Λόγια του Βαρδάρη
-
05/01/2023 11:51
Οι πανηγυρισμοί Ζέρβα για το CNN και οι ορφανές δενδροδόχοι. Γράφει ο Σαλονικιός
Κάθε θετικό δημοσίευμα, κάθε καλός λόγος που γράφεται για τη Θεσσαλονίκη, βοηθά την πόλη και είναι ασφαλώς καλοδεχούμενος. Κυρίως, δε, όταν αυτά προέρχονται από έγκυρα και μεγάλης απήχησης διεθνή Μέσα Ενημέρωσης όπως συνέβη προ ημερών με το CNN. Ως γνωστόν, το αμερικανικό δίκτυο περιέλαβε τη Θεσσαλονίκη ανάμεσα στις 23 κορυφαίες τουριστικές επιλογές για city-break για το 2023.
Στην ίδια λίστα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το Βίλνιους της Λιθουανίας, τα νησιά Φίτζι, το Λίβερπουλ, το Μανάους της Βραζιλίας, η Ρουάντα, το Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, το Τσάρλεστον στη Νότια Καρολίνα, η Οττάβα, η Οαχάκα του Μεξικού, το Κάιρο, η Τανζανία, η Πολωνία, η Ουγκάντα κ.ά.
Αιτιολογώντας την επιλογή της Θεσσαλονίκης το CNN Travel αναφέρεται στην εξαιρετική γαστρονομία της πόλης, στην ανανεωμένη αγορά Μοδιάνο, στη νέα παραλία, στην εγγύτητα της Θεσσαλονίκης με μεμε όμορφες παραλίες και βουνά, καθώς και στην οσονούπω λειτουργία του μετρό, κάπου προς το τέλος του 2023, κατά το δημοσίευμα, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στους σταθμούς-μουσεία, όπως αναφέρει.
Σχολιάζοντας το θετικό δημοσίευμα του CNN ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας τόνισε μεταξύ άλλων ότι «τα τελευταία χρόνια κάνουμε μια πολύ οργανωμένη δουλειά για την εξωστρέφεια της πόλης. Το αποτέλεσμα φαίνεται και πλέον αναγνωρίζεται από όλους. Οι δρόμοι και τα ξενοδοχεία πλημμύρισαν από επισκέπτες τις ημέρες των εορτών, οι διεθνείς πτήσεις αυξήθηκαν κατακόρυφα, ενώ το ένα μετά το άλλο τα διεθνή μέσα υποδεικνύουν τη Θεσσαλονίκη ως ιδανικό προορισμό. Φανταστείτε πως μετά το περιοδικό TIME και το βρετανικό Guardian, μόνο το CNN Travel διαθέτει 2.5 εκατ. συνδρομητές! Η πόλη επανασυστήνεται στον κόσμο».
Ως γνωστόν, «η νίκη έχει πολλούς πατεράδες», συνεπώς δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Ζέρβας σπεύδει να πιστωθεί ως (και) δικό του έργο ένα θετικό δημοσίευμα ενός μεγάλου αμερικανικού δικτύου.
Ωστόσο, διαβάζοντας κανείς το δημοσίευμα, σε συνδυασμό με τη δήλωση του δημάρχου, διερωτάται τι απ’ όλα αυτά τα οποία αναφέρει το CNN ως πλεονεκτήματα της Θεσσαλονίκης είναι έργο δικό του.
Είναι το μετρό έργο της διοίκησης Ζέρβα ή μήπως η ανακατασκευή της αγοράς Μοδιάνο η οποία έγινε με ιδιωτικά κεφάλαια; Αλλά ακόμη και η νέα παραλία, που ήταν δημοτικό έργο, κι αυτή σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της επί ημερών Παπαγεωργόπουλου. Καλοί οι πανηγυρισμοί, αλλά με ξένα κόλλυβα;
Η «θανατηφόρα κλάδευση»
Μένω στον δήμο Θεσσαλονίκης με αφορμή την αντιπαράθεση που προέκυψε εσχάτως για το κλάδεμα και τις κοπές δέντρων. Δεν αναφέρομαι στις πολιτικές κόντρες μεταξύ διοίκησης και αντιπολίτευσης, αλλά στις δημόσιες διαφωνίες ανάμεσα στην Ελληνική Δασολογική Εταιρεία και τη Διεύθυνση Διαχείρισης Πρασίνου και Περιβάλλοντος του δήμου.
Η Ελληνική Δασολογική Εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εξέφρασε τον προβληματισμό της για τις κλαδεύσεις και ειδικότερα, τον τρόπο με τον οποίο γίνονται, κάνοντας λόγο για “ακρωτηριασμό” ο οποίος μάλιστα πραγματοποιείται από ανειδίκευτους εργάτες. Απαντώντας στις επικρίσεις αυτές ο δήμος ανέφερε ότι οι κλαδεύσεις γίνονται μόνον στον απαραίτητο βαθμό και μόνο για όσα δέντρα κρίνονται επικίνδυνα, σημειώνοντας επίσης πως οι εργασίες πραγματοποιούνται από άτομα που έχουν την κατάλληλη κατάρτιση.
Βεβαίως, χειρότερο και από τις εν λόγω κλαδεύσεις, τις οποίες η Ελληνική Δασολογική Εταιρεία χαρακτηρίζει “θανατηφόρες”, είναι οι κοπές δέντρων. Δεν ξέρω εάν τα δεκάδες δέντρα τα οποία κόπηκαν ή πρόκειται να κοπούν, είναι πράγματι επικίνδυνα. Ενδεχομένως να είναι.
Εκείνο που ξέρω όμως, είναι ότι πολλά δέντρα τα οποία κόπηκαν κατά το παρελθόν, ακόμη και πριν από μία πενταετία και πλέον, ακόμη δεν έχουν αντικατασταθεί. Πρόκειται για αδιαφορία ή για ανικανότητα; Ό,τι κι αν συμβαίνει από τα δύο, το φαινόμενο με τις κενές δενδροδόχους δεν παρέχει καμία εγγύηση ότι όσα δέντρα έχουν κοπεί το τελευταίο διάστημα, θα αντικατασταθούν.
Γι' αυτό και πολλοί πολίτες αλλά και επιστημονικοί σύλλογοι εμφανίζονται ανήσυχοι γι' αυτές τις “θανατηφόρες κλαδεύσεις”.