ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Ανδρουλάκης: Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εγγυηθεί σταθερότητα και πρόοδο

Οι σημερινές ηγετικές ομάδες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στην εξουσία δεν υπολογίζουν το δημόσιο συμφέρον και περιφρονούν τα πραγματικά προβλήματα του Ελληνικού λαού

 20/05/2023 11:40

Ν. Ανδρουλάκης: Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εγγυηθεί σταθερότητα και πρόοδο

Συνέντευξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη φιλοξενεί η εφημερίδα «Τα Νέα».

Ο κ. Ανδρουλάκης, τονίζει πως «μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εγγυηθεί σταθερότητα και πρόοδο», σημειώνοντας πως «οι σημερινές ηγετικές ομάδες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στην εξουσία δεν υπολογίζουν το δημόσιο συμφέρον και περιφρονούν τα πραγματικά προβλήματα του Ελληνικού λαού».

Αναλυτικά:

-Έχετε πει πως στόχος σας είναι η παράταξή σας να αποτελέσει την βασική εναλλακτική απέναντι στη ΝΔ -αλλάζοντας δηλαδή τους συσχετισμούς και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να πείσει πως αποτελεί και πάλι κυβερνητική δύναμη; Είναι οι αυριανές κάλπες σημείο καμπής για την αυτονομία σας και την σχέση σας με τους δύο βασικούς αντιπάλους σας;

ΑΠ. Ο τόπος χρειάζεται μία πραγματικά εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας απέδειξαν ότι δεν μπορούν να υπηρετήσουν αυτόν τον ρόλο καθώς λειτουργoύν ως χρυσός χορηγός του κ. Μητσοτάκη. Με τις παλινωδίες για κυβερνήσεις ηττημένων, ανοχής, με ή χωρίς τον Βαρουφάκη, τις ασυνάρτητες προτάσεις για "Πρέσπες του Αιγαίου" ή "τοπικά νομίσματα" και την πληθώρα θολών θέσεων όπως αποτυπώθηκε στην περίπτωση Κατρούγκαλου που τον απέσυραν άρον άρον από τα ψηφοδέλτια. Έφτασε στο σημείο να απευθύνει κάλεσμα στους ψηφοφόρους της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής εξηγώντας έτσι και την απροθυμία του να μπει νομοθετικό εμπόδιο στην κάθοδο στις εκλογές των καταδικασμένων φονιάδων του Παύλου Φύσσα.

Από την άλλη, ο Πρωθυπουργός των "Πάτσηδων", των απευθείας αναθέσεων και πρωταθλητής των μετακλητών θέλει να εμφανίζεται ως η μοναδική πρόταση εξουσίας. Απομονωμένος στον γυάλινο πύργο του, κυβερνά με την παρέα του και ζητά από τον ελληνικό λαό να τα ξεχάσει όλα και να τον ξαναψηφίσει.

Είναι βαθιά μου πεποίθηση πως αν το ΠΑΣΟΚ ήταν Αξιωματική Αντιπολίτευση, ο κ. Μητσοτάκης θα αποτελούσε ήδη παρελθόν.

Ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, μπορεί να μπει ανάχωμα στην αλαζονεία της εξουσίας των αντιπάλων μας και να δώσουμε φωνή στις αγωνίες του ελληνικού λαού. Βλέπετε το τελευταίο διάστημα, ο πανικός του κ. Μητσοτάκη είναι έκδηλος. Φοβάται ένα δυνατό ΠΑΣΟΚ και σπεύδει να προεξοφλήσει δεύτερες κάλπες με σκοπό τη λεηλασία του κόμματός μας. Του απαντώ ότι το βράδυ της Κυριακής, ενώ αυτός και ο κ. Τσίπρας θα μετρούν τις απώλειές τους, το ΠΑΣΟΚ θα είναι έτοιμο να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για να αλλάξουν τα πράγματα και να βοηθήσουμε τη χώρα να πάει μπροστά.

ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΈΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

-Μπορείτε να προσδιορίσετε αριθμητικά το ισχυρό διψήφιο ποσοστό με βάση το οποίο θα συζητούσατε την συμμετοχή σας σε μια κυβέρνηση;

ΑΠ. Δεν έχει ταβάνι η προσπάθεια μας. Είναι ένα ποσοστό που θα δίνει το μήνυμα ότι η Δημοκρατική Παράταξη αναγεννάται και επανέρχεται στο πολιτικό σκηνικό της χώρας ως πρωταγωνιστής.

-Φοβάστε πως, αν η συζήτηση φύγει από τα προγραμματικά και πάει στα πρόσωπα, το πρώτο κόμμα θα σας χρεώσει την αστάθεια που θα προκύψει από την προσφυγή σε δεύτερη ή ακόμα και σε τρίτη κάλπη; Θα επιμείνετε στο «ούτε Μητσοτάκης-ούτε Τσίπρας» μέχρι το τέλος;

ΑΠ.

Τις προγραμματικές συγκλίσεις πρώτο το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής τις έβαλε στο τραπέζι. Εμείς παρουσιάσαμε πριν από έξι μήνες ένα επεξεργασμένο και προοδευτικό πρόγραμμα. Βάλαμε πρώτοι στη δημόσια συζήτηση κρίσιμα προβλήματα που απασχολούν την καθημερινή ζωή του ελληνικού λαού, όπως το ιδιωτικό χρέος, τη δημιουργία χιλιάδων νέων κοινωνικών κατοικιών, η στελέχωση των διοικήσεων των οργανισμών και των νοσοκομείων με ανοικτούς διεθνείς διαγωνισμούς. Δεν άκουσα τίποτα γι' αυτές τις προτάσεις από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αν υπάρξει συμφωνία για τις αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, θεωρώ ότι μπορούμε να καταλήξουμε και στα πρόσωπα θα εγγυηθούν την εφαρμογή τους. Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας έχουν αποδείξει ότι δεν έχουν κουλτούρα συνεργασίας έχουν, δεν δεσμεύονται από προγραμματικές συμφωνίες και είναι αναξιόπιστοι. Ποτέ δεν ήθελαν συνεργασία μαζί μας. Στόχος ήταν πάντα να λεηλατήσουν και εν τελεί να εξαφανίσουν τη δημοκρατική παράταξη. Αυτό έκαναν το 1989, αυτό επιδιώκουν και τώρα. Θα αποτύχουν ξανά. Αυτός ο νόθος δικομματισμός της εκτεταμένης διαφθοράς και της ασέβειας προς τους θεσμούς, θα αποτύχει. Την Κυριακή το βράδυ η δημοκρατική παράταξη θα είναι και πάλι ισχυρή.

