Μονόλογοι
Οι τρεις επιλογές στρατηγικής στο Μέγαρο Μαξίμου, η φράση του εθνάρχη για τη Δαμανάκη και το βιβλίο που διάβασε καλοκαιριάτικα ο Καραμανλής. Γράφει ο Μποξέρ*
22/07/2024 11:44
Ο καύσωνας, καύσωνας, αλλά οι στρατηγικές συζητήσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης δε λένε να σταματήσουν. Είναι μία περίοδος που ουσιαστικά γίνονται οι ζυμώσεις για το τι μέλλει γενέσθαι τον επόμενο χρόνο. Και επειδή έπεται και η κρίσιμη έλευση του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ, αλλά και γιατί αυτή θα είναι η πρώτη βαρυσήμαντη παρέμβαση μετά τις ευρωεκλογές, οι συζητήσεις και οι ζυμώσεις είναι και πιο γενικές. Τι εννοούμε;
Στο Μέγαρο Μαξίμου βλέπουν ότι οι δημοσκοπικές επιδόσεις της ΝΔ μετεκλογικά δεν βελτιώνονται δραματικά και έτσι οι επιτελείς του πρωθυπουργού συζητούν διάφορα σενάρια για τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές.
Ακούγονται πολλά. Μία εκδοχή θέλει η κυβέρνηση να ρίχνει το βάρος της δουλειάς της από ’δω και μπρος στην περιβόητη καθημερινότητα, προωθώντας παρεμβάσεις σε τομείς, όπως η υγεία και τα νοσοκομεία, η εκπαίδευση και τα σχολεία και οι μεταφορές και οι δημοτικές συγκοινωνίες. Δείχνοντας ταυτόχρονα αντανακλαστικά σε κρίσιμα προβλήματα, όπως έγινε με την επιδότηση στα τιμολόγια ρεύματος.
Από την άλλη υπάρχουν και υποστηρικτές της άποψης ότι η καθημερινότητα δύσκολα κερδίζεται και ότι σχεδόν καμία κυβέρνηση στη μεταπολιτευτική Ελλάδα δεν το κατόρθωσε. Εξάλλου στη χώρα μας οι πολίτες είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί σε θέματα καθημερινότητας και έτσι εδώ η κεντρική κυβερνητική επιδίωξη θα πρέπει να είναι ο ήδη διακηρυγμένος στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη για να υπάρξουν καλύτεροι μισθοί στο τέλος της τετραετίας. Με αυτό το σύνθημα θα μπορούσε η ΝΔ να ζητήσει ξανά την ανανέωση της λαϊκής εντολής.
Υπάρχει και μία τρίτη άποψη που θεωρεί ότι ο βασικός στόχος της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η πάταξη της ακρίβειας. Ξεκινώντας από τα σούπερ μάρκετ, αλλά φτάνοντας και σε άλλους τομείς, όπως το ρεύμα, η θέρμανση αλλά και οι μεταφορές. Σα να λέμε να γίνει η μάχη κατά της ακρίβειας κάτι σαν τη μάχη κατά της πανδημίας που έδωσε η ΝΔ του 2020 και την κέρδισε. Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσονται και οι παρεμβάσεις για ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Όλα αυτά είναι στο τραπέζι, συζητιούνται παρασκηνιακά, αλλά και στον πρωινό καφέ και φυσικά οι αποφάσεις ανήκουν στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ότι όμως και αν επιλεγεί θα είναι κρίσιμο για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση μέχρι το 2027, όταν και θα προκηρυχθούν οι επόμενες εθνικές εκλογές. Χωρίς να αποκλείεται να υπάρξουν και συνδυασμοί, δηλαδή μείγμα των διαφόρων προτάσεων που είναι στο τραπέζι.
Στα ενδιαφέροντα της χθεσινής ημέρας ήταν µία φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή για τη Μαρία Δαμανάκη. Όπως διαβάζουμε στη χθεσινή «Καθημερινή» και σύμφωνα με τα λεγόμενα της πρώην προέδρου του Συνασπισμού, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμπαθούσε πολύ την πολιτικό από την Κρήτη, με την ίδια να μεταφέρει τον εξής διάλογο που είχε με τον Καραμανλή στη Βουλή κάπου στα τέλη της δεκαετίας του ’70. «Μου είπε ο Παναγιώτης ο Κανελλόπουλος καλά λόγια για σένα. ‘Αυτό το κορίτσι να το προσέχουμε, γιατί λέει πολύ σκληρά πράγματα με τον πιο ήπιο τρόπο’». Καθόλου τυχαία όλα αυτά, καθώς ο Καραμανλής πέρα από τις άλλες καλές ιδιότητες που είχε, γνώριζε τον τρόπο να ξεχωρίζει τους πολιτικούς. Ακόμα και όταν που έρχονταν από την αντίπαλη πλευρά.
Συνεχίζουμε με μία μικρή κόντρα που είναι καινούρια. Και αφορά στη μάχη του εκσυγχρονιστικού κέντρου μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Άννας Διαμαντοπούλου. Οι δύο πολιτικοί είχαν πολύ καλή σχέση μεταξύ τους μέχρι προσφάτως, με τον πρωθυπουργό να σκέφτεται μια και δύο φορές πώς θα αξιοποιούσε την πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ. Είτε στις λίστες της ΝΔ είτε ως υποψήφια για τη Γενική Γραμματεία του ΟΟΣΑ.
Η υποψηφιότητα όμως που ανακοίνωσε η κ. Διαμαντοπούλου για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ μάλλον χάλασε τη χημεία των δύο, κάτι που φάνηκε και από το ασυνήθιστο σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ. Όταν ρωτήθηκε για την υποψηφιότητα της κ. Διαμαντοπούλου ο πρωθυπουργός περιορίστηκε στο αμερικάνικο «no comment».
Για το τέλος κάτι πιο ελαφρύ και καλοκαιρινό. Είναι γνωστή η αγάπη του Κώστα Καραμανλή για το φαγητό, αλλά και για ποδόσφαιρο, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός διαθέτει πολλές γνώσεις γύρω από τη στρογγυλή θεά. Είδαμε και προχθές τις σκηνές από τον τελικό του 2004 και τον τρόπο που πανηγύρισε το γκολ του Χαριστέα ο τότε πρωθυπουργός.
Οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά και φαν των καλών και ενδιαφερόντων αναγνωσμάτων που αφορούν στο ποδόσφαιρο. Κάτι τέτοιο φαίνεται να συνέβη με το βιβλίο του Αντώνη Καρπετόπουλου με τίτλο «Δυσκολότερο από ένα Μουντιάλ ή Εuro», το οποίο ο πρώην πρωθυπουργός κυριολεκτικά ρούφηξε καλοκαιριάτικα. Μάλιστα λέγεται ότι θα ήταν πρόθυμος να μιλήσει και στην παρουσίαση του βιβλίου σχολιάζοντας ποδοσφαιρικά αυτήν τη φορά την επικαιρότητα.
*Ένας Αθηναίος που ζει στη Θεσσαλονίκη