ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Ερντογάν θέλει να αλλάξει. Μπορεί;

 01/10/2018 20:00

Αντιμετωπίζονται τις τελευταίες εβδομάδες με έκπληξη από την ειδησεογραφία οι κινήσεις προσέγγισης του Ερντογάν προς ξένους ηγέτες, ανάμεσά τους και με το δικό μας πρωθυπουργό. Για τους γνώστες όμως των εσωτερικών θεμάτων της Τουρκίας είναι η αναμενόμενη εξέλιξη της πολιτικής του. Οι περισσότερες από τις ισχυρές χώρες μοιάζουν να αδιαφορούν για το χέρι φιλίας και συνεχίζουν απτόητες τη στρατηγική τους. Το μεγάλο ερώτημα, βεβαίως, είναι τι θα πράξει η ελληνική εξωτερική πολιτική απέναντι σ’ αυτήν τη στροφή.

Ο τούρκος πρόεδρος προσπάθησε να γλυκάνει τον Αλέξη Τσίπρα στη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη, αφού προηγουμένως μας είχε επιστρέψει τους δύο στρατιωτικούς μας. Συζητάει να δώσει και τον πάστορα Μπράνσον. Θα αποφασίσει γι’ αυτόν η ανεξάρτητη τουρκική δικαιοσύνη, όπως αποφάσισε ανεξάρτητα και για τα δικά μας παιδιά. Σταμάτησε να κραυγάζει προς τις ΗΠΑ για το κουρδικό, συμφώνησε με τον Πούτιν για αποστρατικοποιημένη ζώνη στην Ιντλίμπ, «να αφήσουμε πίσω μας τα παλιά» είπε στη Μέρκελ. Ο Ερντογάν τα μαζεύει.

Η εξήγηση είναι απλή. Από τη μία είναι η δυσχερής οικονομική κατάσταση στην Τουρκία. Δύσκολα θα αποφύγει να απευθυνθεί σε διεθνή βοήθεια. Από την άλλη… οι εκλογές τελείωσαν. Άνοιγε τα μέτωπα ένα ένα, για να διευκολύνεται στους λεονταρισμούς του, εσωτερικής κατανάλωσης, ενώ τώρα ήρθε η ώρα του ρεαλισμού.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις που παίρνει από τους ισχυρούς ή μάλλον αυτές που δεν παίρνει. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αίρει τις εναντίον του κυρώσεις μέχρι να εκπληρωθούν οι αμερικανικές απαιτήσεις. Κι όταν ο Ερντογάν θέτει τα δύσκολα οικονομικά της Τουρκίας, του δείχνει την πόρτα της Γερμανίας. Η Ουάσιγκτον δεν λέει ν’ αλλάξει στάση και στο κουρδικό. Η Μέρκελ από την πλευρά της δεν θέλει ούτε τη συντροφιά της σε δείπνο να του χαρίσει στην επίσκεψή του στη Γερμανία. Ξένες εταιρείες αποσύρουν το ενδιαφέρον τους για τις «έρευνες» υδρογονανθράκων που σχεδίαζε στο Αιγαίο. Θέλει να κλείσει τα μέτωπα που άνοιξε, αλλά αποδεικνύεται δύσκολο το έργο.

Η συγκυρία αφήνει περιθώρια δράσης στην Ελλάδα. Ο κ. Τσίπρας θα κληθεί να επισκεφθεί σύντομα την Άγκυρα, είναι βέβαιο, όσο βέβαιο είναι ότι η επίσκεψη δεν θα μοιάζει αυτήν του Ερντογάν στην Αθήνα. Θα μπουν ζητήματα στο τραπέζι. Είναι ευκαιρία για μας να πάρουμε πρωτοβουλίες, που δεν θα σταματούν σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Να περάσουμε επιθετικά στα διμερή ζητήματα, το Κυπριακό και τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες. Αν όχι τώρα, πότε;

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ"