Χρειάζεται να λάβουν κι άλλα μέτρα για να αλλάξει το καθεστώς της βίζας

ΔΙΕΘΝΗ

Χρειάζεται να λάβουν κι άλλα μέτρα για να αλλάξει το καθεστώς της βίζας

 19/12/2018 17:02

 19/12/2018 17:02

Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης έχουν σημειώσει βήματα

Την έκθεση αξιολόγησης για την ελευθέρωση των θεωρήσεων από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων: Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο και Σερβία, καθώς και από τις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης: Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από την εν λόγω ετήσια έκθεση προκύπτει ότι οι προϋποθέσεις για την ελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων για τις ενδιαφερόμενες χώρες εξακολουθούν να πληρούνται, αλλά απαιτείται ανάληψη δράσης —σε μερικές περιπτώσεις άμεση— σε συγκεκριμένους τομείς ορισμένων χωρών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η εκπλήρωση αυτή θα συνεχιστεί.

«Τα ταξίδια χωρίς θεώρηση στις χώρες εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης αποτελούν σπουδαίο επίτευγμα που αποφέρει οφέλη και για τις δύο πλευρές. Συνεπάγονται όμως ευθύνες και υποχρεώσεις», δήλωσε σχετικά ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος επικροτώντας το γεγονός ότι «όλες οι ενδιαφερόμενες χώρες εξακολουθούν να τηρούν τις υποχρεώσεις τους». Επιπλέον, απηύθυνε έκκληση σε αυτές τις χώρες να καταβάλουν «άμεσες και ενισχυμένες προσπάθειες ώστε να συνεχίσει ο περιορισμός της παράτυπης μετανάστευσης και η καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος».

Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, και οι οκτώ χώρες έλαβαν μέτρα για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, ωστόσο χρειάζεται να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες για να εξασφαλιστούν καλύτερα και βιώσιμα αποτελέσματα.

Όπως σημειώνει η Επιτροπή, η «στενότερη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής με τους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων θα συμβάλει στη διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης».

Η πρώτη συμφωνία περί καθεστώτος υπεγράφη με την Αλβανία, ενώ η Σερβία και η ΠΓΔΜ έχουν μονογραφήσει τις συμφωνίες τους και ολοκληρώνονται επίσης οι διαδικασίες για το Μαυροβούνιο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Τέλος, σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, παρά τα μέτρα που ελήφθησαν για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, απαιτούνται περισσότερες και ενισχυμένες προσπάθειες και από τις οκτώ χώρες, καθώς και «άμεση δράση» από τη Μολδαβία και την Ουκρανία όσον αφορά τη διαφθορά.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος

Την ανάγκη όλοι οι πολίτες της ΕΕ να έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς την υποχρέωση θεώρησης (visa) τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες. Το θέμα αφορά συγκεκριμένες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης, οι πολίτες των οποίων, αν και πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ χωρίς θεώρηση. Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος «Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να επιτύχουμε ταξίδια χωρίς υποχρέωση θεώρησης για όλους τους πολίτες της ΕΕ και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις πέντε εν λόγω χώρες για αυτόν τον στόχο». Οι χώρες της ΕΕ που ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία είναι οι Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Πολωνία και Ρουμανία και όπως σημείωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος «Και οι πέντε σημείωσαν ικανοποιητική πρόοδο όσον αφορά στην εκπλήρωση των απαιτήσεων που έχουν θέσει οι Ηνωμένες Πολιτείες, ιδίως σε ό,τι αφορά την εφαρμογή διμερών συμφωνιών ασφαλείας με τις ΗΠΑ».

Αναφερόμενος ειδικότερα στο πρόγραμμα θεωρήσεων που ισχύει στην ΕΕ, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως σήμερα «πολίτες από περίπου 60 χώρες σε όλο τον κόσμο μπορούν να ταξιδεύουν στην ΕΕ χωρίς υποχρέωση θεώρησης. Με τη σειρά τους, οι πολίτες της ΕΕ θα πρέπει επίσης να έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν στις χώρες αυτές χωρίς υποχρέωση θεώρησης. Αυτή η αμοιβαιότητα αποτελεί κεντρική αρχή στην πολιτική μας σε ότι αφορά την υποχρέωση θεώρησης. Χάρη στη συνεχή δέσμευσή μας και τις διπλωματικές προσπάθειες, πετύχαμε την αμοιβαιότητα της υποχρέωσης των θεωρήσεων με σχεδόν όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις που δεν υπήρχε αμοιβαιότητα θεωρήσεων».

Εξηγώντας αναλυτικά τις ενέργειες της ΕΕ πάνω στο θέμα είπε ότι πέρσι «καταφέραμε την πλήρη αμοιβαιότητα θεωρήσεων με τον Καναδά μετά την άρση των απαιτήσεων υποχρέωσης θεώρησης για τους πολίτες της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Στο παρελθόν πετύχαμε, επίσης, την αμοιβαιότητα των θεωρήσεων με την Αυστραλία, το Μπρουνέι και την Ιαπωνία. Σήμερα, υπάρχει μόνο μία περίπτωση μη τήρησης της αμοιβαιότητας για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ: οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να απαιτούν υποχρέωση θεώρησης για τους πολίτες της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Κύπρου, της Πολωνίας και της Ρουμανίας. Τα ταξίδια χωρίς υποχρέωση θεώρησης στις Ηνωμένες Πολιτείες για όλους τους πολίτες της ΕΕ αποτελούν προτεραιότητά μας. Γι΄αυτό τον λόγο εντατικοποιήσαμε τις επαφές μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες τον προηγούμενο χρόνο με στόχο να φέρουμε τις εν λόγω πέντε χώρες στο πρόγραμμα απαλλαγής υποχρέωσης θεώρησης (Visa Waiver program). Και οι πέντε χώρες σημείωσαν ικανοποιητική πρόοδο όσον αφορά στην εκπλήρωση των απαιτήσεων που έχουν θέσει οι Ηνωμένες Πολιτείες, ιδίως σε ό,τι αφορά την εφαρμογή διμερών συμφωνιών ασφαλείας με τις ΗΠΑ».

Εξειδικεύοντας το πρόβλημα που αποτελεί τροχοπέδη στη συμφωνία με τις ΗΠΑ ανέφερε πως «Αυτή τη στιγμή, το κύριο νομικό εμπόδιο για τις περισσότερες από αυτές παραμένει το ποσοστό απόρριψης των αιτήσεων έκδοσης θεωρήσεων (visa refusal rate). Και εδώ όμως έχει σημειωθεί συγκεκριμένη πρόοδος, η οποία αναγνωρίστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες: Η Βουλγαρία σημείωσε μείωση στα ποσοστά απόρριψης των αιτήσεων έκδοσης θεωρήσεων. Τα ποσοστά απόρριψης των αιτήσεων έκδοσης θεωρήσεων της Ρουμανίας παραμένουν σταθερά. Η Πολωνία και η Κροατία πλησιάζουν το όριο και η Κύπρος παραμένει κάτω από το όριο.

Αυτό δείχνει είναι ότι η συνεχής δέσμευσή μας φέρνει αποτελέσματα και είμαι βέβαιος ότι τελικά θα οδηγήσει και τους πολίτες της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Κύπρου, της Πολωνίας και της Ρουμανίας να ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς υποχρέωση θεώρησης. Η υποστήριξη που παρέχουμε σε αυτά τα Κράτη Μέλη είναι δεδομένη. Τόσο σε πρακτικό επίπεδο, δηλαδή σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση ενημερωτικών εκστρατειών στους πολίτες σχετικά με την κάλυψη των υποχρεώσεων για τις θεωρήσεις προκειμένου να μειωθούν τα ποσοστά απόρριψης των αιτήσεων έκδοσης θεωρήσεων, αλλά και πολιτικά.

Έχω θέσει προσωπικά το ζήτημα της αμοιβαιότητας των θεωρήσεων σε κάθε δυνατή ευκαιρία με τους Αμερικανούς εταίρους μας. Συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι η αναστολή των ταξιδιών χωρίς υποχρέωση θεώρησης για τους Αμερικανούς πολίτες δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά μας. Θα υπονομεύσει επίσης τη θετική πρόοδο που έχει επιτευχθεί έως τώρα και τα αποτελέσματα των συνεχών διπλωματικών προσπαθειών και των δεσμεύσεών μας για την εκπλήρωση των απαιτήσεων του προγράμματος απαλλαγής υποχρέωσης θεώρησης

Η θέση μας μπορεί φυσικά να αναθεωρηθεί εάν υπάρξουν μελλοντικά εξελίξεις, αλλά η αναστολή θα οδηγήσει πιθανότατα σε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Τα ταξίδια χωρίς υποχρέωση θεώρησης είναι προς το συμφέρον μας και προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να επιτύχουμε ταξίδια χωρίς υποχρέωση θεώρησης για όλους τους πολίτες της ΕΕ και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις πέντε εν λόγω χώρες για αυτόν τον στόχο».

«Η δίκαιη και ομαλή κινητικότητα είναι κάτι που επιδιώκουμε - όχι μόνο για τους δικούς μας πολίτες, αλλά και για όσους επιθυμούν να επισκεφθούν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θεωρούμε ότι τα ταξίδια χωρίς θεώρηση με τους εταίρους μας στα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη αποτελούν σημαντικό επίτευγμα» συνέχισε ο κ. Αβραμόπουλος.

«Ταυτόχρονα, τα ταξίδια χωρίς θεώρηση συνοδεύονται με ευθύνες για τους πολίτες και τις αρμόδιες αρχές. Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι και οι οκτώ χώρες χωρίς υποχρέωση θεώρησης από τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη εξακολουθούν να πληρούν τις απαιτήσεις για ταξίδια χωρίς θεώρηση. 

Ταυτόχρονα, απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για να συνεχιστεί η καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, η καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Το 2018 παρατηρήσαμε έναν αυξανόμενο αριθμό υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου χωρίς βάσιµη αιτιολογία από πολίτες της Μολδαβίας και της Γεωργίας. Η παράτυπη μετανάστευση από την Ουκρανία παραμένει επίσης σε υψηλό επίπεδο. Και οι τρεις χώρες θα πρέπει να αναλάβουν επείγουσα δράση για την αποτελεσματική και ταχεία αντιμετώπιση των προκλήσεων της παράτυπης μετανάστευσης.

 Οι προσπάθειες της Αλβανίας και η καλή συνεργασία με τα σχετικά Κράτη Μέλη της ΕΕ έχει οδηγήσει στη μείωση υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου χωρίς βάσιµη αιτιολογία κατά 32% των αιτημάτων ασύλου το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Αυτές οι προσπάθειες πρέπει να συνεχισθούν.

 Απαιτείται, επίσης, περισσότερη προσπάθεια ώστε όλες οι χώρες που δεν έχουν υποχρέωση θεώρησης να ευθυγραμμιστούν πλήρως με την πολιτική θεωρήσεων της ΕΕ. Ενώ χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η Σερβία έχει σταματήσει την πολιτική απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης με το Ιράν, υπάρχει ανησυχία σχετικά με το καθεστώς απαλλαγής υποχρέωσης θεώρησης της που έχει χορηγήσει η Σερβία σε άλλες χώρες που βρίσκονται στον κατάλογο των χώρων που απαιτείται έκδοση θεωρήσεων της ΕΕ λόγω πιθανών μεταναστευτικών κινδύνων και ασφάλειας.

 Επιπλέον, πρέπει να ενισχυθούν οι συνεχιζόμενες προσπάθειες πρόληψης και καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος σε όλες τις χώρες. Ειδικότερα, η Μολδαβία πρέπει να αναλάβει επείγουσα δράση σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς, επειγόντως. Η Ουκρανία θα πρέπει να αναλάβει επείγουσα δράση για να εξασφαλίσει ότι τα μέτρα που έχουν εισαχθεί με τις προηγούμενες μεταρρυθμίσεις στον τομέα αυτόν θα συνεχίσουν να παράγουν αποτελέσματα.

Είναι προς το κοινό συμφέρον μας να διασφαλίσουμε τη διατήρηση των ταξιδιών χωρίς υποχρέωση θεώρησης, τη διατήρηση και την συνέχεια των μεταρρυθμίσεων και να αποφύγουμε την υπαναχώρηση σε ό,τι έχει επιτευχθεί. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και με τις οκτώ χώρες για το σκοπό αυτό» ολοκλήρωσε την ομιλία του ο κ. Αβραμόπουλος.


ΣΗΜ: Βίντεο από την ομιλία του Έλληνα Επιτρόπου στο παρακάτω link: 
https://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=I166039 

ΑΠΕ/ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