ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Ανακρίθηκε» ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης και παρουσίασε τις προτάσεις του για την πόλη

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη» παρουσίασε με έναν πρωτότυπο τρόπο το πρόγραμμα του

 22/09/2023 22:32

«Ανακρίθηκε» ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης και παρουσίασε τις προτάσεις του για την πόλη

 «Θα πείσουμε κάποια στιγμή όλους τους συμπολίτες μας ότι δεν ερχόμαστε για να κάνουμε πολιτική, αλλά για να κάνουμε τη δουλειά του δημάρχου». Αυτό σημείωσε με νόημα ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, επικεφαλής της παράταξης «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη» Στέλιος Αγγελούδης κατά την εισήγηση του στη διάρκεια παρουσίασης του προγράμματος της παράταξης που διεκδικεί την ψήφο των Θεσσαλονικέων στις 8 Οκτωβρίου. Η παρουσίαση των προτάσεων του συνδυασμού έγινε με έναν καινοτόμο τρόπο και είχε την μορφή… ανάκρισης, αφού 12 άτομα, επιστήμονας ο καθένας στον τομέα του υπέβαλλε ερωτήματα στον υποψήφιο δήμαρχο ο οποίος απαντούσε με προτάσεις του προγράμματος του.

aggeloudis4.jpg


Όπως δήλωσε ο κ. Αγγελούδης το πρόγραμμά του είναι ολιστικό και είναι αποτέλεσμα διαβουλεύσεων και προτάσεων της επιτροπής προγράμματος της παράταξης «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη». «Το πρόγραμμα στηρίζεται στον διάλογο, τη συζήτηση, την ανταλλαγή απόψεων» τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα εμπλουτιζόταν καθημερινά μετά τις συζητήσεις που είχε ο ίδιος και οι συνεργάτες του κατά τη διάρκεια των περιοδειών στις γειτονιές του δήμου Θεσσαλονίκης.

aggeloudis2.jpg

Στο «Ολύμπιον» όπου έγινε η παρουσίαση του προγράμματος έδωσαν το «παρών» υποψήφιοι δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη». Παραβρέθηκαν επίσης οι πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μαγκριώτης και Μιχάλης Τζελέπης, ο πρώην νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος, ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο οποίος υπήρξε μέλος της επιτροπής προγράμματος, η Μαρία Ζουρνά, συντονίστρια της επιτροπής προγράμματος, ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής Α’ Θεσσαλονίκης, Ευρυβιάδης Ελευθεριάδης, υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι Κεντρικής Μακεδονίας και υποψήφιοι άλλων δήμων του νομού κ.α.

aggeloudis3.jpg

Το πρόγραμμα του Στέλιου Αγγελούδη για τη Θεσσαλονίκη 

Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης παρουσίασε τους δώδεκα τομείς του προγράμματος του για την επόμενη μέρα της πόλης με ένα ιδιαίτερο τρόπο, απαντώντας σε ερωτήσεις 12 ενεργών πολιτών.

Οι ερωτήσεις χωρίστηκαν σε τομείς, με πρώτο θέμα συζήτησης να είναι η καθαριότητα και η διαχείριση των αποβλήτων.

aggeloudis-5.jpg

Καθαριότητα

Ο Ιάκωβος Σαρηγιάννης, Μηχανολόγος - Μηχανικός ρώτησε που εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα αναφορικά με τη συλλογή των αστικών αποβλήτων και την καθαριότητα των δημοσίων χώρων. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο Στέλιος Αγγελούδης απάντησε πως η πρώτη κατηγορία παρεμβάσεων που σχεδιάζει μόλις εκλεγεί, περιλαμβάνει μια ολική αναδιοργάνωση της αποκομιδής των σκουπιδιών με σωστή κατανομή του προσωπικού, αναδιοργάνωση των ΣΜΑ. "Πριν φτάσουμε στο μοντέλο της διαχείρισης πρέπει να κάνουμε αναδιοργάνωση της υπηρεσίας, επισκευή απορριματοφορων".

Παράλληλα τόνισε ότι ο ΦΟΔΣΑ και η πολιτεία πρέπει να θέσουν σε λειτουργία τους ΜΕΒΑ, όπου αυτή τη στιγμή λειτουργεί μόνο στις Σέρρες. Τέλος, για τον καφέ κάδο, τόνισε πως δε λειτουργεί και δε μπορεί να λειτουργήσει με αυτή την κατάσταση. Για τον περιφερειακό σχεδιασμό αποκομιδής στη δεύτερη ερώτηση του κ. Σαρηγιάννη, ο υποψήφιος δήμαρχος απάντησε πως δε λειτούργησε ποτέ.

Αναφορικά με το μπλε κάδο, τόνισε πως η ανακύκλωση πρέπει να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς και να βελτιωθεί η λειτουργία των ΚΔΑΥ.

Κυκλοφοριακό

Στο κυκλοφοριακό αναφέρθηκε η κ. Κατερίνα Σίσκου, Συγκοινωνιολόγος, Σύμβουλος Ανάπτυξης και π. Διευθύντρια Κίνησης του ΟΑΣΘ., τονιζοντας πως οι λύσεις είναι γνωστές αλλά το βασικό είναι η πολιτική βούληση για τη σωστή κίνηση των λεωφορείων. "Διατίθεστε να συγκρουστείτε με τα συμφέροντα για το συμφέρον των πολιτών;" ρώτησε. Ο Στέλιος Αγγελούδης αποκρίθηκε πως δουλειά του δημάρχου δεν είναι να λέει αν πρέπει π.χ. να μπουν πασαλακια ή όχι στο δρόμο αλλά των συγκοινωνιολόγων. "Δε με βρίσκει σύμφωνο, για να είμαστε ξεκάθαροι ότι βγήκαν αυθαίρετα τα πασαλακια", δήλωσε. 

Για το κυκλοφοριακό συνολικά, πέρα από το να διεκδικήσει χρηματοδοτήσεις και δημιουργία υποδομών από την κεντρική διοίκηση, επεσήμανε πως ο νέος δήμαρχος πρέπει να βελτιώσει την αστυνόμευση, να μεριμνήσει ώστε ορισθούν ωράρια φορτοεκφόρτωσης και να γίνουν κινήσεις χωρίς να ληφθεί υπόψιν το πολιτικό κόστος. Παράλληλα για τους φωτεινούς σηματοδότες είπε πως δεν έχουν εναρμόνιση ενώ ότι η πόλη χρειάζεται ενιαίο κέντρο ελέγχου αστυνομίας και τροχαίας για ενιαία επέμβαση και ασφάλεια.

Σε άλλα μέτρα ανέφερε την κυκλική εναλλαγή στα ταξί, καθορισμένες θέσεις στάθμευσης στα τουριστικά λεωφορεία, 1000 νέες θέσεις στάθμευσης κάθε έτος με δημιουργία μεταλλικών συστημάτων - ανέλκυσης ανόδου σε διάφορα ακίνητα στο κέντρο, που υπάρχουν διαθέσιμα.

Σε ερώτηση για το αν θα μπορούσε ο δήμος να εκμεταλλευτεί τις ανεκμετάλλευτες θέσεις στάθμευσης του ΑΠΘ και της ΔΕΘ, ο κ. Αγγελούδης απάντησε ότι, όντας Δήμαρχος, θα κάνει μια κουβέντα με το νέο πρύτανη του πανεπιστημίου για να βρεθεί μια τομή η οποία θα φέρει και έσοδα στο ΑΠΘ και λύση στο πάρκινγκ του κέντρου. 

Για τη ΔΕΘ τόνισε πως το όραμα του δεν είναι να γίνει πάρκινγκ αλλά μητροπολιτικό πάρκο το οποίο θα περιλαμβάνει και τους χώρους του Γ' Σώματος. "Εκεί ίσως μπορούν να δημιουργηθούν υπόγειοι χώροι στάθμευσης", συμπλήρωσε.

Δημόσιος χώρος και μεγάλα έργα 

Η Παρασκευή Κούρτη μίλησε για 3 σοβαρά προβλήματα στο δημόσιο χώρο της πόλης, αναφέροντας ότι είναι λίγος, έχει πολύ κακή αισθητική και υλική υπόσταση, αλλά και πώς σε αυτόν λαμβάνουν χώρα λειτουργίες χωρίς κανονιστικό, ή ηθικό κανόνα, με παρκαρισμένα αυτοκίνητα, τραπεζοκαθίσματα κλπ.

Ο υποψήφιος δήμαρχος απάντησε πως η πόλη είναι εχθρική προς όλους και για αυτό χρειάζεται περισσότερο πράσινο, ήπιους τρόπους μετακίνησης, καλά μελετημένους ποδηλατοδρόμους, αναβάθμιση οδικής σύμβασης, αντικατάσταση φαναριών με κυκλικούς κόμβους και σωστό χρονοδιάγραμμα.

Για δημιουργία έργων μεγάλης κλίμακας ο κ. Αγγελούδης τόνισε πως στο πρόγραμμα του συνδιασμού του υπάρχουν σχέδια για αναπλάσεις στην Αγίου Δημητρίου, στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, στην Πλατεία Δημοκρατίας και συνολικά στην άνω Πόλη, την περιφερειακή τάφρο, ανάπλαση της Αριστοτέλους με άλλους όρους από τους υφιστάμενους και πως διαφωνεί με το υπάρχον σχέδιο ανάπλασης. "Για την Αριστοτέλους πρέπει να δούμε την ανάπλαση από την Κασσάνδρου μέχρι το λιμάνι, για να γίνει όπως τη θέλουμε και τη θυμόμαστε", πρόσθεσε.

Προσβασιμότητα

Ο Γ. Μητρόπουλος, πρόεδρος της ομοσπονδίας τυφλών ρώτησε πώς θα επιλυθούν ζητήματα κινητικότητας των ανθρώπων με προβλήματα όρασης. "Είναι σαφές πως χρειάζονται τεχνικές παρεμβάσεις που λείπουν αλλά και τη δημιουργία μιας επιτροπής συνεργασίας του δήμου με την ομοσπονδία τυφλών", αποκρίθηκε ο κ. Αγγελούδης, ενώ πρόσθεσε πως ράμπες, φανάρια με ηχητικά μηνύματα και δίοδοι για τη διέλευση πεζών στα πεζοδρόμια πρέπει να αυξηθούν και να φτιαχτούν πι φθορές.

Κοινωνική Πολιτική

Για το πώς μπορεί να δράσει ο δήμος για ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας η οποία επηρεάζει αρνητικά και το δημογραφικο κ. Αγγελούδης δήλωσε πως θα υπάρξει η δημιουργία "Τμήματος Υποστήριξης του Παιδιού και της Οικογένειας".

Στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής ο Στέλιος Αγγελούδης ανέφερε επιγραμματικά ότι προτίθεται να προχωρήσει στη δημιουργία ειδικού προγράμματος υποδοχής και διευκόλυνσης εγκατάστασης νέων νοικοκυριών, στο πιλοτικό πρόγραμμα επανένταξης αστέγων με τίτλο "Πρώτα στέγη, μετά δουλειά", το οποίο θα περιλαμβάνει ψυχολογική στήριξη, ιατρική περίθαλψη και κοινωνική εργασία, στη δημιουργία στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης για ενήλικα άτομα με μέτρια νοητική υστέρηση στην ίδρυση κέντρων διημέρευσης κατά Δημοτική Ενότητα για ασθενείς με Αλτσχάιμερ.

Μεταξύ άλλων δήλωσε πως προτίθεται να προχωρήσει στην οργάνωση συμβουλευτικών σταθμών και κέντρων δημιουργικής απασχόλησης σε κάθε κοινότητα αλλά και στην προσφορά δωρεάν ρεύματος σε φτωχά νοικοκυριά μέσα από το πρόγραμμα ελεγχόμενης στάθμευσης.

Αδέσποτα

Για τη μέριμνα για τα αδέσποτα αλλά και δεσποζόμενα ζώα, ο Στέλιος Αγγελούδης τόνισε πως υπάρχει σχέδιο δημιουργίας κινητής μονάδας περισυλλογής και παροχής ιατρικής φροντίδας σε αδέσποτα ζώα αλλά και Σωστή διαχείριση του πληθυσμού των αδέσποτων με συστηματική στείρωση. Παράλληλα θα προωθηθεί η ανάδοχη από τα καταφύγια του δήμου με συνεργασία με το τμήμα κτηνιατρικής και της σχολής επιστημών υγείας του ΑΠΘ.

Εκπαίδευση - Σχολική Στέγη

Ο δήμαρχος επεσήμανε πως σχετικά με τη σχολική στέγη αυτή την περίοδο εκτελείται ένα ΣΔΙΤ σχολικών μονάδων από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, από το οποίο όμως ο Δήμος Θεσσαλονίκης απουσιάζει. "Πρέπει να λυθεί το κτιριακό πρόβλημα, να γίνει μεταστέγαση των ειδικών σχολείων και κυρίως του ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ το οποίο έχει κλείσει", δήλωσε ενώ ανακοίνωσε πως στα σχέδια του είναι να δημιουργηθεί ο θεσμός του "Σχολικού επόπτη - συντηρητή" ο οποίος θα καταγράφει τα προβλήματα αλλά και κατά τις απογευματινές ώρες θα εποπτεύει τον αύλειο χώρο κάθε σχολείου, που θα μετατρέπεται σε χώρο αναψυχής και συνάντησης της γειτονιάς. Από την πρώτη στιγμή θα διευθετηθούν καθημερινά οικονομικά ζητήματα των σχολείων ενώ θα υπάρξει μέριμνα για "πρασίνισμα" των στεγών των σχολείων πρόσθεσε.

Πολιτισμός

Για τον πολιτικό τόνισε πως πρέπει να συνδεθεί με την οικονομική ανάπτυξη αλλά και να διορθωθούν μικρά ζητήματα. Η ανάπτυξη του πολιτισμού θα έρθει σε τρείς άξονες, όπως είπε: - Μεγάλα επικοινωνιακά γεγονότα και φεστιβάλ τα οποία θα κάνουν γνωστή την πόλη, ενώνοντας το δίκτυο των πολλών μνημείων της πόλης με αυτές τις εκδηλώσεις και ένα διαρκές φεστιβάλ Πόλης, το Thess non stop Festival -Χώρος για έκφραση στους νέους καλλιτέχνες με δημιουργία νέου θεσμού φεστιβάλ -Επανασύσταση την Δημητρίων και ενίσχυση των δομών πολιτισμού σε όλο το Δήμο. 

Αθλητισμός

Ο Στέλιος Αγγελούδης τόνισε πως θα αναλάβει προσωπικά το εγχείρημα να γίνει αθλητική πόλη η Θεσσαλονίκη με μεγάλες διοργανώσεις αλλά και αθλήματα τα οποία δεν υπάρχουν υποδομές να πραγματοποιηθούν αυτή τη στιγμή. Παράλληλα είπε πως γήπεδα όπως το Καυτανζόγλειο και άλλες υποδομές χρειάζονται αναβάθμιση αλλά και πώς χιλιάδες πολίτες που αθλούνται γύρω από το Καυτατζόγλειο δεν έχουν ένα κλειστό γυμναστήριο να ασκηθούν το χειμώνα και πως θα ήθελε να δημιουργηθεί ένα σοκ τη διοίκηση του.

Παράλληλα δήλωσε πως κάθε κοινότητα χρειάζεται ένα κλειστό γήπεδο, ενώ για τα δύο δημοτικά γήπεδα στην Τριανδρία και στο Θερμαϊκό, υπογράμμισε πως χρειάζονται αναβάθμιση.

Τόνισε τέλος πως το θαλάσσιο οικόπεδο της Θεσσαλονίκης είναι μεγάλο αλλά ανεκμετάλλευτο από Ναυταθλητικές οργανώσεις και πως με τη συμβολή του δήμου μπορεί αυτό να αλλάξει. Για το σχολικό αθλητισμό δήλωσε πως ο δήμος μπορεί να τον ενισχύσει με την παρουσία γυμναστών και με άλλα μέτρα.

Περιβάλλον 

Ο παρουσιαστής Κώστας Μπλιάτκας ρώτησε τι μπορεί να κάνει ο Δήμος για να μπει η Θεσσαλονίκη σε τροχιά πράσινης πόλης και να απαλλαγεί από την αέρια ρύπανση. Ο Στέλιος Αγγελούδης απάντησε πως εκτός από το μητροπολιτικό πάρκο στη ΔΕΘ όπου αναφέρθηκε πριν, χρειάζεται ετήσιος στόχος για 5000-6000 νέες δεντροφυτεύσεις αλλά και δημιουργία πάρκων τσέπης.

"Δήμαρχος που δεν φυτεύει δέντρα αλλά τα καταστρέφει, δε θεωρείται δήμαρχος", απάντησε.

Σύγχρονη Διοίκηση

Το ότι η δική του διοίκηση πρέπει να φύγει από το μοντέλο που επικρατεί τώρα όπου ο δήμος είναι ένα σκαλοπάτι για μεγαλύτερη πολιτική άνοδο επεσήμανε ο Στέλιος Αγγελούδης. Μίλησε για αξιολόγηση του προσωπικού από τα υπηρεσίες συμβούλια και όχι από το γραφείο δημάρχου. "Πρέπει να πείσουμε τα στελέχη των υπηρεσιών του δήμου να αντιληφθούν μέσω της στάσης μας ότι πρέπει να σηκώσουν μανίκια, να μην θεωρήσουν ότι ήρθαμε για να κάνουμε πολιτική καριέρα", υπογράμμισε.

Δεύτερος άξονας αλλαγής του μοντέλου διοίκησης, όπως υποστήριξε είναι η μείωση της γραφειοκρατίας, την οποία στοχεύει να μειώσει μέσα στα πρώτα δύο χρόνια.

Ως τρίτο άξονα τόνισε πως ο δήμος οφείλει να γίνει "έξυπνος" και να ενταχθεί στην ψηφιακή εποχή.

Εξωστρέφεια και Τουρισμός

Ο Φάνης Ουγγρίνης, αντιπρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης έθεσε το ερώτημα για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί το κτιριακό απόθεμα στην περιοχή του Βαρδάρη για τον τουρισμό. Ο Στέλιος Αγγελούδης απάντησε πως ο δήμος πρέπει να δώσει περιβάλλον βιωσιμότητας στον επιχειρηματία και τα κίνητρα να έρθει στην πόλη δείχνοντας του ότι είναι όμορφη και προσβάσιμη.

Δήλωσε πως οι δημόσιοι χώροι πρέπει να γίνουν όμορφοι, και η πόλη καθαρή και ασφαλής αρχικά. Από εκεί και πέρα, στη συνειδητά όπως είπε, υποβαθμισμένη δυτική Θεσσαλονίκη πρέπει να γίνει στοχευμένη παρέμβαση με νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις με κίνητρα συγκεκριμένα και ομοιογενή.

Σε δεύτερο χρόνο ο Στέλιος Αγγελούδης αναφέρθηκε στο 5ο Δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Θεσσαλονίκης το οποίο όπως τόνισε οφείλει να ξαναβρεί την παλιά του αίγλη, με παρέμβαση στοχευμένη στα εγκαταλελειμμένα κτίρια της Βασιλίσσης Όλγας και σύνδεση τους με την ιστορία του παρελθόντος της πόλης.

"Θα πρέπει να παράλληλα η δημοτική αρχή να εστιάσει στον καθημερινό πολιτισμό με αναπλάσεις των εγκαταλελειμμένων πλατειών σε όλα τα διαμερίσματα και κυρίως στο κέντρο", συμπλήρωσε. Πράσινο και αστικοί λαχανόκηποι.

Ερώτηση για το αν μπορούν οι αστικοί λαχανόκηποι να γίνουν εκμεταλλεύσιμοι από καλλιεργητές έθεσε προς το Στέλιο Αγγελούδη ο κ. Αντώνης Καράγιωργας. Ο υποψήφιος δήμαρχος δήλωσε πως θα μπορούσε να υπάρξει μια σύμπραξη Δήμου και εθελοντών για να δημιουργηθεί ένας φορέας όπου το κάθε μέρος θα κατέχει ένα ποσοστό και έτσι η σκέψη να λάβει σάρκα και οστά.

Ο Στέλιος Αγγελούδης μετά την τελευταία ερώτηση, ευχαρίστησε τον κόσμο που παρευρέθηκε στην παρουσίαση των προτάσεων και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να στηρίξουν την προσπάθεια του ιδού και των συνεργατών του στις εκλογές της 8η Οκτωβρίου.

"Θέλω να σας έχουμε δίπλα μας. Θέλω να κλείσω αυτή τη βραδιά λέγοντας ότι για να γίνουν όλα αυτά πράξη, θέλουμε να δώσετε τη μάχη. Όλα δείχνουν ότι μάλλον θα είμαστε στη δεύτερη Κυριακή. Έχουμε εσάς για τη μάχη και πιστεύω ότι θα την κερδίσουμε", είπε ολοκληρώνοντας.

Βαγγέλης Στολάκης- Γιάννης Γκουμάκης

 «Θα πείσουμε κάποια στιγμή όλους τους συμπολίτες μας ότι δεν ερχόμαστε για να κάνουμε πολιτική, αλλά για να κάνουμε τη δουλειά του δημάρχου». Αυτό σημείωσε με νόημα ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, επικεφαλής της παράταξης «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη» Στέλιος Αγγελούδης κατά την εισήγηση του στη διάρκεια παρουσίασης του προγράμματος της παράταξης που διεκδικεί την ψήφο των Θεσσαλονικέων στις 8 Οκτωβρίου. Η παρουσίαση των προτάσεων του συνδυασμού έγινε με έναν καινοτόμο τρόπο και είχε την μορφή… ανάκρισης, αφού 12 άτομα, επιστήμονας ο καθένας στον τομέα του υπέβαλλε ερωτήματα στον υποψήφιο δήμαρχο ο οποίος απαντούσε με προτάσεις του προγράμματος του.

aggeloudis4.jpg


Όπως δήλωσε ο κ. Αγγελούδης το πρόγραμμά του είναι ολιστικό και είναι αποτέλεσμα διαβουλεύσεων και προτάσεων της επιτροπής προγράμματος της παράταξης «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη». «Το πρόγραμμα στηρίζεται στον διάλογο, τη συζήτηση, την ανταλλαγή απόψεων» τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα εμπλουτιζόταν καθημερινά μετά τις συζητήσεις που είχε ο ίδιος και οι συνεργάτες του κατά τη διάρκεια των περιοδειών στις γειτονιές του δήμου Θεσσαλονίκης.

aggeloudis2.jpg

Στο «Ολύμπιον» όπου έγινε η παρουσίαση του προγράμματος έδωσαν το «παρών» υποψήφιοι δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη». Παραβρέθηκαν επίσης οι πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μαγκριώτης και Μιχάλης Τζελέπης, ο πρώην νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος, ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο οποίος υπήρξε μέλος της επιτροπής προγράμματος, η Μαρία Ζουρνά, συντονίστρια της επιτροπής προγράμματος, ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής Α’ Θεσσαλονίκης, Ευρυβιάδης Ελευθεριάδης, υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι Κεντρικής Μακεδονίας και υποψήφιοι άλλων δήμων του νομού κ.α.

aggeloudis3.jpg

Το πρόγραμμα του Στέλιου Αγγελούδη για τη Θεσσαλονίκη 

Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης παρουσίασε τους δώδεκα τομείς του προγράμματος του για την επόμενη μέρα της πόλης με ένα ιδιαίτερο τρόπο, απαντώντας σε ερωτήσεις 12 ενεργών πολιτών.

Οι ερωτήσεις χωρίστηκαν σε τομείς, με πρώτο θέμα συζήτησης να είναι η καθαριότητα και η διαχείριση των αποβλήτων.

aggeloudis-5.jpg

Καθαριότητα

Ο Ιάκωβος Σαρηγιάννης, Μηχανολόγος - Μηχανικός ρώτησε που εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα αναφορικά με τη συλλογή των αστικών αποβλήτων και την καθαριότητα των δημοσίων χώρων. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο Στέλιος Αγγελούδης απάντησε πως η πρώτη κατηγορία παρεμβάσεων που σχεδιάζει μόλις εκλεγεί, περιλαμβάνει μια ολική αναδιοργάνωση της αποκομιδής των σκουπιδιών με σωστή κατανομή του προσωπικού, αναδιοργάνωση των ΣΜΑ. "Πριν φτάσουμε στο μοντέλο της διαχείρισης πρέπει να κάνουμε αναδιοργάνωση της υπηρεσίας, επισκευή απορριματοφορων".

Παράλληλα τόνισε ότι ο ΦΟΔΣΑ και η πολιτεία πρέπει να θέσουν σε λειτουργία τους ΜΕΒΑ, όπου αυτή τη στιγμή λειτουργεί μόνο στις Σέρρες. Τέλος, για τον καφέ κάδο, τόνισε πως δε λειτουργεί και δε μπορεί να λειτουργήσει με αυτή την κατάσταση. Για τον περιφερειακό σχεδιασμό αποκομιδής στη δεύτερη ερώτηση του κ. Σαρηγιάννη, ο υποψήφιος δήμαρχος απάντησε πως δε λειτούργησε ποτέ.

Αναφορικά με το μπλε κάδο, τόνισε πως η ανακύκλωση πρέπει να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς και να βελτιωθεί η λειτουργία των ΚΔΑΥ.

Κυκλοφοριακό

Στο κυκλοφοριακό αναφέρθηκε η κ. Κατερίνα Σίσκου, Συγκοινωνιολόγος, Σύμβουλος Ανάπτυξης και π. Διευθύντρια Κίνησης του ΟΑΣΘ., τονιζοντας πως οι λύσεις είναι γνωστές αλλά το βασικό είναι η πολιτική βούληση για τη σωστή κίνηση των λεωφορείων. "Διατίθεστε να συγκρουστείτε με τα συμφέροντα για το συμφέρον των πολιτών;" ρώτησε. Ο Στέλιος Αγγελούδης αποκρίθηκε πως δουλειά του δημάρχου δεν είναι να λέει αν πρέπει π.χ. να μπουν πασαλακια ή όχι στο δρόμο αλλά των συγκοινωνιολόγων. "Δε με βρίσκει σύμφωνο, για να είμαστε ξεκάθαροι ότι βγήκαν αυθαίρετα τα πασαλακια", δήλωσε. 

Για το κυκλοφοριακό συνολικά, πέρα από το να διεκδικήσει χρηματοδοτήσεις και δημιουργία υποδομών από την κεντρική διοίκηση, επεσήμανε πως ο νέος δήμαρχος πρέπει να βελτιώσει την αστυνόμευση, να μεριμνήσει ώστε ορισθούν ωράρια φορτοεκφόρτωσης και να γίνουν κινήσεις χωρίς να ληφθεί υπόψιν το πολιτικό κόστος. Παράλληλα για τους φωτεινούς σηματοδότες είπε πως δεν έχουν εναρμόνιση ενώ ότι η πόλη χρειάζεται ενιαίο κέντρο ελέγχου αστυνομίας και τροχαίας για ενιαία επέμβαση και ασφάλεια.

Σε άλλα μέτρα ανέφερε την κυκλική εναλλαγή στα ταξί, καθορισμένες θέσεις στάθμευσης στα τουριστικά λεωφορεία, 1000 νέες θέσεις στάθμευσης κάθε έτος με δημιουργία μεταλλικών συστημάτων - ανέλκυσης ανόδου σε διάφορα ακίνητα στο κέντρο, που υπάρχουν διαθέσιμα.

Σε ερώτηση για το αν θα μπορούσε ο δήμος να εκμεταλλευτεί τις ανεκμετάλλευτες θέσεις στάθμευσης του ΑΠΘ και της ΔΕΘ, ο κ. Αγγελούδης απάντησε ότι, όντας Δήμαρχος, θα κάνει μια κουβέντα με το νέο πρύτανη του πανεπιστημίου για να βρεθεί μια τομή η οποία θα φέρει και έσοδα στο ΑΠΘ και λύση στο πάρκινγκ του κέντρου. 

Για τη ΔΕΘ τόνισε πως το όραμα του δεν είναι να γίνει πάρκινγκ αλλά μητροπολιτικό πάρκο το οποίο θα περιλαμβάνει και τους χώρους του Γ' Σώματος. "Εκεί ίσως μπορούν να δημιουργηθούν υπόγειοι χώροι στάθμευσης", συμπλήρωσε.

Δημόσιος χώρος και μεγάλα έργα 

Η Παρασκευή Κούρτη μίλησε για 3 σοβαρά προβλήματα στο δημόσιο χώρο της πόλης, αναφέροντας ότι είναι λίγος, έχει πολύ κακή αισθητική και υλική υπόσταση, αλλά και πώς σε αυτόν λαμβάνουν χώρα λειτουργίες χωρίς κανονιστικό, ή ηθικό κανόνα, με παρκαρισμένα αυτοκίνητα, τραπεζοκαθίσματα κλπ.

Ο υποψήφιος δήμαρχος απάντησε πως η πόλη είναι εχθρική προς όλους και για αυτό χρειάζεται περισσότερο πράσινο, ήπιους τρόπους μετακίνησης, καλά μελετημένους ποδηλατοδρόμους, αναβάθμιση οδικής σύμβασης, αντικατάσταση φαναριών με κυκλικούς κόμβους και σωστό χρονοδιάγραμμα.

Για δημιουργία έργων μεγάλης κλίμακας ο κ. Αγγελούδης τόνισε πως στο πρόγραμμα του συνδιασμού του υπάρχουν σχέδια για αναπλάσεις στην Αγίου Δημητρίου, στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, στην Πλατεία Δημοκρατίας και συνολικά στην άνω Πόλη, την περιφερειακή τάφρο, ανάπλαση της Αριστοτέλους με άλλους όρους από τους υφιστάμενους και πως διαφωνεί με το υπάρχον σχέδιο ανάπλασης. "Για την Αριστοτέλους πρέπει να δούμε την ανάπλαση από την Κασσάνδρου μέχρι το λιμάνι, για να γίνει όπως τη θέλουμε και τη θυμόμαστε", πρόσθεσε.

Προσβασιμότητα

Ο Γ. Μητρόπουλος, πρόεδρος της ομοσπονδίας τυφλών ρώτησε πώς θα επιλυθούν ζητήματα κινητικότητας των ανθρώπων με προβλήματα όρασης. "Είναι σαφές πως χρειάζονται τεχνικές παρεμβάσεις που λείπουν αλλά και τη δημιουργία μιας επιτροπής συνεργασίας του δήμου με την ομοσπονδία τυφλών", αποκρίθηκε ο κ. Αγγελούδης, ενώ πρόσθεσε πως ράμπες, φανάρια με ηχητικά μηνύματα και δίοδοι για τη διέλευση πεζών στα πεζοδρόμια πρέπει να αυξηθούν και να φτιαχτούν πι φθορές.

Κοινωνική Πολιτική

Για το πώς μπορεί να δράσει ο δήμος για ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας η οποία επηρεάζει αρνητικά και το δημογραφικο κ. Αγγελούδης δήλωσε πως θα υπάρξει η δημιουργία "Τμήματος Υποστήριξης του Παιδιού και της Οικογένειας".

Στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής ο Στέλιος Αγγελούδης ανέφερε επιγραμματικά ότι προτίθεται να προχωρήσει στη δημιουργία ειδικού προγράμματος υποδοχής και διευκόλυνσης εγκατάστασης νέων νοικοκυριών, στο πιλοτικό πρόγραμμα επανένταξης αστέγων με τίτλο "Πρώτα στέγη, μετά δουλειά", το οποίο θα περιλαμβάνει ψυχολογική στήριξη, ιατρική περίθαλψη και κοινωνική εργασία, στη δημιουργία στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης για ενήλικα άτομα με μέτρια νοητική υστέρηση στην ίδρυση κέντρων διημέρευσης κατά Δημοτική Ενότητα για ασθενείς με Αλτσχάιμερ.

Μεταξύ άλλων δήλωσε πως προτίθεται να προχωρήσει στην οργάνωση συμβουλευτικών σταθμών και κέντρων δημιουργικής απασχόλησης σε κάθε κοινότητα αλλά και στην προσφορά δωρεάν ρεύματος σε φτωχά νοικοκυριά μέσα από το πρόγραμμα ελεγχόμενης στάθμευσης.

Αδέσποτα

Για τη μέριμνα για τα αδέσποτα αλλά και δεσποζόμενα ζώα, ο Στέλιος Αγγελούδης τόνισε πως υπάρχει σχέδιο δημιουργίας κινητής μονάδας περισυλλογής και παροχής ιατρικής φροντίδας σε αδέσποτα ζώα αλλά και Σωστή διαχείριση του πληθυσμού των αδέσποτων με συστηματική στείρωση. Παράλληλα θα προωθηθεί η ανάδοχη από τα καταφύγια του δήμου με συνεργασία με το τμήμα κτηνιατρικής και της σχολής επιστημών υγείας του ΑΠΘ.

Εκπαίδευση - Σχολική Στέγη

Ο δήμαρχος επεσήμανε πως σχετικά με τη σχολική στέγη αυτή την περίοδο εκτελείται ένα ΣΔΙΤ σχολικών μονάδων από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, από το οποίο όμως ο Δήμος Θεσσαλονίκης απουσιάζει. "Πρέπει να λυθεί το κτιριακό πρόβλημα, να γίνει μεταστέγαση των ειδικών σχολείων και κυρίως του ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ το οποίο έχει κλείσει", δήλωσε ενώ ανακοίνωσε πως στα σχέδια του είναι να δημιουργηθεί ο θεσμός του "Σχολικού επόπτη - συντηρητή" ο οποίος θα καταγράφει τα προβλήματα αλλά και κατά τις απογευματινές ώρες θα εποπτεύει τον αύλειο χώρο κάθε σχολείου, που θα μετατρέπεται σε χώρο αναψυχής και συνάντησης της γειτονιάς. Από την πρώτη στιγμή θα διευθετηθούν καθημερινά οικονομικά ζητήματα των σχολείων ενώ θα υπάρξει μέριμνα για "πρασίνισμα" των στεγών των σχολείων πρόσθεσε.

Πολιτισμός

Για τον πολιτικό τόνισε πως πρέπει να συνδεθεί με την οικονομική ανάπτυξη αλλά και να διορθωθούν μικρά ζητήματα. Η ανάπτυξη του πολιτισμού θα έρθει σε τρείς άξονες, όπως είπε: - Μεγάλα επικοινωνιακά γεγονότα και φεστιβάλ τα οποία θα κάνουν γνωστή την πόλη, ενώνοντας το δίκτυο των πολλών μνημείων της πόλης με αυτές τις εκδηλώσεις και ένα διαρκές φεστιβάλ Πόλης, το Thess non stop Festival -Χώρος για έκφραση στους νέους καλλιτέχνες με δημιουργία νέου θεσμού φεστιβάλ -Επανασύσταση την Δημητρίων και ενίσχυση των δομών πολιτισμού σε όλο το Δήμο. 

Αθλητισμός

Ο Στέλιος Αγγελούδης τόνισε πως θα αναλάβει προσωπικά το εγχείρημα να γίνει αθλητική πόλη η Θεσσαλονίκη με μεγάλες διοργανώσεις αλλά και αθλήματα τα οποία δεν υπάρχουν υποδομές να πραγματοποιηθούν αυτή τη στιγμή. Παράλληλα είπε πως γήπεδα όπως το Καυτανζόγλειο και άλλες υποδομές χρειάζονται αναβάθμιση αλλά και πώς χιλιάδες πολίτες που αθλούνται γύρω από το Καυτατζόγλειο δεν έχουν ένα κλειστό γυμναστήριο να ασκηθούν το χειμώνα και πως θα ήθελε να δημιουργηθεί ένα σοκ τη διοίκηση του.

Παράλληλα δήλωσε πως κάθε κοινότητα χρειάζεται ένα κλειστό γήπεδο, ενώ για τα δύο δημοτικά γήπεδα στην Τριανδρία και στο Θερμαϊκό, υπογράμμισε πως χρειάζονται αναβάθμιση.

Τόνισε τέλος πως το θαλάσσιο οικόπεδο της Θεσσαλονίκης είναι μεγάλο αλλά ανεκμετάλλευτο από Ναυταθλητικές οργανώσεις και πως με τη συμβολή του δήμου μπορεί αυτό να αλλάξει. Για το σχολικό αθλητισμό δήλωσε πως ο δήμος μπορεί να τον ενισχύσει με την παρουσία γυμναστών και με άλλα μέτρα.

Περιβάλλον 

Ο παρουσιαστής Κώστας Μπλιάτκας ρώτησε τι μπορεί να κάνει ο Δήμος για να μπει η Θεσσαλονίκη σε τροχιά πράσινης πόλης και να απαλλαγεί από την αέρια ρύπανση. Ο Στέλιος Αγγελούδης απάντησε πως εκτός από το μητροπολιτικό πάρκο στη ΔΕΘ όπου αναφέρθηκε πριν, χρειάζεται ετήσιος στόχος για 5000-6000 νέες δεντροφυτεύσεις αλλά και δημιουργία πάρκων τσέπης.

"Δήμαρχος που δεν φυτεύει δέντρα αλλά τα καταστρέφει, δε θεωρείται δήμαρχος", απάντησε.

Σύγχρονη Διοίκηση

Το ότι η δική του διοίκηση πρέπει να φύγει από το μοντέλο που επικρατεί τώρα όπου ο δήμος είναι ένα σκαλοπάτι για μεγαλύτερη πολιτική άνοδο επεσήμανε ο Στέλιος Αγγελούδης. Μίλησε για αξιολόγηση του προσωπικού από τα υπηρεσίες συμβούλια και όχι από το γραφείο δημάρχου. "Πρέπει να πείσουμε τα στελέχη των υπηρεσιών του δήμου να αντιληφθούν μέσω της στάσης μας ότι πρέπει να σηκώσουν μανίκια, να μην θεωρήσουν ότι ήρθαμε για να κάνουμε πολιτική καριέρα", υπογράμμισε.

Δεύτερος άξονας αλλαγής του μοντέλου διοίκησης, όπως υποστήριξε είναι η μείωση της γραφειοκρατίας, την οποία στοχεύει να μειώσει μέσα στα πρώτα δύο χρόνια.

Ως τρίτο άξονα τόνισε πως ο δήμος οφείλει να γίνει "έξυπνος" και να ενταχθεί στην ψηφιακή εποχή.

Εξωστρέφεια και Τουρισμός

Ο Φάνης Ουγγρίνης, αντιπρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης έθεσε το ερώτημα για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί το κτιριακό απόθεμα στην περιοχή του Βαρδάρη για τον τουρισμό. Ο Στέλιος Αγγελούδης απάντησε πως ο δήμος πρέπει να δώσει περιβάλλον βιωσιμότητας στον επιχειρηματία και τα κίνητρα να έρθει στην πόλη δείχνοντας του ότι είναι όμορφη και προσβάσιμη.

Δήλωσε πως οι δημόσιοι χώροι πρέπει να γίνουν όμορφοι, και η πόλη καθαρή και ασφαλής αρχικά. Από εκεί και πέρα, στη συνειδητά όπως είπε, υποβαθμισμένη δυτική Θεσσαλονίκη πρέπει να γίνει στοχευμένη παρέμβαση με νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις με κίνητρα συγκεκριμένα και ομοιογενή.

Σε δεύτερο χρόνο ο Στέλιος Αγγελούδης αναφέρθηκε στο 5ο Δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Θεσσαλονίκης το οποίο όπως τόνισε οφείλει να ξαναβρεί την παλιά του αίγλη, με παρέμβαση στοχευμένη στα εγκαταλελειμμένα κτίρια της Βασιλίσσης Όλγας και σύνδεση τους με την ιστορία του παρελθόντος της πόλης.

"Θα πρέπει να παράλληλα η δημοτική αρχή να εστιάσει στον καθημερινό πολιτισμό με αναπλάσεις των εγκαταλελειμμένων πλατειών σε όλα τα διαμερίσματα και κυρίως στο κέντρο", συμπλήρωσε. Πράσινο και αστικοί λαχανόκηποι.

Ερώτηση για το αν μπορούν οι αστικοί λαχανόκηποι να γίνουν εκμεταλλεύσιμοι από καλλιεργητές έθεσε προς το Στέλιο Αγγελούδη ο κ. Αντώνης Καράγιωργας. Ο υποψήφιος δήμαρχος δήλωσε πως θα μπορούσε να υπάρξει μια σύμπραξη Δήμου και εθελοντών για να δημιουργηθεί ένας φορέας όπου το κάθε μέρος θα κατέχει ένα ποσοστό και έτσι η σκέψη να λάβει σάρκα και οστά.

Ο Στέλιος Αγγελούδης μετά την τελευταία ερώτηση, ευχαρίστησε τον κόσμο που παρευρέθηκε στην παρουσίαση των προτάσεων και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να στηρίξουν την προσπάθεια του ιδού και των συνεργατών του στις εκλογές της 8η Οκτωβρίου.

"Θέλω να σας έχουμε δίπλα μας. Θέλω να κλείσω αυτή τη βραδιά λέγοντας ότι για να γίνουν όλα αυτά πράξη, θέλουμε να δώσετε τη μάχη. Όλα δείχνουν ότι μάλλον θα είμαστε στη δεύτερη Κυριακή. Έχουμε εσάς για τη μάχη και πιστεύω ότι θα την κερδίσουμε", είπε ολοκληρώνοντας.

Βαγγέλης Στολάκης- Γιάννης Γκουμάκης

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία