ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Οι 31 υποψήφιοι δήμαρχοι της κεντροδεξιάς στους 14 δήμους της Θεσσαλονίκης!

Η "ΜτΚ" παρουσίασε τον γαλάζιο εκλογικό χάρτη

 06/01/2019 18:00

Οι 31 υποψήφιοι δήμαρχοι της κεντροδεξιάς στους 14 δήμους της Θεσσαλονίκης!
Tα μικρότερα προβλήματα εντοπίζονται στους λίγους δήμους όπου ο υποψήφιος από τον χώρο της κεντροδεξιάς είναι ένας. Δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει στο δήμο Θεσσαλονίκης όπου τη μάχη με τη στήριξη της ΝΔ θα δώσει ο Ν. Ταχιάος.

Νίκος Οικονόμου

Υποψήφιοι δήμαρχοι μπαίνουν και βγαίνουν αυτές τις ημέρες στο γραφείο του Τάσου Σπηλιόπουλου. Ο πρώην βουλευτής και νέος πρόεδρος της Διοικούσας της ΝΔ Θεσσαλονίκης βλέπει ανθρώπους, κάνει συζητήσεις και προσπαθεί να βάλει σε μια τάξη το πολυπληθές ανθρώπινο δυναμικό της ΝΔ που επιθυμεί να εκλεγεί σε έναν από τους 14 δήμους της Θεσσαλονίκης.

Ένα εγχείρημα καθόλου εύκολο, το οποίο σήμερα επιχειρούμε να καταγράψουμε στη «ΜτΚ»: οι υποψήφιοι είναι πολλοί, οι δήμοι τελικά λίγοι, η πολυδιάσπαση διόλου ευκαταφρόνητη, οι προσδοκίες ουκ ολίγες, ενώ δεν λείπουν και οι φόβοι για εκλογικές απώλειες.

Τα λιγότερα αγκάθια υπάρχουν στους λίγους δήμους όπου ο υποψήφιος από τον χώρο της κεντροδεξιάς είναι ένας. Και αυτό ισχύει και σε δήμους όπου η ΝΔ έχει εδώ και χρόνια την κυριαρχία, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις όπου κέρδιζε τη μάχη σταθερά η άλλη πλευρά, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ. Στην πρώτη περίπτωση ανήκουν ο δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης αλλά και δήμοι της Β’ Θεσσαλονίκης, όπως οι δήμοι Πυλαίας-Χορτιάτη και Βόλβης.

Στους δήμους Αμπελοκήπων-Μενεμένης αλλά και Πυλαίας- Χορτιάτη, η επικράτηση των εκλεκτών της ΝΔ πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω. Στη μια περίπτωση η κυριαρχία έχει ονοματεπώνυμο και λέγεται Λάζαρος Κυρίζογλου και στην άλλη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. 

Ο πρώτος ήταν δήμαρχος του πρώην δήμου Αμπελοκήπων (από το 2002) και ο δεύτερος δήμαρχος Πανοράματος, όπου εκλεγόταν από το 1998. Και δύο επανεκλέχτηκαν και μετά τις συνενώσεις που έφερε το 2010 ο Καλλικράτης, καταφέρνοντας το 2014 να κερδίσουν τις εκλογές από την πρώτη Κυριακή και με υψηλά ποσοστά –ο κ. Κυρίζογλου με 53% και ο κ. Καϊτεζίδης με 64%. 

Μάλιστα και οι δύο αναρριχήθηκαν και σε καινούργια πόστα: ο πρώτος ως πρόεδρος της ΠΕΔ κεντρικής Μακεδονίας, όπου παλιά το ΠΑΣΟΚ είχε την κυριαρχία, ενώ ο δεύτερος «έπαιξε» για να πάρει μεταγραφή για τον κεντρικό δήμο της Θεσσαλονίκης. 

Και οι δύο θα έχουν στις επερχόμενες εκλογές τη στήριξη της ΝΔ, ενώ το γεγονός ότι στους δήμους τους δεν εμφανίστηκαν άλλοι υποψήφιοι από τον χώρο της κεντροδεξιάς δεν είναι τυχαίο, καθώς θεωρούνται πετυχημένοι αυτοδιοικητικοί.

Προβλήματα άλυτα και… λυμένα

Ακλόνητο φαβορί για την επανεκλογή του θεωρείται και ο Διαμαντής Λιάμας. Ο δήμαρχος Βόλβης είναι έμπειρος αυτοδιοικητικός, καθώς έχει διατελέσει αντιδήμαρχος Ρεντίνας από το 1998, ενώ δήμαρχος Βόλβης αναδείχτηκε τον Δεκέμβριο του 2013 και αφού παραιτήθηκε από τη θέση του ο Δημήτρης Γαλαμάτης.

Το 2014 εκλέχτηκε με σχετική άνεση δήμαρχος παίρνοντας τη δεύτερη Κυριακή 54%, ενώ και τώρα στον δήμο του δεν έχει εμφανισθεί κανένας υποψήφιος από τον χώρο της ΝΔ.

Σε άλλους τρεις δήμους της Θεσσαλονίκης τα προβλήματα της ΝΔ δείχνουν να είναι λυμένα. Πρόκειται για δήμους, όπου εδώ και χρόνια κυριαρχεί το ΠΑΣΟΚ, με δημάρχους που έχουν μεγάλη εμπειρία και θεωρούνται ισχυρές προσωπικότητες: Ο Θεοδόσης Μπακογλίδης στην Καλαμαριά, ο Σίμος Δανιηλίδης στις Συκιές (παλιότερα) και τώρα στον δήμο Νεάπολης-Συκεών και ο Θόδωρος Παπαδόπουλος στη Θέρμη. 

Ο πρώτος εκλέγεται στην Καλαμαριά από το 2010, ενώ το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τον δήμο από τη δεκαετία του ’80, ο δεύτερος είναι κυρίαρχος στον δήμο Συκεών και τον δήμο Νεάπολης-Συκεών από το 1994, ενώ ο τρίτος εκλέγεται συνεχώς στη Θέρμη  από το 1998. Και στους τρεις αυτούς δήμους η ΝΔ είχε δυσκολία στο παρελθόν να αναδείξει υποψήφιο δήμαρχο, καθώς η μάχη θεωρούνταν από την αρχή χαμένη.

Έτσι επιχειρούσε πολιτικά ανοίγματα ή επιλογές που δεν της έβγαιναν. Στην Καλαμαριά για δύο εκλογικές αναμετρήσεις (το 2006 και το 2010) η ΝΔ στήριξε τον αείμνηστο Χάρρυ Κλυν, το 2014 υποστήριξε τον Στέλιο Ματσαρίδη που έλαβε ποσοστό μόλις 14%. Ταυτόχρονα δυσκολευόταν να βρει ένα νέο στέλεχος που θα ήταν αφοσιωμένο στην αυτοδιοίκηση και θα έβαζε τις βάσεις για  μελλοντική εκλογή. 

Το ίδιο και στον δήμο Νεάπολης-Συκεών, όπου η ΝΔ το 2014 «κρύφτηκε» πίσω από τους συνδυασμούς του Γρηγόρη Χατζησάββα και του Νίκου Φασφαλή. Όσο για τη Θέρμη, το 2014 η ΝΔ δεν βρήκε υποψήφιο δήμαρχο, ενώ το 2010 κατέγραψε ένα μάλλον κομματικό ποσοστό με τον Νίκο Βεζυρτζή που είχε λάβει 22%.  Εν έτει 2019 λοιπόν η ΝΔ αποφάσισε να επιλέξει νέα πρόσωπα στους συγκεκριμένους δήμους με την προσδοκία να δημιουργήσει μελλοντικά συνθήκες ανατροπής. 

Ο λόγος για τον δημοτικό σύμβουλο (είχε εκλεγεί τόσο με τον συνδυασμό του του Χάρρυ Κλυν όσο και με τον αντίστοιχο του Στέλιου Ματσαρίδη) πολιτικό μηχανικό στο επάγγελμα Γιάννη Δαρδαμανέλη, που είναι ο μόνος κεντροδεξιός υποψήφιος στον δήμο Καλαμαριάς και έκανε ήδη μια πρώτη δυναμική εμφάνιση στην Καλαμαριά σε εκδήλωση με ομιλητή τον Βασίλη Κικίλια.

Στο δήμο Νεάπολης-Συκεών ένας αντιστοίχου προφίλ υποψήφιος θέλει να δυσκολέψει τον έμπειρο Σίμο Δανιηλίδη. Πρόκειται για τον Ηλία Ζάχαρη που έκανε θόρυβο τα Χριστούγεννα με τρία «sugar party», που διοργάνωσε για τη νεολαία. Το… στρατιωτικό του στην αυτοδιοίκηση το έκανε ήδη στον περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας, όπου το 2014 αναδείχτηκε περιφερειακός σύμβουλος και τώρα θα επιχειρήσει μια δυναμική πρώτη εμφάνιση στο δήμο της δυτικής Θεσσαλονίκης, που παραδοσιακά θεωρείται δύσκολος για τη ΝΔ.

Στο δήμο Θέρμης ο εκλεκτός της ΝΔ είναι ο δικηγόρος Χρήστος Φάσσας, που δεν είναι πρωτάρης στην τοπική αυτοδιοίκηση. Μάλιστα στην πρώτη του προσπάθεια που είχε γίνει το 2006 δεν τα είχε πάει και άσχημα, καθώς είχε συγκεντρώσει κόντρα στον σημερινό του αντίπαλο Θόδωρο Παπαδόπουλο ποσοστό 30%. Και εδώ δεν έχει εμφανισθεί άλλος κεντροδεξιός υποψήφιος και έτσι η στήριξη της ΝΔ στον κ. Φάσσα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Μια στήριξη πάντως που δε θα επιβεβαιωθεί με κομματικές ανακοινώσεις αλλά θα είναι άτυπη.

Εδώ κάπου τελειώνουν τα εύκολα και αρχίζουν τα προβλήματα, καθώς σε όλους τους υπόλοιπους δήμους της Θεσσαλονίκης υπάρχουν διπλές, τριπλές ή και τετραπλές υποψηφιότητες από τον χώρο της ΝΔ. Στον δήμο Δέλτα παραδοσιακά η ΝΔ είχε πάντοτε το πάνω χέρι: εκεί ήταν δήμαρχος ο αείμνηστος Νίκος Γιουτίκας, που «έφυγε» το Γενάρη του 2012, εκεί αναδείχτηκε στη συνέχεια δήμαρχος ο Γιώργος Γλώσσης και εκεί εκλέχτηκε δήμαρχος το 2014 ο μέχρι τότε περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας και παλιότερα νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Μίμης Φωτόπουλος. Σήμερα όπως όλα δείχνουν θα είναι υποψήφιοι δύο γαλάζιοι αυτοδιοικητικοί, δηλαδή ο κ. Φωτόπουλος και ο κ. Γλώσσης. 

Δύο υποψήφιοι από τον χώρο της ΝΔ θα βρεθούν αντιμέτωποι και στον δήμο Χαλκηδόνας: ο εν ενεργεία δήμαρχος Γιάννης Τσουκνιδάς, αλλά και ο παλιός αντιδήμαρχος Σταύρος Αναγνωστόπουλος.

Σκληρή κόντρα -και μάλιστα με παρελθόν- θα υπάρξει και στον δήμο Παύλου Μελά για τη ΝΔ. Εκεί θα είναι υποψήφιος ο σημερινός δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης αλλά και ο Κώστας Λίλτσης, που είχε κατέβει και το 2014 και προέρχεται από τον χώρο της κεντροδεξιάς. Τότε η μάχη είχε αποβεί υπέρ του κ. Δεμουρτζίδη, που έλαβε στον πρώτο γύρο 25% και στον δεύτερο γύρο εκλέχτηκε, ενώ ο κ. Λίλτσης είχε συγκεντρώσει 13% και είχε βρεθεί εκτός δεύτερης Κυριακής.

Οι πιο σκληρές μάχες

Και στον Θερμαϊκό οι υποψηφιότητες από τον χώρο της ΝΔ είναι δύο. Από τη μια, ένας ισχυρός και έμπειρος παίκτης της αυτοδιοίκησης, ο παλιός αντινομάρχης Θεσσαλονίκης και περιφερειακός σύμβουλος κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος

Τσαμασλής, που είχε κατέβει και το 2014 και είχε συγκεντρώσει ποσοστό 30%, αλλά έχασε στον δεύτερο γύρο από τον εκλεγέντα δήμαρχο Γιάννη Μαυρομάτη. Από την άλλη, ο συνταξιούχος αστυνομικός Νίκος Παράσχου που ήταν υποψήφιος και το 2010 και είχε πετύχει ποσοστό 9,5%.

Τρεις θεωρούνται οι πιο δύσκολες μάχες για τη ΝΔ στον νομό Θεσσαλονίκης. Η πρώτη αφορά τον δήμο Κορδελιού- Ευόσμου, όπου οι υποψήφιοι είναι αυτή τη στιγμή 4. Ο σημερινός γαλάζιος δήμαρχος Πέτρος Σούλας, ο πρώην αντιδήμαρχός του Γιάννης Καμαρινός, ο πρώην αντιδήμαρχος Γιάννης Γιαννακόπουλος, καθώς και ο γιατρός Αλέκος Μανδαλιανός, ο οποίος είναι επικεφαλής ενός συνδυασμού που αποτελεί τη συνένωση των παρατάξεων του Στάθη Λαφαζανίδη και του Κώστα Σωτηράκη που το 2014 είχε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. 

Πολλές οι αντιπαλότητες και μεγάλες οι γαλάζιες μάχες που δίνονται στο παρασκήνιο για να κερδηθούν οι διάφοροι σημαντικοί παίκτες της περιοχής, όπου πάντα οι καυγάδες στον χώρο της κεντροδεξιάς ήταν στην ημερήσια διάταξη.

Δεύτερο μεγάλο αγκάθι για τη ΝΔ θεωρείται ο δήμος Λαγκαδά, όπου η απόφαση του σημερινού δημάρχου Γιάννη Καραγιάννη να μην είναι ξανά υποψήφιος και να διεκδικήσει την εκλογή του στη Βουλή με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ ανέτρεψε όλα τα δεδομένα. Έτσι υποψήφιοι από τον χώρο της ΝΔ δηλώνουν ήδη 3, ενώ ακούγεται και η υποψηφιότητα ενός τέταρτου. 

Υποψήφιοι θα είναι η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Νίκη Ανδρεάδου, ο αντιδήμαρχος Θόδωρος Τσαμπάζης και ο περιφερειακός σύμβουλος κεντρικής Μακεδονίας Γιάννης Ταχματζίδης, ενώ ακούγεται έντονα ότι σε προεκλογικούς ρυθμούς κινείται και ο πρώην δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Αναστασιάδης.

Μεγάλη κινητικότητα στον χώρο της ΝΔ και στον δήμο Ωραιοκάστρου. Εκεί στη μάχη της εκλογής θα ριχτούν ο σημερινός δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης, ο Παντελής Τσακίρης που ήταν υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ, ο Παντελής Σκαρλάτος, αλλά και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου που είχε κατέβει υποψήφιος και το 2014 και είχε λάβει ποσοστό 23%. Όλοι προέρχονται από τον χώρο της ευρύτερης κεντροδεξιάς, με άλλους να έχουν πιο στενές σχέσεις με τη ΝΔ και με άλλους να διατηρούν εσχάτως αποστάσεις.

Η μάχη για τον κεντρικό δήμο

Η μάχη των μαχών βέβαια θα δοθεί στον κεντρικό δήμο Θεσσαλονίκης, όπου η ΝΔ ελπίζει σε μια νίκη που θα της δώσει πόντους στον αγώνα των πολιτικών εντυπώσεων το βράδυ των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά και γενικότερα. Εδώ η πολυδιάσπαση σπάει τα ρεκόρ, καθώς από τον ευρύτερο χώρο της ΝΔ έχουν δηλώσει υποψηφιότητα 5 πρόσωπα. 

Ο Νίκος Ταχιάος, που αποτελεί και την επίσημη πρόταση της ΝΔ για τον κεντρικό δήμο, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, που στις δεύτερες εκλογές του 2015 είχε κατέβει υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης, ο Χάρης Αηδονόπουλος που το 2014 είχε  εκλεγεί περιφερειακός σύμβουλος κεντρικής Μακεδονίας με τον συνδυασμό του Απόστολου Τζιτζικώστα, ο Μάκης Κυριζίδης που το 2014 αναδείχτηκε δημοτικός σύμβουλος με τον Σταύρο Καλαφάτη, ο πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή Γιώργος Ορφανός και ο πρώην νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Ποιες είναι οι ελπίδες και οι προσδοκίες και ποιοι οι φόβοι στη ΝΔ Θεσσαλονίκης;  Χαμογελούν για την κυριαρχία που έχει αποκτήσει ο Απόστολος Τζιτζικώστας στη μάχη για την επανεκλογή του στην περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας. 

Παράλληλα, ελπίζουν ότι το 9-5 που ήταν το 2014 το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών στους 14 δήμους του νομού Θεσσαλονίκης (9 δήμαρχοι εκλέχτηκαν με τη στήριξη της ΝΔ, 5 με το ΚΙΝΑΛ) μπορεί να γίνει 10-4 ή και 11-5, αν κερδηθούν για τους γαλάζιους ο κεντρικός δήμος και ο δήμος Θερμαϊκού, ενώ με σκεπτικισμό και προβληματισμό αντιμετωπίζουν την πολυδιάσπαση κυρίως στον Λαγκαδά, αλλά και το προεκλογικό σκηνικό στον δήμο Παύλου Μελά, όπου το ΚΙΝΑΛ διατηρεί παραδοσιακά ισχυρές δυνάμεις.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 5-6 Ιανουαρίου 2019

Υποψήφιοι δήμαρχοι μπαίνουν και βγαίνουν αυτές τις ημέρες στο γραφείο του Τάσου Σπηλιόπουλου. Ο πρώην βουλευτής και νέος πρόεδρος της Διοικούσας της ΝΔ Θεσσαλονίκης βλέπει ανθρώπους, κάνει συζητήσεις και προσπαθεί να βάλει σε μια τάξη το πολυπληθές ανθρώπινο δυναμικό της ΝΔ που επιθυμεί να εκλεγεί σε έναν από τους 14 δήμους της Θεσσαλονίκης.

Ένα εγχείρημα καθόλου εύκολο, το οποίο σήμερα επιχειρούμε να καταγράψουμε στη «ΜτΚ»: οι υποψήφιοι είναι πολλοί, οι δήμοι τελικά λίγοι, η πολυδιάσπαση διόλου ευκαταφρόνητη, οι προσδοκίες ουκ ολίγες, ενώ δεν λείπουν και οι φόβοι για εκλογικές απώλειες.

Τα λιγότερα αγκάθια υπάρχουν στους λίγους δήμους όπου ο υποψήφιος από τον χώρο της κεντροδεξιάς είναι ένας. Και αυτό ισχύει και σε δήμους όπου η ΝΔ έχει εδώ και χρόνια την κυριαρχία, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις όπου κέρδιζε τη μάχη σταθερά η άλλη πλευρά, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ. Στην πρώτη περίπτωση ανήκουν ο δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης αλλά και δήμοι της Β’ Θεσσαλονίκης, όπως οι δήμοι Πυλαίας-Χορτιάτη και Βόλβης.

Στους δήμους Αμπελοκήπων-Μενεμένης αλλά και Πυλαίας- Χορτιάτη, η επικράτηση των εκλεκτών της ΝΔ πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω. Στη μια περίπτωση η κυριαρχία έχει ονοματεπώνυμο και λέγεται Λάζαρος Κυρίζογλου και στην άλλη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. 

Ο πρώτος ήταν δήμαρχος του πρώην δήμου Αμπελοκήπων (από το 2002) και ο δεύτερος δήμαρχος Πανοράματος, όπου εκλεγόταν από το 1998. Και δύο επανεκλέχτηκαν και μετά τις συνενώσεις που έφερε το 2010 ο Καλλικράτης, καταφέρνοντας το 2014 να κερδίσουν τις εκλογές από την πρώτη Κυριακή και με υψηλά ποσοστά –ο κ. Κυρίζογλου με 53% και ο κ. Καϊτεζίδης με 64%. 

Μάλιστα και οι δύο αναρριχήθηκαν και σε καινούργια πόστα: ο πρώτος ως πρόεδρος της ΠΕΔ κεντρικής Μακεδονίας, όπου παλιά το ΠΑΣΟΚ είχε την κυριαρχία, ενώ ο δεύτερος «έπαιξε» για να πάρει μεταγραφή για τον κεντρικό δήμο της Θεσσαλονίκης. 

Και οι δύο θα έχουν στις επερχόμενες εκλογές τη στήριξη της ΝΔ, ενώ το γεγονός ότι στους δήμους τους δεν εμφανίστηκαν άλλοι υποψήφιοι από τον χώρο της κεντροδεξιάς δεν είναι τυχαίο, καθώς θεωρούνται πετυχημένοι αυτοδιοικητικοί.

Προβλήματα άλυτα και… λυμένα

Ακλόνητο φαβορί για την επανεκλογή του θεωρείται και ο Διαμαντής Λιάμας. Ο δήμαρχος Βόλβης είναι έμπειρος αυτοδιοικητικός, καθώς έχει διατελέσει αντιδήμαρχος Ρεντίνας από το 1998, ενώ δήμαρχος Βόλβης αναδείχτηκε τον Δεκέμβριο του 2013 και αφού παραιτήθηκε από τη θέση του ο Δημήτρης Γαλαμάτης.

Το 2014 εκλέχτηκε με σχετική άνεση δήμαρχος παίρνοντας τη δεύτερη Κυριακή 54%, ενώ και τώρα στον δήμο του δεν έχει εμφανισθεί κανένας υποψήφιος από τον χώρο της ΝΔ.

Σε άλλους τρεις δήμους της Θεσσαλονίκης τα προβλήματα της ΝΔ δείχνουν να είναι λυμένα. Πρόκειται για δήμους, όπου εδώ και χρόνια κυριαρχεί το ΠΑΣΟΚ, με δημάρχους που έχουν μεγάλη εμπειρία και θεωρούνται ισχυρές προσωπικότητες: Ο Θεοδόσης Μπακογλίδης στην Καλαμαριά, ο Σίμος Δανιηλίδης στις Συκιές (παλιότερα) και τώρα στον δήμο Νεάπολης-Συκεών και ο Θόδωρος Παπαδόπουλος στη Θέρμη. 

Ο πρώτος εκλέγεται στην Καλαμαριά από το 2010, ενώ το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τον δήμο από τη δεκαετία του ’80, ο δεύτερος είναι κυρίαρχος στον δήμο Συκεών και τον δήμο Νεάπολης-Συκεών από το 1994, ενώ ο τρίτος εκλέγεται συνεχώς στη Θέρμη  από το 1998. Και στους τρεις αυτούς δήμους η ΝΔ είχε δυσκολία στο παρελθόν να αναδείξει υποψήφιο δήμαρχο, καθώς η μάχη θεωρούνταν από την αρχή χαμένη.

Έτσι επιχειρούσε πολιτικά ανοίγματα ή επιλογές που δεν της έβγαιναν. Στην Καλαμαριά για δύο εκλογικές αναμετρήσεις (το 2006 και το 2010) η ΝΔ στήριξε τον αείμνηστο Χάρρυ Κλυν, το 2014 υποστήριξε τον Στέλιο Ματσαρίδη που έλαβε ποσοστό μόλις 14%. Ταυτόχρονα δυσκολευόταν να βρει ένα νέο στέλεχος που θα ήταν αφοσιωμένο στην αυτοδιοίκηση και θα έβαζε τις βάσεις για  μελλοντική εκλογή. 

Το ίδιο και στον δήμο Νεάπολης-Συκεών, όπου η ΝΔ το 2014 «κρύφτηκε» πίσω από τους συνδυασμούς του Γρηγόρη Χατζησάββα και του Νίκου Φασφαλή. Όσο για τη Θέρμη, το 2014 η ΝΔ δεν βρήκε υποψήφιο δήμαρχο, ενώ το 2010 κατέγραψε ένα μάλλον κομματικό ποσοστό με τον Νίκο Βεζυρτζή που είχε λάβει 22%.  Εν έτει 2019 λοιπόν η ΝΔ αποφάσισε να επιλέξει νέα πρόσωπα στους συγκεκριμένους δήμους με την προσδοκία να δημιουργήσει μελλοντικά συνθήκες ανατροπής. 

Ο λόγος για τον δημοτικό σύμβουλο (είχε εκλεγεί τόσο με τον συνδυασμό του του Χάρρυ Κλυν όσο και με τον αντίστοιχο του Στέλιου Ματσαρίδη) πολιτικό μηχανικό στο επάγγελμα Γιάννη Δαρδαμανέλη, που είναι ο μόνος κεντροδεξιός υποψήφιος στον δήμο Καλαμαριάς και έκανε ήδη μια πρώτη δυναμική εμφάνιση στην Καλαμαριά σε εκδήλωση με ομιλητή τον Βασίλη Κικίλια.

Στο δήμο Νεάπολης-Συκεών ένας αντιστοίχου προφίλ υποψήφιος θέλει να δυσκολέψει τον έμπειρο Σίμο Δανιηλίδη. Πρόκειται για τον Ηλία Ζάχαρη που έκανε θόρυβο τα Χριστούγεννα με τρία «sugar party», που διοργάνωσε για τη νεολαία. Το… στρατιωτικό του στην αυτοδιοίκηση το έκανε ήδη στον περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας, όπου το 2014 αναδείχτηκε περιφερειακός σύμβουλος και τώρα θα επιχειρήσει μια δυναμική πρώτη εμφάνιση στο δήμο της δυτικής Θεσσαλονίκης, που παραδοσιακά θεωρείται δύσκολος για τη ΝΔ.

Στο δήμο Θέρμης ο εκλεκτός της ΝΔ είναι ο δικηγόρος Χρήστος Φάσσας, που δεν είναι πρωτάρης στην τοπική αυτοδιοίκηση. Μάλιστα στην πρώτη του προσπάθεια που είχε γίνει το 2006 δεν τα είχε πάει και άσχημα, καθώς είχε συγκεντρώσει κόντρα στον σημερινό του αντίπαλο Θόδωρο Παπαδόπουλο ποσοστό 30%. Και εδώ δεν έχει εμφανισθεί άλλος κεντροδεξιός υποψήφιος και έτσι η στήριξη της ΝΔ στον κ. Φάσσα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Μια στήριξη πάντως που δε θα επιβεβαιωθεί με κομματικές ανακοινώσεις αλλά θα είναι άτυπη.

Εδώ κάπου τελειώνουν τα εύκολα και αρχίζουν τα προβλήματα, καθώς σε όλους τους υπόλοιπους δήμους της Θεσσαλονίκης υπάρχουν διπλές, τριπλές ή και τετραπλές υποψηφιότητες από τον χώρο της ΝΔ. Στον δήμο Δέλτα παραδοσιακά η ΝΔ είχε πάντοτε το πάνω χέρι: εκεί ήταν δήμαρχος ο αείμνηστος Νίκος Γιουτίκας, που «έφυγε» το Γενάρη του 2012, εκεί αναδείχτηκε στη συνέχεια δήμαρχος ο Γιώργος Γλώσσης και εκεί εκλέχτηκε δήμαρχος το 2014 ο μέχρι τότε περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας και παλιότερα νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Μίμης Φωτόπουλος. Σήμερα όπως όλα δείχνουν θα είναι υποψήφιοι δύο γαλάζιοι αυτοδιοικητικοί, δηλαδή ο κ. Φωτόπουλος και ο κ. Γλώσσης. 

Δύο υποψήφιοι από τον χώρο της ΝΔ θα βρεθούν αντιμέτωποι και στον δήμο Χαλκηδόνας: ο εν ενεργεία δήμαρχος Γιάννης Τσουκνιδάς, αλλά και ο παλιός αντιδήμαρχος Σταύρος Αναγνωστόπουλος.

Σκληρή κόντρα -και μάλιστα με παρελθόν- θα υπάρξει και στον δήμο Παύλου Μελά για τη ΝΔ. Εκεί θα είναι υποψήφιος ο σημερινός δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης αλλά και ο Κώστας Λίλτσης, που είχε κατέβει και το 2014 και προέρχεται από τον χώρο της κεντροδεξιάς. Τότε η μάχη είχε αποβεί υπέρ του κ. Δεμουρτζίδη, που έλαβε στον πρώτο γύρο 25% και στον δεύτερο γύρο εκλέχτηκε, ενώ ο κ. Λίλτσης είχε συγκεντρώσει 13% και είχε βρεθεί εκτός δεύτερης Κυριακής.

Οι πιο σκληρές μάχες

Και στον Θερμαϊκό οι υποψηφιότητες από τον χώρο της ΝΔ είναι δύο. Από τη μια, ένας ισχυρός και έμπειρος παίκτης της αυτοδιοίκησης, ο παλιός αντινομάρχης Θεσσαλονίκης και περιφερειακός σύμβουλος κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος

Τσαμασλής, που είχε κατέβει και το 2014 και είχε συγκεντρώσει ποσοστό 30%, αλλά έχασε στον δεύτερο γύρο από τον εκλεγέντα δήμαρχο Γιάννη Μαυρομάτη. Από την άλλη, ο συνταξιούχος αστυνομικός Νίκος Παράσχου που ήταν υποψήφιος και το 2010 και είχε πετύχει ποσοστό 9,5%.

Τρεις θεωρούνται οι πιο δύσκολες μάχες για τη ΝΔ στον νομό Θεσσαλονίκης. Η πρώτη αφορά τον δήμο Κορδελιού- Ευόσμου, όπου οι υποψήφιοι είναι αυτή τη στιγμή 4. Ο σημερινός γαλάζιος δήμαρχος Πέτρος Σούλας, ο πρώην αντιδήμαρχός του Γιάννης Καμαρινός, ο πρώην αντιδήμαρχος Γιάννης Γιαννακόπουλος, καθώς και ο γιατρός Αλέκος Μανδαλιανός, ο οποίος είναι επικεφαλής ενός συνδυασμού που αποτελεί τη συνένωση των παρατάξεων του Στάθη Λαφαζανίδη και του Κώστα Σωτηράκη που το 2014 είχε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. 

Πολλές οι αντιπαλότητες και μεγάλες οι γαλάζιες μάχες που δίνονται στο παρασκήνιο για να κερδηθούν οι διάφοροι σημαντικοί παίκτες της περιοχής, όπου πάντα οι καυγάδες στον χώρο της κεντροδεξιάς ήταν στην ημερήσια διάταξη.

Δεύτερο μεγάλο αγκάθι για τη ΝΔ θεωρείται ο δήμος Λαγκαδά, όπου η απόφαση του σημερινού δημάρχου Γιάννη Καραγιάννη να μην είναι ξανά υποψήφιος και να διεκδικήσει την εκλογή του στη Βουλή με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ ανέτρεψε όλα τα δεδομένα. Έτσι υποψήφιοι από τον χώρο της ΝΔ δηλώνουν ήδη 3, ενώ ακούγεται και η υποψηφιότητα ενός τέταρτου. 

Υποψήφιοι θα είναι η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Νίκη Ανδρεάδου, ο αντιδήμαρχος Θόδωρος Τσαμπάζης και ο περιφερειακός σύμβουλος κεντρικής Μακεδονίας Γιάννης Ταχματζίδης, ενώ ακούγεται έντονα ότι σε προεκλογικούς ρυθμούς κινείται και ο πρώην δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Αναστασιάδης.

Μεγάλη κινητικότητα στον χώρο της ΝΔ και στον δήμο Ωραιοκάστρου. Εκεί στη μάχη της εκλογής θα ριχτούν ο σημερινός δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης, ο Παντελής Τσακίρης που ήταν υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ, ο Παντελής Σκαρλάτος, αλλά και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου που είχε κατέβει υποψήφιος και το 2014 και είχε λάβει ποσοστό 23%. Όλοι προέρχονται από τον χώρο της ευρύτερης κεντροδεξιάς, με άλλους να έχουν πιο στενές σχέσεις με τη ΝΔ και με άλλους να διατηρούν εσχάτως αποστάσεις.

Η μάχη για τον κεντρικό δήμο

Η μάχη των μαχών βέβαια θα δοθεί στον κεντρικό δήμο Θεσσαλονίκης, όπου η ΝΔ ελπίζει σε μια νίκη που θα της δώσει πόντους στον αγώνα των πολιτικών εντυπώσεων το βράδυ των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά και γενικότερα. Εδώ η πολυδιάσπαση σπάει τα ρεκόρ, καθώς από τον ευρύτερο χώρο της ΝΔ έχουν δηλώσει υποψηφιότητα 5 πρόσωπα. 

Ο Νίκος Ταχιάος, που αποτελεί και την επίσημη πρόταση της ΝΔ για τον κεντρικό δήμο, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, που στις δεύτερες εκλογές του 2015 είχε κατέβει υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης, ο Χάρης Αηδονόπουλος που το 2014 είχε  εκλεγεί περιφερειακός σύμβουλος κεντρικής Μακεδονίας με τον συνδυασμό του Απόστολου Τζιτζικώστα, ο Μάκης Κυριζίδης που το 2014 αναδείχτηκε δημοτικός σύμβουλος με τον Σταύρο Καλαφάτη, ο πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή Γιώργος Ορφανός και ο πρώην νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Ποιες είναι οι ελπίδες και οι προσδοκίες και ποιοι οι φόβοι στη ΝΔ Θεσσαλονίκης;  Χαμογελούν για την κυριαρχία που έχει αποκτήσει ο Απόστολος Τζιτζικώστας στη μάχη για την επανεκλογή του στην περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας. 

Παράλληλα, ελπίζουν ότι το 9-5 που ήταν το 2014 το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών στους 14 δήμους του νομού Θεσσαλονίκης (9 δήμαρχοι εκλέχτηκαν με τη στήριξη της ΝΔ, 5 με το ΚΙΝΑΛ) μπορεί να γίνει 10-4 ή και 11-5, αν κερδηθούν για τους γαλάζιους ο κεντρικός δήμος και ο δήμος Θερμαϊκού, ενώ με σκεπτικισμό και προβληματισμό αντιμετωπίζουν την πολυδιάσπαση κυρίως στον Λαγκαδά, αλλά και το προεκλογικό σκηνικό στον δήμο Παύλου Μελά, όπου το ΚΙΝΑΛ διατηρεί παραδοσιακά ισχυρές δυνάμεις.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 5-6 Ιανουαρίου 2019

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία