Μπουκιά και συχώριο: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου - Ποια είναι η παγκόσμια γαστρονομική πρωτεύουσα
25/06/2023 17:39
25/06/2023 17:39
Όταν ο μέσος Ευρωπαίος ακούει τα καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο ή θα σκεφτεί πως κάποιο της πατρίδας του είναι μέσα στη λίστα ή ο νους του θα πάει προς Ιταλία ή Ισπανία μεριά...
Όμως θα πέσει έξω όσον τουλάχιστον αφορά την κατάταξη, καθώς τα κορυφαία ρεστοράν του κόσμου είναι σε μία χώρα που οι μισοί τουλάχιστον δεν έχουν καν ονειρευτεί να ταξιδέψουν. Όσο για το καλύτερο ρεστοράν του κόσμου; Κρατηθείτε... Είναι στο Περού και όσοι το επισκέπτονται μένουν κατενθουσιασμένοι.
Η πρωτεύουσα του Περού -και αναμφίβολα η γαστρονομική πρωτεύουσα του κόσμου- ήταν την περασμένη εβδομάδα το talk of the... world όσον αφορά την γαστρονομία καθώς στα βραβεία για τα καλύτερα 50 εστιατόρια του κόσμου πήρε και το "χρυσό" αλλά και την πρωτοκαθεδρία. Τέσσερα εστιατόρια της Λίμα μπήκαν στη λίστα με τα 50 καλύτερα: το Central στο Νο. 1, το Maido στο Νο. 6, το Kjolle στο Νο. 28 και το Mayta στο Νο. 47. Το Kjolle είναι νέο στο top 50 φέτος.
Το Central, με επικεφαλής τους Virgilio Martinez και Pía Léon, προσφέρει εξαιρετικό φαγητό με περουβιανά υλικά και τεχνικές εδώ και 15 χρόνια. Το εστιατόριο «οδηγεί τους επισκέπτες σε 15 διαφορετικά περουβιανά οικοσυστήματα, κατηγοριοποιημένα ανά υψόμετρο – από 15 μέτρα κάτω από τον Ειρηνικό Ωκεανό έως 4.200 μέτρα πάνω στις Άνδεις», αναφέρει ο ιστότοπος 50 Best.
Τα βραβεία τα οποία θεωρούνται τα Όσκαρ του φαγητού ανακοινώθηκαν στο City of Arts and Sciences, μια συλλογή φουτουριστικών "χωρών" που σχεδιάστηκε από τον διάσημο αρχιτέκτονα Santiago Calatrava, στη Βαλένθια.
Η υπόλοιπη λίστα
Η διοργανώτρια χώρα παρουσίασε πολύ καλή απόδοση στα φετινά βραβεία με έξι εστιατόρια από την Ισπανία στο top 50, συμπεριλαμβανομένου του Νο. 2 εστιατορίου στον κόσμο, του Disfrutar στη Βαρκελώνη.
Η Ισπανία πήρε επίσης το Νο. 3 και το Νο. 4 με τον Diverxo στη Μαδρίτη και τον Asador Etxebarri στο Atxondo στην περιοχή των Βάσκων.
Η Ιταλία και η Γαλλία είχαν επίσης καλές επιδόσεις στην Ευρώπη, με πέντε εστιατόρια στην Ιταλία και τέσσερα στη Γαλλία να βρίσκονται στα κορυφαία 50.
Στην Αγγλία, το Λονδίνο κέρδισε τρεις θέσεις, ενώ όσον αφορά την Ασία μεγάλη κερδισμένη ήταν η Μπανγκόκ όπου δύο εστιατόρια εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στη λίστα, και τα δύο μπήκαν στο top 20: το Le Du στο Νο. 15 και το Gaggan Anand στο Νο. 17.
Από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δύο εστιατόρια της Νέας Υόρκης μπήκαν στα κορυφαία 50. Το Atomix έφτασε στο Νο. 8 από την περσινή θέση Νο. 33, κερδίζοντας το βραβείο Highest Climber καθώς και το καλύτερο εστιατόριο στη Βόρεια Αμερική.
Το επί μακρόν αγαπημένο Le Bernardin, με τιμονιέρη τον σεφ Éric Ripert, μπήκε επίσης στο top 50 στο Νο. 44. Το φετινό top 50 περιλαμβάνει εστιατόρια από 24 περιοχές σε πέντε ηπείρους, με 12 εστιατόρια να μπαίνουν στη λίστα για πρώτη φορά.
Όταν ο μέσος Ευρωπαίος ακούει τα καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο ή θα σκεφτεί πως κάποιο της πατρίδας του είναι μέσα στη λίστα ή ο νους του θα πάει προς Ιταλία ή Ισπανία μεριά...
Όμως θα πέσει έξω όσον τουλάχιστον αφορά την κατάταξη, καθώς τα κορυφαία ρεστοράν του κόσμου είναι σε μία χώρα που οι μισοί τουλάχιστον δεν έχουν καν ονειρευτεί να ταξιδέψουν. Όσο για το καλύτερο ρεστοράν του κόσμου; Κρατηθείτε... Είναι στο Περού και όσοι το επισκέπτονται μένουν κατενθουσιασμένοι.
Η πρωτεύουσα του Περού -και αναμφίβολα η γαστρονομική πρωτεύουσα του κόσμου- ήταν την περασμένη εβδομάδα το talk of the... world όσον αφορά την γαστρονομία καθώς στα βραβεία για τα καλύτερα 50 εστιατόρια του κόσμου πήρε και το "χρυσό" αλλά και την πρωτοκαθεδρία. Τέσσερα εστιατόρια της Λίμα μπήκαν στη λίστα με τα 50 καλύτερα: το Central στο Νο. 1, το Maido στο Νο. 6, το Kjolle στο Νο. 28 και το Mayta στο Νο. 47. Το Kjolle είναι νέο στο top 50 φέτος.
Το Central, με επικεφαλής τους Virgilio Martinez και Pía Léon, προσφέρει εξαιρετικό φαγητό με περουβιανά υλικά και τεχνικές εδώ και 15 χρόνια. Το εστιατόριο «οδηγεί τους επισκέπτες σε 15 διαφορετικά περουβιανά οικοσυστήματα, κατηγοριοποιημένα ανά υψόμετρο – από 15 μέτρα κάτω από τον Ειρηνικό Ωκεανό έως 4.200 μέτρα πάνω στις Άνδεις», αναφέρει ο ιστότοπος 50 Best.
Τα βραβεία τα οποία θεωρούνται τα Όσκαρ του φαγητού ανακοινώθηκαν στο City of Arts and Sciences, μια συλλογή φουτουριστικών "χωρών" που σχεδιάστηκε από τον διάσημο αρχιτέκτονα Santiago Calatrava, στη Βαλένθια.
Η υπόλοιπη λίστα
Η διοργανώτρια χώρα παρουσίασε πολύ καλή απόδοση στα φετινά βραβεία με έξι εστιατόρια από την Ισπανία στο top 50, συμπεριλαμβανομένου του Νο. 2 εστιατορίου στον κόσμο, του Disfrutar στη Βαρκελώνη.
Η Ισπανία πήρε επίσης το Νο. 3 και το Νο. 4 με τον Diverxo στη Μαδρίτη και τον Asador Etxebarri στο Atxondo στην περιοχή των Βάσκων.
Η Ιταλία και η Γαλλία είχαν επίσης καλές επιδόσεις στην Ευρώπη, με πέντε εστιατόρια στην Ιταλία και τέσσερα στη Γαλλία να βρίσκονται στα κορυφαία 50.
Στην Αγγλία, το Λονδίνο κέρδισε τρεις θέσεις, ενώ όσον αφορά την Ασία μεγάλη κερδισμένη ήταν η Μπανγκόκ όπου δύο εστιατόρια εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στη λίστα, και τα δύο μπήκαν στο top 20: το Le Du στο Νο. 15 και το Gaggan Anand στο Νο. 17.
Από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δύο εστιατόρια της Νέας Υόρκης μπήκαν στα κορυφαία 50. Το Atomix έφτασε στο Νο. 8 από την περσινή θέση Νο. 33, κερδίζοντας το βραβείο Highest Climber καθώς και το καλύτερο εστιατόριο στη Βόρεια Αμερική.
Το επί μακρόν αγαπημένο Le Bernardin, με τιμονιέρη τον σεφ Éric Ripert, μπήκε επίσης στο top 50 στο Νο. 44. Το φετινό top 50 περιλαμβάνει εστιατόρια από 24 περιοχές σε πέντε ηπείρους, με 12 εστιατόρια να μπαίνουν στη λίστα για πρώτη φορά.
ΣΧΟΛΙΑ