Οδοντιατρική περίθαλψη στην εποχή του COVID

Η ψηφιακή οδοντιατρική καθιστά τις διαδικασίες πιο αποτελεσματικές τόσο για αποκαταστατικούς όσο και για διαγνωστικούς σκοπούς

- Newsroom

Γράφει η Μαρία Χατζάκη,

Οδοντίατρος

1-1-Cl1Ty.jpg

Η πανδημία του Covid-19 έθεσε νέους όρους και ανάγκες στην οδοντιατρική μας πράξη και η συμμόρφωση στους καινούργιους κανόνες, είναι υποχρέωση για όλους τους υγειονομικούς.

Οι κανόνες ελέγχου σε μια οδοντιατρική κλινική περιλαμβάνουν τους εργαζόμενους, τα εργαλεία, ακόμη και τους υπολογιστές. Πριν μπούμε στο χώρο εξέτασης, είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας, ποδοναρίων και η πλύση των χεριών μας με αντισηπτικό.

ΨΗΦΙΑΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ

Η ψηφιακή οδοντιατρική καθιστά τις διαδικασίες πιο αποτελεσματικές τόσο για αποκαταστατικούς όσο και για διαγνωστικούς σκοπούς.

ΨΗΦΙΑΚΟ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟ

Το καθημερινό οδοντιατρείο με ψηφιακά μέσα αποτελείται από τα ακόλουθα:

  • Ψηφιακή φωτογραφία (εξωστοματική και ενδοστοματική).
  • Σχεδιασμό χαμόγελου: κάθε χαμόγελο μπορεί να οπτικοποιηθεί, αλλά και να βελτιωθεί-και με την παρέμβαση του ασθενή, ειδικά στα περιστατικά που οι αισθητικές απαιτήσεις είναι υψηλές.
  • Διαγνωστικά εκμαγεία: για την αποτύπωση των τελικών αισθητικών και λειτουργικών αποτελεσμάτων.
  • Ενδοστοματικούς σαρωτές: με την ψηφιακή αποτύπωση, τον σχεδιασμό και την κατασκευή των εργασιών, μειώνεται η χρήση υλικών, που συνήθως είναι απαραίτητα στη συμβατική αποτύπωση (αρνητική σε ασθενή με δυσφορία και αντανακλαστικό εμέτου). Η κατασκευή μόντελου στο εργαστήριο είναι ρυπογόνα κι ενεργοβόρα και με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται.
  • Συστήματα CAD-CAM: υπολογιστικά καθοδηγούμενες κατασκευές χειρουγικών οδηγών για τοποθέτηση εμφυτευμάτων, στεφανών, γεφυρών.
  • Τρισδιάστατα μικροσκόπια: μεγεθύνουν την εικόνα του δοντιού και κάνουν την οδοντιατρική εργασία ακριβέστερη.
  • Ψηφιακή ακτινογραφία.
  • Ψηφιακό εντοπιστή ακρορριζίου: για ολοκληρωμένη ενδοδοντική θεραπεία.
  • Ηλεκτρονική αναισθησία: ηλεκτρονικά σήματα χαμηλής συχνότητας διοχετεύονται στα δόντια, ώστε να μην υπάρχει αίσθηση του πόνου. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται το έντονο μούδιασμα και επιπλέον ο ασθενής είναι σε θέση να δώσει στον γιατρό οποιαδήποτε πληροφορία, όσον αφορά στο τι νιώθει.
  • Ψηφιακή εκπαίδευση του ασθενούς σύμφωνα με τις ανάγκες του: αποστολή του τρόπου βουρτσίσματος των δοντιών του μέσω ειδικής ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας στο αρχείο του οδοντιατρείου.
  • Λήψη δείγματος σάλιου, όπου χρειάζεται, και συστάσεις ή κατασκευή εξατομικευμένων οδοντιατρικών παρασκευασμάτων (οδοντόκρεμα, στοματικό διάλυμα, γέλη) για τις ανάγκες του κάθε ασθενούς.

Μια αισθητική παρέμβαση στο σώμα και στο πρόσωπο είναι πάντα κάτι που προκαλεί άγχος, τόσο για τη διαδικασία όσο και για το αποτέλεσμα, με την περιοχή του στόματος και τα δόντια να μην αποτελούν εξαίρεση. Οι πιο συχνές ερωτήσεις των ασθενών που ενδιαφέρονται για μια τέτοιου είδους παρέμβαση για την αισθητική βελτίωση του χαμόγελού τους είναι: ‘’Θα τροχιστούν πολύ τα δόντια μου;’’ ‘’Πώς θα μοιάζω με αυτά;’’

Η αλήθεια είναι ότι στην πρώτη ερώτηση η απάντηση ‘’όχι’’ είναι εύκολη, καθώς εδώ και χρόνια τα τοπικά αναισθητικά φάρμακα έχουν δώσει τη δυνατότητα για πλήρως ανώδυνες επεμβάσεις στη στοματική κοιλότητα, αισθητικής και μη φύσεως.

Τα ψηφιακά ρομποτικά συστήματα της οδοντιατρικής μάς προσφέρουν λύσεις, συχνά και την ίδια μέρα. Οι γρήγορες καταγραφές με ενδοστοματικές κάμερες δίνουν ακριβή μέτρα, χωρίς την παρεμβολή των παλιών υλικών, που συχνά γίνονται αιτία για μεγαλύτερο στρες. Νέα ψηφιακά συστήματα όπως το Modjaw, δίνουν καινούργιες καταγραφές στη γνάθο που έχει υποστεί φθορές. Η ενημέρωση του ασθενούς για το τελικό αποτέλεσμα των δοντιών του με τεχνικές όπως το smile design θα δει και θα αναπτερωθεί ψυχολογικά, ενώ είναι σημαντικό να μην νιώσει τον πόνο.

Loader