Λόγια του Βαρδάρη

  • Οι πρόεδροι στο ΠΑΣΟΚ μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου
    06/10/2024 08:28

    Οι πρόεδροι στο ΠΑΣΟΚ μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου

    Οι πρώτες εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, μετά τον θάνατο του ιδρυτή του Ανδρέα Παπανδρέου, έγιναν στις 30 Ιουνίου 1996, κατά τη διάρκεια του 4ου Συνεδρίου του κόμματος. Ο Κώστας Σημίτης επικράτησε με 53,77% έναντι του Άκη Τσοχατζόπουλου που έλαβε το 46,23% των ψήφων των συνέδρων. Οι επόμενες εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ διεξήχθησαν στο 5ο συνέδριο, τον Μάρτιο του 1999, όπου δεν υπήρχε αλλαγή στην ηγεσία. Τον Ιανουάριο του 2004, ο Κώστας Σημίτης παραιτήθηκε από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ένα μήνα μετά στήθηκαν εσωκομματικές κάλπες με μοναδικό υποψήφιο τον Γιώργο Παπανδρέου που συγκέντρωσε το 99,70% των ψήφων. Στις εκλογές συμμετείχαν 1.020.145 μέλη και φίλοι του κόμματος. Ακολούθησαν οι εσωκομματικές κάλπες του Νοεμβρίου 2007 με υποψήφιους προέδρους τους Γιώργο Παπανδρέου, Βαγγέλη Βενιζέλο και Κώστα Σκανδαλίδη. Ο Γιώργος Παπανδρέου επανεκλέχθηκε με 55,91%. Οι επόμενες εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ πραγματοποιήθηκαν το Μάρτιο 2012. Μοναδικός υποψήφιος ο οποίος και εξελέγη ήταν ο Βαγγέλης Βενιζέλος συγκεντρώνοντας ποσοστό 97,44%. Τον Ιούνιο 2015 η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Ανδρέα Λοβέρδο και στην τρίτη θέση τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο.

    Τον Νοέμβριο του 2017 πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές για την νέα ηγεσία του φορέα της Κεντροαριστεράς, που ακόμα δεν είχε ιδρυθεί. Υποψήφιοι ήταν οι: Φώφη Γεννηματά, Νίκος Ανδρουλάκης, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Ραγκούσης, Γιάννης Μανιάτης, Κωνσταντίνος Γάτσιος, Απόστολος Πόντας και Δημήτρης Τζιώτης. Πρόεδρος αναδείχτηκε η Φώφη Γεννηματά που επικράτησε τότε έναντι του Νίκου Ανδρουλάκη στον δεύτερο γύρο.

    Οι εσωκομματικές εκλογές του 2021 έγιναν στην σκιά του αδόκητου θανάτου της προέδρου Φώφης Γεννηματά. Υποψήφιοι πρόεδροι ήταν οι: Νίκος Ανδρουλάκης, Γιώργος Παπανδρέου, Ανδρέας Λοβέρδος, Παύλος Χρηστίδης, Παύλος Γερουλάνος και Χάρης Καστανίδης. Εξελέγη πρόεδρος στις 12 Δεκεμβρίου ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνοντας στο δεύτερο γύρο ποσοστό 67,17% έναντι του 32,19% που συγκέντρωσε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.