ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα Φιλαδέλφεια: Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες για τη δολοφονία του 29χρονου - Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος

Πληθαίνουν τα σενάρια που θέλουν τον δολοφόνο του 29χρονου Μιχάλη να είναι Έλληνας - Θρήνος και οργή για τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη - Γιατί η αστυνομία δεν έδρασε όπως έπρεπε, ενώ είχε στοιχεία - Τα dna και τα κινητά θα «δείξουν» τον δολοφόνο

 09/08/2023 07:00

Νέα Φιλαδέλφεια: Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες για τη δολοφονία του 29χρονου - Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος
EUROKINISSI

Οργή και θλίψη προκαλεί η στυγερή δολοφονία του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ, έξω από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, κατά τη διάρκεια επεισοδίων που προκλήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας (7/8/2023) από χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

Οι ελληνικές αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δολοφόνου του 29χρονου Μιχάλη, στήνοντας μπλόκα σε όλη την Ελλάδα, ενώ σήμερα Τετάρτη (9/8/2023) στις 9 το πρωί αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα τα 94 άτομα που συνελήφθησαν και κρατούνται.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, διαφεύγουν τουλάχιστον 50 «πρωταγωνιστές ή συμμετέχοντες» στα επεισόδια, και για αυτό το λόγο η Αστυνομία έχει στήσει μπλόκα σε εθνικές οδούς και τα σύνορα. Έρευνες πραγματοποιούνται ακόμη σε σπίτια, ξενοδοχεία και καταλύματα AIRBNB στο λεκανοπέδιο, καταλύματα τα οποία είχαν κλείσει για να τους φιλοξενήσουν Έλληνες οπαδοί.

Εν τω μεταξύ, ελεύθεροι, με προφορική εντολή του εισαγγελέα, αφέθηκαν την Τρίτη (8/8/2023) οι τέσσερις Έλληνες εκ των 98 συλληφθέντων συνολικά για τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Πρόκειται για τέσσερις τραυματίες, εκ των οποίων οι τρεις έχουν δώσει καταθέσεις στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης της Βίας στους αθλητικούς χώρους, ενώ ο ένας δεν ήταν σε θέση να δώσει κατάθεση.

Οι υπόλοιποι 94 κρατούνται και θα οδηγηθούν σήμερα Τετάρτη στον εισαγγελέα.

Πιθανό ο δράστης της δολοφονίας να είναι Έλληνας

Αστυνομικές πηγές ανέφεραν πως είναι πολύ πιθανό ο δράστης να είναι Έλληνας και όχι Κροάτης χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεπ. Μπορεί, μέχρι και αυτή την ώρα, τίποτα να μην είναι σίγουρο και να εξετάζονται όλα τα σενάρια, ωστόσο, η ΕΛΑΣ δεν αποκλείει τίποτα σχετικά με την ταυτότητα του δράστη.

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, οι αστυνομικοί προχώρησαν σε λήψη DNA απ' όλους τους συλληφθέντες καθώς αφενός θεωρούν πως ο δράστης βρίσκεται ανάμεσά τους και αφετέρου, υπάρχει η πληροφορία, πως γενετικό υλικό του φυσικού αυτουργού μπορεί να εντοπιστεί πάνω στον νεκρό.

Σε κάποια από τα βίντεο που έχουν ληφθεί την ώρα των γεγονότων ακούγονται κάποιοι να μιλάνε ελληνικά και να λένε φράσεις του τύπου "πάμε να τους τελειώσουμε". Έτσι, εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο αυτό, χωρίς τίποτα να είναι σίγουρο μέχρι στιγμής», όπως αναφέρουν οι αστυνομικές πηγές.

«Το πιθανότερο είναι ο δράστης να βρίσκεται ανάμεσα στους συλληφθέντες, ωστόσο υπάρχουν και άτομα που διαφεύγουν και ίσως να εμπλέκονται στη δολοφονία. Το βασικό είναι να βρεθεί το όπλο του εγκλήματος ή δείγματα DNA κοντά στην πληγή και σε συνδυασμό με μαρτυρίες να προκύψει η ταυτότητα του ατόμου που έκανε το έγκλημα» δήλωσαν στελέχη της ΕΛΑΣ.

Την ίδια ώρα, το κροατικό τηλεοπτικό δίκτυο Dnevnik Nova TV μεταδίδει όλες τις τελευταίες πληροφορίες για την υπόθεση και την τύχη των οπαδών της Ντιναμό. Ο ανταποκριτής του καναλιού στην Αθήνα Μάρκο Σεπάτ εξήγησε ότι ο δολοφόνος άφησε στοιχεία και οι ελληνικές αρχές έχουν τα αποτυπώματα του γι’ αυτό όλοι οι συλληφθέντες υποβλήθηκαν σε δακτυλοσκόπηση και λήψη DNA.

«Σύμφωνα με μη επίσημες πληροφορίες, η αστυνομία έχει τα δακτυλικά αποτυπώματα του δολοφόνου και φέρεται να είναι Έλληνας πολίτης», υποστήριξε ο δημοσιογράφος. Η πληροφορία αναμεταδίδεται από τα ΜΜΕ της Κροατίας που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Αθήνα.

Εξονυχιστικοί έλεγχοι

Εν τω μεταξύ η Αστυνομία συνεχίζει τους εξονυχιστικούς ελέγχους και προσαγωγές Κροατών στην Αθήνα, αλλά και όσων επιχειρούν να φύγουν από την χώρα, από τα συνοριακά περάσματα, όπου έχουν δοθεί αυστηρές εντολές να εξετάζονται με μεγάλη προσοχή.

Γύρω στις 4 το απόγευμα της Τρίτης προσήχθη στον συνοριακό σταθμό στην Κακαβιά ένας 19χρονος Κροάτης, ο οποίος επέβαινε σε λεωφορείο για τα Τίρανα. Ο 19χρόνος Κροάτης μετά την ολοκλήρωση της έρευνας στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων η προσαγωγή έγινε σύλληψη και μεταφέρθηκε στην Αθήνα.

Επίσης, στους Ευζώνους συνελήφθησαν 7 Κροάτες που έφευγαν από την Ελλάδα. Σε βάρος τους δεν προέκυψαν στοιχεία για ανάμειξη στα χτεσινά επεισόδια, αλλά στο όχημα που επέβαιναν βρέθηκαν μαχαίρια, γι’ αυτό κρατούνται και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Επίσης, νωρίτερα την Τρίτη στους Αμπελοκήπους έγιναν συνολικά 9 προσαγωγές Κροατών, οι οποίοι οδηγήθηκαν στην ΓΑΔΑ, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν καμία σχέση με την ομάδα των χούλιγκαν.

Τα αποκαλυπτικά έγγραφα- Η ΕΛΑΣ είχε ενημερωθεί από το Μαυροβούνιο

Από τα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα αποδεικνύεται πως οι Ελληνικές Αρχές ειδικότερα είχαν ενημερωθεί εγγράφως ότι καταφθάνουν στην Αθήνα "επικίνδυνοι'' οργανωμένοι οπαδοί, με συγκεκριμένες μάλιστα Πινακίδες Κυκλοφορίας Οχημάτων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το έγγραφο έφθασε τη Δευτέρα στις 9 το πρωί στο αρχηγείο της ΕΛΑΣ. Με αυτό το έγγραφο η αστυνομία του Μαυροβουνίου ενημέρωνε την ΕΛΑΣ ότι πέρασαν από τα σύνορα της χώρας τους με προορισμό την Αθήνα «risky fans» όπως τους ονομάζει, δηλαδή «επικίνδυνοι φίλαθλοι». Μάλιστα, τους είχαν κοινοποιήσει και τις πινακίδες αυτοκίνητων των χούλιγκαν.

«Θεωρείται ότι ταξιδεύουν στην Ελλάδα για να παρακολουθήσουν τον αγώνα ΑΕΚ – Ντιναμό» επισημαίνεται.

«Αγαπητοί συνάδελφοι στις 7 Αυγούστου 2023 ανάμεσα στις 03:00 τα μεσάνυχτα και τις 06:00 το πρωί από τον συνοριακό σταθμό Μποζάι, στην έξοδο προς Μαυροβούνιο αξιωματικοί της αστυνομίας του Μαυροβουνίου έλεγξαν πολίτες της Δημοκρατίας της Κροατίας - περίπου 120 άτομα νεαρής ηλικίας - που εικάζουμε ότι ταξιδεύουν με προορισμό την Ελλάδα για να παρακολουθήσουν τον ποδοσφαιρικό αγώνα ΑΕΚ - Ντινάμο Ζάγκρεμπ. Η ομάδα αυτή εξήλθε του Μαυροβουνίου με τα παρακάτω οχήματα», σημειώνεται στην ενημέρωση των αρχών του Μαυροβουνίου.

Είχαν ενημερωθεί όλες οι υπηρεσίες

Παράλληλα, στο «φως» βγήκαν και τα απόρρητα σημειώματα που διακινούνταν μέσα στην Ελληνική Αστυνομία. Από τα σημειώματα φαίνεται ότι οι αξιωματικοί της υποδιεύθυνσης Αθλητικής Βίας είχαν ενημερώσει δυο μέρες πριν για την έλευση των χούλιγκαν ενώ τα σημειώματα αυτά φαίνεται να είχαν επίσης κοινοποιηθεί σε υπηρεσίες στο Αρχηγείο, στη ΓΑΔΑ, καθώς επίσης στον Αερολιμένα Αθηνών και στη Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης.

Το πρώτο σημείωμα: Έρχονται 150 επικίνδυνοι φίλαθλοι

Στο πρώτο απόρρητο Ενημερωτικό Σημείωμα, οι αξιωματικοί του Τμήματος Καταπολέμησης Αθλητικής Βίας που φέρει με ημερομηνία 6/8/ 2023, τίτλο: Αξιολόγηση: Α3 και θέμα: Αγώνας ποδοσφαίρου μεταξυ ΑΕΚ – GΝΚ Dinamo Zagreb επισημαίνουν τα εξής αναφορικά με τις πληροφορίες που έλαβαν από τις ξένες αρχές:

«Την Τρίτη 8/8/ 2023 και ώρα 21:45, είναι προγραμματισμένος να διεξαχθεί ο αγώνας ποδοσφαίρου για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League μεταξύ ομάδων ΑΕΚ – GΝΚ Dinamo Zagreb στο γήπεδο OPAP ARENA. Σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Πληροφοριών της Κροατίας, αναμένεται να ταξιδέψουν προς την χώρα μας περί τους 150 οπαδούς της GΝΚ Dinamo Zagreb. Σύμφωνα με πληροφορίες που περιήλθαν στην υπηρεσία μας από πηγή συνήθους αξιοπιστίας και οι οποίες διαρκώς ελέγχονται, στην χώρα μας θα αφιχθή ικανός αριθμός περίπου – 100 οργανωμένων οπαδών της GΝΚ Dinamo Zagreb – BAD BLUE BOYS- κάποιοι εκ των οποίων θα φιλοξενηθούν από οπαδούς της ομάδας του Παναθηναϊκού με τους οποίους είναι αδελφοποιημένοι και διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις και επικοινωνία και κάποιοι θα διαμένουν σε διάφορα καταλύματα Airbnb κυρίως πλησίον της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Επιπλέον ενδέχεται μικρός αριθμός αυτών να φιλοξενηθούν στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΝ.ΚΙ επί της Λ. Αλεξάνδρας αριθμός 115 τα οποία αναμένεται να ανοίξουν απογευματινές ώρες 7/8/2023 και να συγκεντρωθεί ικανός αριθμός ατόμων. Ενέργειες: υπηρεσία μας παρακολουθεί το θέμα και για οποιοδήποτε νεότερο θα επανέλθουμε συμπληρωματικά».


Δεύτερο σημείωμα: Η ενημέρωση της ΑΕΚ

Στο δεύτερο σημείωμα αναφέρεται πως οι οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ έχοντας ενημερωθεί για τις προθέσεις των οπαδών της Ντιναμό, γεγονός που έχει προκαλέσει αναβρασμό στις τάξεις τους και συζητούν τις δικές τους ενέργειες.

Τρίτο σημείωμα: Το Κάλεσμα

Στο δεύτερο εμπιστευτικό ενημερωτικό δελτίο που εκδόθηκε τη Δευτέρα (7/8), αναφέρεται ακόμα ότι:

«Αξιολόγηση: Α3. Αγώνας ποδοσφαιρου μεταξυ ΑΕΚ – GΝΚ Dinamo Zagreb και επισυναπτόμενα έγγραφα από το σύστημα POL. με αριθμούς το υπ’ 2592 / 23 / 155 1500 από 7/8/ 2023 και 2592 / 23 / 155 7584 από 7/8/ 2023, σε συνέχεια ανωτέρω σχετικών και σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες που περιήλθαν στην υπηρεσία μας από ανοιχτές πηγές, οι οργανωμένοι οπαδοί της ομάδας της ΑΕΚ , απευθύνουν κάλεσμα στους οπαδούς της ομάδας να συγκεντρωθούν στον εξωτερικό χώρο — πέταλο – του γηπέδου OPAP ARENA σήμερα και από τις 19:00 ώρα με πρόφαση την διανομή εισιτηρίων διαρκείας».

Γ. Οικονόμου: «Τραγική αποτυχία» της ΕΛ.ΑΣ.

Για «τραγική αποτυχία» της ΕΛ.ΑΣ. μίλησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου και παραδέχθηκε ότι «υπήρχαν πληροφορίες που δεν αξιοποιήθηκαν» και έκανε λόγο για πρωτοφανή επιχειρησιακά σφάλματα. Παράλληλα έδωσε εντολή για άμεση απομάκρυνση επτά ανώτατων αξιωματικών και διενέργεια ΕΔΕ.

Δύο έγγραφα – ντοκουμέντα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας αποκαλύπτουν ότι η ελληνική αστυνομία είχε ενημερωθεί για την έλευση των Κροατών χούλιγκαν αλλά και για τις προθέσεις τους. Βασικό ερώτημα, το πώς κατάφεραν να διασχίσουν τη μισή χώρα και να φτάσουν στην Αθήνα.

Ανεπάρκεια της αστυνομίας καταγγέλλουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και εκτοξεύουν πυρά κατά της κυβέρνησης. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ζητούν την παραίτηση του Γιάννη Οικονόμου.

Τα συλλυπητήριά του στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξέφρασε ο Κροάτης πρωθυπουργός.

Να ξεκινήσει επείγουσα προκαταρκτική εξέταση προς κάθε κατεύθυνση, για τη διερεύνηση κάθε πτυχής της υπόθεσης, ζητά η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Αποκλεισμό της Ζάγκρεμπ, ζητά από την UEFA, η ΑΕΚ.

«Συναγερμός» στην ΕΛ.ΑΣ. για το σημερινό ματς ΠΑΟ - Μαρσέιγ

Οι αστυνομικές αρχές βρίσκονται επί ποδός καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι οργανωμένοι χούλιγκανς οπαδοί της Μαρσέιγ, της ιταλικής Λιβόρνο αλλά και της Ζανκτ Πάουλι του Αμβούργου θα επιχειρήσουν να περάσουν στην Ελλάδα, σε μία πρωτόγνωρη μορφή αντιποίνων για τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Οι οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ είναι αδελφοποιημένοι με τους αντίστοιχους της Μαρσέιγ και αυτό από μόνο του προκαλεί πονοκέφαλο στις Αρχές.

Οι φόβοι που υπάρχουν, ωστόσο, δεν έχουν να κάνουν μόνο με την παρουσία οπαδών ξένων ομάδων στη χώρα μας, αλλά και με το ενδεχόμενο συγκρούσεων μεταξύ οπαδών ελληνικών ομάδων.

Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει ειδικός επιχειρησιακός σχεδιασμός της Ελληνικής Αστυνομίας, με διακριτική παρακολούθηση οπαδών. Έχουν μάλιστα επιστρατευθεί και διμοιρίες από την περιφέρεια.

Τα γεγονότα που οδήγησαν στον θάνατο του Μιχάλη Κατσουρή

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, περίπου 200 άτομα της Ντιναμό βρέθηκαν στην πλατεία της «Αγιάς Σοφιάς-OPAP Arena», στη Νέα Φιλαδέλφια, τραμπουκίζοντας όποιον ήταν εκεί, κάποιοι μάλιστα έκαναν και προσπάθειες για να μπουν στο γήπεδο, του οποίου οι πόρτες ήταν κλειστές.

Εν τω μεταξύ, όσοι ήταν στο σημείο κλείστηκαν στα καταστήματα γύρω από την OPAP Arena, προκειμένου να προστατευτούν από τις άγριες συμπλοκές.

Στη Νέα Φιλαδέλφεια είχε τελειώσει η προπόνηση των δύο ομάδων, η αποστολή της Ντιναμό μετέβη με αστυνομική συνοδεία στο ξενοδοχείο, ενώ οι υπεύθυνοι της ΑΕΚ κλείδωσαν το γήπεδο. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ έφτασαν στο σημείο αφού είχαν αρχίσει τα επεισόδια.

Ανάμεσα στο πλήθος ήταν και ο Μιχάλης Κατσούρης, ο οποίος μέσα στη συμπλοκή τραυματίστηκε βαρύτατα από μαχαίρι. Ο δράστης, που παραμένει ασύλληπτος, είχε χρησιμοποιήσει μαχαίρι κάραμπιτ για να χτυπήσει τον Κατσούρη, όπως είχε δολοφονηθεί τον Φεβρουάριο του 2022 ο Άλκης Καμπανός στη Θεσσαλονίκη.

Ο άτυχος 29χρονος δέχτηκε χτύπημα στο μπράτσο. Φαίνεται πως κατάφερε να διασχίσει μια απόσταση 100 μέτρων και στη συνέχεια σωριάστηκε στο έδαφος και κατέληξε από ακατάσχετη αιμορραγία.

Στα επεισόδια τραυματίστηκαν ακόμη οκτώ άνθρωποι (τρεις Έλληνες και πέντε Κροάτες), ανάμεσα τους και ένας 17χρονος.

Μέσα στην τραγωδία του θανάτου του Κατσουρή, η μητέρα του εισήχθη στον «Ερυθρό Σταυρό» με συμπτώματα εμφράγματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την τραγική διαδικασία της αναγνώρισης του γιου της, η γυναίκα εμφάνισε συμπτώματα που παρέπεμπαν σε έμφραγμα, όπως πόνο στον θώρακα, δυσχέρεια, τάση λιποθυμίας. Οι εξετάσεις δεν έδειξαν μεν έμφραγμα, αλλά σε κάθε περίπτωση η μητέρα του 29χρονου θα παραμείνει στο νοσοκομείου για προληπτικούς λόγους.

Μαρτυρικός ο θάνατος

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, κατά τη διάρκεια της επιδρομής των Κροατών χούλιγκαν, ο 29χρονος οπαδός της ΑΕΚ δέχθηκε μαχαίρωμα στη βραχιόνιο αρτηρία - το οποίο ήταν και μοιραίο.

Ο 29χρονος, κατά πληροφορίες, αμέσως μετά, έτρεξε να κρυφτεί πίσω από περίπτερο και τότε φαίνεται ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος, καθώς είχε ακατάσχετη αιμορραγία.

Ο άνδρας μεταφέρθηκε στον «Ερυθρό Σταυρό» σχεδόν νεκρός, χωρίς να διαπιστώνεται ότι έφερε εμφανείς κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Αμέσως οι γιατροί που τον υποδέχθηκαν του έκαναν ΚΑΡΠΑ και έδωσαν τιτάνια μάχη προκειμένου να τον κρατήσουν στη ζωή. Κατά πληροφορίες, ο 29χρονος επανήλθε για λίγο, ωστόσο κάποια λεπτά μετά έχασε τη μάχη για τη ζωή.

Η ενημέρωση του νοσοκομείου έκανε λόγο για έναν 29χρονο (από λάθος αναφέρεται ως 22χρονος) που «διεκομίσθη με ασθενοφόρο, σε ανακοπή ΝΕΚΡΟΣ, στις (23:45 hrs) με βαθύ θλαστικό ΑΡ βραχιονίου, (από Τέμνον και νύσσον όργανο), από την Νέα Φιλαδέλφεια - διασωληνώθηκε, έγινε ΚΑΡΠΑ έως τις 01:20 hrs».


Σχετικά Άρθρα

Οργή και θλίψη προκαλεί η στυγερή δολοφονία του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ, έξω από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, κατά τη διάρκεια επεισοδίων που προκλήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας (7/8/2023) από χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

Οι ελληνικές αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δολοφόνου του 29χρονου Μιχάλη, στήνοντας μπλόκα σε όλη την Ελλάδα, ενώ σήμερα Τετάρτη (9/8/2023) στις 9 το πρωί αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα τα 94 άτομα που συνελήφθησαν και κρατούνται.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, διαφεύγουν τουλάχιστον 50 «πρωταγωνιστές ή συμμετέχοντες» στα επεισόδια, και για αυτό το λόγο η Αστυνομία έχει στήσει μπλόκα σε εθνικές οδούς και τα σύνορα. Έρευνες πραγματοποιούνται ακόμη σε σπίτια, ξενοδοχεία και καταλύματα AIRBNB στο λεκανοπέδιο, καταλύματα τα οποία είχαν κλείσει για να τους φιλοξενήσουν Έλληνες οπαδοί.

Εν τω μεταξύ, ελεύθεροι, με προφορική εντολή του εισαγγελέα, αφέθηκαν την Τρίτη (8/8/2023) οι τέσσερις Έλληνες εκ των 98 συλληφθέντων συνολικά για τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Πρόκειται για τέσσερις τραυματίες, εκ των οποίων οι τρεις έχουν δώσει καταθέσεις στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης της Βίας στους αθλητικούς χώρους, ενώ ο ένας δεν ήταν σε θέση να δώσει κατάθεση.

Οι υπόλοιποι 94 κρατούνται και θα οδηγηθούν σήμερα Τετάρτη στον εισαγγελέα.

Πιθανό ο δράστης της δολοφονίας να είναι Έλληνας

Αστυνομικές πηγές ανέφεραν πως είναι πολύ πιθανό ο δράστης να είναι Έλληνας και όχι Κροάτης χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεπ. Μπορεί, μέχρι και αυτή την ώρα, τίποτα να μην είναι σίγουρο και να εξετάζονται όλα τα σενάρια, ωστόσο, η ΕΛΑΣ δεν αποκλείει τίποτα σχετικά με την ταυτότητα του δράστη.

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, οι αστυνομικοί προχώρησαν σε λήψη DNA απ' όλους τους συλληφθέντες καθώς αφενός θεωρούν πως ο δράστης βρίσκεται ανάμεσά τους και αφετέρου, υπάρχει η πληροφορία, πως γενετικό υλικό του φυσικού αυτουργού μπορεί να εντοπιστεί πάνω στον νεκρό.

Σε κάποια από τα βίντεο που έχουν ληφθεί την ώρα των γεγονότων ακούγονται κάποιοι να μιλάνε ελληνικά και να λένε φράσεις του τύπου "πάμε να τους τελειώσουμε". Έτσι, εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο αυτό, χωρίς τίποτα να είναι σίγουρο μέχρι στιγμής», όπως αναφέρουν οι αστυνομικές πηγές.

«Το πιθανότερο είναι ο δράστης να βρίσκεται ανάμεσα στους συλληφθέντες, ωστόσο υπάρχουν και άτομα που διαφεύγουν και ίσως να εμπλέκονται στη δολοφονία. Το βασικό είναι να βρεθεί το όπλο του εγκλήματος ή δείγματα DNA κοντά στην πληγή και σε συνδυασμό με μαρτυρίες να προκύψει η ταυτότητα του ατόμου που έκανε το έγκλημα» δήλωσαν στελέχη της ΕΛΑΣ.

Την ίδια ώρα, το κροατικό τηλεοπτικό δίκτυο Dnevnik Nova TV μεταδίδει όλες τις τελευταίες πληροφορίες για την υπόθεση και την τύχη των οπαδών της Ντιναμό. Ο ανταποκριτής του καναλιού στην Αθήνα Μάρκο Σεπάτ εξήγησε ότι ο δολοφόνος άφησε στοιχεία και οι ελληνικές αρχές έχουν τα αποτυπώματα του γι’ αυτό όλοι οι συλληφθέντες υποβλήθηκαν σε δακτυλοσκόπηση και λήψη DNA.

«Σύμφωνα με μη επίσημες πληροφορίες, η αστυνομία έχει τα δακτυλικά αποτυπώματα του δολοφόνου και φέρεται να είναι Έλληνας πολίτης», υποστήριξε ο δημοσιογράφος. Η πληροφορία αναμεταδίδεται από τα ΜΜΕ της Κροατίας που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Αθήνα.

Εξονυχιστικοί έλεγχοι

Εν τω μεταξύ η Αστυνομία συνεχίζει τους εξονυχιστικούς ελέγχους και προσαγωγές Κροατών στην Αθήνα, αλλά και όσων επιχειρούν να φύγουν από την χώρα, από τα συνοριακά περάσματα, όπου έχουν δοθεί αυστηρές εντολές να εξετάζονται με μεγάλη προσοχή.

Γύρω στις 4 το απόγευμα της Τρίτης προσήχθη στον συνοριακό σταθμό στην Κακαβιά ένας 19χρονος Κροάτης, ο οποίος επέβαινε σε λεωφορείο για τα Τίρανα. Ο 19χρόνος Κροάτης μετά την ολοκλήρωση της έρευνας στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων η προσαγωγή έγινε σύλληψη και μεταφέρθηκε στην Αθήνα.

Επίσης, στους Ευζώνους συνελήφθησαν 7 Κροάτες που έφευγαν από την Ελλάδα. Σε βάρος τους δεν προέκυψαν στοιχεία για ανάμειξη στα χτεσινά επεισόδια, αλλά στο όχημα που επέβαιναν βρέθηκαν μαχαίρια, γι’ αυτό κρατούνται και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Επίσης, νωρίτερα την Τρίτη στους Αμπελοκήπους έγιναν συνολικά 9 προσαγωγές Κροατών, οι οποίοι οδηγήθηκαν στην ΓΑΔΑ, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν καμία σχέση με την ομάδα των χούλιγκαν.

Τα αποκαλυπτικά έγγραφα- Η ΕΛΑΣ είχε ενημερωθεί από το Μαυροβούνιο

Από τα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα αποδεικνύεται πως οι Ελληνικές Αρχές ειδικότερα είχαν ενημερωθεί εγγράφως ότι καταφθάνουν στην Αθήνα "επικίνδυνοι'' οργανωμένοι οπαδοί, με συγκεκριμένες μάλιστα Πινακίδες Κυκλοφορίας Οχημάτων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το έγγραφο έφθασε τη Δευτέρα στις 9 το πρωί στο αρχηγείο της ΕΛΑΣ. Με αυτό το έγγραφο η αστυνομία του Μαυροβουνίου ενημέρωνε την ΕΛΑΣ ότι πέρασαν από τα σύνορα της χώρας τους με προορισμό την Αθήνα «risky fans» όπως τους ονομάζει, δηλαδή «επικίνδυνοι φίλαθλοι». Μάλιστα, τους είχαν κοινοποιήσει και τις πινακίδες αυτοκίνητων των χούλιγκαν.

«Θεωρείται ότι ταξιδεύουν στην Ελλάδα για να παρακολουθήσουν τον αγώνα ΑΕΚ – Ντιναμό» επισημαίνεται.

«Αγαπητοί συνάδελφοι στις 7 Αυγούστου 2023 ανάμεσα στις 03:00 τα μεσάνυχτα και τις 06:00 το πρωί από τον συνοριακό σταθμό Μποζάι, στην έξοδο προς Μαυροβούνιο αξιωματικοί της αστυνομίας του Μαυροβουνίου έλεγξαν πολίτες της Δημοκρατίας της Κροατίας - περίπου 120 άτομα νεαρής ηλικίας - που εικάζουμε ότι ταξιδεύουν με προορισμό την Ελλάδα για να παρακολουθήσουν τον ποδοσφαιρικό αγώνα ΑΕΚ - Ντινάμο Ζάγκρεμπ. Η ομάδα αυτή εξήλθε του Μαυροβουνίου με τα παρακάτω οχήματα», σημειώνεται στην ενημέρωση των αρχών του Μαυροβουνίου.

Είχαν ενημερωθεί όλες οι υπηρεσίες

Παράλληλα, στο «φως» βγήκαν και τα απόρρητα σημειώματα που διακινούνταν μέσα στην Ελληνική Αστυνομία. Από τα σημειώματα φαίνεται ότι οι αξιωματικοί της υποδιεύθυνσης Αθλητικής Βίας είχαν ενημερώσει δυο μέρες πριν για την έλευση των χούλιγκαν ενώ τα σημειώματα αυτά φαίνεται να είχαν επίσης κοινοποιηθεί σε υπηρεσίες στο Αρχηγείο, στη ΓΑΔΑ, καθώς επίσης στον Αερολιμένα Αθηνών και στη Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης.

Το πρώτο σημείωμα: Έρχονται 150 επικίνδυνοι φίλαθλοι

Στο πρώτο απόρρητο Ενημερωτικό Σημείωμα, οι αξιωματικοί του Τμήματος Καταπολέμησης Αθλητικής Βίας που φέρει με ημερομηνία 6/8/ 2023, τίτλο: Αξιολόγηση: Α3 και θέμα: Αγώνας ποδοσφαίρου μεταξυ ΑΕΚ – GΝΚ Dinamo Zagreb επισημαίνουν τα εξής αναφορικά με τις πληροφορίες που έλαβαν από τις ξένες αρχές:

«Την Τρίτη 8/8/ 2023 και ώρα 21:45, είναι προγραμματισμένος να διεξαχθεί ο αγώνας ποδοσφαίρου για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League μεταξύ ομάδων ΑΕΚ – GΝΚ Dinamo Zagreb στο γήπεδο OPAP ARENA. Σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Πληροφοριών της Κροατίας, αναμένεται να ταξιδέψουν προς την χώρα μας περί τους 150 οπαδούς της GΝΚ Dinamo Zagreb. Σύμφωνα με πληροφορίες που περιήλθαν στην υπηρεσία μας από πηγή συνήθους αξιοπιστίας και οι οποίες διαρκώς ελέγχονται, στην χώρα μας θα αφιχθή ικανός αριθμός περίπου – 100 οργανωμένων οπαδών της GΝΚ Dinamo Zagreb – BAD BLUE BOYS- κάποιοι εκ των οποίων θα φιλοξενηθούν από οπαδούς της ομάδας του Παναθηναϊκού με τους οποίους είναι αδελφοποιημένοι και διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις και επικοινωνία και κάποιοι θα διαμένουν σε διάφορα καταλύματα Airbnb κυρίως πλησίον της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Επιπλέον ενδέχεται μικρός αριθμός αυτών να φιλοξενηθούν στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΝ.ΚΙ επί της Λ. Αλεξάνδρας αριθμός 115 τα οποία αναμένεται να ανοίξουν απογευματινές ώρες 7/8/2023 και να συγκεντρωθεί ικανός αριθμός ατόμων. Ενέργειες: υπηρεσία μας παρακολουθεί το θέμα και για οποιοδήποτε νεότερο θα επανέλθουμε συμπληρωματικά».


Δεύτερο σημείωμα: Η ενημέρωση της ΑΕΚ

Στο δεύτερο σημείωμα αναφέρεται πως οι οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ έχοντας ενημερωθεί για τις προθέσεις των οπαδών της Ντιναμό, γεγονός που έχει προκαλέσει αναβρασμό στις τάξεις τους και συζητούν τις δικές τους ενέργειες.

Τρίτο σημείωμα: Το Κάλεσμα

Στο δεύτερο εμπιστευτικό ενημερωτικό δελτίο που εκδόθηκε τη Δευτέρα (7/8), αναφέρεται ακόμα ότι:

«Αξιολόγηση: Α3. Αγώνας ποδοσφαιρου μεταξυ ΑΕΚ – GΝΚ Dinamo Zagreb και επισυναπτόμενα έγγραφα από το σύστημα POL. με αριθμούς το υπ’ 2592 / 23 / 155 1500 από 7/8/ 2023 και 2592 / 23 / 155 7584 από 7/8/ 2023, σε συνέχεια ανωτέρω σχετικών και σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες που περιήλθαν στην υπηρεσία μας από ανοιχτές πηγές, οι οργανωμένοι οπαδοί της ομάδας της ΑΕΚ , απευθύνουν κάλεσμα στους οπαδούς της ομάδας να συγκεντρωθούν στον εξωτερικό χώρο — πέταλο – του γηπέδου OPAP ARENA σήμερα και από τις 19:00 ώρα με πρόφαση την διανομή εισιτηρίων διαρκείας».

Γ. Οικονόμου: «Τραγική αποτυχία» της ΕΛ.ΑΣ.

Για «τραγική αποτυχία» της ΕΛ.ΑΣ. μίλησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου και παραδέχθηκε ότι «υπήρχαν πληροφορίες που δεν αξιοποιήθηκαν» και έκανε λόγο για πρωτοφανή επιχειρησιακά σφάλματα. Παράλληλα έδωσε εντολή για άμεση απομάκρυνση επτά ανώτατων αξιωματικών και διενέργεια ΕΔΕ.

Δύο έγγραφα – ντοκουμέντα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας αποκαλύπτουν ότι η ελληνική αστυνομία είχε ενημερωθεί για την έλευση των Κροατών χούλιγκαν αλλά και για τις προθέσεις τους. Βασικό ερώτημα, το πώς κατάφεραν να διασχίσουν τη μισή χώρα και να φτάσουν στην Αθήνα.

Ανεπάρκεια της αστυνομίας καταγγέλλουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και εκτοξεύουν πυρά κατά της κυβέρνησης. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ζητούν την παραίτηση του Γιάννη Οικονόμου.

Τα συλλυπητήριά του στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξέφρασε ο Κροάτης πρωθυπουργός.

Να ξεκινήσει επείγουσα προκαταρκτική εξέταση προς κάθε κατεύθυνση, για τη διερεύνηση κάθε πτυχής της υπόθεσης, ζητά η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Αποκλεισμό της Ζάγκρεμπ, ζητά από την UEFA, η ΑΕΚ.

«Συναγερμός» στην ΕΛ.ΑΣ. για το σημερινό ματς ΠΑΟ - Μαρσέιγ

Οι αστυνομικές αρχές βρίσκονται επί ποδός καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι οργανωμένοι χούλιγκανς οπαδοί της Μαρσέιγ, της ιταλικής Λιβόρνο αλλά και της Ζανκτ Πάουλι του Αμβούργου θα επιχειρήσουν να περάσουν στην Ελλάδα, σε μία πρωτόγνωρη μορφή αντιποίνων για τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Οι οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ είναι αδελφοποιημένοι με τους αντίστοιχους της Μαρσέιγ και αυτό από μόνο του προκαλεί πονοκέφαλο στις Αρχές.

Οι φόβοι που υπάρχουν, ωστόσο, δεν έχουν να κάνουν μόνο με την παρουσία οπαδών ξένων ομάδων στη χώρα μας, αλλά και με το ενδεχόμενο συγκρούσεων μεταξύ οπαδών ελληνικών ομάδων.

Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει ειδικός επιχειρησιακός σχεδιασμός της Ελληνικής Αστυνομίας, με διακριτική παρακολούθηση οπαδών. Έχουν μάλιστα επιστρατευθεί και διμοιρίες από την περιφέρεια.

Τα γεγονότα που οδήγησαν στον θάνατο του Μιχάλη Κατσουρή

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, περίπου 200 άτομα της Ντιναμό βρέθηκαν στην πλατεία της «Αγιάς Σοφιάς-OPAP Arena», στη Νέα Φιλαδέλφια, τραμπουκίζοντας όποιον ήταν εκεί, κάποιοι μάλιστα έκαναν και προσπάθειες για να μπουν στο γήπεδο, του οποίου οι πόρτες ήταν κλειστές.

Εν τω μεταξύ, όσοι ήταν στο σημείο κλείστηκαν στα καταστήματα γύρω από την OPAP Arena, προκειμένου να προστατευτούν από τις άγριες συμπλοκές.

Στη Νέα Φιλαδέλφεια είχε τελειώσει η προπόνηση των δύο ομάδων, η αποστολή της Ντιναμό μετέβη με αστυνομική συνοδεία στο ξενοδοχείο, ενώ οι υπεύθυνοι της ΑΕΚ κλείδωσαν το γήπεδο. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ έφτασαν στο σημείο αφού είχαν αρχίσει τα επεισόδια.

Ανάμεσα στο πλήθος ήταν και ο Μιχάλης Κατσούρης, ο οποίος μέσα στη συμπλοκή τραυματίστηκε βαρύτατα από μαχαίρι. Ο δράστης, που παραμένει ασύλληπτος, είχε χρησιμοποιήσει μαχαίρι κάραμπιτ για να χτυπήσει τον Κατσούρη, όπως είχε δολοφονηθεί τον Φεβρουάριο του 2022 ο Άλκης Καμπανός στη Θεσσαλονίκη.

Ο άτυχος 29χρονος δέχτηκε χτύπημα στο μπράτσο. Φαίνεται πως κατάφερε να διασχίσει μια απόσταση 100 μέτρων και στη συνέχεια σωριάστηκε στο έδαφος και κατέληξε από ακατάσχετη αιμορραγία.

Στα επεισόδια τραυματίστηκαν ακόμη οκτώ άνθρωποι (τρεις Έλληνες και πέντε Κροάτες), ανάμεσα τους και ένας 17χρονος.

Μέσα στην τραγωδία του θανάτου του Κατσουρή, η μητέρα του εισήχθη στον «Ερυθρό Σταυρό» με συμπτώματα εμφράγματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την τραγική διαδικασία της αναγνώρισης του γιου της, η γυναίκα εμφάνισε συμπτώματα που παρέπεμπαν σε έμφραγμα, όπως πόνο στον θώρακα, δυσχέρεια, τάση λιποθυμίας. Οι εξετάσεις δεν έδειξαν μεν έμφραγμα, αλλά σε κάθε περίπτωση η μητέρα του 29χρονου θα παραμείνει στο νοσοκομείου για προληπτικούς λόγους.

Μαρτυρικός ο θάνατος

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, κατά τη διάρκεια της επιδρομής των Κροατών χούλιγκαν, ο 29χρονος οπαδός της ΑΕΚ δέχθηκε μαχαίρωμα στη βραχιόνιο αρτηρία - το οποίο ήταν και μοιραίο.

Ο 29χρονος, κατά πληροφορίες, αμέσως μετά, έτρεξε να κρυφτεί πίσω από περίπτερο και τότε φαίνεται ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος, καθώς είχε ακατάσχετη αιμορραγία.

Ο άνδρας μεταφέρθηκε στον «Ερυθρό Σταυρό» σχεδόν νεκρός, χωρίς να διαπιστώνεται ότι έφερε εμφανείς κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Αμέσως οι γιατροί που τον υποδέχθηκαν του έκαναν ΚΑΡΠΑ και έδωσαν τιτάνια μάχη προκειμένου να τον κρατήσουν στη ζωή. Κατά πληροφορίες, ο 29χρονος επανήλθε για λίγο, ωστόσο κάποια λεπτά μετά έχασε τη μάχη για τη ζωή.

Η ενημέρωση του νοσοκομείου έκανε λόγο για έναν 29χρονο (από λάθος αναφέρεται ως 22χρονος) που «διεκομίσθη με ασθενοφόρο, σε ανακοπή ΝΕΚΡΟΣ, στις (23:45 hrs) με βαθύ θλαστικό ΑΡ βραχιονίου, (από Τέμνον και νύσσον όργανο), από την Νέα Φιλαδέλφεια - διασωληνώθηκε, έγινε ΚΑΡΠΑ έως τις 01:20 hrs».


ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία