραγματικό πρόβλημα" όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.

"Δεν είμαστε πρωταθλητές στην ακρίβεια, αλλά μας βρίσκει σε μια στιγμή που η χώρα βγαίνει από μια βαθιά κρίση. Περάσαμε μια δεκαετία που απωλέσαμε το 25% το πλούτου μας. Η ακρίβεια αντιμετωπίζεται πρωτίστως με σταθερές αυξήσεις στο εισόδημα και υλοποιούμε μια πολιτική αύξησης των μισθών και σήμερα ο μέσος μισθός ξεπέρασε τα 1200 ευρώ. Η τιμή ενέργειας έχει μειωθεί, και μόνο στα σούπερ μάρκετ υπάρχει η ακρίβεια" είπε ο κ.Μητσοτάκης. Αναφέρθηκε στο e-katanalotis χαρακτηρίζοντας του εργαλείο σύγκρισης τιμών που δίνει ευκαιρία σύγκρισης και αναγκάζει τα σούπερ μάρκετ να μπουν σε ανταγωνισμό τιμών. Εκτίμησε ότι πλησιάζουμε το τέλος του έντονου πληθωρισμού, κι όταν οι τιμές αρχίζουν να υποχωρούν "που έχουν ήδη αρχίσει" όπως είπε, θα πρέπει να τις συγκρίνουμε με τις μόνιμες αυξήσεις μισθών. Επανέλαβε επίσης ότι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης είναι η στήριξη των οικογενειών κυρίως αυτών που έχουν παιδιά.

Αναφερόμενος στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι κάθε φορά που δίνει συνέντευξη ο αρχηγός του "ξοδεύει δεκάδες δισ. ευρώ στα μέτρα που προτείνει". Είπε ότι στοιχίζει 2,3 δισ. Ευρώ η πρόταση για μηδενισμό του ΦΠΑ στα είδη βασικής ανάγκης και -όπως είπε- είναι αμφίβολο εάν θα είχε αποτέλεσμα στο ράφι γιατί δοκιμάστηκε και απέτυχε από άλλες χώρες.

"Δεν υπάρχει περίπτωση εγώ και η κυβέρνηση να διακινδυνεύσουμε τη οικονομική σταθερότητα της χώρας. Η ελληνική οικονομία δεν αντέχει τις οικονομικές προτάσεις της αντιπολίτευσης" σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έκανε μια μεγάλη προσπάθεια με πολιτικό κόστος με τα POS, για να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή, οποία μειώθηκε σήμερα-όπως είπε- και στηρίζονται τα δημόσια έσοδα. "Η πολιτική μας από το 2019 είναι πολιτική μείωσης φόρων, μείωσης επιβάρυνσης της μεσαίας τάξης. Είναι οικονομικά ορθή και κοινωνικά δίκαιη η πολιτική μας και μας δικαιώνει. Υπάρχει προοδευτικότητα φορολογικής κλίμακας που είναι δίκαιη" είπε και προσέθεσε ότι εάν βρεθεί δημοσιονομικός χώρος και η οικονομία αποδίδει δεν θα κατευθυνθούν στον 13ο μισθό αλλά "ο στόχος μας η μείωση εργοδοτικών εισφορών".

Αναφερόμενος στο πρόβλημα εξεύρεσης εργαζόμενων στον τομέα του τουρισμού, ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι "πριν από 5 χρόνια οι πολίτες μας προσέγγιζαν και έλεγαν βρείτε μας δουλειά, ενώ σήμερα οι εργοδότες μας λένε βρείτε μας εργαζόμενους. Είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της οικονομικής μας πολιτική αυτό, μειώσαμε την ανεργία στο 8% η οποία όσο μειώνεται τόσο αυξάνεται η δύναμη του εργαζόμενου" σημείωσε. Κάλεσε τους επιχειρηματίες να βάλουν το χέρι στην τσέπη όπως είπε και να πληρώσουν καλύτερους μισθούς στους εργαζόμενους για να μην έχουν πρόβλημα στελέχωσης, ενώ είπε επίσης ότι οι νέοι σήμερα δεν βρίσκουν ελκυστική την εργασία σε ένα χωράφι πχ γι αυτό αναζητά η χώρα μας μέσω συμφωνιών νόμιμους μετανάστες για τέτοιες δουλειές.

"Στον τουρισμό μπορούν να πληρώσουν περισσότερο οι εργοδότες και τότε θα βρουν εργαζόμενους" είπε.

Απαντώντας στο ερώτημα "πόσο μεγάλο ποσοστό πρέπει να πάρει ο Μητσοτάκης για να αλλάξει όλα;" ο πρωθυπουργός είπε ότι το 41% είναι ένα ποσοστό ευθύνης για τον ίδιο και μια ισχυρή εντολή να κάνει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις τις οποίες δεσμεύτηκε ότι θα κάνει. "Θέλουμε μια τετραετία για να κάνουμε τις αλλαγές το ποσοστό όμως μου δίνει εντολή να προχωρήσω σε δύσκολες αλλαγές χωρίς να λάβω υπόψη μου το κόστος. Να κάνω πράξη όσα υποσχέθηκα προεκλογικά" είπε.

Αναφερόμενος στη δημόσια υγεία είπε ότι γίνεται δουλειά αλλά θέλει χρόνο για να αποδώσει, και ανέφερε ως παράδειγμα την δημιουργία κέντρου υγείας στα Ψαρά με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Για τις προσλήψεις στην υγεία είπε ότι έχουν προγραμματιστεί αλλά το ΑΣΕΠ μπορεί να λειτουργεί με διαφάνεια αλλά λειτουργεί και με πολύ αργούς ρυθμούς.

Για τις Ευρωεκλογές είπε ότι είναι κρίσιμες γιατί η Ελλάδα πρέπει να είναι πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη και η ΝΔ ισχυρή, γιατί π.χ. εάν η χώρα μας δεν είναι ισχυρή, δεν θα διεκδικήσει όσα θα ήθελε από το ταμείο Ανάκαμψης. Προσέθεσε ότι θα απαντηθούν τώρα από την Ευρώπη θέματα όπως το ενιαίο αμυντικό ταμείο, αν δηλαδή θα αποκτήσει η ΕΕ π.χ. αντιπυραυλική ομπρέλα, ενώ οι αποφάσεις που θα ληφθούν αφορούν τη ζωή όλων μας, και η συμμετοχή έχει μεγάλη σημασία για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι λέει στον κόσμο να στείλει μήνυμα για να πέσει το ποσοστό της κυβέρνησης και ουσιαστικά-είπε ο πρωθυπουργός- λέει "μην αφήστε την κυβέρνηση να υλοποιήσει το πρόγραμμά της. Αυτό λέει".

Σημείωσε ότι η τακτική της αντιπολίτευσης "μας πάει χρόνια πίσω στους αγανακτισμένους και προσέθεσε ότι ο ίδιος δεν θα ακολουθήσει. " Δεν θα γυρίσουμε στο επίπεδο τοξικότητας του ΄12 και του ΄15 δεν μας αξίζει. Δυσκολεύομαι να αναζητήσω το πολιτικό περιεχόμενο του Σύριζα γιατί κινούμαστε σε ένα επίπεδο τοξικότητας με ένα απλοϊκό λόγο, δεν μπορώ να βρω πολιτικό πρόσημο, είναι ένας πολύ απολιτίκ τοξικός λαϊκισμός που απευθύνεται σε θυμωμένους. Δεν με αφορά, δεν θα αναλώσω ενέργεια στο να απαντώ σε αυτού του είδους τις επιθέσεις. Θέλω να μιλήσω για τη σημασία των ευρωεκλογών να κάνω την αυτοκριτική μου και να κοιτάζω μπροστά" είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Σημείωσε πως οι προβεβλημένοι και αναγνωρίσιμοι υποψήφιοι μπορούν να είναι χρήσιμοι στην ευρωβουλή και είπε ότι θα αξιολογούνται οι ευρωβουλευτές και το έργο τους.

Για την αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου, είπε ότι "εμείς έχουμε συγκεκριμένο ιστορικό και μακάρι να ακολουθούσαν και οι άλλοι" ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δεν βρήκε ως κυβέρνηση αίθουσα για τη δίκη της Χρυσής Αυγής ούτε κατέθεσε ένσταση για τους Σπαρτιάτες. Είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να δώσει το δικό της στίγμα και το κάνει αναφέροντας ως παράδειγμα τον νέο δικαστικό χάρτη.

Τέλος αναφερόμενος στη γηπεδική βία, είπε ότι θα φτάσει μέχρι το τέλος και θα ξεριζώσει τον χουλιγκανισμό από τα γήπεδα, και είναι μια δέσμευση που ανέλαβε μετά τη δολοφονία του αστυνομικού Λυγγερίδη. Η δικαιοσύνη -είπε- έχει υλικό στη διάθεση της, και θα φτάσει εκεί που πρέπει να φτάσει και εκεί που μπορεί. "Δεν το κρίνω εγώ αυτό. Αρχίζουμε όμως να βλέπουμε οικογένειες τα γήπεδα όπως είδαμε πρόσφατα στο μπάσκετ, και όλοι αντιλήφθηκαν ότι θα τελειώσουμε με τη μάστιγα του χουλιγκανισμού" είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος τέλος στον εαυτό του μετά από σχετική ερώτηση, είπε ότι μεγαλύτερο προτέρημα του είναι πως είναι πεισματάρης και μεθοδικός στους στόχους του ενώ μειονέκτημα του είναι ότι θα ήθελε να έχει περισσότερη υπομονή".

Η χώρα μας δεν θα υποχωρήσει από τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει στα ελληνοτουρκικά και σήμερα είναι πολύ πιο θωρακισμένη απ ό,τι στο παρελθόν, τόσο σε επίπεδο αμυντικό με την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, όσο και σε πολιτικό με τη δημιουργία ισχυρών συμμαχιών, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του στην Άγκυρα και τη συνάντηση του με τον Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι είναι καλύτερα να μιλούν οι δυο χώρες και να έχουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, παρά να βρίσκονται με το δάχτυλο στη σκανδάλη.

Ο κ. Μητσοτάκης στην εφ όλης της ύλης συνέντευξη του υπογράμμισε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση των εισοδημάτων η βελτίωση της δημόσιας υγείας και η υλοποίηση ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος για το οποίο πήρε εντολή με το 41%, και επισήμανε την σημασία για την σταθερότητα της πορείας της χώρας στις ερχόμενες ευρωεκλογές καλώντας τον κόσμο να συμμετάσχει στις κάλπες.

Αρχικά ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξη του, αναφέρθηκε στα social media που τα χαρακτήρισε χρήσιμα, αλλά όπως είπε "η εικόνα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ουσία της πολιτικής". Μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά, είπε ότι η πλειοψηφία των πολιτών αναγνωρίζει την ανάγκη ανοιχτών διαύλων με την Τουρκία και προσέθεσε: "Καλύτερα να μιλάμε παρά να είμαστε με το δάχτυλο στη σκανδάλη. Μπήκαν πλέον σε πιο ήρεμα νερά οι διμερείς σχέσεις και δεν πρέπει να αποτελεί είδηση η συνάντηση μας. Η επίσκεψή μου στην Άγκυρα είναι ανταπόδοση της τελευταία επίσκεψης του τούρκου προέδρου στην Αθήνα".

Είπε επίσης ότι υπάρχει πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά "αλλά πάντα θα υπάρχουν εστίες εντάσεων" και σημείωσε ότι η Τουρκία δεν έχει άρει τις διεκδικήσεις της, αλλά ξεκαθάρισε ότι και η Ελλάδα δεν κάνει πίσω από τις "κόκκινες γραμμές" που έχει θέσει στηριζόμενη στο διεθνές δίκαιο και θα επιμένει στις δικές της θέσεις.

Χαρακτήρισε "αχρείαστη και προκλητική ενέργεια" την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, είπε ότι θα το θέσει στον Τούρκο πρόεδρο εξετάζοντας εάν υπάρχει δυνατότητα ανάκλησης της απόφασης. Προσέθεσε ότι ενισχύονται οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας ώστε να μην διανοηθεί η Τουρκία να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία, και έδωσε έμφαση στο πλέγμα συμμαχιών που δημιούργησε η Ελλάδα "όπως πχ με Γαλλία". Παράλληλα σημείωσε ότι εντάχθηκαν στο πλαίσιο της Ευρώπης θέματα με την Τουρκία, και είπε ότι η Ελλάδα σήμερα είναι πολύ πιο θωρακισμένη και ενισχυμένη αμυντικά και πολιτικά σε σχέση με την Τουρκία. "Υπάρχουν κέρδη από το καλό κλίμα. Δεν έχουμε παραβάσεις και παραβιάσεις για τόσο καιρό, για πρώτη φορά μετά το 1974. Αντί για παράνομους μετανάστες τώρα έχουμε νόμιμους τουρίστες στα νησιά πλέον. Δεν μπορούμε να είμαστε διαρκώς με το δάχτυλο στη σκανδάλη" είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Για την ιδιωτική επίσκεψη Ράμα στην Αθήνα, είπε ότι η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα και δεν απαγορεύει κανείς σε έναν ξένο ηγέτη να έρθει ιδιωτικά να κάνει συγκέντρωση. "Ο χρονισμός όμως της επίσκεψης δεν είναι ο κατάλληλος αλλά δεν πρέπει να του δίνουμε μεγάλη σημασία", προσέθεσε.

Για τις εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία είπε ότι παρακολουθεί με προβληματισμό κάποιες δηλώσεις των αξιωματούχων της γειτονικής χώρας, αλλά θα περιμένει την επίσημη τοποθέτηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού για το ποια θα είναι η ονομασία της χώρας του. "Είχα διαφωνήσει με τη συμφωνία αλλά τη δέχτηκα λόγω συνέχειας του κράτους και την σέβομαι. Ας κάνουμε υπομονή θέλω να ελπίζω ότι όσα ακούστηκαν προεκλογικά δεν θα αποτελέσουν την θέση της νέας κυβέρνησης, γιατί αλλιώς θα έχουμε ζητήματα" προειδοποίησε ο κ.Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στην ακρίβεια την χαρακτήρισε "πραγματικό πρόβλημα" όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.

"Δεν είμαστε πρωταθλητές στην ακρίβεια, αλλά μας βρίσκει σε μια στιγμή που η χώρα βγαίνει από μια βαθιά κρίση. Περάσαμε μια δεκαετία που απωλέσαμε το 25% το πλούτου μας. Η ακρίβεια αντιμετωπίζεται πρωτίστως με σταθερές αυξήσεις στο εισόδημα και υλοποιούμε μια πολιτική αύξησης των μισθών και σήμερα ο μέσος μισθός ξεπέρασε τα 1200 ευρώ. Η τιμή ενέργειας έχει μειωθεί, και μόνο στα σούπερ μάρκετ υπάρχει η ακρίβεια" είπε ο κ.Μητσοτάκης. Αναφέρθηκε στο e-katanalotis χαρακτηρίζοντας του εργαλείο σύγκρισης τιμών που δίνει ευκαιρία σύγκρισης και αναγκάζει τα σούπερ μάρκετ να μπουν σε ανταγωνισμό τιμών. Εκτίμησε ότι πλησιάζουμε το τέλος του έντονου πληθωρισμού, κι όταν οι τιμές αρχίζουν να υποχωρούν "που έχουν ήδη αρχίσει" όπως είπε, θα πρέπει να τις συγκρίνουμε με τις μόνιμες αυξήσεις μισθών. Επανέλαβε επίσης ότι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης είναι η στήριξη των οικογενειών κυρίως αυτών που έχουν παιδιά.

Αναφερόμενος στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι κάθε φορά που δίνει συνέντευξη ο αρχηγός του "ξοδεύει δεκάδες δισ. ευρώ στα μέτρα που προτείνει". Είπε ότι στοιχίζει 2,3 δισ. Ευρώ η πρόταση για μηδενισμό του ΦΠΑ στα είδη βασικής ανάγκης και -όπως είπε- είναι αμφίβολο εάν θα είχε αποτέλεσμα στο ράφι γιατί δοκιμάστηκε και απέτυχε από άλλες χώρες.

"Δεν υπάρχει περίπτωση εγώ και η κυβέρνηση να διακινδυνεύσουμε τη οικονομική σταθερότητα της χώρας. Η ελληνική οικονομία δεν αντέχει τις οικονομικές προτάσεις της αντιπολίτευσης" σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έκανε μια μεγάλη προσπάθεια με πολιτικό κόστος με τα POS, για να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή, οποία μειώθηκε σήμερα-όπως είπε- και στηρίζονται τα δημόσια έσοδα. "Η πολιτική μας από το 2019 είναι πολιτική μείωσης φόρων, μείωσης επιβάρυνσης της μεσαίας τάξης. Είναι οικονομικά ορθή και κοινωνικά δίκαιη η πολιτική μας και μας δικαιώνει. Υπάρχει προοδευτικότητα φορολογικής κλίμακας που είναι δίκαιη" είπε και προσέθεσε ότι εάν βρεθεί δημοσιονομικός χώρος και η οικονομία αποδίδει δεν θα κατευθυνθούν στον 13ο μισθό αλλά "ο στόχος μας η μείωση εργοδοτικών εισφορών".

Αναφερόμενος στο πρόβλημα εξεύρεσης εργαζόμενων στον τομέα του τουρισμού, ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι "πριν από 5 χρόνια οι πολίτες μας προσέγγιζαν και έλεγαν βρείτε μας δουλειά, ενώ σήμερα οι εργοδότες μας λένε βρείτε μας εργαζόμενους. Είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της οικονομικής μας πολιτική αυτό, μειώσαμε την ανεργία στο 8% η οποία όσο μειώνεται τόσο αυξάνεται η δύναμη του εργαζόμενου" σημείωσε. Κάλεσε τους επιχειρηματίες να βάλουν το χέρι στην τσέπη όπως είπε και να πληρώσουν καλύτερους μισθούς στους εργαζόμενους για να μην έχουν πρόβλημα στελέχωσης, ενώ είπε επίσης ότι οι νέοι σήμερα δεν βρίσκουν ελκυστική την εργασία σε ένα χωράφι πχ γι αυτό αναζητά η χώρα μας μέσω συμφωνιών νόμιμους μετανάστες για τέτοιες δουλειές.

"Στον τουρισμό μπορούν να πληρώσουν περισσότερο οι εργοδότες και τότε θα βρουν εργαζόμενους" είπε.

Απαντώντας στο ερώτημα "πόσο μεγάλο ποσοστό πρέπει να πάρει ο Μητσοτάκης για να αλλάξει όλα;" ο πρωθυπουργός είπε ότι το 41% είναι ένα ποσοστό ευθύνης για τον ίδιο και μια ισχυρή εντολή να κάνει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις τις οποίες δεσμεύτηκε ότι θα κάνει. "Θέλουμε μια τετραετία για να κάνουμε τις αλλαγές το ποσοστό όμως μου δίνει εντολή να προχωρήσω σε δύσκολες αλλαγές χωρίς να λάβω υπόψη μου το κόστος. Να κάνω πράξη όσα υποσχέθηκα προεκλογικά" είπε.

Αναφερόμενος στη δημόσια υγεία είπε ότι γίνεται δουλειά αλλά θέλει χρόνο για να αποδώσει, και ανέφερε ως παράδειγμα την δημιουργία κέντρου υγείας στα Ψαρά με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Για τις προσλήψεις στην υγεία είπε ότι έχουν προγραμματιστεί αλλά το ΑΣΕΠ μπορεί να λειτουργεί με διαφάνεια αλλά λειτουργεί και με πολύ αργούς ρυθμούς.

Για τις Ευρωεκλογές είπε ότι είναι κρίσιμες γιατί η Ελλάδα πρέπει να είναι πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη και η ΝΔ ισχυρή, γιατί π.χ. εάν η χώρα μας δεν είναι ισχυρή, δεν θα διεκδικήσει όσα θα ήθελε από το ταμείο Ανάκαμψης. Προσέθεσε ότι θα απαντηθούν τώρα από την Ευρώπη θέματα όπως το ενιαίο αμυντικό ταμείο, αν δηλαδή θα αποκτήσει η ΕΕ π.χ. αντιπυραυλική ομπρέλα, ενώ οι αποφάσεις που θα ληφθούν αφορούν τη ζωή όλων μας, και η συμμετοχή έχει μεγάλη σημασία για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι λέει στον κόσμο να στείλει μήνυμα για να πέσει το ποσοστό της κυβέρνησης και ουσιαστικά-είπε ο πρωθυπουργός- λέει "μην αφήστε την κυβέρνηση να υλοποιήσει το πρόγραμμά της. Αυτό λέει".

Σημείωσε ότι η τακτική της αντιπολίτευσης "μας πάει χρόνια πίσω στους αγανακτισμένους και προσέθεσε ότι ο ίδιος δεν θα ακολουθήσει. " Δεν θα γυρίσουμε στο επίπεδο τοξικότητας του ΄12 και του ΄15 δεν μας αξίζει. Δυσκολεύομαι να αναζητήσω το πολιτικό περιεχόμενο του Σύριζα γιατί κινούμαστε σε ένα επίπεδο τοξικότητας με ένα απλοϊκό λόγο, δεν μπορώ να βρω πολιτικό πρόσημο, είναι ένας πολύ απολιτίκ τοξικός λαϊκισμός που απευθύνεται σε θυμωμένους. Δεν με αφορά, δεν θα αναλώσω ενέργεια στο να απαντώ σε αυτού του είδους τις επιθέσεις. Θέλω να μιλήσω για τη σημασία των ευρωεκλογών να κάνω την αυτοκριτική μου και να κοιτάζω μπροστά" είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Σημείωσε πως οι προβεβλημένοι και αναγνωρίσιμοι υποψήφιοι μπορούν να είναι χρήσιμοι στην ευρωβουλή και είπε ότι θα αξιολογούνται οι ευρωβουλευτές και το έργο τους.

Για την αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου, είπε ότι "εμείς έχουμε συγκεκριμένο ιστορικό και μακάρι να ακολουθούσαν και οι άλλοι" ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δεν βρήκε ως κυβέρνηση αίθουσα για τη δίκη της Χρυσής Αυγής ούτε κατέθεσε ένσταση για τους Σπαρτιάτες. Είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να δώσει το δικό της στίγμα και το κάνει αναφέροντας ως παράδειγμα τον νέο δικαστικό χάρτη.

Τέλος αναφερόμενος στη γηπεδική βία, είπε ότι θα φτάσει μέχρι το τέλος και θα ξεριζώσει τον χουλιγκανισμό από τα γήπεδα, και είναι μια δέσμευση που ανέλαβε μετά τη δολοφονία του αστυνομικού Λυγγερίδη. Η δικαιοσύνη -είπε- έχει υλικό στη διάθεση της, και θα φτάσει εκεί που πρέπει να φτάσει και εκεί που μπορεί. "Δεν το κρίνω εγώ αυτό. Αρχίζουμε όμως να βλέπουμε οικογένειες τα γήπεδα όπως είδαμε πρόσφατα στο μπάσκετ, και όλοι αντιλήφθηκαν ότι θα τελειώσουμε με τη μάστιγα του χουλιγκανισμού" είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος τέλος στον εαυτό του μετά από σχετική ερώτηση, είπε ότι μεγαλύτερο προτέρημα του είναι πως είναι πεισματάρης και μεθοδικός στους στόχους του ενώ μειονέκτημα του είναι ότι θα ήθελε να έχει περισσότερη υπομονή".

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία