ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Μ.Τρεμόπουλος: Ναι, στην πόλη αυτή μπορώ να προσφέρω

Συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Θεσσαλονίκης στο makthes.gr- Τι λέει για το αύριο της πόλης, την οικολογία, τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα "45αρια" του Π. Ψωμιάδη

 02/12/2018 09:36

Μ.Τρεμόπουλος: Ναι, στην πόλη αυτή μπορώ να προσφέρω

Γιάννης Ιωαννίδης

Δύο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της πολιτικής διαδρομής του Μιχάλη Τρεμόπουλου. Η οικολογία και η κόντρα με τον πρώην νομάρχη Π. Ψωμιάδη.

Το «πράσινο» κίνημα του οφείλει πολλά καθώς εδώ και πολλά χρόνια, δίνει την δική του μάχη για να πείσει ότι οι αρχές της οικολογίας μπορούν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Κάποιοι λένε ότι και η πόλη του οφείλει καθώς κυρίως με τις δικές του ενέργειες απομακρύνθηκε  από τη θέση του νομάρχη ο Π. Ψωμιάδης.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης μιλά για το παρελθόν αλλά κυρίως για το μέλλον της πόλης και απευθύνει κάλεσμα "σε όσους πιστεύουν ειλικρινά ότι οι πολίτες μπορούν να πάρουν τις τύχες της στα χέρια τους".

Συνέντευξη στον Γιάννη Ιωαννίδη

-Μετά από χρόνια παρουσίας στην κεντρική πολιτική σκηνή ως ευρωβουλευτής των Οικολόγων-Πράσινων αλλά και ως νομαρχιακός και περιφερειακός σύμβουλος με την «Οικολογία-Αλληλεγγύη» διεκδικείτε τη θέση του δημάρχου Θεσσαλονίκης ως ανεξάρτητος μάλιστα υποψήφιος. Δεν μπορώ λοιπόν παρά να ρωτήσω, γιατί υποψήφιος στον δήμο και γιατί ανεξάρτητος.

- Πάντα ακολουθούσα την οικολογική αρχή «σκέψου συνολικά, δράσε τοπικά». Η πόλη είναι ο κορυφαίος θεσμός της ανθρώπινης εξέλιξης, εκεί όπου οι άνθρωποι ξεφεύγουν από τους δεσμούς αίματος και συγκροτούν πολιτική κοινωνία. Μέσα στην ομογενοποίηση των πάντων, η ιδιότητα του πολίτη προσφέρει μια πραγματική ταυτότητα, που αποτελεί απάντηση και στους κούφιους εθνικισμούς. Γι’ αυτό λένε «είμαι Σαλονικιός και με αρέσει!».   

Ναι, στην πόλη αυτή μπορώ να προσφέρω, αντλώντας από την εμπειρία μου των 20 χρόνων στην Αυτοδιοίκηση. Ακόμη και κατά τη θητεία μου στο Ευρωκοινοβούλιο, επέλεξα να είμαι αντιπρόεδρος στην Επιτροπή περιφερειακής ανάπτυξης, από όπου αποκόμισα χρήσιμες γνώσεις και επαφές, που θέλω να τις αξιοποιήσω στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Για να μπορείς να κάνεις σωστά τη δουλειά σου στον Δήμο, θα πρέπει να είσαι ανεξάρτητος από οργανωμένα συμφέροντα αλλά και από κόμματα. Πρέπει να προτάσσεις το συλλογικό συμφέρον και όχι την ιδιοτέλεια ή τις κομματικές σκοπιμότητες.

Δεν υποτιμούμε τη λειτουργία των κομμάτων, όπως και τον κίνδυνο η απαξίωσή τους να ανοίξει τον δρόμο των αντιδημοκρατικών εκτροπών. Ούτε το δικαίωμα των κομμάτων να στηρίζουν ή των υποψηφίων να έχουν πολιτικό προσανατολισμό. Όμως οι σκοπιμότητες της κεντρικής πολιτικής σκηνής δεν μπορούν να καθορίζουν τις υποψηφιότητες και τις δημοτικές πολιτικές.

Είναι θλιβερό το ότι η ενασχόληση πολλών με την Αυτοδιοίκηση, ιδίως όταν είναι «διορισμένοι» από τα κόμματα, δεν προκύπτει από μεράκι συλλογικής προσφοράς αλλά εξαντλείται στην προεκλογική περίοδο και μετά τα παρατάνε ή συνεχίζουν για την τιμή των όπλων και με στείρα αντιπολίτευση.

Από την άλλη, σε έναν μεγάλο Δήμο, δεν μπορεί να αποτελεί το βασικό εφόδιο η φιλοδοξία του καθένα να εκλεγεί. Χρειαζόμαστε θεσμούς, παρατάξεις αυτοδιοικητικές με αυτοτέλεια, δημοκρατική λειτουργία, διαφάνεια, κοινωνική δράση, δοκιμασμένη προσφορά, αντοχή στον χρόνο και συγκροτημένα προγράμματα. Αυτά τα διαθέτουμε στην «Οικολογία – Αλληλεγγύη», που έχει τις ρίζες της στο 1990. Από αυτήν αναδείχτηκα υποψήφιος Δήμαρχος σε μαζική συνέλευση και σε αυτήν απολογούμαι.

Άλλωστε έχουμε αποδείξει ότι δεν ασχολούμαστε με «τα της πόλεως» επειδή «πρέπει» αλλά επειδή νοιαζόμαστε πραγματικά, επειδή θέλουμε να γίνει καλύτερη η ζωή όλων, έχουμε προτάσεις και θέλουμε να τις δούμε να υλοποιούνται εδώ και τώρα.

-Ο χώρος της Οικολογίας έχει δεχτεί έντονη κριτική για τη συνεργασία του με τον ΣΥΡΙΖΑ, συνεργασία με την οποία είχατε συμφωνήσει και εσείς. Τελικά αυτή η σύμπραξη ωφέλησε τον χώρο ή ωφέλησε πρόσωπα του χώρου;

Πιστεύω ακράδαντα στις προγραμματικές συγκλίσεις και τις μετεκλογικές συνεργασίες. Αυτή είναι και η ευρωπαϊκή εμπειρία αλλά στην Ελλάδα αυτή η κουλτούρα είναι ακόμη αδύνατη. Προσωπικά είχα υποστηρίξει τη μετεκλογική συνεργασία γιατί προγραμματικός διάλογος δεν είχε γίνει αλλά η πλειοψηφία επέλεξε την ένταξη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, παρακολουθώντας τη διάθεση μεγάλου μέρους της κοινωνίας να του δώσει κυβερνητική εντολή. Αν δεν υπάρχει όμως αυτόνομα εκλεγμένη ομάδα, δεν μπορεί να επιβάλλει τους όρους της, να αλλάξει το «τοπίο» σε θέματα όπως η εξόρυξη υδρογονανθράκων, το κυνήγι, τα αυθαίρετα, τα ζώα συντροφιάς, η κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία κλπ. Δεν μηδενίζω τις προσπάθειες μέσα στο περιβάλλον κρίσης και τη δουλειά που έχει γίνει, όπως π.χ. με τον ΕΣΔΑ ή τις συλλογικές συμβάσεις. Σαφώς οι κόκκινες γραμμές (ή πράσινες, αν θέλετε), που θέτει προσωπικά ο καθένας, έχουν βαρύτατη σημασία. Και αυτό θα το κρίνουν οι πολίτες.

Αυτό όμως που έχει ανάγκη και η εγχώρια οικολογία και όλη η χώρα, είναι η πραγματική ανάδυση στο κοινωνικό έδαφος, με την υποστήριξη πολιτικών προτάσεων και κινηματικών δράσεων που να ξαναφέρνουν την ελπίδα στους πολίτες και να φέρνουν πίσω τα πιο ανήσυχα μυαλά, που έχουν αναζητήσει αλλού λύσεις.


- Ποιες είναι οι ευρύτερες δυνάμεις της πόλης οι οποίες αποτελούν εν δυνάμει σύμμαχους σας; Με τις δυνάμεις αυτές υπάρχει κοινός τόπος που έχει πολιτικά ή τοπικά χαρακτηριστικά.

Όλοι αυτοί και αυτές που πιστεύουν ειλικρινά ότι οι πολίτες μπορούν να πάρουν τις τύχες της πόλης στα χέρια τους για να υπερασπίσουν τα συλλογικά αγαθά και το συμφέρον όλων, με την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, της λειτουργίας και της αισθητικής της πόλης, είναι εν δυνάμει σύμμαχοί μας.

Θέσαμε δημόσια ήδη από τον Σεπτέμβριο πρόταση για προγραμματικές συγκλίσεις, ανεξάρτητα από πρόσωπα. Υιοθετήσαμε πρόσφατα την έκδοση Νο1 του προγράμματός μας και εκλέξαμε υποψήφιο Δήμαρχο. Προχωρούμε με όσους και όσες ανταποκρίθηκαν. Και θα συναντήσουμε και άλλους στην πορεία. Θα πρέπει όμως να έχουν όλοι κατά νου ότι το νέο εκλογικό σύστημα επιβάλλει συγκλίσεις στο πρόγραμμα από τώρα -ανεξάρτητα από το κατέβασμα στην εκλογική μάχη- και όχι τεχνητές συγκολλήσεις της τελευταίας εβδομάδας, ενόψει της ανάγκης υποστήριξης ενός από τους δύο υποψηφίους δημάρχους την Β’ Κυριακή. Αυτό προϋποθέτει, βεβαίως, την ύπαρξη προγράμματος, κοστολόγηση, εξεύρεση των πόρων και προφανώς αξιοπιστία.

Δεν μπορούμε πχ να δούμε συνεργασίες με όσους εκπροσωπούν το διαπλεκόμενο παρελθόν, τα συμφέροντα, τις νεοφιλελεύθερες λογικές ή τις εθνικιστικές ρητορείες. Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε διάλογο με όσους έχουμε βρεθεί μαζί σε κοινωνικούς αγώνες και εθελοντική προσφορά, όπως η συλλογική διαχείριση των δημόσιων αγαθών, η διαφάνεια, τα δικαιώματα των πολιτών, το τραμ, το ποδήλατο, η ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε, η όψη των δημόσιων χώρων, η κοινωνική αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους άστεγους, η διαχείριση της ιστορικής μνήμης της πόλης, η συνεργατική διαχείριση του νερού, η εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων, η φροντίδα για τα ζώα, η περιβαλλοντική εκπαίδευση κ.α. Κάποιοι από αυτούς εκφράζονται συλλογικά κάποιοι κατά μόνας. Όμως πάντα υπάρχει κοινός τόπος όταν υπάρχουν όντως προγραμματικές θέσεις για την πόλη, πάνω στις οποίες μπορούν να υπάρξουν ταυτίσεις και συμφωνίες.

-Θα ήθελα να κάνετε μια ιεράρχηση των πιο σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η πόλη και παράλληλα να δώσετε το περίγραμμα του τρόπου που προτείνετε να αντιμετωπιστούν.

-Φυσικά και αυτά που πρέπει να αντιμετωπισθούν είναι η καθημερινότητα και τα προβλήματα που συναντάμε μπροστά μας και μας μαυρίζουν τη ζωή. Η ταλαιπωρία με τις συγκοινωνίες, ο χρόνος και το χρήμα που χάνονται στα μποτιλιαρίσματα και στην εξεύρεση πάρκινγκ, τα σκουπίδια, η υγεία που καταστρέφεται από τις λανθασμένες πρακτικές θέρμανσης, μετακίνησης και μόνωσης των κτηρίων μας, η υποβαθμισμένη ποιότητα ζωής, οι λίγοι και αφρόντιστοι ελεύθεροι χώροι, ο κίνδυνος να τσιμεντωθούν όσοι απέμειναν και να κουτσουρευτούν όσα δέντρα επιβίωσαν, η ασφυκτική κατάσταση στα σχολεία, η έλλειψη χώρων άθλησης κ.α.

Κάποια ζητήματα μπορούν να λυθούν σχετικά γρήγορα, γιατί έχουν να κάνουν με επιλογές της διοίκησης, όπως το να λειτουργήσουν λαϊκές αγορές βιολογικών προϊόντων, να δρομολογηθούν βιοκλιματικές κατασκευές σε δημόσια κτήρια, να βελτιωθούν οι πρακτικές ανακύκλωσης, από τις υπηρεσίες του δήμου μέχρι τις γειτονιές. Κάποιες άλλες θέλουν σχεδιασμό και προγραμματισμό, όπως η βελτίωση των συγκοινωνιών και της κυκλοφορίας στην πόλη, η στήριξη πρωτοβουλιών που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής των Θεσσαλονικιών, αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τα μνημεία της πόλης και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Κάποιες από αυτές χρειάζονται συντονισμό υπερτοπικού χαρακτήρα και συμφωνία δράσης σε βάθος χρόνου, όπως πχ η ανάδειξη του παραλιακού μετώπου.

Δράσεις όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, έχουν επείγοντα χαρακτήρα. Αυτά που μπορεί να κάνει ο Δήμος είναι ασύγκριτα περισσότερα από αυτά που κάνει και ενώ μάλιστα είναι μέσα στις 100 πόλεις στον κόσμο που έχουν επιλεγεί για να καταστούν ανθεκτικές σε σεισμούς, πλημμύρες, μακροοικονομική αστάθεια, ανεργία, ανεπαρκείς ή φθίνουσες υποδομές. Χρειαζόμαστε διάδοση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, φωτοβολταϊκά στις στέγες του Δημαρχείου και όλων των δημοσίων κτιρίων, προγράμματα εξοικονόμησης, συνεργασία με το ΑΠΘ κτλ.

Θέλουμε μαζικές δενδροφυτεύσεις, αύξηση των πράσινων - ελεύθερων χώρων σε διασύνδεση με το περιαστικό δάσος, φροντίδα για τα ζώα, μείωση της ρύπανσης.

Στόχοι όπως η διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή, η κομποστοποίηση, η επανάχρηση κ.α. πρέπει να ξεκινήσουν με πιλοτικά προγράμματα σε κάποιες γειτονιές, με διαβούλευση με τους κατοίκους και τελικό σκοπό το «zero waste». Χωρίς εργοστάσια καύσης!

Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στηρίζοντας και τις δομές κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας, βοηθώντας τα στρώματα με τα μικρότερα εισοδήματα και εξοικονομώντας φυσικούς πόρους και χρήματα. Μπορούν να υπάρξουν και κίνητρα (πχ μικρότερα δημοτικά τέλη) για τις επιχειρήσεις με φιλοπεριβαλλοντικά μέτρα (πχ κατάργηση πλαστικών).

Ο Δήμος θα πρέπει να εμπλακεί ενεργά στον σχεδιασμό της αντιμετώπισης του κυκλοφοριακού. Και δεν εννοούμε να προχωρήσει σε αυθαίρετες ενέργειες, όπως έγινε με το υποτιθέμενο μετρό που θα γινόταν με χρήματα του FM 100 κα εγκλώβισε την πόλη σε 30 χρόνια αναστάτωσης και υποσχέσεων. Η αποιδιωτικοποίηση του ΟΑΣΘ έπρεπε να βελτιώσει τις συγκοινωνίες. Το μετρό, στο οποίο έχουν πολλοί στηρίξει τις ελπίδες τους για να λύσει το κυκλοφοριακό, απλά θα απορροφήσει ένα ποσοστό της κίνησης αλλά νεοφερμένα ΙΧ θα ακυρώσουν ένα μεγάλο μέρος από το ανακουφιστικό του αποτέλεσμα ενώ θα επιβαρύνει άλλα προβλήματα (έλλειψη χώρων πάρκινγκ στους σταθμούς κλπ). Χρειαζόμαστε αποκέντρωση, προαστιακό σιδηρόδρομο, ένα συμπληρωματικό δίκτυο τραμ που να καλύπτει και άλλες περιοχές καθώς και αστική θαλάσσια συγκοινωνία, που έχουν τορπιλιστεί από συμφέροντα, κατεστημένες νοοτροπίες και τη γραφειοκρατία. Ο Δήμος θα πρέπει να ενισχύσει την κυκλοφορία των πεζών και των ποδηλάτων, με λειτουργικές πεζοδρομήσεις και ποδηλατόδρομους, να διευκολύνει την πρόσβαση των αναπήρων σε όλα τα σημεία της πόλης.

Μένουμε προσηλωμένοι στην υπεράσπιση των συλλογικών αγαθών, την αναβάθμιση των δημοτικών υπηρεσιών, της κοινωνικής πολιτικής και αλληλεγγύης, της διαφάνειας, της λαϊκής συμμετοχής, της τοπικής οικονομίας, τη δημιουργία νέων πράσινων θέσεων εργασίας, τη χρήση τεχνολογίας ανοιχτού λογισμικού, τη διασύνδεση παραγωγών – καταναλωτών – ερευνητών με τα εγχειρήματα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

Στοχεύουμε στην καταπολέμηση των ανισοτήτων και των διακρίσεων, των ρατσιστικών και εθνικιστικών φαινομένων, την ενίσχυση της πνευματικής - καλλιτεχνικής δημιουργίας, την υποστήριξη της δημόσιας υγείας, τη διευκόλυνση της άθλησης και της υγιεινής διατροφής, την υποστήριξη προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, την αναβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών κ.ά.

Πολλά από αυτά μπορούν να γίνουν χωρίς σημαντικά κονδύλια. Υπάρχουν όμως και αξιόλογα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία που δεν αξιοποιούνται. Ως ευρωβουλευτής έχω εκδώσει ειδικό βιβλίο γι’ αυτά. Στον Δήμο υπάρχουν αξιόλογα άτομα, που πρέπει να καθοδηγηθούν σωστά και να ανοίξουμε τα φτερά μας.

- Η αποκαθήλωση του πρώην νομάρχη Π. Ψωμιάδη βασίστηκε κυρίως στις δικές σας καταγγελίες. Σύμφωνα με όσα κατά καιρούς έχετε δηλώσει, είναι σαφές ότι θεωρείτε προσφορά στην πόλη τις ενέργειες που οδήγησαν σε αυτή την εξέλιξη. Πιστεύετε ότι αυτό σας έχει πιστωθεί ως επιτυχία ή η πόλη δίνει διαφορετικό περιεχόμενο;

Προφανώς και δεν είναι όλοι ικανοποιημένοι με την εξέλιξη αυτή. Νιώθω όμως πως δεν έκανα παρά το καθήκον μου απέναντι σε ένα μοντέλο κακοδιοίκησης, διαπλοκής και εθνολαϊκισμού, που βρήκα μπροστά μου και δεν μπορούσα να σιωπήσω. Παρόλες τις δίκες και άλλες μεθοδεύσεις εναντίον μου και τις προσπάθειες να δημιουργηθεί ένα κλίμα προσωπικής διαφοράς μου με τον πρώτο περιφερειάρχη στην ιστορία του θεσμού που κατέπεσε, οι διαφορές μας είναι βεβαίως ισχυρές αλλά πολιτικές και στο επίπεδο των αξιών. Δεν κάναμε μόνον αντιπολίτευση, όπως είχαμε υποχρέωση, αλλά καταφύγαμε στη Δικαιοσύνη και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, και δικαιωθήκαμε. Υπάρχει ακόμη μια σημαντική δίκη τον Γενάρη για τα περιβόητα «45άρια», δηλαδή τις απευθείας αναθέσεις με διάσπαση των έργων σε μικρότερα και τις «μαϊμού» συμβάσεις έργου. Αλλά δεν μπορούμε να σκεφτούμε ότι ένα τέτοιο μοντέλο υπάρχει πιθανότητα να το δούμε να επανέρχεται στη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Δεν αρκούν, όμως, οι αμυντικές μάχες. Επιζητούμε τη στήριξη των πολιτών για μια νέα πορεία στον Δήμο. Δεν επιθυμώ να πολιτεύομαι με αρνητικό αλλά με θετικό τρόπο, είμαι έτοιμος να προσφέρω στην πόλη, και ήδη έχω γύρω μου αξιόλογους συνεργάτες, δοκιμασμένους αλλά και νεότερους, που μπορούν να χαράξουν μια νέα πορεία.

Δύο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της πολιτικής διαδρομής του Μιχάλη Τρεμόπουλου. Η οικολογία και η κόντρα με τον πρώην νομάρχη Π. Ψωμιάδη.

Το «πράσινο» κίνημα του οφείλει πολλά καθώς εδώ και πολλά χρόνια, δίνει την δική του μάχη για να πείσει ότι οι αρχές της οικολογίας μπορούν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Κάποιοι λένε ότι και η πόλη του οφείλει καθώς κυρίως με τις δικές του ενέργειες απομακρύνθηκε  από τη θέση του νομάρχη ο Π. Ψωμιάδης.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης μιλά για το παρελθόν αλλά κυρίως για το μέλλον της πόλης και απευθύνει κάλεσμα "σε όσους πιστεύουν ειλικρινά ότι οι πολίτες μπορούν να πάρουν τις τύχες της στα χέρια τους".

Συνέντευξη στον Γιάννη Ιωαννίδη

-Μετά από χρόνια παρουσίας στην κεντρική πολιτική σκηνή ως ευρωβουλευτής των Οικολόγων-Πράσινων αλλά και ως νομαρχιακός και περιφερειακός σύμβουλος με την «Οικολογία-Αλληλεγγύη» διεκδικείτε τη θέση του δημάρχου Θεσσαλονίκης ως ανεξάρτητος μάλιστα υποψήφιος. Δεν μπορώ λοιπόν παρά να ρωτήσω, γιατί υποψήφιος στον δήμο και γιατί ανεξάρτητος.

- Πάντα ακολουθούσα την οικολογική αρχή «σκέψου συνολικά, δράσε τοπικά». Η πόλη είναι ο κορυφαίος θεσμός της ανθρώπινης εξέλιξης, εκεί όπου οι άνθρωποι ξεφεύγουν από τους δεσμούς αίματος και συγκροτούν πολιτική κοινωνία. Μέσα στην ομογενοποίηση των πάντων, η ιδιότητα του πολίτη προσφέρει μια πραγματική ταυτότητα, που αποτελεί απάντηση και στους κούφιους εθνικισμούς. Γι’ αυτό λένε «είμαι Σαλονικιός και με αρέσει!».   

Ναι, στην πόλη αυτή μπορώ να προσφέρω, αντλώντας από την εμπειρία μου των 20 χρόνων στην Αυτοδιοίκηση. Ακόμη και κατά τη θητεία μου στο Ευρωκοινοβούλιο, επέλεξα να είμαι αντιπρόεδρος στην Επιτροπή περιφερειακής ανάπτυξης, από όπου αποκόμισα χρήσιμες γνώσεις και επαφές, που θέλω να τις αξιοποιήσω στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Για να μπορείς να κάνεις σωστά τη δουλειά σου στον Δήμο, θα πρέπει να είσαι ανεξάρτητος από οργανωμένα συμφέροντα αλλά και από κόμματα. Πρέπει να προτάσσεις το συλλογικό συμφέρον και όχι την ιδιοτέλεια ή τις κομματικές σκοπιμότητες.

Δεν υποτιμούμε τη λειτουργία των κομμάτων, όπως και τον κίνδυνο η απαξίωσή τους να ανοίξει τον δρόμο των αντιδημοκρατικών εκτροπών. Ούτε το δικαίωμα των κομμάτων να στηρίζουν ή των υποψηφίων να έχουν πολιτικό προσανατολισμό. Όμως οι σκοπιμότητες της κεντρικής πολιτικής σκηνής δεν μπορούν να καθορίζουν τις υποψηφιότητες και τις δημοτικές πολιτικές.

Είναι θλιβερό το ότι η ενασχόληση πολλών με την Αυτοδιοίκηση, ιδίως όταν είναι «διορισμένοι» από τα κόμματα, δεν προκύπτει από μεράκι συλλογικής προσφοράς αλλά εξαντλείται στην προεκλογική περίοδο και μετά τα παρατάνε ή συνεχίζουν για την τιμή των όπλων και με στείρα αντιπολίτευση.

Από την άλλη, σε έναν μεγάλο Δήμο, δεν μπορεί να αποτελεί το βασικό εφόδιο η φιλοδοξία του καθένα να εκλεγεί. Χρειαζόμαστε θεσμούς, παρατάξεις αυτοδιοικητικές με αυτοτέλεια, δημοκρατική λειτουργία, διαφάνεια, κοινωνική δράση, δοκιμασμένη προσφορά, αντοχή στον χρόνο και συγκροτημένα προγράμματα. Αυτά τα διαθέτουμε στην «Οικολογία – Αλληλεγγύη», που έχει τις ρίζες της στο 1990. Από αυτήν αναδείχτηκα υποψήφιος Δήμαρχος σε μαζική συνέλευση και σε αυτήν απολογούμαι.

Άλλωστε έχουμε αποδείξει ότι δεν ασχολούμαστε με «τα της πόλεως» επειδή «πρέπει» αλλά επειδή νοιαζόμαστε πραγματικά, επειδή θέλουμε να γίνει καλύτερη η ζωή όλων, έχουμε προτάσεις και θέλουμε να τις δούμε να υλοποιούνται εδώ και τώρα.

-Ο χώρος της Οικολογίας έχει δεχτεί έντονη κριτική για τη συνεργασία του με τον ΣΥΡΙΖΑ, συνεργασία με την οποία είχατε συμφωνήσει και εσείς. Τελικά αυτή η σύμπραξη ωφέλησε τον χώρο ή ωφέλησε πρόσωπα του χώρου;

Πιστεύω ακράδαντα στις προγραμματικές συγκλίσεις και τις μετεκλογικές συνεργασίες. Αυτή είναι και η ευρωπαϊκή εμπειρία αλλά στην Ελλάδα αυτή η κουλτούρα είναι ακόμη αδύνατη. Προσωπικά είχα υποστηρίξει τη μετεκλογική συνεργασία γιατί προγραμματικός διάλογος δεν είχε γίνει αλλά η πλειοψηφία επέλεξε την ένταξη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, παρακολουθώντας τη διάθεση μεγάλου μέρους της κοινωνίας να του δώσει κυβερνητική εντολή. Αν δεν υπάρχει όμως αυτόνομα εκλεγμένη ομάδα, δεν μπορεί να επιβάλλει τους όρους της, να αλλάξει το «τοπίο» σε θέματα όπως η εξόρυξη υδρογονανθράκων, το κυνήγι, τα αυθαίρετα, τα ζώα συντροφιάς, η κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία κλπ. Δεν μηδενίζω τις προσπάθειες μέσα στο περιβάλλον κρίσης και τη δουλειά που έχει γίνει, όπως π.χ. με τον ΕΣΔΑ ή τις συλλογικές συμβάσεις. Σαφώς οι κόκκινες γραμμές (ή πράσινες, αν θέλετε), που θέτει προσωπικά ο καθένας, έχουν βαρύτατη σημασία. Και αυτό θα το κρίνουν οι πολίτες.

Αυτό όμως που έχει ανάγκη και η εγχώρια οικολογία και όλη η χώρα, είναι η πραγματική ανάδυση στο κοινωνικό έδαφος, με την υποστήριξη πολιτικών προτάσεων και κινηματικών δράσεων που να ξαναφέρνουν την ελπίδα στους πολίτες και να φέρνουν πίσω τα πιο ανήσυχα μυαλά, που έχουν αναζητήσει αλλού λύσεις.


- Ποιες είναι οι ευρύτερες δυνάμεις της πόλης οι οποίες αποτελούν εν δυνάμει σύμμαχους σας; Με τις δυνάμεις αυτές υπάρχει κοινός τόπος που έχει πολιτικά ή τοπικά χαρακτηριστικά.

Όλοι αυτοί και αυτές που πιστεύουν ειλικρινά ότι οι πολίτες μπορούν να πάρουν τις τύχες της πόλης στα χέρια τους για να υπερασπίσουν τα συλλογικά αγαθά και το συμφέρον όλων, με την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, της λειτουργίας και της αισθητικής της πόλης, είναι εν δυνάμει σύμμαχοί μας.

Θέσαμε δημόσια ήδη από τον Σεπτέμβριο πρόταση για προγραμματικές συγκλίσεις, ανεξάρτητα από πρόσωπα. Υιοθετήσαμε πρόσφατα την έκδοση Νο1 του προγράμματός μας και εκλέξαμε υποψήφιο Δήμαρχο. Προχωρούμε με όσους και όσες ανταποκρίθηκαν. Και θα συναντήσουμε και άλλους στην πορεία. Θα πρέπει όμως να έχουν όλοι κατά νου ότι το νέο εκλογικό σύστημα επιβάλλει συγκλίσεις στο πρόγραμμα από τώρα -ανεξάρτητα από το κατέβασμα στην εκλογική μάχη- και όχι τεχνητές συγκολλήσεις της τελευταίας εβδομάδας, ενόψει της ανάγκης υποστήριξης ενός από τους δύο υποψηφίους δημάρχους την Β’ Κυριακή. Αυτό προϋποθέτει, βεβαίως, την ύπαρξη προγράμματος, κοστολόγηση, εξεύρεση των πόρων και προφανώς αξιοπιστία.

Δεν μπορούμε πχ να δούμε συνεργασίες με όσους εκπροσωπούν το διαπλεκόμενο παρελθόν, τα συμφέροντα, τις νεοφιλελεύθερες λογικές ή τις εθνικιστικές ρητορείες. Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε διάλογο με όσους έχουμε βρεθεί μαζί σε κοινωνικούς αγώνες και εθελοντική προσφορά, όπως η συλλογική διαχείριση των δημόσιων αγαθών, η διαφάνεια, τα δικαιώματα των πολιτών, το τραμ, το ποδήλατο, η ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε, η όψη των δημόσιων χώρων, η κοινωνική αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους άστεγους, η διαχείριση της ιστορικής μνήμης της πόλης, η συνεργατική διαχείριση του νερού, η εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων, η φροντίδα για τα ζώα, η περιβαλλοντική εκπαίδευση κ.α. Κάποιοι από αυτούς εκφράζονται συλλογικά κάποιοι κατά μόνας. Όμως πάντα υπάρχει κοινός τόπος όταν υπάρχουν όντως προγραμματικές θέσεις για την πόλη, πάνω στις οποίες μπορούν να υπάρξουν ταυτίσεις και συμφωνίες.

-Θα ήθελα να κάνετε μια ιεράρχηση των πιο σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η πόλη και παράλληλα να δώσετε το περίγραμμα του τρόπου που προτείνετε να αντιμετωπιστούν.

-Φυσικά και αυτά που πρέπει να αντιμετωπισθούν είναι η καθημερινότητα και τα προβλήματα που συναντάμε μπροστά μας και μας μαυρίζουν τη ζωή. Η ταλαιπωρία με τις συγκοινωνίες, ο χρόνος και το χρήμα που χάνονται στα μποτιλιαρίσματα και στην εξεύρεση πάρκινγκ, τα σκουπίδια, η υγεία που καταστρέφεται από τις λανθασμένες πρακτικές θέρμανσης, μετακίνησης και μόνωσης των κτηρίων μας, η υποβαθμισμένη ποιότητα ζωής, οι λίγοι και αφρόντιστοι ελεύθεροι χώροι, ο κίνδυνος να τσιμεντωθούν όσοι απέμειναν και να κουτσουρευτούν όσα δέντρα επιβίωσαν, η ασφυκτική κατάσταση στα σχολεία, η έλλειψη χώρων άθλησης κ.α.

Κάποια ζητήματα μπορούν να λυθούν σχετικά γρήγορα, γιατί έχουν να κάνουν με επιλογές της διοίκησης, όπως το να λειτουργήσουν λαϊκές αγορές βιολογικών προϊόντων, να δρομολογηθούν βιοκλιματικές κατασκευές σε δημόσια κτήρια, να βελτιωθούν οι πρακτικές ανακύκλωσης, από τις υπηρεσίες του δήμου μέχρι τις γειτονιές. Κάποιες άλλες θέλουν σχεδιασμό και προγραμματισμό, όπως η βελτίωση των συγκοινωνιών και της κυκλοφορίας στην πόλη, η στήριξη πρωτοβουλιών που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής των Θεσσαλονικιών, αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τα μνημεία της πόλης και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Κάποιες από αυτές χρειάζονται συντονισμό υπερτοπικού χαρακτήρα και συμφωνία δράσης σε βάθος χρόνου, όπως πχ η ανάδειξη του παραλιακού μετώπου.

Δράσεις όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, έχουν επείγοντα χαρακτήρα. Αυτά που μπορεί να κάνει ο Δήμος είναι ασύγκριτα περισσότερα από αυτά που κάνει και ενώ μάλιστα είναι μέσα στις 100 πόλεις στον κόσμο που έχουν επιλεγεί για να καταστούν ανθεκτικές σε σεισμούς, πλημμύρες, μακροοικονομική αστάθεια, ανεργία, ανεπαρκείς ή φθίνουσες υποδομές. Χρειαζόμαστε διάδοση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, φωτοβολταϊκά στις στέγες του Δημαρχείου και όλων των δημοσίων κτιρίων, προγράμματα εξοικονόμησης, συνεργασία με το ΑΠΘ κτλ.

Θέλουμε μαζικές δενδροφυτεύσεις, αύξηση των πράσινων - ελεύθερων χώρων σε διασύνδεση με το περιαστικό δάσος, φροντίδα για τα ζώα, μείωση της ρύπανσης.

Στόχοι όπως η διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή, η κομποστοποίηση, η επανάχρηση κ.α. πρέπει να ξεκινήσουν με πιλοτικά προγράμματα σε κάποιες γειτονιές, με διαβούλευση με τους κατοίκους και τελικό σκοπό το «zero waste». Χωρίς εργοστάσια καύσης!

Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στηρίζοντας και τις δομές κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας, βοηθώντας τα στρώματα με τα μικρότερα εισοδήματα και εξοικονομώντας φυσικούς πόρους και χρήματα. Μπορούν να υπάρξουν και κίνητρα (πχ μικρότερα δημοτικά τέλη) για τις επιχειρήσεις με φιλοπεριβαλλοντικά μέτρα (πχ κατάργηση πλαστικών).

Ο Δήμος θα πρέπει να εμπλακεί ενεργά στον σχεδιασμό της αντιμετώπισης του κυκλοφοριακού. Και δεν εννοούμε να προχωρήσει σε αυθαίρετες ενέργειες, όπως έγινε με το υποτιθέμενο μετρό που θα γινόταν με χρήματα του FM 100 κα εγκλώβισε την πόλη σε 30 χρόνια αναστάτωσης και υποσχέσεων. Η αποιδιωτικοποίηση του ΟΑΣΘ έπρεπε να βελτιώσει τις συγκοινωνίες. Το μετρό, στο οποίο έχουν πολλοί στηρίξει τις ελπίδες τους για να λύσει το κυκλοφοριακό, απλά θα απορροφήσει ένα ποσοστό της κίνησης αλλά νεοφερμένα ΙΧ θα ακυρώσουν ένα μεγάλο μέρος από το ανακουφιστικό του αποτέλεσμα ενώ θα επιβαρύνει άλλα προβλήματα (έλλειψη χώρων πάρκινγκ στους σταθμούς κλπ). Χρειαζόμαστε αποκέντρωση, προαστιακό σιδηρόδρομο, ένα συμπληρωματικό δίκτυο τραμ που να καλύπτει και άλλες περιοχές καθώς και αστική θαλάσσια συγκοινωνία, που έχουν τορπιλιστεί από συμφέροντα, κατεστημένες νοοτροπίες και τη γραφειοκρατία. Ο Δήμος θα πρέπει να ενισχύσει την κυκλοφορία των πεζών και των ποδηλάτων, με λειτουργικές πεζοδρομήσεις και ποδηλατόδρομους, να διευκολύνει την πρόσβαση των αναπήρων σε όλα τα σημεία της πόλης.

Μένουμε προσηλωμένοι στην υπεράσπιση των συλλογικών αγαθών, την αναβάθμιση των δημοτικών υπηρεσιών, της κοινωνικής πολιτικής και αλληλεγγύης, της διαφάνειας, της λαϊκής συμμετοχής, της τοπικής οικονομίας, τη δημιουργία νέων πράσινων θέσεων εργασίας, τη χρήση τεχνολογίας ανοιχτού λογισμικού, τη διασύνδεση παραγωγών – καταναλωτών – ερευνητών με τα εγχειρήματα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

Στοχεύουμε στην καταπολέμηση των ανισοτήτων και των διακρίσεων, των ρατσιστικών και εθνικιστικών φαινομένων, την ενίσχυση της πνευματικής - καλλιτεχνικής δημιουργίας, την υποστήριξη της δημόσιας υγείας, τη διευκόλυνση της άθλησης και της υγιεινής διατροφής, την υποστήριξη προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, την αναβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών κ.ά.

Πολλά από αυτά μπορούν να γίνουν χωρίς σημαντικά κονδύλια. Υπάρχουν όμως και αξιόλογα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία που δεν αξιοποιούνται. Ως ευρωβουλευτής έχω εκδώσει ειδικό βιβλίο γι’ αυτά. Στον Δήμο υπάρχουν αξιόλογα άτομα, που πρέπει να καθοδηγηθούν σωστά και να ανοίξουμε τα φτερά μας.

- Η αποκαθήλωση του πρώην νομάρχη Π. Ψωμιάδη βασίστηκε κυρίως στις δικές σας καταγγελίες. Σύμφωνα με όσα κατά καιρούς έχετε δηλώσει, είναι σαφές ότι θεωρείτε προσφορά στην πόλη τις ενέργειες που οδήγησαν σε αυτή την εξέλιξη. Πιστεύετε ότι αυτό σας έχει πιστωθεί ως επιτυχία ή η πόλη δίνει διαφορετικό περιεχόμενο;

Προφανώς και δεν είναι όλοι ικανοποιημένοι με την εξέλιξη αυτή. Νιώθω όμως πως δεν έκανα παρά το καθήκον μου απέναντι σε ένα μοντέλο κακοδιοίκησης, διαπλοκής και εθνολαϊκισμού, που βρήκα μπροστά μου και δεν μπορούσα να σιωπήσω. Παρόλες τις δίκες και άλλες μεθοδεύσεις εναντίον μου και τις προσπάθειες να δημιουργηθεί ένα κλίμα προσωπικής διαφοράς μου με τον πρώτο περιφερειάρχη στην ιστορία του θεσμού που κατέπεσε, οι διαφορές μας είναι βεβαίως ισχυρές αλλά πολιτικές και στο επίπεδο των αξιών. Δεν κάναμε μόνον αντιπολίτευση, όπως είχαμε υποχρέωση, αλλά καταφύγαμε στη Δικαιοσύνη και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, και δικαιωθήκαμε. Υπάρχει ακόμη μια σημαντική δίκη τον Γενάρη για τα περιβόητα «45άρια», δηλαδή τις απευθείας αναθέσεις με διάσπαση των έργων σε μικρότερα και τις «μαϊμού» συμβάσεις έργου. Αλλά δεν μπορούμε να σκεφτούμε ότι ένα τέτοιο μοντέλο υπάρχει πιθανότητα να το δούμε να επανέρχεται στη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Δεν αρκούν, όμως, οι αμυντικές μάχες. Επιζητούμε τη στήριξη των πολιτών για μια νέα πορεία στον Δήμο. Δεν επιθυμώ να πολιτεύομαι με αρνητικό αλλά με θετικό τρόπο, είμαι έτοιμος να προσφέρω στην πόλη, και ήδη έχω γύρω μου αξιόλογους συνεργάτες, δοκιμασμένους αλλά και νεότερους, που μπορούν να χαράξουν μια νέα πορεία.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία