Μονόλογοι

Ο γιος στη Βουλή, εκτός η μαμά, οι βουλευτές από το ΑΠΘ, ο πρώην πρύτανης και η έδρα του Ανδρουλάκη

28/06/2023 13:41

Από πολύ νωρίς έσπευσε να ξεκαθαρίσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου ότι θα κρατήσει την έδρα της Β' Θεσσαλονίκης. Μπορώ να σας πω ότι η απόφαση είχε ληφθεί αρκετά πριν από τις εκλογές, κατά τη συγκρότηση των συνδυασμών. Εξηγώ αμέσως το γιατί. Οι άλλες δύο εκλογικές περιφέρειες στις οποίες ήταν υποψήφια η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας ήταν η Α' Αθήνας και ο Βόρειος Τομέας Αθηνών.

Εάν κρατούσε την έδρα της Α' Αθήνας θα άφηνε εκτός Βουλής τον σύντροφό της Αδαμάντιο Καραναστάση, ενώ στην περίπτωση του Βόρειου Τομέα θα έμενε εκτός ο Σπήλιος Ζαχαρόπουλος. Τους δύο αυτούς η Ζωή τους έβαλε επίτηδες σε εκλόγιμες θέσεις, ακριβώς επειδή είχε αποφασίσει να κρατήσει την έδρα στη Β' Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον, όπως σας είχε ενημερώσει εγκαίρως το makthes.gr, η Κωνσταντοπούλου είχε αλλάξει τα ψηφοδέλτια και στη Θεσσαλονίκη. Τοποθέτησε επικεφαλής στην Α' τον Μιχάλη Χουρδάκη ο οποίος στις εκλογές του Μαΐου είχε τερματίσει στην τελευταία θέση, λαμβάνοντας 3.468 σταυρούς και έθεσε εκτός ψηφοδελτίου την Ελένη Σαπουνίδου η οποία είχε έρθει πρώτη με 6.788 σταυρούς.

Το ίδιο έκανε και στη Β'. Τοποθέτησε κάτω από την ίδια, ως πρώτη επιλαχούσα τη συμβολαιογράφο Αρετή Παπαϊωάννου η οποία είχε έρθει δεύτερη στις εκλογές του Μαΐου λαμβάνοντας 3.293 σταυρούς και εξώθησε στην τελευταία θέση τη Νικολέττα Μπουραζάνη που είχε πάρει 3.362 σταυρούς.

Λεπτομέρεια: ο Χουρδάκης είναι γιος της Παπαϊωάννου οπότε, όπως αντιλαμβάνεστε, θα ήταν σκανδαλώδες να μπουν και οι δύο, μαμά και γιος, στη Βουλή. Μια χαρά τα τακτοποίησε η Ζωή.

Δύο με τήβεννο

Μιας και ο λόγος περί του Χουρδάκη να πούμε ότι πρόκειται για αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, χθες, η Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας έσπευσε να τον συγχαρεί για την επιτυχία του. Σιδεροκέφαλος!

Το ΑΠΘ εξέλεξε όμως και δεύτερο εκπρόσωπο στο Κοινοβούλιο. Πρόκειται για την Αγγελική Δεληκάρη, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής.

Η Δεληκάρη ήταν από τους τελευταίους που μπήκε στη Βουλή καθώς από τις γνωστές καραμπόλες του συστήματος της ενισχυμένης αναλογικής η Νέα Δημοκρατία κέρδισε και τέταρτη έδρα στην Καβάλα, σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Παπαϊωάννου

Πάντως, η ακαδημαϊκή κοινότητα του ΑΠΘ είχε βάλει ψηλότερα τον πήχη σε αυτήν την διπλή εκλογική αναμέτρηση. Θυμίζω ότι υπήρξαν και άλλοι καθηγητές οι οποίοι ήταν υποψήφιοι, αλλά δεν τα κατάφεραν.

Αναφέρω ενδεικτικά τους Δημήτρη Μάρδα, Άρη Στυλιανού και Γιάννη Μυλόπουλο οι οποίοι ήταν υποψήφιοι στην Α' με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν πήγαν καλά. Όπως υποψήφιος, και μάλιστα ως αρχηγός του κόμματος Πνοή Δημοκρατίας, ήταν και ο Δημήτρης Κούβελας, καθηγητής στο Εργαστήριο Κλινικής Φαρμακολογίας, του οποίου το κόμμα συγκέντρωσε στις εκλογές του Μαΐου 0,47% αλλά προχθές έπεσε στο 0,28%.

Στους χαμένους, προς το παρόν, και θα εξηγήσω τι εννοώ, παρακάτω, είναι και ο τέως πρύτανης Νίκος Παπαϊωάννου ο οποίος παραιτήθηκε προκειμένου να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ. Αρχικά οι φήμες τον ήθελαν σε εκλόγιμη θέση, αλλά τελικά τοποθετήθηκε στην ένατη.

Στη συνέχεια κάποιες άλλες φήμες τον ήθελαν να αναλαμβάνει χαρτοφυλάκιο, έστω υφυπουργού, στο Παιδείας, αλλά ούτε αυτές επιβεβαιώθηκαν. Βεβαίως, δεν αποκλείεται να αξιοποιηθεί σε κάποια άλλη θέση, εξ ου και το “προς το παρόν”, η οποία πάντως, θα είναι κατώτερη των προσδοκιών του. Όμως, αυτά έχει η πολιτική...

Περιμένοντας τον Νίκο

Την απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη σχετικά με ποια από τις τρεις έδρες θα κρατήσει, αναμένουν ορισμένοι στο ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει όπως είναι λογικό ο Χάρης Καστανίδης καθώς εάν ο Ανδρουλάκης πάρει ξανά την έδρα της Θεσσαλονίκης, όπως έκανε τον Μάιο, τότε ο πρώην υπουργός θα μείνει οριστικά εκτός Κοινοβουλίου.

Το πιο λογικό, πάντως, είναι ο Ανδρουλάκης να πάρει μία από τις δύο έδρες που κέρδισε το κόμμα του στο Ηράκλειο όπου αυτή τη φορά κατάφερε το ΠΑΣΟΚ να σκαρφαλώσει στη δεύτερη θέση, αφήνοντας τρίτο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ένας επιπλέον λόγος είναι ότι το κόμμα έχασε αναπάντεχα την έδρα του Θανάση Γλαβίνα στη Β' Θεσσαλονίκης, παρότι ήρθε τρίτο. Συνεπώς, λένε ορισμένοι, δεν μπορεί ολόκληρη Θεσσαλονίκη να μείνει χωρίς βουλευτή. Σωστόν, αλλά να δούμε τι θα πει και ο Νίκος.




O Σαλονικιός