-Μήπως είναι πιο εύκολο να μείνετε στην αντιπολίτευση; Η συμμετοχή σε μια κυβέρνηση συνεργασίας είτε με τη ΝΔ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να αποδειχτεί επιζήμια για την παράταξή σας.

ΑΠ. Δεν είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τη λογική «η εξουσία για την εξουσία». Δεν κάνουμε εκπτώσεις στις αξίες μας για να μπούμε σε μια κυβέρνηση μόνο για τις καρέκλες.

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΘΕΣΜΟΙ

-Λέτε πως το ΠΑΣΟΚ θα βάλει φρένο στην άσκηση εξουσίας «δια κολλητών και παρεών» και απορρίπτετε το μοντέλο του επιτελικού κράτους. Πώς θα μπορεί η επόμενη κυβέρνηση να είναι αποδοτική;

ΑΠ. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε σημαία του το «επιτελικό κράτος», που στην ουσία αποτελείται από έναν στενό πυρήνα νομής της εξουσίας, διορίζοντας τον ανιψιό του επικεφαλής. Είναι πρωτοφανές για μια φιλελεύθερη δημοκρατία, η διακυβέρνηση της χώρας να είναι οικογενειακή υπόθεση.

Το «κράτος των αρίστων» κατέληξε να είναι η άλωση του δημοσίου από τα "γαλάζια" παιδιά. Αυτό πιστοποιήθηκε εξάλλου στην τραγωδία των Τεμπών, όπου οι διοικητές των εμπλεκόμενων οργανισμών ήταν άσχετοι με το αντικείμενο αλλά είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό: ήταν όλοι μέλη της Νέας Δημοκρατίας.

Όσο, δε, για την αποδοτικότητα που επικαλείστε, θα σημείωνα το εξής: Η "αποδοτικότητα" κόστισε 10 δισεκατομμύρια απευθείας αναθέσεις.

Δεν θα έβαζα λοιπόν και υψηλό βαθμό αποτελεσματικότητας σε ένα τέτοιο μοντέλο διακυβέρνησης.

Από την άλλη πλευρά, και ο κ. Τσίπρας κυβέρνησε με τους «κολλητούς» του, όπως τον κ. Παππά που καταδικάστηκε από την ελληνική δικαιοσύνη για παράβαση καθήκοντος. Παρά ταύτα, τον επιβραβεύει εντάσσοντάς τον στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς λέμε ότι δεν αξίζει αυτή η θεσμική παρακμή στον λαό μας. Ψήφος στο ΠΑΣΟΚ σημαίνει ψήφο σε ένα δημοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος. Ένα κράτος εγγυητή του δημόσιου συμφέροντος που αποκεντρώνει εξουσίες, ενισχύει την αυτοδιοίκηση, συνδιαλέγεται με τους κοινωνικούς εταίρους και με αυτό τον τρόπο χαράσσει δημόσιες πολιτικές.

-Είπατε πως για το σκάνδαλο των υποκλοπών και την παρακολούθησή σας κάποιοι «πρέπει να πάνε φυλακή», συμπεριλαμβανομένων και πολιτικών προσώπων. Μέσα σ' αυτά περιλαμβάνετε τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

ΑΠ. Το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν θα μείνει χωρίς τιμωρία γι' αυτούς που το ενορχήστρωσαν και το υλοποίησαν. Είναι αδιανόητο να μιλάμε σε μια ευρωπαϊκή δημοκρατία του 21ου αιώνα για παρακολουθήσεις πολιτικών, στρατιωτικών και επιχειρηματικών παραγόντων από την κυβέρνηση της χώρας τους. Είναι λοιπόν, πάνω απ' όλα θέμα δημοκρατίας, θεσμών και προστασίας κράτους δικαίου. Αυτοί που έπαιξαν με την εθνική ασφάλεια πρέπει να βρεθούν προ των ποινικών ευθυνών τους. Έτσι θα συνέβαινε σε οποιοδήποτε κανονικό ευρωπαϊκό κράτος, έτσι πρέπει να συμβεί και εδώ. Κανένας, όσο ισχυρός και αν είναι δεν μπορεί να απολαμβάνει καθεστώς ατιμωρησίας.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

-Επικρίνετε τους τρόπους αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης από την κυβέρνηση. Πώς θα αντιμετωπίζατε εσείς τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, πέραν της λογικής των επιδομάτων;

ΑΠ. Η διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης από την κυβέρνηση δείχνει ακριβώς τι εστί «επιτελικό κράτος». Πολλά για τους λίγους, λίγα για τους πολλούς. Στο μέτωπο της ακρίβειας, η κυβέρνηση με τις πολιτικές της το μόνο που κατάφερε να μειώσει -σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ- το πραγματικό εισόδημα των εργαζόμενων κατά 7,4% το 2022 και η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων πολιτών να βρίσκεται στην τρίτη θέση από το τέλος στην Ευρώπη. Παράλληλα η ασυδοσία στην αγορά επιτρέπει οι τιμές στα τρόφιμα -ακόμα και σε αυτά που εξάγουμε όπως τα γαλακτοκομικά- να αυξάνονται κάθε μήνα με διψήφιο ποσοστό και η αθροιστική επιβάρυνση των πολιτών να είναι τεράστια. Όλα αυτά τα δομικά προβλήματα δεν λύνονται όμως με τα διάφορα pass που διανέμει η κυβέρνηση. Απαιτούνται μέτρα μόνιμης θωράκισης των εισοδημάτων. Εμείς έχουμε προτείνει την αυστηροποίηση των ελέγχων σε όλα τα στάδια της αγοράς παράλληλα με τη μείωση των έμμεσων φόρων σε βασικά είδη διαβίωσης. Όπως επίσης και την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των ολιγοπωλίων. Δεν είναι φυσιολογικό το 2022, πάνω από το 60% των συνολικών φορολογικών εσόδων να προέρχεται από υπερέσοδα έμμεσων φόρων. Την ώρα μάλιστα που οι μεγάλοι ολιγοπωλιακοί όμιλοι, όπως οι εταιρείες ενέργειας, οι τράπεζες, τα σουπερμάρκετ, κάνουν πάρτι κερδοφορίας εν μέσω πληθωριστικής κρίσης.

-Με δημόσιες παρεμβάσεις τους πρόσωπα όπως ο Αλέκος Παπαδόπουλος χτυπούν το καμπανάκι για τα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού μέσα στην επόμενη δεκαετία σε περίπτωση «ανεύθυνων και αστόχαστων επεκτατικών πολιτικών». Πόσο πιθανός είναι αυτός ο κίνδυνος; Το δικό σας πρόγραμμα είναι κοστολογημένο;

ΑΠ. Το ΠΑΣΟΚ έχει κρούσει πολλά καμπανάκια κινδύνου για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση πραγματοποίησε μια τεράστια δημοσιονομική επέκταση την περασμένη τριετία. 55 δισεκατομμύρια σπαταλήθηκαν και δεν έπιασαν τόπο όπως θα έπρεπε. Θα σας δώσω δύο παραδείγματα. Το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε την τριετία 2020-2022 μόλις κατά 4,5% αθροιστικά και έφτασε τα 192,1 δισ. το 2022 από 183,8 δισ. που ήταν το 2019. Για την ίδια περίοδο, το κρατικό χρέος αυξήθηκε κατά 45,5 δισ. φτάνοντας σήμερα τα 401,5 δισ. Επιπλέον, το εμπορικό έλλειμμα το 2022 ανήλθε στο 12% και εκτιμάται ότι θα είναι 9,2% το 2023. Την ίδια στιγμή η Πορτογαλία είχε 1,5% εμπορικό έλλειμμα το 2022 και θα έχει 1% πλεόνασμα το 2023 για να σας φέρω ένα παράδειγμα μίας χώρας με παρόμοια χαρακτηριστικά που αναδεικνύει την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ οι δημοσιονομικοί κανόνες στην Ευρώπη επιστρέφουν από του χρόνου και η ποσοτική χαλάρωση των κεντρικών τραπεζών λαμβάνει τέλος. Γι' αυτό τον λόγο χρειάζεται να είμαστε δημοσιονομικά υπεύθυνοι. Υπευθυνότητα όμως δεν σημαίνει λιτότητα. Αντιθέτως, η σπατάλη θα φέρει οπωσδήποτε νέα λιτότητα. Το δικό μας πρόγραμμα είναι απολύτως ρεαλιστικό, μετρημένο και στοχευμένο στις παροχές του. Για παράδειγμα, μιλάμε για επαναφορά ενός νέου ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους, την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς του νόμου Κατρούγκαλου - Βρούτση από 01/01/24 και των αδικιών των διατάξεων για τις συντάξεις αναπηρίας και χηρείας. Και τα τρία αυτά μέτρα κοστολογούνται 1,1 δισ. ευρώ ετησίως, όταν τα προγράμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ στο συνταξιοδοτικό κυμαίνονται από 5 έως 10 δισεκατομμύρια.

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

-Με δεδομένες τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες στο ΕΣΥ, πώς μπορεί να εξασφαλιστεί η δωρεάν λειτουργία του στο μέλλον; Υπάρχει χώρος για σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα και μέχρι ποιο σημείο θα ήταν αυτή ανεκτή από το ΠΑΣΟΚ;

ΑΠ. Πρώτος και βασικός όρος σε μια ενδεχόμενη προγραμματική συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές, θα είναι η κατάργηση του άρθρου 10 του Νόμου του 2022 που υπονομεύει ευθέως το ΕΣΥ, μετατρέποντας ένα κοινωνικό αγαθό σε αντικείμενο κερδοσκοπίας ιδιωτικών συμφερόντων. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι το ΕΣΥ αποτελεί βασική προτεραιότητα του για την επόμενη τετραετία. Πόσο αξιόπιστη είναι αυτή εξαγγελία όταν περάσαμε ολόκληρη πανδημία, αλλά η Δημόσια Υγεία δεν ενισχύθηκε; O ελληνικός λαός βιώνει καθημερινά απαράδεκτες λίστες αναμονής στα χειρουργεία, ταλαιπωρία των ασθενών εξαιτίας της υποστελέχωσης του συστήματος. Η ΝΔ δεν πιστεύει στο ΕΣΥ. Διότι εάν πίστευε σε αυτό θα μπορούσε να βελτιώσει ριζικά την κατάσταση, αξιοποιώντας τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αντιθέτως, επέλεξε να διαθέσει κάτω του 5% των συνολικών πόρων, όταν στη γειτονική Ιταλία και σε άλλες χώρες του Νότου, η χρηματοδότηση είναι διπλάσια. Παράλληλα, χρειάζονται πραγματικές θεσμικές τομές. Όπως για παράδειγμα, ένα ισχυρό και ενιαίο σύστημα Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας υπό δημόσια εποπτεία, με καλά στελεχωμένα Κέντρα Υγείας σε κάθε Δήμο και υπηρεσίες οικογενειακής ιατρικής για όλους, που φτάνουν στο σπίτι όταν υπάρχει ανάγκη. Και φυσικά, για να έχουμε σύγχρονα και λειτουργικά δημόσια Νοσοκομεία, απαιτούνται αξιοκρατικά επιλεγμένες Διοικήσεις, με προκηρύξεις, θητεία, κριτήρια, διαρκή αξιολόγηση.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

-Μετά και την τραγωδία των Τεμπών, οι νεότερες γενιές εμφανίζονται απογοητευμένες από το πολιτικό σύστημα. Αρκεί το «τάξιμο» για να αλλάξουν γνώμη;

ΑΠ. Όχι, και σίγουρα ο ενδεδειγμένος τρόπος προσέγγισης των νέων δεν είναι τα κάθε λογής pass. Ο δίκαιος θυμός τους πρέπει να γίνει δύναμη Αλλαγής. Δύναμη δημιουργίας και ελπίδας. Να οικοδομήσουμε μαζί με τις νέες γενιές ένα κράτος δημοκρατικό, διαφάνειας και πάνω από όλα αξιοκρατίας. Ένα κράτος που θα διασφαλίζει υψηλή ποιότητα ζωής σε κάθε πολίτη και όχι προνόμια για τους πολιτικούς, τις κομματικές γραφειοκρατίες και τις ολιγαρχίες του πλούτου. Είναι στο χέρι μας να το πετύχουμε. Το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει ότι μπορεί να το κάνει.

-Έχετε περιγράψει το δημογραφικό ως «το μεγαλύτερο εθνικό πρόβλημα» της χώρας. Ποιες είναι οι θέσεις σας, ώστε οι γυναίκες να μην νιώθουν πως επωμίζονται μόνες τους μια ευθύνη που δεν τους αναλογεί;

ΑΠ. Πρέπει με ουσιαστικές υπηρεσίες να στηρίξουμε τις γυναίκες στους πολλαπλούς ρόλους τους. Γι' αυτό δεσμεύομαι κανένα παιδί να μην μένει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών και κέντρων δημιουργικής απασχόλησης.

Έχουμε έτοιμη νομοθετική πρωτοβουλία την οποία θα επαναφέρουμε στη νέα βουλή για την ενίσχυση του επιδόματος μητρότητας στις γυναίκες ελεύθερες επαγγελματίες. Παράλληλα είναι απαράδεκτο η χώρα μας που αντιμετωπίζει τόσο οξύ δημογραφικό πρόβλημα να μην δίνει φορολογικές ελαφρύνσεις στις οικογένειες με παιδιά. Μόλις 3% είναι η διαφορά των φορολογικών συντελεστών μιας οικογένειας χωρίς παιδιά και μιας οικογένειας με 2 παιδιά στην Ελλάδα. Στην Πορτογαλία είναι 10% και στην Ιρλανδία 14% για να σας δώσω ένα μέτρο σύγκρισης.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

-Επιμένετε να μιλάτε για ανάγκη ευρωπαϊκού εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Πόσο εφικτή μπορεί να είναι μια τέτοια επιλογή με βάση τις σημερινές γεωπολιτικές συνθήκες;

Ακόμα και όταν καταφέραμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υιοθετήσει την πρότασή μου για επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, παρά την αντίθεση του κ. Βέμπερ και των Γερμανών συντηρητικών, πολλοί πίστευαν ότι δεν ήταν εφικτό. Αν υπάρχει σωστή στρατηγική με σωστά επιχειρήματα και επιμονή όλα είναι δυνατά. Μάλιστα λίγο μετά το έθεσε για πρώτη φορά και η κυβέρνηση με επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών, αλλά έκτοτε δεν έχω ξαναδεί να επανέρχονται. Σε κάθε περίπτωση προσωπικά θα επιμένω στην ανάγκη επιβολής εμπάργκο όπλων στην Τουρκία όσο εκείνη συνεχίζει να προκαλεί και να αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν συνάδει ούτε με τις Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, αλλά ούτε και με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία η πώληση ευρωπαϊκών όπλων σε μία χώρα η οποία μπορεί να τα χρησιμοποιήσει εναντίον ενός κράτους μέλους όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος. Έχουμε χρέος, μετά την παράνομη εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία και τις γεωπολιτικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή, να κάνουμε μία εκστρατεία που στόχο θα έχει την ενίσχυση της αλληλεγγύης για την ασφάλεια, ενισχύοντας την κοινή εξωτερική πολιτική και βεβαίως προχωρώντας στη δημιουργία του Ευρωστρατού.

-Ενόψει και του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, λέτε πως τόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προκαλούν σε θέματα καλής γειτονίας. Παρότι το PES στηρίζει επισήμως τον Κιλιτσντάρογλου, για το ΠΑΣΟΚ πρόκειται για τις δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος; Ποιο πρέπει να είναι το σημείο αναφοράς για τα ελληνοτουρκικά μετεκλογικά;

Είναι άλλο τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ιδιαίτερα όσον αφορά την Ελλάδα, στα οποία πράγματι, οι κύριοι Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου συμφωνούν αρκετά, και άλλο η διαφορές ως προς το εσωτερικό της Τουρκίας. Ο κ. Ερντογάν είναι ένας αυταρχικός ηγέτης. Τα τελευταία χρόνια το κράτος δικαίου καταπατήθηκε, η διάκριση των εξουσιών σχεδόν καταργήθηκε. Πολιτικοί όπως ο πρώην Πρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σαλαχαντίν Ντερμιτάς τον οποίον είχα την τύχη να συναντήσω λίγες εβδομάδες πριν συλληφθεί, ακτιβιστές όπως ο Οσμάν Καβάλα, δημοσιογράφοι και όποιος τολμήσει να ασκήσει κριτική στον Τούρκο Πρόεδρο βρίσκεται στη φυλακή. Ακόμα και η επιλογή συμμάχων λέει πολλά. Ο κ. Ερντογάν έχει συμμαχήσει με τους Γκρίζους λύκους ενώ για πρώτη φορά το HDP, το οποίο επίσης συμμετέχει στο PES στηρίζει τον κ. Κιλιτσντάρογλου. Άρα είναι απολύτως λογική και αναμενόμενη η στάση αυτή. Είναι προς το συμφέρον όλων μας να έχουμε μία δημοκρατική Τουρκία, όπου τα δικαιώματα όλων θα γίνονται σεβαστά. Θα ήταν προς το συμφέρον μας να είχαμε μία Τουρκική Κυβέρνηση όπου ο ρόλος των ακροδεξιών Γκρίζων Λύκων θα ήταν περιορισμένος και το HDP θα είχε αυξημένη επιρροή.

Όσον αφορά τα Ελληνοτουρκικά, η στάση της χώρας μας δεν μπορεί να επηρεάζεται βάση του ποιος είναι απέναντί μας. Η θέση μας καθορίζεται βάση του διεθνούς δικαίου. Δεν είναι η Ελλάδα εκείνη που προκαλεί ή αμφισβητεί τις διεθνείς συνθήκες και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας. Συνεπώς δεν θα γίνει ανεκτή από εμένα καμία στρατηγική από συμμάχους ή εταίρους που υπονομεύει τη θέση της χώρας και θα χαϊδεύει έναν διεθνή ταραξία. Όπως επίσης δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές ανερμάτιστες και επικίνδυνες προτάσεις για «Πρέσπες» του Αιγαίου.

Συνέντευξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη φιλοξενεί η εφημερίδα «Τα Νέα».

Ο κ. Ανδρουλάκης, τονίζει πως «μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εγγυηθεί σταθερότητα και πρόοδο», σημειώνοντας πως «οι σημερινές ηγετικές ομάδες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στην εξουσία δεν υπολογίζουν το δημόσιο συμφέρον και περιφρονούν τα πραγματικά προβλήματα του Ελληνικού λαού».

Αναλυτικά:

-Έχετε πει πως στόχος σας είναι η παράταξή σας να αποτελέσει την βασική εναλλακτική απέναντι στη ΝΔ -αλλάζοντας δηλαδή τους συσχετισμούς και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να πείσει πως αποτελεί και πάλι κυβερνητική δύναμη; Είναι οι αυριανές κάλπες σημείο καμπής για την αυτονομία σας και την σχέση σας με τους δύο βασικούς αντιπάλους σας;

ΑΠ. Ο τόπος χρειάζεται μία πραγματικά εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας απέδειξαν ότι δεν μπορούν να υπηρετήσουν αυτόν τον ρόλο καθώς λειτουργoύν ως χρυσός χορηγός του κ. Μητσοτάκη. Με τις παλινωδίες για κυβερνήσεις ηττημένων, ανοχής, με ή χωρίς τον Βαρουφάκη, τις ασυνάρτητες προτάσεις για "Πρέσπες του Αιγαίου" ή "τοπικά νομίσματα" και την πληθώρα θολών θέσεων όπως αποτυπώθηκε στην περίπτωση Κατρούγκαλου που τον απέσυραν άρον άρον από τα ψηφοδέλτια. Έφτασε στο σημείο να απευθύνει κάλεσμα στους ψηφοφόρους της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής εξηγώντας έτσι και την απροθυμία του να μπει νομοθετικό εμπόδιο στην κάθοδο στις εκλογές των καταδικασμένων φονιάδων του Παύλου Φύσσα.

Από την άλλη, ο Πρωθυπουργός των "Πάτσηδων", των απευθείας αναθέσεων και πρωταθλητής των μετακλητών θέλει να εμφανίζεται ως η μοναδική πρόταση εξουσίας. Απομονωμένος στον γυάλινο πύργο του, κυβερνά με την παρέα του και ζητά από τον ελληνικό λαό να τα ξεχάσει όλα και να τον ξαναψηφίσει.

Είναι βαθιά μου πεποίθηση πως αν το ΠΑΣΟΚ ήταν Αξιωματική Αντιπολίτευση, ο κ. Μητσοτάκης θα αποτελούσε ήδη παρελθόν.

Ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, μπορεί να μπει ανάχωμα στην αλαζονεία της εξουσίας των αντιπάλων μας και να δώσουμε φωνή στις αγωνίες του ελληνικού λαού. Βλέπετε το τελευταίο διάστημα, ο πανικός του κ. Μητσοτάκη είναι έκδηλος. Φοβάται ένα δυνατό ΠΑΣΟΚ και σπεύδει να προεξοφλήσει δεύτερες κάλπες με σκοπό τη λεηλασία του κόμματός μας. Του απαντώ ότι το βράδυ της Κυριακής, ενώ αυτός και ο κ. Τσίπρας θα μετρούν τις απώλειές τους, το ΠΑΣΟΚ θα είναι έτοιμο να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για να αλλάξουν τα πράγματα και να βοηθήσουμε τη χώρα να πάει μπροστά.

ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΈΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

-Μπορείτε να προσδιορίσετε αριθμητικά το ισχυρό διψήφιο ποσοστό με βάση το οποίο θα συζητούσατε την συμμετοχή σας σε μια κυβέρνηση;

ΑΠ. Δεν έχει ταβάνι η προσπάθεια μας. Είναι ένα ποσοστό που θα δίνει το μήνυμα ότι η Δημοκρατική Παράταξη αναγεννάται και επανέρχεται στο πολιτικό σκηνικό της χώρας ως πρωταγωνιστής.

-Φοβάστε πως, αν η συζήτηση φύγει από τα προγραμματικά και πάει στα πρόσωπα, το πρώτο κόμμα θα σας χρεώσει την αστάθεια που θα προκύψει από την προσφυγή σε δεύτερη ή ακόμα και σε τρίτη κάλπη; Θα επιμείνετε στο «ούτε Μητσοτάκης-ούτε Τσίπρας» μέχρι το τέλος;

ΑΠ.

Τις προγραμματικές συγκλίσεις πρώτο το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής τις έβαλε στο τραπέζι. Εμείς παρουσιάσαμε πριν από έξι μήνες ένα επεξεργασμένο και προοδευτικό πρόγραμμα. Βάλαμε πρώτοι στη δημόσια συζήτηση κρίσιμα προβλήματα που απασχολούν την καθημερινή ζωή του ελληνικού λαού, όπως το ιδιωτικό χρέος, τη δημιουργία χιλιάδων νέων κοινωνικών κατοικιών, η στελέχωση των διοικήσεων των οργανισμών και των νοσοκομείων με ανοικτούς διεθνείς διαγωνισμούς. Δεν άκουσα τίποτα γι' αυτές τις προτάσεις από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αν υπάρξει συμφωνία για τις αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, θεωρώ ότι μπορούμε να καταλήξουμε και στα πρόσωπα θα εγγυηθούν την εφαρμογή τους. Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας έχουν αποδείξει ότι δεν έχουν κουλτούρα συνεργασίας έχουν, δεν δεσμεύονται από προγραμματικές συμφωνίες και είναι αναξιόπιστοι. Ποτέ δεν ήθελαν συνεργασία μαζί μας. Στόχος ήταν πάντα να λεηλατήσουν και εν τελεί να εξαφανίσουν τη δημοκρατική παράταξη. Αυτό έκαναν το 1989, αυτό επιδιώκουν και τώρα. Θα αποτύχουν ξανά. Αυτός ο νόθος δικομματισμός της εκτεταμένης διαφθοράς και της ασέβειας προς τους θεσμούς, θα αποτύχει. Την Κυριακή το βράδυ η δημοκρατική παράταξη θα είναι και πάλι ισχυρή.

-Μήπως είναι πιο εύκολο να μείνετε στην αντιπολίτευση; Η συμμετοχή σε μια κυβέρνηση συνεργασίας είτε με τη ΝΔ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να αποδειχτεί επιζήμια για την παράταξή σας.

ΑΠ. Δεν είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τη λογική «η εξουσία για την εξουσία». Δεν κάνουμε εκπτώσεις στις αξίες μας για να μπούμε σε μια κυβέρνηση μόνο για τις καρέκλες.

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΘΕΣΜΟΙ

-Λέτε πως το ΠΑΣΟΚ θα βάλει φρένο στην άσκηση εξουσίας «δια κολλητών και παρεών» και απορρίπτετε το μοντέλο του επιτελικού κράτους. Πώς θα μπορεί η επόμενη κυβέρνηση να είναι αποδοτική;

ΑΠ. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε σημαία του το «επιτελικό κράτος», που στην ουσία αποτελείται από έναν στενό πυρήνα νομής της εξουσίας, διορίζοντας τον ανιψιό του επικεφαλής. Είναι πρωτοφανές για μια φιλελεύθερη δημοκρατία, η διακυβέρνηση της χώρας να είναι οικογενειακή υπόθεση.

Το «κράτος των αρίστων» κατέληξε να είναι η άλωση του δημοσίου από τα "γαλάζια" παιδιά. Αυτό πιστοποιήθηκε εξάλλου στην τραγωδία των Τεμπών, όπου οι διοικητές των εμπλεκόμενων οργανισμών ήταν άσχετοι με το αντικείμενο αλλά είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό: ήταν όλοι μέλη της Νέας Δημοκρατίας.

Όσο, δε, για την αποδοτικότητα που επικαλείστε, θα σημείωνα το εξής: Η "αποδοτικότητα" κόστισε 10 δισεκατομμύρια απευθείας αναθέσεις.

Δεν θα έβαζα λοιπόν και υψηλό βαθμό αποτελεσματικότητας σε ένα τέτοιο μοντέλο διακυβέρνησης.

Από την άλλη πλευρά, και ο κ. Τσίπρας κυβέρνησε με τους «κολλητούς» του, όπως τον κ. Παππά που καταδικάστηκε από την ελληνική δικαιοσύνη για παράβαση καθήκοντος. Παρά ταύτα, τον επιβραβεύει εντάσσοντάς τον στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς λέμε ότι δεν αξίζει αυτή η θεσμική παρακμή στον λαό μας. Ψήφος στο ΠΑΣΟΚ σημαίνει ψήφο σε ένα δημοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος. Ένα κράτος εγγυητή του δημόσιου συμφέροντος που αποκεντρώνει εξουσίες, ενισχύει την αυτοδιοίκηση, συνδιαλέγεται με τους κοινωνικούς εταίρους και με αυτό τον τρόπο χαράσσει δημόσιες πολιτικές.

-Είπατε πως για το σκάνδαλο των υποκλοπών και την παρακολούθησή σας κάποιοι «πρέπει να πάνε φυλακή», συμπεριλαμβανομένων και πολιτικών προσώπων. Μέσα σ' αυτά περιλαμβάνετε τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

ΑΠ. Το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν θα μείνει χωρίς τιμωρία γι' αυτούς που το ενορχήστρωσαν και το υλοποίησαν. Είναι αδιανόητο να μιλάμε σε μια ευρωπαϊκή δημοκρατία του 21ου αιώνα για παρακολουθήσεις πολιτικών, στρατιωτικών και επιχειρηματικών παραγόντων από την κυβέρνηση της χώρας τους. Είναι λοιπόν, πάνω απ' όλα θέμα δημοκρατίας, θεσμών και προστασίας κράτους δικαίου. Αυτοί που έπαιξαν με την εθνική ασφάλεια πρέπει να βρεθούν προ των ποινικών ευθυνών τους. Έτσι θα συνέβαινε σε οποιοδήποτε κανονικό ευρωπαϊκό κράτος, έτσι πρέπει να συμβεί και εδώ. Κανένας, όσο ισχυρός και αν είναι δεν μπορεί να απολαμβάνει καθεστώς ατιμωρησίας.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

-Επικρίνετε τους τρόπους αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης από την κυβέρνηση. Πώς θα αντιμετωπίζατε εσείς τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, πέραν της λογικής των επιδομάτων;

ΑΠ. Η διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης από την κυβέρνηση δείχνει ακριβώς τι εστί «επιτελικό κράτος». Πολλά για τους λίγους, λίγα για τους πολλούς. Στο μέτωπο της ακρίβειας, η κυβέρνηση με τις πολιτικές της το μόνο που κατάφερε να μειώσει -σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ- το πραγματικό εισόδημα των εργαζόμενων κατά 7,4% το 2022 και η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων πολιτών να βρίσκεται στην τρίτη θέση από το τέλος στην Ευρώπη. Παράλληλα η ασυδοσία στην αγορά επιτρέπει οι τιμές στα τρόφιμα -ακόμα και σε αυτά που εξάγουμε όπως τα γαλακτοκομικά- να αυξάνονται κάθε μήνα με διψήφιο ποσοστό και η αθροιστική επιβάρυνση των πολιτών να είναι τεράστια. Όλα αυτά τα δομικά προβλήματα δεν λύνονται όμως με τα διάφορα pass που διανέμει η κυβέρνηση. Απαιτούνται μέτρα μόνιμης θωράκισης των εισοδημάτων. Εμείς έχουμε προτείνει την αυστηροποίηση των ελέγχων σε όλα τα στάδια της αγοράς παράλληλα με τη μείωση των έμμεσων φόρων σε βασικά είδη διαβίωσης. Όπως επίσης και την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των ολιγοπωλίων. Δεν είναι φυσιολογικό το 2022, πάνω από το 60% των συνολικών φορολογικών εσόδων να προέρχεται από υπερέσοδα έμμεσων φόρων. Την ώρα μάλιστα που οι μεγάλοι ολιγοπωλιακοί όμιλοι, όπως οι εταιρείες ενέργειας, οι τράπεζες, τα σουπερμάρκετ, κάνουν πάρτι κερδοφορίας εν μέσω πληθωριστικής κρίσης.

-Με δημόσιες παρεμβάσεις τους πρόσωπα όπως ο Αλέκος Παπαδόπουλος χτυπούν το καμπανάκι για τα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού μέσα στην επόμενη δεκαετία σε περίπτωση «ανεύθυνων και αστόχαστων επεκτατικών πολιτικών». Πόσο πιθανός είναι αυτός ο κίνδυνος; Το δικό σας πρόγραμμα είναι κοστολογημένο;

ΑΠ. Το ΠΑΣΟΚ έχει κρούσει πολλά καμπανάκια κινδύνου για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση πραγματοποίησε μια τεράστια δημοσιονομική επέκταση την περασμένη τριετία. 55 δισεκατομμύρια σπαταλήθηκαν και δεν έπιασαν τόπο όπως θα έπρεπε. Θα σας δώσω δύο παραδείγματα. Το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε την τριετία 2020-2022 μόλις κατά 4,5% αθροιστικά και έφτασε τα 192,1 δισ. το 2022 από 183,8 δισ. που ήταν το 2019. Για την ίδια περίοδο, το κρατικό χρέος αυξήθηκε κατά 45,5 δισ. φτάνοντας σήμερα τα 401,5 δισ. Επιπλέον, το εμπορικό έλλειμμα το 2022 ανήλθε στο 12% και εκτιμάται ότι θα είναι 9,2% το 2023. Την ίδια στιγμή η Πορτογαλία είχε 1,5% εμπορικό έλλειμμα το 2022 και θα έχει 1% πλεόνασμα το 2023 για να σας φέρω ένα παράδειγμα μίας χώρας με παρόμοια χαρακτηριστικά που αναδεικνύει την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ οι δημοσιονομικοί κανόνες στην Ευρώπη επιστρέφουν από του χρόνου και η ποσοτική χαλάρωση των κεντρικών τραπεζών λαμβάνει τέλος. Γι' αυτό τον λόγο χρειάζεται να είμαστε δημοσιονομικά υπεύθυνοι. Υπευθυνότητα όμως δεν σημαίνει λιτότητα. Αντιθέτως, η σπατάλη θα φέρει οπωσδήποτε νέα λιτότητα. Το δικό μας πρόγραμμα είναι απολύτως ρεαλιστικό, μετρημένο και στοχευμένο στις παροχές του. Για παράδειγμα, μιλάμε για επαναφορά ενός νέου ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους, την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς του νόμου Κατρούγκαλου - Βρούτση από 01/01/24 και των αδικιών των διατάξεων για τις συντάξεις αναπηρίας και χηρείας. Και τα τρία αυτά μέτρα κοστολογούνται 1,1 δισ. ευρώ ετησίως, όταν τα προγράμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ στο συνταξιοδοτικό κυμαίνονται από 5 έως 10 δισεκατομμύρια.

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

-Με δεδομένες τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες στο ΕΣΥ, πώς μπορεί να εξασφαλιστεί η δωρεάν λειτουργία του στο μέλλον; Υπάρχει χώρος για σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα και μέχρι ποιο σημείο θα ήταν αυτή ανεκτή από το ΠΑΣΟΚ;

ΑΠ. Πρώτος και βασικός όρος σε μια ενδεχόμενη προγραμματική συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές, θα είναι η κατάργηση του άρθρου 10 του Νόμου του 2022 που υπονομεύει ευθέως το ΕΣΥ, μετατρέποντας ένα κοινωνικό αγαθό σε αντικείμενο κερδοσκοπίας ιδιωτικών συμφερόντων. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι το ΕΣΥ αποτελεί βασική προτεραιότητα του για την επόμενη τετραετία. Πόσο αξιόπιστη είναι αυτή εξαγγελία όταν περάσαμε ολόκληρη πανδημία, αλλά η Δημόσια Υγεία δεν ενισχύθηκε; O ελληνικός λαός βιώνει καθημερινά απαράδεκτες λίστες αναμονής στα χειρουργεία, ταλαιπωρία των ασθενών εξαιτίας της υποστελέχωσης του συστήματος. Η ΝΔ δεν πιστεύει στο ΕΣΥ. Διότι εάν πίστευε σε αυτό θα μπορούσε να βελτιώσει ριζικά την κατάσταση, αξιοποιώντας τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αντιθέτως, επέλεξε να διαθέσει κάτω του 5% των συνολικών πόρων, όταν στη γειτονική Ιταλία και σε άλλες χώρες του Νότου, η χρηματοδότηση είναι διπλάσια. Παράλληλα, χρειάζονται πραγματικές θεσμικές τομές. Όπως για παράδειγμα, ένα ισχυρό και ενιαίο σύστημα Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας υπό δημόσια εποπτεία, με καλά στελεχωμένα Κέντρα Υγείας σε κάθε Δήμο και υπηρεσίες οικογενειακής ιατρικής για όλους, που φτάνουν στο σπίτι όταν υπάρχει ανάγκη. Και φυσικά, για να έχουμε σύγχρονα και λειτουργικά δημόσια Νοσοκομεία, απαιτούνται αξιοκρατικά επιλεγμένες Διοικήσεις, με προκηρύξεις, θητεία, κριτήρια, διαρκή αξιολόγηση.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

-Μετά και την τραγωδία των Τεμπών, οι νεότερες γενιές εμφανίζονται απογοητευμένες από το πολιτικό σύστημα. Αρκεί το «τάξιμο» για να αλλάξουν γνώμη;

ΑΠ. Όχι, και σίγουρα ο ενδεδειγμένος τρόπος προσέγγισης των νέων δεν είναι τα κάθε λογής pass. Ο δίκαιος θυμός τους πρέπει να γίνει δύναμη Αλλαγής. Δύναμη δημιουργίας και ελπίδας. Να οικοδομήσουμε μαζί με τις νέες γενιές ένα κράτος δημοκρατικό, διαφάνειας και πάνω από όλα αξιοκρατίας. Ένα κράτος που θα διασφαλίζει υψηλή ποιότητα ζωής σε κάθε πολίτη και όχι προνόμια για τους πολιτικούς, τις κομματικές γραφειοκρατίες και τις ολιγαρχίες του πλούτου. Είναι στο χέρι μας να το πετύχουμε. Το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει ότι μπορεί να το κάνει.

-Έχετε περιγράψει το δημογραφικό ως «το μεγαλύτερο εθνικό πρόβλημα» της χώρας. Ποιες είναι οι θέσεις σας, ώστε οι γυναίκες να μην νιώθουν πως επωμίζονται μόνες τους μια ευθύνη που δεν τους αναλογεί;

ΑΠ. Πρέπει με ουσιαστικές υπηρεσίες να στηρίξουμε τις γυναίκες στους πολλαπλούς ρόλους τους. Γι' αυτό δεσμεύομαι κανένα παιδί να μην μένει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών και κέντρων δημιουργικής απασχόλησης.

Έχουμε έτοιμη νομοθετική πρωτοβουλία την οποία θα επαναφέρουμε στη νέα βουλή για την ενίσχυση του επιδόματος μητρότητας στις γυναίκες ελεύθερες επαγγελματίες. Παράλληλα είναι απαράδεκτο η χώρα μας που αντιμετωπίζει τόσο οξύ δημογραφικό πρόβλημα να μην δίνει φορολογικές ελαφρύνσεις στις οικογένειες με παιδιά. Μόλις 3% είναι η διαφορά των φορολογικών συντελεστών μιας οικογένειας χωρίς παιδιά και μιας οικογένειας με 2 παιδιά στην Ελλάδα. Στην Πορτογαλία είναι 10% και στην Ιρλανδία 14% για να σας δώσω ένα μέτρο σύγκρισης.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

-Επιμένετε να μιλάτε για ανάγκη ευρωπαϊκού εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Πόσο εφικτή μπορεί να είναι μια τέτοια επιλογή με βάση τις σημερινές γεωπολιτικές συνθήκες;

Ακόμα και όταν καταφέραμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υιοθετήσει την πρότασή μου για επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, παρά την αντίθεση του κ. Βέμπερ και των Γερμανών συντηρητικών, πολλοί πίστευαν ότι δεν ήταν εφικτό. Αν υπάρχει σωστή στρατηγική με σωστά επιχειρήματα και επιμονή όλα είναι δυνατά. Μάλιστα λίγο μετά το έθεσε για πρώτη φορά και η κυβέρνηση με επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών, αλλά έκτοτε δεν έχω ξαναδεί να επανέρχονται. Σε κάθε περίπτωση προσωπικά θα επιμένω στην ανάγκη επιβολής εμπάργκο όπλων στην Τουρκία όσο εκείνη συνεχίζει να προκαλεί και να αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν συνάδει ούτε με τις Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, αλλά ούτε και με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία η πώληση ευρωπαϊκών όπλων σε μία χώρα η οποία μπορεί να τα χρησιμοποιήσει εναντίον ενός κράτους μέλους όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος. Έχουμε χρέος, μετά την παράνομη εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία και τις γεωπολιτικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή, να κάνουμε μία εκστρατεία που στόχο θα έχει την ενίσχυση της αλληλεγγύης για την ασφάλεια, ενισχύοντας την κοινή εξωτερική πολιτική και βεβαίως προχωρώντας στη δημιουργία του Ευρωστρατού.

-Ενόψει και του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, λέτε πως τόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προκαλούν σε θέματα καλής γειτονίας. Παρότι το PES στηρίζει επισήμως τον Κιλιτσντάρογλου, για το ΠΑΣΟΚ πρόκειται για τις δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος; Ποιο πρέπει να είναι το σημείο αναφοράς για τα ελληνοτουρκικά μετεκλογικά;

Είναι άλλο τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ιδιαίτερα όσον αφορά την Ελλάδα, στα οποία πράγματι, οι κύριοι Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου συμφωνούν αρκετά, και άλλο η διαφορές ως προς το εσωτερικό της Τουρκίας. Ο κ. Ερντογάν είναι ένας αυταρχικός ηγέτης. Τα τελευταία χρόνια το κράτος δικαίου καταπατήθηκε, η διάκριση των εξουσιών σχεδόν καταργήθηκε. Πολιτικοί όπως ο πρώην Πρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σαλαχαντίν Ντερμιτάς τον οποίον είχα την τύχη να συναντήσω λίγες εβδομάδες πριν συλληφθεί, ακτιβιστές όπως ο Οσμάν Καβάλα, δημοσιογράφοι και όποιος τολμήσει να ασκήσει κριτική στον Τούρκο Πρόεδρο βρίσκεται στη φυλακή. Ακόμα και η επιλογή συμμάχων λέει πολλά. Ο κ. Ερντογάν έχει συμμαχήσει με τους Γκρίζους λύκους ενώ για πρώτη φορά το HDP, το οποίο επίσης συμμετέχει στο PES στηρίζει τον κ. Κιλιτσντάρογλου. Άρα είναι απολύτως λογική και αναμενόμενη η στάση αυτή. Είναι προς το συμφέρον όλων μας να έχουμε μία δημοκρατική Τουρκία, όπου τα δικαιώματα όλων θα γίνονται σεβαστά. Θα ήταν προς το συμφέρον μας να είχαμε μία Τουρκική Κυβέρνηση όπου ο ρόλος των ακροδεξιών Γκρίζων Λύκων θα ήταν περιορισμένος και το HDP θα είχε αυξημένη επιρροή.

Όσον αφορά τα Ελληνοτουρκικά, η στάση της χώρας μας δεν μπορεί να επηρεάζεται βάση του ποιος είναι απέναντί μας. Η θέση μας καθορίζεται βάση του διεθνούς δικαίου. Δεν είναι η Ελλάδα εκείνη που προκαλεί ή αμφισβητεί τις διεθνείς συνθήκες και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας. Συνεπώς δεν θα γίνει ανεκτή από εμένα καμία στρατηγική από συμμάχους ή εταίρους που υπονομεύει τη θέση της χώρας και θα χαϊδεύει έναν διεθνή ταραξία. Όπως επίσης δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές ανερμάτιστες και επικίνδυνες προτάσεις για «Πρέσπες» του Αιγαίου.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία