ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι ευρωεκλογές δεν είναι Εurovision…

 19/02/2019 17:00

Οι ευρωεκλογές θα έπρεπε να είναι ο πρωταγωνιστής των εκλογών το 2019. Η σημασία τους όμως δείχνει να υποσκελίζεται από την ακραία πόλωση των εθνικών εκλογών ή και τη φόρτιση που δημιουργούν οι τοπικές υποθέσεις των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Τα χρόνια της κρίσης απέδειξαν πόσο καταλυτικός υπήρξε ο ρόλος των πολιτικών και τεχνοκρατικών δομών της Ε.Ε. στις εφαρμοζόμενες πολιτικές εντός της χώρας. Τα μνημόνια, αλλά και το σύνολο των ψηφισθέντων νόμων της τελευταίας δεκαετίας, είτε υπαγορεύτηκαν από αυτούς τους μηχανισμούς είτε αποτέλεσαν ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο οδηγιών, που προηγουμένως είχαν ψηφιστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το δημοσιονομικό πλαίσιο για την επόμενη οκταετία 2021 - 2028, το πόσα χρήματα δηλαδή και σε ποιους τομείς ανάπτυξης θα μοιραστούν στις διάφορες χώρες, θα τα αποφασίσει το Ευρωκοινοβούλιο, που θα προκύψει από τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Με λίγα λόγια οι αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και συλλήβδην του ιερατείου των Βρυξελλών αντανακλούν άμεσα στις ζωές μας. Καθορίζουν την καθημερινή λειτουργία και στην τελευταία γωνιά της χώρας.

Ιστορικά όμως το ενδιαφέρον των πολιτών για αυτές δυστυχώς είναι επιδερμικό. Τις αντιμετωπίζουν λίγο πιο σοβαρά από την ψήφο τους στη Eurovision. Τα κόμματα προτιμούν να τις αξιοποιήσουν, για να διαχειριστούν τα εσωτερικά τους προβλήματα και τις φιλοδοξίες των στελεχών τους, παρά για να προετοιμάσουν νέες γενιές πολιτικών στελεχών, στέλνοντάς τους στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων, να εκπαιδευτούν, να γνωρίσουν και στη συνέχεια να επιστρέψουν στη χώρα την κεκτημένη εμπειρία τους. 

Ακόμη και στο στρατηγικό τους σχεδιασμό αξιοποιούν τα αποτελέσματά τους περισσότερο ως μια αξιόπιστη δημοσκόπηση, παρά ως έναν κοινωνικό παλμό που υποδεικνύει δρόμους και δράσεις για τις ζωές των ανθρώπων. Αυτή η υποτίμηση όμως είναι λάθος.

Πολίτες και πολιτικοί έχουμε βολευτεί στο δόγμα της χαλαρής ψήφου, που όλοι έχουμε συνομολογήσει ότι τις χαρακτηρίζει, γι’ αυτό και από κοινού κλαίμε την επομένη, πάνω από το χυμένο γάλα… Θα το συνεχίσουμε κι αυτήν τη φορά;

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 17 Φεβρουαρίου 2019

Δημοφιλείς Απόψεις