Οι συγκρούσεις του Γιάννη Μπουτάρη με την «αγία τριάδα» της Θεσσαλονίκης
18/11/2024 07:00
18/11/2024 07:00
Όταν σε έναν δήμο με περίπου 250.000 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους εκλέγεσαι δήμαρχος με μόλις 329 ψήφους διαφορά από τον αντίπαλό σου, τότε ο καθένας μπορεί να ισχυριστεί πως, εάν δεν συνέδραμε και εκείνος, δεν θα είχες εκλεγεί.
Στην περίπτωση του Γιάννη Μπουτάρη ο οποίος κέρδισε στο νήμα τον Κώστα Γκιουλέκα, στον δεύτερο γύρο των εκλογών του 2010, υπάρχει κάποιος ο οποίος έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος, μόνον που δεν θέλει να το θυμάται ούτε ο ίδιος. Πρόκειται για τον πρώην, πλέον, μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο ο οποίος λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, ανήμερα του Αγίου Δημητρίου, είχε επιτεθεί στον Γιάννη Μπουτάρη, εντός μάλιστα της εκκλησίας, λέγοντας πως «αν δεν ανακαλέσεις όσα δηλώνεις για μένα, θα κάνω μεγάλη προσπάθεια που δεν θα δεις δαμαρχία». Η απρόσμενη αυτή επίθεση σε βάρος του υποψηφίου δημάρχου ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά μίας σημαντικής μερίδας ψηφοφόρων της αριστεράς οι οποίοι στον δεύτερο γύρο ψήφισαν μαζικά τον Μπουτάρη, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος.
Αργότερα, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους επιτέθηκε στον Μπουτάρη ο Άνθιμος είχε πει ότι «όλο αυτό το διάστημα (σ.σ. ο Μπουτάρης) υπερέβη τα εσκαμμένα και εξαπολύει ύβρεις εναντίον του ‘τριγώνου’ (σ.σ. εννοώντας τον ίδιο, τον τότε δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και τον τότε νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη). Τόσο καιρό δεν μιλάω. Χθες λοιπόν με αποκάλεσε και μουτζαχεντίν. Όταν ήρθε μπροστά μου του είπα: ‘τι είναι αυτά που λες, θα σου άρεσε να σε αποκαλέσω Βούλγαρο προδότη; Ο χαρακτηρισμός μουτζαχεντίν είναι ποινικό αδίκημα και αν δεν ανακαλέσεις, του είπα, όσο ζω η εκκλησία δεν θα σ’ αφήσει να δεις δημαρχία».
Αφορμή για την αντίδραση του μητροπολίτη είχαν αποτελέσει κάποιες δηλώσεις που είχε κάνει τις προηγούμενες ημέρες ο Μπουτάρης ο οποίος είχε πει μεταξύ άλλων ότι «ο Άνθιμος μαζί με τους Παπαγεωργόπουλο και Ψωμιάδη εκπροσωπούν το κατεστημένο της Θεσσαλονίκης», για να προσθέσει πως «δεν είμαι ενάντιος στην εκκλησία αλλά ο Άνθιμος μου θυμίζει μουτζαχεντίν, δεν έχει διαφορά από τους μουτζαχεντίν που κηρύσσουν το μίσος». Τον είχε κατηγορήσει, επίσης, ότι «βγαίνει κάθε τόσο και το παίζει εθνάρχης», και πως «κάνει εθνικοπατριωτικά κηρύγματα».
Η κόντρα τους είχε αποκτήσει και προσωπική υπόσταση με αφορμή τον θάνατο της συζύγου του Αθηνάς. Η απόφαση του Γιάννη Μπουτάρη να εκπληρώσει την επιθυμία της για αποτέφρωση αντί ταφής, είχε προκαλέσει την αντίδραση του Άνθιμου ο οποίος εξέφρασε την απόλυτη διαφωνία του λέγοντας πως «η καύση των νεκρών συνιστά επίθεση κατά της Ορθοδοξίας».
Οι δύο άνδρες είχαν προστριβές και για άλλα θέματα. Για παράδειγμα, ο Άνθιμος κατηγορούσε τον Γιάννη Μπουτάρη για τις θέσεις που εξέφραζε όσον αφορά τη διαχείριση του λεγόμενου «Μακεδονικού» και των σχέσεών μας με τα Σκόπια, αλλά και για τα ανοίγματα τα οποία έκανε προς την πλευρά της Τουρκίας. Από την πλευρά του ο δήμαρχος είχε διαφωνήσει ανοιχτά με τους αφορισμούς του μητροπολίτη κατά του Gay Pride και δεν δίστασε να βγει μπροστά και να το υποστηρίξει, συμμετέχοντας και ο ίδιος στις εκδηλώσεις. Βεβαίως, στην πορεία, οι σχέσεις τους ομαλοποιήθηκαν, οι τόνοι έπεσαν, έβαλαν και οι δύο νερό στο κρασί τους. Μάλιστα, από ένα περίεργο παιχνίδι, απ’ αυτά που παίζει καμιά φορά η ζωή, ο Άνθιμος κατέστη «σπιτονοικοκύρης» του Γιάννη Μπουτάρη όταν ο δήμαρχος νοίκιασε ένα διαμέρισμα το οποίο ανήκε στο «Χαρίσειο» Γηροκομείο, στο οποίο πρόεδρος ήταν ο μητροπολίτης.
Δεν ήταν μόνον ο Άνθιμος με τον οποίο είχε ανοιχτούς λογαριασμούς ο Γιάννης Μπουτάρης. Συγκρουόταν και με άλλα πρόσωπα τα οποία θεωρούσε ότι ήταν οι στυλοβάτες του «συστήματος» το οποίο έκανε κουμάντο στη Θεσσαλονίκη. Δύο τέτοια πρόσωπα ήταν ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης οι οποίοι, μαζί με τον μητροπολίτη, αποτελούσαν την πανίσχυρη «αγία τριάδα» της πόλης, όπως την είχε βαφτίσει, πολύ εύστοχα, σε έναν πρωτοσέλιδο τίτλο της η εφημερίδα «Θεσσαλονίκη».
Η κόντρα με τον κ. Παπαγεωργόπουλο έγινε την περίοδο που άρχισαν να αποκαλύπτονται τα οικονομικά σκάνδαλα στον δήμο Θεσσαλονίκης. Ο Γιάννης Μπουτάρης ήταν τότε στα έδρανα της αντιπολίτευσης ως επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας». Σε μία συνέντευξή του τον Ιανουάριο του 2008 είχε επιτεθεί στον Παπαγεωργόπουλο λέγοντάς του ότι είναι υπεύθυνος για τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα στην ιστορία, ότι μετατρέπει την πολιτική κριτική σε ποινικό αδίκημα και ότι έχει συνηθίσει στα εκατομμύρια και τα απαιτεί από όποιον τολμά να εκφράσει αντίθετη άποψη. Συγχρόνως είχε χρησιμοποιήσει προσβλητικούς χαρακτηρισμούς σε βάρος του.
Ο τότε δήμαρχος απάντησε καταθέτοντας αγωγή, ζητώντας αποζημίωση ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ. Η εκδίκασή της είχε οριστεί για τις 9 Δεκεμβρίου 2008. Λίγο πριν όμως, οι δύο άνδρες συναντήθηκαν και συμφώνησαν να αποσυρθεί η αγωγή υπό την προϋπόθεση ότι ο Μπουτάρης θα ζητήσει δημοσίως συγγνώμη. Αυτό και έγινε. Ο Γιάννης Μπουτάρης απέστειλε μία επιστολή προς τον Παπαγεωργόπουλο στην οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι «οποιαδήποτε διαφορά μου μαζί σου, ακόμη και η πιο έντονη, κινείται αποκλειστικά και μόνο στο επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Καμία δήλωση ή ενέργειά μου, ακόμη και η πιο οξεία κριτική μου, δεν είχε ούτε έχει ως στόχο το πρόσωπό σου. Έχεις ‘δικονομικά’ τη δυνατότητα να ανακαλέσεις την αγωγή που εκκρεμεί και σου ζητώ να το κάνεις. Γιατί τιμώ και υπολήπτομαι απερίφραστα τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, ως πολιτικό και ως άνθρωπο. Ως καταξιωμένο επαγγελματία και αθλητή. Ως άξιο πολίτη της Θεσσαλονίκης».
Η αντιπαράθεσή τους συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια, κατά την εκδίκαση του μεγάλου οικονομικού σκανδάλου όπου ο Παπαγεωργόπουλος ήταν κατηγορούμενος και εντέλει καταδικάστηκε. Καταθέτοντας ως μάρτυρας στο δικαστήριο, τον Νοέμβριο του 2012, ο Γιάννης Μπουτάρης ανέφερε μεταξύ άλλων πως «ο δήμαρχος Παπαγεωργόπουλος συμμετείχε στην υπεξαίρεση. Το χρήμα είναι κακός σύμβουλος». Ωστόσο, αρκετά χρόνια αργότερα, τον Ιούνιο του 2019, σε συνέντευξή του (στην Καθημερινή) είχε πει ότι «ο Παπαγεωργόπουλος δεν έκλεψε, δεν έβαλε λεφτά στην τσέπη». Δύο χρόνια μετά, τον Γενάρη του 2021, με αφορμή εκείνο το απόσπασμα της συνέντευξής του ο Παπαγεωργόπουλος τον κάλεσε να ζητήσει συγγνώμη «που ψευδομαρτύρησε στο Δικαστήριο για να επιτύχει την απομάκρυνσή μου από την πολιτική σκηνή».
Η απάντηση του Γιάννη Μπουτάρη ήρθε μέσω twitter όπου σε ανάρτησή του ανέφερε: «Ο κ. Παπαγεωργόπουλος σ’ ένα ντελίριο, εξαιτίας της απώλειας και της εξουσίας και της δημοσιότητας που άλλοτε απολάμβανε, μου επιτίθεται εφ’ όλης της ύλης. Δεν απαντώ φυσικά σε όλα αυτά τα ανυπόστατα που ισχυρίζεται. Θα του έλεγα όμως, αν σέβεται έστω και λίγο το παρελθόν του, να ζητήσει μία συγγνώμη και να μας πει πού πήγαν τα λεφτά που υπεξαιρέθηκαν από τον δήμο. Να μην ξεχνά ποτέ ότι έχει κριθεί αμετάκλητα από τη Δικαιοσύνη και στη συνείδηση των συμπολιτών μας».
Πολύ κακές ήταν οι σχέσεις του Γιάννη Μπουτάρη και με το τρίτο μέλος της «αγίας τριάδας» της Θεσσαλονίκης, τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, παρότι όταν ο πρώτος αναλάμβανε δήμαρχος ο δεύτερος απέρχετο από το αξίωμα του νομάρχη και εν συνεχεία του περιφερειάρχη, υπό το βάρος σκανδάλων και έπειτα από καταδικαστικές αποφάσεις. Για τον Ψωμιάδη ο Γιάννης Μπουτάρης ήταν κόκκινο πανί, κυρίως για τις απόψεις τις οποίες εξέφραζε για τις σχέσεις με την Τουρκία και τα Σκόπια, για τους χειρισμούς του στο θέμα των εκδηλώσεων για τη Γενοκτονία των Ποντίων, για το gay pride κ.ο.κ.
Λίγο πριν από την επέτειο της Γενοκτονίας το 2018 ακροδεξιοί κύκλοι είχαν δημιουργήσει κλίμα έντασης σε βάρος του Γιάννη Μπουτάρη. Στις 19 Μαΐου 2018, στη διάρκεια της εκδήλωσης μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων στον Λευκό Πύργο ο Γιάννης Μπουτάρης δέχθηκε επίθεση με κλωτσιές, γροθιές και αντικείμενα. Ανάμεσα στο αγανακτισμένο πλήθος ήταν και ο Ψωμιάδης ο οποίος προέβη σε δηλώσεις κατά του Γιάννη Μπουτάρη λίγο πριν δεχτεί την επίθεση, χαρακτηρίζοντας τον μεταξύ άλλων «χολέρα» και «τραβέλι... πολιτικό». Για την επίθεση εκείνη δικάστηκαν συνολικά 12 κατηγορούμενοι, μεταξύ τους και ο Ψωμιάδης ο οποίος αθωώθηκε, όπως και άλλοι δύο. Οι υπόλοιποι εννέα καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από 6 έως 11 μήνες.
Το γεγονός ότι ο Γιάννης Μπουτάρης ήταν κομματικά ανένταχτος, παρότι είχε κατά καιρούς κάποιες περιστασιακές σχέσεις με διάφορα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, Δράση, ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι), σε συνδυασμό με θέσεις που εξέφραζε σε ζητήματα κεντρικής πολιτικής, τον έφερνε συχνά σε προστριβή με κόμματα ή και με πολιτικά πρόσωπα.
Η Χρυσή Αυγή τον είχε στοχοποιήσει επανειλημμένως με αφορμή τη στήριξη του στη ΛΟΑΤ κοινότητα, στο Thessaloniki Pride, στην εβραϊκή κοινότητα, αλλά και για τις απόψεις του γύρω από το «Μακεδονικό».
Ήταν σε κόντρα και με τους ΑΝΕΛ, τους οποίους έχει αποκαλέσει «ψεκασμένους», ενώ είχε αναφερθεί μειωτικά προς τον πρόεδρο του κόμματος και πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, για τον οποίο είχε δηλώσει πως «αυτόν τον Καμμένο... δεν τον πάω με τίποτα. Αν τον δω κρεμασμένο, δεν θα κόψω το σχοινί, ένα πράγμα».
Το 2010 αλλά και το 2013 κατηγορήθηκε, πρώτα από τον Γιώργο Καρατζαφέρη και μερικά χρόνια αργότερα από τη βουλευτή των ΑΝΕΛ Χρυσούλα Γιαταγάνα, για πρόταση που είχε καταθέσει το 1997 προκειμένου η οδός Αποστόλου Παύλου, όπου βρίσκεται το τουρκικό προξενείο, να επονομαζόταν σε «Κεμάλ Ατατούρκ», όνομα με το οποίο ήταν γνωστή από το 1938 μέχρι το 1955, ως ανταπόδοση στην ονοματοδοσία δρόμου των Βουρλών της Τουρκίας προς τιμήν του Γιώργου Σεφέρη.
Το 2017 στο πλαίσιο συνέντευξης για τον τουρισμό είχε δηλώσει: «Χέστηκα για το αν ο Ατατούρκ έσφαξε Έλληνες ή όχι, οι Τούρκοι τον γουστάρουν και θέλουμε τον τουρισμό τους στη Θεσσαλονίκη, όπως και εμείς γουστάρουμε να πηγαίνουμε στην Κωνσταντινούπολη». Αργότερα, ο ίδιος δήλωσε μετανιωμένος γι’ αυτή τη δήλωση χαρακτηρίζοντάς την «άστοχη».
Κατά το παρελθόν ο Μπουτάρης δέχτηκε κριτική και από οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας της αντιπαράθεσής του με μέλη της νεολαίας του κόμματος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του δήμου, αλλά και της στάσης του στο ζήτημα της χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας στον κρατούμενο Νίκο Ρωμανό, που είχε ως επακόλουθο να κατηγορηθεί από τη δημοτική παράταξη του κόμματος, «Θεσσαλονίκη: Ανοιχτή Πόλη» για «έλλειψη ανθρωπιάς». Τον Δεκέμβριο του 2014 κατέβασε ο ίδιος πανό της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ που είχε αναρτηθεί στο δημαρχείο.
Το 2015 στήθηκε καβγάς έξω από το γραφείο δημάρχου επειδή ο Μπουτάρης αρνήθηκε να χορηγήσει άδεια στη Λαϊκή Ενότητα για να κάνει προεκλογική συγκέντρωση στον Λευκό Πύργο, επικαλούμενος απόφαση της διακομματικής επιτροπής.
Τον Οκτώβριο του 2012 είχε γερό τηλεοπτικό καβγά (στο Mega) με τον Άδωνι Γεωργιάδη, με αφορμή την αισθητική της αναπαράστασης της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης στην επέτειο των εκατό χρόνων. Ο Γιάννης Μπουτάρης τις είχε χαρακτηρίσει «καρακιτσαριό, χουντικό» με τον Γεωργιάδη να τον αποκαλεί «άσχετο» και τον δήμαρχο να ανταπαντά λέγοντας «είσαι λαϊκιστής του κερατά».
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 17.11.2024
18/11/2024 17:57
Όταν σε έναν δήμο με περίπου 250.000 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους εκλέγεσαι δήμαρχος με μόλις 329 ψήφους διαφορά από τον αντίπαλό σου, τότε ο καθένας μπορεί να ισχυριστεί πως, εάν δεν συνέδραμε και εκείνος, δεν θα είχες εκλεγεί.
Στην περίπτωση του Γιάννη Μπουτάρη ο οποίος κέρδισε στο νήμα τον Κώστα Γκιουλέκα, στον δεύτερο γύρο των εκλογών του 2010, υπάρχει κάποιος ο οποίος έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος, μόνον που δεν θέλει να το θυμάται ούτε ο ίδιος. Πρόκειται για τον πρώην, πλέον, μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο ο οποίος λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, ανήμερα του Αγίου Δημητρίου, είχε επιτεθεί στον Γιάννη Μπουτάρη, εντός μάλιστα της εκκλησίας, λέγοντας πως «αν δεν ανακαλέσεις όσα δηλώνεις για μένα, θα κάνω μεγάλη προσπάθεια που δεν θα δεις δαμαρχία». Η απρόσμενη αυτή επίθεση σε βάρος του υποψηφίου δημάρχου ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά μίας σημαντικής μερίδας ψηφοφόρων της αριστεράς οι οποίοι στον δεύτερο γύρο ψήφισαν μαζικά τον Μπουτάρη, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος.
Αργότερα, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους επιτέθηκε στον Μπουτάρη ο Άνθιμος είχε πει ότι «όλο αυτό το διάστημα (σ.σ. ο Μπουτάρης) υπερέβη τα εσκαμμένα και εξαπολύει ύβρεις εναντίον του ‘τριγώνου’ (σ.σ. εννοώντας τον ίδιο, τον τότε δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και τον τότε νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη). Τόσο καιρό δεν μιλάω. Χθες λοιπόν με αποκάλεσε και μουτζαχεντίν. Όταν ήρθε μπροστά μου του είπα: ‘τι είναι αυτά που λες, θα σου άρεσε να σε αποκαλέσω Βούλγαρο προδότη; Ο χαρακτηρισμός μουτζαχεντίν είναι ποινικό αδίκημα και αν δεν ανακαλέσεις, του είπα, όσο ζω η εκκλησία δεν θα σ’ αφήσει να δεις δημαρχία».
Αφορμή για την αντίδραση του μητροπολίτη είχαν αποτελέσει κάποιες δηλώσεις που είχε κάνει τις προηγούμενες ημέρες ο Μπουτάρης ο οποίος είχε πει μεταξύ άλλων ότι «ο Άνθιμος μαζί με τους Παπαγεωργόπουλο και Ψωμιάδη εκπροσωπούν το κατεστημένο της Θεσσαλονίκης», για να προσθέσει πως «δεν είμαι ενάντιος στην εκκλησία αλλά ο Άνθιμος μου θυμίζει μουτζαχεντίν, δεν έχει διαφορά από τους μουτζαχεντίν που κηρύσσουν το μίσος». Τον είχε κατηγορήσει, επίσης, ότι «βγαίνει κάθε τόσο και το παίζει εθνάρχης», και πως «κάνει εθνικοπατριωτικά κηρύγματα».
Η κόντρα τους είχε αποκτήσει και προσωπική υπόσταση με αφορμή τον θάνατο της συζύγου του Αθηνάς. Η απόφαση του Γιάννη Μπουτάρη να εκπληρώσει την επιθυμία της για αποτέφρωση αντί ταφής, είχε προκαλέσει την αντίδραση του Άνθιμου ο οποίος εξέφρασε την απόλυτη διαφωνία του λέγοντας πως «η καύση των νεκρών συνιστά επίθεση κατά της Ορθοδοξίας».
Οι δύο άνδρες είχαν προστριβές και για άλλα θέματα. Για παράδειγμα, ο Άνθιμος κατηγορούσε τον Γιάννη Μπουτάρη για τις θέσεις που εξέφραζε όσον αφορά τη διαχείριση του λεγόμενου «Μακεδονικού» και των σχέσεών μας με τα Σκόπια, αλλά και για τα ανοίγματα τα οποία έκανε προς την πλευρά της Τουρκίας. Από την πλευρά του ο δήμαρχος είχε διαφωνήσει ανοιχτά με τους αφορισμούς του μητροπολίτη κατά του Gay Pride και δεν δίστασε να βγει μπροστά και να το υποστηρίξει, συμμετέχοντας και ο ίδιος στις εκδηλώσεις. Βεβαίως, στην πορεία, οι σχέσεις τους ομαλοποιήθηκαν, οι τόνοι έπεσαν, έβαλαν και οι δύο νερό στο κρασί τους. Μάλιστα, από ένα περίεργο παιχνίδι, απ’ αυτά που παίζει καμιά φορά η ζωή, ο Άνθιμος κατέστη «σπιτονοικοκύρης» του Γιάννη Μπουτάρη όταν ο δήμαρχος νοίκιασε ένα διαμέρισμα το οποίο ανήκε στο «Χαρίσειο» Γηροκομείο, στο οποίο πρόεδρος ήταν ο μητροπολίτης.
Δεν ήταν μόνον ο Άνθιμος με τον οποίο είχε ανοιχτούς λογαριασμούς ο Γιάννης Μπουτάρης. Συγκρουόταν και με άλλα πρόσωπα τα οποία θεωρούσε ότι ήταν οι στυλοβάτες του «συστήματος» το οποίο έκανε κουμάντο στη Θεσσαλονίκη. Δύο τέτοια πρόσωπα ήταν ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης οι οποίοι, μαζί με τον μητροπολίτη, αποτελούσαν την πανίσχυρη «αγία τριάδα» της πόλης, όπως την είχε βαφτίσει, πολύ εύστοχα, σε έναν πρωτοσέλιδο τίτλο της η εφημερίδα «Θεσσαλονίκη».
Η κόντρα με τον κ. Παπαγεωργόπουλο έγινε την περίοδο που άρχισαν να αποκαλύπτονται τα οικονομικά σκάνδαλα στον δήμο Θεσσαλονίκης. Ο Γιάννης Μπουτάρης ήταν τότε στα έδρανα της αντιπολίτευσης ως επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας». Σε μία συνέντευξή του τον Ιανουάριο του 2008 είχε επιτεθεί στον Παπαγεωργόπουλο λέγοντάς του ότι είναι υπεύθυνος για τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα στην ιστορία, ότι μετατρέπει την πολιτική κριτική σε ποινικό αδίκημα και ότι έχει συνηθίσει στα εκατομμύρια και τα απαιτεί από όποιον τολμά να εκφράσει αντίθετη άποψη. Συγχρόνως είχε χρησιμοποιήσει προσβλητικούς χαρακτηρισμούς σε βάρος του.
Ο τότε δήμαρχος απάντησε καταθέτοντας αγωγή, ζητώντας αποζημίωση ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ. Η εκδίκασή της είχε οριστεί για τις 9 Δεκεμβρίου 2008. Λίγο πριν όμως, οι δύο άνδρες συναντήθηκαν και συμφώνησαν να αποσυρθεί η αγωγή υπό την προϋπόθεση ότι ο Μπουτάρης θα ζητήσει δημοσίως συγγνώμη. Αυτό και έγινε. Ο Γιάννης Μπουτάρης απέστειλε μία επιστολή προς τον Παπαγεωργόπουλο στην οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι «οποιαδήποτε διαφορά μου μαζί σου, ακόμη και η πιο έντονη, κινείται αποκλειστικά και μόνο στο επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Καμία δήλωση ή ενέργειά μου, ακόμη και η πιο οξεία κριτική μου, δεν είχε ούτε έχει ως στόχο το πρόσωπό σου. Έχεις ‘δικονομικά’ τη δυνατότητα να ανακαλέσεις την αγωγή που εκκρεμεί και σου ζητώ να το κάνεις. Γιατί τιμώ και υπολήπτομαι απερίφραστα τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, ως πολιτικό και ως άνθρωπο. Ως καταξιωμένο επαγγελματία και αθλητή. Ως άξιο πολίτη της Θεσσαλονίκης».
Η αντιπαράθεσή τους συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια, κατά την εκδίκαση του μεγάλου οικονομικού σκανδάλου όπου ο Παπαγεωργόπουλος ήταν κατηγορούμενος και εντέλει καταδικάστηκε. Καταθέτοντας ως μάρτυρας στο δικαστήριο, τον Νοέμβριο του 2012, ο Γιάννης Μπουτάρης ανέφερε μεταξύ άλλων πως «ο δήμαρχος Παπαγεωργόπουλος συμμετείχε στην υπεξαίρεση. Το χρήμα είναι κακός σύμβουλος». Ωστόσο, αρκετά χρόνια αργότερα, τον Ιούνιο του 2019, σε συνέντευξή του (στην Καθημερινή) είχε πει ότι «ο Παπαγεωργόπουλος δεν έκλεψε, δεν έβαλε λεφτά στην τσέπη». Δύο χρόνια μετά, τον Γενάρη του 2021, με αφορμή εκείνο το απόσπασμα της συνέντευξής του ο Παπαγεωργόπουλος τον κάλεσε να ζητήσει συγγνώμη «που ψευδομαρτύρησε στο Δικαστήριο για να επιτύχει την απομάκρυνσή μου από την πολιτική σκηνή».
Η απάντηση του Γιάννη Μπουτάρη ήρθε μέσω twitter όπου σε ανάρτησή του ανέφερε: «Ο κ. Παπαγεωργόπουλος σ’ ένα ντελίριο, εξαιτίας της απώλειας και της εξουσίας και της δημοσιότητας που άλλοτε απολάμβανε, μου επιτίθεται εφ’ όλης της ύλης. Δεν απαντώ φυσικά σε όλα αυτά τα ανυπόστατα που ισχυρίζεται. Θα του έλεγα όμως, αν σέβεται έστω και λίγο το παρελθόν του, να ζητήσει μία συγγνώμη και να μας πει πού πήγαν τα λεφτά που υπεξαιρέθηκαν από τον δήμο. Να μην ξεχνά ποτέ ότι έχει κριθεί αμετάκλητα από τη Δικαιοσύνη και στη συνείδηση των συμπολιτών μας».
Πολύ κακές ήταν οι σχέσεις του Γιάννη Μπουτάρη και με το τρίτο μέλος της «αγίας τριάδας» της Θεσσαλονίκης, τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, παρότι όταν ο πρώτος αναλάμβανε δήμαρχος ο δεύτερος απέρχετο από το αξίωμα του νομάρχη και εν συνεχεία του περιφερειάρχη, υπό το βάρος σκανδάλων και έπειτα από καταδικαστικές αποφάσεις. Για τον Ψωμιάδη ο Γιάννης Μπουτάρης ήταν κόκκινο πανί, κυρίως για τις απόψεις τις οποίες εξέφραζε για τις σχέσεις με την Τουρκία και τα Σκόπια, για τους χειρισμούς του στο θέμα των εκδηλώσεων για τη Γενοκτονία των Ποντίων, για το gay pride κ.ο.κ.
Λίγο πριν από την επέτειο της Γενοκτονίας το 2018 ακροδεξιοί κύκλοι είχαν δημιουργήσει κλίμα έντασης σε βάρος του Γιάννη Μπουτάρη. Στις 19 Μαΐου 2018, στη διάρκεια της εκδήλωσης μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων στον Λευκό Πύργο ο Γιάννης Μπουτάρης δέχθηκε επίθεση με κλωτσιές, γροθιές και αντικείμενα. Ανάμεσα στο αγανακτισμένο πλήθος ήταν και ο Ψωμιάδης ο οποίος προέβη σε δηλώσεις κατά του Γιάννη Μπουτάρη λίγο πριν δεχτεί την επίθεση, χαρακτηρίζοντας τον μεταξύ άλλων «χολέρα» και «τραβέλι... πολιτικό». Για την επίθεση εκείνη δικάστηκαν συνολικά 12 κατηγορούμενοι, μεταξύ τους και ο Ψωμιάδης ο οποίος αθωώθηκε, όπως και άλλοι δύο. Οι υπόλοιποι εννέα καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από 6 έως 11 μήνες.
Το γεγονός ότι ο Γιάννης Μπουτάρης ήταν κομματικά ανένταχτος, παρότι είχε κατά καιρούς κάποιες περιστασιακές σχέσεις με διάφορα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, Δράση, ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι), σε συνδυασμό με θέσεις που εξέφραζε σε ζητήματα κεντρικής πολιτικής, τον έφερνε συχνά σε προστριβή με κόμματα ή και με πολιτικά πρόσωπα.
Η Χρυσή Αυγή τον είχε στοχοποιήσει επανειλημμένως με αφορμή τη στήριξη του στη ΛΟΑΤ κοινότητα, στο Thessaloniki Pride, στην εβραϊκή κοινότητα, αλλά και για τις απόψεις του γύρω από το «Μακεδονικό».
Ήταν σε κόντρα και με τους ΑΝΕΛ, τους οποίους έχει αποκαλέσει «ψεκασμένους», ενώ είχε αναφερθεί μειωτικά προς τον πρόεδρο του κόμματος και πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, για τον οποίο είχε δηλώσει πως «αυτόν τον Καμμένο... δεν τον πάω με τίποτα. Αν τον δω κρεμασμένο, δεν θα κόψω το σχοινί, ένα πράγμα».
Το 2010 αλλά και το 2013 κατηγορήθηκε, πρώτα από τον Γιώργο Καρατζαφέρη και μερικά χρόνια αργότερα από τη βουλευτή των ΑΝΕΛ Χρυσούλα Γιαταγάνα, για πρόταση που είχε καταθέσει το 1997 προκειμένου η οδός Αποστόλου Παύλου, όπου βρίσκεται το τουρκικό προξενείο, να επονομαζόταν σε «Κεμάλ Ατατούρκ», όνομα με το οποίο ήταν γνωστή από το 1938 μέχρι το 1955, ως ανταπόδοση στην ονοματοδοσία δρόμου των Βουρλών της Τουρκίας προς τιμήν του Γιώργου Σεφέρη.
Το 2017 στο πλαίσιο συνέντευξης για τον τουρισμό είχε δηλώσει: «Χέστηκα για το αν ο Ατατούρκ έσφαξε Έλληνες ή όχι, οι Τούρκοι τον γουστάρουν και θέλουμε τον τουρισμό τους στη Θεσσαλονίκη, όπως και εμείς γουστάρουμε να πηγαίνουμε στην Κωνσταντινούπολη». Αργότερα, ο ίδιος δήλωσε μετανιωμένος γι’ αυτή τη δήλωση χαρακτηρίζοντάς την «άστοχη».
Κατά το παρελθόν ο Μπουτάρης δέχτηκε κριτική και από οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας της αντιπαράθεσής του με μέλη της νεολαίας του κόμματος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του δήμου, αλλά και της στάσης του στο ζήτημα της χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας στον κρατούμενο Νίκο Ρωμανό, που είχε ως επακόλουθο να κατηγορηθεί από τη δημοτική παράταξη του κόμματος, «Θεσσαλονίκη: Ανοιχτή Πόλη» για «έλλειψη ανθρωπιάς». Τον Δεκέμβριο του 2014 κατέβασε ο ίδιος πανό της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ που είχε αναρτηθεί στο δημαρχείο.
Το 2015 στήθηκε καβγάς έξω από το γραφείο δημάρχου επειδή ο Μπουτάρης αρνήθηκε να χορηγήσει άδεια στη Λαϊκή Ενότητα για να κάνει προεκλογική συγκέντρωση στον Λευκό Πύργο, επικαλούμενος απόφαση της διακομματικής επιτροπής.
Τον Οκτώβριο του 2012 είχε γερό τηλεοπτικό καβγά (στο Mega) με τον Άδωνι Γεωργιάδη, με αφορμή την αισθητική της αναπαράστασης της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης στην επέτειο των εκατό χρόνων. Ο Γιάννης Μπουτάρης τις είχε χαρακτηρίσει «καρακιτσαριό, χουντικό» με τον Γεωργιάδη να τον αποκαλεί «άσχετο» και τον δήμαρχο να ανταπαντά λέγοντας «είσαι λαϊκιστής του κερατά».
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 17.11.2024
ΣΧΟΛΙΑ