ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ναυάγιο στην Πύλο: Ένταση μεταξύ 2 νεαρών και της Κ. Σακελλαροπούλου (βίντεο)

«Δεν θα μάθουμε ποτέ πόσοι είναι οι νεκροί» είπε από την Καλαμάτα η ΠτΔ

 14/06/2023 15:25

Ναυάγιο στην Πύλο: Ένταση μεταξύ 2 νεαρών και της Κ. Σακελλαροπούλου (βίντεο)
Eurokinissi.gr

Στην Καλαμάτα μετέβη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και συγκεκριμένα στο σημείο όπου μεταφέρθηκαν οι άνθρωποι που διασώζονται από το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.

Η Πρόεδρος, συνοδευόμενη από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα και τον δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, ενημερώθηκε από τους υπεύθυνους του Λιμενικού, του ΕΚΑΒ, καθώς και των υπολοίπων αρμόδιων φορέων, για την πορεία των ερευνών διάσωσης, που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στη συνέχεια, η κυρία Σακελλαροπούλου συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας και αμέσως μετά επισκέφθηκε το νοσοκομείο της πόλης.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την οδύνη της για την ανείπωτη τραγωδία και την αμέριστη στήριξη της ελληνικής Πολιτείας στους ναυαγούς. Ευχαρίστησε τα στελέχη του Λιμενικού και τα σωστικά συνεργεία, και υπογράμμισε την ευθύνη και την ανάγκη του συντονισμού όλων των κρατών μελών και των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εγγύηση της ασφάλειας και της ζωής των μεταναστών και των προσφύγων.

«Δεν θα μάθουμε ποτέ πόσοι είναι οι νεκροί», είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την ενημέρωση από τους διασώστες.

Διαμαρτυρία 2 νεαρών στην ΠτΔ

Επιπροσθέτως, δύο νεαροί φώναξαν προς την κα Σακελλαροπούλου την ώρα που εκείνη εισερχόταν στον χώρο φιλοξενίας των διασωθέντων του φονικού ναυαγίου, ότι δεν μπορεί να τάσσεται και υπέρ του φράχτη στον Έβρο και να επισκέπτεται τώρα τη δομή. Η ΠτΔ ζήτησε να συνομιλήσει με τους δύο νεαρούς απαντώντας τους πως ως πρόεδρος είναι υποχρεωμένη να διαφυλάσσει τα σύνορα της χώρας. 

 

Εξάλλου, αναβάλλουν τις προγραμματισμένες περιοδείες τους πολιτικοί αρχηγοί και υποψήφιοι στον απόηχο του τραγικού ναυαγίου στα ανοιχτά της Πύλου που έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 59 ανθρώπους.

Από νωρίς, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβαλε την προγραμματισμένη ομιλία του στην Πάτρα ενώ το ίδιο έκανε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του στη Σητεία. 

Αναβάλλεται και η συνέντευξη που θα παραχωρούσε o πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Star όπου θα παρουσίαζε τις θέσεις του κόμματος για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

diasothentes-navagio-pylos-iounios-2023b.jpg


Υπό διαρκή ενημέρωση ο Ι. Σαρμάς

Ο πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς, σε επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές, ενημερώνεται διαρκώς για τις συνθήκες και τα αίτια της τραγικής ανατροπής και βύθισης σκάφους σε διεθνή ύδατα της κεντρικής Μεσογείου δυτικά της Ελλάδας, που στοίχισε τη ζωή σε πολυάριθμους επιβαίνοντες.

Ο πρωθυπουργός εποπτεύει το συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων στις επιχειρήσεις διάσωσης, υποδοχής και περίθαλψης των ναυαγών καθώς και περισυλλογής και ταυτοποίησης των θυμάτων.

diasothentes-navagio-pylos-iounios-2023.jpg


Επικοινωνία πολιτικών αρχηγών με Σαρμά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Ανδρουλάκης επικοινώνησαν με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά προκειμένου να ενημερωθούν για τις συνθήκες του τραγικού ναυαγίου σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου και για την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου ο πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς, σε επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές, ενημερώνεται διαρκώς για τις συνθήκες και τα αίτια της τραγικής ανατροπής και βύθισης σκάφους σε διεθνή ύδατα της κεντρικής Μεσογείου δυτικά της Ελλάδας, που στοίχισε τη ζωή σε πολυάριθμους επιβαίνοντες. Επίσης, ο κ. Σαρμάς εποπτεύει το συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων στις επιχειρήσεις διάσωσης, υποδοχής και περίθαλψης των ναυαγών, καθώς και περισυλλογής και ταυτοποίησης των θυμάτων.

«Όσο περνάνε τα λεπτά, αυξάνονται οι νεκροί στο ναυάγιο νοτιοδυτικά της Πύλου. Πρόκειται για μια ανθρώπινη τραγωδία, η οποία αποτυπώνει με τον πιο θλιβερό τρόπο την απελπισία όσων αναζητούν άσυλο στην Ευρώπη. Η στιγμή απαιτεί να προτάξουμε την ανθρωπιά και να σταθούμε δίπλα στους επιζήσαντες του ναυαγίου, εντείνοντας παράλληλα κάθε προσπάθεια εντοπισμού των αγνοουμένων.

Επικοινώνησα πριν από λίγο με τον Υπηρεσιακό Πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά, προκειμένου να ενημερωθώ για τις συνθήκες της τραγωδίας.

Ήδη κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με επικεφαλής την Αθηνά Λινού και τον Αλέξη Χαρίτση είναι στην περιοχή».


Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν παρούσα σε αιμοδοσία, από την οποία αποχώρησε εσπευσμένα για να βρεθεί δίπλα στους διασωθέντες από το ναυάγιο.

Οι δηλώσεις της Σακελλαροπούλου στο 06':06" έως το 07':50"

Στην Καλαμάτα κλιμάκια κομμάτων


Επιπροσθέτως του κλιμακίου της ΝΔ που βρίσκεται ήδη εκεί, στην Πύλο μεταβαίνουν αυτή τη στιγμή και ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μαρινάκης και η υποψήφια βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών Σοφία Βούλτεψη.


Όπως ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, στην περιοχή έχει φτάσει κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής την Αθηνά Λινού και τον Αλέξη Χαρίτση.

Κατά την άφιξή της στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, η κ. Σακελλαροπούλου θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο της πόλης, Θανάση Βασιλόπουλο, καθώς και με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα και θα ακολουθήσει σύσκεψη στο Λιμεναρχείο. Αναμένεται, επίσης, επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Επιπλέον τέως Αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος μεταβαίνει στο λιμάνι της Καλαμάτας εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη, προκειμένου να ενημερωθεί για το τραγικό ναυάγιο.

Και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μεταβαίνει εκτάκτως σήμερα, στην Καλαμάτα

Υποψήφιοι αναβάλλουν τις περιοδείες τους 

Από το πολιτικό γραφείο του υποψηφίου Βουλευτή Ν. Μαγνησίας της ΝΔ κ. Αθανάσιου Λιούπη ανακοινώνεται το εξής:

«Η σημερινή περιοδεία των υποψηφίων Βουλευτών Ν. Μαγνησίας της ΝΔ κ.κ. Χρήστου Μπουκώρου, Αθανάσιου Λιούπη, Κωνσταντίνου Μαραβέγια και Έφης Αντωνίου- Χουβαρδά σε Μικροθήβες, Αϊδίνι, Κρόκιο, και Ευξεινούπολη αναβάλλεται σε ένδειξη πένθους, εξαιτίας του πολύνεκρου θαλάσσιου δυστυχήματος στην Πύλο.

Η περιοδεία θα πραγματοποιηθεί σε νέα ημερομηνία».

Προβληματισμός για τη διεξαγωγή του debate

Το ενδεχόμενο να αναβληθεί το debate των πολιτικών αρχηγών για λίγα 24ωρα λόγω του πολύνεκρου ναυαγίου στην Πύλο συζητείται σύμφωνα με πληροφορίες του Live News ανάμεσα στους δημοσιογράφους που θα συμμετάσχουν σε αυτό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχει βαρύ κλίμα σε όλα τα κόμματα αλλά κυρίως έντονος προβληματισμός μεταξύ των δημοσιογράφων και εξετάζεται το ενδεχόμενο λόγω του δραματικού αυτού γεγονότος να αναβληθεί για λίγες ημέρες το debate.

Σύμφωνα πάντα με την εκπομπή κανένα κόμμα δεν θέτει θέμα να μην διεξαχθεί το debate. Αν τελικά γίνει αυτή η εισήγηση, τότε πιθανόν να ζητηθεί η σύγκληση της διακομματικής επιτροπής για να παρουσιαστούν τα επιχειρήματα υπέρ και κατά της αναβολής. Το debate έχει προγραμματιστεί για αύριο Πέμπτη 15 Ιουνίου στις 21.00 στην ΕΡΤ. 

Γιάννης Βαρουφάκης: Οι σκέψεις μας στα θύματα και τους δικούς τους

Στην ανάρτησή του για το πολύνεκρο ναυάγιο ο γγ του ΜέΡΑ25 αναφέρει:

Με κομμένη την ανάσα διαβάζουμε για δεκάδες πνιγμένους πρόσφυγες ανοικτά της Πύλου. Όσο περιμένουμε περισσότερες πληροφορίες, οι σκέψεις μας στα θύματα και στους δικούς τους που κρέμονται στην άκρη ενός τηλέφωνου κάπου μακρυά να μάθουν αν οι άνθρωποι τους ζουν ή όχι.

ΚΚΕ-Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου 


Το νέο πολύνεκρο ναυάγιο ξεριζωμένων ανοιχτά της Πύλου έρχεται να συμπεριληφθεί στην αιματηρή βάρβαρη λίστα των ανάλογων δεκάδων ναυαγίων στη Μεσόγειο και το Αιγαίο κάθε χρόνο.
Μέχρι στιγμής, ο απολογισμός είναι δεκάδες νεκροί με τον αριθμό διαρκώς να αυξάνεται. Είναι αποκαλυπτικό ότι με βάση τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο αριθμός των νεκρών και αγνοούμενων ξεριζωμένων στη Μεσόγειο φτάνει ήδη, στα μισά του έτους στο 2023, τους 1.037, ενώ πέρυσι, ο αριθμός αυτός έφτασε περίπου στους 2.400 ανθρώπους!!!

Την ίδια ώρα, τα επιτελεία της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων βρίσκονται σε πυρετώδεις διαπραγματεύσεις για το Νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, όπως εκφράστηκε και με την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου πριν από λίγες ημέρες στο Λουξεμβούργο.
Οι κυβερνήσεις των λεγόμενων πρώτων χωρών υποδοχής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές. Το προωθούμενο νέο Σύμφωνο επισφραγίζει τον ενταφιασμό της Συνθήκης της Γενεύης για τους Πρόσφυγες και σηματοδοτεί την παραπέρα ένταση της καταστολής σε βάρος των ξεριζωμένων.

Η πολιτική της έντασης της καταστολής, με την Frontex, τους ορατούς και αόρατους φράχτες, τον εγκλωβισμό στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τις απελάσεις και τις απαράδεκτες λίστες των λεγόμενων "ασφαλών" χωρών, είναι αυτή που γιγαντώνει τη δράση των κυκλωμάτων διακινητών και σπρώχνει τους ξεριζωμένους στα ταξίδια του τρόμου.

Καλούμε τον ελληνικό λαό να ορθώσει το ανάστημά του ενάντια στην "κανονικότητα" των καθημερινών ειδήσεων για νεκρούς και αγνοούμενους στον Έβρο και το Αιγαίο.
Να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τον πόλεμο, που γίνονται για τα κέρδη των ιμπεριαλιστών ληστών και προκαλούν τον θάνατο και τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων. Να διεκδικήσει την ουσιαστική προστασία των ξεριζωμένων και την κατάργηση όλου του άδικου πλαισίου καταστολής σε βάρος τους.

Στο δίλημμα "τα κέρδη τους, ή οι ζωές μας", η απάντηση κι εδώ είναι μόνο μία: Οι ζωές των ανθρώπων!

Στην περιοχή βρίσκεται αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Κουτουμάνο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Γραμματέας της Οργάνωσης Πελοποννήσου.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο ΔΟΜ για το ναυάγιο της Πύλου

Για μια αδιανόητη τραγωδία ανοιχτά της Πύλου, μιλά σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τονίζοντας ότι οι άνθρωποι που αναγκάζονται να διαφύγουν από τις πατρίδες τους χρειάζονται περισσότερες ασφαλείς οδούς, αλλιώς δεν τους απομένουν παρά θανατηφόρα αδιέξοδα.

«Μια αδιανόητη τραγωδία εκτυλίσσεται σήμερα με το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου. Όπως αναφέρεται, έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής 59 πτώματα, ενώ υπάρχουν φόβοι για εκατοντάδες ακόμα ανθρώπους που μπορεί να αγνοούνται. Πρόκειται για θανάτους που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Οι άνθρωποι που αναγκάζονται να διαφύγουν από τις πατρίδες τους χρειάζονται περισσότερες ασφαλείς οδούς, αλλιώς δεν τους απομένουν παρά θανατηφόρα αδιέξοδα», αναφέρεται χαρακτηριστική στην ανάρτηση.

Σε μια ακόμα μια τραγωδία στο Αιγαίο που ενισχύει την επείγουσα ανάγκη για συγκεκριμένη, ολοκληρωμένη δράση από τα κράτη για να σωθούν ζωές στη θάλασσα και να μειωθούν τα επικίνδυνα ταξίδια επεκτείνοντας ασφαλείς και τακτικές οδούς μετανάστευσης, αναφέρεται η ανάρτηση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

«Ναυάγιο σημειώθηκε σήμερα ανοιχτά της Πύλου, σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή. Μέχρι στιγμής 104 επιζώντες μεταφέρθηκαν στην ακτή ενώ 32 σοροί ανασύρθηκαν. Οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται και φοβόμαστε ότι χάθηκαν περισσότερες ζωές. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλοίο επέβαιναν έως και 400 άτομα. Άλλη μια τραγωδία στο Αιγαίο που ενισχύει την επείγουσα ανάγκη για συγκεκριμένη, ολοκληρωμένη δράση από τα κράτη για να σωθούν ζωές στη θάλασσα και να μειωθούν τα επικίνδυνα ταξίδια επεκτείνοντας ασφαλείς και τακτικές οδούς μετανάστευσης», αναφέρει η ανάρτηση πριν από περίπου δυο ώρες.

Στην Καλαμάτα μετέβη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και συγκεκριμένα στο σημείο όπου μεταφέρθηκαν οι άνθρωποι που διασώζονται από το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.

Η Πρόεδρος, συνοδευόμενη από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα και τον δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, ενημερώθηκε από τους υπεύθυνους του Λιμενικού, του ΕΚΑΒ, καθώς και των υπολοίπων αρμόδιων φορέων, για την πορεία των ερευνών διάσωσης, που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στη συνέχεια, η κυρία Σακελλαροπούλου συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας και αμέσως μετά επισκέφθηκε το νοσοκομείο της πόλης.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την οδύνη της για την ανείπωτη τραγωδία και την αμέριστη στήριξη της ελληνικής Πολιτείας στους ναυαγούς. Ευχαρίστησε τα στελέχη του Λιμενικού και τα σωστικά συνεργεία, και υπογράμμισε την ευθύνη και την ανάγκη του συντονισμού όλων των κρατών μελών και των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εγγύηση της ασφάλειας και της ζωής των μεταναστών και των προσφύγων.

«Δεν θα μάθουμε ποτέ πόσοι είναι οι νεκροί», είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την ενημέρωση από τους διασώστες.

Διαμαρτυρία 2 νεαρών στην ΠτΔ

Επιπροσθέτως, δύο νεαροί φώναξαν προς την κα Σακελλαροπούλου την ώρα που εκείνη εισερχόταν στον χώρο φιλοξενίας των διασωθέντων του φονικού ναυαγίου, ότι δεν μπορεί να τάσσεται και υπέρ του φράχτη στον Έβρο και να επισκέπτεται τώρα τη δομή. Η ΠτΔ ζήτησε να συνομιλήσει με τους δύο νεαρούς απαντώντας τους πως ως πρόεδρος είναι υποχρεωμένη να διαφυλάσσει τα σύνορα της χώρας. 

 

Εξάλλου, αναβάλλουν τις προγραμματισμένες περιοδείες τους πολιτικοί αρχηγοί και υποψήφιοι στον απόηχο του τραγικού ναυαγίου στα ανοιχτά της Πύλου που έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 59 ανθρώπους.

Από νωρίς, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβαλε την προγραμματισμένη ομιλία του στην Πάτρα ενώ το ίδιο έκανε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του στη Σητεία. 

Αναβάλλεται και η συνέντευξη που θα παραχωρούσε o πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Star όπου θα παρουσίαζε τις θέσεις του κόμματος για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

diasothentes-navagio-pylos-iounios-2023b.jpg


Υπό διαρκή ενημέρωση ο Ι. Σαρμάς

Ο πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς, σε επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές, ενημερώνεται διαρκώς για τις συνθήκες και τα αίτια της τραγικής ανατροπής και βύθισης σκάφους σε διεθνή ύδατα της κεντρικής Μεσογείου δυτικά της Ελλάδας, που στοίχισε τη ζωή σε πολυάριθμους επιβαίνοντες.

Ο πρωθυπουργός εποπτεύει το συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων στις επιχειρήσεις διάσωσης, υποδοχής και περίθαλψης των ναυαγών καθώς και περισυλλογής και ταυτοποίησης των θυμάτων.

diasothentes-navagio-pylos-iounios-2023.jpg


Επικοινωνία πολιτικών αρχηγών με Σαρμά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Ανδρουλάκης επικοινώνησαν με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά προκειμένου να ενημερωθούν για τις συνθήκες του τραγικού ναυαγίου σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου και για την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου ο πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς, σε επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές, ενημερώνεται διαρκώς για τις συνθήκες και τα αίτια της τραγικής ανατροπής και βύθισης σκάφους σε διεθνή ύδατα της κεντρικής Μεσογείου δυτικά της Ελλάδας, που στοίχισε τη ζωή σε πολυάριθμους επιβαίνοντες. Επίσης, ο κ. Σαρμάς εποπτεύει το συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων στις επιχειρήσεις διάσωσης, υποδοχής και περίθαλψης των ναυαγών, καθώς και περισυλλογής και ταυτοποίησης των θυμάτων.

«Όσο περνάνε τα λεπτά, αυξάνονται οι νεκροί στο ναυάγιο νοτιοδυτικά της Πύλου. Πρόκειται για μια ανθρώπινη τραγωδία, η οποία αποτυπώνει με τον πιο θλιβερό τρόπο την απελπισία όσων αναζητούν άσυλο στην Ευρώπη. Η στιγμή απαιτεί να προτάξουμε την ανθρωπιά και να σταθούμε δίπλα στους επιζήσαντες του ναυαγίου, εντείνοντας παράλληλα κάθε προσπάθεια εντοπισμού των αγνοουμένων.

Επικοινώνησα πριν από λίγο με τον Υπηρεσιακό Πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά, προκειμένου να ενημερωθώ για τις συνθήκες της τραγωδίας.

Ήδη κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με επικεφαλής την Αθηνά Λινού και τον Αλέξη Χαρίτση είναι στην περιοχή».


Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν παρούσα σε αιμοδοσία, από την οποία αποχώρησε εσπευσμένα για να βρεθεί δίπλα στους διασωθέντες από το ναυάγιο.

Οι δηλώσεις της Σακελλαροπούλου στο 06':06" έως το 07':50"

Στην Καλαμάτα κλιμάκια κομμάτων


Επιπροσθέτως του κλιμακίου της ΝΔ που βρίσκεται ήδη εκεί, στην Πύλο μεταβαίνουν αυτή τη στιγμή και ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μαρινάκης και η υποψήφια βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών Σοφία Βούλτεψη.


Όπως ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, στην περιοχή έχει φτάσει κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής την Αθηνά Λινού και τον Αλέξη Χαρίτση.

Κατά την άφιξή της στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, η κ. Σακελλαροπούλου θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο της πόλης, Θανάση Βασιλόπουλο, καθώς και με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα και θα ακολουθήσει σύσκεψη στο Λιμεναρχείο. Αναμένεται, επίσης, επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Επιπλέον τέως Αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος μεταβαίνει στο λιμάνι της Καλαμάτας εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη, προκειμένου να ενημερωθεί για το τραγικό ναυάγιο.

Και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μεταβαίνει εκτάκτως σήμερα, στην Καλαμάτα

Υποψήφιοι αναβάλλουν τις περιοδείες τους 

Από το πολιτικό γραφείο του υποψηφίου Βουλευτή Ν. Μαγνησίας της ΝΔ κ. Αθανάσιου Λιούπη ανακοινώνεται το εξής:

«Η σημερινή περιοδεία των υποψηφίων Βουλευτών Ν. Μαγνησίας της ΝΔ κ.κ. Χρήστου Μπουκώρου, Αθανάσιου Λιούπη, Κωνσταντίνου Μαραβέγια και Έφης Αντωνίου- Χουβαρδά σε Μικροθήβες, Αϊδίνι, Κρόκιο, και Ευξεινούπολη αναβάλλεται σε ένδειξη πένθους, εξαιτίας του πολύνεκρου θαλάσσιου δυστυχήματος στην Πύλο.

Η περιοδεία θα πραγματοποιηθεί σε νέα ημερομηνία».

Προβληματισμός για τη διεξαγωγή του debate

Το ενδεχόμενο να αναβληθεί το debate των πολιτικών αρχηγών για λίγα 24ωρα λόγω του πολύνεκρου ναυαγίου στην Πύλο συζητείται σύμφωνα με πληροφορίες του Live News ανάμεσα στους δημοσιογράφους που θα συμμετάσχουν σε αυτό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχει βαρύ κλίμα σε όλα τα κόμματα αλλά κυρίως έντονος προβληματισμός μεταξύ των δημοσιογράφων και εξετάζεται το ενδεχόμενο λόγω του δραματικού αυτού γεγονότος να αναβληθεί για λίγες ημέρες το debate.

Σύμφωνα πάντα με την εκπομπή κανένα κόμμα δεν θέτει θέμα να μην διεξαχθεί το debate. Αν τελικά γίνει αυτή η εισήγηση, τότε πιθανόν να ζητηθεί η σύγκληση της διακομματικής επιτροπής για να παρουσιαστούν τα επιχειρήματα υπέρ και κατά της αναβολής. Το debate έχει προγραμματιστεί για αύριο Πέμπτη 15 Ιουνίου στις 21.00 στην ΕΡΤ. 

Γιάννης Βαρουφάκης: Οι σκέψεις μας στα θύματα και τους δικούς τους

Στην ανάρτησή του για το πολύνεκρο ναυάγιο ο γγ του ΜέΡΑ25 αναφέρει:

Με κομμένη την ανάσα διαβάζουμε για δεκάδες πνιγμένους πρόσφυγες ανοικτά της Πύλου. Όσο περιμένουμε περισσότερες πληροφορίες, οι σκέψεις μας στα θύματα και στους δικούς τους που κρέμονται στην άκρη ενός τηλέφωνου κάπου μακρυά να μάθουν αν οι άνθρωποι τους ζουν ή όχι.

ΚΚΕ-Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου 


Το νέο πολύνεκρο ναυάγιο ξεριζωμένων ανοιχτά της Πύλου έρχεται να συμπεριληφθεί στην αιματηρή βάρβαρη λίστα των ανάλογων δεκάδων ναυαγίων στη Μεσόγειο και το Αιγαίο κάθε χρόνο.
Μέχρι στιγμής, ο απολογισμός είναι δεκάδες νεκροί με τον αριθμό διαρκώς να αυξάνεται. Είναι αποκαλυπτικό ότι με βάση τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο αριθμός των νεκρών και αγνοούμενων ξεριζωμένων στη Μεσόγειο φτάνει ήδη, στα μισά του έτους στο 2023, τους 1.037, ενώ πέρυσι, ο αριθμός αυτός έφτασε περίπου στους 2.400 ανθρώπους!!!

Την ίδια ώρα, τα επιτελεία της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων βρίσκονται σε πυρετώδεις διαπραγματεύσεις για το Νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, όπως εκφράστηκε και με την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου πριν από λίγες ημέρες στο Λουξεμβούργο.
Οι κυβερνήσεις των λεγόμενων πρώτων χωρών υποδοχής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές. Το προωθούμενο νέο Σύμφωνο επισφραγίζει τον ενταφιασμό της Συνθήκης της Γενεύης για τους Πρόσφυγες και σηματοδοτεί την παραπέρα ένταση της καταστολής σε βάρος των ξεριζωμένων.

Η πολιτική της έντασης της καταστολής, με την Frontex, τους ορατούς και αόρατους φράχτες, τον εγκλωβισμό στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τις απελάσεις και τις απαράδεκτες λίστες των λεγόμενων "ασφαλών" χωρών, είναι αυτή που γιγαντώνει τη δράση των κυκλωμάτων διακινητών και σπρώχνει τους ξεριζωμένους στα ταξίδια του τρόμου.

Καλούμε τον ελληνικό λαό να ορθώσει το ανάστημά του ενάντια στην "κανονικότητα" των καθημερινών ειδήσεων για νεκρούς και αγνοούμενους στον Έβρο και το Αιγαίο.
Να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τον πόλεμο, που γίνονται για τα κέρδη των ιμπεριαλιστών ληστών και προκαλούν τον θάνατο και τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων. Να διεκδικήσει την ουσιαστική προστασία των ξεριζωμένων και την κατάργηση όλου του άδικου πλαισίου καταστολής σε βάρος τους.

Στο δίλημμα "τα κέρδη τους, ή οι ζωές μας", η απάντηση κι εδώ είναι μόνο μία: Οι ζωές των ανθρώπων!

Στην περιοχή βρίσκεται αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Κουτουμάνο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Γραμματέας της Οργάνωσης Πελοποννήσου.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο ΔΟΜ για το ναυάγιο της Πύλου

Για μια αδιανόητη τραγωδία ανοιχτά της Πύλου, μιλά σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τονίζοντας ότι οι άνθρωποι που αναγκάζονται να διαφύγουν από τις πατρίδες τους χρειάζονται περισσότερες ασφαλείς οδούς, αλλιώς δεν τους απομένουν παρά θανατηφόρα αδιέξοδα.

«Μια αδιανόητη τραγωδία εκτυλίσσεται σήμερα με το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου. Όπως αναφέρεται, έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής 59 πτώματα, ενώ υπάρχουν φόβοι για εκατοντάδες ακόμα ανθρώπους που μπορεί να αγνοούνται. Πρόκειται για θανάτους που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Οι άνθρωποι που αναγκάζονται να διαφύγουν από τις πατρίδες τους χρειάζονται περισσότερες ασφαλείς οδούς, αλλιώς δεν τους απομένουν παρά θανατηφόρα αδιέξοδα», αναφέρεται χαρακτηριστική στην ανάρτηση.

Σε μια ακόμα μια τραγωδία στο Αιγαίο που ενισχύει την επείγουσα ανάγκη για συγκεκριμένη, ολοκληρωμένη δράση από τα κράτη για να σωθούν ζωές στη θάλασσα και να μειωθούν τα επικίνδυνα ταξίδια επεκτείνοντας ασφαλείς και τακτικές οδούς μετανάστευσης, αναφέρεται η ανάρτηση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

«Ναυάγιο σημειώθηκε σήμερα ανοιχτά της Πύλου, σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή. Μέχρι στιγμής 104 επιζώντες μεταφέρθηκαν στην ακτή ενώ 32 σοροί ανασύρθηκαν. Οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται και φοβόμαστε ότι χάθηκαν περισσότερες ζωές. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλοίο επέβαιναν έως και 400 άτομα. Άλλη μια τραγωδία στο Αιγαίο που ενισχύει την επείγουσα ανάγκη για συγκεκριμένη, ολοκληρωμένη δράση από τα κράτη για να σωθούν ζωές στη θάλασσα και να μειωθούν τα επικίνδυνα ταξίδια επεκτείνοντας ασφαλείς και τακτικές οδούς μετανάστευσης», αναφέρει η ανάρτηση πριν από περίπου δυο ώρες.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία