Λόγια του Βαρδάρη
-
28/05/2023 12:38
Οι υποψήφιοι του ΑΠΘ που «πάτωσαν» στις βουλευτικές και η ξεχωριστή περίπτωση της Αυγέρη. Γράφει ο Σαλονικιός
Άλλο το πανεπιστήμιο, άλλο η πραγματική ζωή. Η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, τα δικά της ενδιαφέροντα και τις δικές της ασχολίες και η ώσμωσή της με τον κοινωνικό της περίγυρο δεν είναι πάντοτε η ενδεδειγμένη.
Οι εκλογές της προηγούμενης Κυριακής ήρθαν να επιβεβαιώσουν άλλη μια φορά αυτές τις ιδιαιτερότητες καθώς οι καθηγητές οι οποίοι ήταν υποψήφιοι για βουλευτές δεν τα πήγαν και τόσο καλά. Κάποιοι μάλιστα “πάτωσαν” καθώς κατέληξαν στις τελευταίες θέσεις με βάση τους σταυρούς προτίμησης.
Οι περισσότεροι ακαδημαϊκοί υποψήφιοι, στην πλειονότητά τους καθηγητές του ΑΠΘ, φιλοξενήθηκαν στο ψηφοδέλτιο Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής σε πανεπιστήμια της Σορβόνης και του Παρισιού βρέθηκε μάλλον από σπόντα στο ψηφοδέλτιο της Θεσσαλονίκης καθώς το μόνο που τον συνέδεε τα πολλά τελευταία χρόνια με την πόλη ήταν ότι σπούδασε στο ΑΠΘ. Παρόλα αυτά κατάφερε να συγκεντρώσει 8.512 σταυρούς και να βρίσκεται στην έκτη θέση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να εκλέγει τέσσερις βουλευτές.
Αρκετά πιο κάτω, στη 12η θέση βρίσκεται ο πρώην καθηγητής του ΑΠΘ Δημήτρης Μάρδας με 6.619 σταυρούς. Ο Μάρδας διετέλεσε κυβερνητικό στέλεχος στις δύο πρώτες κυβερνήσεις του Αλέξη Τσίπρα, διορίστηκε βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 οι οποίες έγιναν χωρίς σταυρό και άλλες δύο φορές που διεκδίκησε εκλογή με σταυρό, το 2019 στη Β' και τώρα στην Α' Θεσσαλονίκης, απέτυχε να εκλεγεί.
Μια θέση πιο κάτω από τον Μάρδα βρέθηκε ο Κώστας Ζουράρις με 6.569 σταυρούς. Ο κατά δήλωσή του ακαδημαϊκός Ζουράρις εξελέγη τρεις φορές βουλευτής, δύο με τους ΑΝΕΛ (2015 Γενάρη και Σεπτέμβριο) και το 2019 με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ διετέλεσε και υφυπουργός Παιδείας στη δεύτερη κυβέρνηση Τσίπρα. Πέρασε από πολλά κόμματα, ΚΚΕ, ΚΚΕ Εσωτερικού, ΑΝΕΛ, ΣΥΡΙΖΑ και συνιδρυτής, μαζί με τον Στέλιο Παπαθεμελή του Πανελλήνιου Μακεδονικού Μετώπου.
Στη 14η θέση βρίσκεται ένας ακόμη καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, ο Άρης Στυλιανού ο οποίος αν και πρωτοεμφανιζόμενος σε ψηφοδέλτιο, παρότι είχε προηγούμενη πολιτική και κοινωνική δράση, κατόρθωσε να πάρει 5.982 σταυρούς.
Εκείνος που “πάτωσε”, είναι ο Γιάννης Μυλόπουλος ο οποίος έτρεφε, μάλιστα φιλοδοξίες εκλογής, ενώ πλασαριζόταν και ως πιθανός υποψήφιος δήμαρχος. Παρότι τα προηγούμενα χρόνια είχε πολύ υψηλή προβολή, αρχικά ως πρύτανης του ΑΠΘ και εν συνεχεία ως πρόεδρος της Αττικό Μετρό, μετά βίας κατάφερε να πλασαριστεί στην 16η θέση του ψηφοδελτίου, συγκεντρώνοντας 5.332 σταυρούς. Πραγματικό κατόρθωμα.
Το ΑΠΘ δεν είχε μόνον υποψήφιους βουλευτές, είχε και αρχηγό κόμματος. Αναφέρομαι στον Δημήτρη Κούβελα, επικεφαλής του Πνοή Δημοκρατίας το οποίο συγκέντρωσε στις εκλογές 0,47% και 27.578 ψήφους. Ο Κούβελας είναι καθηγητής στο Εργαστήριο Κλινικής Φαρμακολογίας και έγινε γνωστός κατά την περίοδο της πανδημίας, εξ αιτίας της αμφιλεγόμενης στάσης του απέναντι στα μέτρα προφύλαξης και στους εμβολιασμούς. Με την υποχώρηση της πανδημίας, υποχώρησε φαίνεται και η απήχησή του.
Κόντρα στο ρεύμα
Οι επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη της περασμένης Κυριακής είναι γνωστές. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατόρθωσε να χάσει περίπου το 1/3 των ψήφων του 2019, καμιά 600ρια χιλιάδες, και η Θεσσαλονίκη δεν αποτέλεσε φυσικά εξαίρεση. Ειδικότερα στη Β' Θεσσαλονίκης απώλεσε περί το 10% που μεταφράζεται σε σχεδόν 16.500 ψήφους.
Αναφέρομαι στη Β' γιατί εκεί εντόπισα το εξής αξιόλογο. Παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη τέτοιες απώλειες η βουλευτής Δώρα Αυγέρη κατόρθωσε και αύξησε την προσωπική της επίδοση κατά 2.125 σταυρούς. Μάλιστα ήταν πρώτη σε αρκετούς δήμους της εκλογικής περιφέρειας πλην του δήμου Θέρμης όπου διατηρεί τα πρωτεία ο Σωκράτης Φάμελλος.
Στη Θέρμη ο Σωκράτης πήρε περίπου χίλιους σταυρούς παραπάνω και στο σύνολο της περιφέρειας συγκέντρωσε 274 παραπάνω (12.070 έναντι 11.796), χάνοντας ωστόσο περί του πέντε χιλιάδες σταυρούς σε σχέση με το 2019. Αμφιβάλλω εάν σε άλλη εκλογική περιφέρεια υπάρχει βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που κατόρθωσε μέσα σε αυτήν την εκλογική κατάρρευση να αυξήσει τους προσωπικούς σταυρούς του.
Παρόλα αυτά όμως, η Δώρα είναι πιθανόν μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου να βρεθεί εκτός Κοινοβουλίου καθώς εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αυξήσει τα ποσοστά του, ενδέχεται να χάσει τη δεύτερη έδρα στη Β' Θεσσαλονίκης.