Νίκος Χαρδαλιάς στη "ΜτΚ": Εμβολιαζόμαστε, εμβολιαζόμαστε, εμβολιαζόμαστε
25/07/2021 18:00
25/07/2021 18:00
«Εμβολιαζόμαστε. Τώρα!» Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει προς τους Θεσσαλονικείς ο Νίκος Χαρδαλιάς. Στη συνέντευξή του στη «ΜτΚ» ο «Μr Πολιτική Προστασία» χαρακτηρίζει το στέλεχος Δέλτα ως μία υπερμεταδοτική μετάλλαξη, η οποία έχει βρει πρόσφορο έδαφος κυρίως μεταξύ των ανεμβολίαστων.
Για την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για την απόφαση να επιβάλει περιοριστικά μέτρα στη Μύκονο τονίζει ότι τα μέτρα επιβλήθηκαν γιατί το επιδημιολογικό φορτίο ήταν υψηλότατο και ταυτόχρονα δεν αποκλείει το μοντέλο της Μυκόνου να εφαρμοστεί και αλλού.
Για τη Θεσσαλονίκη τονίζει ότι δεν είναι δυνατό να προβλέψουμε από τώρα τι θα γίνει στο μέλλον. «Αυτή τη στιγμή και η Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζει τις συνέπειες της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα -είναι σημαντικό όμως να σημειώσω ότι η εμβολιαστική κάλυψη, αν και σε σχετικά υψηλό επίπεδο, εντούτοις παραμένει κατά τι χαμηλότερη του μέσου όρου στην επικράτεια κι αυτό το σημείο χρήζει προσοχής. Η άνοδος των κρουσμάτων, ωστόσο, αποτελεί καμπανάκι κινδύνου που πρέπει να μας θέτει όλους σε εγρήγορση».
Οσο για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών επισημαίνει ότι «τα δικαιώματα όλων μας οριοθετούνται και από τα δικαιώματα των άλλων. Αυτή είναι η πεμπτουσία της κοινωνικής ευθύνης σε μια δημοκρατική κοινωνία. Ο εμβολιασμός είναι δικαίωμα -αλλά σε ατομικό επίπεδο, έναντι κάθε συμπολίτη μας τον οποίον μπορεί άθελά μας να θέσουμε σε κίνδυνο με τη στάση μας, είναι και καθήκον».
Τέλος για την πρόσφατη φωτιά στο Σέιχ Σου απαντά ότι η απόκριση του μηχανισμού ήταν εξαιρετική.
Με τα κρούσματα να ανεβαίνουν συνέχεια πολλοί εκτιμούν ότι το τέταρτο κύμα είναι εδώ. Τι έφταιξε και ήρθε τόσο γρήγορα;
Είναι σαφές ότι η μετάλλαξη Δέλτα αποτελεί τη βασική αιτία της ξαφνικής αύξησης των κρουσμάτων που παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα, σε συνδυασμό βεβαίως με ορισμένες χαλαρές συμπεριφορές -ιδίως σε κάποια νησιά μας- που ευνοούν την υπερμετάδοση του ιού. Πρόκειται δυστυχώς για μια υπερμεταδοτική μετάλλαξη, το επιβεβαιώνουν όλοι οι επιστήμονες, η οποία έχει βρει πρόσφορο έδαφος κυρίως μεταξύ των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας.
Τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα για να φρενάρει η διασπορά του ιού;
Η λύση, το αντίδοτο στην πανδημία είναι άλλο από το εμβόλιο. Και για να σταματήσουμε τη διασπορά του ιού, να προστατευτούμε, να διαφυλάξουμε την υγεία τη δική μας και των γύρω μας, ο δρόμος είναι ένας: Εμβολιαζόμαστε, εμβολιαζόμαστε, εμβολιαζόμαστε!
Πόσο εύκολη ήταν η απόφαση για τα περιοριστικά μέτρα στη Μύκονο; Τι απαντάτε στην κριτική που ασκήθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση; Ο Αλέξης Τσίπρας που επισκέφτηκε αυτές τις ημέρες το νησί έκανε λόγο για πιστοποιητικό παταγώδους αποτυχίας.
Καμιά απόφαση επιβολής περιορισμών δεν είναι εύκολη ούτε λαμβάνεται ελαφρά τη καρδία. Η κυβέρνηση, όμως, έχει αποδείξει ότι όταν διακυβεύεται η Δημόσια Υγεία, δεν διστάζει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, όσο επώδυνα κι αν είναι. Και θα σας πω ότι στη Μύκονο έχουμε δει μια μικρή βελτίωση της κατάστασης, μια σταθεροποίηση έστω και σε υψηλά ακόμη επίπεδα. Όσο για την κριτική που μας ασκείται από την αξιωματική αντιπολίτευση, πραγματικά αδυνατώ να καταλάβω το σκεπτικό της. Στη Μύκονο επεβλήθησαν μέτρα περιορισμού στη διασκέδαση, γιατί το επιδημιολογικό φορτίο ήταν υψηλότατο -σύμφωνα πάντα με τους επιδημιολόγους μας- και το 46% των κρουσμάτων που διαπιστώθηκε, ήταν συνδεδεμένο με χώρους ψυχαγωγίας και τουριστικές επιχειρήσεις. Αν δηλαδή δεν παίρναμε μέτρα κι αφήναμε την κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου, δεν θα μας κατηγορούσε η αξιωματική αντιπολίτευση για ολιγωρία; Θα επαναλάβω εδώ ότι ο τουρισμός μας δεν στηρίζεται στο «ξεσάλωμα» χωρίς καμία τήρηση υγειονομικών κανόνων. Αντιθέτως, ο τουρισμός μας στηρίζεται στην ασφάλεια που προσφέρει η χώρα μας στους επισκέπτες της -αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπει η Ελλάδα.
Το μοντέλο της Μυκόνου θα το δούμε και σε γειτονικά νησιά;
Εάν χρειαστεί. Ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί κι ότι η περίπτωση της Μυκόνου «πέρασε» το μήνυμα ότι μόνο η πιστή τήρηση των μέτρων διασφαλίζει τον τουρισμό. Είναι σημαντικό αυτό να το καταλάβουν πλέον όλοι οι εμπλεκόμενοι στην τουριστική βιομηχανία, ιδίως στο κομμάτι που αφορά στη διασκέδαση.
Πόσο επικίνδυνη κρίνετε την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, όπου το ιικό φορτίο αυξάνεται συνεχώς; Υπάρχει το ενδεχόμενο να ζήσουμε ένα νέο Μαύρο Νοέμβριο;
Η πανδημία είναι δυναμικό φαινόμενο, συνεπώς δεν είναι δυνατό να προβλέψουμε από τώρα τι θα συμβεί τον Νοέμβριο. Αυτή τη στιγμή και η Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζει τις συνέπειες της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα -είναι σημαντικό όμως να σημειώσω ότι η εμβολιαστική κάλυψη, αν και σε σχετικά υψηλό επίπεδο, εντούτοις παραμένει κατά τι χαμηλότερη του μέσου όρου στην επικράτεια κι αυτό το σημείο χρήζει προσοχής. Η άνοδος των κρουσμάτων, ωστόσο, αποτελεί καμπανάκι κινδύνου που πρέπει να μας θέτει όλους σε εγρήγορση και γι’ αυτό, ας είμαστε όλοι τώρα διπλά προσεκτικοί κι ας επισπεύσουμε τον εμβολιασμό μας.
Το μήνυμά σας για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης ποιο θα ήταν;
Εμβολιαζόμαστε! Τώρα! Αυτό είναι το μήνυμά μας προς κάθε έναν συμπολίτη μας ξεχωριστά. Κι αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπει ολόκληρη η επιστημονική κοινότητα σε όλο τον κόσμο.
Ποια είναι η πρόβλεψή σας για το φθινόπωρο; Πότε βλέπετε να δούμε το οριστικό φως στο τούνελ της πανδημίας;
Όπως προείπα, η πανδημία δεν σταματά να μας εκπλήσσει δυσάρεστα και συνεπώς κάθε πρόβλεψη είναι κάτι παραπάνω από επισφαλής. Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, έχουμε πλήρη εμβολιαστική κάλυψη λίγο πάνω από 44% στον γενικό πληθυσμό, ενώ το 52,34% έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση. Είναι απολύτως απαραίτητο τα ποσοστά αυτά να αυξηθούν. Αν και έχουμε ξεπεράσει τους 10 εκατ. εμβολιασμούς, αυτό δεν φτάνει προκειμένου να έχουμε το επιθυμητό τείχος ανοσίας, ώστε το φθινόπωρο να μην έχουμε νέα προβλήματα. Το εμβόλιο είναι εδώ, είναι διαθέσιμο για όλους, πλέον εμβολιάζονται και οι έφηβοι ηλικίας 15-18. Είναι, λοιπόν, πραγματικά κρίμα άνθρωποι που θα μπορούσαν να προστατευτούν αποτελεσματικά να μην το κάνουν και να ρισκάρουν μια νοσηλεία ή ακόμα και τη ζωή τους.
Πολύ κουβέντα γίνεται και για την τύχη των ανεμβολίαστων εργαζομένων στις διάφορες επιχειρήσεις, αλλά και στο δημόσιο. Ποια είναι η γνώμη σας σε αυτό; Οι απολύσεις είναι μία λύση, που πολλοί την θεωρούν σκληρή. Τι λέτε επ’ αυτού;
Είναι δεδομένο ότι οι υγειονομικοί μας κι όσοι έρχονται σε επαφή με ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού δεν είναι δυνατό να αποτελούν, έστω και αθέλητα, κίνδυνο για τους ανθρώπους στους οποίους προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει στη σχετική ρύθμιση για τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας και ρητά προβλέπεται άδεια άνευ αποδοχών στην περίπτωση εργαζομένων που αρνούνται να εμβολιαστούν -δεν μιλάμε συνεπώς για απολύσεις. Ομοίως, στην ΕΜΑΚ, όπου καταστήσαμε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των στελεχών, καθώς καλούνται να επιχειρήσουν σε διεθνείς αποστολές και υπό δύσκολες υγειονομικά συνθήκες, όσοι δεν εμβολιαστούν μετατίθενται σε άλλες υπηρεσίες. Επιτρέψτε μου όμως να σημειώσω το εξής. Τα δικαιώματα όλων μας οριοθετούνται και από τα δικαιώματα των άλλων. Αυτή είναι η πεμπτουσία της κοινωνικής ευθύνης σε μια δημοκρατική κοινωνία. Ο εμβολιασμός είναι δικαίωμα -αλλά σε ατομικό επίπεδο, έναντι κάθε συμπολίτη μας τον οποίον μπορεί άθελά μας να θέσουμε σε κίνδυνο με τη στάση μας, είναι και καθήκον.
Πέραν της πανδημίας υπάρχουν και οι πυρκαγιές που το καλοκαίρι μάς συνοδεύουν πάντα. Είμαστε έτοιμοι για τον Αύγουστο που πάντα κρύβει μποφόρ και αέρηδες;
Έχουμε προχωρήσει φέτος σε σημαντική ενίσχυση των μέσων πυροπροστασίας της χώρας, με κεντρικό άξονα τον γρήγορο εντοπισμό και την άμεση απόκριση και στην προσπάθειά μας αυτή, κομβικό ρόλο διαδραματίζουν τα εναέρια μέσα. Γι’ αυτό και ο στόλος αεροπυρόσβεσης έχει ενισχυθεί σε σχέση με πέρσι, αριθμώντας συνολικά 69 ελικόπτερα και αεροσκάφη, με τα εναέρια μέσα να κατανέμονται σε 25 βάσεις που καλύπτουν το σύνολο της επικράτειας, καθώς η γεωγραφική διασπορά αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την άμεση απόκριση.
Είναι, επίσης η πρώτη φορά που στον εναέριο στόλο μας εντάσσονται 6 αεροσκάφη ελαφρού τύπου (AirTractors), τα οποία έχουν αναπτυχθεί σε 3 ζεύγη, καλύπτοντας τους άξονες του Αιγαίου, του Ιονίου, καθώς και μέρος του ηπειρωτικού κορμού. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη αποτελούν ό,τι πιο σύγχρονο στον τομέα της αεροπυρόσβεσης -είναι πιο ευέλικτα και αποδοτικά, ενώ ανταποκρίνονται καλύτερα στις ιδιαιτερότητες του ελληνικού ανάγλυφου.
Και βέβαια, φέραμε κατόπιν διαπραγματεύσεων, το ρωσικό «θηρίο» -όπως το λέμε- το αμφίβιο Beriev-200SE, ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος τεχνολογίας jet, το οποίο κινείται εξαιρετικά γρήγορα και έχει δυνατότητα μεταφοράς 12 τόνων πυροσβεστικού υλικού, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί και ως μέσο μεταφοράς προσωπικού. Έχουμε ενισχύσει το προσωπικό μας με τους 2.500 εποχικούς πυροσβέστες μας κι έχουμε αναπτύξει μια σειρά πρωτοβουλιών για τον άμεσο καθαρισμό περιοχών που χρήζουν προσοχής, ιδίως στην Αττική μετά το πέρασμα της «Μήδειας» φέτος το χειμώνα, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, στο δάσος του Σέιχ Σου.
Ποιο είναι το συμπέρασμα από την πρόσφατη πυρκαγιά στο Σέιχ Σου; Είστε ικανοποιημένος από τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε συνολικά ο κρατικός μηχανισμός;
Η απόκριση του μηχανισμού στην πρόσφατη πυρκαγιά το Σέιχ Σου ήταν εξαιρετική και η πυρκαγιά ετέθη υπό έλεγχο πολύ γρήγορα. Ήταν και μια ευκαιρία να διαπιστώσουμε στην πράξη την απόκριση και τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Beriev-200SE, η συμβολή του οποίου ήταν καθοριστική. Θα πρέπει εδώ να επισημάνω ότι η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στην καρδιά της προσπάθειας που έχουμε ξεκινήσει με την επιχείρηση «Δρυάδες», στο πλαίσιο της οποίας διενεργούνται εκτεταμένοι καθαρισμοί εύφλεκτης ύλης υπό την ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας σε 18 περιοχές της Αττικής με χαρακτηριστικά ιδιαίτερης επικινδυνότητας, αλλά και στην Αρχαία Ολυμπία, όπως φυσικά και στο Σέιχ Σου, όπου οι καθαρισμοί και οι λοιπές παρεμβάσεις μας αφορούν σε 3,5 χιλιάδες στρέμματα σε περιοχές με πολύ προβληματικά χαρακτηριστικά. Έχουμε επίσης ενισχύσει τις περιπολίες στις περιοχή, ενώ στο πλαίσιο της αντιπυρικής θωράκισης της ευρύτερης περιοχής, φέτος, για πρώτη φορά, εδρεύει στη Θεσσαλονίκη κι ένα βαρέως τύπου ελικόπτερο S-64, ώστε να μπορεί να συνδράμει άμεσα τόσο στο Σέιχ Σου, όσο και στη Χαλκιδική.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 25 Ιουλίου 2021
«Εμβολιαζόμαστε. Τώρα!» Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει προς τους Θεσσαλονικείς ο Νίκος Χαρδαλιάς. Στη συνέντευξή του στη «ΜτΚ» ο «Μr Πολιτική Προστασία» χαρακτηρίζει το στέλεχος Δέλτα ως μία υπερμεταδοτική μετάλλαξη, η οποία έχει βρει πρόσφορο έδαφος κυρίως μεταξύ των ανεμβολίαστων.
Για την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για την απόφαση να επιβάλει περιοριστικά μέτρα στη Μύκονο τονίζει ότι τα μέτρα επιβλήθηκαν γιατί το επιδημιολογικό φορτίο ήταν υψηλότατο και ταυτόχρονα δεν αποκλείει το μοντέλο της Μυκόνου να εφαρμοστεί και αλλού.
Για τη Θεσσαλονίκη τονίζει ότι δεν είναι δυνατό να προβλέψουμε από τώρα τι θα γίνει στο μέλλον. «Αυτή τη στιγμή και η Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζει τις συνέπειες της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα -είναι σημαντικό όμως να σημειώσω ότι η εμβολιαστική κάλυψη, αν και σε σχετικά υψηλό επίπεδο, εντούτοις παραμένει κατά τι χαμηλότερη του μέσου όρου στην επικράτεια κι αυτό το σημείο χρήζει προσοχής. Η άνοδος των κρουσμάτων, ωστόσο, αποτελεί καμπανάκι κινδύνου που πρέπει να μας θέτει όλους σε εγρήγορση».
Οσο για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών επισημαίνει ότι «τα δικαιώματα όλων μας οριοθετούνται και από τα δικαιώματα των άλλων. Αυτή είναι η πεμπτουσία της κοινωνικής ευθύνης σε μια δημοκρατική κοινωνία. Ο εμβολιασμός είναι δικαίωμα -αλλά σε ατομικό επίπεδο, έναντι κάθε συμπολίτη μας τον οποίον μπορεί άθελά μας να θέσουμε σε κίνδυνο με τη στάση μας, είναι και καθήκον».
Τέλος για την πρόσφατη φωτιά στο Σέιχ Σου απαντά ότι η απόκριση του μηχανισμού ήταν εξαιρετική.
Με τα κρούσματα να ανεβαίνουν συνέχεια πολλοί εκτιμούν ότι το τέταρτο κύμα είναι εδώ. Τι έφταιξε και ήρθε τόσο γρήγορα;
Είναι σαφές ότι η μετάλλαξη Δέλτα αποτελεί τη βασική αιτία της ξαφνικής αύξησης των κρουσμάτων που παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα, σε συνδυασμό βεβαίως με ορισμένες χαλαρές συμπεριφορές -ιδίως σε κάποια νησιά μας- που ευνοούν την υπερμετάδοση του ιού. Πρόκειται δυστυχώς για μια υπερμεταδοτική μετάλλαξη, το επιβεβαιώνουν όλοι οι επιστήμονες, η οποία έχει βρει πρόσφορο έδαφος κυρίως μεταξύ των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας.
Τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα για να φρενάρει η διασπορά του ιού;
Η λύση, το αντίδοτο στην πανδημία είναι άλλο από το εμβόλιο. Και για να σταματήσουμε τη διασπορά του ιού, να προστατευτούμε, να διαφυλάξουμε την υγεία τη δική μας και των γύρω μας, ο δρόμος είναι ένας: Εμβολιαζόμαστε, εμβολιαζόμαστε, εμβολιαζόμαστε!
Πόσο εύκολη ήταν η απόφαση για τα περιοριστικά μέτρα στη Μύκονο; Τι απαντάτε στην κριτική που ασκήθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση; Ο Αλέξης Τσίπρας που επισκέφτηκε αυτές τις ημέρες το νησί έκανε λόγο για πιστοποιητικό παταγώδους αποτυχίας.
Καμιά απόφαση επιβολής περιορισμών δεν είναι εύκολη ούτε λαμβάνεται ελαφρά τη καρδία. Η κυβέρνηση, όμως, έχει αποδείξει ότι όταν διακυβεύεται η Δημόσια Υγεία, δεν διστάζει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, όσο επώδυνα κι αν είναι. Και θα σας πω ότι στη Μύκονο έχουμε δει μια μικρή βελτίωση της κατάστασης, μια σταθεροποίηση έστω και σε υψηλά ακόμη επίπεδα. Όσο για την κριτική που μας ασκείται από την αξιωματική αντιπολίτευση, πραγματικά αδυνατώ να καταλάβω το σκεπτικό της. Στη Μύκονο επεβλήθησαν μέτρα περιορισμού στη διασκέδαση, γιατί το επιδημιολογικό φορτίο ήταν υψηλότατο -σύμφωνα πάντα με τους επιδημιολόγους μας- και το 46% των κρουσμάτων που διαπιστώθηκε, ήταν συνδεδεμένο με χώρους ψυχαγωγίας και τουριστικές επιχειρήσεις. Αν δηλαδή δεν παίρναμε μέτρα κι αφήναμε την κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου, δεν θα μας κατηγορούσε η αξιωματική αντιπολίτευση για ολιγωρία; Θα επαναλάβω εδώ ότι ο τουρισμός μας δεν στηρίζεται στο «ξεσάλωμα» χωρίς καμία τήρηση υγειονομικών κανόνων. Αντιθέτως, ο τουρισμός μας στηρίζεται στην ασφάλεια που προσφέρει η χώρα μας στους επισκέπτες της -αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπει η Ελλάδα.
Το μοντέλο της Μυκόνου θα το δούμε και σε γειτονικά νησιά;
Εάν χρειαστεί. Ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί κι ότι η περίπτωση της Μυκόνου «πέρασε» το μήνυμα ότι μόνο η πιστή τήρηση των μέτρων διασφαλίζει τον τουρισμό. Είναι σημαντικό αυτό να το καταλάβουν πλέον όλοι οι εμπλεκόμενοι στην τουριστική βιομηχανία, ιδίως στο κομμάτι που αφορά στη διασκέδαση.
Πόσο επικίνδυνη κρίνετε την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, όπου το ιικό φορτίο αυξάνεται συνεχώς; Υπάρχει το ενδεχόμενο να ζήσουμε ένα νέο Μαύρο Νοέμβριο;
Η πανδημία είναι δυναμικό φαινόμενο, συνεπώς δεν είναι δυνατό να προβλέψουμε από τώρα τι θα συμβεί τον Νοέμβριο. Αυτή τη στιγμή και η Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζει τις συνέπειες της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα -είναι σημαντικό όμως να σημειώσω ότι η εμβολιαστική κάλυψη, αν και σε σχετικά υψηλό επίπεδο, εντούτοις παραμένει κατά τι χαμηλότερη του μέσου όρου στην επικράτεια κι αυτό το σημείο χρήζει προσοχής. Η άνοδος των κρουσμάτων, ωστόσο, αποτελεί καμπανάκι κινδύνου που πρέπει να μας θέτει όλους σε εγρήγορση και γι’ αυτό, ας είμαστε όλοι τώρα διπλά προσεκτικοί κι ας επισπεύσουμε τον εμβολιασμό μας.
Το μήνυμά σας για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης ποιο θα ήταν;
Εμβολιαζόμαστε! Τώρα! Αυτό είναι το μήνυμά μας προς κάθε έναν συμπολίτη μας ξεχωριστά. Κι αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπει ολόκληρη η επιστημονική κοινότητα σε όλο τον κόσμο.
Ποια είναι η πρόβλεψή σας για το φθινόπωρο; Πότε βλέπετε να δούμε το οριστικό φως στο τούνελ της πανδημίας;
Όπως προείπα, η πανδημία δεν σταματά να μας εκπλήσσει δυσάρεστα και συνεπώς κάθε πρόβλεψη είναι κάτι παραπάνω από επισφαλής. Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, έχουμε πλήρη εμβολιαστική κάλυψη λίγο πάνω από 44% στον γενικό πληθυσμό, ενώ το 52,34% έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση. Είναι απολύτως απαραίτητο τα ποσοστά αυτά να αυξηθούν. Αν και έχουμε ξεπεράσει τους 10 εκατ. εμβολιασμούς, αυτό δεν φτάνει προκειμένου να έχουμε το επιθυμητό τείχος ανοσίας, ώστε το φθινόπωρο να μην έχουμε νέα προβλήματα. Το εμβόλιο είναι εδώ, είναι διαθέσιμο για όλους, πλέον εμβολιάζονται και οι έφηβοι ηλικίας 15-18. Είναι, λοιπόν, πραγματικά κρίμα άνθρωποι που θα μπορούσαν να προστατευτούν αποτελεσματικά να μην το κάνουν και να ρισκάρουν μια νοσηλεία ή ακόμα και τη ζωή τους.
Πολύ κουβέντα γίνεται και για την τύχη των ανεμβολίαστων εργαζομένων στις διάφορες επιχειρήσεις, αλλά και στο δημόσιο. Ποια είναι η γνώμη σας σε αυτό; Οι απολύσεις είναι μία λύση, που πολλοί την θεωρούν σκληρή. Τι λέτε επ’ αυτού;
Είναι δεδομένο ότι οι υγειονομικοί μας κι όσοι έρχονται σε επαφή με ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού δεν είναι δυνατό να αποτελούν, έστω και αθέλητα, κίνδυνο για τους ανθρώπους στους οποίους προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει στη σχετική ρύθμιση για τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας και ρητά προβλέπεται άδεια άνευ αποδοχών στην περίπτωση εργαζομένων που αρνούνται να εμβολιαστούν -δεν μιλάμε συνεπώς για απολύσεις. Ομοίως, στην ΕΜΑΚ, όπου καταστήσαμε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των στελεχών, καθώς καλούνται να επιχειρήσουν σε διεθνείς αποστολές και υπό δύσκολες υγειονομικά συνθήκες, όσοι δεν εμβολιαστούν μετατίθενται σε άλλες υπηρεσίες. Επιτρέψτε μου όμως να σημειώσω το εξής. Τα δικαιώματα όλων μας οριοθετούνται και από τα δικαιώματα των άλλων. Αυτή είναι η πεμπτουσία της κοινωνικής ευθύνης σε μια δημοκρατική κοινωνία. Ο εμβολιασμός είναι δικαίωμα -αλλά σε ατομικό επίπεδο, έναντι κάθε συμπολίτη μας τον οποίον μπορεί άθελά μας να θέσουμε σε κίνδυνο με τη στάση μας, είναι και καθήκον.
Πέραν της πανδημίας υπάρχουν και οι πυρκαγιές που το καλοκαίρι μάς συνοδεύουν πάντα. Είμαστε έτοιμοι για τον Αύγουστο που πάντα κρύβει μποφόρ και αέρηδες;
Έχουμε προχωρήσει φέτος σε σημαντική ενίσχυση των μέσων πυροπροστασίας της χώρας, με κεντρικό άξονα τον γρήγορο εντοπισμό και την άμεση απόκριση και στην προσπάθειά μας αυτή, κομβικό ρόλο διαδραματίζουν τα εναέρια μέσα. Γι’ αυτό και ο στόλος αεροπυρόσβεσης έχει ενισχυθεί σε σχέση με πέρσι, αριθμώντας συνολικά 69 ελικόπτερα και αεροσκάφη, με τα εναέρια μέσα να κατανέμονται σε 25 βάσεις που καλύπτουν το σύνολο της επικράτειας, καθώς η γεωγραφική διασπορά αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την άμεση απόκριση.
Είναι, επίσης η πρώτη φορά που στον εναέριο στόλο μας εντάσσονται 6 αεροσκάφη ελαφρού τύπου (AirTractors), τα οποία έχουν αναπτυχθεί σε 3 ζεύγη, καλύπτοντας τους άξονες του Αιγαίου, του Ιονίου, καθώς και μέρος του ηπειρωτικού κορμού. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη αποτελούν ό,τι πιο σύγχρονο στον τομέα της αεροπυρόσβεσης -είναι πιο ευέλικτα και αποδοτικά, ενώ ανταποκρίνονται καλύτερα στις ιδιαιτερότητες του ελληνικού ανάγλυφου.
Και βέβαια, φέραμε κατόπιν διαπραγματεύσεων, το ρωσικό «θηρίο» -όπως το λέμε- το αμφίβιο Beriev-200SE, ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος τεχνολογίας jet, το οποίο κινείται εξαιρετικά γρήγορα και έχει δυνατότητα μεταφοράς 12 τόνων πυροσβεστικού υλικού, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί και ως μέσο μεταφοράς προσωπικού. Έχουμε ενισχύσει το προσωπικό μας με τους 2.500 εποχικούς πυροσβέστες μας κι έχουμε αναπτύξει μια σειρά πρωτοβουλιών για τον άμεσο καθαρισμό περιοχών που χρήζουν προσοχής, ιδίως στην Αττική μετά το πέρασμα της «Μήδειας» φέτος το χειμώνα, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, στο δάσος του Σέιχ Σου.
Ποιο είναι το συμπέρασμα από την πρόσφατη πυρκαγιά στο Σέιχ Σου; Είστε ικανοποιημένος από τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε συνολικά ο κρατικός μηχανισμός;
Η απόκριση του μηχανισμού στην πρόσφατη πυρκαγιά το Σέιχ Σου ήταν εξαιρετική και η πυρκαγιά ετέθη υπό έλεγχο πολύ γρήγορα. Ήταν και μια ευκαιρία να διαπιστώσουμε στην πράξη την απόκριση και τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Beriev-200SE, η συμβολή του οποίου ήταν καθοριστική. Θα πρέπει εδώ να επισημάνω ότι η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στην καρδιά της προσπάθειας που έχουμε ξεκινήσει με την επιχείρηση «Δρυάδες», στο πλαίσιο της οποίας διενεργούνται εκτεταμένοι καθαρισμοί εύφλεκτης ύλης υπό την ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας σε 18 περιοχές της Αττικής με χαρακτηριστικά ιδιαίτερης επικινδυνότητας, αλλά και στην Αρχαία Ολυμπία, όπως φυσικά και στο Σέιχ Σου, όπου οι καθαρισμοί και οι λοιπές παρεμβάσεις μας αφορούν σε 3,5 χιλιάδες στρέμματα σε περιοχές με πολύ προβληματικά χαρακτηριστικά. Έχουμε επίσης ενισχύσει τις περιπολίες στις περιοχή, ενώ στο πλαίσιο της αντιπυρικής θωράκισης της ευρύτερης περιοχής, φέτος, για πρώτη φορά, εδρεύει στη Θεσσαλονίκη κι ένα βαρέως τύπου ελικόπτερο S-64, ώστε να μπορεί να συνδράμει άμεσα τόσο στο Σέιχ Σου, όσο και στη Χαλκιδική.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 25 Ιουλίου 2021
ΣΧΟΛΙΑ