«Ό,τι πάρεις 15 ευρώ»: Μέχρι πότε θα μας «κλέβουν» με τα μελομακάρονα;
07/12/2022 16:05
07/12/2022 16:05
Κάθε χρόνο με το που μυρίσουν Χριστούγεννα ή κάποιοι -όπως φέτος, καλή ώρα- αποφασίσουν πως πρέπει να φέρουν τα λαμπιόνια και τις γεύσεις της γιορτής πριν καν γιορτάσουμε το "Όχι", στα σόσιαλ διεξάγεται μία πραγματική μάχη.
Μελομακαρονολάτρεις εναντίον Κουραμπιεδοφάγων και αντίστροφα, στήνουν τον πιο νόστιμο καυγά της χρονιάς, επιχειρηματολογώντας υπέρ της δικής τους αγαπημένης λιχουδιάς.
Μάλιστα, είναι τόσο πατροπαράδοτη η κόντρα, που φέτος έγινε και επιστημονική έρευνα με το πιο αγαπημένο γλυκό και αν δεν τα μάθατε, νικητής αναδείχτηκε το μελομακάρονο.
Μέχρις εδώ όλα καλά και... άγια. Σαν τις μέρες που έρχονται. Όμως, το πραγματικό πρόβλημα είναι ακριβώς επειδή οι περισσότεροι προτιμούν τα μελομακάρονα, τα οποία αγοράζουν υπέρ (και βάλε) κοστολογημένα, τουλάχιστον σε σχέση με τον κουραμπιέ.
Με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ όπου τα πράγματα είναι... φυσιολογικά, δηλαδή το κάθε προϊόν κοστίζει στον καταναλωτή ανάλογα πόσο κοστίζει η παρασκευή του, τα ζαχαροπλαστεία μοιάζουν να έχουν φιξ τιμή και για τα δύο γλυκίσματα, κάνοντάς τα... πακέτο.
Εδώ ακριβώς βρίσκεται η παγίδα. Καθώς τα υλικά του ενός και τα υλικά του άλλου ανέκαθεν, πόσο μάλλον τώρα με την εκτόξευση των τιμών, ουδεμία σχέση έχουν.
Ο κουραμπιές, λοιπόν, λόγω φρέσκου βούτυρου (αν μιλάμε για κανονικό κουραμπιέ) κοστίζουν σχεδόν τα διπλάσια για να παρασκευαστούν (είτε στο σπίτι, είτε στο ζαχαροπλαστείο) από τα πεντανόστιμα μεν, οικονομικότατα μελομακάρονα δε.
Οπότε την επόμενη φορά που θα βρεθείτε μπροστά στο «ό,τι πάρεις... ευρώ», να θυμάστε πως τα αγαπημένα σας μελομακάρονα είναι στάνταρ υπερτιμημένα, σε σχέση τουλάχιστον, με τον λευκό αντίπαλό τους.
19/12/2019 14:25
15/12/2022 10:56
Κάθε χρόνο με το που μυρίσουν Χριστούγεννα ή κάποιοι -όπως φέτος, καλή ώρα- αποφασίσουν πως πρέπει να φέρουν τα λαμπιόνια και τις γεύσεις της γιορτής πριν καν γιορτάσουμε το "Όχι", στα σόσιαλ διεξάγεται μία πραγματική μάχη.
Μελομακαρονολάτρεις εναντίον Κουραμπιεδοφάγων και αντίστροφα, στήνουν τον πιο νόστιμο καυγά της χρονιάς, επιχειρηματολογώντας υπέρ της δικής τους αγαπημένης λιχουδιάς.
Μάλιστα, είναι τόσο πατροπαράδοτη η κόντρα, που φέτος έγινε και επιστημονική έρευνα με το πιο αγαπημένο γλυκό και αν δεν τα μάθατε, νικητής αναδείχτηκε το μελομακάρονο.
Μέχρις εδώ όλα καλά και... άγια. Σαν τις μέρες που έρχονται. Όμως, το πραγματικό πρόβλημα είναι ακριβώς επειδή οι περισσότεροι προτιμούν τα μελομακάρονα, τα οποία αγοράζουν υπέρ (και βάλε) κοστολογημένα, τουλάχιστον σε σχέση με τον κουραμπιέ.
Με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ όπου τα πράγματα είναι... φυσιολογικά, δηλαδή το κάθε προϊόν κοστίζει στον καταναλωτή ανάλογα πόσο κοστίζει η παρασκευή του, τα ζαχαροπλαστεία μοιάζουν να έχουν φιξ τιμή και για τα δύο γλυκίσματα, κάνοντάς τα... πακέτο.
Εδώ ακριβώς βρίσκεται η παγίδα. Καθώς τα υλικά του ενός και τα υλικά του άλλου ανέκαθεν, πόσο μάλλον τώρα με την εκτόξευση των τιμών, ουδεμία σχέση έχουν.
Ο κουραμπιές, λοιπόν, λόγω φρέσκου βούτυρου (αν μιλάμε για κανονικό κουραμπιέ) κοστίζουν σχεδόν τα διπλάσια για να παρασκευαστούν (είτε στο σπίτι, είτε στο ζαχαροπλαστείο) από τα πεντανόστιμα μεν, οικονομικότατα μελομακάρονα δε.
Οπότε την επόμενη φορά που θα βρεθείτε μπροστά στο «ό,τι πάρεις... ευρώ», να θυμάστε πως τα αγαπημένα σας μελομακάρονα είναι στάνταρ υπερτιμημένα, σε σχέση τουλάχιστον, με τον λευκό αντίπαλό τους.
ΣΧΟΛΙΑ