Μονόλογοι
Οι πέντε Θεσσαλονικείς στα ψηφοδέλτια Επικρατείας και η κόντρα για την «ΠΑΤΡΙΔΑ»... ερήμην του Ψωμιάδη
29/04/2023 12:06
Τα ψηφοδέλτια Επικρατείας εκπληρώνουν ως είθισται διπλό σκοπό. Αφενός χρησιμεύουν σαν όχημα για την είσοδο στη Βουλή προσώπων τα οποία θέλουν να αξιοποιήσουν οι κομματικές ηγεσίες σε διάφορες θέσεις, στην κυβέρνηση και στο Κοινοβούλιο, αλλά, επειδή συνήθως δεν προέρχονται από τον πολιτικό στίβο, δεν μπορούν να εκλεγούν με σταυρό, τουλάχιστον στην πρώτη τους απόπειρα.
Αφετέρου, τοποθετούνται και πρόσωπα, με διάφορες επαγγελματικές περγαμηνές, περισσότερο ή λιγότερο γνωστά στο ευρύ κοινό, είτε για να συμβολίσουν τις πολιτικές προτεραιότητες τις οποίες θέτει το κόμμα είτε για να προσελκύσουν ψήφους στην περίπτωση που είναι ιδιαιτέρως δημοφιλείς. Με την ίδια λογική συγκροτήθηκαν τα ψηφοδέλτια Επικρατείας και σε αυτές τις εκλογές.
Βεβαίως, το πρόβλημα με αυτά τα ψηφοδέλτια είναι ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι υποψήφιοι οι οποίοι βρίσκονται σε μη εκλόγιμες θέσεις, είναι συνήθως μιας χρήσεως. Αυτό συνέβη και το 2019. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε σχεδόν όλους και όλες που εξελέγησαν σε κυβερνητικές θέσεις (Πικραμένος, Γεραπετρίτης, Θεοδωρικάκος, Ταραντίλης, Σκυλακάκης, Γκάγκα), πλην της εκλιπούσης πλέον, Μαριέττας Γιαννάκου. Από κει και πέρα όμως ουδείς αξιοποιήθηκε ή έστω, κόλλησε στην πολιτική.
Στον ΣΥΡΙΖΑ πάλι, μόλις δύο από τους τέσσερις είχαν κάποιο κοινοβουλευτικό ή κομματικό αξίωμα (Αχτσιόγλου, Σκουρλέτης), ενώ οι άλλοι δύο (Βασιλικός, Φλαμπουράρης) απλώς παρίσταντο και οδεύουν ήδη προς πολιτική αποστρατεία. Θα έχει ενδιαφέρον λοιπόν, να δούμε έπειτα από αυτές τις εκλογές πόσοι και πόσες θα αξιοποιηθούν.
Στα ψηφοδέλτια Επικρατείας των τριών κομμάτων που τα έχουν ήδη ανακοινώσει υπάρχουν και πέντε Θεσσαλονικείς, δύο μάλιστα πιθανότατα σε εκλόγιμη θέση. Στο “γαλάζιο” ψηφοδέλτιο, στην έκτη θέση η οποία εκτιμάται ότι θα είναι εκλόγιμη, βρίσκεται η Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, 31 ετών, οικονομολόγος και ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού́, «ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ», που αριθμεί περισσότερα από 200.000 μέλη στις πλατφόρμες του.
Στην ένατη θέση του ίδιου ψηφοδελτίου βρίσκεται ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου ο οποίος μάλιστα, χθες παραιτήθηκε από το αξίωμά του. Για την εξέλιξη αυτή σας είχα ήδη προϊδεάσει από νωρίς το πρωί.
Δύο Θεσσαλονικείς βρίσκονται και στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΖΑ. Στην τέταρτη θέση, η οποία θεωρείται εκλόγιμη είναι η δημοσιογράφος και εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Πόπη Τσαπανίδου η οποία παρότι τα αρκετά τελευταία χρόνια έκανε καριέρα στην Αθήνα ωστόσο λογίζεται ως Θεσσαλονικιά.
Δημοσιογράφος είναι και η δεύτερη Θεσσαλονικιά του ψηφοδελτίου, στην δέκατη τέταρτη θέση, η Δώρα Τσαμπάζη, σύζυγος του εκλιπόντως Ολυμπιονίκη Αλέξανδρου Νικολαΐδη ο οποίος ήταν αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Το όνομα της Τσαμπάζη είχε συζητηθεί και για το ψηφοδέλτιο της Α' Θεσσαλονίκης, αλλά τελικά βρέθηκε στο Επικρατείας.
Θεσσαλονικιά υπάρχει τέλος και στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΚΕ. Πρόκειται για την Ασημίνα Ξυροτήρη – Αικατερινάρη, πρώην βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ και πολύ παλιότερα και νομάρχη Θεσσαλονίκης. Αναμένουμε και το Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ όπως και των άλλων κομμάτων για να δούμε εάν θα υπάρξουν κι εκεί υποψήφιοι από τη Θεσσαλονίκη.
Η ΠΑΤΡΙΔΑ
Με χθεσινή ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου αποκλείστηκε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου και το κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου το οποίο είχε υποβάλλει αίτηση με το όνομα ΠΑΤΡΙΔΑ. Ο αποκλεισμός έγινε έπειτα από προσφυγή την οποία κατέθεσε ο άσπονδος φίλος της, Κωνσταντίνος Μπογδάνος και η οποία έγινε δεκτή, καθώς κρίθηκε ότι υπήρξε ιδιοποίηση συμβόλου, από το κόμμα που έχει ίδρυσει αρχικά ο Μπογδάνος, από το οποίο προέρχεται και η Λατινοπούλου, έως την ημέρα της διαγραφής της.
Εγώ πάντως, για την ιστορία, να θυμίσω ότι το κόμμα ΠΑΤΡΙΔΑ, ως “Πατριωτικό Δίκτυο Αφύπνισης”, είχε ιδρύσει τον Απρίλιο του 2014 ο Παναγιώτης Ψωμιάδης. Μάλιστα είχε συμμετάσχει στις ευρωεκλογές εκείνης της χρονιάς υπό μορφή συνασπισμού κομμάτων ως “Ένωση για την Πατρίδα και τον Λαό” συγκεντρώνοντας κοντά 60.000 ψήφους (1,04%).
Εξ αυτών, περίπου τις μισές είχε συγκεντρώσει ο Ψωμιάδης. Τα σημειώνω αυτά προς αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας διότι Μπογδάνος και Λατινοπούλου ιδιοποιήθηκαν ουσιαστικά μια ξένη ΠΑΤΡΙΔΑ.
Πάντως, η τραγικότερη συνέπεια όλης αυτής της διαμάχης δεν είναι άλλη από το βίαιο και άδικο τέλος της πολιτικής καριέρας της Εύης Βατίδου η οποία είχε ανακοινωθεί ήδη ως υποψήφια με το κόμμα της Λατινοπούλου στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας. Είχε μάλιστα ξεκινήσει ήδη την προεκλογική εκστρατεία της από το γνωστό “Carpo” στο Ψυχικό, όπως αρμόζει άλλωστε σε μια Βατίδου.