ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Οι «πράσινες θέσεις εργασίας» το νέο hot spot στην αγορά εργασίας (βίντεο, φωτ.)

Η «πράσινη» οικονομία μονόδρομος προς τη βιωσιμότητα και την αειφόρο ανάπτυξη - Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις στην «πράσινη» απασχόληση συζητήθηκαν στην ημερίδα «Τα πράσινα επαγγέλματα του μέλλοντος», στο πλαίσιο του Money Show Thessaloniki 2023

 28/01/2023 20:33

Λίνα Πέτκου

Η κλιματική μετάβαση και η μετατροπή της «πράσινης ρητορικής» σε πραγματικότητα είναι, σαφώς, το στοίχημα των επόμενων ετών. Η αειφορία και η βιωσιμότητα είναι ήδη στην καθημερινή ατζέντα των πολιτικών και των στρατηγικών των κρατών του κόσμου, με στόχο τις φιλικότερες προς το περιβάλλον παραγωγικές διαδικασίες και εν τέλει ένα νέο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης.

Ο τρόπος με τον οποίο η πράσινη οικονομία και η ενεργειακή αναβάθμιση διαμορφώνουν το εργασιακό τοπίο -μέσα από τις νέες τεχνολογίες, τους νέους κλάδους, τις νέες ειδικότητες και επαγγέλματα που αναμένεται να ανοίξουν χιλιάδες θέσεις εργασίας- αναλύθηκε στην εκδήλωση «Τα Πράσινα Επαγγέλματα του Μέλλοντος», που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Money Show Thessaloniki 2023 από το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τη Γραμματεία Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Ν. Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος.


Στην κατάμεστη, από νέους ανθρώπους, αίθουσα του ξενοδοχείου Hyatt Regency της Θεσσαλονίκης, που φιλοξένησε την εκδήλωση, χαιρετισμούς απηύθυναν ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο πρόεδρος του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Σαραντόπουλος, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και Δήμαρχος Πυλαίας -Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Σίμος Διαμαντίδης, ο γ.γ. του ΤΕΕ/ΤΚΜ Φώτης Κουβουκλιώτης και ο εντεταλμένος σε θέματα Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Γραμματέας Κλιματικής Αλλαγής και Περιβάλλοντος ΝΔ Θεσσαλονίκης και Οικονομολόγος, Γιώργος Παπαϊωάννου.

Όλοι τους αναφέρθηκαν στις «πράσινες» θέσεις εργασίας και το άμεσο και θετικό αντίκτυπο που θα έχουν στον πλανήτη αλλά και στις ευκαιρίες και τις προοπτικές που θα φέρουν η «πράσινη» ανάπτυξη και τα «πράσινα» επαγγέλματα, καθώς θα συμβάλλουν τα μέγιστα στην στέρεα ανάπτυξη και την εξέλιξη του τόπου μας.

290 εκατ. ευρώ από την ΠΚΜ στην «πράσινη» και βιώσιμη ανάπτυξη

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κωνσταντίνος Γιουτίκας τόνισε από το βήμα της εκδήλωσης πως «Η κλιματική μετάβαση επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές σε ολόκληρο το παραγωγικό μοντέλο γι'αυτό και η συνέργεια πολιτείας, φορέων και επιχειρήσεων είναι μονόδρομος».

Στάθηκε στις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν από τις ΑΠΕ, τονίζοντας πως αυτές «είναι 2 ως 3 φορές περισσότερες από αυτές που θα χαθούν από την απολιγνιτοποίηση και την προσαρμογή στα νέα επίπεδα περιβαλλοντικών απαιτήσεων». Συγκεκριμένα έκανε λόγο για 16.000 θέσεις εργασίας στον τομέα ανακύκλωσης, 22.000 στον κατασκευαστικό τομέα και 30.000 θέσεις εργασίας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

-925JU.jpg

Αναφερόμενος στους αναδυόμενους επαγγελματικούς τομείς στην «πράσινη» οικονομία μίλησε για επαγγέλματα, όπως μηχανικοί περιβάλλοντος, τεχνικοί εγκατάστασης φωτοβολταϊκών - αιολικών συστημάτων, αρχιτέκτονες βιοκλιματικής δόμησης, ειδικοί περιβαλλοντικών ελέγχων και πιστοποιήσεων, ειδικοί αντιρρύπανσης κ.α.

Τέλος, μίλησε για τις παρεμβάσεις της ΠΚΜ στον τομέα της «πράσινης» ανάπτυξης, σημειώνοντας πως από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, εξασφαλίστηκαν πόροι, με πρώτο άξονα την «πράσινη» και βιώσιμη ανάπτυξη, που θα ξεπεράσουν τα 290 εκατ. ευρώ και τόνισε πως «στην ΠΚΜ έχουμε συνεχώς επικαιροποιημένη εικόνα στις αλλαγές που έρχονται στην αγορά εργασίας σε σχέση με την πράσινη ανάπτυξη. Το ζητούμενο για εμάς είναι να μας υποδείξουν οι εμπλεκόμενοι φορείς τις δεξιότητες που είναι αναγκαίες, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες και να υλοποιηθούν προγράμματα εκπαίδευσης και εξειδίκευσης».

Ανάγκη για ανάπτυξη νέων προγραμμάτων σπουδών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο για τα «πράσινα επαγγέλματα»

Ο Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Κ. Μακεδονίας Θεόδωρος Μητράκας μίλησε από την πλευρά του για τον ρόλο της πολιτείας στη θωράκιση και την ανάπτυξη των πράσινων επαγγελμάτων, τονίζοντας πως πρέπει να διαμορφωθεί ένα νομοθετικό πλαίσιο συμμορφωμένο στις ευρωπαϊκές οδηγίες και στη νομοθεσία της ΕΕ, που θα ξεκαθαρίζει τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων και επιχειρήσεων.

-4WDy5.jpg


Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη 

- ανάπτυξης νέων προγραμμάτων σπουδών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο 

- εκσυγχρονισμού και δημιουργίας νέων προγραμμάτων στη μετα-δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά και 

- προγραμμάτων αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης εργαζομένων με έμφαση στις πράσινες δεξιότητες. 

Κλείνοντας την ομιλία του, έκανε λόγο για τη σπουδαιότητα της διαμόρφωση κουλτούρας βιώσιμης αειφόρου ανάπτυξης στην ελληνική κοινωνία.

Η σύνδεση της 4ης βιομηχανικής επανάστασης με την κυκλική οικονομία θα φέρουν την βιωσιμότητα στον πλανήτη

Στη συνέχεια της εκδήλωσης, στο βήμα ανέβηκε ο πρόεδρος ΦΟΔΣΑ Κ. Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης. 

Ο κ. Γεράνης εστίασε την ομιλία του στη σύνδεση της 4ης βιομηχανικής επανάστασης με την κυκλική οικονομία, η οποία όπως είπε θα φέρει τη βιωσιμότητα και την ενεργειακή αποδοτικότητα στον πλανήτη. 

-XouMB.jpg

Όπως δήλωσε «η κυκλική οικονομία δημιουργεί χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στην ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση και προϋποθέτει μια στροφή στην πληροφορική. Αυτό σημαίνει πώς σε κάθε επιχείρηση και σε κάθε μονάδα πλέον απαιτούνται:

- προγραμματιστές

- ειδικοί στην τεχνητή νοημοσύνη, που σύντομα θα υποκαταστήσει τις κλασικές μηχανές αναζήτησης

- αναλυτές πληροφοριών»

Τέλος, ανέφερε πως η στροφή στην ανακύκλωση δημιουργεί μαζικά νέες θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη και αναμένονται πάνω από 250.000 νέες θέσεις εργασίας στον τομέα αυτό.



Ένας Μηχανικός Περιβάλλοντος προλαβαίνει την καταστροφή

Η καθηγήτρια ΔΙΠΑΕ, Αν. Πρόεδρος του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος Παρασκευή Μεντζέλου, ανέλυσε στην ομιλία της το επάγγελμα του Μηχανικού Περιβάλλοντος, μιας ειδικότητας που αναμένεται να γνωρίσει ιδιαίτερη άνθηση στα επόμενα χρόνια.

mentzelou-kath-dipae-mixanikos-perivallontos.jpg


«Ένας Μηχανικός Περιβάλλοντος προλαβαίνει την καταστροφή και διαθέτει την εξειδικευμένη γνώση και κατάρτιση προκειμένου να ασχολείται με

- την πρόληψη, τη διαχείριση και προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος

- τη συλλογή στοιχείων και την εκπόνηση μελετών για την προστασία και διαχείριση περιβάλλοντος

- τη διαμόρφωση της πολιτικής των εταιριών ή υπηρεσιών σε θέματα περιβάλλοντος», ανέφερε.

Η επιστήμη του Μηχανικού Περιβάλλοντος συνδυάζει και επιστημονικά πεδία από άλλους τομείς όπως από τους Πολιτικούς Μηχανικούς (κατασκευές, τεχνικά έργα), τους Χημικούς Μηχανικούς (χημικές και βιομηχανικές διεργασίες κλπ.), τις Βιολογικές Επιστήμες (Οικολογία, Μικροβιολογία κλπ.) και τις Φυσικές Επιστήμες (Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία).

Κλείνοντας την ομιλία της, η κ. Μεντζέλου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο υπερσύγχρονο εργαστήριο εικονικής πραγματικότητας που διαθέτει το ΔΙΠΑΕ, για το οποίο, όπως είπε, νιώθει περήφανη.

Το 2023 έχει ανακηρυχτεί από την ΕΕ ως Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων, προκειμένου να αναπτυχθούν δεξιότητες για τους IT Professionals

Η Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, Δημοτική Σύμβουλος και πρώην Αντιδήμαρχος Παιδείας, Δήμητρα Ακριτίδου σε δηλώσεις της λίγο πριν από την έναρξη της εκδήλωσης εστίασε στο γεγονός ότι το 2023 έχει ανακηρυχτεί από την ΕΕ ως Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων, «προκειμένου να αναπτυχθούν δεξιότητες γι’ αυτούς που λέμε IT Professionals».

«Υπάρχουν πάρα πολλές θέσεις εργασίας που δεν μπορούν να καλυφτούν γιατί δεν υπάρχουν περαιτέρω δεξιότητες. Το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων θα δώσει νέα ώθηση στη διά βίου μάθηση, παρέχοντας τη δυνατότητα στους πολίτες και τις επιχειρήσεις να συμβάλουν στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση και να αναπτύξουν ψηφιακές δεξιότητες», τόνισε, στρέφοντας την προσοχή της στο επάγγελμα προγραμματιστών και των νέων ψηφιακών και τεχνολογικών δεξιοτήτων που χρειάζονται.



Τα παραδοσιακά τεχνικά επαγγέλματα πρέπει να μετεξελιχθούν και να «πρασινίσουν»

Ακολούθως ο Πρόεδρος Μόνιμης Επιτροπής Ενέργειας ΤΕΕ/ΤΚΜ, Δημήτρης Κουσκουρίδης, αναφέρθηκε στις πολιτικές και τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα και στο πώς μπορούν αυτά να υλοποιηθούν.

«Το ΕΣΕΚ στοχεύει σε προγράμματα όπως το «Εξοικονομώ» σε κατοικίες, δημόσια κτίρια, ξενοδοχεία, βιομηχανία και πρωτογενή τομέα, τα φωτοβολταϊκά-net metering, την ηλεκτροκίνηση, τις ΑΠΕ, τη γεωθερμία, τις αντλίες θερμότητας κλπ.

Στο ερώτημα όμως, αν έχουμε σήμερα το εξειδικευμένο- «πράσινο» προσωπικό να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις αυτού του έντονου ενεργειακού μετασχηματισμού, που θα ενταθεί μέσω της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, η απάντηση είναι όχι. Η μόνη λύση είναι η μετεξέλιξη των παραδοσιακών τεχνικών επαγγελμάτων. Τα σημερινά επαγγέλματα πρέπει να πρασινίσουν και η εκπαίδευση να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, γιατί το μέλλον φέρνει την 4η βιομηχανική επανάσταση και νέα αντικείμενα με νέες απαιτήσεις», υπογράμμισε.

«Ο κλασικός αρχιτέκτονας τη δεκαετία του 1950 σχεδίαζε σε μια επιφάνεια, σε 20-30 πρέπει να μάθει να σχεδιάζει στον χώρο του metaverse», είπε χαρακτηριστικά. 

Σήμερα υπάρχουν αρκετές ελλείψεις σε τεχνικά επαγγέλματα, όπως για παράδειγμα τεχνικοί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Είναι μια ειδικότητα που πρέπει να ενταχθεί στα προγράμματα σπουδών στα πανεπιστήμια και σιγά σιγά να καταφέρουμε να αντικαταστήσουμε τον… μαυροπίνακα που κάποτε είχαμε στα σχολεία μας με έναν «πράσινο» πίνακα που να κοιτάει το αύριο».

Το πεδίο που πλήττεται είναι κατά κύριο λόγο το ενεργειακό. Η ζήτηση για τα πράσινα επαγγέλματα στον τομέα αυτόν, θα είναι πολύ μεγάλη, γιατί τα έργα που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα (φωτοβολταϊκά, υδρογόνο, αντλίες θερμότητας κλπ.) στο πλαίσιο της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, θα είναι πολλά.

Κλείνοντας την ομιλία του, έστειλε το μήνυμα για την εξοικονόμηση ενέργειας λέγοντας πως «η καλύτερη είναι αυτή που δεν καταναλώνουμε».


Στο τέλος της εκδήλωσης δόθηκαν βεβαιώσεις παρακολούθησης σε όλους τους συμμετέχοντες.

Η κλιματική μετάβαση και η μετατροπή της «πράσινης ρητορικής» σε πραγματικότητα είναι, σαφώς, το στοίχημα των επόμενων ετών. Η αειφορία και η βιωσιμότητα είναι ήδη στην καθημερινή ατζέντα των πολιτικών και των στρατηγικών των κρατών του κόσμου, με στόχο τις φιλικότερες προς το περιβάλλον παραγωγικές διαδικασίες και εν τέλει ένα νέο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης.

Ο τρόπος με τον οποίο η πράσινη οικονομία και η ενεργειακή αναβάθμιση διαμορφώνουν το εργασιακό τοπίο -μέσα από τις νέες τεχνολογίες, τους νέους κλάδους, τις νέες ειδικότητες και επαγγέλματα που αναμένεται να ανοίξουν χιλιάδες θέσεις εργασίας- αναλύθηκε στην εκδήλωση «Τα Πράσινα Επαγγέλματα του Μέλλοντος», που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Money Show Thessaloniki 2023 από το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τη Γραμματεία Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Ν. Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος.


Στην κατάμεστη, από νέους ανθρώπους, αίθουσα του ξενοδοχείου Hyatt Regency της Θεσσαλονίκης, που φιλοξένησε την εκδήλωση, χαιρετισμούς απηύθυναν ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο πρόεδρος του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Σαραντόπουλος, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και Δήμαρχος Πυλαίας -Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Σίμος Διαμαντίδης, ο γ.γ. του ΤΕΕ/ΤΚΜ Φώτης Κουβουκλιώτης και ο εντεταλμένος σε θέματα Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Γραμματέας Κλιματικής Αλλαγής και Περιβάλλοντος ΝΔ Θεσσαλονίκης και Οικονομολόγος, Γιώργος Παπαϊωάννου.

Όλοι τους αναφέρθηκαν στις «πράσινες» θέσεις εργασίας και το άμεσο και θετικό αντίκτυπο που θα έχουν στον πλανήτη αλλά και στις ευκαιρίες και τις προοπτικές που θα φέρουν η «πράσινη» ανάπτυξη και τα «πράσινα» επαγγέλματα, καθώς θα συμβάλλουν τα μέγιστα στην στέρεα ανάπτυξη και την εξέλιξη του τόπου μας.

290 εκατ. ευρώ από την ΠΚΜ στην «πράσινη» και βιώσιμη ανάπτυξη

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κωνσταντίνος Γιουτίκας τόνισε από το βήμα της εκδήλωσης πως «Η κλιματική μετάβαση επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές σε ολόκληρο το παραγωγικό μοντέλο γι'αυτό και η συνέργεια πολιτείας, φορέων και επιχειρήσεων είναι μονόδρομος».

Στάθηκε στις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν από τις ΑΠΕ, τονίζοντας πως αυτές «είναι 2 ως 3 φορές περισσότερες από αυτές που θα χαθούν από την απολιγνιτοποίηση και την προσαρμογή στα νέα επίπεδα περιβαλλοντικών απαιτήσεων». Συγκεκριμένα έκανε λόγο για 16.000 θέσεις εργασίας στον τομέα ανακύκλωσης, 22.000 στον κατασκευαστικό τομέα και 30.000 θέσεις εργασίας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

-925JU.jpg

Αναφερόμενος στους αναδυόμενους επαγγελματικούς τομείς στην «πράσινη» οικονομία μίλησε για επαγγέλματα, όπως μηχανικοί περιβάλλοντος, τεχνικοί εγκατάστασης φωτοβολταϊκών - αιολικών συστημάτων, αρχιτέκτονες βιοκλιματικής δόμησης, ειδικοί περιβαλλοντικών ελέγχων και πιστοποιήσεων, ειδικοί αντιρρύπανσης κ.α.

Τέλος, μίλησε για τις παρεμβάσεις της ΠΚΜ στον τομέα της «πράσινης» ανάπτυξης, σημειώνοντας πως από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, εξασφαλίστηκαν πόροι, με πρώτο άξονα την «πράσινη» και βιώσιμη ανάπτυξη, που θα ξεπεράσουν τα 290 εκατ. ευρώ και τόνισε πως «στην ΠΚΜ έχουμε συνεχώς επικαιροποιημένη εικόνα στις αλλαγές που έρχονται στην αγορά εργασίας σε σχέση με την πράσινη ανάπτυξη. Το ζητούμενο για εμάς είναι να μας υποδείξουν οι εμπλεκόμενοι φορείς τις δεξιότητες που είναι αναγκαίες, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες και να υλοποιηθούν προγράμματα εκπαίδευσης και εξειδίκευσης».

Ανάγκη για ανάπτυξη νέων προγραμμάτων σπουδών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο για τα «πράσινα επαγγέλματα»

Ο Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Κ. Μακεδονίας Θεόδωρος Μητράκας μίλησε από την πλευρά του για τον ρόλο της πολιτείας στη θωράκιση και την ανάπτυξη των πράσινων επαγγελμάτων, τονίζοντας πως πρέπει να διαμορφωθεί ένα νομοθετικό πλαίσιο συμμορφωμένο στις ευρωπαϊκές οδηγίες και στη νομοθεσία της ΕΕ, που θα ξεκαθαρίζει τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων και επιχειρήσεων.

-4WDy5.jpg


Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη 

- ανάπτυξης νέων προγραμμάτων σπουδών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο 

- εκσυγχρονισμού και δημιουργίας νέων προγραμμάτων στη μετα-δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά και 

- προγραμμάτων αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης εργαζομένων με έμφαση στις πράσινες δεξιότητες. 

Κλείνοντας την ομιλία του, έκανε λόγο για τη σπουδαιότητα της διαμόρφωση κουλτούρας βιώσιμης αειφόρου ανάπτυξης στην ελληνική κοινωνία.

Η σύνδεση της 4ης βιομηχανικής επανάστασης με την κυκλική οικονομία θα φέρουν την βιωσιμότητα στον πλανήτη

Στη συνέχεια της εκδήλωσης, στο βήμα ανέβηκε ο πρόεδρος ΦΟΔΣΑ Κ. Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης. 

Ο κ. Γεράνης εστίασε την ομιλία του στη σύνδεση της 4ης βιομηχανικής επανάστασης με την κυκλική οικονομία, η οποία όπως είπε θα φέρει τη βιωσιμότητα και την ενεργειακή αποδοτικότητα στον πλανήτη. 

-XouMB.jpg

Όπως δήλωσε «η κυκλική οικονομία δημιουργεί χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στην ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση και προϋποθέτει μια στροφή στην πληροφορική. Αυτό σημαίνει πώς σε κάθε επιχείρηση και σε κάθε μονάδα πλέον απαιτούνται:

- προγραμματιστές

- ειδικοί στην τεχνητή νοημοσύνη, που σύντομα θα υποκαταστήσει τις κλασικές μηχανές αναζήτησης

- αναλυτές πληροφοριών»

Τέλος, ανέφερε πως η στροφή στην ανακύκλωση δημιουργεί μαζικά νέες θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη και αναμένονται πάνω από 250.000 νέες θέσεις εργασίας στον τομέα αυτό.



Ένας Μηχανικός Περιβάλλοντος προλαβαίνει την καταστροφή

Η καθηγήτρια ΔΙΠΑΕ, Αν. Πρόεδρος του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος Παρασκευή Μεντζέλου, ανέλυσε στην ομιλία της το επάγγελμα του Μηχανικού Περιβάλλοντος, μιας ειδικότητας που αναμένεται να γνωρίσει ιδιαίτερη άνθηση στα επόμενα χρόνια.

mentzelou-kath-dipae-mixanikos-perivallontos.jpg


«Ένας Μηχανικός Περιβάλλοντος προλαβαίνει την καταστροφή και διαθέτει την εξειδικευμένη γνώση και κατάρτιση προκειμένου να ασχολείται με

- την πρόληψη, τη διαχείριση και προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος

- τη συλλογή στοιχείων και την εκπόνηση μελετών για την προστασία και διαχείριση περιβάλλοντος

- τη διαμόρφωση της πολιτικής των εταιριών ή υπηρεσιών σε θέματα περιβάλλοντος», ανέφερε.

Η επιστήμη του Μηχανικού Περιβάλλοντος συνδυάζει και επιστημονικά πεδία από άλλους τομείς όπως από τους Πολιτικούς Μηχανικούς (κατασκευές, τεχνικά έργα), τους Χημικούς Μηχανικούς (χημικές και βιομηχανικές διεργασίες κλπ.), τις Βιολογικές Επιστήμες (Οικολογία, Μικροβιολογία κλπ.) και τις Φυσικές Επιστήμες (Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία).

Κλείνοντας την ομιλία της, η κ. Μεντζέλου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο υπερσύγχρονο εργαστήριο εικονικής πραγματικότητας που διαθέτει το ΔΙΠΑΕ, για το οποίο, όπως είπε, νιώθει περήφανη.

Το 2023 έχει ανακηρυχτεί από την ΕΕ ως Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων, προκειμένου να αναπτυχθούν δεξιότητες για τους IT Professionals

Η Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, Δημοτική Σύμβουλος και πρώην Αντιδήμαρχος Παιδείας, Δήμητρα Ακριτίδου σε δηλώσεις της λίγο πριν από την έναρξη της εκδήλωσης εστίασε στο γεγονός ότι το 2023 έχει ανακηρυχτεί από την ΕΕ ως Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων, «προκειμένου να αναπτυχθούν δεξιότητες γι’ αυτούς που λέμε IT Professionals».

«Υπάρχουν πάρα πολλές θέσεις εργασίας που δεν μπορούν να καλυφτούν γιατί δεν υπάρχουν περαιτέρω δεξιότητες. Το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων θα δώσει νέα ώθηση στη διά βίου μάθηση, παρέχοντας τη δυνατότητα στους πολίτες και τις επιχειρήσεις να συμβάλουν στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση και να αναπτύξουν ψηφιακές δεξιότητες», τόνισε, στρέφοντας την προσοχή της στο επάγγελμα προγραμματιστών και των νέων ψηφιακών και τεχνολογικών δεξιοτήτων που χρειάζονται.



Τα παραδοσιακά τεχνικά επαγγέλματα πρέπει να μετεξελιχθούν και να «πρασινίσουν»

Ακολούθως ο Πρόεδρος Μόνιμης Επιτροπής Ενέργειας ΤΕΕ/ΤΚΜ, Δημήτρης Κουσκουρίδης, αναφέρθηκε στις πολιτικές και τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα και στο πώς μπορούν αυτά να υλοποιηθούν.

«Το ΕΣΕΚ στοχεύει σε προγράμματα όπως το «Εξοικονομώ» σε κατοικίες, δημόσια κτίρια, ξενοδοχεία, βιομηχανία και πρωτογενή τομέα, τα φωτοβολταϊκά-net metering, την ηλεκτροκίνηση, τις ΑΠΕ, τη γεωθερμία, τις αντλίες θερμότητας κλπ.

Στο ερώτημα όμως, αν έχουμε σήμερα το εξειδικευμένο- «πράσινο» προσωπικό να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις αυτού του έντονου ενεργειακού μετασχηματισμού, που θα ενταθεί μέσω της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, η απάντηση είναι όχι. Η μόνη λύση είναι η μετεξέλιξη των παραδοσιακών τεχνικών επαγγελμάτων. Τα σημερινά επαγγέλματα πρέπει να πρασινίσουν και η εκπαίδευση να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, γιατί το μέλλον φέρνει την 4η βιομηχανική επανάσταση και νέα αντικείμενα με νέες απαιτήσεις», υπογράμμισε.

«Ο κλασικός αρχιτέκτονας τη δεκαετία του 1950 σχεδίαζε σε μια επιφάνεια, σε 20-30 πρέπει να μάθει να σχεδιάζει στον χώρο του metaverse», είπε χαρακτηριστικά. 

Σήμερα υπάρχουν αρκετές ελλείψεις σε τεχνικά επαγγέλματα, όπως για παράδειγμα τεχνικοί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Είναι μια ειδικότητα που πρέπει να ενταχθεί στα προγράμματα σπουδών στα πανεπιστήμια και σιγά σιγά να καταφέρουμε να αντικαταστήσουμε τον… μαυροπίνακα που κάποτε είχαμε στα σχολεία μας με έναν «πράσινο» πίνακα που να κοιτάει το αύριο».

Το πεδίο που πλήττεται είναι κατά κύριο λόγο το ενεργειακό. Η ζήτηση για τα πράσινα επαγγέλματα στον τομέα αυτόν, θα είναι πολύ μεγάλη, γιατί τα έργα που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα (φωτοβολταϊκά, υδρογόνο, αντλίες θερμότητας κλπ.) στο πλαίσιο της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, θα είναι πολλά.

Κλείνοντας την ομιλία του, έστειλε το μήνυμα για την εξοικονόμηση ενέργειας λέγοντας πως «η καλύτερη είναι αυτή που δεν καταναλώνουμε».


Στο τέλος της εκδήλωσης δόθηκαν βεβαιώσεις παρακολούθησης σε όλους τους συμμετέχοντες.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία