Λόγια του Βαρδάρη

  • Ο εχθρός της Ευρώπης
    04/04/2021 18:13

    Ο εχθρός της Ευρώπης

    To είπε εύστοχα ο Μαργαρίτης Σχοινάς για την Ευρώπη σε εποχές πανδημίας. Κατά την παρέμβασή του μέσω τηλεδιάσκεψης που έκανε για την εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος-Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, ο αντιπρόεδρος της ΕΕ χαρακτήρισε τους 13 μήνες της πανδημίας ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας, που όμως κινητοποίησε την Ευρώπη. «Στα δύσκολα αισθανόμαστε πιο Ευρωπαίοι», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε μια φράση που συχνά επαναλαμβάνει όταν αναφέρεται στη Γηραιά Ήπειρο. Ότι έχει εχθρό τον ευδαιμονισμό και την ακινησία.

    Τα εμβόλια και η μηχανή ντίζελ

    Όσο για το Ταμείο Ανάκαμψης ο Μαργαρίτης Σχοινάς σημείωσε ότι δεν θα ψεκάσει με χρήματα τα προβλήματά μας, αλλά θα αλλάξει το αναπτυξιακό μας πρόσωπο, ενώ σημείωσε ότι ποτέ ως χώρα η Ελλάδα δεν είχε στη διάθεσή της τόσους πόρους για τη ζώσα οικονομία. Για την κεντρική Μακεδονία επισήμανε ότι είναι μια ιστορική ευκαιρία για τον παραγωγικό ιστό και τις υποδομές της, αλλά και ότι είναι ανάγκη να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των ιδιωτών και τους κράτους για τις προτεραιότητες.

    Ενδιαφέρουσα ήταν και η διττή παρατήρησή του για το ευρωπαϊκό εμβολιαστικό πρόγραμμα, που δέχεται εσχάτως κριτική. Από τη μια ξεκαθάρισε ότι οι στόχοι του θα υλοποιηθούν. Από την άλλη το παρομοίασε με μια μηχανή ντίζελ. Που την αρχή κάνει «κάτι περίεργους θορύβους αλλά με το που παίρνει εμπρός δεν την σταματά τίποτα».

    *Δημοσιεύθηκε στη "Μτκ" στις 4 Απριλίου 2021