ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα Δημοκρατία: Στην τελική ευθεία με το ερωτηματικό της αποχής

Τι έγινε στην προεκλογική περίοδο, το φώτο φίνις του Κυριάκου Μητσοτάκη και τι κινήσεις αναμένονται από Δευτέρα

 09/06/2024 16:00

Νέα Δημοκρατία: Στην τελική ευθεία με το ερωτηματικό της αποχής

Νίκος Οικονόμου

Μία λέξη που αποτελείται από πέντε γράμματα ήταν στο στόμα και το μυαλό όλων των υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΝΔ που πέρασαν αυτές τις ημέρες από τη Θεσσαλονίκη για να προετοιμάσουν τη διοργάνωση της συγκέντρωσης της ΝΔ. Η λέξη «αποχή». Αυτό ήταν το θέμα συζήτησης που προκαλούσε ένα σχετικό προβληματισμό ως άγνωστος Χ, αλλά και ταυτόχρονα ενέργειες προς δράση, έτσι ώστε να περιοριστεί ως φαινόμενο στη σημερινή κάλπη.

Δεν το έκρυψε άλλωστε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης που στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης μίλησε καθαρά γι’ αυτό: «Στις 9 Ιουνίου καλούμαστε, πρώτα και πάνω από όλα, να αρνηθούμε την αδράνεια ή την αδιαφορία, πηγαίνοντας στις κάλπες. Από το πρωί οι κάλπες είναι άδειες. Το βράδυ θα πρέπει να γεμίσουν με πολλά ‘γαλάζια’ ψηφοδέλτια της ευρωπαϊκής ΝΔ», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θυμίζοντας τη ρητορική της δεύτερης κάλπης του 2023, όταν και πάλι η συμμετοχή ήταν το ζητούμενο και στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα. Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός επικέντρωσε τη στόχευσή του στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματος που βρίσκονται μπροστά στο δίλημμα της συμμετοχής ή της αποχής, τονίζοντας ότι «δεν είναι η ώρα να δούμε τα ασήμαντα και τα μικρά, αλλά τα μεγάλα και τα σημαντικά».

Και αυτό είναι δύο πράγματα για την επόμενη ημέρα: Πρώτον η απρόσκοπτη και με ακόμη πιο μεγάλη ορμή συνέχιση της διακυβέρνησης από τη μεριά της ΝΔ και δεύτερον η ισχυρή παρουσία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το καλό της χώρας.

Στις εκτιμήσεις που υπάρχουν στη ΝΔ μία φυσιολογική αποχή της τάξης του 50% μπορεί να περιορίσει το ποσοστό της ΝΔ. Σε μία τέτοια περίπτωση το «γαλάζιο» ποσοστό θα κινηθεί οριακά κάτω από τον στόχο του 33,1%, που ήταν το εκλογικό αποτέλεσμα της ΝΔ στις ευρωεκλογές του 2019. Στο σενάριο της μεγαλύτερης αποχής οι εκτιμήσεις διαφέρουν για το κατά πόσο αυτό θα επηρεάσει το ποσοστό της ΝΔ. Υπάρχουν στελέχη που εκτιμούν ότι η ο μεγάλος ηλικιακός μέσος όρος που έχουν οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της ΝΔ και η εκτίμηση ότι αυτή η κατηγορία των ψηφοφόρων πιο δύσκολα απέχει από τις κάλπες κάνουν πιο πιθανό το σενάριο το ποσοστό της ΝΔ να κινηθεί πάνω από το 33%. Από την άλλη υπάρχουν και οι αντίθετες φωνές και εκτιμήσεις που μιλούν ψυχρά τη γλώσσα των αριθμών. Και αυτή λέει ότι η ΝΔ είναι το πιο ισχυρό κόμμα και ότι η μεγαλύτερη αποχή θα την πλήξει και αυτή. Αναλογικά μεν, αλλά πάντως θα την πλήξει…

Έτσι για να μην υπάρξουν εκπλήξεις στο άνοιγμα της κάλπης σήμερα το απόγευμα τις τελευταίες ημέρες εντάθηκαν όλες οι προσπάθειες, ενώ καταγράφηκαν και αρκετά θετικά στοιχεία. Πρώτον, η αύξηση της συσπείρωσης της ΝΔ που επιτεύχθηκε χάρις και τις δύο ανοιχτές συγκεντρώσεις που έκανε το κόμμα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Μπορεί να μη θύμιζαν τις ογκώδεις συγκεντρώσεις της δεκαετίας του ’80, του ‘90 και των αρχών του 2000, όμως -όπως έλεγε έμπειρο «γαλάζιο» στέλεχος- και μόνο ότι κινητοποιείται ο κομματικός μηχανισμός και τα μέλη των οικογενειών τους είναι σημαντικό.

Το δεύτερο θετικό στοιχείο των ημερών ήταν οι δημοσκοπήσεις, που ύστερα από την προηγούμενη εβδομάδα που ήταν ελαφρώς προβληματικοί με τα ποσοστά της ΝΔ να έχουν φρενάρει και το κόμμα να καταγράφει οριακές απώλειες είχαν και πάλι θετικό πρόσημα. Στη συγκρατημένη αισιοδοξία συμβάλει και η αίσθηση ότι πάντοτε η τελευταία εβδομάδα προ των εκλογών ευνοεί το πρώτο κόμμα, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αναμφισβήτητα η ΝΔ. «Ο Μητσοτάκης κάνει πάντοτε καλό φώτο φίνις», ακούγεται χαρακτηριστικά.

Στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο -όπως φάνηκε και από τις τελικές ομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη- οι στόχοι ήταν τρεις. ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και λίγο Ελληνική Λύση. Με την υπόθεση του πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη στη ΝΔ μάλλον τρίβουν τα χέρια τους, καθώς θεωρούν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε αυτογκόλ, αναδεικνύοντας λίγες ημέρες πριν την κάλπη τα στοιχεία της οικονομικής του περιουσίας (που μάλιστα αμφισβητούνται) ως κεντρικό θέμα της πολιτικής αντιπαράθεσης. Παρόλα αυτά μετά τον γενικό βομβαρδισμό δηλώσεων και αρχικών αντιπαραθέσεων η κουβέντα πήγε περισσότερο στα πιο πολιτικά στοιχεία, καθώς μία δημόσια συζήτηση περί περιουσιών των πολιτικών ουσιαστικά ενισχύει τις τάσεις περί αποχής και απαξίωσης της πολιτικής.

Έτσι και κατά την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απάντησε σε προσωπικούς τόνους στον Στέφανο Κασσελάκη. «Εκείνοι που κρύβουν το προσωπικό τους πόθεν έσχες, διακινούν χωρίς ντροπή για τους υπόλοιπους εύκολες παροχές 45 δισεκατομμυρίων ευρώ την τετραετία. Είναι χρήματα τα οποία -και οι ίδιοι το γνωρίζουν- είναι ανύπαρκτα, από κάποιο ‘λεφτόδεντρο’, το οποίο πολύ απλά υπάρχει μόνο στη φαντασία τους», σημείωσε. Και πρόσθεσε ότι είναι «οι ίδιοι που εξακολουθούν να δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη με ψέματα, που οδηγούν κατευθείαν σε νέα επιτήρηση πριν από την οριστική χρεοκοπία».

Σε προσωπικό επίπεδο δεν μπήκε σε αντιπαράθεση προσθέτοντας ότι αυτό το οποίο δεν πρόκειται να επιτρέψει είναι να γυρίσει η χώρα στις εποχές των μνημονίων, της δημοσιονομικής ανισορροπίας, να ξαναβρεθούμε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Αυτό δεν θα γίνει με κυβέρνηση της ΝΔ».

Οι τελευταίες αναφορές του πρωθυπουργού στο ΠΑΣΟΚ έχουν ένα ενδιαφέρον, καθώς γίνονται και για δημοσκοπικούς λόγους «το ακούω να πρεσβεύει τον προοδευτικό εκσυγχρονισμό και θέλω να θυμίσω ότι σε όλες οι μεγάλες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που ψηφίστηκαν από αυτή την κυβέρνηση τους 11 μήνες από τις εκλογές του Ιουλίου, το ΠΑΣΟΚ ήταν απέναντι», σημείωσε με νόημα.

Επίσης ο πρωθυπουργός διατήρησε ανοικτό το μέτωπο με την Ελληνική Λύση, όταν αναφερόμενος στα εθνικά θέματα έκανε λόγο για τους πατριώτες του τηλεμάρκετινγκ.

Το μείζον θέμα είναι η αποχή, λοιπόν «δεν θα κουραστώ να το λέω μέχρι να κλείσει η φωνή μου ή μέχρι που να φτάσουμε στο τέλος της προεκλογικής περιόδου: οι εκλογές αυτές είναι σημαντικές, δεν είναι εκλογές δεύτερης κατηγορίας. Είναι εκλογές που έχουν σημασία για να κλείσουμε την πόρτα σε νέες περιπέτειες, για να κρατήσουμε ανοιχτό το παράθυρο της ελπίδας. Είναι εκλογές μεγάλης σημασίας, για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή. Δεν υπάρχουν περιθώρια για δήθεν μηνύματα διαμαρτυρίας, αυτά που θέλουν άλλα να δηλώσουν και άλλες συνέπειες μπορεί να φέρουν στη ζωή των ψηφοφόρων με το αποτέλεσμά τους», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Είναι δε δεδομένο ότι την επομένη των εκλογών αν το αποτέλεσμα είναι θετικό για τη ΝΔ και δεν αμφισβητεί την αριθμητική που δημιουργήθηκε στις περσινές εθνικές εκλογές ότι η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπουν στο δεύτερο χρόνο της διακυβέρνησης με πιο ισχυρή δυναμική.

«Η ψήφος θα είναι μία καινούρια ισχυρή ενθάρρυνση για να προχωρήσουν ακόμα πιο γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις. Και, ταυτόχρονα, να δυναμώσει η εθνική φωνή στην Ευρωβουλή από το μόνο κόμμα που τελικά έχει θέσεις γι’ αυτήν. Με μία απόφαση ευθύνης και ωριμότητας, για το σήμερα και την επόμενη μέρα».

Ταυτόχρονα η εικόνα του πραγματιστή πρωθυπουργού που παραδέχεται λάθη και αστοχίες είναι κάτι που έκανε τις τελευταίες ημέρες την εμφάνισή του.

«Ποτέ δεν υποσχέθηκα θαύματα, έτσι δεν το κάνω και τώρα. Θα δεσμευτώ, όμως, και πάλι, για πιο σκληρή δουλειά και για πιο ορατά αποτελέσματα. Σε έναν διαρκή πόλεμο με τις αδυναμίες μας, αλλά και με νέα ορμή να κάνουμε πραγματικότητα τα πολλά που έχει ανάγκη ακόμα ο τόπος και ο λαός μας. Με το κεφάλι χαμηλά, αλλά με τους στόχους μας πάντα ψηλά».

Το ότι επανέλαβε πως δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία αναλαμβάνοντας κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα έγινε μάλλον ως υπενθύμιση. «Θα παραμείνω πιστός στην εντολή να συμβάλλω ως Έλληνας στην πρόοδο της Ευρώπης, αλλά κυρίως ως Έλληνας στην πρόοδο της Ελλάδας», σημείωσε.

Λέγοντας «όχι» στους νέους πειραματισμούς, στις νέες περιπέτειες και στα πισωγυρίσματα. Και ένα μεγάλο «ναι» στη συνέχεια μίας διαδρομής προς την πρόοδο, με λιγότερα λάθη, με περισσότερη προσπάθεια, ώστε, όπως λέει και το σύνθημά μας, να βαδίσουμε με σιγουριά, με σίγουρα βήματα, σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη.

Η μάχη της Θεσσαλονίκης

Φυσικά για τη ΝΔ υπάρχουν οι δύο εκλογικές μάχες. Της Κρήτης όπου όπως όλα δείχνουν αναμένεται να είναι όπως και το 2023 όλη μπλε, αλλά και της Α’ Θεσσαλονίκη, όπου η ΝΔ παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια έρχεται μεν πρώτη, καταγράφει όμως ποσοστά χαμηλότερα από τον πανελλαδικό μέσο όρο της. Στις ευρωεκλογές του 2019 η ΝΔ είχε πετύχει 33,1% σε πανελλαδικό επίπεδο και στην Α’ Θεσσαλονίκης είχε συγκεντρώσει 30,6%. Ήταν δηλαδή 2,5 μονάδες μείον. Στις εθνικές εκλογές του 2019 το μείον της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης ήταν της τάξης του 5,3%. Πανελλαδικά είχε πιάσει 39,8% και στη Θεσσαλονίκη μόλις 35,5%. Τέλος και στις περσινές εθνικές εκλογές του Ιουνίου το ποσοστό της Θεσσαλονίκης υπολείπονταν του πανελλαδικού σημαντικά. 35,3% ήταν στην Α’ και 40,6% πανελλαδικά.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 09.06.2024

Μία λέξη που αποτελείται από πέντε γράμματα ήταν στο στόμα και το μυαλό όλων των υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΝΔ που πέρασαν αυτές τις ημέρες από τη Θεσσαλονίκη για να προετοιμάσουν τη διοργάνωση της συγκέντρωσης της ΝΔ. Η λέξη «αποχή». Αυτό ήταν το θέμα συζήτησης που προκαλούσε ένα σχετικό προβληματισμό ως άγνωστος Χ, αλλά και ταυτόχρονα ενέργειες προς δράση, έτσι ώστε να περιοριστεί ως φαινόμενο στη σημερινή κάλπη.

Δεν το έκρυψε άλλωστε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης που στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης μίλησε καθαρά γι’ αυτό: «Στις 9 Ιουνίου καλούμαστε, πρώτα και πάνω από όλα, να αρνηθούμε την αδράνεια ή την αδιαφορία, πηγαίνοντας στις κάλπες. Από το πρωί οι κάλπες είναι άδειες. Το βράδυ θα πρέπει να γεμίσουν με πολλά ‘γαλάζια’ ψηφοδέλτια της ευρωπαϊκής ΝΔ», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θυμίζοντας τη ρητορική της δεύτερης κάλπης του 2023, όταν και πάλι η συμμετοχή ήταν το ζητούμενο και στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα. Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός επικέντρωσε τη στόχευσή του στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματος που βρίσκονται μπροστά στο δίλημμα της συμμετοχής ή της αποχής, τονίζοντας ότι «δεν είναι η ώρα να δούμε τα ασήμαντα και τα μικρά, αλλά τα μεγάλα και τα σημαντικά».

Και αυτό είναι δύο πράγματα για την επόμενη ημέρα: Πρώτον η απρόσκοπτη και με ακόμη πιο μεγάλη ορμή συνέχιση της διακυβέρνησης από τη μεριά της ΝΔ και δεύτερον η ισχυρή παρουσία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το καλό της χώρας.

Στις εκτιμήσεις που υπάρχουν στη ΝΔ μία φυσιολογική αποχή της τάξης του 50% μπορεί να περιορίσει το ποσοστό της ΝΔ. Σε μία τέτοια περίπτωση το «γαλάζιο» ποσοστό θα κινηθεί οριακά κάτω από τον στόχο του 33,1%, που ήταν το εκλογικό αποτέλεσμα της ΝΔ στις ευρωεκλογές του 2019. Στο σενάριο της μεγαλύτερης αποχής οι εκτιμήσεις διαφέρουν για το κατά πόσο αυτό θα επηρεάσει το ποσοστό της ΝΔ. Υπάρχουν στελέχη που εκτιμούν ότι η ο μεγάλος ηλικιακός μέσος όρος που έχουν οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της ΝΔ και η εκτίμηση ότι αυτή η κατηγορία των ψηφοφόρων πιο δύσκολα απέχει από τις κάλπες κάνουν πιο πιθανό το σενάριο το ποσοστό της ΝΔ να κινηθεί πάνω από το 33%. Από την άλλη υπάρχουν και οι αντίθετες φωνές και εκτιμήσεις που μιλούν ψυχρά τη γλώσσα των αριθμών. Και αυτή λέει ότι η ΝΔ είναι το πιο ισχυρό κόμμα και ότι η μεγαλύτερη αποχή θα την πλήξει και αυτή. Αναλογικά μεν, αλλά πάντως θα την πλήξει…

Έτσι για να μην υπάρξουν εκπλήξεις στο άνοιγμα της κάλπης σήμερα το απόγευμα τις τελευταίες ημέρες εντάθηκαν όλες οι προσπάθειες, ενώ καταγράφηκαν και αρκετά θετικά στοιχεία. Πρώτον, η αύξηση της συσπείρωσης της ΝΔ που επιτεύχθηκε χάρις και τις δύο ανοιχτές συγκεντρώσεις που έκανε το κόμμα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Μπορεί να μη θύμιζαν τις ογκώδεις συγκεντρώσεις της δεκαετίας του ’80, του ‘90 και των αρχών του 2000, όμως -όπως έλεγε έμπειρο «γαλάζιο» στέλεχος- και μόνο ότι κινητοποιείται ο κομματικός μηχανισμός και τα μέλη των οικογενειών τους είναι σημαντικό.

Το δεύτερο θετικό στοιχείο των ημερών ήταν οι δημοσκοπήσεις, που ύστερα από την προηγούμενη εβδομάδα που ήταν ελαφρώς προβληματικοί με τα ποσοστά της ΝΔ να έχουν φρενάρει και το κόμμα να καταγράφει οριακές απώλειες είχαν και πάλι θετικό πρόσημα. Στη συγκρατημένη αισιοδοξία συμβάλει και η αίσθηση ότι πάντοτε η τελευταία εβδομάδα προ των εκλογών ευνοεί το πρώτο κόμμα, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αναμφισβήτητα η ΝΔ. «Ο Μητσοτάκης κάνει πάντοτε καλό φώτο φίνις», ακούγεται χαρακτηριστικά.

Στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο -όπως φάνηκε και από τις τελικές ομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη- οι στόχοι ήταν τρεις. ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και λίγο Ελληνική Λύση. Με την υπόθεση του πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη στη ΝΔ μάλλον τρίβουν τα χέρια τους, καθώς θεωρούν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε αυτογκόλ, αναδεικνύοντας λίγες ημέρες πριν την κάλπη τα στοιχεία της οικονομικής του περιουσίας (που μάλιστα αμφισβητούνται) ως κεντρικό θέμα της πολιτικής αντιπαράθεσης. Παρόλα αυτά μετά τον γενικό βομβαρδισμό δηλώσεων και αρχικών αντιπαραθέσεων η κουβέντα πήγε περισσότερο στα πιο πολιτικά στοιχεία, καθώς μία δημόσια συζήτηση περί περιουσιών των πολιτικών ουσιαστικά ενισχύει τις τάσεις περί αποχής και απαξίωσης της πολιτικής.

Έτσι και κατά την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απάντησε σε προσωπικούς τόνους στον Στέφανο Κασσελάκη. «Εκείνοι που κρύβουν το προσωπικό τους πόθεν έσχες, διακινούν χωρίς ντροπή για τους υπόλοιπους εύκολες παροχές 45 δισεκατομμυρίων ευρώ την τετραετία. Είναι χρήματα τα οποία -και οι ίδιοι το γνωρίζουν- είναι ανύπαρκτα, από κάποιο ‘λεφτόδεντρο’, το οποίο πολύ απλά υπάρχει μόνο στη φαντασία τους», σημείωσε. Και πρόσθεσε ότι είναι «οι ίδιοι που εξακολουθούν να δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη με ψέματα, που οδηγούν κατευθείαν σε νέα επιτήρηση πριν από την οριστική χρεοκοπία».

Σε προσωπικό επίπεδο δεν μπήκε σε αντιπαράθεση προσθέτοντας ότι αυτό το οποίο δεν πρόκειται να επιτρέψει είναι να γυρίσει η χώρα στις εποχές των μνημονίων, της δημοσιονομικής ανισορροπίας, να ξαναβρεθούμε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Αυτό δεν θα γίνει με κυβέρνηση της ΝΔ».

Οι τελευταίες αναφορές του πρωθυπουργού στο ΠΑΣΟΚ έχουν ένα ενδιαφέρον, καθώς γίνονται και για δημοσκοπικούς λόγους «το ακούω να πρεσβεύει τον προοδευτικό εκσυγχρονισμό και θέλω να θυμίσω ότι σε όλες οι μεγάλες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που ψηφίστηκαν από αυτή την κυβέρνηση τους 11 μήνες από τις εκλογές του Ιουλίου, το ΠΑΣΟΚ ήταν απέναντι», σημείωσε με νόημα.

Επίσης ο πρωθυπουργός διατήρησε ανοικτό το μέτωπο με την Ελληνική Λύση, όταν αναφερόμενος στα εθνικά θέματα έκανε λόγο για τους πατριώτες του τηλεμάρκετινγκ.

Το μείζον θέμα είναι η αποχή, λοιπόν «δεν θα κουραστώ να το λέω μέχρι να κλείσει η φωνή μου ή μέχρι που να φτάσουμε στο τέλος της προεκλογικής περιόδου: οι εκλογές αυτές είναι σημαντικές, δεν είναι εκλογές δεύτερης κατηγορίας. Είναι εκλογές που έχουν σημασία για να κλείσουμε την πόρτα σε νέες περιπέτειες, για να κρατήσουμε ανοιχτό το παράθυρο της ελπίδας. Είναι εκλογές μεγάλης σημασίας, για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή. Δεν υπάρχουν περιθώρια για δήθεν μηνύματα διαμαρτυρίας, αυτά που θέλουν άλλα να δηλώσουν και άλλες συνέπειες μπορεί να φέρουν στη ζωή των ψηφοφόρων με το αποτέλεσμά τους», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Είναι δε δεδομένο ότι την επομένη των εκλογών αν το αποτέλεσμα είναι θετικό για τη ΝΔ και δεν αμφισβητεί την αριθμητική που δημιουργήθηκε στις περσινές εθνικές εκλογές ότι η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπουν στο δεύτερο χρόνο της διακυβέρνησης με πιο ισχυρή δυναμική.

«Η ψήφος θα είναι μία καινούρια ισχυρή ενθάρρυνση για να προχωρήσουν ακόμα πιο γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις. Και, ταυτόχρονα, να δυναμώσει η εθνική φωνή στην Ευρωβουλή από το μόνο κόμμα που τελικά έχει θέσεις γι’ αυτήν. Με μία απόφαση ευθύνης και ωριμότητας, για το σήμερα και την επόμενη μέρα».

Ταυτόχρονα η εικόνα του πραγματιστή πρωθυπουργού που παραδέχεται λάθη και αστοχίες είναι κάτι που έκανε τις τελευταίες ημέρες την εμφάνισή του.

«Ποτέ δεν υποσχέθηκα θαύματα, έτσι δεν το κάνω και τώρα. Θα δεσμευτώ, όμως, και πάλι, για πιο σκληρή δουλειά και για πιο ορατά αποτελέσματα. Σε έναν διαρκή πόλεμο με τις αδυναμίες μας, αλλά και με νέα ορμή να κάνουμε πραγματικότητα τα πολλά που έχει ανάγκη ακόμα ο τόπος και ο λαός μας. Με το κεφάλι χαμηλά, αλλά με τους στόχους μας πάντα ψηλά».

Το ότι επανέλαβε πως δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία αναλαμβάνοντας κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα έγινε μάλλον ως υπενθύμιση. «Θα παραμείνω πιστός στην εντολή να συμβάλλω ως Έλληνας στην πρόοδο της Ευρώπης, αλλά κυρίως ως Έλληνας στην πρόοδο της Ελλάδας», σημείωσε.

Λέγοντας «όχι» στους νέους πειραματισμούς, στις νέες περιπέτειες και στα πισωγυρίσματα. Και ένα μεγάλο «ναι» στη συνέχεια μίας διαδρομής προς την πρόοδο, με λιγότερα λάθη, με περισσότερη προσπάθεια, ώστε, όπως λέει και το σύνθημά μας, να βαδίσουμε με σιγουριά, με σίγουρα βήματα, σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη.

Η μάχη της Θεσσαλονίκης

Φυσικά για τη ΝΔ υπάρχουν οι δύο εκλογικές μάχες. Της Κρήτης όπου όπως όλα δείχνουν αναμένεται να είναι όπως και το 2023 όλη μπλε, αλλά και της Α’ Θεσσαλονίκη, όπου η ΝΔ παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια έρχεται μεν πρώτη, καταγράφει όμως ποσοστά χαμηλότερα από τον πανελλαδικό μέσο όρο της. Στις ευρωεκλογές του 2019 η ΝΔ είχε πετύχει 33,1% σε πανελλαδικό επίπεδο και στην Α’ Θεσσαλονίκης είχε συγκεντρώσει 30,6%. Ήταν δηλαδή 2,5 μονάδες μείον. Στις εθνικές εκλογές του 2019 το μείον της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης ήταν της τάξης του 5,3%. Πανελλαδικά είχε πιάσει 39,8% και στη Θεσσαλονίκη μόλις 35,5%. Τέλος και στις περσινές εθνικές εκλογές του Ιουνίου το ποσοστό της Θεσσαλονίκης υπολείπονταν του πανελλαδικού σημαντικά. 35,3% ήταν στην Α’ και 40,6% πανελλαδικά.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 09.06.2024

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία