Ντόρα Μπακογιάννη στη «ΜτΚ»: Η κάλπη της 21ης Μαΐου δεν είναι πρόβα για παράσταση. Θα καθορίσει τη μετέπειτα πορεία της χώρας
30/04/2023 21:00
30/04/2023 21:00
«Στην κάλπη της 21ης Μαΐου θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός ποιος θα τον κυβερνήσει. Το δίλημμα Μητσοτάκης ή Τσίπρας σε αυτές τις εκλογές θα απαντηθεί. Η κάλπη της 21ης Μαΐου δεν είναι πρόβα για μία παράσταση που θα ακολουθήσει. Είναι η εθνική κάλπη που θα καθορίσει τη μετέπειτα πορεία μας» τονίζει η Ντόρα Μπακογιάννη.
Η πρώην υπουργός Εξωτερικών και υποψήφια βουλευτής Χανίων με τη ΝΔ σε συνέντευξή της στη «ΜτΚ» μιλώντας για το δίλημμα των εκλογών σημειώνει ότι «το βασικό διακύβευμα της κάλπης είναι μπροστά ή πίσω. Αξιοπιστία ή λαϊκισμός. Σοβαρότητα ή ανευθυνότητα. Αν η Ελλάδα θα γίνει πραγματικά Ευρώπη ή θα μείνει εγκλωβισμένη στις παθογένειες που μας πονάνε».
Προσθέτει δε ότι «η μοναδική καθαρή και ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για αυτοδύναμη ΝΔ και για μία αυτοδύναμη Ελλάδα». Μία πρόταση που όπως λέει «δεν αποκλείει ανθρώπους που δεν ανήκαν στην ΝΔ, αλλά αποδέχονται τις αρχές της παράταξής μας. Εμείς επιδιώκουμε την σύγκριση και όχι την σύγκρουση. Να συγκρίνουν την τετραετία της ΝΔ με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, να συγκρίνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα και να αποφασίσουν για το μέλλον των παιδιών τους».
Για τη φράση του Αλέξη Τσίπρα ότι τώρα θα είναι η πρώτη φορά για την Αριστερά και όχι η περίοδος 1915-10 με τα μνημόνια απαντά λέγοντας ότι «η τετραετία που ολοκληρώνεται τώρα δεν ήταν σπαρμένη με ροδοπέταλα» και ότι «οι κυβερνήτες δεν μπορούν να διαλέγουν τι θα τους συμβεί κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής τους. Αποδεικνύουν στην πράξη εάν είναι σε θέση να κρατάνε το καράβι σταθερό σε φουρτούνα».
Αναφέρει δε ως πιο σημαντικό κυβερνητικό στόχο για την επόμενη τετραετία τη σταθερότητα της χώρας. «Γιατί ανήκω σε αυτή την κατηγορία των πολιτικών που έχουν απόλυτη συνείδηση ποιο είναι το γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται η χώρα μας».
Απαντά και στα εκλογικά διλήμματα συγκεκριμένων κατηγοριών ψηφοφόρων. Σε έναν πολίτη που προβληματίζεται μετά την τραγωδία των Τεμπών για την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού θα έλεγε ότι «η κρατική μηχανή μετά βεβαιότητος έχει προβλήματα και δυσλειτουργίες, αλλά τα τέσσερα τελευταία χρόνια έχει κάνει και τεράστια βήματα εκσυγχρονισμού». Σε ένα νέο που θέλει να ψηφίσει αντισυστημικά και ισχυρίζεται ότι όλοι ίδιοι είναι απαντά ότι «η δημοκρατία είναι ευθύνη και ίσως το σημαντικότερο δικαίωμα που του δόθηκε και ότι η Ελλάδα τον χρειάζεται και πρέπει να μπορεί να τον κρατήσει στον τόπο τους». Για τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι επιλέγει την τοξικότητα «διότι αδυνατεί και αρθρώσει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση. Όταν όμως εκπαιδεύεις έναν κόσμο σε αυτή τη λογική υπάρχουν πολλές πιθανότητες να σου γυρίσει μπούμερανγκ. Θέλω να πιστεύω ότι η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ θα τον οδηγήσει σε μια πιο ώριμη στάση».
Συμφωνεί με τον χαρακτηρισμό ενδεχόμενης κυβερνητικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ-ΜέΡΑ25 ως τερατογένεση, λέγοντας ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων στην σκέψη μόνο ότι θα συνεργαστεί πάλι ο κ. Τσίπρας με τον κ. Βαρουφάκη, για να φέρει το σχέδιο ‘Δήμητρα’ για το νόμισμα, να ανατινάξει τις τράπεζες και ότι άλλο καταστροφικό ακούμε αυτές τις ημέρες, βγάζει ακριβώς το ίδιο συμπέρασμα. Από την άλλη έχουμε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που δηλώνει ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τον κ. Βαρουφάκη, ενώ ταυτόχρονα ο κ. Τσίπρας μιλάει για κυβέρνηση ανοχής, προοπτική την οποία απορρίπτουν όλοι. Γι’ αυτό και επιμένω ότι η μόνη ρεαλιστικής πρόταση διακυβέρνησης της χώρας είναι αυτή της ΝΔ».
Τέλος απαντώντας σε ένα προσωπικό ερώτημα για τα συναισθήματα με τα οποία συμμετέχει στον προεκλογικό αγώνα ύστερα από μία δύσκολη προσωπική μάχη απαντά ως εξής: «Αισιόδοξη έτοιμη για την μάχη, δουλεύοντας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ξέρετε πιστεύω πολύ αυτό που κάνω. Εάν για κάποιο λόγο έπαυα να πιστεύω σε αυτή την μάχη θα πήγαινα σπίτι μου».
Κυρία Μπακογιάννη, έχουμε μπει στην ευθεία που οδηγεί στις εκλογές. Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το βασικό διακύβευμα της κάλπης της 21ης Μαΐου;
Το βασικό διακύβευμα της κάλπης είναι μπροστά ή πίσω. Αξιοπιστία ή λαϊκισμός. Σοβαρότητα ή ανευθυνότητα. Αν η Ελλάδα θα γίνει πραγματικά Ευρώπη ή θα μείνει εγκλωβισμένη στις παθογένειες που μας πονάνε. Οι εκλογές της 21ης Μαΐου είναι κρίσιμες γιατί θα καθορίσουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα, θα καθορίσουν για να το πω με δύο λόγια το μέλλον της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια. Η μοναδική καθαρή και ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης που υπάρχει, αυτή τη στιγμή, είναι η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, για αυτοδύναμη ΝΔ για μία αυτοδύναμη Ελλάδα. Και αυτή η πρόταση ξέρετε ότι δεν αποκλείει ανθρώπους που δεν ανήκαν στην ΝΔ αλλά αποδέχονται τις αρχές της παράταξής μας. Εμείς επιδιώκουμε την σύγκριση και όχι την σύγκρουση. Καλούμε όλους τους πολίτες να συγκρίνουν την τετραετία της ΝΔ με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, να συγκρίνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα και να αποφασίσουν για το μέλλον των παιδιών τους.
Τι θα λέγατε σε έναν κεντρώο ψηφοφόρο που αμφιταλαντεύεται να ψηφίσει ξανά τη ΝΔ μετά την κακή απόδοση που είχε η κρατική μηχανή στην τραγωδία των Τεμπών;
Θα του έλεγα ότι η κρατική μηχανή μετά βεβαιότητος έχει προβλήματα και δυσλειτουργίες, αλλά τα τέσσερα τελευταία χρόνια έχει κάνει και τεράστια βήματα εκσυγχρονισμού. Η κρατική μηχανή οργάνωσε με υποδειγματικό τρόπο τον εμβολιασμό κατά του COVID και στην καλή λειτουργία της στις ένοπλες δυνάμεις, οφείλεται το ότι αποτρέψαμε την υβριδική επίθεση της Τουρκίας το καλοκαίρι του 2020. Κρατική μηχανή είναι και το e-gov και το 112 που σώζει ζωές. Άρα ναι, υπάρχουν αδυναμίες στην κρατική μηχανή και πρέπει να διορθωθούν γρήγορα. Αλλά ποιος έχει τη θέληση και την αποφασιστικότητα να το κάνει; O Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι είναι ο μόνος που θέλει πραγματικά να συγκρουστεί με τις παθογένειες του ελληνικού κράτους. Να σας θυμίσω ότι σε 12 σημαντικούς νόμους που αφορούσαν στον εκσυγχρονισμό του κράτους και την αντιμετώπιση παθογενειών και καθυστερήσεων ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είτε ψήφισαν όχι είτε δήλωσαν παρών, προσπαθώντας να προστατεύσουν τους πυρήνες του βαθέως και αναχρονιστικού κράτους.
Με την ευκαιρία: μήπως τελικά ο αγώνας κόντρα στο βαθύ κράτος είναι πολύ πιο περίπλοκος και κερδίζεται δύσκολα μέσα σε μία τετραετία, όπως φάνηκε με τόσο τραγικό τρόπο στο ατύχημα των Τεμπών;
Βεβαίως και είναι ένα δύσκολος αγώνας και σίγουρα κανένας Έλληνας δεν πίστευε ότι μέσα σε 4 χρόνια θα αλλάξει ριζικά το βαθύ κράτος της γραφειοκρατίας, της κομματικοκρατίας, της αναξιοκρατίας, το οποίο χτίστηκε για πολλά χρόνια. Θα το διορθώσουμε όμως διότι είμαστε αποφασισμένοι, έχουμε δείξει δείγματα γραφής, και κυρίως διότι είναι κεντρική απαίτηση του ελληνικού λαού.
Τι θα αντιλέγατε σε ένα ψηφοφόρο που θέλει να τιμωρήσει τη ΝΔ και σκέφτεται να μην προσέλθει στην πρώτη κάλπη ή να ψηφίσει λευκό με τη σκέψη ότι θα υπάρξει και δεύτερη ευκαιρία στη δεύτερη κάλπη για να επανορθώσει;
Θα του έλεγα ότι οι αποφάσεις για το μέλλον της Ελλάδος θα ληφθούν την 21η Μαΐου. Σε αυτή την κάλπη θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός ποιος θα τον κυβερνήσει. Το δίλημμα Μητσοτάκης ή Τσίπρας σε αυτές τις εκλογές θα απαντηθεί. Η κάλπη της 21ης Μαΐου δεν είναι πρόβα για μία παράσταση που θα ακολουθήσει. Είναι η εθνική κάλπη που θα καθορίσει την μετέπειτα πορεία μας.
Και σε έναν νέο που θέλει να ψηφίσει αντισυστημικά και ισχυρίζεται ότι τελικά όλα τα μεγάλα κόμματα είναι ίδια; Πώς θα τον πείθατε να ψηφίσει τη ΝΔ;
Καταρχήν θα του έλεγα ότι η δημοκρατία είναι πάνω από όλα συμμετοχή, ότι η δημοκρατία είναι ευθύνη και ίσως το σημαντικότερο δικαίωμα που του δόθηκε. Προσωπικά ψήφισα να έχουν δυνατότητα ψήφου οι δεκαεφτάρηδες γιατί τους εμπιστεύομαι. Εμπιστεύομαι την κρίση τους. Και αυτό το δικαίωμα δεν πρέπει να το πετάξουν. Διότι από την δική τους ψήφο εξαρτάται το μέλλον της γενιάς τους, της οικογένειάς τους και της πατρίδας μας. Η Ελλάδα τους χρειάζεται και πρέπει να μπορεί να τους κρατήσει στον τόπο τους.
Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως είπε ότι για την Αριστερά αυτή θα είναι η πρώτη φορά με τα χέρια ελεύθερα και χωρίς μνημόνια. Τι απαντάτε;
Ξέρετε, κ. Οικονόμου η τετραετία που ολοκληρώνεται δεν ήταν σπαρμένη με ροδοπέταλα. Ήταν μία τετραετία στην οποία αντιμετωπίσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, πανδημία, ασύμμετρες απειλές από την Τουρκία, ενεργειακή κρίση και κρίση πληθωρισμού. Και σταθήκαμε όρθιοι έχοντας δώσει στους πολίτες, το πιο γενναιόδωρο πακέτο στήριξης στην Ευρώπη. Οι κυβερνήτες δεν μπορούν να διαλέγουν τι θα τους συμβεί κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης τους. Αποδεικνύουν στην πράξη εάν είναι σε θέση να κρατάνε το καράβι σταθερό σε φουρτούνα.
Πολύ κουβέντα γίνεται και για την προοδευτική διακυβέρνηση και μια ενδεχόμενη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ και το ΜέΡΑ25. Ο πρωθυπουργός μιλά συχνά για τερατογένεση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το έχει θέσει ως εκλογικό του στόχο. Γιατί θεωρείτε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τόσο εκτός πολιτικής λογικής και επικίνδυνο για τη χώρα;
Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων στην σκέψη μόνο ότι θα συνεργαστεί πάλι ο κ. Τσίπρας με τον κ. Βαρουφάκη, για να φέρει το σχέδιο «Δήμητρα» για το νόμισμα, να ανατινάξει τις τράπεζες και ότι άλλο καταστροφικό ακούμε αυτές τις ημέρες, βγάζει ακριβώς το ίδιο συμπέρασμα με τον πρωθυπουργό. Από την άλλη έχουμε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που δηλώνει ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τον κ. Βαρουφάκη, ενώ ταυτόχρονα ο κ. Τσίπρας μιλάει για κυβέρνηση ανοχής, προοπτική την οποία απορρίπτουν όλοι. Γι’ αυτό και επιμένω ότι η μόνη ρεαλιστικής πρόταση διακυβέρνησης της χώρας είναι αυτή της ΝΔ.
Τι δεν πέτυχε η κυβέρνησή σας και πρέπει οπωσδήποτε να υλοποιηθεί στη δεύτερη τετραετία από μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ;
Αυτή την τετραετία έγιναν πολλά αλλά έχουν να γίνουν πολλά περισσότερα. Στις προτεραιότητές μας είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ οποίο πρέπει να στηθεί με νέες βάσεις. Επίσης η ενίσχυση των προνοιακών δομών για την στήριξη των ανθρώπων που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη. Η αύξηση των μισθών είναι βασικός στόχος μας, για να μπορέσει η Ελλάδα να κρατήσει τους νέους ανθρώπους εδώ και να βελτιώσει τη ζωή των πολλών. Επιπλέον ο εκσυγχρονισμός και η ταχύτητα απόδοσης της δικαιοσύνης είναι προτεραιότητα καθώς αποτελεί και δομικό εργαλείο ανάπτυξης.
Ποιος είναι για τη Ντόρα Μπακογιάννη ο πιο κρίσιμος κυβερνητικός στόχος για την επόμενη τετραετία;
Η σταθερότητα της χώρας. Γιατί ανήκω σε αυτή την κατηγορία των πολιτικών που έχουν απόλυτη συνείδηση ποιο είναι το γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται η χώρα μας.
Αν δεν προκύψει η αυτοδυναμία και στη δεύτερη κάλπη τι μέλει γενέσθαι; Τρίτες κάλπες ή μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ;
Προσωπικά πιστεύω ότι θα υπάρξει αυτοδυναμία της ΝΔ αλλά αν παρ’ ελπίδα δεν υπάρξει, σημαίνει ότι ο λαός θα έχει δείξει το δρόμο για μία ειλικρινή προσπάθεια συνεργασίας.
Πάντως η πολιτική τοξικότητα καλά κρατεί στη χώρα μας, μία τοξικότητα που δυσαρεστεί και μεγάλο κομμάτι των πολιτών. Τι νομίζετε ότι πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης και για να αυξηθεί η πολιτική συνεννόηση;
Ακούστε, για να βελτιωθεί το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης χρειάζεται να τον επιθυμούν οι πολιτικές δυνάμεις. Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει την τοξικότητα διότι αδυνατεί και αρθρώσει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση. Έτσι πορεύτηκε ολόκληρη την τετραετία και αυτό να συνεχίζει να κάνει. Όταν όμως εκπαιδεύεις έναν κόσμο σε αυτή τη λογική υπάρχουν πολλές πιθανότητες να σου γυρίσει μπούμερανγκ. Θέλω να πιστεύω ότι η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ θα τον οδηγήσει σε μία πιο ώριμη στάση.
Για το τέλος κάτι προσωπικό: Έχετε συμμετάσχει σε δεκάδες εκλογικές αναμετρήσεις. Πρόσφατα δώσατε μία δύσκολη προσωπική μάχη με τον καρκίνο. Με τι συναισθήματα μπαίνετε αυτή τη φορά στην προεκλογική περίοδο;
Με τα ίδια συναισθήματα που μπαίνω σε κάθε προεκλογική περίοδο. Αισιόδοξη έτοιμη για την μάχη, δουλεύοντας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ξέρετε πιστεύω πολύ αυτό που κάνω. Εάν για κάποιο λόγο έπαυα να πιστεύω σε αυτή τη μάχη θα πήγαινα σπίτι μου.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 29-30.04.2023
28/04/2023 16:00
27/04/2023 12:57
«Στην κάλπη της 21ης Μαΐου θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός ποιος θα τον κυβερνήσει. Το δίλημμα Μητσοτάκης ή Τσίπρας σε αυτές τις εκλογές θα απαντηθεί. Η κάλπη της 21ης Μαΐου δεν είναι πρόβα για μία παράσταση που θα ακολουθήσει. Είναι η εθνική κάλπη που θα καθορίσει τη μετέπειτα πορεία μας» τονίζει η Ντόρα Μπακογιάννη.
Η πρώην υπουργός Εξωτερικών και υποψήφια βουλευτής Χανίων με τη ΝΔ σε συνέντευξή της στη «ΜτΚ» μιλώντας για το δίλημμα των εκλογών σημειώνει ότι «το βασικό διακύβευμα της κάλπης είναι μπροστά ή πίσω. Αξιοπιστία ή λαϊκισμός. Σοβαρότητα ή ανευθυνότητα. Αν η Ελλάδα θα γίνει πραγματικά Ευρώπη ή θα μείνει εγκλωβισμένη στις παθογένειες που μας πονάνε».
Προσθέτει δε ότι «η μοναδική καθαρή και ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για αυτοδύναμη ΝΔ και για μία αυτοδύναμη Ελλάδα». Μία πρόταση που όπως λέει «δεν αποκλείει ανθρώπους που δεν ανήκαν στην ΝΔ, αλλά αποδέχονται τις αρχές της παράταξής μας. Εμείς επιδιώκουμε την σύγκριση και όχι την σύγκρουση. Να συγκρίνουν την τετραετία της ΝΔ με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, να συγκρίνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα και να αποφασίσουν για το μέλλον των παιδιών τους».
Για τη φράση του Αλέξη Τσίπρα ότι τώρα θα είναι η πρώτη φορά για την Αριστερά και όχι η περίοδος 1915-10 με τα μνημόνια απαντά λέγοντας ότι «η τετραετία που ολοκληρώνεται τώρα δεν ήταν σπαρμένη με ροδοπέταλα» και ότι «οι κυβερνήτες δεν μπορούν να διαλέγουν τι θα τους συμβεί κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής τους. Αποδεικνύουν στην πράξη εάν είναι σε θέση να κρατάνε το καράβι σταθερό σε φουρτούνα».
Αναφέρει δε ως πιο σημαντικό κυβερνητικό στόχο για την επόμενη τετραετία τη σταθερότητα της χώρας. «Γιατί ανήκω σε αυτή την κατηγορία των πολιτικών που έχουν απόλυτη συνείδηση ποιο είναι το γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται η χώρα μας».
Απαντά και στα εκλογικά διλήμματα συγκεκριμένων κατηγοριών ψηφοφόρων. Σε έναν πολίτη που προβληματίζεται μετά την τραγωδία των Τεμπών για την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού θα έλεγε ότι «η κρατική μηχανή μετά βεβαιότητος έχει προβλήματα και δυσλειτουργίες, αλλά τα τέσσερα τελευταία χρόνια έχει κάνει και τεράστια βήματα εκσυγχρονισμού». Σε ένα νέο που θέλει να ψηφίσει αντισυστημικά και ισχυρίζεται ότι όλοι ίδιοι είναι απαντά ότι «η δημοκρατία είναι ευθύνη και ίσως το σημαντικότερο δικαίωμα που του δόθηκε και ότι η Ελλάδα τον χρειάζεται και πρέπει να μπορεί να τον κρατήσει στον τόπο τους». Για τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι επιλέγει την τοξικότητα «διότι αδυνατεί και αρθρώσει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση. Όταν όμως εκπαιδεύεις έναν κόσμο σε αυτή τη λογική υπάρχουν πολλές πιθανότητες να σου γυρίσει μπούμερανγκ. Θέλω να πιστεύω ότι η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ θα τον οδηγήσει σε μια πιο ώριμη στάση».
Συμφωνεί με τον χαρακτηρισμό ενδεχόμενης κυβερνητικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ-ΜέΡΑ25 ως τερατογένεση, λέγοντας ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων στην σκέψη μόνο ότι θα συνεργαστεί πάλι ο κ. Τσίπρας με τον κ. Βαρουφάκη, για να φέρει το σχέδιο ‘Δήμητρα’ για το νόμισμα, να ανατινάξει τις τράπεζες και ότι άλλο καταστροφικό ακούμε αυτές τις ημέρες, βγάζει ακριβώς το ίδιο συμπέρασμα. Από την άλλη έχουμε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που δηλώνει ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τον κ. Βαρουφάκη, ενώ ταυτόχρονα ο κ. Τσίπρας μιλάει για κυβέρνηση ανοχής, προοπτική την οποία απορρίπτουν όλοι. Γι’ αυτό και επιμένω ότι η μόνη ρεαλιστικής πρόταση διακυβέρνησης της χώρας είναι αυτή της ΝΔ».
Τέλος απαντώντας σε ένα προσωπικό ερώτημα για τα συναισθήματα με τα οποία συμμετέχει στον προεκλογικό αγώνα ύστερα από μία δύσκολη προσωπική μάχη απαντά ως εξής: «Αισιόδοξη έτοιμη για την μάχη, δουλεύοντας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ξέρετε πιστεύω πολύ αυτό που κάνω. Εάν για κάποιο λόγο έπαυα να πιστεύω σε αυτή την μάχη θα πήγαινα σπίτι μου».
Κυρία Μπακογιάννη, έχουμε μπει στην ευθεία που οδηγεί στις εκλογές. Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το βασικό διακύβευμα της κάλπης της 21ης Μαΐου;
Το βασικό διακύβευμα της κάλπης είναι μπροστά ή πίσω. Αξιοπιστία ή λαϊκισμός. Σοβαρότητα ή ανευθυνότητα. Αν η Ελλάδα θα γίνει πραγματικά Ευρώπη ή θα μείνει εγκλωβισμένη στις παθογένειες που μας πονάνε. Οι εκλογές της 21ης Μαΐου είναι κρίσιμες γιατί θα καθορίσουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα, θα καθορίσουν για να το πω με δύο λόγια το μέλλον της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια. Η μοναδική καθαρή και ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης που υπάρχει, αυτή τη στιγμή, είναι η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, για αυτοδύναμη ΝΔ για μία αυτοδύναμη Ελλάδα. Και αυτή η πρόταση ξέρετε ότι δεν αποκλείει ανθρώπους που δεν ανήκαν στην ΝΔ αλλά αποδέχονται τις αρχές της παράταξής μας. Εμείς επιδιώκουμε την σύγκριση και όχι την σύγκρουση. Καλούμε όλους τους πολίτες να συγκρίνουν την τετραετία της ΝΔ με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, να συγκρίνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα και να αποφασίσουν για το μέλλον των παιδιών τους.
Τι θα λέγατε σε έναν κεντρώο ψηφοφόρο που αμφιταλαντεύεται να ψηφίσει ξανά τη ΝΔ μετά την κακή απόδοση που είχε η κρατική μηχανή στην τραγωδία των Τεμπών;
Θα του έλεγα ότι η κρατική μηχανή μετά βεβαιότητος έχει προβλήματα και δυσλειτουργίες, αλλά τα τέσσερα τελευταία χρόνια έχει κάνει και τεράστια βήματα εκσυγχρονισμού. Η κρατική μηχανή οργάνωσε με υποδειγματικό τρόπο τον εμβολιασμό κατά του COVID και στην καλή λειτουργία της στις ένοπλες δυνάμεις, οφείλεται το ότι αποτρέψαμε την υβριδική επίθεση της Τουρκίας το καλοκαίρι του 2020. Κρατική μηχανή είναι και το e-gov και το 112 που σώζει ζωές. Άρα ναι, υπάρχουν αδυναμίες στην κρατική μηχανή και πρέπει να διορθωθούν γρήγορα. Αλλά ποιος έχει τη θέληση και την αποφασιστικότητα να το κάνει; O Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι είναι ο μόνος που θέλει πραγματικά να συγκρουστεί με τις παθογένειες του ελληνικού κράτους. Να σας θυμίσω ότι σε 12 σημαντικούς νόμους που αφορούσαν στον εκσυγχρονισμό του κράτους και την αντιμετώπιση παθογενειών και καθυστερήσεων ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είτε ψήφισαν όχι είτε δήλωσαν παρών, προσπαθώντας να προστατεύσουν τους πυρήνες του βαθέως και αναχρονιστικού κράτους.
Με την ευκαιρία: μήπως τελικά ο αγώνας κόντρα στο βαθύ κράτος είναι πολύ πιο περίπλοκος και κερδίζεται δύσκολα μέσα σε μία τετραετία, όπως φάνηκε με τόσο τραγικό τρόπο στο ατύχημα των Τεμπών;
Βεβαίως και είναι ένα δύσκολος αγώνας και σίγουρα κανένας Έλληνας δεν πίστευε ότι μέσα σε 4 χρόνια θα αλλάξει ριζικά το βαθύ κράτος της γραφειοκρατίας, της κομματικοκρατίας, της αναξιοκρατίας, το οποίο χτίστηκε για πολλά χρόνια. Θα το διορθώσουμε όμως διότι είμαστε αποφασισμένοι, έχουμε δείξει δείγματα γραφής, και κυρίως διότι είναι κεντρική απαίτηση του ελληνικού λαού.
Τι θα αντιλέγατε σε ένα ψηφοφόρο που θέλει να τιμωρήσει τη ΝΔ και σκέφτεται να μην προσέλθει στην πρώτη κάλπη ή να ψηφίσει λευκό με τη σκέψη ότι θα υπάρξει και δεύτερη ευκαιρία στη δεύτερη κάλπη για να επανορθώσει;
Θα του έλεγα ότι οι αποφάσεις για το μέλλον της Ελλάδος θα ληφθούν την 21η Μαΐου. Σε αυτή την κάλπη θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός ποιος θα τον κυβερνήσει. Το δίλημμα Μητσοτάκης ή Τσίπρας σε αυτές τις εκλογές θα απαντηθεί. Η κάλπη της 21ης Μαΐου δεν είναι πρόβα για μία παράσταση που θα ακολουθήσει. Είναι η εθνική κάλπη που θα καθορίσει την μετέπειτα πορεία μας.
Και σε έναν νέο που θέλει να ψηφίσει αντισυστημικά και ισχυρίζεται ότι τελικά όλα τα μεγάλα κόμματα είναι ίδια; Πώς θα τον πείθατε να ψηφίσει τη ΝΔ;
Καταρχήν θα του έλεγα ότι η δημοκρατία είναι πάνω από όλα συμμετοχή, ότι η δημοκρατία είναι ευθύνη και ίσως το σημαντικότερο δικαίωμα που του δόθηκε. Προσωπικά ψήφισα να έχουν δυνατότητα ψήφου οι δεκαεφτάρηδες γιατί τους εμπιστεύομαι. Εμπιστεύομαι την κρίση τους. Και αυτό το δικαίωμα δεν πρέπει να το πετάξουν. Διότι από την δική τους ψήφο εξαρτάται το μέλλον της γενιάς τους, της οικογένειάς τους και της πατρίδας μας. Η Ελλάδα τους χρειάζεται και πρέπει να μπορεί να τους κρατήσει στον τόπο τους.
Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως είπε ότι για την Αριστερά αυτή θα είναι η πρώτη φορά με τα χέρια ελεύθερα και χωρίς μνημόνια. Τι απαντάτε;
Ξέρετε, κ. Οικονόμου η τετραετία που ολοκληρώνεται δεν ήταν σπαρμένη με ροδοπέταλα. Ήταν μία τετραετία στην οποία αντιμετωπίσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, πανδημία, ασύμμετρες απειλές από την Τουρκία, ενεργειακή κρίση και κρίση πληθωρισμού. Και σταθήκαμε όρθιοι έχοντας δώσει στους πολίτες, το πιο γενναιόδωρο πακέτο στήριξης στην Ευρώπη. Οι κυβερνήτες δεν μπορούν να διαλέγουν τι θα τους συμβεί κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης τους. Αποδεικνύουν στην πράξη εάν είναι σε θέση να κρατάνε το καράβι σταθερό σε φουρτούνα.
Πολύ κουβέντα γίνεται και για την προοδευτική διακυβέρνηση και μια ενδεχόμενη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ και το ΜέΡΑ25. Ο πρωθυπουργός μιλά συχνά για τερατογένεση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το έχει θέσει ως εκλογικό του στόχο. Γιατί θεωρείτε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τόσο εκτός πολιτικής λογικής και επικίνδυνο για τη χώρα;
Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων στην σκέψη μόνο ότι θα συνεργαστεί πάλι ο κ. Τσίπρας με τον κ. Βαρουφάκη, για να φέρει το σχέδιο «Δήμητρα» για το νόμισμα, να ανατινάξει τις τράπεζες και ότι άλλο καταστροφικό ακούμε αυτές τις ημέρες, βγάζει ακριβώς το ίδιο συμπέρασμα με τον πρωθυπουργό. Από την άλλη έχουμε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που δηλώνει ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τον κ. Βαρουφάκη, ενώ ταυτόχρονα ο κ. Τσίπρας μιλάει για κυβέρνηση ανοχής, προοπτική την οποία απορρίπτουν όλοι. Γι’ αυτό και επιμένω ότι η μόνη ρεαλιστικής πρόταση διακυβέρνησης της χώρας είναι αυτή της ΝΔ.
Τι δεν πέτυχε η κυβέρνησή σας και πρέπει οπωσδήποτε να υλοποιηθεί στη δεύτερη τετραετία από μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ;
Αυτή την τετραετία έγιναν πολλά αλλά έχουν να γίνουν πολλά περισσότερα. Στις προτεραιότητές μας είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ οποίο πρέπει να στηθεί με νέες βάσεις. Επίσης η ενίσχυση των προνοιακών δομών για την στήριξη των ανθρώπων που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη. Η αύξηση των μισθών είναι βασικός στόχος μας, για να μπορέσει η Ελλάδα να κρατήσει τους νέους ανθρώπους εδώ και να βελτιώσει τη ζωή των πολλών. Επιπλέον ο εκσυγχρονισμός και η ταχύτητα απόδοσης της δικαιοσύνης είναι προτεραιότητα καθώς αποτελεί και δομικό εργαλείο ανάπτυξης.
Ποιος είναι για τη Ντόρα Μπακογιάννη ο πιο κρίσιμος κυβερνητικός στόχος για την επόμενη τετραετία;
Η σταθερότητα της χώρας. Γιατί ανήκω σε αυτή την κατηγορία των πολιτικών που έχουν απόλυτη συνείδηση ποιο είναι το γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται η χώρα μας.
Αν δεν προκύψει η αυτοδυναμία και στη δεύτερη κάλπη τι μέλει γενέσθαι; Τρίτες κάλπες ή μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ;
Προσωπικά πιστεύω ότι θα υπάρξει αυτοδυναμία της ΝΔ αλλά αν παρ’ ελπίδα δεν υπάρξει, σημαίνει ότι ο λαός θα έχει δείξει το δρόμο για μία ειλικρινή προσπάθεια συνεργασίας.
Πάντως η πολιτική τοξικότητα καλά κρατεί στη χώρα μας, μία τοξικότητα που δυσαρεστεί και μεγάλο κομμάτι των πολιτών. Τι νομίζετε ότι πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης και για να αυξηθεί η πολιτική συνεννόηση;
Ακούστε, για να βελτιωθεί το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης χρειάζεται να τον επιθυμούν οι πολιτικές δυνάμεις. Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει την τοξικότητα διότι αδυνατεί και αρθρώσει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση. Έτσι πορεύτηκε ολόκληρη την τετραετία και αυτό να συνεχίζει να κάνει. Όταν όμως εκπαιδεύεις έναν κόσμο σε αυτή τη λογική υπάρχουν πολλές πιθανότητες να σου γυρίσει μπούμερανγκ. Θέλω να πιστεύω ότι η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ θα τον οδηγήσει σε μία πιο ώριμη στάση.
Για το τέλος κάτι προσωπικό: Έχετε συμμετάσχει σε δεκάδες εκλογικές αναμετρήσεις. Πρόσφατα δώσατε μία δύσκολη προσωπική μάχη με τον καρκίνο. Με τι συναισθήματα μπαίνετε αυτή τη φορά στην προεκλογική περίοδο;
Με τα ίδια συναισθήματα που μπαίνω σε κάθε προεκλογική περίοδο. Αισιόδοξη έτοιμη για την μάχη, δουλεύοντας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ξέρετε πιστεύω πολύ αυτό που κάνω. Εάν για κάποιο λόγο έπαυα να πιστεύω σε αυτή τη μάχη θα πήγαινα σπίτι μου.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 29-30.04.2023
ΣΧΟΛΙΑ