ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο κορονοϊός «μαύρισε» ξανά τη Βόρεια Ελλάδα

Στην πλειονότητά τους ανεμβολίαστοι όσοι καταλήγουν από COVID-19 - Οι τραγικές απώλειες σε Μακεδονία και Θράκη

 21/11/2021 18:00

Ο κορονοϊός «μαύρισε» ξανά τη Βόρεια Ελλάδα
Φωτογραφίες Άλκης Ισχνόπουλος

Βαγγέλης Στολάκης

Εάν επισκεφτεί κανείς τα κοιμητήρια «Αναστάσεως του Κυρίου» του δήμου Θεσσαλονίκης στην περιοχή της Θέρμης, εκεί όπου πραγματοποιούνται κυρίως οι ταφές όσων καταλήγουν από ή λόγω του κορονοϊού στον νομό Θεσσαλονίκης, έχει την αίσθηση πως γύρισε τον χρόνο πίσω ή ότι βιώνει αυτό που οι Γάλλοι αποκαλούν déjà vu (ντεζά βου). Τις τελευταίες εβδομάδες οι ταφές εκείνων που έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό, κυρίως ανεμβολίαστων είναι καθημερινές, όπως καθημερινά άλλωστε τα συνεργεία του δήμου Θεσσαλονίκης σκάβουν και δημιουργούν νέους ταφώνες, με το απομακρυσμένο σημείο των μεγάλων σε έκταση κοιμητηρίων όπου θάβονται οι νεκροί COVID-19 να θυμίζει… εμπόλεμη ζώνη. Οι εικόνες είναι αποκαρδιωτικές. Εκατοντάδες λευκοί σταυροί ο ένας δίπλα στον άλλον και οι πλάκες δίπλα να αναγράφουν «2020» και «2021». Εξίσου αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες και στα νοσοκομεία όχι μόνο της Θεσσαλονίκης αλλά της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Ελλάδας, με τις απλές κλίνες αλλά και τις κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να γεμίζουν πριν καλά καλά αδειάσουν και τις κλινικές η μία μετά την άλλη να μετατρέπονται σε κλινικές COVID-19, καθώς όσα κρεβάτια ανοίγουν δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες.

Οι λεγόμενοι σκληροί δείκτες της πανδημίας, δηλαδή ο αριθμός των διασωληνωμένων σε ΜΕΘ αλλά και εκείνος των νεκρών είναι αμείλικτοι και ιδιαίτερα απαισιόδοξοι για την πορεία της πανδημίας. Το τέταρτο κύμα της πανδημίας, πνίγει τους ανεμβολίαστους κυρίως πολίτες της Βόρειας Ελλάδας, όπως συνέβη και με το δεύτερο κύμα, με τις μνήμες του περσινού «μαύρου Νοέμβρη» να ξυπνούν. Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε συνδυασμό με την μη τήρηση των μέτρων, όπως είναι η χρήση μάσκας, η τήρηση των κανόνων προσωπικής υγιεινής και η τήρηση των αποστάσεων, είναι οι βασικοί λόγοι για την νέα αυτή ανεξέλεγκτη διασπορά της πανδημίας που έχει χτυπήσει τον ανεμβολίαστο κυρίως πληθυσμό της Βόρειας Ελλάδας.

800 νεκροί σε ένα μόλις κοιμητήριο

Σύμφωνα με τον Κώστα Ιακώβου, δημοτικό σύμβουλο και εντεταλμένο του δήμου Θεσσαλονίκης για τα θέματα των Κοιμητηρίων «Αναστάσεως του Κυρίου» αυτή τη στιγμή υπάρχουν 250 ταφώνες στα κοιμητήρια με την διοίκηση του δήμου να επεξεργάζεται ήδη σχέδιο για τη δημιουργία νέων, προκειμένου να υπάρχει ετοιμότητα σε περίπτωση που κάτι τέτοιο καταστεί αναγκαίο. Όπως λέει στη «ΜτΚ» ο κ. Ιακώβου «καθημερινά πλέον υπάρχουν ταφές ασθενών με COVID-19, με μέσο όρο να πραγματοποιούνται τουλάχιστον δύο ταφές καθημερινά» εξηγεί ο κ. Ιακώβου. Οι υπάλληλοι του δήμου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με πληροφορίες, το καλοκαίρι έσκαβαν καθημερινά προκειμένου να υπάρχει ετοιμότητα, με την πραγματικότητα να επιβεβαιώνει δυστυχώς κάθε εφιαλτικό σενάριο. Σύμφωνα με τον κ. Ιακώβου συνολικά από την έναρξη της πανδημίας στα «Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου» στη Θέρμη ενταφιάστηκαν περίπου 800 άνθρωποι που νόσησαν και κατέληξαν εξαιτίας επιπλοκών του κορονοϊού. Εάν αναλογιστεί μάλιστα κανείς, ότι κατά τα πρώτα δύο κύματα της πανδημίας όσοι «έφευγαν» από τον COVID-19 υποχρεωτικά έπρεπε να ενταφιαστούν σε ταφώνες «ειδικού σκοπού» όπως αποκαλούνται, δηλαδή όσοι κατέληγαν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης θάβονταν κυρίως εκεί, ενώ κάτι τέτοιο σήμερα δεν ισχύει, αντιλαμβάνεται το μέγεθος της καταστροφής. Είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη Τρίτη, από τις συνολικά έντεκα κηδείες που έγιναν στα εν λόγω κοιμητήρια οι έξι ήταν ανθρώπων που κατέληξαν από κορονοϊό. Όμως και την επομένη, την περασμένη Τετάρτη, από τις δέκα κηδείες οι τέσσερις ήταν νοσησάντων από τον ιό. Όπως υποστηρίζει στη «ΜτΚ» ο Βασίλης Μπαμπούλας, ιδιοκτήτης γραφείου τελετών «ζούμε ημέρες δεύτερου κύματος. Τον τελευταίο μήνα καθημερινά έχουμε ως γραφείο τέτοια περιστατικά. Υπάρχει αυξητική τάση» υποστηρίζει ο κ. Μπαμπούλας.

Έτοιμοι 100 άδειοι ταφώνες

Όμως και στα κοιμητήρια Ευόσμου, στην δυτική πλευρά της πόλης, η εικόνα είναι αντίστοιχη. Όπως υποστηρίζει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων Δυτικής Θεσσαλονίκης, Θεόφιλος Πατέλης, αυτή την περίοδο υπάρχουν περίπου εκατό κενοί ταφώνες, που προορίζονται για τέτοια περιστατικά. «Πέρσι κατά το δεύτερο κύμα είχαμε οκτώ και εννιά κηδείες COVID-19 την ημέρα. Φέτος φτάσαμε τις τέσσερις κηδείες. Υπάρχει αύξηση» σημειώνει ο κ. Πατέλης. Συνολικά, σύμφωνα με τον ίδιο από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα στα κοιμητήρια Ευόσμου έχουν ενταφιαστεί 280 νεκροί.

«Μαύροι» αριθμοί

Υπολογίζεται πως από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, δηλαδή σε διάστημα μόλις δύο μηνών στα δεκατέσσερα νοσοκομεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης κατέληξαν από επιπλοκές του κορονοϊού περισσότερα από 540 άτομα, με το 85% αυτών να είναι ανεμβολίαστοι. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» στα νοσοκομεία αρμοδιότητας της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας σε διάστημα λιγότερο του ενός μήνα (μέσα Οκτωβρίου-μέσα Νοεμβρίου) έχασαν τη ζωή τους 250 ασθενείς, στην πλειονότητά τους επίσης ανεμβολίαστοι. Οι ειδικοί αναφέρουν πως «τα μαύρα σύννεφα παραμένουν πάνω από τον ουρανό της Βόρειας Ελλάδας. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του μη εμβολιασμού. Μιλάμε ξεκάθαρα για πανδημία των ανεμβολίαστων» υποστηρίζουν χαρακτηριστικά στη «ΜτΚ» στελέχη του υπουργείου Υγείας. Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το επόμενο, πέμπτο κύμα της πανδημίας θα αφορά τους εμβολιασμένους που δεν έκαναν τρίτη δόση εμβολίου.

Σημειώνεται πως τις δύο πρώτες εβδομάδες του Νοεμβρίου καταγράφηκαν σχεδόν χίλιοι θάνατοι σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ την τελευταία εβδομάδα του Οκτώβριου και την πρώτη του Νοεμβρίου, δηλαδή σε διάστημα μόλις δεκαπέντε ημερών οι θάνατοι στα νοσοκομεία σε Μακεδονία και Θράκη, που υπάγονται στις αρμοδιότητες της 3ης και 4ης ΥΠΕ ξεπέρασαν τους 300.

Νοσοκομεία… πολέμου

Την ίδια ώρα, η μάχη κατά του κορονοϊού σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας καλά κρατεί. Στη Βόρεια Ελλάδα η κατάσταση, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Υγείας εξακολουθεί να είναι πιεσμένη. Ειδικότερα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης η πληρότητα στις κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας αγγίζει το 100%. Σε ό,τι αφορά τις απλές κλίνες στα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας καταγράφεται πληρότητα της τάξης του 57% και της Κεντρικής Μακεδονίας πλην της Θεσσαλονίκης το 92%. Στη Θεσσαλονίκη η πληρότητα που καταγράφεται σε απλές κλίνες αγγίζει το 90%, ωστόσο είναι θέμα χρόνου να γεμίσουν οι κενές και να ανοίξουν επιπλέον κρεβάτια των λεγόμενων «καθαρών» κλινικών, καθώς οι εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό αυξάνονται σε κάθε εφημερία των νοσοκομείων της πόλης, με τους εργαζόμενους γιατρούς και υγειονομικούς να μιλούν για «εφιάλτη». Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διακομιδές ασθενών από μια πόλη σε άλλη, εξαιτίας απουσίας άδειων κρεβατιών.

Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου λειτουργούν 25 κλίνες ΜΕΘ COVID-19, και είναι γεμάτες όλες. Στο νοσοκομείο ο Άγιος Δημήτριος λειτουργούν 31 απλές κλίνες, εκ των οποίων οι κενές είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, ενώ οι 12 κλίνες ΜΕΘ είναι μονίμως κατειλημμένες. Στο «Γ. Παπανικολάου» λειτουργούν 55 κλίνες ΜΕΘ, με τις περίπου 40 να είναι κατειλημμένες και το 85% των 109 απλών κλινών επίσης να είναι γεμάτο. Στο «Γ. Γεννηματάς» μέχρι στιγμής δεν καταγράφεται κανένας ασθενής COVID-19. Στο «Ιπποκράτειο» σύμφωνα με πληροφορίες όσες κλίνες ΜΕΘ «ανοίγουν» απευθείας γεμίζουν, ενώ συνολικά το νοσοκομείο διαθέτει 160 απλές κλίνες ΜΕΘ για κορονοϊό. Την ίδια ώρα, το νοσοκομείο διαθέτει εννέα κλίνες COVID-19 για παιδιά, με τις μισές να είναι κατειλημμένες. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τις κλίνες που διατίθενται για εγκύους. Κατειλημμένη είναι και η μία εκ των δύο κλινών ΜΕΘ παίδων.

Στα νοσοκομεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης υπολογίζεται πως διατίθενται περίπου 85 κλίνες ΜΕΘ και 650 απλές κλίνες COVID-19, με την πληρότητα των κλινών ΜΕΘ να ξεπερνά το 90% και την πλειονότητα σε ποσοστό άνω του 90% των ασθενών που είναι διασωληνωμένοι σε αυτές να είναι ανεμβολίαστοι πολίτες. Στο μεταξύ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας οι κλίνες που έχουν διατεθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας από τις ιδιωτικές δομές ανέρχονται σε 664 κλίνες. Την περασμένη Πέμπτη δε, μετά την απροθυμία ιδιωτών γιατρών να ανταποκριθούν θετικά στο κάλεσμα της Πολιτείας για συνδρομή στο ΕΣΥ της Βόρειας Ελλάδας, ξεκίνησε την επίταξη γιατρών σε Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία. Στη Θεσσαλονίκη εκτιμάται ότι τα ενεργά κρούσματα ξεπερνούν τα 10.000 με τους Θεσσαλονικείς που χρειάζονται υγειονομική περίθαλψη να αυξάνονται καθημερινά.

Νέος τρόπος καταγραφής

Σε ερώτησή της η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία κατέθεσε στον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη ο αρχηγός του κόμματος και πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ζητά να ενημερωθεί η Βουλή για τον αριθμό εκείνων που έχασαν τη ζωή τους διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

Νέο, διαφορετικό τρόπο καταγραφής της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ καθηγητής Παιδιατρικής Θεοκλής Ζαούτης. Όπως ο ίδιος επεσήμανε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης, πλέον θα χρησιμοποιείται ένα άλλο επιστημονικό μοντέλο καταγραφής των θανάτων και των μολύνσεων από κορονοϊό στη χώρα μας. Ειδικότερα σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ, στην επιδημιολογική καταγραφή των νέων κρουσμάτων θα αξιοποιείται διαφορετικός τρόπος προσέγγισης της πανδημίας, με δεδομένο ότι πλέον αυξάνεται το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών στην χώρα.

Τα νέα μέτρα έφεραν εμβολιασμούς

Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τους ανεμβολίαστους, φαίνεται πως αποδίδουν καθώς αυξάνονται τα ποσοστά των εμβολιασμών και κυρίως τα ραντεβού τόσο για την χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης όσο και πρώτης δόσης. Τα άδεια εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα άρχισαν να γεμίζουν ξανά κυρίως από νέους που σπεύδουν να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που πρόσφατα έκανε γνωστά ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και υπεύθυνος του εμβολιαστικού προγράμματος «Ελευθερία», Μάριος Θεμιστοκλέους «περισσότερα από 6.500.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 61,8% επί του γενικού πληθυσμού και 71,2% επί του ενήλικου πληθυσμού». Σύμφωνα με τον ίδιο, καθημερινά, το τελευταίο διάστημα, κλείνονται πάνω από 20.000 με 25.000 ραντεβού από ανεμβολίαστους. Άλλωστε, όπως έγινε γνωστό τις τελευταίες εβδομάδες περισσότεροι από 350.000 ανεμβολίαστοι πολίτες έκλεισαν το ραντεβού τους για εμβολιασμό.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 21 Νοεμβρίου 2021

Εάν επισκεφτεί κανείς τα κοιμητήρια «Αναστάσεως του Κυρίου» του δήμου Θεσσαλονίκης στην περιοχή της Θέρμης, εκεί όπου πραγματοποιούνται κυρίως οι ταφές όσων καταλήγουν από ή λόγω του κορονοϊού στον νομό Θεσσαλονίκης, έχει την αίσθηση πως γύρισε τον χρόνο πίσω ή ότι βιώνει αυτό που οι Γάλλοι αποκαλούν déjà vu (ντεζά βου). Τις τελευταίες εβδομάδες οι ταφές εκείνων που έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό, κυρίως ανεμβολίαστων είναι καθημερινές, όπως καθημερινά άλλωστε τα συνεργεία του δήμου Θεσσαλονίκης σκάβουν και δημιουργούν νέους ταφώνες, με το απομακρυσμένο σημείο των μεγάλων σε έκταση κοιμητηρίων όπου θάβονται οι νεκροί COVID-19 να θυμίζει… εμπόλεμη ζώνη. Οι εικόνες είναι αποκαρδιωτικές. Εκατοντάδες λευκοί σταυροί ο ένας δίπλα στον άλλον και οι πλάκες δίπλα να αναγράφουν «2020» και «2021». Εξίσου αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες και στα νοσοκομεία όχι μόνο της Θεσσαλονίκης αλλά της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Ελλάδας, με τις απλές κλίνες αλλά και τις κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να γεμίζουν πριν καλά καλά αδειάσουν και τις κλινικές η μία μετά την άλλη να μετατρέπονται σε κλινικές COVID-19, καθώς όσα κρεβάτια ανοίγουν δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες.

Οι λεγόμενοι σκληροί δείκτες της πανδημίας, δηλαδή ο αριθμός των διασωληνωμένων σε ΜΕΘ αλλά και εκείνος των νεκρών είναι αμείλικτοι και ιδιαίτερα απαισιόδοξοι για την πορεία της πανδημίας. Το τέταρτο κύμα της πανδημίας, πνίγει τους ανεμβολίαστους κυρίως πολίτες της Βόρειας Ελλάδας, όπως συνέβη και με το δεύτερο κύμα, με τις μνήμες του περσινού «μαύρου Νοέμβρη» να ξυπνούν. Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε συνδυασμό με την μη τήρηση των μέτρων, όπως είναι η χρήση μάσκας, η τήρηση των κανόνων προσωπικής υγιεινής και η τήρηση των αποστάσεων, είναι οι βασικοί λόγοι για την νέα αυτή ανεξέλεγκτη διασπορά της πανδημίας που έχει χτυπήσει τον ανεμβολίαστο κυρίως πληθυσμό της Βόρειας Ελλάδας.

800 νεκροί σε ένα μόλις κοιμητήριο

Σύμφωνα με τον Κώστα Ιακώβου, δημοτικό σύμβουλο και εντεταλμένο του δήμου Θεσσαλονίκης για τα θέματα των Κοιμητηρίων «Αναστάσεως του Κυρίου» αυτή τη στιγμή υπάρχουν 250 ταφώνες στα κοιμητήρια με την διοίκηση του δήμου να επεξεργάζεται ήδη σχέδιο για τη δημιουργία νέων, προκειμένου να υπάρχει ετοιμότητα σε περίπτωση που κάτι τέτοιο καταστεί αναγκαίο. Όπως λέει στη «ΜτΚ» ο κ. Ιακώβου «καθημερινά πλέον υπάρχουν ταφές ασθενών με COVID-19, με μέσο όρο να πραγματοποιούνται τουλάχιστον δύο ταφές καθημερινά» εξηγεί ο κ. Ιακώβου. Οι υπάλληλοι του δήμου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με πληροφορίες, το καλοκαίρι έσκαβαν καθημερινά προκειμένου να υπάρχει ετοιμότητα, με την πραγματικότητα να επιβεβαιώνει δυστυχώς κάθε εφιαλτικό σενάριο. Σύμφωνα με τον κ. Ιακώβου συνολικά από την έναρξη της πανδημίας στα «Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου» στη Θέρμη ενταφιάστηκαν περίπου 800 άνθρωποι που νόσησαν και κατέληξαν εξαιτίας επιπλοκών του κορονοϊού. Εάν αναλογιστεί μάλιστα κανείς, ότι κατά τα πρώτα δύο κύματα της πανδημίας όσοι «έφευγαν» από τον COVID-19 υποχρεωτικά έπρεπε να ενταφιαστούν σε ταφώνες «ειδικού σκοπού» όπως αποκαλούνται, δηλαδή όσοι κατέληγαν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης θάβονταν κυρίως εκεί, ενώ κάτι τέτοιο σήμερα δεν ισχύει, αντιλαμβάνεται το μέγεθος της καταστροφής. Είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη Τρίτη, από τις συνολικά έντεκα κηδείες που έγιναν στα εν λόγω κοιμητήρια οι έξι ήταν ανθρώπων που κατέληξαν από κορονοϊό. Όμως και την επομένη, την περασμένη Τετάρτη, από τις δέκα κηδείες οι τέσσερις ήταν νοσησάντων από τον ιό. Όπως υποστηρίζει στη «ΜτΚ» ο Βασίλης Μπαμπούλας, ιδιοκτήτης γραφείου τελετών «ζούμε ημέρες δεύτερου κύματος. Τον τελευταίο μήνα καθημερινά έχουμε ως γραφείο τέτοια περιστατικά. Υπάρχει αυξητική τάση» υποστηρίζει ο κ. Μπαμπούλας.

Έτοιμοι 100 άδειοι ταφώνες

Όμως και στα κοιμητήρια Ευόσμου, στην δυτική πλευρά της πόλης, η εικόνα είναι αντίστοιχη. Όπως υποστηρίζει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων Δυτικής Θεσσαλονίκης, Θεόφιλος Πατέλης, αυτή την περίοδο υπάρχουν περίπου εκατό κενοί ταφώνες, που προορίζονται για τέτοια περιστατικά. «Πέρσι κατά το δεύτερο κύμα είχαμε οκτώ και εννιά κηδείες COVID-19 την ημέρα. Φέτος φτάσαμε τις τέσσερις κηδείες. Υπάρχει αύξηση» σημειώνει ο κ. Πατέλης. Συνολικά, σύμφωνα με τον ίδιο από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα στα κοιμητήρια Ευόσμου έχουν ενταφιαστεί 280 νεκροί.

«Μαύροι» αριθμοί

Υπολογίζεται πως από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, δηλαδή σε διάστημα μόλις δύο μηνών στα δεκατέσσερα νοσοκομεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης κατέληξαν από επιπλοκές του κορονοϊού περισσότερα από 540 άτομα, με το 85% αυτών να είναι ανεμβολίαστοι. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» στα νοσοκομεία αρμοδιότητας της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας σε διάστημα λιγότερο του ενός μήνα (μέσα Οκτωβρίου-μέσα Νοεμβρίου) έχασαν τη ζωή τους 250 ασθενείς, στην πλειονότητά τους επίσης ανεμβολίαστοι. Οι ειδικοί αναφέρουν πως «τα μαύρα σύννεφα παραμένουν πάνω από τον ουρανό της Βόρειας Ελλάδας. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του μη εμβολιασμού. Μιλάμε ξεκάθαρα για πανδημία των ανεμβολίαστων» υποστηρίζουν χαρακτηριστικά στη «ΜτΚ» στελέχη του υπουργείου Υγείας. Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το επόμενο, πέμπτο κύμα της πανδημίας θα αφορά τους εμβολιασμένους που δεν έκαναν τρίτη δόση εμβολίου.

Σημειώνεται πως τις δύο πρώτες εβδομάδες του Νοεμβρίου καταγράφηκαν σχεδόν χίλιοι θάνατοι σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ την τελευταία εβδομάδα του Οκτώβριου και την πρώτη του Νοεμβρίου, δηλαδή σε διάστημα μόλις δεκαπέντε ημερών οι θάνατοι στα νοσοκομεία σε Μακεδονία και Θράκη, που υπάγονται στις αρμοδιότητες της 3ης και 4ης ΥΠΕ ξεπέρασαν τους 300.

Νοσοκομεία… πολέμου

Την ίδια ώρα, η μάχη κατά του κορονοϊού σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας καλά κρατεί. Στη Βόρεια Ελλάδα η κατάσταση, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Υγείας εξακολουθεί να είναι πιεσμένη. Ειδικότερα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης η πληρότητα στις κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας αγγίζει το 100%. Σε ό,τι αφορά τις απλές κλίνες στα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας καταγράφεται πληρότητα της τάξης του 57% και της Κεντρικής Μακεδονίας πλην της Θεσσαλονίκης το 92%. Στη Θεσσαλονίκη η πληρότητα που καταγράφεται σε απλές κλίνες αγγίζει το 90%, ωστόσο είναι θέμα χρόνου να γεμίσουν οι κενές και να ανοίξουν επιπλέον κρεβάτια των λεγόμενων «καθαρών» κλινικών, καθώς οι εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό αυξάνονται σε κάθε εφημερία των νοσοκομείων της πόλης, με τους εργαζόμενους γιατρούς και υγειονομικούς να μιλούν για «εφιάλτη». Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διακομιδές ασθενών από μια πόλη σε άλλη, εξαιτίας απουσίας άδειων κρεβατιών.

Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου λειτουργούν 25 κλίνες ΜΕΘ COVID-19, και είναι γεμάτες όλες. Στο νοσοκομείο ο Άγιος Δημήτριος λειτουργούν 31 απλές κλίνες, εκ των οποίων οι κενές είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, ενώ οι 12 κλίνες ΜΕΘ είναι μονίμως κατειλημμένες. Στο «Γ. Παπανικολάου» λειτουργούν 55 κλίνες ΜΕΘ, με τις περίπου 40 να είναι κατειλημμένες και το 85% των 109 απλών κλινών επίσης να είναι γεμάτο. Στο «Γ. Γεννηματάς» μέχρι στιγμής δεν καταγράφεται κανένας ασθενής COVID-19. Στο «Ιπποκράτειο» σύμφωνα με πληροφορίες όσες κλίνες ΜΕΘ «ανοίγουν» απευθείας γεμίζουν, ενώ συνολικά το νοσοκομείο διαθέτει 160 απλές κλίνες ΜΕΘ για κορονοϊό. Την ίδια ώρα, το νοσοκομείο διαθέτει εννέα κλίνες COVID-19 για παιδιά, με τις μισές να είναι κατειλημμένες. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τις κλίνες που διατίθενται για εγκύους. Κατειλημμένη είναι και η μία εκ των δύο κλινών ΜΕΘ παίδων.

Στα νοσοκομεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης υπολογίζεται πως διατίθενται περίπου 85 κλίνες ΜΕΘ και 650 απλές κλίνες COVID-19, με την πληρότητα των κλινών ΜΕΘ να ξεπερνά το 90% και την πλειονότητα σε ποσοστό άνω του 90% των ασθενών που είναι διασωληνωμένοι σε αυτές να είναι ανεμβολίαστοι πολίτες. Στο μεταξύ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας οι κλίνες που έχουν διατεθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας από τις ιδιωτικές δομές ανέρχονται σε 664 κλίνες. Την περασμένη Πέμπτη δε, μετά την απροθυμία ιδιωτών γιατρών να ανταποκριθούν θετικά στο κάλεσμα της Πολιτείας για συνδρομή στο ΕΣΥ της Βόρειας Ελλάδας, ξεκίνησε την επίταξη γιατρών σε Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία. Στη Θεσσαλονίκη εκτιμάται ότι τα ενεργά κρούσματα ξεπερνούν τα 10.000 με τους Θεσσαλονικείς που χρειάζονται υγειονομική περίθαλψη να αυξάνονται καθημερινά.

Νέος τρόπος καταγραφής

Σε ερώτησή της η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία κατέθεσε στον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη ο αρχηγός του κόμματος και πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ζητά να ενημερωθεί η Βουλή για τον αριθμό εκείνων που έχασαν τη ζωή τους διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

Νέο, διαφορετικό τρόπο καταγραφής της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ καθηγητής Παιδιατρικής Θεοκλής Ζαούτης. Όπως ο ίδιος επεσήμανε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης, πλέον θα χρησιμοποιείται ένα άλλο επιστημονικό μοντέλο καταγραφής των θανάτων και των μολύνσεων από κορονοϊό στη χώρα μας. Ειδικότερα σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ, στην επιδημιολογική καταγραφή των νέων κρουσμάτων θα αξιοποιείται διαφορετικός τρόπος προσέγγισης της πανδημίας, με δεδομένο ότι πλέον αυξάνεται το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών στην χώρα.

Τα νέα μέτρα έφεραν εμβολιασμούς

Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τους ανεμβολίαστους, φαίνεται πως αποδίδουν καθώς αυξάνονται τα ποσοστά των εμβολιασμών και κυρίως τα ραντεβού τόσο για την χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης όσο και πρώτης δόσης. Τα άδεια εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα άρχισαν να γεμίζουν ξανά κυρίως από νέους που σπεύδουν να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που πρόσφατα έκανε γνωστά ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και υπεύθυνος του εμβολιαστικού προγράμματος «Ελευθερία», Μάριος Θεμιστοκλέους «περισσότερα από 6.500.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 61,8% επί του γενικού πληθυσμού και 71,2% επί του ενήλικου πληθυσμού». Σύμφωνα με τον ίδιο, καθημερινά, το τελευταίο διάστημα, κλείνονται πάνω από 20.000 με 25.000 ραντεβού από ανεμβολίαστους. Άλλωστε, όπως έγινε γνωστό τις τελευταίες εβδομάδες περισσότεροι από 350.000 ανεμβολίαστοι πολίτες έκλεισαν το ραντεβού τους για εμβολιασμό.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 21 Νοεμβρίου 2021

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία