ΔΙΕΘΝΗ

D-Day: 80 χρόνια από την απόβαση στη Νορμανδία - Λαμπρές εκδηλώσεις, υψηλοί προσκεκλημένοι (βίντεο, φωτ.)

Η καρδιά της διεθνούς διπλωματίας χτυπάει σήμερα στη Γαλλία

 06/06/2024 18:02

D-Day: 80 χρόνια από την απόβαση στη Νορμανδία -  Λαμπρές εκδηλώσεις, υψηλοί προσκεκλημένοι (βίντεο, φωτ.)
Eurokinissi

Η καρδιά της διεθνούς διπλωματίας χτυπάει σήμερα στη Γαλλία που γιορτάζει τα 80 χρόνια από την ιστορική απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία.

Όπως μεταδίδει ο γαλλικός Τύπος, μέχρι αύριο αναμένονται στη χώρα του Μολιέρου περισσότεροι από ένα εκατομμύρια επισκέπτες.

Ο διεθνής φόρος τιμής θα αποδοθεί το απόγευμα παρόντων όλων των ηγετών στην παραλία Όμαχα, όπου περισσότεροι από 100.000 στρατιώτες αποβιβάστηκαν στις 6 Ιουνίου του 1944.

Τα μέτρα ασφαλείας στη χώρα είναι δρακόντεια με τον οικοδεσπότη των εκδηλώσεων, Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, να υποδέχεται χαμογελαστός τους επίσημους προσκεκλημένους.

O Γάλλος πρόεδρος συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μπριζίτ Μακρόν έφθασαν στο Βρετανικό Μνημείο Νορμανδίας, στην κωμόπολη Ver-sur-Mer, λίγο πριν τις 12μ.μ., ώρα Ελλάδος.

Όπως ορίζει το πρωτόκολλο, το ζεύγος Μακρόν υποδέχθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, αναφέρει το γαλλικό δίκτυο BFMTV.

Ο Αμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έφθασε σήμερα στη Νορμανδία, έχοντας στο πλευρό του την σύζυγό του, Τζιλ. Το προεδρικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Caen-Carpiquet. Ο Μπάιντεν είναι ένας από τους 25 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που μεταβαίνει στη Νορμανδία για τους εορτασμούς της 80ης επετείου της D-Day, υποστηρίζει η εφημερίδα Le Monde.

Όπως αναφέρει το δίκτυο BFMTV, στο ίδιο αεροδρόμιο που προσγειώθηκε το αμερικανικό προεδρικό αεροσκάφος «Air Force One» εθεάθησαν ο σταρ του Χόλιγουντ, Τομ Χανκς όπως και ο διάσημος Αμερικανός σκηνοθέτης Στίβεν Σπίλμπεργκ. Οι δύο άνδρες θα είναι παρόντες στις εκδηλώσεις, μεταδίδει το γαλλικό δίκτυο.

Οι σημερινές εκδηλώσεις ξεκίνησαν σήμερα στο Βρετανικό Μνημείο Νορμανδίας στη γαλλική κωμόπολη Ver-sur-Mer.

Εκεί θα έχουν πρόσβαση μόνο οι επίσημοι προσκεκλημένοι ανάμεσά τους και το βρετανικό βασιλικό ζεύγος.

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας, Ουίλιαμ θα εκπροσωπήσει τη Βρετανία στη μεγάλη τελετή που θα γίνει αργότερα το απόγευμα στην παραλία Όμαχα, όπου θα βρίσκονται και ηγέτες από περίπου 25 χώρες.

«Στις εκδηλώσεις αναμένονται 2.500 έως 3.000 προσκεκλημένοι, συμπεριλαμβανομένων 30 έως 40 βετεράνων», μεταδίδει το γαλλικό δίκτυο BFMTV προσθέτοντας:

Η διεθνής τελετή θα ανοίξει με μια ταινία έναρξης-αναφορά στα ιστορικά γεγονότα. Η εκδήλωση θα απαρτίζεται από τρεις θεματικές, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν αναγνώσεις κειμένων, επιστολών, τραγούδια και μουσική με μνήμες από την κατοχή και την ιστορική απόβαση.

Παρόντες στην κύρια τελετή ξεκίνησε περίπου στις 4:30μ.μ. ώρα Ελλάδος, θα είναι επίσης ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο βασιλιάς Κάρολος, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αλλά και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος νωρίτερα το πρωί επισκέφτηκε το ναυπηγείο του ομίλου Naval, στη Λοριάν, όπου κατασκευάζονται οι τρεις ελληνικές φρεγάτες Belharra.

karolos-camila-dday.jpg


Η τρίτη θεματική εκδήλωση θα είναι μια ιστορική αναδρομή πάνω στην οικοδόμηση της ειρήνης και της Ευρώπης.

Μία ώρα αργότερα θα πέσει η αυλαία του διεθνούς εορτασμού, με μία ομιλία του Γάλλου προέδρου και την αεροπορική επίδειξη όλων των τύπων αεροσκαφών της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας.

Εκτός από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, στην κεντρική τελετή έχουν προσκληθεί 4.000 άτομα.

Στο πλαίσιο των εορτασμών, έχουν προγραμματιστεί περισσότερες από 200 εκδηλώσεις μέχρι την Κυριακή 9 Ιουνίου, με παρέλαση στρατιωτικών οχημάτων εποχής, συνέδρια, συναυλίες, εκθέσεις κ.λπ.

Επιπλέον, έχουν στηθεί κατά μήκος των ιστορικών ακτών στρατόπεδα αναπαράστασης των διαφόρων στρατιωτικών δυνάμεων της εποχής.

Μια σημαντική στιγμή ιστορικής μνήμης είναι η συμμετοχή πολλών βετεράνων στις τελετές. Περίπου 50 Αμερικανοί βετεράνοι, ορισμένοι από τους οποίους συμμετείχαν στην απόβαση της 6ης Ιουνίου του 1944, προσγειώθηκαν χτες στο αεροδρόμιο της Ντοβίλ.

Το μεγάλο πολιτικό και διπλωματικό γεγονός απαιτεί πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας, σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη του νομού Καλβαντός, Στεφάν Μπρετάν, 43.000 αστυνομικοί, χωροφύλακες, πυροσβέστες και στρατιώτες έχουν κινητοποιηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας των εορτασμών. Επιπλέον, 12.000 άνδρες έχουν κινητοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για τη σημερινή ημέρα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα παραμείνει στη Γαλλία μέχρι την Κυριακή των Ευρωεκλογών και, εκτός από τις επαφές που θα έχει με τον Μακρόν, τον Σολτς και ενδεχομένως με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ε.Ε., θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας για να συζητήσουν «την κατάσταση στην εμπόλεμη χώρα και πώς μπορούν οι ΗΠΑ να συνεχίσουν την υποστήριξή τους προς το Κίεβο, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Αύριο ο Ουκρανός πρόεδρος θα συναντηθεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων με τον Γάλλο ομόλογό του για να συζητήσουν τις ανάγκες της Ουκρανίας αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Η Ρωσία θα είναι η μεγάλη απούσα από τις εκδηλώσεις μνήμης

Η Ρωσία, η χώρα που υπέστη τις περισσότερες απώλειες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (πάνω από 27.000.000) και έπαιξε σημαντικό ρόλο στον αγώνα κατά των ναζί, δεν θα συμμετέχει στις φετινές εκδηλώσεις μνήμης.

Σημειώνεται ότι η χώρα δεν προσκλήθηκε στους εορτασμούς για την 80ή επέτειο της απόβασης των συμμάχων στη Νορμανδία, λόγω του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία.

Βασιλιάς Κάρολος: «Πρέπει να συνεχίσουμε να θυμόμαστε τους ήρωες ξανά και ξανά»

«Πρέπει να συνεχίσουμε να θυμόμαστε τους ήρωες ξανά και ξανά», δήλωσε σήμερα ο βασιλιάς Κάρολος της Βρετανίας, στην ομιλία του στο Βρετανικό Μνημείο Νορμανδίας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την D-Day. «Πριν από ογδόντα χρόνια, την D-Day, στις 6 Ιουνίου του 1984, το έθνος μας και όσοι στάθηκαν στο πλευρό μας αντιμετώπισαν αυτό που ο παππούς μου αποκαλούσε την υπέρτατη δοκιμασία», υποστήριξε ο Βρετανός μονάρχης.

«Στις παραλίες της Νορμανδίας, στη θάλασσα και τον ουρανό, οι ένοπλες δυνάμεις μας έκαναν το καθήκον τους με μια αίσθηση αποφασιστικότητας, ιδιότητες τόσο χαρακτηριστικές αυτής της γενιάς», πρόσθεσε. Εμφανώς συγκινημένος, ο βασιλιάς Κάρολος υποστήριξε ότι πολλοί από αυτούς που πολέμησαν «δεν επέστρεψαν ποτέ στο σπίτι τους».

«Με ένα πολύ βαθύ αίσθημα ευγνωμοσύνης τους θυμόμαστε», είπε εξαίροντας την «υποχρέωση» να μην τους ξεχάσουμε.

Στη συνέχεια, ο 75χρονος βασιλιάς της γηραιάς αλβιώνας απέτισε φόρο τιμής στους Γάλλους στρατιώτες και την γαλλική αντίσταση μιλώντας στα γαλλικά: «Δεν θα παραλείψουμε ποτέ να αποτίουμε φόρο τιμής στο θάρρος και τη θυσία των ανδρών και των γυναικών της γαλλικής αντίστασης καθώς και στους πολυάριθμους αμάχους που παρείχαν ουσιαστικές πληροφορίες».

Συγκινητικές στιγμές με βετεράνους

Συγκινητικές επιστολές βετεράνων αναγνώσθηκαν κατά τις σημερινές εκδηλώσεις στη Νορμανδία για την 80η επέτειο της D-Day, της Απόβασης των Συμμάχων στις 6 Ιουνίου του 1944, όταν περισσότεροι από 150.000 συμμαχικοί στρατιώτες εισέβαλαν από θαλάσσης και αέρος στη Γαλλία για να απωθήσουν τις δυνάμεις της ναζιστικής Γερμανίας.

Στη βρετανική τελετή στο Βερ-συρ-Μερ, βετεράνοι χειροκροτήθηκαν καθώς έφθαναν στο χώρο για να καταλάβουν τα καθίσματά τους, τα οποία ήταν διακοσμημένα με παπαρούνες σε έντονο κόκκινο χρώμα.

«Θέλω να αποτίσω φόρο τιμής σ' αυτούς που δεν τα κατάφεραν. Ας αναπαύονται εν ειρήνη», ανέφερε ο βετεράνος Τζο Μάινς στην επιστολή του, που αναγνώσθηκε από τον ηθοποιό Μάρτιν Φρίντμαν. «Ήμουν 19 χρόνων κατά την απόβαση, αλλά ήμουν ακόμα ένα αγόρι ... και δεν είχα ιδέα για πόλεμο και σκοτωμούς».

«Προσπάθησα να ξεχάσω την D-Day, αλλά δεν μπορώ», έγραψε ο βετεράνος του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού Ρον Χέντρι στην επιστολή του που διάβασε ο ηθοποιός Ντάγκλας Μπουθ. «Έζησα 80 χρόνια έπειτα από εκείνη την ημέρα, οι φίλοι μου έμειναν κάτω από τη γη».

Οι δύο βετεράνοι ήταν αμφότεροι παρόντες στην τελετή.

Με τον πόλεμο να μαίνεται στην Ουκρανία, στα σύνορα της Ευρώπης, οι φετινές εκδηλώσεις αυτής της καμπής στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο αποκτούν ιδιαίτερη απήχηση.

Η επέτειος έρχεται σε μια χρονιά πολλών εκλογών, μεταξύ των οποίων και για το Ευρωκοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα και στις ΗΠΑ το Νοέμβριο. Οι ηγέτες αναμένεται ότι θα κάνουν παραλληλισμούς με το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και θα προειδοποιήσουν για τους κινδύνους του απομονωτισμού και από την άκρα δεξιά.

Κατανυκτική μουσική ακουγόταν και ο Τομ Τζόουνς τραγούδησε «I won't crumble with you if you fall» σε μια τελετή στην οποία παρέστησαν ο βρετανός βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του Μπριζίτ.

Ο Κάρολος, με στρατιωτική στολή, ήταν φανερά συγκινημένος καθώς απέτιε φόρο τιμής σ' αυτούς που είχαν συμμετάσχει στην απόβαση, καθώς και στη γαλλική αντίσταση.

«Θυμόμαστε το δίδαγμα που φθάνει σ' εμάς ξανά και ξανά μέσα από τις δεκαετίες: τα ελεύθερα έθνη πρέπει να ενώνονται για να αντισταθούν μαζί στην τυραννία», δήλωσε.

«Ο θαυμασμός μας είναι αιώνιος», δήλωσε ο Κάρολος, ο οποίος μίλησε τόσο στα αγγλικά όσο και στα γαλλικά. «Ας προσευχηθούμε να μην γίνει ποτέ ξανά τέτοια θυσία».

Μετά την τελετή, ο Κάρολος, ο Μακρόν και οι σύζυγοί τους συνομίλησαν και αντάλλαξαν χειραψίες με βετεράνους και άλλους προσκεκλημένους.

Το Ρόιτερς σημειώνει πως, καθώς ο αριθμός των βετεράνων μειώνεται γρήγορα και πολλοί απ' αυτούς είναι σήμερα ηλικίας άνω των 100 ετών, η φετινές τελετές αναμένεται ότι θα είναι οι τελευταίες μεγάλης έκτασης που τους τιμούν παρουσία τους.

Περίπου 200 βετεράνοι, οι περισσότεροι Αμερικανοί ή Βρετανοί, πρόκειται να συμετάσχουν σε τελετές ολόκληρη τη σημερινή ημέρα.

Την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να βοηθήσουν την Ουκρανία, στην οποία όπως είπε «εισέβαλε ένας τύραννος», υπογράμμισε ο Τζο Μπάιντεν

Την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας, στην οποία όπως είπε «εισέβαλε ένας τύραννος», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε σήμερα στη Νορμανδία της Γαλλίας με αφορμή την 80ή επέτειο από την απόβαση των συμμαχικών στρατιωτικών δυνάμεων.

«Ο απομονωτισμός δεν ήταν η απάντηση πριν από 80 χρόνια και δεν είναι η απάντηση σήμερα», είπε ο Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας ταυτόχρονα τη χρησιμότητα του ΝΑΤΟ. «Οι σκοτεινές δυνάμεις δεν σβήνουν ποτέ» και «η επιθυμία για κυριαρχία, έλεγχο, αλλαγή συνόρων με τη βία» συνεχίζεται σήμερα, σημείωσε επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορούμε να τα παρατήσουμε μπροστά στους δικτάτορες, είναι αδιανόητο». «Το να στρέψουμε το βλέμμα μας από την Ουκρανία θα ήταν σαν να ξεχάσαμε τι συνέβη εδώ», είπε ακόμη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι «η δημοκρατία δεν είναι ποτέ εγγυημένη και ότι κάθε γενιά θα πρέπει να την προστατεύει και να μάχεται για αυτήν».

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που είναι παρόντες στη Νορμανδία

Παρουσία σχεδόν είκοσι αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, περίπου 4.500 καλεσμένων, αλλά και με τιμώμενα πρόσωπα τους περίπου 200 βετεράνους πολεμιστές που έλαβαν μέρος στη στρατιωτική επιχείρηση, ξεκίνησαν σήμερα στη Νορμανδία οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 80η επέτειο της αποβασης των συμμαχικών δυνάμεων. Από ελληνικής πλευράς παρών είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ από πλευράς αρχηγών κρατών είναι οι εξής: Ο οικοδεσπότης πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, ο βασιλιάς της Αγγλίας Κάρολος, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η πρόεδρος της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα, ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα,

ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ο πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας Πετρ Πάβελ, ο μέγας δούκας Ερρίκος του Λουξεμβούργου, ο πρίγκιπας Αλβέρτος Β' του Μονακό, ο βασιλιάς Γουλιέλμος-Αλέξανδρος της Ολλανδίας, ο βασιλιάς Φίλιππος του Βελγίου, ο βασιλιάς της Δανίας Φρειδερίκος, ο γενικός κυβερνήτης της Αυστραλίας Ντέιβιντ Χέρλι, ενώ ο βασιλιάς της Νορβηγίας έστειλε τον διάδοχο πρίγκιπα Χάακον.

Παρόντες είναι επίσης οι εξής πρωθυπουργοί:

Η Μέττε Φρεντέρικσεν για τη Δανία, ο Λυκ Φρίντεν για το Λουξεμβούργο, ο Μαρκ Ρούτε για την Ολλανδία, ο Ολαφ Σολτζ για τη Γερμανία, ο Ρισι Σουνακ για το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Γιόνας Γκαρ Στέρε για τη Νορβηγία, και ο Ζουστίν Τριντόγια τον Καναδά, ενώ την Ευρωπαϊκή Ένωση εκπροσωπεί ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η καρδιά της διεθνούς διπλωματίας χτυπάει σήμερα στη Γαλλία που γιορτάζει τα 80 χρόνια από την ιστορική απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία.

Όπως μεταδίδει ο γαλλικός Τύπος, μέχρι αύριο αναμένονται στη χώρα του Μολιέρου περισσότεροι από ένα εκατομμύρια επισκέπτες.

Ο διεθνής φόρος τιμής θα αποδοθεί το απόγευμα παρόντων όλων των ηγετών στην παραλία Όμαχα, όπου περισσότεροι από 100.000 στρατιώτες αποβιβάστηκαν στις 6 Ιουνίου του 1944.

Τα μέτρα ασφαλείας στη χώρα είναι δρακόντεια με τον οικοδεσπότη των εκδηλώσεων, Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, να υποδέχεται χαμογελαστός τους επίσημους προσκεκλημένους.

O Γάλλος πρόεδρος συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μπριζίτ Μακρόν έφθασαν στο Βρετανικό Μνημείο Νορμανδίας, στην κωμόπολη Ver-sur-Mer, λίγο πριν τις 12μ.μ., ώρα Ελλάδος.

Όπως ορίζει το πρωτόκολλο, το ζεύγος Μακρόν υποδέχθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, αναφέρει το γαλλικό δίκτυο BFMTV.

Ο Αμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έφθασε σήμερα στη Νορμανδία, έχοντας στο πλευρό του την σύζυγό του, Τζιλ. Το προεδρικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Caen-Carpiquet. Ο Μπάιντεν είναι ένας από τους 25 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που μεταβαίνει στη Νορμανδία για τους εορτασμούς της 80ης επετείου της D-Day, υποστηρίζει η εφημερίδα Le Monde.

Όπως αναφέρει το δίκτυο BFMTV, στο ίδιο αεροδρόμιο που προσγειώθηκε το αμερικανικό προεδρικό αεροσκάφος «Air Force One» εθεάθησαν ο σταρ του Χόλιγουντ, Τομ Χανκς όπως και ο διάσημος Αμερικανός σκηνοθέτης Στίβεν Σπίλμπεργκ. Οι δύο άνδρες θα είναι παρόντες στις εκδηλώσεις, μεταδίδει το γαλλικό δίκτυο.

Οι σημερινές εκδηλώσεις ξεκίνησαν σήμερα στο Βρετανικό Μνημείο Νορμανδίας στη γαλλική κωμόπολη Ver-sur-Mer.

Εκεί θα έχουν πρόσβαση μόνο οι επίσημοι προσκεκλημένοι ανάμεσά τους και το βρετανικό βασιλικό ζεύγος.

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας, Ουίλιαμ θα εκπροσωπήσει τη Βρετανία στη μεγάλη τελετή που θα γίνει αργότερα το απόγευμα στην παραλία Όμαχα, όπου θα βρίσκονται και ηγέτες από περίπου 25 χώρες.

«Στις εκδηλώσεις αναμένονται 2.500 έως 3.000 προσκεκλημένοι, συμπεριλαμβανομένων 30 έως 40 βετεράνων», μεταδίδει το γαλλικό δίκτυο BFMTV προσθέτοντας:

Η διεθνής τελετή θα ανοίξει με μια ταινία έναρξης-αναφορά στα ιστορικά γεγονότα. Η εκδήλωση θα απαρτίζεται από τρεις θεματικές, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν αναγνώσεις κειμένων, επιστολών, τραγούδια και μουσική με μνήμες από την κατοχή και την ιστορική απόβαση.

Παρόντες στην κύρια τελετή ξεκίνησε περίπου στις 4:30μ.μ. ώρα Ελλάδος, θα είναι επίσης ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο βασιλιάς Κάρολος, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αλλά και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος νωρίτερα το πρωί επισκέφτηκε το ναυπηγείο του ομίλου Naval, στη Λοριάν, όπου κατασκευάζονται οι τρεις ελληνικές φρεγάτες Belharra.

karolos-camila-dday.jpg


Η τρίτη θεματική εκδήλωση θα είναι μια ιστορική αναδρομή πάνω στην οικοδόμηση της ειρήνης και της Ευρώπης.

Μία ώρα αργότερα θα πέσει η αυλαία του διεθνούς εορτασμού, με μία ομιλία του Γάλλου προέδρου και την αεροπορική επίδειξη όλων των τύπων αεροσκαφών της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας.

Εκτός από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, στην κεντρική τελετή έχουν προσκληθεί 4.000 άτομα.

Στο πλαίσιο των εορτασμών, έχουν προγραμματιστεί περισσότερες από 200 εκδηλώσεις μέχρι την Κυριακή 9 Ιουνίου, με παρέλαση στρατιωτικών οχημάτων εποχής, συνέδρια, συναυλίες, εκθέσεις κ.λπ.

Επιπλέον, έχουν στηθεί κατά μήκος των ιστορικών ακτών στρατόπεδα αναπαράστασης των διαφόρων στρατιωτικών δυνάμεων της εποχής.

Μια σημαντική στιγμή ιστορικής μνήμης είναι η συμμετοχή πολλών βετεράνων στις τελετές. Περίπου 50 Αμερικανοί βετεράνοι, ορισμένοι από τους οποίους συμμετείχαν στην απόβαση της 6ης Ιουνίου του 1944, προσγειώθηκαν χτες στο αεροδρόμιο της Ντοβίλ.

Το μεγάλο πολιτικό και διπλωματικό γεγονός απαιτεί πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας, σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη του νομού Καλβαντός, Στεφάν Μπρετάν, 43.000 αστυνομικοί, χωροφύλακες, πυροσβέστες και στρατιώτες έχουν κινητοποιηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας των εορτασμών. Επιπλέον, 12.000 άνδρες έχουν κινητοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για τη σημερινή ημέρα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα παραμείνει στη Γαλλία μέχρι την Κυριακή των Ευρωεκλογών και, εκτός από τις επαφές που θα έχει με τον Μακρόν, τον Σολτς και ενδεχομένως με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ε.Ε., θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας για να συζητήσουν «την κατάσταση στην εμπόλεμη χώρα και πώς μπορούν οι ΗΠΑ να συνεχίσουν την υποστήριξή τους προς το Κίεβο, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Αύριο ο Ουκρανός πρόεδρος θα συναντηθεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων με τον Γάλλο ομόλογό του για να συζητήσουν τις ανάγκες της Ουκρανίας αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Η Ρωσία θα είναι η μεγάλη απούσα από τις εκδηλώσεις μνήμης

Η Ρωσία, η χώρα που υπέστη τις περισσότερες απώλειες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (πάνω από 27.000.000) και έπαιξε σημαντικό ρόλο στον αγώνα κατά των ναζί, δεν θα συμμετέχει στις φετινές εκδηλώσεις μνήμης.

Σημειώνεται ότι η χώρα δεν προσκλήθηκε στους εορτασμούς για την 80ή επέτειο της απόβασης των συμμάχων στη Νορμανδία, λόγω του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία.

Βασιλιάς Κάρολος: «Πρέπει να συνεχίσουμε να θυμόμαστε τους ήρωες ξανά και ξανά»

«Πρέπει να συνεχίσουμε να θυμόμαστε τους ήρωες ξανά και ξανά», δήλωσε σήμερα ο βασιλιάς Κάρολος της Βρετανίας, στην ομιλία του στο Βρετανικό Μνημείο Νορμανδίας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την D-Day. «Πριν από ογδόντα χρόνια, την D-Day, στις 6 Ιουνίου του 1984, το έθνος μας και όσοι στάθηκαν στο πλευρό μας αντιμετώπισαν αυτό που ο παππούς μου αποκαλούσε την υπέρτατη δοκιμασία», υποστήριξε ο Βρετανός μονάρχης.

«Στις παραλίες της Νορμανδίας, στη θάλασσα και τον ουρανό, οι ένοπλες δυνάμεις μας έκαναν το καθήκον τους με μια αίσθηση αποφασιστικότητας, ιδιότητες τόσο χαρακτηριστικές αυτής της γενιάς», πρόσθεσε. Εμφανώς συγκινημένος, ο βασιλιάς Κάρολος υποστήριξε ότι πολλοί από αυτούς που πολέμησαν «δεν επέστρεψαν ποτέ στο σπίτι τους».

«Με ένα πολύ βαθύ αίσθημα ευγνωμοσύνης τους θυμόμαστε», είπε εξαίροντας την «υποχρέωση» να μην τους ξεχάσουμε.

Στη συνέχεια, ο 75χρονος βασιλιάς της γηραιάς αλβιώνας απέτισε φόρο τιμής στους Γάλλους στρατιώτες και την γαλλική αντίσταση μιλώντας στα γαλλικά: «Δεν θα παραλείψουμε ποτέ να αποτίουμε φόρο τιμής στο θάρρος και τη θυσία των ανδρών και των γυναικών της γαλλικής αντίστασης καθώς και στους πολυάριθμους αμάχους που παρείχαν ουσιαστικές πληροφορίες».

Συγκινητικές στιγμές με βετεράνους

Συγκινητικές επιστολές βετεράνων αναγνώσθηκαν κατά τις σημερινές εκδηλώσεις στη Νορμανδία για την 80η επέτειο της D-Day, της Απόβασης των Συμμάχων στις 6 Ιουνίου του 1944, όταν περισσότεροι από 150.000 συμμαχικοί στρατιώτες εισέβαλαν από θαλάσσης και αέρος στη Γαλλία για να απωθήσουν τις δυνάμεις της ναζιστικής Γερμανίας.

Στη βρετανική τελετή στο Βερ-συρ-Μερ, βετεράνοι χειροκροτήθηκαν καθώς έφθαναν στο χώρο για να καταλάβουν τα καθίσματά τους, τα οποία ήταν διακοσμημένα με παπαρούνες σε έντονο κόκκινο χρώμα.

«Θέλω να αποτίσω φόρο τιμής σ' αυτούς που δεν τα κατάφεραν. Ας αναπαύονται εν ειρήνη», ανέφερε ο βετεράνος Τζο Μάινς στην επιστολή του, που αναγνώσθηκε από τον ηθοποιό Μάρτιν Φρίντμαν. «Ήμουν 19 χρόνων κατά την απόβαση, αλλά ήμουν ακόμα ένα αγόρι ... και δεν είχα ιδέα για πόλεμο και σκοτωμούς».

«Προσπάθησα να ξεχάσω την D-Day, αλλά δεν μπορώ», έγραψε ο βετεράνος του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού Ρον Χέντρι στην επιστολή του που διάβασε ο ηθοποιός Ντάγκλας Μπουθ. «Έζησα 80 χρόνια έπειτα από εκείνη την ημέρα, οι φίλοι μου έμειναν κάτω από τη γη».

Οι δύο βετεράνοι ήταν αμφότεροι παρόντες στην τελετή.

Με τον πόλεμο να μαίνεται στην Ουκρανία, στα σύνορα της Ευρώπης, οι φετινές εκδηλώσεις αυτής της καμπής στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο αποκτούν ιδιαίτερη απήχηση.

Η επέτειος έρχεται σε μια χρονιά πολλών εκλογών, μεταξύ των οποίων και για το Ευρωκοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα και στις ΗΠΑ το Νοέμβριο. Οι ηγέτες αναμένεται ότι θα κάνουν παραλληλισμούς με το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και θα προειδοποιήσουν για τους κινδύνους του απομονωτισμού και από την άκρα δεξιά.

Κατανυκτική μουσική ακουγόταν και ο Τομ Τζόουνς τραγούδησε «I won't crumble with you if you fall» σε μια τελετή στην οποία παρέστησαν ο βρετανός βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του Μπριζίτ.

Ο Κάρολος, με στρατιωτική στολή, ήταν φανερά συγκινημένος καθώς απέτιε φόρο τιμής σ' αυτούς που είχαν συμμετάσχει στην απόβαση, καθώς και στη γαλλική αντίσταση.

«Θυμόμαστε το δίδαγμα που φθάνει σ' εμάς ξανά και ξανά μέσα από τις δεκαετίες: τα ελεύθερα έθνη πρέπει να ενώνονται για να αντισταθούν μαζί στην τυραννία», δήλωσε.

«Ο θαυμασμός μας είναι αιώνιος», δήλωσε ο Κάρολος, ο οποίος μίλησε τόσο στα αγγλικά όσο και στα γαλλικά. «Ας προσευχηθούμε να μην γίνει ποτέ ξανά τέτοια θυσία».

Μετά την τελετή, ο Κάρολος, ο Μακρόν και οι σύζυγοί τους συνομίλησαν και αντάλλαξαν χειραψίες με βετεράνους και άλλους προσκεκλημένους.

Το Ρόιτερς σημειώνει πως, καθώς ο αριθμός των βετεράνων μειώνεται γρήγορα και πολλοί απ' αυτούς είναι σήμερα ηλικίας άνω των 100 ετών, η φετινές τελετές αναμένεται ότι θα είναι οι τελευταίες μεγάλης έκτασης που τους τιμούν παρουσία τους.

Περίπου 200 βετεράνοι, οι περισσότεροι Αμερικανοί ή Βρετανοί, πρόκειται να συμετάσχουν σε τελετές ολόκληρη τη σημερινή ημέρα.

Την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να βοηθήσουν την Ουκρανία, στην οποία όπως είπε «εισέβαλε ένας τύραννος», υπογράμμισε ο Τζο Μπάιντεν

Την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας, στην οποία όπως είπε «εισέβαλε ένας τύραννος», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε σήμερα στη Νορμανδία της Γαλλίας με αφορμή την 80ή επέτειο από την απόβαση των συμμαχικών στρατιωτικών δυνάμεων.

«Ο απομονωτισμός δεν ήταν η απάντηση πριν από 80 χρόνια και δεν είναι η απάντηση σήμερα», είπε ο Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας ταυτόχρονα τη χρησιμότητα του ΝΑΤΟ. «Οι σκοτεινές δυνάμεις δεν σβήνουν ποτέ» και «η επιθυμία για κυριαρχία, έλεγχο, αλλαγή συνόρων με τη βία» συνεχίζεται σήμερα, σημείωσε επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορούμε να τα παρατήσουμε μπροστά στους δικτάτορες, είναι αδιανόητο». «Το να στρέψουμε το βλέμμα μας από την Ουκρανία θα ήταν σαν να ξεχάσαμε τι συνέβη εδώ», είπε ακόμη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι «η δημοκρατία δεν είναι ποτέ εγγυημένη και ότι κάθε γενιά θα πρέπει να την προστατεύει και να μάχεται για αυτήν».

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που είναι παρόντες στη Νορμανδία

Παρουσία σχεδόν είκοσι αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, περίπου 4.500 καλεσμένων, αλλά και με τιμώμενα πρόσωπα τους περίπου 200 βετεράνους πολεμιστές που έλαβαν μέρος στη στρατιωτική επιχείρηση, ξεκίνησαν σήμερα στη Νορμανδία οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 80η επέτειο της αποβασης των συμμαχικών δυνάμεων. Από ελληνικής πλευράς παρών είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ από πλευράς αρχηγών κρατών είναι οι εξής: Ο οικοδεσπότης πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, ο βασιλιάς της Αγγλίας Κάρολος, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η πρόεδρος της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα, ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα,

ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ο πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας Πετρ Πάβελ, ο μέγας δούκας Ερρίκος του Λουξεμβούργου, ο πρίγκιπας Αλβέρτος Β' του Μονακό, ο βασιλιάς Γουλιέλμος-Αλέξανδρος της Ολλανδίας, ο βασιλιάς Φίλιππος του Βελγίου, ο βασιλιάς της Δανίας Φρειδερίκος, ο γενικός κυβερνήτης της Αυστραλίας Ντέιβιντ Χέρλι, ενώ ο βασιλιάς της Νορβηγίας έστειλε τον διάδοχο πρίγκιπα Χάακον.

Παρόντες είναι επίσης οι εξής πρωθυπουργοί:

Η Μέττε Φρεντέρικσεν για τη Δανία, ο Λυκ Φρίντεν για το Λουξεμβούργο, ο Μαρκ Ρούτε για την Ολλανδία, ο Ολαφ Σολτζ για τη Γερμανία, ο Ρισι Σουνακ για το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Γιόνας Γκαρ Στέρε για τη Νορβηγία, και ο Ζουστίν Τριντόγια τον Καναδά, ενώ την Ευρωπαϊκή Ένωση εκπροσωπεί ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία