Οικονόμου: Η Ελλάδα πρωτοπόρος στην προώθηση θέσεων για την υπέρβαση ευρωπαϊκών προβλημάτων
21/12/2022 14:21
21/12/2022 14:21
«Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό αποκάλυψε ολοφάνερα το χάσμα που τέμνει το πολιτικό στερέωμα στην Ελλάδα», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Από τη μια έχουμε μια αντιπολίτευση που για μια ακόμα φορά αναλώθηκε σε μακρόσυρτες θεωρητικολογίες και σε ουρανομήκεις κραυγές επί παντός επιστητού. Μια αντιπολίτευση που αντιμετωπίζει τα μεγάλα εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα χωρίς καμιά ενσυναίσθηση και κατανόηση των πρακτικών καθημερινών διαστάσεων των προβλημάτων αυτών», τόνισε και συμπλήρωσε ότι «με απερισκεψία δεν ψηφίζει ούτε τις δαπάνες για την άμυνα της πατρίδας». Αντέτεινε ότι «από την άλλη η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά απέδειξε ότι γνωρίζει, κατανοεί και συναισθάνεται τα προβλήματα των πολιτών. Απέδειξε ότι παλεύει με πράξεις νυχθημερόν για να δώσει πρακτικές λύσεις, να ενισχύσει άμεσα αλλά και ουσιαστικά τους πολίτες και να προσφέρει ανακούφιση από την ακρίβεια. Μια κυβέρνηση που μεριμνά για την άμυνα της Ελλάδος μέσω της διπλωματικής αλλά και της στρατιωτικής μας θωράκισης. Μια κυβέρνηση που σέβεται και ενισχύει τη δικαιοσύνη ώστε να έχουμε ένα ισχυρό κράτος δικαίου. Μια κυβέρνηση που αναγνωρίζει τα λάθη και τις αστοχίες της, που εντοπίζει αδυναμίες και με σεβασμό στον πολίτη προσπαθεί πάντοτε για το καλύτερο».
Υπογράμμισε ότι «η δομική τομή του πολιτικού μας φάσματος, του πολιτικού μας συστήματος είναι από τη μια η πράξη κι ο πραγματισμός και από την άλλη, η θεωρητικολογία αλλά και η οξύτητα». Ανέφερε επίσης ότι τρανή απόδειξη όλων αυτών είναι όσα θα αναδείκνυε στη συνέχεια για την κάρτα αγορά, για το ενιαίο σχέδιο ενίσχυσης της νεανικής στέγασης που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή και για την ενίσχυση του ΕΣΥ.
Επεσήμανε ότι η κυβέρνηση με μέσα άμεσης ανταπόκρισης, με πρακτικές και λειτουργικές λύσεις, με έγνοια για τον πολίτη αποδεικνύει ότι είναι εδώ για να προσφέρει μετρήσιμα αποτελέσματα ώστε να βελτιώνεται η καθημερινότητα και να γινόμαστε καλύτεροι μέρα με τη μέρα. «Δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις και δεν έχουμε παροξυσμό τοξικότητας. Παλεύουμε για να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία και τους ανθρώπους», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην απόφαση του Συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας είπε ότι «η συμφωνία των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή φυσικού αερίου, την υιοθέτηση ουσιαστικά ενός μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς, προσθέτει ένα σημαντικό εργαλείο για την προστασία των οικονομιών και των επιχειρήσεων στην ΕΕ».
Τόνισε ότι «Η τελική αυτή συμφωνία συνιστά δικαίωση για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και καταγράφει άλλη μία διάκριση για την πατρίδα μας. Είναι ένα ακόμη ανάμεσα στα πολλά γεγονότα της προηγούμενης περιόδου που καταδεικνύει ότι η χώρα μας έπαψε να είναι πηγή προβλημάτων και μετεξελίχθηκε σε χώρα που παράγει λειτουργικές, πρωτότυπες και εφαρμόσιμες λύσεις σε μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η χώρα μας έγινε χώρα που αποτελεί μέρος των λύσεων και όχι των προβλημάτων».
Πρόσθεσε ότι το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: η Ελλάδα έχει ανατρέψει την αρνητική εικόνα του πρόσφατου παρελθόντος, απέκτησε φωνή που ακούγεται από εταίρους και συμμάχους, ενίσχυσε το διεθνές κύρος της και εμπέδωσε μια νέα, αναβαθμισμένη εικόνα στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια σκηνή. Από αυτή την αναβάθμιση η χώρα μας βγαίνει πολλαπλά κερδισμένη, στην εξωτερική πολιτική, την εθνική άμυνα, στις επενδύσεις, στον τουρισμό.
«Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι τα τελευταία τρία χρόνια η Ελλάδα υπήρξε πρωτοπόρος στην ανάπτυξη και την προώθηση συγκεκριμένων θέσεων, προτάσεων και ιδεών για την υπέρβαση κοινών ευρωπαϊκών προβλημάτων», είπε ο κ. Οικονόμου και αναφέρθηκε σε σειρά πρωτοβουλιών του πρωθυπουργού, εισηγήσεις του αναφορικά με τη δυνατότητα κοινού δανεισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο που μετουσιώθηκε στη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, τις εξαιρέσεις από τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων για την άμεση στήριξη επιχειρήσεων, το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό, τη λειτουργία μηχανισμού ανάκτησης υπερεσόδων των εταιρειών ενέργειας, που έγινε και ευρωπαϊκός κανονισμός αλλά και την επιβολή πλαφόν στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, που θα είναι πλέον σύντομα εφαρμόσιμη.
Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στη συνέχεια στην κάρτα αγοράς επισημαίνοντας ότι υπήρχε από την αρχή της ενεργειακής κρίσης δέσμευση της κυβέρνησης για στήριξη της κοινωνίας απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια. Ότι η κυβέρνηση θα εξαντλεί κάθε διαθέσιμο ευρώ χωρίς να παραβιάζει τα δημοσιονομικά περιθώρια.
Εξήγησε ότι μετά την έκτακτη φορολόγηση των διυλιστηρίων που αποφέρει σημαντικά έσοδα στο Δημόσιο, αυτά θα διατεθούν για την άμεση ενίσχυση περίπου 8,5 εκατομμυρίων δικαιούχων για την προμήθεια βασικών καταναλωτικών αγαθών.
«Ο πρωθυπουργός παίρνει από τους λίγους και μοιράζει στην κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ότι η σχετική τροπολογία με την οποία θεσπίζεται η κάρτα αγοράς κατατέθηκε χθες στη Βουλή και αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί σήμερα και έθεσε το ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει τη στήριξη των πολιτών ή θα αποτελέσει εθνική εξαίρεση από σημαντικές προσπάθειες που αφορούν την κοινωνία και την πατρίδα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε ακολούθως στην καταβολή εκτάκτων ενισχύσεων στους πιο ευάλωτους πολίτες. Είπε ότι ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα η πίστωση της έκτακτης ενίσχυσης για τις γιορτές σε 2,4 εκατομμύρια ευάλωτους πολίτες.
Ειδικότερα, χορηγείται:
- Έκτακτη οικονομική ενίσχυση 250 ευρώ σε 947.560 ευάλωτους συνταξιούχους, σε 139.893 δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος και σε 32.895 δικαιούχους επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων.
- Διπλή δόση για τον Δεκέμβριο του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε 224.938 δικαιούχους
- Μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού σε 820.047 δικαιούχους οικογενειακού επιδόματος παιδιών.
- Παράλληλα, συνεχίζεται η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ (διαδικασία που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα με το άνοιγμα της πλατφόρμας της ΔΥΠΑ) σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους που έχουν συμπληρώσει 12-24 μήνες συνεχόμενης ανεργίας.
Επίσης, σήμερα 865.000 πολίτες που υπέβαλαν αίτηση για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης να δουν στους λογαριασμούς τους μέρος τους επιδόματος. Θα πιστωθούν 190 εκατ. ευρώ, από τα 300 εκατ. ευρώ που έχουν συνολικά προϋπολογιστεί».
Ο κ. Οικονόμου ασχολήθηκε έπειτα με μια θεσμική παρέμβαση αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε χθες και αφορά τη στεγαστική πολιτική για τους νέους. «Πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμιση που δρομολογεί μια νέα στεγαστική πολιτική», είπε.
Το κόστος της παρέμβασης προσεγγίζει το 1,8 δισεκ ευρώ και καλύπτει περίπου 137.000 δικαιούχους, τόνισε και αναφέρθηκε αναλυτικά στους τέσσερις άξονες του προγράμματος.
Ολοκληρώνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Ολοκληρωμένο Σύστημα Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας», που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.
Όπως είπε, σκοπός είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος για την παροχή ανακουφιστικής φροντίδας και η σύσταση Εθνικού Μητρώου ασθενών ανακουφιστικής φροντίδας υγείας, ώστε συνδυαστικά με τις υφιστάμενες δομές του ΕΣΥ να καλύπτονται με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο οι εξειδικευμένες ανάγκες αυτών των ασθενών και των οικογενειών τους. Επίσης βασικός στόχος είναι η διασφάλιση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που πάσχουν από απειλητικές για τη ζωή ασθένειες, μέσω της πρόληψης και της ανακούφισης του πόνου και άλλων σωματικών, ψυχοκοινωνικών και πνευματικών προβλημάτων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκλεισε την εισαγωγική τοποθέτησή του με μια ιδιαίτερα όπως είπε τιμητική αναφορά του Economist στη χώρα μας, που ανέδειξε την Ελλάδα «οικονομική πρωταθλήτρια του 2022».
Αναλυτικά, στην εισαγωγική τοποθέτησή του κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε:
«Η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό αποκάλυψε ολοφάνερα το χάσμα που τέμνει το πολιτικό στερέωμα στην Ελλάδα. Από τη μια είχαμε μια αντιπολίτευση που, για μια ακόμη φορά, αναλώθηκε σε μακρόσυρτες θεωρητικολογίες και σε ουρανομήκεις κραυγές επί παντός επιστητού. Μια αντιπολίτευση που αντιμετωπίζει τα μεγάλα εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα χωρίς καμιά ενσυναίσθηση και κατανόηση των πρακτικών καθημερινών διαστάσεων των προβλημάτων αυτών. Μια αντιπολίτευση που δεν ορρωδεί προ ουδενός και που, με απερισκεψία, δεν ψηφίζει ούτε τις δαπάνες για την άμυνα της πατρίδας.
Και από την άλλη η κυβέρνηση, για μια ακόμη φορά απέδειξε ότι γνωρίζει, κατανοεί και συναισθάνεται τα προβλήματα των πολιτών, απέδειξε ότι παλεύει νυχθημερόν να δώσει πρακτικές λύσεις, να ενισχύσει άμεσα, αλλά και ουσιαστικά τους πολίτες, και να προσφέρει ανακούφιση από την ακρίβεια. Μια κυβέρνηση που μεριμνά για την άμυνα της Ελλάδας μέσω της διπλωματικής, αλλά και της στρατιωτικής μας θωράκισης. Μια κυβέρνηση που σέβεται και ενισχύει τη Δικαιοσύνη ώστε να έχουμε ένα ισχυρό κράτος Δικαίου. Μια κυβέρνηση που αναγνωρίζει τα λάθη και τις αστοχίες της, που εντοπίζει αδυναμίες και με σεβασμό στον πολίτη προσπαθεί πάντοτε για το καλύτερο.
Η δομική τομή του πολιτικού μας φάσματος, του πολιτικού μας συστήματος είναι από τη μία η πράξη και ο πραγματισμός και από την άλλη η θεωρητικολογία, αλλά και η οξύτητα.
Τρανή απόδειξη όλων των παραπάνω είναι και όσα θα αναδείξουμε παρακάτω σήμερα για την κάρτα αγορών, για το ενιαίο σχέδιο ενίσχυσης της νεανικής στέγασης που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή χωρίς τις ψήφους της αντιπολίτευσης και για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Η κυβέρνηση με μέτρα άμεσης ανταπόκρισης, με πρακτικές και λειτουργικές λύσεις, με έγνοια για τον πολίτη, αποδεικνύει ότι είναι για να προσφέρει μετρήσιμα αποτελέσματα ώστε να βελτιώνεται η καθημερινότητα και να γινόμαστε καλύτεροι μέρα με τη μέρα. Δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις και δεν έχουμε παροξυσμό τοξικότητας. Παλεύουμε για να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία και τους ανθρώπους.
Η Ελλάδα από το ευρωπαϊκό περιθώριο, στο κέντρο των ευρωπαϊκών αποφάσεων
Η συμφωνία των υπουργών Ενέργειας για την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, η υιοθέτηση ουσιαστικά ενός μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς, προσθέτει ένα σημαντικό εργαλείο που βοηθά ακόμη περισσότερο στην προστασία των οικονομιών, αλλά και των επιχειρήσεων στην ΕΕ. Η τελική συμφωνία συνιστά δικαίωση για τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και καταγράφει άλλη μια διάκριση για την πατρίδα μας. Είναι ένα ακόμη, μέσα στα πολλά γεγονότα της προηγούμενης περιόδου, που καταδεικνύει ότι η χώρα μας, η Ελλάδα, έπαψε να είναι πηγή προβλημάτων και μετεξελίχθηκε σε χώρα που παράγει λειτουργικές, πρωτότυπες και εφαρμόσιμες λύσεις σε μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η χώρα μας έγινε χώρα που αποτελεί μέρος των λύσεων και όχι των προβλημάτων.
Το συμπέρασμα είναι πλέον ξεκάθαρο και αντιληπτό σε όλους: Η Ελλάδα, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ανέτρεψε την αρνητική εικόνα του πρόσφατου παρελθόντος, απέκτησε φωνή που ακούγεται παντού, ακούγεται από εταίρους, ακούγεται από συμμάχους, ενίσχυσε το διεθνές κύρος της και εμπέδωσε μια νέα αναβαθμισμένη εικόνα στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια σκηνή. Και από αυτή την αναβάθμιση η χώρα μας βγαίνει πολλαπλά κερδισμένη. Εισπράττει αυτήν την αναβάθμιση στην εξωτερική μας πολιτική, στην εθνική μας άμυνα, στις επενδύσεις και στον τουρισμό.
Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα, με πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού, κατέστη πρωτοπόρος στην ανάπτυξη και την προώθηση συγκεκριμένων θέσεων, προτάσεων και ιδεών με σκοπό την υπέρβαση κοινών ευρωπαϊκών προβλημάτων. Συγκεκριμένα:
--Πρώτον: Ο πρωθυπουργός εισηγήθηκε, μαζί με ακόμη 8 χώρες, την ανοιξη του 2020, τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης.
--Δεύτερον: Εισηγήθηκε, κατά την ίδια περίοδο, τις εξαιρέσεις από τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων, με σκοπό την άμεση στήριξη επιχειρήσεων. Και η εισήγηση αυτή έγινε επίσης πράξη, με σημαντικά θετικά αποτελέσματα για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, για τους πολίτες.
--Τρίτον: Εισηγήθηκε, το 2021, το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό για τον κορονοϊό, με στόχο τη διευκόλυνση των μετακινήσεων, γεγονός που συνέβαλε αποτελεσματικά και αποφασιστικά στην επαναλειτουργία της τουριστικής αγοράς με θετικά αποτελέσματα για την οικονομία μας.
--Τέταρτο: Κατέθεσε, επίσης, ο πρωθυπουργός την άνοιξη του 2021, πρόταση για την ενίσχυση της επιδημιολογικής επιτήρησης με τα self-test, που επίσης έγινε αποδεκτή και εφαρμόστηκε, παρέχοντας ουσιαστική συμβολή στην προστασία από την πανδημία.
--Πέμπτο: Ο πρωθυπουργός εισηγήθηκε, το Μάιο του 2022, τη λειτουργία μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων από τους παραγωγούς ενέργειας. Και ο μηχανισμός αυτός, ο οποίος εφαρμόζεται από τον Ιούλιο στη χώρα μας, εξασφαλίζοντας τεράστια ποσά για την επιδότηση των λογαριασμών του ρεύματος, έχει γίνει, ήδη, ευρωπαϊκός Κανονισμός. Όπως και η επιβολή έκτακτης φορολογίας στις εταιρείες ενέργειας για τους πρώτους μήνες της ενεργειακής κρίσης -να θυμίσω ότι και εκεί η χώρα μας πρωταγωνιστεί- η απόφαση της είναι η μεγαλύτερη μέχρι τώρα στην Ευρώπη για εφαρμογή φορολόγησης στο ποσοστό του 90%.
--Έκτον: Εισηγήθηκε, ο πρωθυπουργός το Μάρτιο του 2022 -με επιστολή του στην πρόεδρο της Κομισιόν- την επιβολή πλαφόν στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου. Η πρόταση εκείνη, αφού υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Κορυφής, εξειδικεύτηκε από το Συμβούλιο Υπουργών και τώρα πλέον θα είναι γρήγορα εφαρμόσιμη.
Με ανάλυση των δεδομένων, με ανάλυση της διεθνούς σκηνής, με συστηματική μελέτη, με τεχνογνωσία και προσήλωση, κυρίως με πραγματισμό, χτίζουμε, μέρα με τη μέρα, βήμα με το βήμα, μια καλύτερη πραγματικότητα για όλους τους πολίτες. Έχουμε δρόμο ακόμα, αλλά αποδεικνύουμε με απτά αποτελέσματα ότι είμαστε στη σωστή πορεία.
Κάρτα αγοράς - Ο πρωθυπουργός παίρνει από τους λίγους και μοιράζει στην κοινωνία
Από την αρχή της ενεργειακής κρίσης είχαμε πει, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε δεσμευτεί ότι η στήριξη της κοινωνίας απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια θα συνεχιστεί. Θα συνεχιστεί, θα διαρκέσει για όσο η κρίση είναι εδώ και δυσκολεύει την καθημερινότητα των πολιτών. Είχαμε πει ότι η κυβέρνησή μας θα εξαντλεί κάθε διαθέσιμο ευρώ, θα εξαντλεί, αλλά δεν θα παραβιάζει τα δημοσιονομικά περιθώρια, έτσι ώστε να βρίσκει καινούργιες δυνατότητες για να στέκεται στο πλευρό της κοινωνίας.
Μετά την έκτακτη φορολόγηση των διυλιστηρίων, που αποφέρει σημαντικά έσοδα στο Δημόσιο, ο πρωθυπουργός, ανταποκρινόμενος στις απαιτήσεις της συγκυρίας αποφάσισε τα έσοδα αυτά να διατεθούν σε άμεση ενίσχυση 8,5 εκατομμυρίων περίπου δικαιούχων, για την προμήθεια βασικών καταναλωτικών αγαθών. Η απόφαση συνιστά μία ακόμη έμπρακτη απόδειξη υπευθυνότητας -καθώς και σέβεται τα δημοσιονομικά περιθώρια- αλλά ταυτόχρονα και αντιλαμβάνεται ότι σε δύσκολες περιόδους πρέπει να εξαντλούμε κάθε περιθώριο και κάθε δυνατότητα για να στεκόμαστε στο πλευρό των πολιτών. Ο πρωθυπουργός, παίρνει από τους λίγους και μοιράζει στην κοινωνία. Προβλέπεται, συγκεκριμένα, ότι από το Φεβρουάριο και για έξι μήνες (έως τον Ιούλιο 2023) θα παρέχεται ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών νοικοκυριών (μέχρι συγκεκριμένα όρια ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού), τα οποία πληρούν τα κριτήρια ένταξης, σε super market και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων.
Η τροπολογία, με την οποία θεσπίζεται η εξαγγελία του πρωθυπουργού για τη κάρτα αγοράς κατατέθηκε χθες στη Βουλή, και αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί σήμερα. Το ερώτημα είναι απλό και συγκεκριμένο: Θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη στήριξη των πολιτών στη Βουλή ή, για άλλη μια φορά ακόμη, θα αποτελέσει θλιβερή εξαίρεση από σημαντικές προσπάθειες που αφορούν την κοινωνία και την πατρίδα.
Καταβολή έκτακτων ενισχύσεων
Ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα η πίστωση σε 2,4 εκατομμύρια ευάλωτους συμπολίτες μας της έκτακτης ενίσχυσης για τις εορτές. Ειδικότερα χορηγείται:
-Έκτακτη οικονομική ενίσχυση 250 ευρώ σε 947.560 ευάλωτους συνταξιούχους, σε 139.893 δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος και σε 32.895 δικαιούχους επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων.
-Διπλή δόση για το Δεκέμβριο του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε 224.938 δικαιούχους.
-Μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού σε 820.047 δικαιούχους οικογενειακού επιδόματος παιδιών.
-Παράλληλα, συνεχίζεται η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ (διαδικασία που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα με το άνοιγμα της πλατφόρμας της ΔΥΠΑ) σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους που έχουν συμπληρώσει 12-24 μήνες συνεχόμενης ανεργίας.
-Σήμερα, επίσης, 865.000 συμπολίτες μας, που υπέβαλαν αίτηση για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης το προηγούμενο διάστημα, θα δουν στους λογαριασμούς τους μέρος του επιδόματος. Θα πιστωθούν 190 εκατ. ευρώ, από τα συνολικά 300 εκατ. ευρώ που έχουν υπολογιστεί για το επίδομα αυτό.
Σε εφαρμογή νέα στεγαστική πολιτική με έμφαση στους νέους
Ψηφίστηκε χθες και αποτελεί πλέον νόμο του Κράτους η μεταρρύθμιση που αφορά στη στεγαστική πολιτική για τους νέους και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για κοινωνική κατοικία. Πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμιση που δρομολογεί μια νέα στεγαστική πολιτική. Είναι η πολιτική που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ήδη τον περασμένο Σεπτέμβριο από τη ΔΕΘ. Σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για μια ουσιαστική στεγαστική πολιτική, η οποία θα απαντήσει κυρίως στις ανάγκες των νέων και των νέων ζευγαριών, στην ανάγκη τους για στέγη και αυτόνομη διαβίωση. Το κόστος της παρέμβασης προσεγγίζει το 1,8 δισ. ευρώ και καλύπτει περί τους 137.000 δικαιούχους. Με το νόμο θεσπίζονται ρυθμίσεις που αφορούν τις δράσεις στεγαστικής πολιτικής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, και οι ρυθμίσεις αυτές αναπτύσσονται σε τέσσερις άξονες:
--Πρώτος άξονας είναι το Πρόγραμμα «Σπίτι Μου». Αφορά στην παροχή άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων για άτομα ηλικίας 25-39 ετών, με ετήσιο εισόδημα από 10.000 ευρώ έως το όριο που προβλέπεται για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης. Τα ακίνητα πρέπει να έχουν αξία έως 200.000 ευρώ και το δάνειο μπορεί να φτάνει έως τα 150.000 ευρώ. Μπορεί να καλύπτει έως το 90% της αξίας του ακινήτου και χρηματοδοτείται κατά 75% από τη ΔΥΠΑ. Για το ποσοστό αυτό δεν θα οφείλεται τόκος, ενώ το υπόλοιπο 25% θα χορηγείται από τις τράπεζες. Για τρίτεκνους ή πολύτεκνους το δάνειο θα είναι στο σύνολό του εντελώς άτοκο.
--Δεύτερος άξονας είναι το πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή». Αφορά τη Σύμπραξη φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, με ιδιώτες αναδόχους, κατά την οποία ο ανάδοχος ανεγείρει με δικές του δαπάνες κτίριο, επί αδόμητου ακινήτου του φορέα, με αντάλλαγμα την εκμετάλλευση για ορισμένο χρονικό διάστημα του ακινήτου, αλλά και την παράλληλη υποχρέωσή του να εκμισθώνει μέρος αυτού σε δικαιούχους έναντι προκαθορισμένου μισθώματος.
--Τρίτος άξονας είναι το πρόγραμμα «Κάλυψη». Αφορά στη μίσθωση από το Δημόσιο ιδιωτικών κατοικιών που συμμετείχαν παλαιότερα στο πρόγραμμα «Εστία» στη στέγαση μεταναστών και τη διάθεσή τους σε οικονομικά ευάλωτους νέους και νέα ζευγάρια.
--Τέταρτος άξονας είναι το Πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω». Αποσκοπεί στην ένταξη κενών κατοικιών στη αγορά κατοικίας για μίσθωση, κυρίως από νέα ζευγάρια, με την ταυτόχρονη αναβάθμιση των κατοικιών αυτών, κυρίως στον ενεργειακό τομέα. Μπορεί να συμμετέχουν ιδιοκτήτες κατοικιών με ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ. Οι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα επιδοτούνται για δαπάνες επισκευής και ανακαίνισης έως 10.000 ευρώ και η επιδότηση φτάνει στο 40% της δαπάνης.
Η στήριξη των νέων ως προς τη στέγασή τους ανοίγει, χωρίς αμφιβολία, μια νέα προοπτική στη ζωή τους, γεννά νέα ελπίδα. Παράλληλα, αποτελεί έναν ασφαλή τρόπο, τον ασφαλέστερο, αναστροφής του δημογραφικού προβλήματος, το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη κρίση, το οποίο, χωρίς αμφιβολία, αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της πατρίδας μας.
Νομοσχέδιο για ένα «Ολοκληρωμένο Σύστημα Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας»
Συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Ολοκληρωμένο Σύστημα Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας», με το οποίο θεσπίζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας η δημιουργία και οργάνωση ενός αυτοτελούς συστήματος Υγείας, το οποίο θα παρέχει υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας και συστήνεται Εθνικό Μητρώο ασθενών ανακουφιστικής φροντίδας υγείας.
Το νομοσχέδιο εισάγει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής στους ασθενείς που πάσχουν από απειλητικές για τη ζωή τους ασθένειες και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών μέσω της πρόληψης και κυρίως της ανακούφισης του πόνου, αλλά και άλλων σωματικών και ψυχοκοινωνικών και πνευματικών προβλημάτων. Περιλαμβάνει συγκεκριμένα:
1ον: Τη δημιουργία και οργάνωση συστήματος παροχής υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας.
2ον: Τον καθορισμό των δομών παροχής ανακουφιστικής φροντίδας και των ελάχιστων ποιοτικών κριτηρίων λειτουργίας, καθώς και την οριοθέτηση του τρόπου και του ύψους της αποζημίωσής τους για τις υπηρεσίες που παρέχουν.
3ον: Τη συγκρότηση μιας διεπιστημονικής ομάδας επαγγελματιών υγείας για την παροχή εξειδικευμένης ανακουφιστικής φροντίδας, καθώς και της δυνατότητας επιμόρφωσης στο σύνολο των επαγγελματιών υγείας γύρω από την κατεύθυνση αυτή.
4ον: Την πρόβλεψη της σύστασης εθνικού μητρώου ασθενών ανακουφιστικής φροντίδας υγείας και
5ον: Την σύσταση και την οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων της Εθνικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Ανακουφιστικής Φροντίδας ως διεπιστημονικού συμβουλευτικού οργάνου, το οποίο θα συνδράμει το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (Κε.Σ.Υ), αλλά και το Υπουργείο Υγείας στη χάραξη της κεντρικής εθνικής πολιτικής στον άξονα αυτό.
Η κυβέρνησή μας θεωρεί το ΕΣΥ ως τη σημαντικότερη όψη του δημόσιου τομέα σε καιρό ειρήνης. Το δημόσιο σύστημα υγείας είναι κοινωνική και εθνική κατάκτηση. Η κυβέρνηση φροντίζει να το ανανεώσει, να το εκσυγχρονίσει, ώστε να το κάνει ικανότερο και αποδοτικότερο για τον πολίτη. Οι Έλληνες θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν δωρεάν ακόμα περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες υγείας, γιατί οργανώνουμε ορθολογικά το σύστημα, αξιοποιούμε τις εν υπνώσει δυνάμεις του και δίνουμε άξια στο ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ.
Economist: Η Ελλάδα οικονομική πρωταθλήτρια του 2022
Την ίδια στιγμή η χώρα μας -σύμφωνα με έρευνα του Economist για 34 χώρες- αναδεικνύεται οικονομική πρωταθλήτρια σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο συμπέρασμα αυτό ο Economist συγκέντρωσε στοιχεία 34 χωρών, για πέντε οικονομικούς δείκτες -το ΑΕΠ, τον πληθωρισμό, το εύρος πληθωρισμού, την απόδοση της χρηματιστηριακής αγοράς και το δημόσιο χρέος- και κατέταξε κάθε οικονομία ανάλογα με το πόσο καλά τα πήγε σε κάθε τομέα και συνολικά. Με βάση τα αποτελέσματα της κατάταξης αυτής, ο Economist κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις χώρες που τα πήγαν καλύτερα.
Και η επίδοση αυτή στη συγκεκριμένη κατάταξη, όπως και σειρά άλλων στοιχείων επιβεβαιώνουν ότι η συνεχής προσπάθεια της κυβέρνησης και για να αντέξουμε τις κρίσεις και για να κρατήσουμε την κοινωνία και την οικονομία όρθια, αλλά και να βαδίσουμε στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων που καθιστούν τη χώρα μας ελκυστικό επενδυτικό προορισμό αποδίδουν καρπούς προς όφελος της πατρίδας και των πολιτών.
«Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό αποκάλυψε ολοφάνερα το χάσμα που τέμνει το πολιτικό στερέωμα στην Ελλάδα», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Από τη μια έχουμε μια αντιπολίτευση που για μια ακόμα φορά αναλώθηκε σε μακρόσυρτες θεωρητικολογίες και σε ουρανομήκεις κραυγές επί παντός επιστητού. Μια αντιπολίτευση που αντιμετωπίζει τα μεγάλα εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα χωρίς καμιά ενσυναίσθηση και κατανόηση των πρακτικών καθημερινών διαστάσεων των προβλημάτων αυτών», τόνισε και συμπλήρωσε ότι «με απερισκεψία δεν ψηφίζει ούτε τις δαπάνες για την άμυνα της πατρίδας». Αντέτεινε ότι «από την άλλη η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά απέδειξε ότι γνωρίζει, κατανοεί και συναισθάνεται τα προβλήματα των πολιτών. Απέδειξε ότι παλεύει με πράξεις νυχθημερόν για να δώσει πρακτικές λύσεις, να ενισχύσει άμεσα αλλά και ουσιαστικά τους πολίτες και να προσφέρει ανακούφιση από την ακρίβεια. Μια κυβέρνηση που μεριμνά για την άμυνα της Ελλάδος μέσω της διπλωματικής αλλά και της στρατιωτικής μας θωράκισης. Μια κυβέρνηση που σέβεται και ενισχύει τη δικαιοσύνη ώστε να έχουμε ένα ισχυρό κράτος δικαίου. Μια κυβέρνηση που αναγνωρίζει τα λάθη και τις αστοχίες της, που εντοπίζει αδυναμίες και με σεβασμό στον πολίτη προσπαθεί πάντοτε για το καλύτερο».
Υπογράμμισε ότι «η δομική τομή του πολιτικού μας φάσματος, του πολιτικού μας συστήματος είναι από τη μια η πράξη κι ο πραγματισμός και από την άλλη, η θεωρητικολογία αλλά και η οξύτητα». Ανέφερε επίσης ότι τρανή απόδειξη όλων αυτών είναι όσα θα αναδείκνυε στη συνέχεια για την κάρτα αγορά, για το ενιαίο σχέδιο ενίσχυσης της νεανικής στέγασης που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή και για την ενίσχυση του ΕΣΥ.
Επεσήμανε ότι η κυβέρνηση με μέσα άμεσης ανταπόκρισης, με πρακτικές και λειτουργικές λύσεις, με έγνοια για τον πολίτη αποδεικνύει ότι είναι εδώ για να προσφέρει μετρήσιμα αποτελέσματα ώστε να βελτιώνεται η καθημερινότητα και να γινόμαστε καλύτεροι μέρα με τη μέρα. «Δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις και δεν έχουμε παροξυσμό τοξικότητας. Παλεύουμε για να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία και τους ανθρώπους», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην απόφαση του Συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας είπε ότι «η συμφωνία των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή φυσικού αερίου, την υιοθέτηση ουσιαστικά ενός μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς, προσθέτει ένα σημαντικό εργαλείο για την προστασία των οικονομιών και των επιχειρήσεων στην ΕΕ».
Τόνισε ότι «Η τελική αυτή συμφωνία συνιστά δικαίωση για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και καταγράφει άλλη μία διάκριση για την πατρίδα μας. Είναι ένα ακόμη ανάμεσα στα πολλά γεγονότα της προηγούμενης περιόδου που καταδεικνύει ότι η χώρα μας έπαψε να είναι πηγή προβλημάτων και μετεξελίχθηκε σε χώρα που παράγει λειτουργικές, πρωτότυπες και εφαρμόσιμες λύσεις σε μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η χώρα μας έγινε χώρα που αποτελεί μέρος των λύσεων και όχι των προβλημάτων».
Πρόσθεσε ότι το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: η Ελλάδα έχει ανατρέψει την αρνητική εικόνα του πρόσφατου παρελθόντος, απέκτησε φωνή που ακούγεται από εταίρους και συμμάχους, ενίσχυσε το διεθνές κύρος της και εμπέδωσε μια νέα, αναβαθμισμένη εικόνα στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια σκηνή. Από αυτή την αναβάθμιση η χώρα μας βγαίνει πολλαπλά κερδισμένη, στην εξωτερική πολιτική, την εθνική άμυνα, στις επενδύσεις, στον τουρισμό.
«Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι τα τελευταία τρία χρόνια η Ελλάδα υπήρξε πρωτοπόρος στην ανάπτυξη και την προώθηση συγκεκριμένων θέσεων, προτάσεων και ιδεών για την υπέρβαση κοινών ευρωπαϊκών προβλημάτων», είπε ο κ. Οικονόμου και αναφέρθηκε σε σειρά πρωτοβουλιών του πρωθυπουργού, εισηγήσεις του αναφορικά με τη δυνατότητα κοινού δανεισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο που μετουσιώθηκε στη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, τις εξαιρέσεις από τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων για την άμεση στήριξη επιχειρήσεων, το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό, τη λειτουργία μηχανισμού ανάκτησης υπερεσόδων των εταιρειών ενέργειας, που έγινε και ευρωπαϊκός κανονισμός αλλά και την επιβολή πλαφόν στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, που θα είναι πλέον σύντομα εφαρμόσιμη.
Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στη συνέχεια στην κάρτα αγοράς επισημαίνοντας ότι υπήρχε από την αρχή της ενεργειακής κρίσης δέσμευση της κυβέρνησης για στήριξη της κοινωνίας απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια. Ότι η κυβέρνηση θα εξαντλεί κάθε διαθέσιμο ευρώ χωρίς να παραβιάζει τα δημοσιονομικά περιθώρια.
Εξήγησε ότι μετά την έκτακτη φορολόγηση των διυλιστηρίων που αποφέρει σημαντικά έσοδα στο Δημόσιο, αυτά θα διατεθούν για την άμεση ενίσχυση περίπου 8,5 εκατομμυρίων δικαιούχων για την προμήθεια βασικών καταναλωτικών αγαθών.
«Ο πρωθυπουργός παίρνει από τους λίγους και μοιράζει στην κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ότι η σχετική τροπολογία με την οποία θεσπίζεται η κάρτα αγοράς κατατέθηκε χθες στη Βουλή και αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί σήμερα και έθεσε το ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει τη στήριξη των πολιτών ή θα αποτελέσει εθνική εξαίρεση από σημαντικές προσπάθειες που αφορούν την κοινωνία και την πατρίδα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε ακολούθως στην καταβολή εκτάκτων ενισχύσεων στους πιο ευάλωτους πολίτες. Είπε ότι ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα η πίστωση της έκτακτης ενίσχυσης για τις γιορτές σε 2,4 εκατομμύρια ευάλωτους πολίτες.
Ειδικότερα, χορηγείται:
- Έκτακτη οικονομική ενίσχυση 250 ευρώ σε 947.560 ευάλωτους συνταξιούχους, σε 139.893 δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος και σε 32.895 δικαιούχους επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων.
- Διπλή δόση για τον Δεκέμβριο του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε 224.938 δικαιούχους
- Μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού σε 820.047 δικαιούχους οικογενειακού επιδόματος παιδιών.
- Παράλληλα, συνεχίζεται η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ (διαδικασία που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα με το άνοιγμα της πλατφόρμας της ΔΥΠΑ) σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους που έχουν συμπληρώσει 12-24 μήνες συνεχόμενης ανεργίας.
Επίσης, σήμερα 865.000 πολίτες που υπέβαλαν αίτηση για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης να δουν στους λογαριασμούς τους μέρος τους επιδόματος. Θα πιστωθούν 190 εκατ. ευρώ, από τα 300 εκατ. ευρώ που έχουν συνολικά προϋπολογιστεί».
Ο κ. Οικονόμου ασχολήθηκε έπειτα με μια θεσμική παρέμβαση αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε χθες και αφορά τη στεγαστική πολιτική για τους νέους. «Πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμιση που δρομολογεί μια νέα στεγαστική πολιτική», είπε.
Το κόστος της παρέμβασης προσεγγίζει το 1,8 δισεκ ευρώ και καλύπτει περίπου 137.000 δικαιούχους, τόνισε και αναφέρθηκε αναλυτικά στους τέσσερις άξονες του προγράμματος.
Ολοκληρώνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Ολοκληρωμένο Σύστημα Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας», που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.
Όπως είπε, σκοπός είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος για την παροχή ανακουφιστικής φροντίδας και η σύσταση Εθνικού Μητρώου ασθενών ανακουφιστικής φροντίδας υγείας, ώστε συνδυαστικά με τις υφιστάμενες δομές του ΕΣΥ να καλύπτονται με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο οι εξειδικευμένες ανάγκες αυτών των ασθενών και των οικογενειών τους. Επίσης βασικός στόχος είναι η διασφάλιση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που πάσχουν από απειλητικές για τη ζωή ασθένειες, μέσω της πρόληψης και της ανακούφισης του πόνου και άλλων σωματικών, ψυχοκοινωνικών και πνευματικών προβλημάτων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκλεισε την εισαγωγική τοποθέτησή του με μια ιδιαίτερα όπως είπε τιμητική αναφορά του Economist στη χώρα μας, που ανέδειξε την Ελλάδα «οικονομική πρωταθλήτρια του 2022».
Αναλυτικά, στην εισαγωγική τοποθέτησή του κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε:
«Η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό αποκάλυψε ολοφάνερα το χάσμα που τέμνει το πολιτικό στερέωμα στην Ελλάδα. Από τη μια είχαμε μια αντιπολίτευση που, για μια ακόμη φορά, αναλώθηκε σε μακρόσυρτες θεωρητικολογίες και σε ουρανομήκεις κραυγές επί παντός επιστητού. Μια αντιπολίτευση που αντιμετωπίζει τα μεγάλα εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα χωρίς καμιά ενσυναίσθηση και κατανόηση των πρακτικών καθημερινών διαστάσεων των προβλημάτων αυτών. Μια αντιπολίτευση που δεν ορρωδεί προ ουδενός και που, με απερισκεψία, δεν ψηφίζει ούτε τις δαπάνες για την άμυνα της πατρίδας.
Και από την άλλη η κυβέρνηση, για μια ακόμη φορά απέδειξε ότι γνωρίζει, κατανοεί και συναισθάνεται τα προβλήματα των πολιτών, απέδειξε ότι παλεύει νυχθημερόν να δώσει πρακτικές λύσεις, να ενισχύσει άμεσα, αλλά και ουσιαστικά τους πολίτες, και να προσφέρει ανακούφιση από την ακρίβεια. Μια κυβέρνηση που μεριμνά για την άμυνα της Ελλάδας μέσω της διπλωματικής, αλλά και της στρατιωτικής μας θωράκισης. Μια κυβέρνηση που σέβεται και ενισχύει τη Δικαιοσύνη ώστε να έχουμε ένα ισχυρό κράτος Δικαίου. Μια κυβέρνηση που αναγνωρίζει τα λάθη και τις αστοχίες της, που εντοπίζει αδυναμίες και με σεβασμό στον πολίτη προσπαθεί πάντοτε για το καλύτερο.
Η δομική τομή του πολιτικού μας φάσματος, του πολιτικού μας συστήματος είναι από τη μία η πράξη και ο πραγματισμός και από την άλλη η θεωρητικολογία, αλλά και η οξύτητα.
Τρανή απόδειξη όλων των παραπάνω είναι και όσα θα αναδείξουμε παρακάτω σήμερα για την κάρτα αγορών, για το ενιαίο σχέδιο ενίσχυσης της νεανικής στέγασης που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή χωρίς τις ψήφους της αντιπολίτευσης και για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Η κυβέρνηση με μέτρα άμεσης ανταπόκρισης, με πρακτικές και λειτουργικές λύσεις, με έγνοια για τον πολίτη, αποδεικνύει ότι είναι για να προσφέρει μετρήσιμα αποτελέσματα ώστε να βελτιώνεται η καθημερινότητα και να γινόμαστε καλύτεροι μέρα με τη μέρα. Δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις και δεν έχουμε παροξυσμό τοξικότητας. Παλεύουμε για να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία και τους ανθρώπους.
Η Ελλάδα από το ευρωπαϊκό περιθώριο, στο κέντρο των ευρωπαϊκών αποφάσεων
Η συμφωνία των υπουργών Ενέργειας για την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, η υιοθέτηση ουσιαστικά ενός μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς, προσθέτει ένα σημαντικό εργαλείο που βοηθά ακόμη περισσότερο στην προστασία των οικονομιών, αλλά και των επιχειρήσεων στην ΕΕ. Η τελική συμφωνία συνιστά δικαίωση για τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και καταγράφει άλλη μια διάκριση για την πατρίδα μας. Είναι ένα ακόμη, μέσα στα πολλά γεγονότα της προηγούμενης περιόδου, που καταδεικνύει ότι η χώρα μας, η Ελλάδα, έπαψε να είναι πηγή προβλημάτων και μετεξελίχθηκε σε χώρα που παράγει λειτουργικές, πρωτότυπες και εφαρμόσιμες λύσεις σε μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η χώρα μας έγινε χώρα που αποτελεί μέρος των λύσεων και όχι των προβλημάτων.
Το συμπέρασμα είναι πλέον ξεκάθαρο και αντιληπτό σε όλους: Η Ελλάδα, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ανέτρεψε την αρνητική εικόνα του πρόσφατου παρελθόντος, απέκτησε φωνή που ακούγεται παντού, ακούγεται από εταίρους, ακούγεται από συμμάχους, ενίσχυσε το διεθνές κύρος της και εμπέδωσε μια νέα αναβαθμισμένη εικόνα στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια σκηνή. Και από αυτή την αναβάθμιση η χώρα μας βγαίνει πολλαπλά κερδισμένη. Εισπράττει αυτήν την αναβάθμιση στην εξωτερική μας πολιτική, στην εθνική μας άμυνα, στις επενδύσεις και στον τουρισμό.
Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα, με πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού, κατέστη πρωτοπόρος στην ανάπτυξη και την προώθηση συγκεκριμένων θέσεων, προτάσεων και ιδεών με σκοπό την υπέρβαση κοινών ευρωπαϊκών προβλημάτων. Συγκεκριμένα:
--Πρώτον: Ο πρωθυπουργός εισηγήθηκε, μαζί με ακόμη 8 χώρες, την ανοιξη του 2020, τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης.
--Δεύτερον: Εισηγήθηκε, κατά την ίδια περίοδο, τις εξαιρέσεις από τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων, με σκοπό την άμεση στήριξη επιχειρήσεων. Και η εισήγηση αυτή έγινε επίσης πράξη, με σημαντικά θετικά αποτελέσματα για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, για τους πολίτες.
--Τρίτον: Εισηγήθηκε, το 2021, το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό για τον κορονοϊό, με στόχο τη διευκόλυνση των μετακινήσεων, γεγονός που συνέβαλε αποτελεσματικά και αποφασιστικά στην επαναλειτουργία της τουριστικής αγοράς με θετικά αποτελέσματα για την οικονομία μας.
--Τέταρτο: Κατέθεσε, επίσης, ο πρωθυπουργός την άνοιξη του 2021, πρόταση για την ενίσχυση της επιδημιολογικής επιτήρησης με τα self-test, που επίσης έγινε αποδεκτή και εφαρμόστηκε, παρέχοντας ουσιαστική συμβολή στην προστασία από την πανδημία.
--Πέμπτο: Ο πρωθυπουργός εισηγήθηκε, το Μάιο του 2022, τη λειτουργία μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων από τους παραγωγούς ενέργειας. Και ο μηχανισμός αυτός, ο οποίος εφαρμόζεται από τον Ιούλιο στη χώρα μας, εξασφαλίζοντας τεράστια ποσά για την επιδότηση των λογαριασμών του ρεύματος, έχει γίνει, ήδη, ευρωπαϊκός Κανονισμός. Όπως και η επιβολή έκτακτης φορολογίας στις εταιρείες ενέργειας για τους πρώτους μήνες της ενεργειακής κρίσης -να θυμίσω ότι και εκεί η χώρα μας πρωταγωνιστεί- η απόφαση της είναι η μεγαλύτερη μέχρι τώρα στην Ευρώπη για εφαρμογή φορολόγησης στο ποσοστό του 90%.
--Έκτον: Εισηγήθηκε, ο πρωθυπουργός το Μάρτιο του 2022 -με επιστολή του στην πρόεδρο της Κομισιόν- την επιβολή πλαφόν στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου. Η πρόταση εκείνη, αφού υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Κορυφής, εξειδικεύτηκε από το Συμβούλιο Υπουργών και τώρα πλέον θα είναι γρήγορα εφαρμόσιμη.
Με ανάλυση των δεδομένων, με ανάλυση της διεθνούς σκηνής, με συστηματική μελέτη, με τεχνογνωσία και προσήλωση, κυρίως με πραγματισμό, χτίζουμε, μέρα με τη μέρα, βήμα με το βήμα, μια καλύτερη πραγματικότητα για όλους τους πολίτες. Έχουμε δρόμο ακόμα, αλλά αποδεικνύουμε με απτά αποτελέσματα ότι είμαστε στη σωστή πορεία.
Κάρτα αγοράς - Ο πρωθυπουργός παίρνει από τους λίγους και μοιράζει στην κοινωνία
Από την αρχή της ενεργειακής κρίσης είχαμε πει, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε δεσμευτεί ότι η στήριξη της κοινωνίας απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια θα συνεχιστεί. Θα συνεχιστεί, θα διαρκέσει για όσο η κρίση είναι εδώ και δυσκολεύει την καθημερινότητα των πολιτών. Είχαμε πει ότι η κυβέρνησή μας θα εξαντλεί κάθε διαθέσιμο ευρώ, θα εξαντλεί, αλλά δεν θα παραβιάζει τα δημοσιονομικά περιθώρια, έτσι ώστε να βρίσκει καινούργιες δυνατότητες για να στέκεται στο πλευρό της κοινωνίας.
Μετά την έκτακτη φορολόγηση των διυλιστηρίων, που αποφέρει σημαντικά έσοδα στο Δημόσιο, ο πρωθυπουργός, ανταποκρινόμενος στις απαιτήσεις της συγκυρίας αποφάσισε τα έσοδα αυτά να διατεθούν σε άμεση ενίσχυση 8,5 εκατομμυρίων περίπου δικαιούχων, για την προμήθεια βασικών καταναλωτικών αγαθών. Η απόφαση συνιστά μία ακόμη έμπρακτη απόδειξη υπευθυνότητας -καθώς και σέβεται τα δημοσιονομικά περιθώρια- αλλά ταυτόχρονα και αντιλαμβάνεται ότι σε δύσκολες περιόδους πρέπει να εξαντλούμε κάθε περιθώριο και κάθε δυνατότητα για να στεκόμαστε στο πλευρό των πολιτών. Ο πρωθυπουργός, παίρνει από τους λίγους και μοιράζει στην κοινωνία. Προβλέπεται, συγκεκριμένα, ότι από το Φεβρουάριο και για έξι μήνες (έως τον Ιούλιο 2023) θα παρέχεται ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών νοικοκυριών (μέχρι συγκεκριμένα όρια ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού), τα οποία πληρούν τα κριτήρια ένταξης, σε super market και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων.
Η τροπολογία, με την οποία θεσπίζεται η εξαγγελία του πρωθυπουργού για τη κάρτα αγοράς κατατέθηκε χθες στη Βουλή, και αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί σήμερα. Το ερώτημα είναι απλό και συγκεκριμένο: Θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη στήριξη των πολιτών στη Βουλή ή, για άλλη μια φορά ακόμη, θα αποτελέσει θλιβερή εξαίρεση από σημαντικές προσπάθειες που αφορούν την κοινωνία και την πατρίδα.
Καταβολή έκτακτων ενισχύσεων
Ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα η πίστωση σε 2,4 εκατομμύρια ευάλωτους συμπολίτες μας της έκτακτης ενίσχυσης για τις εορτές. Ειδικότερα χορηγείται:
-Έκτακτη οικονομική ενίσχυση 250 ευρώ σε 947.560 ευάλωτους συνταξιούχους, σε 139.893 δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος και σε 32.895 δικαιούχους επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων.
-Διπλή δόση για το Δεκέμβριο του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε 224.938 δικαιούχους.
-Μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού σε 820.047 δικαιούχους οικογενειακού επιδόματος παιδιών.
-Παράλληλα, συνεχίζεται η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ (διαδικασία που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα με το άνοιγμα της πλατφόρμας της ΔΥΠΑ) σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους που έχουν συμπληρώσει 12-24 μήνες συνεχόμενης ανεργίας.
-Σήμερα, επίσης, 865.000 συμπολίτες μας, που υπέβαλαν αίτηση για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης το προηγούμενο διάστημα, θα δουν στους λογαριασμούς τους μέρος του επιδόματος. Θα πιστωθούν 190 εκατ. ευρώ, από τα συνολικά 300 εκατ. ευρώ που έχουν υπολογιστεί για το επίδομα αυτό.
Σε εφαρμογή νέα στεγαστική πολιτική με έμφαση στους νέους
Ψηφίστηκε χθες και αποτελεί πλέον νόμο του Κράτους η μεταρρύθμιση που αφορά στη στεγαστική πολιτική για τους νέους και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για κοινωνική κατοικία. Πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμιση που δρομολογεί μια νέα στεγαστική πολιτική. Είναι η πολιτική που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ήδη τον περασμένο Σεπτέμβριο από τη ΔΕΘ. Σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για μια ουσιαστική στεγαστική πολιτική, η οποία θα απαντήσει κυρίως στις ανάγκες των νέων και των νέων ζευγαριών, στην ανάγκη τους για στέγη και αυτόνομη διαβίωση. Το κόστος της παρέμβασης προσεγγίζει το 1,8 δισ. ευρώ και καλύπτει περί τους 137.000 δικαιούχους. Με το νόμο θεσπίζονται ρυθμίσεις που αφορούν τις δράσεις στεγαστικής πολιτικής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, και οι ρυθμίσεις αυτές αναπτύσσονται σε τέσσερις άξονες:
--Πρώτος άξονας είναι το Πρόγραμμα «Σπίτι Μου». Αφορά στην παροχή άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων για άτομα ηλικίας 25-39 ετών, με ετήσιο εισόδημα από 10.000 ευρώ έως το όριο που προβλέπεται για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης. Τα ακίνητα πρέπει να έχουν αξία έως 200.000 ευρώ και το δάνειο μπορεί να φτάνει έως τα 150.000 ευρώ. Μπορεί να καλύπτει έως το 90% της αξίας του ακινήτου και χρηματοδοτείται κατά 75% από τη ΔΥΠΑ. Για το ποσοστό αυτό δεν θα οφείλεται τόκος, ενώ το υπόλοιπο 25% θα χορηγείται από τις τράπεζες. Για τρίτεκνους ή πολύτεκνους το δάνειο θα είναι στο σύνολό του εντελώς άτοκο.
--Δεύτερος άξονας είναι το πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή». Αφορά τη Σύμπραξη φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, με ιδιώτες αναδόχους, κατά την οποία ο ανάδοχος ανεγείρει με δικές του δαπάνες κτίριο, επί αδόμητου ακινήτου του φορέα, με αντάλλαγμα την εκμετάλλευση για ορισμένο χρονικό διάστημα του ακινήτου, αλλά και την παράλληλη υποχρέωσή του να εκμισθώνει μέρος αυτού σε δικαιούχους έναντι προκαθορισμένου μισθώματος.
--Τρίτος άξονας είναι το πρόγραμμα «Κάλυψη». Αφορά στη μίσθωση από το Δημόσιο ιδιωτικών κατοικιών που συμμετείχαν παλαιότερα στο πρόγραμμα «Εστία» στη στέγαση μεταναστών και τη διάθεσή τους σε οικονομικά ευάλωτους νέους και νέα ζευγάρια.
--Τέταρτος άξονας είναι το Πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω». Αποσκοπεί στην ένταξη κενών κατοικιών στη αγορά κατοικίας για μίσθωση, κυρίως από νέα ζευγάρια, με την ταυτόχρονη αναβάθμιση των κατοικιών αυτών, κυρίως στον ενεργειακό τομέα. Μπορεί να συμμετέχουν ιδιοκτήτες κατοικιών με ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ. Οι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα επιδοτούνται για δαπάνες επισκευής και ανακαίνισης έως 10.000 ευρώ και η επιδότηση φτάνει στο 40% της δαπάνης.
Η στήριξη των νέων ως προς τη στέγασή τους ανοίγει, χωρίς αμφιβολία, μια νέα προοπτική στη ζωή τους, γεννά νέα ελπίδα. Παράλληλα, αποτελεί έναν ασφαλή τρόπο, τον ασφαλέστερο, αναστροφής του δημογραφικού προβλήματος, το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη κρίση, το οποίο, χωρίς αμφιβολία, αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της πατρίδας μας.
Νομοσχέδιο για ένα «Ολοκληρωμένο Σύστημα Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας»
Συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Ολοκληρωμένο Σύστημα Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας», με το οποίο θεσπίζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας η δημιουργία και οργάνωση ενός αυτοτελούς συστήματος Υγείας, το οποίο θα παρέχει υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας και συστήνεται Εθνικό Μητρώο ασθενών ανακουφιστικής φροντίδας υγείας.
Το νομοσχέδιο εισάγει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής στους ασθενείς που πάσχουν από απειλητικές για τη ζωή τους ασθένειες και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών μέσω της πρόληψης και κυρίως της ανακούφισης του πόνου, αλλά και άλλων σωματικών και ψυχοκοινωνικών και πνευματικών προβλημάτων. Περιλαμβάνει συγκεκριμένα:
1ον: Τη δημιουργία και οργάνωση συστήματος παροχής υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας.
2ον: Τον καθορισμό των δομών παροχής ανακουφιστικής φροντίδας και των ελάχιστων ποιοτικών κριτηρίων λειτουργίας, καθώς και την οριοθέτηση του τρόπου και του ύψους της αποζημίωσής τους για τις υπηρεσίες που παρέχουν.
3ον: Τη συγκρότηση μιας διεπιστημονικής ομάδας επαγγελματιών υγείας για την παροχή εξειδικευμένης ανακουφιστικής φροντίδας, καθώς και της δυνατότητας επιμόρφωσης στο σύνολο των επαγγελματιών υγείας γύρω από την κατεύθυνση αυτή.
4ον: Την πρόβλεψη της σύστασης εθνικού μητρώου ασθενών ανακουφιστικής φροντίδας υγείας και
5ον: Την σύσταση και την οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων της Εθνικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Ανακουφιστικής Φροντίδας ως διεπιστημονικού συμβουλευτικού οργάνου, το οποίο θα συνδράμει το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (Κε.Σ.Υ), αλλά και το Υπουργείο Υγείας στη χάραξη της κεντρικής εθνικής πολιτικής στον άξονα αυτό.
Η κυβέρνησή μας θεωρεί το ΕΣΥ ως τη σημαντικότερη όψη του δημόσιου τομέα σε καιρό ειρήνης. Το δημόσιο σύστημα υγείας είναι κοινωνική και εθνική κατάκτηση. Η κυβέρνηση φροντίζει να το ανανεώσει, να το εκσυγχρονίσει, ώστε να το κάνει ικανότερο και αποδοτικότερο για τον πολίτη. Οι Έλληνες θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν δωρεάν ακόμα περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες υγείας, γιατί οργανώνουμε ορθολογικά το σύστημα, αξιοποιούμε τις εν υπνώσει δυνάμεις του και δίνουμε άξια στο ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ.
Economist: Η Ελλάδα οικονομική πρωταθλήτρια του 2022
Την ίδια στιγμή η χώρα μας -σύμφωνα με έρευνα του Economist για 34 χώρες- αναδεικνύεται οικονομική πρωταθλήτρια σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο συμπέρασμα αυτό ο Economist συγκέντρωσε στοιχεία 34 χωρών, για πέντε οικονομικούς δείκτες -το ΑΕΠ, τον πληθωρισμό, το εύρος πληθωρισμού, την απόδοση της χρηματιστηριακής αγοράς και το δημόσιο χρέος- και κατέταξε κάθε οικονομία ανάλογα με το πόσο καλά τα πήγε σε κάθε τομέα και συνολικά. Με βάση τα αποτελέσματα της κατάταξης αυτής, ο Economist κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις χώρες που τα πήγαν καλύτερα.
Και η επίδοση αυτή στη συγκεκριμένη κατάταξη, όπως και σειρά άλλων στοιχείων επιβεβαιώνουν ότι η συνεχής προσπάθεια της κυβέρνησης και για να αντέξουμε τις κρίσεις και για να κρατήσουμε την κοινωνία και την οικονομία όρθια, αλλά και να βαδίσουμε στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων που καθιστούν τη χώρα μας ελκυστικό επενδυτικό προορισμό αποδίδουν καρπούς προς όφελος της πατρίδας και των πολιτών.
ΣΧΟΛΙΑ