Στην Ουκρανία η Γερμανίδα ΥΠΕΞ - Κατηγορεί τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν για «τακτικές καθυστέρησης»
Η Αναλένα Μπέρμποκ επισκέπτεται το Κίεβο
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι όσα ανήλικα ζουν σε συνθήκες κράτησης εμφανίζουν δέκα φορές συχνότερα ψυχιατρικές διαταραχές και πεθαίνουν σε πολύ μικρότερη ηλικία συγκριτικά με όσα δεν έχουν βρεθεί ποτέ υπό κράτηση
- Newsroom
Περίπου 7 εκατομμύρια παιδιά στερούνται την ελευθερία τους καθώς κρατούνται σε φυλακές, είναι υπό αστυνομική κράτηση, διαμένουν σε κέντρα κράτησης μεταναστών, σε οίκους για άτομα με ειδικές ανάγκες και άλλα ιδρύματα, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ.
Οι συντάκτες της έκθεσης, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, τονίζουν ότι το γεγονός αυτό αντίκειται στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία έχουν υπογράψει σχεδόν 200 χώρες και η οποία επιτρέπει την κράτηση ατόμων κάτω των 18 ετών μόνο ως έσχατο μέτρο και για μικρό χρονικό διάστημα.
Αν και τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί πρόοδοι στην αντιμετώπιση του προβλήματος, πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα προκειμένου τα παιδιά να πάψουν να κρατούνται σε ιδρύματα και να τερματιστεί η κράτηση των ανήλικων μεταναστών, επεσήμανε ο Μάνφρεντ Νόβακ, Αυστριακός καθηγητής που ήταν επικεφαλής της έρευνας.
«Είναι ευθύνη μας να δώσουμε στα παιδιά πίσω την παιδική τους ηλικία», τόνισε.
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι τα παιδιά που ζουν σε συνθήκες κράτησης εμφανίζουν δέκα φορές συχνότερα ψυχιατρικές διαταραχές και πεθαίνουν σε πολύ μικρότερη ηλικία σε σχέση με όσα δεν έχουν βρεθεί ποτέ υπό κράτηση.
Η ομάδα του Νόβακ βρήκε ότι τουλάχιστον 410.000 παιδιά κρατούνται κάθε χρόνο σε φυλακές ή εν αναμονή της εκδίκασης της υπόθεσής τους, ενώ 1 εκατομμύριο βρίσκεται υπό αστυνομική κράτηση.
Επιπλέον οκτώ χώρες κρατούν συνολικά 330.000 ανήλικους μετανάστες.
Ακόμη 5,4 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε ιδρύματα, τα οποία «λόγω της ίδιας τους της φύσης δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς να στερούν την ελευθερία από τα παιδιά», αναφέρει η έκθεση.
Τέλος, δεκάδες χιλιάδες παιδιά τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους κρατούνται σε καταυλισμούς εκτοπισμένων στη Συρία και στο Ιράκ.
ΑΠΕ/ΜΠΕ
Η Αναλένα Μπέρμποκ επισκέπτεται το Κίεβο
Πρόκειται για το 19ο κατά σειρά πακέτο βοηθείας της Σκανδιναβικής χώρας προς το Κίεβο
Ο ίδιος, που επίσης έχει στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι μετά από καταδίκη του, εξέφρασε την υποστήριξή του μέσω της εφαρμογής «Χ»
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ άλλαγε στάση μετά την αντίδραση των ΗΠΑ αλλά και της αντιπολίτευσης