Μητσοτάκης και Θεσσαλονίκη: Μια νέα σχέση
23/05/2021 18:00
23/05/2021 18:00
Των Νίκου Οικονόμου και Εύρη Τσουμή
Τα δείπνα αποτελούσαν πάντοτε στη ΝΔ Θεσσαλονίκης ένα σημαντικό κομμάτι του πάζλ με το οποίο συχνά γραφόταν η πολιτική ιστορία της περιοχής. Οι παλιότεροι θυμούνται τις ανόδους του Κωνσταντίνου Καραμανλή αλλά και του ανιψιού του Κώστα στον Βορρά είτε για την ΔΕΘ είτε για τον εορτασμό της 26ης Οκτωβρίου και τις συναντήσεις που τις συνόδευαν, συναντήσεις οι οποίες είχαν γίνει σχεδόν θεσμός για πολλά χρόνια.
Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η παράδοση αυτή συνεχίστηκε. Στην αρχή και ακόμη πριν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές του 2019 με την παρουσία του τότε αρχηγού του κόμματος σε κουβέντες που γίνονταν σε σπίτια θεσμικών παραγόντων της πόλης, όπως του τότε προέδρου του ΣΕΒΕ Αθανάσιου Σαββάκη και του επιχειρηματία και παλιού καραμανλικού Σταύρου Ανδρεάδη. Με μενού αυτών των συναντήσεων τα ζητήματα και τα προβλήματα της πόλης, αλλά και με συζητήσεις που αφορούσαν στα πρόσωπα της Θεσσαλονίκης, καθώς είχαν ήδη αρχίσει τα σενάρια για το ποιος θα είναι ο εκλεκτός της ΝΔ στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.
Τα γεύματα και τα δείπνα συνεχίστηκαν και όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε τις εκλογές. Ήταν ένας τρόπος για τον πρωθυπουργό να πιάσει το ρυθμό της πόλης και να ακούσει τον παλμό των ανθρώπων της. Και με δεδομένο ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν ήταν ποτέ ο άνθρωπος που θα κλεινόταν σε κάποιο κομματικό γραφείο για να ακούσει τις απόψεις των μεσαίων κομματικών στελεχών, αυτές οι συζητήσεις μετά τυρού και αχλαδιού με ανθρώπους της πόλης του έδιναν συχνά την εικόνα.
Ένα επιπλέον σημαντικό στοιχείο είναι και το γεγονός ότι στη Θεσσαλονίκη δεν υπήρξε ποτέ ισχυρή και ομοιογενής μητσοτακική ομάδα. Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε με τους προκατόχους του: ο μεν Κώστας Καραμανλής είχε πάντοτε τους δικούς του ανθρώπους, αλλά και ως βουλευτής Θεσσαλονίκης γνώριζε την πόλη. Ο δε Αντώνης Σαμαράς διέθετε μία στενή ομάδα ανθρώπων εκτός πολιτικής τους οποίους εμπιστευόταν απόλυτα. Αντίθετα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε δίπλα του μία συνεκτική ομάδα ανθρώπων με τους οποίους θα μπορούσε να επιβάλει την ατζέντα του. Τον σημερινό πρωθυπουργό στήριξαν στη Θεσσαλονίκη κυρίως οι άνθρωποι που το 2009 είχαν υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη (Νίκος Ταχιάος, Λεωνίδας Φάκας, Πάρις Μπίλλιας), παλιά στελέχη που συμπορεύτηκαν με τον πατέρα του, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη καθώς και σκόρπια στελέχη που είχαν συνεργαστεί μαζί του είτε όταν ήταν κομματικός τομεάρχης περιβάλλοντος της ΝΔ ή στη συνέχεια υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης επί Αντώνη Σαμαρά.
Έτσι ήταν μάλλον λογικό ότι στην 50άδα των ανθρώπων που είχαν υπογράψει την υποψηφιότητά του συμπεριλαμβάνονταν από τη Θεσσαλονίκη μόλις δύο ευρωβουλευτές (Μαρία Σπυράκη και Γιώργος Κύρτσος), δύο κομματικά στελέχη (Βίκυ Ευταξά και Βίκυ Νάκου) και ένας θεσμικός εκπρόσωπος (Δημήτρης Μπακατσέλος).
Λογικό επίσης και το ότι στη συνέχεια έγιναν λάθη στη διαχείριση της Θεσσαλονίκης. Γιατί τα στελέχη που αποτελούσαν την ευρύτερη μητσοτακική ομάδα της πόλης ήταν διάσπαρτα και χωρίς ιδεολογική συνοχή, αλλά και γιατί και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ χρειαζόταν το χρόνο του για να μάθει τα χούγια της δύσκολης Θεσσαλονίκης. Έτσι στο κομματικό επίπεδο αντί σε ένα περιβάλλον με έντονο το καραμανλικό στοιχείο να γίνουν ανοίγματα προς αυτή τη μεριά για τη θέση του προέδρου της Διοικούσας (όπως είχε κάνει με τον σουφλικό Νίκο Βακάλη ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς με τον καραμανλικό Μηνά Σαμαντζίδη) οι επιλογές ήταν είτε αμιγώς μητσοτακικές είτε ύστερα από προτάσεις κομματικών ανθρώπων που ο κ. Μητσοτάκης εμπιστεύονταν. Με τις διάφορες ομάδες του μητσοτακικού στρατοπέδου να πιέζουν για να αποκτήσουν κομματικά πόστα, θέλοντας επιτέλους να διοικήσουν. Σε μια όμως δύσκολη έδρα.
Κάπως έτσι εξηγούνται τα λάθη και οι τεράστιες καθυστερήσεις που έγιναν στη διαδικασία επιλογής του χρίσματος για τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, αλλά και οι συνεχείς αλλαγές στη θέση του πρόεδρου της Διοικούσας, με επιλογές που δε βγήκαν. Το αποτέλεσμα; Παρά το γεγονός ότι η εκκίνηση της διακυβέρνησης της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη Θεσσαλονίκη να είναι πολύ δυναμική και ο πρωθυπουργός να δείχνει μεγάλο και ουσιαστικό ενδιαφέρον για την πόλη (14 στόχοι είχαν τεθεί στην πρώτη του άνοδο ως πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 2019!) και να ανανεώνει την ατζέντα της Θεσσαλονίκης (που επί δεκαετίες βρωμούσε ναφθαλίνη), δεν άργησαν να έρθουν και οι πρώτες ρωγμές στις σχέσεις του πρωθυπουργού με τη Θεσσαλονίκη.
Ρωγμές και προβλήματα που μεγάλωσαν την περίοδο της πανδημίας όταν κάτω υπό την πίεση των κακών επιδημιολογικών δεδομένων για τη Θεσσαλονίκη το Μέγαρο Μαξίμου και η «νύφη του Θερμαϊκού» βρέθηκαν σχεδόν στα οδοφράγματα. Μία ατάκα μάλιστα του πρωθυπουργού στη Βουλή για τις ευθύνες που η Θεσσαλονίκη μπήκε τον Νοέμβριο του 2020 στο κόκκινο επέτεινε το όλο κακό κλίμα και απομάκρυνε περαιτέρω τις δύο πλευρές. Παρά το γεγονός ότι και πάλι ο πρωθυπουργός με κινήσεις ουσίας έδειχνε ότι τον ενδιαφέρει η πόλη και ότι νοιάζεται για να προχωρήσουν τα ζητήματά της. Εδώ έκανε την πρώτη του περιοδεία μετά το τέλος του πρώτου κύματος του lockdown τον περασμένο Μάιο, εδώ πραγματοποίησε ουκ ολίγες επισκέψεις μετά τις δύσκολες ημέρες του Νοεμβρίου. Για να ξαναβρεί το νήμα της σχέσης του με την πόλη…
Έτσι εσχάτως με σταθερά βήματα χτίζει ξανά την προσωπική του πολιτική σχέση με τη Θεσσαλονίκη, ανακατεύοντας την «πολιτική τράπουλα» της πόλης και αναδεικνύοντας νέες δυνάμεις. Με σκοπό η γενική εικόνα για τους βουλευτές της πόλης (που δεν είναι και η καλύτερη) να αλλάξει στο μέλλον.
Για το σκοπό αυτό έχουμε αυτή τη συχνή παρουσία του στην πόλη, πέρα απ’ ότι είχαμε συνηθίσει όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και τις ουσιαστικές και συνεχείς το τελευταίο διάστημα επισκέψεις κυβερνητικών στελεχών. Ο Μητσοτάκης έχει έναν άμεσο και ευθύ τρόπο επικοινωνίας με τον κόσμο, χωρίς κομματικούς μεσολαβητές, βουλευτές ή άλλα στελέχη. Και το επιβεβαιώνει κάθε φορά που περιοδεύει στη Θεσσαλονίκη.
Η τελευταία του επίσκεψη εδώ που έγινε την Τετάρτη είναι χαρακτηριστική. Ήρθε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και εγκαινίασε από εδώ συμβολικά όλα τα αντίστοιχα πρότζεκτ της Fraport σε 14 αεροδρόμια σ’ όλη τη χώρα. Επέλεξε τη Θεσσαλονίκη για να στείλει ένα μήνυμα με παραλήπτες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό για την επιστροφή στην ανάπτυξη.
Πριν το αεροδρόμιο πήγε εκτός προγράμματος σε μία εκδήλωση για την ποντιακή γενοκτονία στην προσφυγομάνα Καλαμαριά. Χωρίς τους βουλευτές του κόμματος ή άλλα προβεβλημένα κομματικά στο πλάι του (παρά μόνο με τον υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης Σταύρο Καλαφάτη), πήγε σε μια λαϊκή εκδήλωση με περιεχόμενο που αγγίζει την καρδιά του μέσου κατοίκου της περιοχής, μιας και οι περισσότεροι είναι Πόντιοι με έντονη συνείδηση της καταγωγής τους. Εκεί συνομίλησε απευθείας με πολίτες, χωρίς να φοβηθεί ότι στα 100 μέτρα κάποιοι διαμαρτύρονταν για το εργασιακό. Δε φοβήθηκε να βάλει στο τραπέζι και να ανοίξει αυτός πρώτος τη συζήτηση με το δήμαρχο Καλαμαριάς Γιάννη Δαρδαμανέλη, έναν νέο δήμαρχο μόλις 31 χρονών, που για πρώτη φορά εκλέγει η ΝΔ στην περιοχή, για θέματα της περιοχής που καίνε και ενδεχόμενα θα μπορούσαν να έχουν και πολιτικό κόστος…
Στη συνέχεια πήγε στο κεντρικό εμβολιαστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης (και πάλι μόνος του), χωρίς κομματική συνοδεία και διαμεσολαβητές. Μίλησε με γιατρούς, νοσηλευτές και πολίτες που εμβολιάζονταν χωρίς να φοβηθεί ότι κάποιος μπορεί να άρχιζε τις γκρίνιες…
Δεν τέλειωσε όμως εκεί. Στη λίγη ώρα που του επέμενε μέχρι τα εγκαίνια στο αεροδρόμιο, πήγε βόλτα στην πόλη. Και πάλι μόνος του, περπάτησε στους δρόμους, επισκέφτηκε το εργοτάξιο του μετρό στη Βενιζέλου, χωρίς να ειδοποιήσει κανέναν για να μην αναστατωθεί η πόλη, και έκατσε για καφεδάκι στην Αριστοτέλους. Χωρίς βουλευτές, χωρίς παρατρεχάμενους και χωρίς τη συνοδεία κομματικών στελεχών.
Φυσικά όλα αυτά αλλά και ο τρόπος με τον οποίο χτίζει τη σχέση του με την πόλη και τους Θεσσαλονικείς έχουν προκαλέσει ταραχή σε πολλούς της παλιάς κομματικής σχολής που ακόμα ψάχνονται και φαίνεται να μην έχουν αντιληφτεί ότι οι εποχές έχουν αλλάξει και ότι και ο πρωθυπουργός είναι άλλης λογικής. Αυτό με τη σειρά του φέρνει αλλαγές στα στρατόπεδα και τις συμμαχίες μεταξύ των βουλευτών και αναδεικνύει νέους πόλους. Κι αν αυτό ακόμη δεν έγινε ιδιαίτερα εμφανές αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα βασικά φαινόμενα για τη μετά την πανδημία κομματική εποχή.
Οι εξελίξεις φέρνουν στο προσκήνιο τον Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος έχοντας κτίσει το δικό του πολιτικό και κομματικό περιβάλλον αλλά και διεμβολίσει άλλους πολιτικούς χώρους έχει εξελιχθεί σε σταθερό θεσμικό συνομιλητή του πρωθυπουργού, ενώ όπως όλα δείχνουν θα είναι εκ νέου υποψήφιος περιφερειάρχης και στις επόμενες εκλογές. Συνομιλητής με τον πρωθυπουργό είναι και ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, όπως έδειξε και η πρόσφατη συνάντηση εργασίας που είχαν οι δυο τους στο Μέγαρο Μαξίμου, με μενού τα θέματα της Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος, αλλά η πορεία μέχρι εκεί έχει ακόμη πολύ δρόμο.
Ταυτόχρονα η πρωθυπουργική οδηγία προς τους υπουργούς είναι σαφής: «τη Θεσσαλονίκη και τα μάτια σας. Τις τελευταίες ημέρες η πόλη θύμιζε περίοδο ΔΕΘ, με τον κυβερνητικό οργασμό να έχει φτάσει στα ύψη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβηκε στον Βορρά δύο φορές μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες. Τη μία για να εγκαινιάσει 18 ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου και να ανακοινώσει την ουσιαστική εκκίνηση δύο σημαντικών οδικών αξόνων στον Βορρά και την άλλη -όπως είπαμε ήδη- για να εγκαινιάσει από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» τα 14 ανακαινισμένα αεροδρόμια της Fraport, αλλά και να πραγματοποιήσει μια συμβολική επίσκεψη στο δήμο Καλαμαριάς και να τιμήσει την επέτειο του ποντιακού ελληνισμού.
Ενδεικτική είναι και η αναφορά του κατά την ομιλία εγκαινίων στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»: «Στη Θεσσαλονίκη εξελίσσονται μεγάλα έργα, με τη σύμπραξη όλων των παραγωγικών δυνάμεων. Το Μετρό, οι κάθετοι άξονες προς Εγνατία και ΠΑΘΕ, η επέκταση του 6ου προβλήτα, η σιδηροδρομική και οδική σύνδεση του λιμανιού, η ανάπλαση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, το γήπεδο της Τούμπας, το στρατόπεδο Παύλος Μελάς, η Ανατολική Περιφερειακή Οδός, τα όμβρια της Καλαμαριάς, τα αντιπλημμυρικά της λαχαναγοράς. Καινούρια σχολεία, προσθήκη στο στόλο των λεωφορείων της πόλης. Όλα αυτά παράλληλα με την ανάπτυξη του φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Μακεδονία. Πιστεύω ότι είναι ένα πρόγραμμα επενδύσεων σε υποδομές που όμοιό της δεν έχει ξαναδεί η Θεσσαλονίκη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Την ίδια στιγμή υπουργοί πάνε και έρχονται στη Θεσσαλονίκη, με τις υπουργικές επισκέψεις να είναι συνεχείς. Ο Στέλιος Πέτσας ασχολήθηκε με τα θέματα των έργων που διεκδικούν δήμοι και περιφέρεια, ο Κώστας Καραμανλής για τα ζητήματα των οδικών αξόνων της περιοχής και ο Γιάννης Πλακιωτάκης για την αναβάθμιση του ΟΛΘ, αλλά και την καλοκαιρινή ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τις Σποράδες. Προσθέστε σε όλα αυτά και τις τελευταίες γεμάτες περιοδείες δύο πρωτοκλασσάτων υπουργών στην πόλη: Ο Χρήστος Σταϊκούρας κατασκήνωσε εδώ για δύο ημέρες και ο Άδωνις Γεωργιάδη έκανε σε μία ημέρα 7 κινήσεις με ανακοινώσεις σημαντικών έργων.
Μάλιστα λίγες ώρες αφότου έφυγε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη η ΝΔ διοργάνωσε μια νέα ψηφιακή εκδήλωση, την τρίτη μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών, με θέματα που αφορούν στον πολιτισμό της Θεσσαλονίκης και ομιλητή τον υφυπουργό πολιτισμού Νικόλα Γιατρομωναλάκη.
Όλα αυτά μάλλον δεν αποτελούν συμπτώσεις, αλλά δείγματα ενός πολύπλευρου πολιτικού φλερτ σε εξέλιξη. Μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και της Θεσσαλονίκης. Για να ξεχαστούν τα παλιά και να βελτιωθούν οι σχέσεις των δύο πλευρών που όπως είδαμε δεν ήταν και οι καλύτερες.
Η προσέγγιση πάντως έχει αρχίσει. Και από τις δύο πλευρές. Η Θεσσαλονίκη βλέπει τις κυβερνητικές προσπάθειες και αρχίζει να αντιλαμβάνεται τα συνεχή και επίμονα βλέμματα που ρίχνει η κυβέρνηση στην πόλη, με την απόφαση για τα αρχαία της Βενιζέλου -που δικαίωσε την αρχική επιλογή του πρωθυπουργού- να αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα των νέων σχέσεων που πάνε να δημιουργηθούν. Και το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει να επιλέγει τη στρατηγική της επίθεσης φιλίας αλλά και ουσίας, έτσι ώστε οι γέφυρες να ξαναχτισθούν και οι σχέσεις να καλυτερέψουν.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 23 Μαΐου 2021
Των Νίκου Οικονόμου και Εύρη Τσουμή
Τα δείπνα αποτελούσαν πάντοτε στη ΝΔ Θεσσαλονίκης ένα σημαντικό κομμάτι του πάζλ με το οποίο συχνά γραφόταν η πολιτική ιστορία της περιοχής. Οι παλιότεροι θυμούνται τις ανόδους του Κωνσταντίνου Καραμανλή αλλά και του ανιψιού του Κώστα στον Βορρά είτε για την ΔΕΘ είτε για τον εορτασμό της 26ης Οκτωβρίου και τις συναντήσεις που τις συνόδευαν, συναντήσεις οι οποίες είχαν γίνει σχεδόν θεσμός για πολλά χρόνια.
Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η παράδοση αυτή συνεχίστηκε. Στην αρχή και ακόμη πριν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές του 2019 με την παρουσία του τότε αρχηγού του κόμματος σε κουβέντες που γίνονταν σε σπίτια θεσμικών παραγόντων της πόλης, όπως του τότε προέδρου του ΣΕΒΕ Αθανάσιου Σαββάκη και του επιχειρηματία και παλιού καραμανλικού Σταύρου Ανδρεάδη. Με μενού αυτών των συναντήσεων τα ζητήματα και τα προβλήματα της πόλης, αλλά και με συζητήσεις που αφορούσαν στα πρόσωπα της Θεσσαλονίκης, καθώς είχαν ήδη αρχίσει τα σενάρια για το ποιος θα είναι ο εκλεκτός της ΝΔ στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.
Τα γεύματα και τα δείπνα συνεχίστηκαν και όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε τις εκλογές. Ήταν ένας τρόπος για τον πρωθυπουργό να πιάσει το ρυθμό της πόλης και να ακούσει τον παλμό των ανθρώπων της. Και με δεδομένο ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν ήταν ποτέ ο άνθρωπος που θα κλεινόταν σε κάποιο κομματικό γραφείο για να ακούσει τις απόψεις των μεσαίων κομματικών στελεχών, αυτές οι συζητήσεις μετά τυρού και αχλαδιού με ανθρώπους της πόλης του έδιναν συχνά την εικόνα.
Ένα επιπλέον σημαντικό στοιχείο είναι και το γεγονός ότι στη Θεσσαλονίκη δεν υπήρξε ποτέ ισχυρή και ομοιογενής μητσοτακική ομάδα. Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε με τους προκατόχους του: ο μεν Κώστας Καραμανλής είχε πάντοτε τους δικούς του ανθρώπους, αλλά και ως βουλευτής Θεσσαλονίκης γνώριζε την πόλη. Ο δε Αντώνης Σαμαράς διέθετε μία στενή ομάδα ανθρώπων εκτός πολιτικής τους οποίους εμπιστευόταν απόλυτα. Αντίθετα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε δίπλα του μία συνεκτική ομάδα ανθρώπων με τους οποίους θα μπορούσε να επιβάλει την ατζέντα του. Τον σημερινό πρωθυπουργό στήριξαν στη Θεσσαλονίκη κυρίως οι άνθρωποι που το 2009 είχαν υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη (Νίκος Ταχιάος, Λεωνίδας Φάκας, Πάρις Μπίλλιας), παλιά στελέχη που συμπορεύτηκαν με τον πατέρα του, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη καθώς και σκόρπια στελέχη που είχαν συνεργαστεί μαζί του είτε όταν ήταν κομματικός τομεάρχης περιβάλλοντος της ΝΔ ή στη συνέχεια υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης επί Αντώνη Σαμαρά.
Έτσι ήταν μάλλον λογικό ότι στην 50άδα των ανθρώπων που είχαν υπογράψει την υποψηφιότητά του συμπεριλαμβάνονταν από τη Θεσσαλονίκη μόλις δύο ευρωβουλευτές (Μαρία Σπυράκη και Γιώργος Κύρτσος), δύο κομματικά στελέχη (Βίκυ Ευταξά και Βίκυ Νάκου) και ένας θεσμικός εκπρόσωπος (Δημήτρης Μπακατσέλος).
Λογικό επίσης και το ότι στη συνέχεια έγιναν λάθη στη διαχείριση της Θεσσαλονίκης. Γιατί τα στελέχη που αποτελούσαν την ευρύτερη μητσοτακική ομάδα της πόλης ήταν διάσπαρτα και χωρίς ιδεολογική συνοχή, αλλά και γιατί και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ χρειαζόταν το χρόνο του για να μάθει τα χούγια της δύσκολης Θεσσαλονίκης. Έτσι στο κομματικό επίπεδο αντί σε ένα περιβάλλον με έντονο το καραμανλικό στοιχείο να γίνουν ανοίγματα προς αυτή τη μεριά για τη θέση του προέδρου της Διοικούσας (όπως είχε κάνει με τον σουφλικό Νίκο Βακάλη ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς με τον καραμανλικό Μηνά Σαμαντζίδη) οι επιλογές ήταν είτε αμιγώς μητσοτακικές είτε ύστερα από προτάσεις κομματικών ανθρώπων που ο κ. Μητσοτάκης εμπιστεύονταν. Με τις διάφορες ομάδες του μητσοτακικού στρατοπέδου να πιέζουν για να αποκτήσουν κομματικά πόστα, θέλοντας επιτέλους να διοικήσουν. Σε μια όμως δύσκολη έδρα.
Κάπως έτσι εξηγούνται τα λάθη και οι τεράστιες καθυστερήσεις που έγιναν στη διαδικασία επιλογής του χρίσματος για τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, αλλά και οι συνεχείς αλλαγές στη θέση του πρόεδρου της Διοικούσας, με επιλογές που δε βγήκαν. Το αποτέλεσμα; Παρά το γεγονός ότι η εκκίνηση της διακυβέρνησης της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη Θεσσαλονίκη να είναι πολύ δυναμική και ο πρωθυπουργός να δείχνει μεγάλο και ουσιαστικό ενδιαφέρον για την πόλη (14 στόχοι είχαν τεθεί στην πρώτη του άνοδο ως πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 2019!) και να ανανεώνει την ατζέντα της Θεσσαλονίκης (που επί δεκαετίες βρωμούσε ναφθαλίνη), δεν άργησαν να έρθουν και οι πρώτες ρωγμές στις σχέσεις του πρωθυπουργού με τη Θεσσαλονίκη.
Ρωγμές και προβλήματα που μεγάλωσαν την περίοδο της πανδημίας όταν κάτω υπό την πίεση των κακών επιδημιολογικών δεδομένων για τη Θεσσαλονίκη το Μέγαρο Μαξίμου και η «νύφη του Θερμαϊκού» βρέθηκαν σχεδόν στα οδοφράγματα. Μία ατάκα μάλιστα του πρωθυπουργού στη Βουλή για τις ευθύνες που η Θεσσαλονίκη μπήκε τον Νοέμβριο του 2020 στο κόκκινο επέτεινε το όλο κακό κλίμα και απομάκρυνε περαιτέρω τις δύο πλευρές. Παρά το γεγονός ότι και πάλι ο πρωθυπουργός με κινήσεις ουσίας έδειχνε ότι τον ενδιαφέρει η πόλη και ότι νοιάζεται για να προχωρήσουν τα ζητήματά της. Εδώ έκανε την πρώτη του περιοδεία μετά το τέλος του πρώτου κύματος του lockdown τον περασμένο Μάιο, εδώ πραγματοποίησε ουκ ολίγες επισκέψεις μετά τις δύσκολες ημέρες του Νοεμβρίου. Για να ξαναβρεί το νήμα της σχέσης του με την πόλη…
Έτσι εσχάτως με σταθερά βήματα χτίζει ξανά την προσωπική του πολιτική σχέση με τη Θεσσαλονίκη, ανακατεύοντας την «πολιτική τράπουλα» της πόλης και αναδεικνύοντας νέες δυνάμεις. Με σκοπό η γενική εικόνα για τους βουλευτές της πόλης (που δεν είναι και η καλύτερη) να αλλάξει στο μέλλον.
Για το σκοπό αυτό έχουμε αυτή τη συχνή παρουσία του στην πόλη, πέρα απ’ ότι είχαμε συνηθίσει όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και τις ουσιαστικές και συνεχείς το τελευταίο διάστημα επισκέψεις κυβερνητικών στελεχών. Ο Μητσοτάκης έχει έναν άμεσο και ευθύ τρόπο επικοινωνίας με τον κόσμο, χωρίς κομματικούς μεσολαβητές, βουλευτές ή άλλα στελέχη. Και το επιβεβαιώνει κάθε φορά που περιοδεύει στη Θεσσαλονίκη.
Η τελευταία του επίσκεψη εδώ που έγινε την Τετάρτη είναι χαρακτηριστική. Ήρθε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και εγκαινίασε από εδώ συμβολικά όλα τα αντίστοιχα πρότζεκτ της Fraport σε 14 αεροδρόμια σ’ όλη τη χώρα. Επέλεξε τη Θεσσαλονίκη για να στείλει ένα μήνυμα με παραλήπτες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό για την επιστροφή στην ανάπτυξη.
Πριν το αεροδρόμιο πήγε εκτός προγράμματος σε μία εκδήλωση για την ποντιακή γενοκτονία στην προσφυγομάνα Καλαμαριά. Χωρίς τους βουλευτές του κόμματος ή άλλα προβεβλημένα κομματικά στο πλάι του (παρά μόνο με τον υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης Σταύρο Καλαφάτη), πήγε σε μια λαϊκή εκδήλωση με περιεχόμενο που αγγίζει την καρδιά του μέσου κατοίκου της περιοχής, μιας και οι περισσότεροι είναι Πόντιοι με έντονη συνείδηση της καταγωγής τους. Εκεί συνομίλησε απευθείας με πολίτες, χωρίς να φοβηθεί ότι στα 100 μέτρα κάποιοι διαμαρτύρονταν για το εργασιακό. Δε φοβήθηκε να βάλει στο τραπέζι και να ανοίξει αυτός πρώτος τη συζήτηση με το δήμαρχο Καλαμαριάς Γιάννη Δαρδαμανέλη, έναν νέο δήμαρχο μόλις 31 χρονών, που για πρώτη φορά εκλέγει η ΝΔ στην περιοχή, για θέματα της περιοχής που καίνε και ενδεχόμενα θα μπορούσαν να έχουν και πολιτικό κόστος…
Στη συνέχεια πήγε στο κεντρικό εμβολιαστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης (και πάλι μόνος του), χωρίς κομματική συνοδεία και διαμεσολαβητές. Μίλησε με γιατρούς, νοσηλευτές και πολίτες που εμβολιάζονταν χωρίς να φοβηθεί ότι κάποιος μπορεί να άρχιζε τις γκρίνιες…
Δεν τέλειωσε όμως εκεί. Στη λίγη ώρα που του επέμενε μέχρι τα εγκαίνια στο αεροδρόμιο, πήγε βόλτα στην πόλη. Και πάλι μόνος του, περπάτησε στους δρόμους, επισκέφτηκε το εργοτάξιο του μετρό στη Βενιζέλου, χωρίς να ειδοποιήσει κανέναν για να μην αναστατωθεί η πόλη, και έκατσε για καφεδάκι στην Αριστοτέλους. Χωρίς βουλευτές, χωρίς παρατρεχάμενους και χωρίς τη συνοδεία κομματικών στελεχών.
Φυσικά όλα αυτά αλλά και ο τρόπος με τον οποίο χτίζει τη σχέση του με την πόλη και τους Θεσσαλονικείς έχουν προκαλέσει ταραχή σε πολλούς της παλιάς κομματικής σχολής που ακόμα ψάχνονται και φαίνεται να μην έχουν αντιληφτεί ότι οι εποχές έχουν αλλάξει και ότι και ο πρωθυπουργός είναι άλλης λογικής. Αυτό με τη σειρά του φέρνει αλλαγές στα στρατόπεδα και τις συμμαχίες μεταξύ των βουλευτών και αναδεικνύει νέους πόλους. Κι αν αυτό ακόμη δεν έγινε ιδιαίτερα εμφανές αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα βασικά φαινόμενα για τη μετά την πανδημία κομματική εποχή.
Οι εξελίξεις φέρνουν στο προσκήνιο τον Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος έχοντας κτίσει το δικό του πολιτικό και κομματικό περιβάλλον αλλά και διεμβολίσει άλλους πολιτικούς χώρους έχει εξελιχθεί σε σταθερό θεσμικό συνομιλητή του πρωθυπουργού, ενώ όπως όλα δείχνουν θα είναι εκ νέου υποψήφιος περιφερειάρχης και στις επόμενες εκλογές. Συνομιλητής με τον πρωθυπουργό είναι και ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, όπως έδειξε και η πρόσφατη συνάντηση εργασίας που είχαν οι δυο τους στο Μέγαρο Μαξίμου, με μενού τα θέματα της Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος, αλλά η πορεία μέχρι εκεί έχει ακόμη πολύ δρόμο.
Ταυτόχρονα η πρωθυπουργική οδηγία προς τους υπουργούς είναι σαφής: «τη Θεσσαλονίκη και τα μάτια σας. Τις τελευταίες ημέρες η πόλη θύμιζε περίοδο ΔΕΘ, με τον κυβερνητικό οργασμό να έχει φτάσει στα ύψη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβηκε στον Βορρά δύο φορές μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες. Τη μία για να εγκαινιάσει 18 ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου και να ανακοινώσει την ουσιαστική εκκίνηση δύο σημαντικών οδικών αξόνων στον Βορρά και την άλλη -όπως είπαμε ήδη- για να εγκαινιάσει από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» τα 14 ανακαινισμένα αεροδρόμια της Fraport, αλλά και να πραγματοποιήσει μια συμβολική επίσκεψη στο δήμο Καλαμαριάς και να τιμήσει την επέτειο του ποντιακού ελληνισμού.
Ενδεικτική είναι και η αναφορά του κατά την ομιλία εγκαινίων στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»: «Στη Θεσσαλονίκη εξελίσσονται μεγάλα έργα, με τη σύμπραξη όλων των παραγωγικών δυνάμεων. Το Μετρό, οι κάθετοι άξονες προς Εγνατία και ΠΑΘΕ, η επέκταση του 6ου προβλήτα, η σιδηροδρομική και οδική σύνδεση του λιμανιού, η ανάπλαση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, το γήπεδο της Τούμπας, το στρατόπεδο Παύλος Μελάς, η Ανατολική Περιφερειακή Οδός, τα όμβρια της Καλαμαριάς, τα αντιπλημμυρικά της λαχαναγοράς. Καινούρια σχολεία, προσθήκη στο στόλο των λεωφορείων της πόλης. Όλα αυτά παράλληλα με την ανάπτυξη του φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Μακεδονία. Πιστεύω ότι είναι ένα πρόγραμμα επενδύσεων σε υποδομές που όμοιό της δεν έχει ξαναδεί η Θεσσαλονίκη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Την ίδια στιγμή υπουργοί πάνε και έρχονται στη Θεσσαλονίκη, με τις υπουργικές επισκέψεις να είναι συνεχείς. Ο Στέλιος Πέτσας ασχολήθηκε με τα θέματα των έργων που διεκδικούν δήμοι και περιφέρεια, ο Κώστας Καραμανλής για τα ζητήματα των οδικών αξόνων της περιοχής και ο Γιάννης Πλακιωτάκης για την αναβάθμιση του ΟΛΘ, αλλά και την καλοκαιρινή ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τις Σποράδες. Προσθέστε σε όλα αυτά και τις τελευταίες γεμάτες περιοδείες δύο πρωτοκλασσάτων υπουργών στην πόλη: Ο Χρήστος Σταϊκούρας κατασκήνωσε εδώ για δύο ημέρες και ο Άδωνις Γεωργιάδη έκανε σε μία ημέρα 7 κινήσεις με ανακοινώσεις σημαντικών έργων.
Μάλιστα λίγες ώρες αφότου έφυγε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη η ΝΔ διοργάνωσε μια νέα ψηφιακή εκδήλωση, την τρίτη μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών, με θέματα που αφορούν στον πολιτισμό της Θεσσαλονίκης και ομιλητή τον υφυπουργό πολιτισμού Νικόλα Γιατρομωναλάκη.
Όλα αυτά μάλλον δεν αποτελούν συμπτώσεις, αλλά δείγματα ενός πολύπλευρου πολιτικού φλερτ σε εξέλιξη. Μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και της Θεσσαλονίκης. Για να ξεχαστούν τα παλιά και να βελτιωθούν οι σχέσεις των δύο πλευρών που όπως είδαμε δεν ήταν και οι καλύτερες.
Η προσέγγιση πάντως έχει αρχίσει. Και από τις δύο πλευρές. Η Θεσσαλονίκη βλέπει τις κυβερνητικές προσπάθειες και αρχίζει να αντιλαμβάνεται τα συνεχή και επίμονα βλέμματα που ρίχνει η κυβέρνηση στην πόλη, με την απόφαση για τα αρχαία της Βενιζέλου -που δικαίωσε την αρχική επιλογή του πρωθυπουργού- να αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα των νέων σχέσεων που πάνε να δημιουργηθούν. Και το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει να επιλέγει τη στρατηγική της επίθεσης φιλίας αλλά και ουσίας, έτσι ώστε οι γέφυρες να ξαναχτισθούν και οι σχέσεις να καλυτερέψουν.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 23 Μαΐου 2021
ΣΧΟΛΙΑ